Dodaj do ulubionych

Kilka słów w sprawie uchodźców

31.08.15, 17:27
Mam tego dość.
Rodacy moi, pełni jadu i nienawiści do nieszczęśników podejmujących próbę przekroczenia granic naszego unijnego raju.
To są LUDZIE. Nasi bliźni.
Spróbujcie choć przez chwilę postawić się na ich miejscu. Spróbujcie spakować walizkę (tylko jedną) z najpotrzebniejszymi na drogę rzeczami, obudźcie córkę, i ruszcie z nią w nieznane. Nie wiedząc, czy wasza podróż nie skończy się na poboczu austriackiej autostrady w zamkniętej ciężarówce…
Wiem, wiem, jestem durnym sentymentalnym lemingiem, nieświadomym niebezpieczeństw i wszelkich plag, jakie spadną na nas, gdy tylko pozwolimy im z nami zamieszkać.
Mam jednak dość tej waszej pełnej pogardy pychy, skądinąd nie wiadomo skąd zrodzonej – przecież to nie Wasza zasługa, że urodziliście się w lepszej, bezpieczniejszej części świata
Cokolwiek bowiem sądzicie o Polsce –na tej loterii przypadł wam w udziale całkiem niezły los. To zobowiązuje do choćby elementarnej solidarności z innymi, mniej szczęśliwie urodzonymi.
Zatem uprzejmie proszę, jeśli nie możecie lub nie chcecie czynne pomóc, skończcie przynajmniej z pogardą, słowami odbierającymi godność ludziom, którzy chcą bezpiecznego domu dla swych dzieci.
I na koniec – wstyd mi za mój kraj, który zdobył się jedynie na deklarację przyjęcia 2000 uchodźców. Naprawdę.
A teraz możecie sobie na mnie poużywać…
Obserwuj wątek
    • 0zdunka Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 17:43
      Cokolwiek bowiem sądzicie o Polsce –na tej loterii przypadł wam w udziale całkiem niezły los. To zobowiązuje do choćby elementarnej solidarności z innymi, mniej szczęśliwie urodzonymi

a ty z jakiej agencji pracy tymczasowej ?
      • chudaduda Argunt twoj jest logika zebraka 31.08.15, 17:48
        ja mam potrzeby, wiec mi dawajcie, chroncie, jak w 83, ale ode mnie NIC, bo ja zebrak i tylko brac umie. zebrak zawsze bedzie niczym. juz 1000 lat bycia smeciem nie wystarczy ci?
        • chudaduda Argument twoj jest logika zebraka 31.08.15, 17:52
          moze ty jestes tylko wiecznym zebrakiem? panem nigdy nie byles, wiec rozumiem. ale i o zdanie zebraka nikt sie nie ubiega. Slaby musi robic co mu panowie kaza.
          • nachlany_wolak Powiedz mu jaki se łorder u Kaczora załatwiłeś 31.08.15, 21:28
            to mu łoczy zbieleją
          • bew-is Re: Argument twoj jest logika zebraka 03.09.15, 07:15
            Taka jest twoja logika kaczezero.

chudaduda napisała:
            > moze ty jestes tylko wiecznym zebrakiem? panem nigdy nie byles, wiec rozumiem.
            > ale i o zdanie zebraka nikt sie nie ubiega. Slaby musi robic co mu panowie kaza
            > .
        • pies_na_czarnych Re: Argunt twoj jest logika zebraka 31.08.15, 17:58
          Polaczki też mieli potrzeby.
    • inna57 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 17:50
      Nie tylko się na Tobie nie wyżyję ale podpiszę się pod Twoim tekstem.

Szybko zapomnieliśmy że na początku lat osiemdziesiątych uciekło z Polski 150 000 ludzi. Trafiali do obozów przejściowych w Austrii, RFN i we Włoszech. Ktoś im wtedy dał szansę, ktoś przygarnął, dał chleb. A my dzisiaj syci i bezpieczni odmawiamy tym którzy uciekają przed okrucieństwem wojny, często nawet bez przysłowiowej jednej walizki.

O exodusie z Polski w 1968 roku nawet nie ma co wspominać.
      • 0zdunka Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 17:57
        no to masz duże zobowiązania ale to są twoje długi i nie przerzucaj ich na innych bo inni nie opuszczali Polski
        • w_v_w Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:42
          otoz to, to nie sa moje dlugi!!!
          • aniechto.only Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:34
            Fakt , to nie są długi sbków i komuchów.
          • trevistas Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 00:56
            w_v_w napisał:

> otoz to, to nie sa moje dlugi!!!
            Tak, wlasnie to:
            1. Syria to kwestia macenia na tych terenach przez Wielka Brytanie I Francje juz od polowy XIXw., no I wspolczesnie zamiar obalenia prez. Asada...co skutkuje ISIS...
            2. Libia to efekt zaangazowania Francji I WB w lotnicze bombardowania kraju; owszem obalono dyktatora Kadafiego, ale za to mamy tam co mamy...
            To nie sa nasze dlugi!!!!!!
      • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:03
        Nie zapomnieliśmy. Dlatego też chętnie przyjmiemy Austriaków, Niemców, nawet Włochów czy Hiszpanów, względnie choćby i Ukraińców. Są nam bliscy kulturowo. Syryjczycy i inni mieszkańcy Bliskiego Wschodu? Niekoniecznie.
        • w_v_w Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:43
          :D:D:D
        • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 21:32
          Tobie bliscy "kulturowo" są Klingoni. Ale na pewno nie ludzie.
          • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 06:13
            Naujadałeś się na pisowców lub katolików, to teraz możesz udawać wrażliwego na krzywdę ludzką. Ale wiesz co? Hipokryci mnie nie ruszają. Jak nauczysz się miłosierdzia, to może podobna krytyka mnie ruszy i podejmę próbę wyjaśnienia. A tak, to co mogę dodać? Zgadzam się. Klingoni są mi bliżsi.
            • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:06
              Zaproponuj manowi sapiensowi dla weryfikacji jego hipokryzji by przyjł, dla przykładu nam, niemoralnym, jednego zdrowego muzułmanina do swego domu. Najpierw ci powie, że widziałich mękę(na wczasach, na wczasach!:)))), a potem ucieknie w podskokach, wcześniej obrzucając cię wyzwiskami
              Metroseksualny taki więcej, to się egzaltuje swym "miłosierdziem" publicznie, przez co stale aż kapie z niego hipokryzją:))))))
              • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 03.09.15, 13:51
                Odetchnąłem z ulgą, że to nie ciebie miałbym gościć w swoim domu.

A ja ci proponuję, żebyś wyłowił topielca z Morza śródziemnego. Tylko jednego i nie musi być kilkuletnim dzieckiem. Może wtedy wyjdzie na jaw twój głęboki humanizm.

W przeciwieństwie do ciebie znam wielu muzułmanów i mam wśród nich przyjaciół. Znam także chrześcijanina pochodzącego z muzułmańskiego kraju. Chyba wszyscy są zdrowi. Znam też mieszane rodziny muzułmańsko / protestanckie.

Wolę, żeby ze mnie kapało hipokryzją niż rasizmem.
                • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 03.09.15, 14:13
                  Toteż i z ciebie wręcz bryzga hipokryzją, lewaku. Dodam- wyjątkowo głupi lewaku.
                  1) oczywiście potwierdziłeś radośnie, że sam nie masz najmniejszego zamiaru przyjąć do swego domu nawet jednego imigranta. Jak to każdy lewak salonowy, wymądrzający się, aby na cudzy koszt. Byle nie swój.
                  2) Topielców niech przymusowo wyławiają winni- czyli ich przemytnicy- wyłapani i skazani.
                  3) Od dawna przypuszczałem, że na FK robisz za agenta ISIS, hipokryto. A przynajmniej za ich pożytecznego idiotę, jak mawiają Finowie - gawnojeda:))). Potwierdzasz to w całości.
                  4) Obrzucając innych bluzgami tylko przedstawiasz tu publicznie swoją nicość, agencie ISIS:))))))
                  a propos: przeczytasz wątek "imigranci Allacha. Ależ to proste", dopiero zaczniesz tu akbarować, na co już się cieszę, głupolku :)))))
      • nietentego Nikt z tych 150 tys. nie wysadzał się w tłoku 31.08.15, 21:47
        inna57 napisała:

> Szybko zapomnieliśmy że na początku lat osiemdziesiątych
        > uciekło z Polski 150 000 ludzi. Trafiali do obozów
        > przejściowych w Austrii, RFN i we Włoszech.

Przecież to o to chodzi, a nie o sprawy materialne. Rżnięcie głupa i twierdzenie, że po prostu mamy węża w kieszeni, to opluskwianie. Może Polska powinna zaproponować, że w miarę możliwości dołoży się do utrzymania tych ludzi w byłych metropoliach kolonialnych.
      • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 07:54
        Przecież Polacy to wybrańcy narodów, wysoki poziom cywilizacyjny i kulturowy, nie można ich porownywac z innymi nacjami.
        Kardiolog
        • 13kisiel Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 07:57
          kogo stać niech utrzymuje na odległość uchodźce który nie walczy o własny kraj :-)))
          • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:11
            Mfcs
    • pies_na_czarnych Exodus 31.08.15, 17:54
      .
    • mariner4 To są katolicy. No nie? 31.08.15, 18:02
      I już tak mają.
      Miłość bliźniego to taki u nich wybieg, mający mna celu oszukanie pana B.
      A to są wyzuci z zasad dzikusy.
      M.
      • lasviol Re: To są katolicy. No nie? 31.08.15, 18:22
        Właśnie sprawiłeś/aś, że poczułam się obezwładniająco bezradna...
        • rozbawiony77 Re: To są katolicy. No nie? 01.09.15, 21:03
          Nie czuj się bezradna. Mariner to emerytowany TW z masowców. Robił tam niezły szmal na prywatnym i niezbyt wtedy legalnym zastępowaniu centrali HZ, ale za cenę donoszenia na kumpli. Kocha komunistów i uwielbia pluć na Polskę i Polaków, bo już pierwsza Solidarność go na taczkach na ląd wywiozła :))))))))
          • man_sapiens Re: To są katolicy. No nie? 03.09.15, 13:52
            Skąd się takie rozbawione g..a biorą?
    • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:04
      > Spróbujcie choć przez chwilę postawić się na ich miejscu. Spróbujcie spakować w
      > alizkę (tylko jedną) z najpotrzebniejszymi na drogę rzeczami, obudźcie córkę, i
      > ruszcie z nią w nieznane. Nie wiedząc, czy wasza podróż nie skończy się na pob
      > oczu austriackiej autostrady w zamkniętej ciężarówce…

