Dodaj do ulubionych

Rozpaleni słońcem

24.01.16, 14:10
"Spaleni słońcem" to świetny film rosyjskiego reżysera Michałkowa, o czasach terroru Stalina.

Wszystko wskazuje, że wracamy do tamtego okresu. Jeśli nie w czynach (płetwy za krótkie), to w intencjach, a na pewno w obowiązującej modzie na realizm socjalistyczny. W sztuce, w informacji, niedługo okaże się, że w życiu też (jak tylko PiS(bolszewików) wprowadzi przydziały na różne dobra, m. in. Internet). Na razie paszporty możemy trzymać w domu.

Najdalej dobre zmiany poszły w sferze informacji. Na ekranie TVPiS(b) życie stało się lżejsze, żyć jest bardziej wesoło (жизнь cтaлa легче, жить cтaлo веcелее).

Nie pokazywać wielotysięcznych demonstracji w całym kraju, to jest właściwa, jedynie słuszna polityka informacyjna Bulteriera i całej TVPiS(bolsz.), to stanowisko PiS-bolszewików.
Za komuny pokazywali, pluli, ale pokazywali. TVPiS(bolszewików) idzie dalej.
Kilka miesięcy po wyborach cofa nas do 1984, tworzy inny świat. Świat mitów i hipostaz wymyślonych przez siebie samych. Bez protestów, demonstracji.
I znów aktualne stają się wiersze znane z przeszłości.
Mamy taki oto prezent dla Bulteriera - Zbiór dobrych rad szefa telewizji:

Z małego nasienia prawdy wyprowadzaj roślinę kłamstwa,
Nie naśladuj tych co kłamią, lekceważąc rzeczywistość.

Niech kłamstwo logiczniejsze będzie od wydarzeń,
Aby znużeni wędrówką znaleźli w nim ukojenie.

Po dniu kłamstwa gromadźmy się w dobranym kole
Bijąc się w uda ze śmiechu, gdy wspomni kto nasze czyny.

Rozdając pochwały pod nazwą bystrości rozumowania
Albo pochwały pod nazwą wielkości talentu.

My ostatni, którzy z cynizmu umiemy czerpać wesele.
Ostatni których przebiegłość niedaleka jest od rozpaczy.

Już rodzi się pokolenie śmiertelnie poważne
Biorące dosłownie co myśmy przyjmowali śmiechem.

5

Niech słowa twoje znaczą nie przez to co znaczą
Ale przez to wbrew komu zostały użyte.

Ze słów dwuznacznych uczyń swoją broń,
Słowa jasne pogrążaj w ciemność encyklopedii.

[..]

Nie patrz w jeziora przeszłości: tafla ich rdzą powleczona
Inną ukaże twarz niż się spodziewałeś.

[...]

8

Śmiech powstający z szacunku dla prawdy
Jest śmiechem którym śmieją się wrogowie ludu.

Wiek satyry skończony. Odtąd nie będziemy
Podstępną mową szydzić z nieudolnych monarchów.

Surowi jak przystało budowniczym sprawy
Pozwolimy sobie jedynie na pochlebczą żartobliwość.

Z ustami zaciśniętymi, posłuszni rozumowaniu
Wkraczajmy ostrożnie w erę wyzwolonego ognia.

Czesław Miłosz - Dziecię Europy.

i.i.ua/photo/images/pic/5/4/199745_c9245977.jpg
--
Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". PiS(b) - jak WKP(b).
Obserwuj wątek
    • mara571 He? 24.01.16, 14:33
      "Nie pokazywać wielotysięcznych demonstracji w całym kraju, to jest właściwa, jedynie słuszna polityka"
      To czemu moglismy ogladac w tvp.info via stream te demonstracje na naszych komputerach w Niemczech?
      Jakos nie przypominam sobie relacji z demonstracji za przyznaniem TVTrwam jednej czestoliwosci w talewizji naziemnej.

PS. Poprzedni dyrektor telewizji odcial nam stream z powodu oszczednosci. Od piatku jest to znowu mozliwe.
      • buldog2 Re: He? 24.01.16, 14:53
        Liczy się tylko reaktywowany Dziennik Telewizyjny w prime tiem.
        Bolszewicy zawsze pozostawiali furtki w postaci mediów niszowych, bez wpływu na masy. W PRL takim medium były "Polityka" i radiowa "Trójka". Dziś to może być TVPiS(b) Info(b), w którym będzie się emitować programy, których prawie nikt nie ogląda.
        Elektorat masowy jak nie oglądał, tak nadal oglądać nie będzie. Dotychczasowy elektorat leminży przestaje oglądać, nowego nie widać. No to można nadawać, co tylko się chce.
        Za panowania caratu książki większe niż ileś stron też nie były cenzurowane - i tak nikt ich nie czytał.

Wprowadzenie kontroli Internetu Prezes już dawno zapowiedział:
        Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, nie pozostawiając sfer niczyich

Zgodnie z inną osławioną deklaracją z 2007: Ludzie powinni się bać!

Polska się nie podda. Tak jak niektóre rosyjskie, wolne portale i fora będą umieszczane na serwerach w Unii i USA, już dziś jest o tym mowa.
        Hasło do Powstania w całej Polsce nadamy w II obiegu. Np. poprzez TOR.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". PiS(b) - jak WKP(b).
    • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 15:05
      PO z KOD-em jako obrońcy wolności słowa to żart.
      Przez 8 lat rządów PO nie dało się znaleźć nośnego
      mainstreamowego medium (prócz Internetu) krytykującego Tuska.

Masz swoiste poczucie humoru.
      • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 15:15
        Za osiem lat bezczynności i braku reform, obojętności na zło, Platformie należała się czerwona kartka. Pisaliśmy, w tym i ja, o tym nie raz i nie ma co przyczepiać nam metki PO, której nie nosimy - to odległa przeszłość, niemal prehistoria.
        Dzisiejszy KOD to ruch społeczny, nie partyjny, o ile wiadomo, na spotkaniach oficjalni przedstawiciele partii politycznych są skutecznie eliminowani. To ruch społeczeństwa obywatelskiego przeciw antydemokratycznemu i totalitarnemu reżymowi, kopiującemu wzory Lenina, Stalina, Putina i Łukaszenki.

i.i.ua/photo/images/pic/5/4/199745_c9245977.jpg

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". b]PiS(b)[/b] - tak jak ВКП(б).
        • mara571 naprawde nie partyjny? 24.01.16, 15:24
          to skad sie wzieli na pierwszej demonstracji w Warszawie Petru, Nowacka, Kosiniak-Kamysz, Neumann?
          • buldog2 Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 16:16
            Myślę, że naprawdę nie partyjny. Ponadpartyjny niezależnie od tego, że różne partie próbują się doń przylepiać. Ruch sprzeciwu przeciw sankcjonowaniu podsłuchów i inwigilacji, tłumieniu wolności, podobny do tego który zmiótł POwskie ACTA, a dziś walczy z próbami narzucenia kontroli państwowej, która ma podglądać, podsłuchiwać wszystko i wszystkich i obejmować każdą dziedzinę życia. Znaczy, chce być z grubsza taka, jaką wymyślili - Stalin w ZSRR, Orwell w 1984 i Sorokin w "Dniu oprycznika", a w IV RP PiS(bolsz.) Prezessimus i Genialny Strateg, "czyste dobro".
            Czytaj uważnie, co piszą ludzie, nie płatne trolle z Nowogrodzkiej i Sawuszkina.
          • pies_na_czarnych Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 19:07
            Oni byli tam jako obywatele Petru, Nowacka... Nie reprezentowali swoich partii.
            • wojciech.2349 Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 19:20
              pies_na_czarnych napisała:

> Oni byli tam jako obywatele Petru, Nowacka... Nie reprezentowali swoich partii.
              -----------------
              Podjechali tam sami, czy przyjechali służbowa bryką?
              • buldog2 Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 19:38
                To już zupełnie nieważne.
                • wojciech.2349 Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 19:42
                  buldog2 napisał:

> To już zupełnie nieważne.
                  ------------------------
                  Pamiętasz początek rozmowy Gudzowaty-Oleksy?
                  50 tys, służbowych bryk ... .
              • pies_na_czarnych Re: naprawde nie partyjny? 24.01.16, 19:53
                Jakie to ma znaczenie? Służbowym samochodem możesz jeździć tylko do pracy?
        • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 15:32
          buldog2 napisał:
          > Dzisiejszy KOD to ruch społeczny, nie partyjny, o ile wiadomo, na spotkaniach o
          > ficjalni przedstawiciele partii politycznych są skutecznie eliminowani. To ruch
          > społeczeństwa obywatelskiego przeciw antydemokratycznemu i totalitarnemu reżym
          > owi, kopiującemu wzory Lenina, Stalina, Putina i Łukaszenki.
          -------------------------------
          Polski Goebbels zwany Lisem to ikona KOD-u.
          I Ty piszesz, że to ruch społeczny społeczeństwa obywatelskiego?

To je pikne.
          • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 15:58
            Ależ jeśli chodzi o mnie, nie jestem przywiązany do i nie jestem cieniem żadnego lidera politycznego czy medialnego. Nie jestem również przywiązany do KOD. Chodzi o ideę wolności, o to by nikt nie wprowadził mi komunistycznej obejmującej wszystkie dziedziny życia kontroli państwowej, by osławiony kłamca i oszust nie stał na czele publicznej TVP, o to by ludzie nie musieli się bać i wiele innych spraw, wartości w żaden sposób nie zależnych od lubianych przez jednych, znienawidzonej przez innych osób publicznych. Wśród nich o to, by patologie życia publicznego eliminować, a nie powiększać i sankcjonować (służba publiczna), by złodziejstwo górników i innych pogrobowców komuny (np. złodziejskich związków zawodowych) zniszczyć, a nie obiecywać kolejne haracze, na które będzie składał się łupiony naród itd. itp.
            O to, by Polska nie została wyrwana z kręgu zachodniej cywilizacji europejskiej w kierunku tradycyjnie przez rodzinę Kaczyńskich preferowanym. O to, by sędzia Kryże i podobni mu, także aferzyści ze wszystkich partii, zgnili w więzieniach, zamiast być wizytówkami panującego reżymu. Albo - "zamiast liści".

--
            Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". PiS(b) - tak jak ВКП(б).
            • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 17:08
              Piszesz o kontroli państwowej wszystkich dziedzin życia. Tusk podsłuchiwał obywateli
              3 razy częściej niż Jarkacz i Tusk ustanawiał rekordy europejskie w tej dziedzinie.
              A nawet te własne rekordy pobijał. Protestowałeś?

Nie było praktycznie rzecz biorąc massmediów krytykujących Tuska. Stan patologiczny -
              władza poza kontrolą. Protestowałeś?

Władza bierze publiczne massmedia jako bonus powyborczy. I jest klawo.
              Dlatego nie szkoda mi tych żulików dziennikarzy wyrzucanych z roboty hurtowo.
              Na drugi raz będą wiedzieli, że przynajmniej muszą w tv i radio udawać przyzwoitych.
              • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 17:48
                Tak, protestowałem przeciw ACTA, byłem wtedy w Katowicach.
                Przeciw wielu innym grzechom występowałem również, tu na Forum. Inne formy protestu nie miały wtedy wzięcia. Po raz pierwszy zapowiadałem nieszczęście w 2008/2009, wtedy Haen napadł na mnie "na kogo pracuję". Spis grzechów PO przedstawiłem w 2012 (i od tej pory kilka razy powieliłem) - nawet Sawa go nie skrytykowała.
                Mam moralne prawo do krytyki i porównań.
                To co dziś robi rząd PiS(b), to nie poprawa sytuacji, a utrwalanie i pseudolegalizowanie korupcji, nepotyzmu, PRL-zamordyzmu i PRL-propagandy. I wPiSywanie Polski w schematy posowieckie.
                • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 18:36
                  Moje uznanie w sprawie ACTA.
                  Zestawienie PiS-u z Kacapią chybione.

PiS dostał warunkowe imprimatur na wsio od wyborców.
                  Spójrz na to:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,160174015,160174015,arogancja_Niemiec.html

Ten fenomen 85,3 % nie ma jakiegokolwiek opisu artystycznego, socjologicznego, ... .
                  To jest temat.
                  • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 18:57
                    Zajrzałem do wskazanego wątku - z grubsza zgadzam się z postawioną tezą. O co chodzi z 85,3%, bo nie doczytałem?
                    Porównania PiS z Rosją jak najbardziej uprawnione. Było o tym szereg wątków, w kwestii agenturalności. A i idee cenzurowania wszystkiego (np. Internetu) wzięte właśnie stamtąd.
                    Mogę przedstawić cały spis rzeczowych wątków poświęconych tematowi - mam w ulubionych.
                    • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 19:05
                      buldog2 napisał:
                      > Zajrzałem do wskazanego wątku - z grubsza zgadzam się z postawioną tezą. O co c
                      > hodzi z 85,3%, bo nie doczytałem?
                      ------------
                      Zwykła matematyka. Procenty są dla 4 zawodników. Dane cząstkowe.
                      Dokonuje się przeskalowania do całości. Czyli te 75% dla konserwatystów
                      to tak naprawdę 85,3%. Detal.
                      -----------
                      > Porównania PiS z Rosją jak najbardziej uprawnione. Było o tym szereg wątków, w
                      > kwestii agenturalności. A i idee cenzurowania wszystkiego (np. Internetu) wzięt
                      > e właśnie stamtąd.
                      -----------
                      Przypominam, że Tusk podsłuchiwał 3 razy częściej niż Jarkacz.
                      -----------
                      > Mogę przedstawić cały spis rzeczowych wątków poświęconych tematowi - mam w ulub
                      > ionych.
                      ---------
                      Obejdzie się. Kacapia zawsze próbowała wykorzenić podbite terytoria.
                      To idea bliźniacza dla Matołka. Mylisz adresy.
                      • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 19:37
                        Nie Tusk i chyba nawet nie Platforma, a zostawiona bez kontroli machina policyjno-prokuratorska. Co innego pod rządami PiS - inwigilacja to program. Z tym trzeba walczyć, wszelkimi metodami. Demonstracje, ośmieszanie, ujawnianie danych nt podsłuchów itd.
                        A w kwestii pokrewieństw i podobieństw - są porażające. A jak wiesz, śledzę je starannie.
                        Nie mam nic przeciw Rosjanom, ale ich obecnych porządków w Polsce nie chcę.
                        Zachód ma swoje wady, ale w sytuacji w jakiej jesteśmy, integracja z jego najbardziej rozwiniętymi państwami jest najlepsza. Mamy szansę, jakiej nie mieliśmy od kilkuset lat. Prof. Fursow twierdzi, że jesteśmy na początku kolejnego okresu chaosu w Europie. Od nas zależy czy dołączymy do twardego rozwiniętego jądra, czy nie. PiS nas od niego oddala.

--
                        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". PiS(b) - tak jak ВКП(б).
                        • wojciech.2349 Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 19:54
                          Studenci i uczniowie w 85,3% nie kupują tej leminżej narracji.
                          Dlaczemu?

Masz jakąś hipotezę?
                        • lech1966 Re: Rozpaleni słońcem 25.01.16, 00:48
                          buldog2 napisał:

> Nie Tusk i chyba nawet nie Platforma, a zostawiona bez kontroli machina policyj
                          > no-prokuratorska. Co innego pod rządami PiS - inwigilacja to program.

Wolę żeby mnie podsłuchiwał Ziobro,,,,i jak to wyjdzie na jaw i okaże się bezprawne to jego jako odpowiedzialnego będę mógł wskazać palcem, niż tak jak było do tej pory czyli nikt za to nie odpowiada i nie czuje się winny. Nawet PG nie raz mówił że nie ma żadnego wpływu na zachowania prokuratorów..Tu coś ewidentnie nie gra,,to nie prawo,,a bezprawie..

> Z tym trz
                          > eba walczyć, wszelkimi metodami. Demonstracje, ośmieszanie, ujawnianie danych n
                          > t podsłuchów itd.

Wiesz jakie ma zdanie na to nasz narodowy wieszcz Sienkiewicz???

> A w kwestii pokrewieństw i podobieństw - są porażające. A jak wiesz, śledzę je
                          > starannie.
                          > Nie mam nic przeciw Rosjanom, ale ich obecnych porządków w Polsce nie chcę.
                          > Zachód ma swoje wady, ale w sytuacji w jakiej jesteśmy, integracja z jego najba
                          > rdziej rozwiniętymi państwami jest najlepsza. Mamy szansę, jakiej nie mieliśmy
                          > od kilkuset lat. Prof. Fursow twierdzi, że jesteśmy na początku kolejnego okres
                          > u chaosu w Europie. Od nas zależy czy dołączymy do twardego rozwiniętego jądra,
                          > czy nie. PiS nas od niego oddala.

Tu cie akurat popieram, zdecydowanie lepiej być po stronie silniejszego,,,jednak nie chciałbym znów być sprzedany w "Jałcie" 21 wieku..
                  • buldog2 Re: Rozpaleni słońcem 12.03.16, 12:03
                    Wojtusiu,
                    Czy to dlatego, że PiS odszedł od norm cywilizacji zachodniej o wiele dalej, niż Jedna Rosja i zaczyna przypominać zaplecze polityczne Łukaszenki? Całkiem możliwe, prezes od lat stawia Łukaszenkę za wzór
                    - "Przyjrzyjcie mi się, bo patrzycie na Łukaszenkę!
                    - "Ludzie powinni się bać!"
                    a ostatnio w wyścigu ku świetlanej przyszłości ("budujemy nowy wspaniały świat") Łukaszenka jako pierwszy zaczął płacić za donosicielstwo nagrody i znów wyprzedził Prezesa. Na dobro Pana Prezesa trzeba zapisać, że już na początku 2007 PiS zamierzał usankcjonować i propagować donoszenie dzieci na rodziców.
              • pies_na_czarnych Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 19:09
                PiS będzie to teraz robił legalnie w świetle prawa.
                • cronny Re: Rozpaleni słońcem 24.01.16, 22:22
                  pies_na_czarnych napisała:

> PiS będzie to teraz robił legalnie w świetle prawa.
                  >

Z tym, ze to prawo nie wyrasta z konstytucji, a z trzech nielegalnych i do tego mocno szemranych korzeni:
                  1. Z woli paranoidalnego prezesa partii rządzącej - faceta będącego oficjalnie jedynie jednym z 460 posłów
                  2. Z precedensów typu "A bo PO rok temu też się zdarzyło, że tak (albo podobnie) idiotycznie postąpiło".
                  3. Żeby było na złość byłym kolegom z "Solidarności" czyli tak zwanym przez paranoidalnego prezesa 'dysydentom'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka