lasviol
31.08.15, 17:27
Mam tego dość.
Rodacy moi, pełni jadu i nienawiści do nieszczęśników podejmujących próbę przekroczenia granic naszego unijnego raju.
To są LUDZIE. Nasi bliźni.
Spróbujcie choć przez chwilę postawić się na ich miejscu. Spróbujcie spakować walizkę (tylko jedną) z najpotrzebniejszymi na drogę rzeczami, obudźcie córkę, i ruszcie z nią w nieznane. Nie wiedząc, czy wasza podróż nie skończy się na poboczu austriackiej autostrady w zamkniętej ciężarówce…
Wiem, wiem, jestem durnym sentymentalnym lemingiem, nieświadomym niebezpieczeństw i wszelkich plag, jakie spadną na nas, gdy tylko pozwolimy im z nami zamieszkać.
Mam jednak dość tej waszej pełnej pogardy pychy, skądinąd nie wiadomo skąd zrodzonej – przecież to nie Wasza zasługa, że urodziliście się w lepszej, bezpieczniejszej części świata
Cokolwiek bowiem sądzicie o Polsce –na tej loterii przypadł wam w udziale całkiem niezły los. To zobowiązuje do choćby elementarnej solidarności z innymi, mniej szczęśliwie urodzonymi.
Zatem uprzejmie proszę, jeśli nie możecie lub nie chcecie czynne pomóc, skończcie przynajmniej z pogardą, słowami odbierającymi godność ludziom, którzy chcą bezpiecznego domu dla swych dzieci.
I na koniec – wstyd mi za mój kraj, który zdobył się jedynie na deklarację przyjęcia 2000 uchodźców. Naprawdę.
A teraz możecie sobie na mnie poużywać…