Zanim postawimy się na ich miejscu, to należy sobie odpowiedzieć na pytanie - czy oni tak dla krotochwili wyruszyli w nieznane? Czy z powodu burdelu, jaki zaprowadzili we własnym państwie?
      • x2468 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:09
        Oni zaprowadzili czy ktoś u nich zaprowadził ten burdel.
      • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:11
        sverir napisał:

> > Spróbujcie choć przez chwilę postawić się na ich miejscu. Spróbujcie spak
        > ować w
        > > alizkę (tylko jedną) z najpotrzebniejszymi na drogę rzeczami, obudźcie có
        > rkę, i
        > > ruszcie z nią w nieznane. Nie wiedząc, czy wasza podróż nie skończy się n
        > a pob
        > > oczu austriackiej autostrady w zamkniętej ciężarówce…
        >
        > Zanim postawimy się na ich miejscu, to należy sobie odpowiedzieć na pytanie -
        > czy oni tak dla krotochwili wyruszyli w nieznane?

W Syrii jest wojna domowa.

> Czy z powodu burdelu, jaki zap
        > rowadzili we własnym państwie?

Sprawcy burdelu.

ps. czy w PRL trwała wojna? Czy ktoś zadawał emigrującym po Polakom takie pytania?
        • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 21:23
          > W Syrii jest wojna domowa.

I?

> ps. czy w PRL trwała wojna? Czy ktoś zadawał emigrującym po Polakom takie pytania?

Przyjmowanie Polaków wynikało z pryncypiów, czy z potrzeby zatrudnienia tanich pracowników, którzy za połowę stawki miejscowych byli gotowi wykonywać dwa razy cięższą pracę?

P.S. Te dzieciaki ze zdjęcia same się w drogę chyba nie wyprawiły.
          • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 22:33
            sverir napisał:

> > W Syrii jest wojna domowa.
            >
            > I?

I zabijani są LUDZIE.

>
            > > ps. czy w PRL trwała wojna? Czy ktoś zadawał emigrującym po Polakom takie
            > pytania?
            >
            > Przyjmowanie Polaków wynikało z pryncypiów, czy z potrzeby zatrudnienia tanich
            > pracowników, którzy za połowę stawki miejscowych byli gotowi wykonywać dwa razy
            > cięższą pracę?

Pewnie było i tak, i tak. Znam wielu takich, którzy emigrowali z powodów politycznych i byli przyjmowani zgodnie z wyznawanymi przez "gospodarzy" zasadami pomocy potrzebującym. Chodzi o lata 80-90. Czy to tzw. zwykli Polacy doprowadzili państwo do stanu, w jakim się znalazło?

> P.S. Te dzieciaki ze zdjęcia same się w drogę chyba nie wyprawiły.

Jasne - jadą zwykle z matkami, często z obojgiem rodziców, dziadkami, krewnymi. I co?
            Każdy chce żyć. Nie pod bombami i w ruinach domów, w piwnicach-schronach.
            Nie ma powodu do obaw - o ile jasno zostanie nakreślony stosunek gospodarz-gość.
            • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 06:23
              > Czy to tzw. zwykli Polacy doprowadzili państwo do stanu, w jakim się znalazło?

Nie. Ale analogia o tyle nietrafiona, że w przypadku Syrii czy Libii, to akurat tzw. zwykli obywatele mieli dość spory wpływ na to, że sytuacja wygląda u nich tak jak wygląda.

> Jasne - jadą zwykle z matkami, często z obojgiem rodziców, dziadkami, krewnymi. I co?

Tylko tyle, że nie jadą z własnej woli, więc gdy mówię o współwinnych zaprowadzenia nieporządku we własnym kraju, nie mam na myśli dzieci pozostających pod władzą rodziców.

> Każdy chce żyć. Nie pod bombami i w ruinach domów, w piwnicach-schronach.

Ja to rozumiem i, wystaw sobie, wcale nie potępiam uchodźców za to, że chcą żyć bez obaw o śmierć w wyniku bombardowania.

> Nie ma powodu do obaw - o ile jasno zostanie nakreślony stosunek gospodarz-gość

I tu leży pies pogrzebany - ja mam obawy, że ten stosunek nie będzie jasno nakreślony. Albo inaczej - kraje, które przyjmowały Polaków (i nie tylko) w latach wcześniejszych były znacznie silniejsze ekonomicznie, niż Polska jest obecnie. Już teraz Polska niekoniecznie radzi sobie z garstką czeczeńskich uchodźców. Przyjadą kolejni - co dostaną? Jeżeli nie znajdą zatrudnienia, to pozostanie im żyć albo na kiepskim socjalu, albo w ośrodkach dla uchodźców, albo na żebrach - jak niektóre romskie grupy. To nie pomaga w określaniu stosunków 'gospodarz-gość', nie pomaga w integracji.
              • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:11
                sverir napisał:

> w przypadku Syrii czy Libii, to akurat
                > tzw. zwykli obywatele mieli dość spory wpływ na to, że sytuacja wygląda u nich
                > tak jak wygląda.

Mógłbyś nieco konkretniej?

> Tylko tyle, że nie jadą z własnej woli

To jasne, uciekają przed wojną, która niesie śmierć.

> I tu leży pies pogrzebany - ja mam obawy, że ten stosunek nie będzie jasno nakr
                > eślony. Albo inaczej - kraje, które przyjmowały Polaków (i nie tylko) w latach
                > wcześniejszych były znacznie silniejsze ekonomicznie, niż Polska jest obecnie.
                > Już teraz Polska niekoniecznie radzi sobie z garstką czeczeńskich uchodźców. Pr
                > zyjadą kolejni - co dostaną? Jeżeli nie znajdą zatrudnienia, to pozostanie im ż
                > yć albo na kiepskim socjalu, albo w ośrodkach dla uchodźców, albo na żebrach -
                > jak niektóre romskie grupy. To nie pomaga w określaniu stosunków 'gospodarz-goś
                > ć', nie pomaga w integracji.

Nie mam obaw natury ekonomicznej, mam obawy natury kulturowej.

ps. Romów do tego nie mieszajmy, to jednak inna kategoria.
                • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:47
                  > Mógłbyś nieco konkretniej?

W krajach kręgu kultury arabskiej jeszcze niedawno było "ch...owo, ale stabilnie". Były dyktatury, owszem, ale był też jakiś porządek. Ten jakiś porządek upadł wraz z demontażem dyktatur, co dokonało się z ogromnym udziałem, biernym lub czynnym, tzw. szarych obywateli (w odróżnieniu np. od wojen w centralnej Afryce, gdzie zwykli mieszkańcy nie biorą udziału w zamachach stanu). Na upadku dyktatur skorzystały głównie mniej lub bardziej radykalne ugrupowania, które sieją teraz ferment, wszczynają lub podtrzymują powstania, wojny, zbrojne starcia, będące przyczyną masowego uchodźstwa mieszkańców.

> Nie mam obaw natury ekonomicznej, mam obawy natury kulturowej.

Ja mam obawy i jednej, i drugiej natury. Dla odmiany nie mam obaw natury religijnej.

> ps. Romów do tego nie mieszajmy, to jednak inna kategoria.

Inna? Może w kategoriach odpowiedzi na pytanie, dlaczego powinniśmy pomóc. Ale kiedy już tu są, jest do rozwiązania jakaś sprawa. Ta sama sprawa będzie, kiedy zaczniemy przyjmować uchodźców.
                  • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:12
                    Wydaje mi się, że rudymentarnym błędem jest założenie, iż "zachodnia demokracja" jest odpowiednim systemem dla całego świata.

ps. problem Romów to jednak temat na inny wątek.

Pozdrawiam.
                    • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:23
                      > Wydaje mi się, że rudymentarnym błędem jest założenie, iż "zachodnia demokracja" jest
                      > odpowiednim systemem dla całego świata.

Bo może nawet jest. Wydaje mi się jednak, że po prostu nie zawsze można demokrację wprowadzać na drodze rewolucji, bez przygotowania wcześniej obywateli i - co tu dużo mówić - bez utemperowania radykałów. Gdy proces przebiega ewolucyjnie, radykałowie mają czas na umiarkowanie, w przeciwnym wypadku ich radykalne hasła dochodzą do głosu bez żadnych ograniczeń. I wtedy jest burdel.

> ps. problem Romów to jednak temat na inny wątek.

Ok, ale ja wciąż nie mówię o Romach jako o Romach i o problemach z nimi. Są tylko przykładem tego, jak kultura może wpływać na sytuację mniejszości w kraju, choćby naszym.
                      • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:34
                        sverir napisał:

> > Wydaje mi się, że rudymentarnym błędem jest założenie, iż "zachodnia demo
                        > kracja" jest
                        > > odpowiednim systemem dla całego świata.
                        >
                        > Bo może nawet jest. Wydaje mi się jednak, że po prostu nie zawsze można demokra
                        > cję wprowadzać na drodze rewolucji, bez przygotowania wcześniej obywateli i - c
                        > o tu dużo mówić - bez utemperowania radykałów. Gdy proces przebiega ewolucyjnie
                        > , radykałowie mają czas na umiarkowanie, w przeciwnym wypadku ich radykalne has
                        > ła dochodzą do głosu bez żadnych ograniczeń. I wtedy jest burdel.

Nie miałam na myśli "co by było, gdyby...", ale to co jest, a wyjątki potwierdzają tylko regułę.
                    • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:45
                      ave.duce napisała:

> Wydaje mi się, że rudymentarnym błędem jest założenie, iż "zachodnia demokracja
                      > " jest odpowiednim systemem dla całego świata.
                      Oczywiście. I w efekcie następuje dalszy ciąg - nie chcecie demokracji, to was zbombardujemy. Chyba, że macie status Arabii Saudyjskiej. Od zakończenia II WŚ ca 30 państw zostało zbombardowanych przez USA.
                      • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:55
                        Ależ nie ograniczaj się do USA... Kij ma dwa końce.
                        • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:22
                          ave.duce napisała:

> Ależ nie ograniczaj się do USA... Kij ma dwa końce.
                          Sprawstwo kierownicze.
                          • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 06:35
                            remez2 napisał:

> ave.duce napisała:
                            >
                            > > Ależ nie ograniczaj się do USA... Kij ma dwa końce.
                            > Sprawstwo kierownicze.

ZSRR - sprawstwo polecające. A Rosja po rozpadzie ZSRR?

ps. +/- 30 państw? Skąd te dane?
                            • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 09:43
                              ave.duce napisała:

> remez2 napisał:
                              >
                              > > ave.duce napisała:
                              > >
                              > > > Ależ nie ograniczaj się do USA... Kij ma dwa końce.
                              > > Sprawstwo kierownicze.
                              >
                              > ZSRR - sprawstwo polecające. A Rosja po rozpadzie ZSRR?
                              Wątek jest o aktualnych uchodźcach z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. O ile wiem ani Rosja carska, ani ZSRR anie obecna Rosja w bombardowaniu i destabilizacji Egiptu, Tunezji, Libii nie brała udziału.
                              > ps. +/- 30 państw? Skąd te dane?
                              Wpisz w Google.
                              • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 15:48
                                O ile wiem to ZSRR, a obecnie Rosja jest mistrzem działań dyplomatycznych, zakulisowych, o których wieści - być może - nigdy nie ujrzą światła dziennego. Przy Rosji Amerykanie często zachowują się jak słoń.

Proszę, podaj konkretnie, co mam wpisać. Czy działania w ramach NATO też liczysz?
                                • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 21:44
                                  ave.duce napisała:

> O ile wiem to ZSRR, a obecnie Rosja jest mistrzem działań dyplomatycznych, zaku
                                  > lisowych, o których wieści - być może - nigdy nie ujrzą światła dziennego. Przy
                                  > Rosji Amerykanie często zachowują się jak słoń.
                                  Byłaś uprzejma zapomnieć o Watykanie i Izraelu.
                                  > Proszę, podaj konkretnie, co mam wpisać. Czy działania w ramach NATO też liczysz?
                                  Oczywiście. Zbombardowanemu jest absolutnie obojętne w jakich/czego ramach to nastąpiło.
                                  skroc.pl/707b1
                                  • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 03.09.15, 12:37
                                    Nie, nie zapomniałam.
                                    Interesujące źródła tych informacji (1,2 - zwłaszcza 1). Niestety, nie mam czasu ich sprawdzać.
                                    • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 03.09.15, 15:19
                                      ave.duce napisała:

> Nie, nie zapomniałam.
                                      > Interesujące źródła tych informacji (1,2 - zwłaszcza 1). Niestety, nie mam czas
                                      > u ich sprawdzać.
                                      Nie ma większego a właściwie żadnego znaczenia czy tych krajów było 30, 25 czy 43. O każdą wielkość za dużo.
                                      • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 04.09.15, 07:49
                                        remez2 napisał:

> Nie ma większego a właściwie żadnego znaczenia czy tych krajów było 30, 25 czy
                                        > 43. O każdą wielkość za dużo.

Czy jeden...

Pozdrawiam.
      • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:32
        > Czy z powodu burdelu, jaki zaprowadzili we własnym państwie?
        Oni zaprowadzili?
        • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 21:24
          > Oni zaprowadzili?

Może tak, może nie. Możesz to z całą pewnością wykluczyć? Że nie są to dawni poplecznicy miejscowych dyktatorów albo sprawcy ich upadku?
    • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:13
      lasviol napisała:

> To są LUDZIE. Nasi bliźni.

Dla niektórych to fakt bez znaczenia.
      • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 07:58
        Dokładnie . dlatego niektórzy są traktowani tak samo jak traktuja innych.
        Kardiolog
      • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 21:48
        No patrz, a Saudyjczycy, Emiraty Arabskie czy Kuwejtczycy a nawet Egipcjanie jakoś nie widzą w nich bliźnich i braci w wierze i do siebie ich nie wpuszczają, no chyba że najbogatszych. To jak to? Inni muzułmanie mają ich gdzieś , a my mamy psi obowiązek, jako przeznaczeni wg szariatu na rzeź niewierni, stworzyć sobie z nich największą, nie integrującą się , nie uznającą ani naszego prawa ani nawet prawa do naszego prawa i kultury teokratyczną mniejszość narodową? I to pod szantażem Niemiec i Francji, że jeśli powiemy "nie", wyrzucą nas ze strefy Schengen i pozbawią prawa do dotacji???
        I tak nieźle, mogli znów zażądać "korytarza":))))))
        A co, jeśli Polacy, zaszantażowani przez kanclerza IV Rzeszy Merkel mają gdzieś Schengen?:))) A nawet dotacje?:)))
        A tak na marginesie, peowcy i lewaki za te unijne dotacje pewnie by własny kraj sprzedali, no ale już nie zdążą, biedactwa europejskie takie.
        I policzmy: Polska, Czechy, Słowacja, Węgry, Chorwacja, Litwa, Łotwa, Estonia, Bułgaria, Rumunia... To razem ponad 100 mln ludzi i obszar porównywalny do Niemiec i Francji. Do tego doliczmy Wielką Brytanię... I mamy połowę ludności i prawie połowę potencjału gospodarczego Unii Europejskiej. To raczej wystarczy by z USA podpisać własny regionalny układ o wolnym handlu, znieść limity CO2, co poprawi konkurencyjność gospodarek, zejść znacznie w dół z VATem, zderegulować zbiurokratyzowaną przez unię gospodarkę.
        Spadnie nam poziom życia? Początkowo tak. Zawrócą nam do kraju 3 mln naszych emigrantów? I BARDZO DOBRZE! Po roku śladu nie będzie po politycznych mafiach z ryżymi capo di tutti capi, niedobitych komuchach, czy czerwonych do spodu narodowych socjalistach i innych kolonialnych popaprańcach, robiących nam z kraju bantustan, raj dla zboczeńców i genderystów (co na jedno wychodzi) i berlińsko-moskiewski obszar powierniczy .
        A Stara Unia nagle połapie się, że wchodzi w głębszy kryzys, bo jej firmy nagle nie mają gdzie zarabiać kasy z tych byłych dotacji, a dla USA staje się nagle jakby dość cienkim Bolkiem:))))))
        Pełnym muzułmanów, bezrobotnych, plajtujących instytucji finansowych i społecznych, krajami w których wszystko , także demograficznie, zmierza prostą drogą ku kalifatom:))))))
        I co wtedy kanclerko Merkel i nieudaczny socjalisto Hollande?:)))))). Komu oddacie rządy?:))))))))
        • ave.duce Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:53
          rozbawiony77 napisał:

> No patrz, a Saudyjczycy, Emiraty Arabskie czy Kuwejtczycy a nawet Egipcjanie ja
          > koś nie widzą w nich bliźnich i braci w wierze i do siebie ich nie wpuszczają,
          > no chyba że najbogatszych.

Władysław Bartoszewski twierdził, że warto być przyzwoitym. Tylko tyle i aż tyle.

Od tej pory pisz na Berdyczów.
          • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:17
            Prawda Cię wyswobodzi, ciotuchno rewolucji:). Dlaczego uciekasz kurcgalopkiem zawsze gdy udowodnić ci szerzoną publicznie POstkomuszą propagandę?:)))))
            A opluwasz innych wyłącznie zza węgła i w poczuciu bezkarności? Wszyscy lewacy z fzd tak mają? (pytanie retoryczne):)))))))))
    • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 18:36
      Masz sporo racji. Niestety przyjmowanie uchodźców to droga donikąd. ;- (
    • mara571 masz racje: to sa ludzie 31.08.15, 20:42
      tylko oni pojecia "blizni" w stosunku do chrzescijanina, ateisty, buddysty nie znaja.

Zobowiazani sa do milosierdzia wylacznie wobec wspolwyznawcow, ale tez nie do konca.
      Na mnie nie dziala "terroryzm emocjonalny” polegajacy na eksponowaniu dzieci na zdjeciach i migawkach filmowych. Ja wiem, ze 70% tzw uchodzcow to mlodzi mezczyzni do 30 rolu zycia.
      Tak wyglada to w obozie uchodzcow 2 km od mojego mieszkania i takie sa statystyki dla Niemiec.

Mam natomiast pretencje do rzadzacych, szczegolnie rzadzacych w Niemczech. Oni swoimi zapowiedziami, ktore zostaly dzieki powszechosci internetu i smartfonu szybko rozpowszechnione. A zapowiedz byla dosc jednoznaczna: potrzebujemy migrantow. To przyszli. Na ekranie telewizora leci reportaz o uciekinierach: mlodzi ludzie w swietnej formie dobrze ubranych z walizkami: znak, ze mieli duzo pieniedzy na transport. I dwie rodziny w komplecie. Niemiecka policja zabiera ich do Passau. A tam juz nie bedzie luksusowo.
      Kilku Syryjczykow mowi otwarcie, ze uciekli przed powolaniem do wojska.

Jestem wsciekla na Komisje Europejska, ktora nie zadbala o pomoc dla uchodzcow w obozach w Jordanii, Turcji czy Libanie? Dlaczego nie zbudowano tam polowych lazaretow, szkol, stacji uzdatniania wody czy blokow sanitarnych. Dlaczego nie wysyla sie tam lekarstw, srodkow higieny?
      Gdyby nie te dwa fakty problem uchodzcow bylby duzo mniejszy.

PS Mozna pomoc tym, ktorzy zostali, aby w przyszlosci odbudowac swoj kraj przesylajac troche pieniedzy na konto organizacji, ktore dbaja o uciekinierow na Bliskim Wschodzie.
      • sverir Re: masz racje: to sa ludzie 31.08.15, 21:25
        > tylko oni pojecia "blizni" w stosunku do chrzescijanina, ateisty, buddysty nie znaja.

Bez przesady - wielu z tych uchodźców to chrześcijanie, nie gorsi od naszych miejscowych, a czasem niekiedy nawet bliżsi korzeniom religii, niż polscy bogobojni katolicy. To nie problem ich religii, tylko ewentualnie kultury.
        • mara571 wlasnie chrzescijan chcemy przyjac, 31.08.15, 21:28
          bo ich tam na Bliskim Wschodzie wyrzna.
          Ale A. Merkel ma inne zrozumienie "czlowieczenstwa" i sprzeciwia sie mozliwosci wyboru.
          Ona uwaza, ze Europejczycy powinni sie pogodzic z przyszla zaglada.
          • ayran Re: wlasnie chrzescijan chcemy przyjac, 01.09.15, 09:25
            Wy chcecie, czyli kto chce? W czym wyraża się ta wasza chęć przyjęcia chrześcijan?
            • kotek.filemon Re: wlasnie chrzescijan chcemy przyjac, 01.09.15, 10:30
              Maruś używa pluralis maiestatis - to scheda po poprzednim ustroju.
      • man_sapiens Re: masz racje: to sa ludzie 03.09.15, 13:54
        > Zobowiazani sa do milosierdzia wylacznie wobec wspolwyznawcow, ale tez nie do
        > konca.

Nie kłam.
    • nietentego Z mniejszościami mieliśmy bardzo złe doświadczenia 31.08.15, 21:30
      Właściwie tylko w niektórych okresach I Rzeczpospolitej stosunki z mniejszościami układały się nieźle. Natomiast po odzyskaniu niepodległości w 1918 to czarna karta naszych dziejów. Większość tych mniejszości zaangażowała się w masowe mordy na Polakach.

Niemcy to niemal w całości V kolumna.

Ukraińcy to ludobójcy z Wołynia i pomagierzy nazistowskich Niemiec.

Żydzi podstawa UB i okupacyjnego aparatu komunistycznego.

Białorusini stosunkowo najmniej obciążeni, ale wielu także zaangażowanych w reżim komunistyczny, chociaż raczej w aparacie partyjnym.

Litwini, jakkolwiek zaangażowani w niemieckie mordy na Polakach, to raczej przypadek rewanżystowski, bo w przedwojennej Polsce byli mniejszością szczątkową, także na Wileńszczyźnie.

Czy mamy sobie teraz zafundować mniejszość muzułmańską, jeszcze bardziej zawziętą od w/w?

Możemy brać uchodźców, nawet bardzo wielu, ale nie muzułmanów, których nie jesteśmy w stanie zasymilować. Ich exodus do Europy jest zresztą częścią zorganizowanej akcji islamizacji Europy. Ci sami, którzy ich wypędzają, dość łatwo przejmują nad nimi kontrolę już tu, w Europie. Pozwolić im się tu osiedlać to samobójstwo.
      • nietentego Uściślając 31.08.15, 21:38
        nietentego napisał:

> Możemy brać uchodźców, nawet bardzo wielu,
        > ale nie muzułmanów, których nie jesteśmy
        > w stanie zasymilować.

Nie chcemy w Polsce milicji szariatowych, przed którymi Niemcy kładą uszy po sobie.
        • 13kisiel Brawo Słowacy 31.08.15, 21:45
          pikio.pl/premier-slowacji-o-przyjmowaniu-uchodzcow-to-nie-my-bombardowalismy-libie/
          • nachlany_wolak ciebie też nikt nie chciał 31.08.15, 21:46
    • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 21:38
      To podobno napisali nagrzani faceci, ale według mnie to całkiem niezła książka:
      A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały. (32) I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów. (33) I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy. (34) Wtedy powie król tym po swojej prawicy: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, odziedziczcie Królestwo, przygotowane dla was od założenia świata. (35) Albowiem łaknąłem, a daliście mi jeść, pragnąłem, a daliście mi pić, byłem przychodniem, a przyjęliście mnie, (36) byłem nagi, a przyodzialiście mnie, byłem chory, a odwiedzaliście mnie, byłem w więzieniu, a przychodziliście do mnie. (37) Wtedy odpowiedzą mu sprawiedliwi tymi słowy: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym, a nakarmiliśmy cię, albo pragnącym, a daliśmy ci pić? (38) A kiedy widzieliśmy cię przychodniem i przyjęliśmy cię albo nagim i przyodzialiśmy cię? (39) I kiedy widzieliśmy cię chorym albo w więzieniu, i przychodziliśmy do ciebie? (40) A król, odpowiadając, powie im: Zaprawdę powiadam wam, cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście. (41) Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom. (42) Albowiem łaknąłem, a nie daliście mi jeść, pragnąłem, a nie daliście mi pić. (43) Byłem przychodniem, a nie przyjęliście mnie, nagim, a nie przyodzialiście mnie, chorym i w więzieniu i nie odwiedziliście mnie. (44) Wtedy i oni mu odpowiedzą, mówiąc: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym albo pragnącym, albo przychodniem, albo nagim, albo chorym, albo w więzieniu i nie usłużyliśmy ci? (45) Wtedy im odpowie tymi słowy: Zaprawdę powiadam wam, czegokolwiek nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, i mnie nie uczyniliście. (46) I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego."

Że też ten Mateusz nie wpadł na to, żeby napisać o "swoim kręgu kulturowym".
      • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 06:32
        > Że też ten Mateusz nie wpadł na to, żeby napisać o "swoim kręgu kulturowym".

"Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów" napisał ten Mateusz. A Marek dodał, za swoim przewodnikiem duchowym:
        "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela... Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom i rzucać psom".

A na marginesie - jako że jestem jedyną osobą piszącą o różnicach kulturowych, to ten wtręt odbieram osobiście. Uprzejmie więc wyjaśniam, że musisz się bardziej postarać, bo teksty biblijne, jakkolwiek ciekawe, nie wzruszają mnie. Katechizm też nie. Nie ta religia.
        • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 07:03
          > A na marginesie - jako że jestem jedyną osobą piszącą o różnicach kulturowych,
          > to ten wtręt odbieram osobiście

I słusznie. W kulturze europejskiej jest nakaz pomocy potrzebującym, bez względu na ich wyznanie, kolor włosów, język, czy klub piłkarski któremu kibicują. Czyżbyś był z innego kręgu kulturowego? Ciekawe jakiego.
          • hordol chętnych do emigracji jest pewnie ze 100 mln 01.09.15, 07:14
            z przyczyn politycznych, ekonomicznych,łączenia rodzin i wszelkich innych ,tyle ze po ich przyjeciu to juz nie bedzie europa
            • rozbawiony77 Re: chętnych do emigracji jest pewnie ze 100 mln 01.09.15, 22:41
              Pamiętam jak NRDowcy ruszyli milionami do RFN którędy się dało w 1990. Czy dlatego, że byli mordowani?
              Nie: dlatego że nagle uchyliły się drzwi , bo już było można, i dlatego że w RFN BYŁY PIENIĄDZE I LEPSZE ŻYCIE.
              80 procent, lekko licząc, jak sądzę, dzisiejszych muzułmańskich i afrykańskich oraz albańskich "uchodźców" działa z podobnego powodu.
              Po pierwsze w Europie są pieniądze.
              Po drugie - ta głupia Europa genderystów i lewaków plujących na własną tradycję i kulturę szeroko otworzyło drzwi i broni, by ich nie zamknąć.
              Po co? A powiedzmy to sobie raz wreszcie otwarcie: dokładnie po to, po co Lenin w 1918 otworzył drzwi Rosji przed milionami zdemobilizowanych zrewoltowanych żołnierzy, puszczonych z armii z bronią: by zdezorganizowali i rozwalili kraj , dzięki czemu bolszewicy zdobędą do końca dyktatorską władzę.
              Europejskie lewactwo rodem jeszcze z 1968 w Paryżu, aby rządzić bez reszty Europą, potrzebuje już tylko najpierw ją rozwalić, by zbudować na nowo jej struktury już całkiem pod koncert mocarstw wspartych przez brukselską niewybieralną demokratycznie biurokrację dzielącą, więc- rządzącą:))). Rozwalić kulturowo, obyczajowo, religijnie, a teraz- także etnicznie.
              Ale jako lewactwo, są z definicji durniami. Bo uważają w swej kurzej zaiste głupocie i pysze, że jak wpuszczą lisy do kurnika, to one wyeliminują kury konkurentki, by im- tym kurom-zdrajczyniom swego rodu- oddać po tym władzę nad kurnikiem.
              Ale sęk w tym że dla lisów kura jest kura:)))))))
          • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:03
            Za 2 tyg jest w Brukseli spotkanie na szczycie. Jeśli Polska nie przyjmie uchodźców i nie zaopiekuje się należycie nimi zostaną wprowadzone ograniczenia dotacji unijnych. Poszedlbym dalej- dla członkowi unii, którzy nie chca pomoc- zwrot wszystkich otrzymanych wkładów i wystąpienie ze wspólnoty europejskiej.
            Kardiolog
            • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:06
              I zwrot do tych niepokornych państw wszystkich zysków i składek ,wytransferowanych do krajów Starej Unii na mocy unijnego prawa?
              To może być ciekawe:))))))).

A propos- niejaki Larry Bond napisał w latach 90. ciekawy technothriller, w którym po transferze do Polski, Węgier, Słowacji i Czech nadmiaru muzułmanów z Francji i Niemiec, kraje Europy Środkowrj buntują się i w ekekcie są najechane przez niemiecko-francuski Eurokorpus, a jak ten z pomocą Amerykanów dostał w dupę- dodatkowo przez skumaną z Francją i RFN Rosję.
              No proszę, proszę.... Musi prorok jaki?:)))))))
              A Merkelowej : po 70 latach udawania, że Niemcy już nie są uber Alles, w mgnieniu oka przyprawić sobie w oczach 100 milionów Europejczyków wąsik po Adolfie.... Miszczyni!:))))))))
          • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:48
            > I słusznie. W kulturze europejskiej jest nakaz pomocy potrzebującym, bez względu na ich
            > wyznanie, kolor włosów, język, czy klub piłkarski któremu kibicują.

Nie wiem, skąd wziąłeś ten nakaz, ale bardzo ciekawi mnie, jak bardzo angazujesz się w realizację nakazu. Pozostajesz bojownikiem internetowym, czy robisz coś więcej? Bo z Syrii to chyba nie nadajesz.
            • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 16:10
              > Nie wiem, skąd wziąłeś ten nakaz,

Ja wziąłem go od rodziców, w takim dziwnym domu się wychowałem. A ty, skoro twoi rodzice nie przekazali ci czegoś takiego, możesz go znaleźć np. z Biblii (zobacz sygnaturkę). Twoja babcia nie opowiadała ci historii o dobrym Samarytaninie? Rozumiem, takie lewackie opowieści były nie do pomyślenia w twoim domu...

Nie nie piszę z Syrii i nie stać mnie to, żeby tam pojechać, zresztą nie wiedziałbym, co tam robić i jak działać. Na razie płacę podatki i domagam się, żeby za nie moje państwo pomagało uchodźcom, to jest skuteczniejsze. Robię zresztą całe mnóstwo różnych rzeczy i jakoś nie mam zamiaru, żeby się tobie z nich spowiadać.

A co ty robisz, żeby bronić nas przed syryjskimi muzułmanami? Czatujesz z kałasznikowem na granicy czy tylko tak pyszczysz?
              • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 20:18
                > A co ty robisz, żeby bronić nas przed syryjskimi muzułmanami?

Przyzwyczaiłem się do twojego wąskiego postrzegania świata i hipokryzji, której dajesz dowód niemal w każdej wypowiedzi. Ale skoro już tak poświęcasz mi uwagę, to mógłbyś się zapoznać z istotnymi wypowiedziami w tym temacie. Napisałem przecież, że religia nie jest dla mnie problemem. Odpowiedzieć na twoje pytanie mogę tylko w ten sposób - nic nie robię, bo nie sądzę, żeby trzeba było was bronić. A skoro już zamierzasz się odszczekiwać - spróbuj na przyszłość z innymi gadkami niż o lewactwie czy Biblii. Rodzice ci tego najwyraźniej nie przekazali, a ograniczona wyobraźnia nie pomaga, ale świat nie dzieli się na ludzi tobie podobnych i prawicę.
    • behemot17-13 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 31.08.15, 21:38
      Napisałeś ładnie i że tak napiszę, trafiłeś wprost do serca, ale. Jest te ale, czyli są wątpliwości - można byłoby przyjąć dwa, trzy razy tyle i te dwie trzecie uchodźców ponad najzwyczajniej zostawić bez opieki, środków do przeżycia- mierz siły na zamiary, przecież. Moim skromnym zdaniem, zdecydowanie lepiej zaopiekować się i dać nadzieję dla tych uprzywilejowanych, niż w ramach źle pojętego altruizmu pomagać bez racjonalnych przesłanek. Nie stać nas na pomaganie wszystkim którzy marzą o eldorado, Polska nie jest rajem, jest zaledwie pośrednikiem do bram raju.
      • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 16:12
        > czyli są wątpliwości - można byłoby przyjąć dwa, trzy razy tyle i te dwie
        > trzecie uchodźców ponad najzwyczajniej zostawić bez opieki,
        Uważasz, że nie stać nas na pomoc dla, dajmy na to, 60 tys. uchodźców gdy na każdego z nich dostaniemy od UE kilka tysięcy Euro?
        • behemot17-13 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 19:10
          A cóż te kilka tys. euro znaczy, przecież zaledwie wystarczy na wyprawkę. To nie jest złośliwość względem Ciebie, spróbuj funkcjonować w obcym Tobie społeczeństwie, spróbuj odnaleźć się w obco kulturowym kraju. Przecież nie wystarczy przyjąć uchodźców i dzięki tym euro zapewnić jako taki start, tu trzeba monitorować, pomagać przez wiele lat. Wbrew pozorom, państwo polskie pokryje koszty w złotówkach, zakładając, nie zostawiamy uchodźców samych sobie. Mamy swoich, rdzennych kuciurków szwendających się po ulicach, a chyba nie o to w tym projekcie chodzi?
          • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 20:21
            Nie spieraj się, lewaku. Jedyną formą pomocy jest przyjmowanie masowe uchodźców. Wszelkie inne działania są prawackie, katolickie i z tej przyczyny niemoralne i niedopuszczalne. Sapiens dość wyraźnie już to wyjaśnił.
            • behemot17-13 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 20:53
              Co ja poradzę, że mamy podobne, zbliżone patrzenie na tę sprawę. Tak się zdarza.
              • man_sapiens Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 21:32
                To ilu uchodźcom jesteśmy w stanie pomóc? Pięciu, czy może aż siedmiu?
                • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:52
                  Możemy przyjąć 10 000 razy tyle ilu ich man sapiens przyjmie w ramach swego pełnego hipokryzji kaznodziejstwa na stałe do swego mieszkania i rodziny:)
                  Hmmm... Czyli żadnego?:)))))
    • hordol tzn ile ich ma europa przyjąć? 1 ? 3 ? 15 ? mln 01.09.15, 06:43
      a może więcej, może wszystkich chętnych?
      ci ludzie w zdecydowanej większości się nie zasymilują, nie znajdą pracy, będą zyli na garnuszku danego kraju, z wszelkimi tego konsekwencjami
      i na koniec-chrzescijan wsród nich jest zdecydowana mniejszośc. praktycznie wszyscy to muzułmanie
      .a multi-kulti przez ostatnie kilkadziesiąt lat było przerabiane w kilkunastu, róznych krajach europy.i praktycznie nigdzie się nie sprawdziło
    • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 07:51
      Miałem nie pisać nt ale dorzuce kilka zdan przy porannej kawie. Naszym psim obowiązkiem a raczej europejskim czy chrześcijańskim jest pomóc tym ludziom. Nie mieści mi się w głowie iż ofiary 2 wś czy ofiary komunizmu traktuje się w Pl ze współczuciem, gloryfikuje ich krzywdy, martyrologie, a ludźmi w podobnej sytuacji tylko zi innego kontynentu się pogarsza i odmawia prawa do życia. Nie mieści mi się w głowie ze o losie uchodźców i odmawianiu im pomocy najwięcej mają do powiedzenia synowie i córki przesiedlencow z ziem uzyskanych lub emigranci polscy.
      Kardiolog
      • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:54
        > Miałem nie pisać nt ale dorzuce kilka zdan przy porannej kawie. Naszym psim obowiązkiem a
        > raczej europejskim czy chrześcijańskim jest pomóc tym ludziom.

Pomijając obraźliwe zestawienie ("psim a raczej europejskim czy chrześcijańskim"), to pomagać można na różne sposoby. Przesiedlanie ludzi, zamykanie ich w obozach albo kierowanie do slumsów, jakkolwiek dla tych ludzi może to być kolosalna różnica, to tylko jedna z metod. A można wreszcie zrobić coś konkretnego, żeby zakończyć wojnę domową.

> Nie mieści mi się w głowie ze o losie uchodźców i odmawianiu im pomocy najwięcej mają
        > do powiedzenia synowie i córki przesiedlencow z ziem uzyskanych lub emigranci polscy.

Widzisz, Dulski, wyrażasz niby troskę o ludzi, a jednocześnie przebija przez ciebie wyraźnie pogarda dla kogoś, kto myśli inaczej niż ty. Masz tego świadomość?
      • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:15
        I tu się mylisz. Polacy nie mają wobec nikogo z szantażystów i agresorów nijakiego, a tym bardziej psiego obowiązku.
        Ziemie uzyskane? Skąd ty piszesz? :)))) Z jakiegoś niemieckiego miasteczka do którego cię wywieźli dziadkowie czy rodzice volksdeutsche po IIwś?:))))))
    • wagonetka Polska monokulturowa 01.09.15, 08:11
      a kulturą dominującą jest nadrzędność białego, heteroseksualnego, katolickiego mężczyzny

Polacy boją się "innego", bo go nie znają - to raz
      a dwa - UE potrzebna jest im tylko wtedy, gdy można od niej ciągnąć kasę - tu gdzie chodzi o solidarność, już nie

bo Polacy już nie wiedzą, co to jest solidarność, kiedyś, przez krótką chwilę wiedzieli
      • kardiolog Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 08:19
        Dyskusje czy Polacy boją się obcego, czarnego, unii, Niemców, Rosjan, Chińczykow czy pająków mam głęboko w zadzie i 5minutowa próba rozumienia polskiego egoizmu i politycznego zaścianka jest dla mnie strata czasu. Mój pogląd wyraziłem: nie chcą Polacy przyjąć uchodźców= won z Unii i zwrot wszystkich inwestycji unijnych.
        Kardiolog
        • wagonetka Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 08:24
          radykalnie, choć nierealnie :-)

ale też uważam, że za ten brak solidarności jakieś sankcje dla Polski powinny być
        • mara571 Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 08:46
          kardiolog napisał:

> Dyskusje czy Polacy boją się obcego, czarnego, unii, Niemców, Rosjan, Chińczyko
          > w czy pająków mam głęboko w zadzie i 5minutowa próba rozumienia polskiego egoiz
          > mu i politycznego zaścianka jest dla mnie strata czasu. Mój pogląd wyraziłem: n
          > ie chcą Polacy przyjąć uchodźców= won z Unii i zwrot wszystkich inwestycji unij
          > nych.
          > Kardiolog

Ale przedtem trzeba zazadac zwrotu wszystkich ulg podatkowych, ktore dostaly firmy ze starej Uni, nadplacenia wszystkich wynagrodzen Polakow, ktorzy w tych firmach pracowali do poziomu 80% wyngrodzen w krajach starej uni i rozliczenia kapitalu zainwestowanego przez banki zachodnie i wytransferowanego z Polski.
          Zobaczymy, kto na tym lepiej wyjdzie.
        • rozbawiony77 Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 22:57
          I tym samym zwrot krajom Nowej Unii setek miliardów euro zysku oraz zwolnień podatkowych dla firm ze Starej Unii, przetransferowanych przez nie do swoich krajów macierzystych.
          Doliczyłeś to psie kardiologu? A może świnko?;))))) Albo misiu?
          Tak czy inaczej zwykły wrogi Polsce i Polakom prowokatorze, do rozpracowania przez chłopaków z kontrwywiadu:))))))))
      • ave.duce Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 08:27
        wagonetka napisał(a):

> a kulturą dominującą jest nadrzędność białego, heteroseksualnego, katolickiego
        > mężczyzny

i urzędników Pana B. (niekoniecznie hetero...)

> bo Polacy już nie wiedzą, co to jest solidarność, kiedyś, przez krótką chwilę
        > wiedzieli

Warto przypomnieć, że NSZZ "Solidarność" odszedł od solidarności międzybranżowej.
      • mara571 niepodoba ci sie nadrzednosc "bialego katolickiego 01.09.15, 08:42
        mezczyzny", ktora w praktyce nie istnieje i jest tworem feministek-gendrystek, to doczekasz sie dominacji ciemniejszego muzlmanskiego mezczyzny.

wyborcza.pl/1,75477,18560324,jazydki-opowiadaja-o-piekle-amerykanskiej-zakladniczki-panstwa.html
      • sverir Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 09:00
        > a kulturą dominującą jest nadrzędność białego, heteroseksualnego, katolickiego mężczyzny

Arabowie, pomijając kwestię katolicyzmu, mają kulturę podobną. A jednak z wypowiedzi wynika, że dobrze byś się w niej czuła.

> Polacy boją się "innego", bo go nie znają - to raz

Myślisz, że tzw. Zachód nie miał żadnych obaw przed przyjmowaniem "obcych"? Że naprawdę każdy jeden obywatel tzw. Zachodu witał Polaków czy Litwinów z otwartymi ramionami?

> a dwa - UE potrzebna jest im tylko wtedy, gdy można od niej ciągnąć kasę - tu gdzie chodzi
        > o solidarność, już nie

UE wzorem solidarności wcale nie jest. Gdyby Niemcy nie mieli problemu z uchodźcami, to temat by się nie pojawił, albo byłby podnoszony w mniejszym stopniu.
        • kardiolog Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 09:08
          Ojp sverin wezwany przez magmę do tablicy. Dwóch uchodźców zrobi nam teraz wykład, a jak braknie uzupelnienia to wprowadzi się pomocników, by pod koniec dnia owocowych! rozmów nie dojść do zadnego wniosku.
          Kardiolog
          • sverir Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 09:11
            Piszesz już z Bangladeszu?:)
            • kardiolog Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 09:16
              Nie widzisz skąd piszę😊?
          • rozbawiony77 Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 22:47
            To IS wysyła teraz na polskie fora agentów-kardiologów?:)))))))
        • wagonetka ja mieszkałam w kraju wielu kultur kilka lat 01.09.15, 09:43
          sverir napisał:

dlatego wiem o czym piszę

wiem, że rozwój polega nie na monokulturze, tylko na wymianie między kulturami

ale rozumiem polski strach
          • hordol teoretycznie 01.09.15, 09:53
            w praktyce multi-kulti w europie się nie sprawdziło i w chwilach szczerości przyznają to nawet czołowi politycy państw europejskich
            • wagonetka mieszkałam teoretycznie? 01.09.15, 09:53
              hm
              • hordol Re: mieszkałam teoretycznie? 01.09.15, 09:59
                wiem, że rozwój polega nie na monokulturze, tylko na wymianie między kulturami
                ================================================
                na czym to polega wymiana miedzy kuturami w obecej europie zachodniej?
                wchodzą w niektóre dzielnice paryża, malmo czy londynu masz raczej szansę na mniej duchowe doznania
                • wagonetka na czym polega wymiana międzykulturowa? 01.09.15, 10:04
                  np: uczymy się od siebie wzajemnie kuchni, zapożyczamy słowa do swoich języków, uczymy się rzemiosła, dowiadujemy się o innych zwyczajach i - bywa - dochodzimy do wniosku, że są lepsze, niż nasze, widzimy, że świat nie wygląda tak, jak w naszym domu ale jest bardzo różnorodny i ciekawy

a ci inni uczą się od nas tego, co sami mamy do zaproponowania
                  • hordol Re: na czym polega wymiana międzykulturowa? 01.09.15, 10:24
                    wybacz ale to nie o egzotyczną kuchnię chodzi.
                    znam trochę świat i większość kontynentów
                    "a ci inni uczą się od nas tego, co sami mamy do zaproponowania" a proponujemy np zasiłek socjalny na każde z dziesięciorga dzieci.jeżeli zgodzimy się na mlion uchodzców to tym samym zachęcimy do przyjazdu kolejny milion.
                    • wagonetka chętnie dowiem się, 01.09.15, 10:27
                      czego uchodźca może nauczyć się od ciebie?
                      • hordol mam taki pomysł 01.09.15, 14:52
                        będę się uczył od nich rzemiosła i egzotycznej kuchni w zamian nauczę ich,że nie należy małym dziewczynkom amputować łechtaczek.oczywiście koszty tego obopólnego szkolenia opłacę z własnej kieszeni.
                        • 13kisiel Re: mam taki pomysł 01.09.15, 14:56
                          schabowego im dać zamiast chleba i soli :-)))
                          • hordol spokojnie 01.09.15, 15:01
                            po pewnym czasie to oni będa decydować co mają dostać a czego nie. gospodarz wiele do gadania mieć nie będzie
                  • mara571 o swieta naiwnosci! 01.09.15, 10:58
                    kuchnia, rzemioslo, wzbogacanie jezyka to margines szanowna naiwna.
                    Prawdziwe problemy zaczynaja sie pozniej, kiedy przybyszy jest wiecej i pojawiaja sie zadania:
                    muzlmanskie dziewczynki ni emoga wzaic udzial w leskcja plywania, bo musialyby wejsc do wody z chlopczykami. W stolowce nie wolno serwowac wieprzowiny, bo sam fakt jej przetrawarzania w kuchni czyni potrawy dla muzulamanow nieczystymi.
                    Ale to jeszcze nie najwazniejsze: wazne jest, ze w okreslonych dzielnicach monopol przemocy w celu utrzymania porzadku i wladza sadownicza zostaly zastapiony przez najsliniejsze klany rodzinne i przez tzw sedziow pokoju, ktorzy stosuja sie szariat.

Jesli to jest dla ciebie wzbogacenie kultury to nic nie poradze.

Tu jest artykul Bartosza Wielinskiego. Bardzo prawdziwy.

wyborcza.pl/1,76842,10218835,Islamscy_sedziowie_w_Niemczech.html
                  • sverir Re: na czym polega wymiana międzykulturowa? 01.09.15, 14:37
                    > np: uczymy się od siebie wzajemnie kuchni, zapożyczamy słowa do swoich języków, uczymy
                    > się rzemiosła, dowiadujemy się o innych zwyczajach i - bywa - dochodzimy do wniosku, że są
                    > lepsze, niż nasze, widzimy, że świat nie wygląda tak, jak w naszym domu ale jest bardzo
                    > różnorodny i ciekawy

Super. Nie wiem jednak czy nie umknęło Ci, że od ładnych paru lat funkcjonuje internet, który niesamowicie ułatwia wymianę informacji o kuchni, słowach i zwyczajach. Wiem, że przeczytać o morderstwie honorowym to nie to samo, co jego doświadczyć (byle nie jako ofiara), ale w kwestii czysto informacyjnej wystarczy.
                • wagonetka a jeśli chodzi o złe dzielnice, 01.09.15, 10:06
                  to w moim mieście, całkowicie polskim są takie, w które za żadne skarby sie sama nie zapuszczę
                  • hordol Re: a jeśli chodzi o złe dzielnice, 01.09.15, 10:15
                    twój wybór. tylko po co tworzyć do tego złe "kolorowe" dzielnice których powstanie przy masowej imigracji jest tylko kwestią czasu.nie poradziły sobie z tym europejskie kraje o wiele od nas bogatsze
              • camille_pissarro Re: mieszkałam teoretycznie? 01.09.15, 22:49
                Mieszkasz we Francji ( mam ci przypomnieć twój poprzedni nick ? ) i nie rżnij głupa, że nie widać nowych trendów we Francji - obecnie społeczeństwo francuskie ma już dość tej muzułmańskiej diaspory, bo jak inaczej określić silny zwrot Francuzów ku takim partiom jak Front Narodowy Marii Le Pen ?
                • nachlany_wolak Re: mieszkałam teoretycznie? 01.09.15, 23:07
                  Mam ci przypomnieć twoje inne nicki, pisowski mitomanie
              • bew-is Re: mieszkałam teoretycznie? 03.09.15, 07:18
                Ja wiele lat (na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych) mieszkałem we Francji i już wtedy obserwowałem jak płoną samochody podpalane przez Arabów. I nie chcę czegoś podobnego w Polsce.

wagonetka napisał(a):

> hm
                >
                >
                >
                >
            • man_sapiens Re: teoretycznie 01.09.15, 16:20
              To, co w Niemczech i innych krajach. nazywano multi-kulti polegało na stwierdzeniu: żyjcie sobie u nas w kraju, płaćcie podatki itd. Ale nie liczcie na to, że potraktujemy was tak, jak traktujemy naszych. Wręcz przeciwnie, zamykamy was w kulturowym getcie, macie tam dalej uprawiać swoje tureckie czy afrykańskie zwyczaje a od nas, swoich, wara. Będziecie dla nas zawsze obcymi i nie próbujcie tego zmieniać, zasymilować się. Będziemy was oglądać jak egzotyczne zwierzęta w zoologu i trzymać na dystans.
              To bardzo proste i bardzo wygodne.
          • sverir Re: ja mieszkałam w kraju wielu kultur kilka lat 01.09.15, 14:36
            Wiele kultur kilka lat? Za krótko. Trzeba mieszkać ze dwa pokolenia, żeby zobaczyć, jak to wygląda w praktyce. A rozwój? Może i jest. Tylko rozwój czego?

• w_v_w Re: ja mieszkałam w kraju wielu kultur kilka lat 03.09.15, 09:56
              Jestesmy najlepszym przykladem, wiele lat, wiele pokolen i jaka milosc do Zydow :):):)

Szalom!
      • hordol no to przekonasz się co to znaczy 01.09.15, 09:01
        nadrzędność czarnego czy sniadego dominującego mężczyzny, bo aktualnie to bredzisz
      • kotek.filemon Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 11:16
        Prawaccy wielbiciele tej buraczanej monokultury na kolanach powinni Hitlerowi i Stalinowi dziękować, bo to dzięki ich wytężonej pracy II Rzeczpospolita (niech jej ziemia lekką będzie) z etnicznego tygla (z którym sobie nie bardzo radziła, ale to insza inszość) stała się monokulturalnym, monoreligijnym, monoetnicznym polaczkowem.
      • rozbawiony77 Re: Polska monokulturowa 01.09.15, 22:17
        Wolisz nadrzędność czarnego biseksualnego muzułmańskiego mężczyzny, wagonetko?
        A ti, ti, mała perwersyjna zbereźnico!:)))))))
    • republika_polska Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:17
      Jak podają media tzw. uchodźcy pochodzą z Bangladeszu - 156 milionów mieszkańców, z których blisko 90% wyznaje islam a pozostali wierzą w Buddę, z Pakistanu - 186 milionów mieszkańców - prawie 100% to islam, z Iraku - 30 milionów mieszkańców, gdzie ok, 98% to Islam, z Syrii - 22 milionów mieszkańców, gdzie 80% to islam, z Erytrei - 5 milionów mieszkańców, przy czym 1/3 to islam a 2/3 to chrześcijaństwo, z Etiopii - 90 milionów mieszkańców, gdzie etiopski kościół ortodoksyjny to ok. 40% a 60% to islam, z Nigerii - 170 milionów mieszkańców, gdzie islam i chrześcijaństwo dzielą się mniej więcej fifty/fifty oraz z Sudanu - 31 milionów mieszkańców, gdzie 80% to islam a 20% to chrześcijanie.
      Ocenia się, że przynajmniej 10 milionów ludzi z tych terenów przeniesie się do Europy - JEŻELI IM NA TO POZWOLIMY.
      Z tym, że przyjęcie 10 milionów będzie oznaczało ściągnięcie przez nich kolejnych milionów.

Czy to będzie jeszcze EUROPA?

Jak chcecie zapewnić pomoc w Europie dla tych milionów?

Islam ma państwo w Europie - Kosovo - i chyba wszyscy wiedzą w jakim jest stanie.
      • kardiolog Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:21
        Jeśli Polska obecnie reprezentuje wartości europejskie lub chrześcijańskie to ja wolę mieszkać w Bangladeszu.
        Kardiolog
        • republika_polska Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:41
          No to masz mały problem.
          Wnioski wizowe składa się w ambasadzie Bangladeszu w ... Berlinie.

Chyba, że chcesz jako nielegalny ;-)
          ale tam na miłosierdzie nie licz ;-)
        • mara571 polecam przeprowadzke i to szybka 01.09.15, 08:53
          > Jeśli Polska obecnie reprezentuje wartości europejskie lub chrześcijańskie to j
          > a wolę mieszkać w Bangladeszu.
          > Kardiolog

Te wartosci europejskie to twor, ktory europejskie lewactwo probuje budowac przez rozwalenie cywilizacji zachodniej opartej o starogrecka demokracje, rzymskie prawo i etyke chrzescijanska.
          Zastepowanie tych wartosci ideologia gender i dyktatura politycznej poprawnosci prowadzi nie do europejskosci, ale do poddania sie innym cywilizacjom, ktore nas fizyzcnie zniszcza.
          Jak zwykle polecma lekture ksiazek O. Fallaci i J. Raspaila.
          • kardiolog Re: polecam przeprowadzke i to szybka 01.09.15, 09:00
            Mara- nie trac mojego czasu tworząc zdania O NICZYM. Czyżbyś jednak zarazila się od niektórych ich chorobą? Z jakim przestajesz takim się stajesz (cyt.) Idź poczytaj lepiej Hemingwaya, może wyciagniesz z jego książek jeden wniosek z drugim i przekujesz w forumowe pisarstwo? Oby.
            Kardiolog
          • nachlany_wolak Cały dzień od rana do nocy plujesz na Polskę 01.09.15, 09:49
            dekel ci się przesunął czy co ?
        • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:56
          > Jeśli Polska obecnie reprezentuje wartości europejskie lub chrześcijańskie to ja wolę mieszkać
          > w Bangladeszu.

Ciekawe dlaczego akurat Bangladesz przyszedł ci do głowy? Chyba nie chcesz sugerować, że ten kraj jest gorszy od Polski?
        • hordol to po jaki ch... tu jeszcze siedzisz? 01.09.15, 09:04
          • wagonetka bo to jego ojczyzna? 01.09.15, 09:47

• aniechto.only Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:47
      Solidarność to jest wtedy, kiedy nam pomagają a nie na odwrót.
      To tak na marginesie prezydenta Dudy pieprzenia o tysiącach ukraińskich uchodźców i jego pompatycznego przemówienia w rocznice podpisania porozumień sierpniowych, w którym nie zająknął się nawet o Wałęsie.
      • w_v_w Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 08:49
        mi jakos nie brakowalo wspomnienia o Bolku ;)
      • mara571 de facto ci uchodzcy juz w Polsce sa 01.09.15, 08:57
        szacuje sie, ze 0,5 mln Ukraincow zyje w Polsce, pracuje w szarej strefie lub studiuje.
        Kiedy wybuchnie wojna przybiegna sie zarejestrowac jako uchodzcy.
        • ayran Re: de facto ci uchodzcy juz w Polsce sa 01.09.15, 09:39
          A "się szacuje" w oparciu o jakie źródła? Fakt, Superexpress, czy cos "poważniejszego" w rodzaju niezalezna.pl?
      • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:03
        > Solidarność to jest wtedy, kiedy nam pomagają a nie na odwrót.

To jest bardzo europejskie (w sensie unijne). UE nie ma żadnego problemu, żeby nie okazywać solidarności mniejszym państwom, gdy zagrożone są interesy większych. Pomijając chwilowe przebłyski solidarności, żaden kraj nie pozwoli na to, żeby kosztem ich interesów bogacili się inni (wersja dla pelikanów: żaden poza POlską). Solidarność unijna polega na tym, że gdy problem mają Niemcy, Francuzi czy Brytyjczycy, to wszyscy muszą się zjednoczyć. Gdy problem mają Węgrzy, to ważniejsze są interesy wielkich graczy.
        • remez2 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:14
          > Solidarność unijna polega na tym, że gdy problem mają Niemcy, Francuzi
          > czy Brytyjczycy, to wszyscy muszą się zjednoczyć. Gdy problem mają Węgrzy, to w
          > ażniejsze są interesy wielkich graczy.
          Bingo!
        • aniechto.only Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 09:46
          Nie o polityce tu mowa, tylko o życiu ludzkim i postawie moralnej.
          • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 14:41
            > Nie o polityce tu mowa, tylko o życiu ludzkim i postawie moralnej.

Skoro nie o polityce, tylko o życiu ludzkim, to wyjaśnij proszę, dlaczego jedyną akceptowalną postawą moralną jest niewiele znaczące przyzwolenie na zaproszenie przez państwo grupy uchodźców? Wydawałoby się, że kwestie moralne wymagają realnego wsparcia, na przykład osobistego zaopiekowania się uchodźcą.
    • jane-panzram Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 10:25
      Ja się do twego zdania przychylam, ale czy zadales sobie jedno pytanie: czemu Ci ludzie idą akurat w stronę Niemiec, a nie szukają azylu chociażby w kraju obok: bogatej Arabii Saudyjskiej?

Osoby o lewicowych poglądach politycy rozgrywają jak pionki: Niemcy przyjęły zasadę przyjmowania wszystkich bez zastanowienia nad przyszłościa, a my mamy się czuć gorsi, bo ich debilna i bezmyslna droga nie idziemy.

Sprzeciwia się temu już: Belgia, Anglia, Węgry, Słowacja.
      • mara571 dlaczego? 01.09.15, 20:48
        Tu taka tylko odrobine przesadzona interpretacja zasad muzulmanow:
        biedronia-czerska:
        "Dlaczego muzułmanie nie imigrują do innych islamskich państw nawet tych bogatych? To proste. Zgodnie z tradycją i prawem spisanym w tzw. "Karcie 'Umara" to innowiercy mają obowiązek utrzymywać muzułmanów na ziemiach podbitych przez nich, to innowiercy mają płacić specjalne upokarzające podatki jak Dżizja (W tym podatek kastralny od ziemi - włącznie z niewiernymi niewolnikami i seks niewolnicami. Bo cała ziemia i wszyscy ludzie są własnością Allaha oraz jego wyznawców Islamistów). To innowiercy mają zapewnić i finansować gościnę podróżującego muzułmanina, to innowiercy mają obowiązek dostosować się do islamskiego prawa Szariatu i to innowiercy mają być na każdym kroku upokarzani i z pokorą muszą te upokorzenie znosić - tak jak ma to miejsce w UE. Dlatego muzułmanie emigrują do Europy a nie do bogatych państw muzułmańskich - bo życie na koszt muzułmanina jest niemoralne natomiast korzystanie z pracy i majątku innowiercy jest ich prawem. Druga kwestia to podstępna kłamliwa islamizacja poprzez stopniowe zwiększanie ilości muzułmanów, aby w nadarzającej się chwili krwawo przejąć władze i ustanowić Islam i Szariat. Zasada jest taka, tam gdzie już stanęła stopa muzułmanów to już jest kraj islamski. Polska jest krajem islamskim według islamistów, bo w Polsce już jest pełno islamistów. I nawet jak wyrzucimy muzułmanów z PL to muzułmanie muszą tę ziemie odzyskać przy następnej nadarzającej się okazji! Dlatego wybudowali Meczet z Minaretem w Stolicy Kraju w Warszawie, aby wyć z niego (Allahu Akbar – Allah jest największy, większy od naszego Boga Jezusa Chrystusa) i obwieszczać muzułmanom świata i niewiernym Polakom, że Polska i Polacy już należą do Allaha i Islamu, tzn. Islam zwycięża a niewierni się wycofują przed islamem ze strachu lub ich głupiej naiwnej tolerancji wpisanej w nasze idiotyczne ateistyczne prawa jak: Konstytucja, Demokracja itd. itp. Islam nie jest TOLERANCYJNY! Według muzułmanów jesteśmy ich niewolnikami, podludźmi. Przypomina nam się niemiecki faszyzm a to jest islamo-faszyzm kilka razy gorszy od nazistowskich Niemiec."
        • sverir Re: dlaczego? 01.09.15, 22:20
          > Tu taka tylko odrobine przesadzona interpretacja zasad muzulmanow:

Bardzo przesadzona. Jałmużna, zakat, jest jednym z filarów Islamu. Nie ma powodów do twierdzenia "życie na koszt muzułmanina jest niemoralne natomiast korzystanie z pracy i majątku innowiercy jest ich prawem". Jest wręcz przeciwnie.

Zresztą - czy naprawdę muzułmanie nie migrują do innych państw muzułmańskich? Saldo migracji w 2014 w Bahrajnie wynosiło 13,6 na 1000 osób, w Katarze 27,35/1000, w ZEA 13,58/1000. Dla porównania - w tym samym czasie w Niemczech wskaźnik ten wynosił 1,06 (a chyba to nie Niemcy wyjeżdżając zaniżają wynik). W Arabii Saudyjskiej, pomimo ujemnego salda migracji, już w 2013 imigranci stanowili 1/3 populacji kraju.

• nachlany_wolak Kogo to interesuje ? Ciebie ? 01.09.15, 22:28
    • tmoni77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:18
      Fala ludnosci przenika kolejne granice europejskie niczym tsunami i zalewa panstwa czy tego chca czy tez nie.Niemcy zdeklarowali pomoc i naciskaja na nas zebysmy tez taka pomoc obiecali. Wiadomo przeciez ze wiekszosc z uciekinierow to wyznawcy islamu. Dlaczego ci ludzie nie szukaja schronienia w np. Emiratach Arabskich albo innym kraju blizszym kulturowo? Tak ogromny przyplyw ludzi o tak innej kuturze jest przeciez w dalszej perspektywie niebezpieczny dla rodowitych europejczykow. Islam rzadzi sie swoimi prawami - nie zwaza na prawa europejskie, a kobieta tam nie ma zadnych praw.
      Nikt z politykow nie mowi, ze przeciez najbardziej przesladowana, mordowana grupa w Syrii sa CHRZESCIJANIE!!! Ludzie, ktorzy za to ze wyznaja Chrystusa sa mordowani, torturowani, krzyzowani i to IM powinna byc oferowana pomoc w pierwszej kolejnosci!!!
      Wejdzie na strone Fundacji Estera i Sami zobaczcie co sie tam dzieje!
      fundacjaestera.pl/
      • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:32
        > Dlaczego ci ludzie nie szukaja schronienia w np. Emiratach Arabskich albo innym kraju
        > blizszym kulturowo?

Tzn. którzy ci? Ci, którzy kierują się do Europy czy syryjscy uchodźcy generalnie? W tym drugim przypadku trzeba wiedzieć, że zdecydowana większość nie dociera dalej niż do Turcji czy Libanu. W tym pierwszym? Zapewne z tego samego powodu, dla którego Polacy wolą odleglejszą kulturowo Norwegię czy Irlandię, niż bliższe Węgry.

> Islam rzadzi sie swoimi prawami - nie zwaza na prawa europejskie, a kobieta tam nie ma
        > zadnych praw.

To jest akurat nieprawda.

> Ludzie, ktorzy za to ze wyznaja Chrystusa sa mordowani(...)

Na ile są mordowani za wyznawanie Chrystusa, a na ile za to, że byli najwierniejszymi poplecznikami Assada?
        • tmoni77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 22:49
          Islam - jest religia agresywna tj. albo zostaniesz przekonwertowany na islam, albo zginiesz. Nawet moi znajomi hindusi ( wyznawcy hinduizmu) mowia mi nasza religia jest religia pokoju, ale uwazaj na muzulmanow oni zawsze beda starali Cie przekonac/zmienic. W prasie angielskiej bardzo czesto sa naglowki o zbrodniach honorowych, a policja stara sie nie "mieszac" w "ich" spawy!? My w Polsce bardzo malo wiemy o tej kulturze. Jadac do muzulmanskiego kraju trzeba bardzo uwazac,, przestrzegac zasad, zeby uniknac oblania kwasem! Bo to czeste przypadki wystarczy wygooglowac ACID VICTIMS i wcisnac grafike, Nie po to Europa rozwijala/pracowala na swoje prawo przez wiele lat zeby teraz cofnac sie do epoki muzulmanskiego sredniowiecza.
          Wiec jesli i tak bedziemy/jestesmy zmuszeni...to ja mowie TAK dla uciekinierow z Syrii chrzescijan ktorych eksterminuje ISIS.

Jeszcze raz polecam strone fundacjaestera.pl/ - fundacja potrzebuje poparcia prezydenta zeby sciagnac z Syrii chrzescijan. To chyba najbardziej rozsadne dla Polski i Polakow rozwiazanie!
          • sverir Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 06:28
            > Nawet moi znajomi hindusi ( wyznawcy hinduizmu) mowia mi nasza religia jest religia pokoju,
            > ale uwazaj na muzulmanow oni zawsze beda starali Cie przekonac/zmienic.

Zabawne, że mówią to hindusi, którzy w swoich regionach mają pięć tysięcy zasad, za złamanie których chcą cię pobić, zgwałcić, zabić, oblać kwasem, a przynajmniej poturbować.

> Jadac do muzulmanskiego kraju trzeba bardzo uwazac,, przestrzegac zasad, zeby uniknac
            > oblania kwasem!

Co zwykle wiąże się z miejscową kulturą, nie z wyznawaną religią. Muzułmańską masz Turcję, która jest na tyle dużym krajem, że inaczej wygląda Istambuł, inaczej wschodnie rejony. Ale w ten sam sposób można ostrzegać przed chrześcijanami, bo jadąc do Konga trzeba bardzo uważać, żeby nie stać się ofiarą napadu.
      • ave.duce Żyd 01.09.15, 23:02
        się odpłaca.
        • man_sapiens Re: Żyd 03.09.15, 13:58
          > się odpłaca.

Bezczelny
          • teodor_jeske_choinski_1 Re: Żyd 03.09.15, 14:31
            man_sapiens napisał:
            Bezczelny
            ----------------------
            A jaki ma być; to przecież żyd!
    • smalltownboy Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:14
      Te państwa, które zorganizowały arabską wiosnę niech teraz przyjmują uchodźców. Mają moralny obowiązek. Zatem, największy kontyngent do USA.
      • tmoni77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:27
        Zafudowac wszytskim wycieczke do Waszyngtonu, a Obame zmusza do przejscia na Islam i wtedy juz jeden krok od tego zeby caly swiat stal sie muzulmanskim krolestwem. No a poki co dzieje sie tak jak sobie zaplanowalo towarzystwo. Potezny zastrzyk islamu w Europie okaze sie wadliwa szczepionka i ta za jakis czas wywola chorobe - wojne. Wtedy ludzie z EU beda musieli uciekac....tylko dokad? Cwiczmy plywanie wplaw.
        Swoja droga czy Niemcy nie buntuja sie na ta otwarcie pani Merkel? a moze nie pokazuje tego TV?
        • tmoni77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:49
          No i poszukalam ...i znalazlam ciekawy tekst.......ndie.pl/ucieczka-z-berlina-czyli-niemiec-uchodzca-we-wlasnym-kraju/
          • smalltownboy Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 01.09.15, 23:53
            JKM powinien dostać Nobla. Już dawno mówił, że będziemy graniczyć z kalifatem niemieckim czy emiratem francuskim. Państwa słowiańskie powinny się trzymać razem.
        • rozbawiony77 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 02.09.15, 00:21
          Ale czy Obama nie ma aby na drugie imię Husein?:)))))
    • xystos kto zdradzil?dlaczego bylismy uchodzcami? 02.09.15, 19:05

Wielka Brytania i WIELKA zdrada Polski ...oraz odbicie tej sytuacji w czasach obecnych: częśćII

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wielka-brytania-wielka-zdrada-polski-oraz-odbicie-tej-sytuacji-w-czasach-obecnych-czesc-ii

ZEN
    • a74-7 Tu najtrafniejsze okreslenie 03.09.15, 10:18
      tego co chcemy zaakceptowac :-)
      marucha.wordpress.com/2015/09/03/szturm-na-europe/
    • teodor_jeske_choinski_1 Kubeł zimnej wody na otrzeźwienie 03.09.15, 14:34
      marucha.wordpress.com/2015/09/03/szturm-na-europe/
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Kilka słów w sprawie uchodźców 03.09.15, 14:52
      www.youtube.com/watch?t=177&v=qZ-QX8LuKHA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka