Dodaj do ulubionych

Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce

07.09.15, 16:54
Ale wyłącznie zgodnie z międzynarodowym prawem, onz-owską konwencją o uchodźcach, unijnymi konwencjami, w tym dublińslkimo, także uchodźców relokowanych do nas z Niemiec i Francji. Czyli:
1) Nie ma wśród nich ani jednego mieszkańca Europy
2) Nie ma wśród nich ani jednego oszusta - czyli imigranta ekonomicznego, czyli bez dokumentów tożsamości
3) Nie ma wśród nich ani jednej osoby, która do Europy przybyła z państw bezpiecznych
4) Nie ma wśród nich ani jednej osoby, która do Polski i Europy przybyła nielegalnie, uciekając np z innego państwa Unii, z ośrodka dla uchodźców.
No i rzecz jasna Niemcy, Francja i Bruksela NAJPIERW porządkują swój imigracyjny bajzel i uszczelniają zewnętrzne granice Unii zgodnie z Schengen.
Na 2000-3000 prawdziwych uchodźców , a nie imigracyjnych ekonomicznych oszustów , które przypadną na Polskę po odsiewie tych przestępców, naprawdę nas stać:))))
Obserwuj wątek
    • kylax1 Polacy to też imigranci ekonomiczni. 07.09.15, 16:59
      Ale jak np. w Islandii ktoś napisze, że Polacy (i ogólnie wschodni Europejczycy) zachowują się jak małpy, to nad Wisłą wielkie oburzenie.

Uchodźcy uciekają przed wojną i biedą. I należy im pomóc. Polska może z marszu przyjąć nawet 200.000 ludzi.
      • rozbawiony77 Re: Polacy to też imigranci ekonomiczni. 07.09.15, 17:06
        Te, kylax, po polsku kumasz? UCHODŹCÓW A NIE OSZUSTÓW ICH UDAJĄCYCH. Dlaczego nawołujesz do łamania przez Polskę unijnego prawa, i uznajesz wbrew CAŁEMU prawu międzynarodowemu i unijnemu nielegalnych imigrantów ekonomicznych za uchodźców? Jesteś analfabetą funkcjonalnym, przestępcą, czy agentem isis?:))))). Bo quadrum non datur.:)))
        • kylax1 Każdy ma prawo imigrować do Europy. 07.09.15, 17:20
          Bieda to także powód ucieczki i mają ci ludzie prawo do przyjazdu do Europy.

Prawo, które jest faszyzujące, które godzi w godność uchodźców (zarówno wojennych, jak i ekonomicznych), nie jest prawem, ale sku...****stwem.
          • jane-panzram Re: Każdy ma prawo imigrować do Europy. 07.09.15, 17:23
            I ja jestem za przyjmowaniem, oraz nieblokowaniem im drogi do Niemiec i Szwecji.
          • rozbawiony77 Re: Każdy ma prawo imigrować do Europy. 07.09.15, 17:27
            Zgłaszam kylax twój wpis szerzący nienawiść etniczną oraz twoje nawoływanie do obalenia przemocą demokratycznego państwa prawa w Polsce, a także uwłaczanie Polsce i Polakom, na stronę podaną obok.:))))))
            Dziecino, dlaczego każdy lewak musi być aż takim idiotą, wytłumaczysz nam?:))))))
            • kylax1 Aha, i co jeszcze? 07.09.15, 17:58

• jane-panzram Re: Każdy ma prawo imigrować do Europy. 07.09.15, 17:28
            Hej, w takim razie dlaczego nazistowskie USA nie wpuszczaja do siebie biednych Meksykanów, bo "ci są biedni i chcą żyć jak ludzie"?

Zastanawiałeś się nad tym kiedyś? Dlaczego w USA rządzą naziści?
            • rozbawiony77 Re: Każdy ma prawo imigrować do Europy. 07.09.15, 17:39
              Lewacy się nie zastanawiają, oni WIERZĄ, boć to przecież sekta jest.
              Sama widzisz- ja tu pochwalam przyjmowanie do nas uchodźców zgodnie z prawem, a ten yntelygent mainstreamowy żąda łamania unijnego i międzynarodowego prawa, bo on tak chce( i Berlin, i ISIS co ciekawe też) . No przestępca jak te setki tysięcy oszustów udających uchodźców? Jak byk! I że toto nawet się nie wstydzi swojej głupoty, jak jakiś lis...
              :)))))))
              • jola.iza1 Re: sie rozbawiłam 08.09.15, 00:27
                rozbawiony77 napisał:

> Lewacy się nie zastanawiają, oni WIERZĄ......
                Tobie twa wiara pozwala zapomnieć o podstawach tejże ?
                Oj cusik mi się wydaje, żeś podobny do grobów pobilanych.
                • rozbawiony77 Re: sie rozbawiłam 08.09.15, 04:50
                  W mojej wierze jest coś o akceptowaniu fałszywego świadectwa i kradzieży? - bo do tego w praktyce sprowadza się imigracyjne oszustwo większości migrantów, którzy NIE WYMAGAJĄ polskiej pmocy jako obywatele Bałkanów i mieszkańcy krajów bezpiecznych?
                  Nie.
                  A jeśli uważasz inaczej, opróżnij swój dom, odejmij swoim dzieciom od ust, wynieś na rynek i rozdaj NIEPOTRZEBUJĄCYM. I bogatszym od siebie. W końcu, co to dla ciebie:)))))
                  Niech w pocie czoła nie zdobywają chleba swego. :))))))))
                  A zostaniesz w oczach ludzi... Nie, nie świętą. Głupcem!
            • kylax1 USA wpuszczają miliony Meksykanów. 07.09.15, 17:57
              Zatem nie bredź.
              • rozbawiony77 Re: USA wpuszczają miliony Meksykanów. 07.09.15, 18:11
                Kylax, idź popłacz sobie:)))))))
      • smalltownboy Re: Polacy to też imigranci ekonomiczni. 07.09.15, 17:49
        kylax1 napisał:

> Uchodźcy uciekają przed wojną i biedą. I należy im pomóc. Polska może z marszu
        > przyjąć nawet 200.000 ludzi.

I zapewnić im mieszkania oraz zasiłki na poziomie niemieckim oczywiście z polskich podatków.
        • kylax1 Na poziomie polskim. 07.09.15, 18:00
          Arabowie to generalnie przedsiębiorczy ludzie, zatem długo socjalu brać nie będą.
          • smalltownboy Re: Na poziomie polskim. 07.09.15, 18:03
            W Polsce nie ma zasiłków dla osób bez prawa do świadczenia rentowego, czy zasiłków dla bezrobotnych. No, chyba że mowa o tych ochłapach z MOPSu 100-200 zł raz na dwa miesiące czasami, po przyniesieniu dziesiątek zaświadczeń i oświadczeń.
          • rozbawiony77 Re: Na poziomie polskim. 07.09.15, 18:12
            Jak twój tata isisowiec?:))))))
          • behemot17-13 Re: Na poziomie polskim. 07.09.15, 19:49
            Nawiedzony? Arabi to przede wszystkim cwaniacy i próżniacy, lenie znaczy. Spotkałeś gdzieś Araba zdolnego do prac fizycznych? Owszem, się zatrudniają a stanowisko ochroniarza w marketach jest szczytem prac fizycznych.
            • kylax1 Kretynie. 07.09.15, 23:17
              Jedź do krajów arabskich to zobaczysz ciężko pracujących Arabów w fabrykach, hutach i na roli. Skończ bredzić jak jakiś Breivik, bo nie da się tego czytać.

Najbardziej o "lenistwie" Arabów bredzi europejska biedota, która sama leży do góry brzuchem na socjalu
              • rozbawiony77 Re: Kretynie. 08.09.15, 05:00
                O, jeden wreszcie załapał o czym tu piszę:)))))))
                Dokładnie o ścisłym przestrzeganiu unijnego prawa, jakie przyjął legalista Orban.
                Ale że akurat nie ten co trzeba, to się przy okazji sypnął. A mówiłem, żeś agent, lewaku?:))) Cię poniosło jak Junckera na widok Polaka, wioskowy głupku.

No pacz pan. Mają więcej hut i fabryk niż my. Może do nich wyemigrujesz? Tylko że oni lewaków nie chcą, głuptasku.:))))))))))
      • mr.sajgon Re: Polacy to też imigranci ekonomiczni. 07.09.15, 18:49
        kylax1 napisał:

>
        > Uchodźcy uciekają przed wojną i biedą.
        blizej maja do Kuwejtu lub do ZEA i nikt by sie nie utopil.
      • dystans4 Re: Polacy to też imigranci ekonomiczni. 07.09.15, 19:01
        Może przyjąć i więcej. Ale dlaczego nie pisałeś o zapewnieniu powrotu do kraju Polakom z Kazachstanu? Gorsi, niż ludzie z Bliskiego Wschodu? A może mniej zasłużyli na przyznanie prawa do powrotu?
        Czy masz rozwiązanie problemów, z jakimi Polska się spotka, kiedy Niemcy nie będą mogły przyjmować już emigrantów i do Polski przybędzie np. 10 milionów niewykształconych, roszczeniowych i w części (większości?) agresywnych emigrantów, narzucających własne normy i obyczaje?
    • jane-panzram Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 17:19
      Przyjmujmy i zróbmy jak Orban: nie blokować im drogi do Niemiec i Szwecji.
      Przecież to w obozach dla uchodźców nie chcieli być na Węgrzech! Więc i u nas w takowych być nie będą chcieli.

Oni chcą do Niemiec.
    • qwardian Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 17:27

One Settler, One Bullet - Pan Africanist Congress (PAC)
    • smalltownboy Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 17:53
      Ciekawe, czy to też jest nienawiścią?

Nawet dane Agencji ONZ do spraw uchodźców (UNHCR) obalają narrację o rodzinach z dziećmi uchodzącymi przed prześladowaniem. Ogromną większość migrantów zalewających Europę stanowią mężczyźni.
      Według wyliczeń UNHCR wśród 366 402 migrantów jacy przedarli się do Europy przez Morze Śródziemne jedynie 13% stanowią dzieci, a 12% kobiety. Pozostałe 75% to mężczyźni.

Całość
      • o2o2130 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:05
        Ci z krwawiącymi po lewej stronie sercami niech poczytają, kto uchodził w stronę Liegnitz i dalej z Breslau zimą 1945 roku i porównają skład owego uchodzenia z obecnym uchodzeniem.
      • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:06
        Też. Bo udowadnia, że te proporcje są DOKŁADNIE odwrotne do statystycznej średniej wśród PRAWDZIWYCH uchodźców a nie oszustów z Albanii, Kisowa, Macedonii, BiH, Serbii, i państw bezpiecznych.
        A prawda zamiast kłamstw mainstreamu i lewaków to największa przeszkoda dla oszukańczej fali fałszywych uchodźców i równie kłamliwych polityków z Niemiec i Brukseli.
      • mama303 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 21:54
        Unicef podaje że co czwarte to dziecko i ich liczba rośnie. Dzieci są wyczerpane, odwodnione, chorują na rozmaite choroby.
        Ludzie otrząśnijcie się! Niedługo zima, nie da sie koczować pod gołym niebem lub w namiocie.
    • green.olive Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 17:59
      www.fronda.pl/a/terlikowski-kilka-pytan-praktycznych-w-sprawie-przyjecia-przez-parafie-uchodzcow,56521.html
    • green.olive Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:04
      Tak. Tylko jeśli chodzi o muzułmanów to jeszcze pozostaje kwestia niezgodności religijnych -największa kość niezgody.
      • adalberto3 Wyrzekną się zwyczajów wynikających z Koranu ? 07.09.15, 18:18
        Np. przymusowe małżeństwo lub honorowa zemsta (mord).
    • maciejkrz85 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:16
      "...naprawdę nas stać"... To zobaczcie sobie drodzy forumowicze na co ich stać, żeby się tylko dostać do Europy.
      Chcieli się drogą morską wbić do Włoch, zatrzymała ich straż przybrzeżna, a oni zagrozili, że jak nie zostaną puszczeni, to wyrzucą swoje dzieci do wody... Z >>artykułu<< wynika, że to nie było tylko takie "powiedzenie", bo oni wystawili dzieci za burtę i czekali na rozwój wypadków... Ja rozumiem, że są zdesperowani. Podejrzewam, że w naszej historii też nieraz byliśmy mocno zdesperowani, ale w ten sposób chcieliśmy się ratować przed wojnami, a oni? Przed kim i dlaczego uciekają i czemu zostawiają kobiety tam w samym centrum konfliktu? Przecież to są w dużej większości sami faceci... W życiu się na to nie zgodzę, bo Polska ma problemy nawet na swoim podwórku i nie stać nas na powielanie błędów zachodu.
      Polecam artykuł, bo opisuje sytuację morskiej granicy Włoch, która często jest pomijana w mediach.
      • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:19
        Macieju, nie traćwa nadziei, poczytacie mój wpis jeszcze, a na pewno zrozumicie, że tak naprawdę się z nim zgadzacie;)
        • maciejkrz85 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:32
          Wiem o co Ci chodzi... Ostra selekcja i bierzemy tylko tych, którzy tej pomocy realnie potrzebują, a jednocześnie są "dobrymi" ludźmi. Ale to nie ma szans... Podobno mamy przyjąć ileś tam tysięcy imigrantów. To ustalenia legalne, ale każdego dnia setki, jak nie tysiące przekraczają granice UE na różne możliwe (nielegalne oczywiście) sposoby. Nawet jeśli wpuścimy "wybrańców", to i tak reszta pójdzie za nimi. Albo zatrzymamy wszystkich bez skrupułów, albo czekamy aż nas zaleją...
          Tak swoją drogą, to Polska powinna być brana tutaj pod uwagę na samym końcu, bo:
          -nic nie zrobiliśmy Afryce (Africa Corps nie było nasze, nie mieliśmy też żadnych koloni),
          -oni nam nic nie zrobili (chyba, że wakacje- jak kogoś było stać),
          -mamy Ukrainę i kawałek dalej Rosję (wszędzie tam jest sporo naszych, których można, a nawet trzeba uratować )... bliżej nam do tego konfliktu, niż do tej chorej wojny, która trwa i trwać będzie...
          • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 20:50
            UCHODŹCÓW, a nie IMIGRANTÓW, bo przecież nie wolno nam łamać unijnego PRAWA, nieprawdaż?:))))))))
            • w_v_w Nie jestem zbytnio goscinna!!! 08.09.15, 06:04
              Bulgarzy sobie radza
    • man_sapiens Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:17
      Postępowanie z uchodźcami wygląda - w Niemczech i w innych cywilizowanych krajach tak:
      - ustalana jest tożsamość i kraj pochodzenia tego człowieka. Na podstawie dokumentów, jeżeli takich nie ma przy pomocy innych możliwości (np. zeznań świadków, testowania znajomości kraju z którego pochodzenie deklaruje).
      - jeżeli nie da się potwierdzić, że pochodzi z kraju, w którym jest wojna lub prześladowania to traci status uchodźcy. Jest odsyłany do kraju z którego pochodzi lub prawdopodobnie pochodzi. Jego pobyt w państwie - gospodarzu może być przez pewien czas tolerowany (w Niemczech nazywa się to "Duldung", marzenie mnóstwa Polaków w '80 i w początku '90 lat bez legalnej pracy żyjących w Niemczech). Ale nawet jeżeli znajdzie sobie pracę, to większość państw wymaga, żeby w celu zalegalizowania swojego pobytu wyjechał z kraju i za granicą starał się o pozwolenie na pracę i wizę.
      Oczywiście taki człowiek może ukryć się przed policją ale to nie jest proste życie - nie dostaje zasiłków ani pomocy medycznej i zwykle nie dalej niż po kilku miesiącach zostaje nakryty - wystarczy kontakt z władzami lub policją z jakiegokolwiek powodu..
      Niemcy dobrze wiedzą, że cwaniacy z Macedonii czy Kosowa i tak stale napływają do ich kraju. Są tam w miarę sprawnie wyłapywani i deportowani. Porządni ludzie nie chcą z powodu naciągaczy - stanowiących wyraźną mniejszość w grupie uchodźców - odmawiać pomocy ludziom, którzy jej naprawdę potrzebują. Nawet kosztem tego, że ten czy ów naciągacz z tego skorzysta.
      W Turcji są ponad 2 miliony udźców z Syrii, w Libanie ponad milion, nawet w Iraku jest ich ponad 100 tysięcy. Te kraje nie są w stanie zapewnić im przyzwoitych warunków życia.
      Nie tylko w Niemczech jest tak, że żyjący tam obcokrajowcy wszelkiej maści (starający się o azyl, legalni z pracą, legalni bez pracy i nielegalni) w sumie wpłacają na "Sozial" więcej, niż niego biorą.
    • m.c.hrabia Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:21
      nie jest gejem
      nie jest lesbą
      nie jest czarny
      nie jest komuchem
      nie jest garbaty
      nie jest zezowaty
      nie jest innego wyznania niż katolickie.
    • stanczyk-5 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:40

no to bierz ich na Wasz koszt mozecie.ich
      zakwaterowac w Muzeum Zydow Polskich
      i waszych prawie 700 lat w polsce bez asymilacji
      z narodem gospodarzy.

Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu.
      Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni...
    • laweta2014 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 18:49
      A ja jestem stanowczo PRZECIW imigrantom
      • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 20:53
        Ja też. Przeciw niezgodnym z prawem imigrantom ekonomicznym udającym uchodźców humanitarnych. No weźże wreszcie mózg uruchom i zastanów się, co chcę tu przekazać:)))))))))
    • stelmachlukasz Utrzymanie 10 tys uchodźców=100 mln 07.09.15, 19:13
      Nie trudno jest policzyć. Szef Urzędu do Spraw Cudzoziemców Rafał Rogala poinformował w rozmowie z RMF FM, że uśredniony koszt utrzymania jednego uchodźcy wynosi około 1380 złotych miesięcznie. Wynika więc z tego, że jeśli do Polski trafiłoby 10 tys. imigrantów, to na ich utrzymanie musielibyśmy wyłożyć około 150 mln zł rocznie.
      • maciejkrz85 nie mam sił 07.09.15, 19:19
        A ile wynosi zapomoga, zasiłek czy w ogóle jakakolwiek pomoc dla osób ubogich/bezrobotnych/etc. w Polsce? Hmm... chyba mniej.

Powiem Wam, że szlag mnie trafia w tym durnym kraju! Po co oni ściągają tutaj tych ludzi, jak ledwo dajemy radę z naszymi problemami?!
        • rozbawiony77 Re: nie mam sił 07.09.15, 21:00
          TYLKO kilka procent PRAWDZIWYCH UCHODŹCÓW, spełniających w dodatku także kryteria Schengen. I dopiero PO uszczelnieniu granic. Czyli tych w sumie 40-50 tysięcy na całą Unię. Bo NIE MAMY PRAWA łamać unijnego prawa. No kurczę, już jaśniej się nie da:))))))))))). Myśleć, choćby bolało!
          • maciejkrz85 Re: nie mam sił 08.09.15, 00:30
            Co z tego ile ich jest? Nie dałbym im złamanego grosza i już. W Polsce też jest bieda...
            Poza tym przyjmowanie kogokolwiek z tamtego rejonu wiąże się z ryzykiem- choćby 999 było normalnych, a 1 wywrotowiec to już jest zagrożenie. Jest też coś takiego jak program łączenia rodzin, kto wie kogo jeszcze sobie ściągną...
            Lepiej nawet nie zaczynać tego przyjmowania (niech będzie) UCHODŹCÓW, bo potem nie zatrzymamy tej fali. Europa już sobie nie radzi... jak Polska ma dać radę?
            Generalizuję, wiem o tym... ale absolutnie nie chcę mieć w swoim kraju takich obrazków, jakie mają np. Francuzi, czy Grecy... Takie życie i moja opinia.
    • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:03
      O , empatii deko złapaleś:-)
      • jane-panzram Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:08
        A ty juz złapałeś? Chcesz nadal wygaszac kopalnie, zwalniania pielęgniarek i górników? 😃
        • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:12
          Co ty za bzdury mi zarzucasz? pielęgniarki to budżetówka .
        • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:14
          Kopalnie sprywatyzować i będzie tam pracowało tylu górników ilu potrzeba , przykładem zagłębie lubelskie.
          • jane-panzram Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:21
            Ale to są ludzie, trzeba mieć empatie: a nie prywatyzowac, żeby zwolnili a następnie wygasili, żeby nie stanowiło konkurencji dla kopalń w ich krajach.
            W Niemczech ten sektor chronią i w nim widzą przyszłość - a u nas tradycyjnie zwolnić, sprywatyzowac, wygasić.

To też są ludzie, którzy stracą pracę (a w regionie innej nie znajdą) gdzie twa empatia? Mają iść do Monachium jako uchodźcy ekonomiczni?
            • kotek.filemon Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 12:35
              jane-panzram napisała:

> W Niemczech ten sektor chronią i w nim widzą przyszłość

A w Ruhrgebiet to kiedy ostatnio byłaś?
              • teodor_jeske_choinski_1 stop syjonistom! 08.09.15, 12:46
                www.aletheia.com.pl/tytul/115/kultura-krytyki
      • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 22:59
        Mylisz się. Ale dobrze że tak myślisz, bo to znaczy, że to zadziała:))))
        • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 12:50
          Nie mylę się . Serce ci pozornie zmiekło , postawiłeś żądania nie do spełnienia.
        • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 12:53
          Szczerze ....to te twoje postulaty nawet mi sie podobają :-) Dodałbym jeszcze , że w przypadku złamania prawa w kraju czasowego azylu , natychmiastowa deportacja.
          • rozbawiony77 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 12:57
            A to już wcześniej gdzieś tu napisałem:)))))
    • green.olive Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 07.09.15, 23:57
      www.fronda.pl/a/koniecznie-posluchaj-byly-muzulmanin-ostrzega-przed-islamem,56548.html
    • stanczyk-5 Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 13:07

Kazdego immigranta nalezy skontrolowac czy
      napewno Chrzescijanin,-podajac im "setke"
      Polskiej Wodki i swinska szynke na zakaske
      jezeli immigrant niewypije i niezje to znaczy sie
      islamista wiec paszol woon !

Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu.
      Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni...
      • volupte Re: Jestem za przyjęciem uchodźców w Polsce 08.09.15, 13:12
        Maja to odpuszczone . Wallenrod to nie tylko nasz wymysł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka