Dodaj do ulubionych

Zdrajca generałem?

10.02.16, 10:27
Istny dom wariatów. Jednym dają innym odbierają. Proponuje, aby Maciorowiczowi dać Order Idioty Pierwsej klasy.

Kancelaria Prezydenta analizuje wniosek MON w sprawie nadania pułkownikowi Ryszardowi Kuklińskiemu stopnia generała - powiedziała we wtorek szefowa Kancelarii Prezydenta Małgorzata Sadurska. Dodała też, że do kancelarii wpłynęły też wnioski o odebranie Orderu Zasługi RP historykowi Janowi Tomaszowi Grossowi. (www.tvn24.pl)
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 10:34
      Polska jest chyba jedynym krajem na świecie, gdzie szpiegom stawia się pomniki i daje się medale.
      www.tvn24.pl/plk-kuklinski-posmiertnie-generalem-wniosek-w-kancelarii-prezydenta,617962,s.html
    • zoil44elwer Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 11:20
      Prezydent Wałęsa(kapral),jednoznacznie(negatywnie) określił swój stosunek do płk Kuklińskiego.
      Ciekawe że prezydent Kwaśniewski(szeregowy) i mat Miller walczyli o zrehabilitowanie zdrajcy!
      • czekam.na.lewice Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:20
        zoil44elwer napisał:

> Prezydent Wałęsa(kapral),jednoznacznie(negatywnie) określił swój stosunek do pł
        > k Kuklińskiego.
        No to daj ten cytat z Wałęsy potępiającego Kuklińskiego.
    • el.commendante PiSowscy "patrioci"... 10.02.16, 13:15
      Słów brakuje...
    • az43 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 13:23
      A co w tym dziwnego?TO JEST PiS!!
    • uu1 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 13:33
      W cywilizowanym świecie zdrajcy się płaci ale nie podaje ręki.
      ------------------------
      • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 13:46
        Zwłaszcza podwójnym szpiegom.
      • zoil44elwer Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:12
        Zdrajców się "ceni" ale nie szanuje-Napolion B.
      • el.commendante Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:32
        uu1 napisała:

> W cywilizowanym świecie zdrajcy się płaci ale nie podaje ręki.
        Ale chyba nie płaci się tym co nas zdradzili? Takich się odstrzeliwuje.
      • az43 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 20:35
        Ale płacą ci dla których zdradzał a nigdy zdradzeni.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 13:54
      To że był szychą w obsadzonym przez enkawudzistów LWP i swą służbą umacniał komuszą władzę w czasach gdy w katowniach ginęli patrioci nie znaczy że był zdrajcą. Wówczas ludzie przyjmowali różniastą życiową drogę.
      • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 13:56
        Myślisz, że Rosjanie takie posady w LWP za darmo dawali?
      • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:00
        Jeszcze dla wyjaśnienia. Tytuł wątku odnosi się do tego, że złamał przysięgę wojska polskiego. Raz zdrajca zawsze zdrajca. Dla takich ludzi nie mam najmniejszego szacunku.
        • uu1 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:21
          pies_na_czarnych napisała:

> Jeszcze dla wyjaśnienia. Tytuł wątku odnosi się do tego, że złamał przysięgę wo
          > jska polskiego. Raz zdrajca zawsze zdrajca. Dla takich ludzi nie mam najmniejsz
          > ego szacunku.
          Masz rację, popieram.
          A przy okazji miło się jest dowiedzieć, że POPiS zmieniony w PiSPO nie próżnuje. T.Siemoniak wniosek o nominację gorąco popiera.

--------------------
      • az43 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 20:37
        Jeszcze do ciebie nie dotarło,że zdradą(wbrew zreszta wielu przymulonym patriotom parafialnym) nie była służba w WP tylko bardzo gorliwa współpraca z obcym wywiadem?
    • czekam.na.lewice Re: Zdrajca? 10.02.16, 14:18
      Uczestnicy zamachu na Hitlera byli zdrajcami ?
      Oficer ze sztabu Hitlera, który uciekł do Aliantów i ujawnił tajemnice jest zdrajcą?
      • uu1 Re: Zdrajca? 10.02.16, 14:31
        czekam.na.lewice napisał(a):

> Uczestnicy zamachu na Hitlera byli zdrajcami ?
        > Oficer ze sztabu Hitlera, który uciekł do Aliantów i ujawnił tajemnice jest zdrajcą?
        A mordercy Juliusz Cezara?

-------------------
      • el.commendante Porównujesz swoją ojczyznę do hitlerowskiej rzeszy 10.02.16, 14:34
        Czym ty qrwa jesteś?
      • j-k Zdrajca i patriota. 10.02.16, 23:55
        > Uczestnicy zamachu na Hitlera byli zdrajcami ?

- byli. ale byli tez patriotami.

> Oficer ze sztabu Hitlera, który uciekł do Aliantów i ujawnił tajemnice jest zdrajcą?

jest.
        kazdy kto zadarza wladze jest zdrajca
        ale jest tez patriota
        - jesli wladza oddala sie od Interesow narodu.
      • trevistas Re: Zdrajca? 11.02.16, 01:40

> Oficer ze sztabu Hitlera, który uciekł do Aliantów i ujawnił tajemnice jest zdr
        > ajcą?
        O jakiego konkretnie oficera chodzi??
      • stasi1 Re: Zdrajca? 12.02.16, 09:20
        I któryś konkretnie dostał medal (od RFN )odznaczenie za to że zdradził Hitlera?
    • erte2 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:20
      pies_na_czarnych napisała:
      Zdrajca generałem?
      To żabciu nie jest takie proste. Gdybyś sobie dokładnie poczytała o tym co zawdzięczamy Kuklińskiemu to może zmieniłabyś zdanie.
      PRL nie był krajem ani wolnym, ani tym bardziej suwerennym. A tzw. Ludowe Wojsko Polskie było tylko jedną z armii całkowicie podporządkowanych Sowietom. I nie mów mi że dzisiejsze nasze członkostwo w NATO niczym nie różni się od członkostwa w Układzie Warszawskim. Różni się, i to zasadniczo, bo akces do NATO podpisał polski, demokratycznie wybrany rząd przy aprobacie większości Polaków, natomiast do UW "zapisano" nas bez pytania o zdanie, a uczynił to jedynie słuszny ówczesny rząd, przywleczony na sowieckich czołgach.
      Wiele wskazuje na to że gdyby nie informacje dostarczone przez Kuklińskiego Stanom Zjednoczonym Sowieci zaatakowaliby Zachód i tylko świadomość że ich plany (dzięki Kuklińskiemu) są tam znane powstrzymała ich przed tym szaleństwem. Bo gdyby nie to z Polski mógłby kamień na kamieniu nie zostać. Podobnie ma się sprawa z sowiecką interwencją w 1981. - odstręczyło ich od tego ostrzeżenie Reagana powiadomionego przez Kuklińskiego właśnie.
      • uu1 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:25
        Na granicy NRD - RFN było urządzenie wykrywające osoby przewożone w samochodach dyplomatycznych. W dniu, w którym wywożono R.Kuklińskiego z rodziną, urządzenie przez kilka godzin nie działało.
        --------------
        • zoil44elwer Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 15:11
          Oficer operacyjny Sztabu Generalnego LWP pływał swoim prywatnym jachtem po Kanale Kilońskim,zwiedzał porty Europy Zachodniej i......miał szczęście nie być w zainteresowaniu GRU(KGB) czy polskiego kontrwywiadu?
        • x2468 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 23:43
          Jakie urzadzenia glupolu? Wchodzil do auta niemiecki pogranicznik czy celnik i skakal po siedzeniac, zdejmowali kola i wsadali do roentgena i wjezdzali pod auto lusterkiem na kolkac.Takie mieli urzadzenia. Pod pociagiem natomiast takim urzadzeniem byl pies ktory sie czolgal pod calym skladem weszac czy aby ktos nie schowal sie na osi.
          • uu1 Re: Zdrajca generałem? 11.02.16, 00:08
            x2468 napisał:

> Jakie urzadzenia glupolu? Wchodzil do auta niemiecki pogranicznik czy celnik i
            > skakal po siedzeniac, zdejmowali kola i wsadali do roentgena i wjezdzali pod au
            > to lusterkiem na kolkac.
            Po pierwsze to - panie, pohamuj się.
            Po drugie - ten pogranicznik skakał w samochodach z dyplomatyczną rejestracją?

----------------------
            • x2468 Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 00:43
              Kombinujesz jak kon pod gore. Do samochodow nikt nie mial wstepu a urzadzenktore pozwalaly kogos wykryc za blacha nie mieli. Gdyby mieli to nie skakaliby po siedzeniach,nie wprowadzali aut na kanal i nie potrzebowaliby psow.
              • uu1 Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 09:53
                Przestań udawać, że nie rozumiesz tego co napisałem.
                Na granicy NRD - RFN było urządzenie wykrywające osoby przewożone w samochodach dyplomatycznych. W dniu, w którym wywożono R.Kuklińskiego z rodziną, urządzenie przez kilka godzin nie działało.
                A może rzeczywiście nie rozumiesz?
                ------------------
      • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 19:51
        :)))
        Ropuchu nie podniecaj się. Takie informacje musiały być kilkakrotnie sprawdzone. On był tylko jednym z agentów, którzy zbierali klocki do tego puzzla.
        Nie uważam, że on był najważniejszą figurą na szachownicy. Świadczy o tym choćby to jak go Amerykanie pózniej potraktowali. Wyglada na to, że zostawili go samego. Na odstrzał.
      • az43 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 20:41
        Wiele wskazuje.....że nikt Kuklińskiego nie zmuszał do służby w tak niesuwerennej armii.Mówmy o faktach.Co konkretnie zawdzięczamy Kuklińskiemu?
        Co powiedział Regan,że Rosjanie sie przestraszyli.
        Nie rozsmieszaj ludzi nadaremno.
        • x2468 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 23:49
          Przede wszystkim powiedzial gdzie sa cele dla rakiet dzieki czemu w razie wojny nie musieliby bombardowac calego kraju na oslep, lecz jedynie konkretne cele takie jak magazyny i wezly drogowe. Przed Kuklinskim amerykanska doktryna wojenna zakladale stale okladanie terenu Polski atomowkami w celu odciecia 2 rzutu Armi Radzieckiej od frontu.
          • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 11.02.16, 00:05
            :) jakie cele?
            Te cele pokazywali w tv, tak samo jak polska tv pokazała kiedyś cele amerykańskie.
            • x2468 Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 00:57
              Genialne.Tv pokazala a "zlotego pociagu" szukaja juz 70 lat. Amerykanie wszystko wiedzieli tylko nie zauwazyli jak pare armi Ukladu Warszawskiego wjechalo do Czech. Jak sie zorientowali to Rosjanie byli w Pradze, LWP w Hradec Kralowe itd.
              • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 01:05
                Przypomnij sobie wojnę w Jugosławii. Amerykanie obudzili się pewnego dnia, a tu niespodzianka. Rosyjscy komandosi biwakują na lotnisku :)))
    • sznuje_rozum Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:39
      Gdyby nie Kukliński to teraz mielibyśmy tu atomową pustynię. To był po prostu agent CIA który działał na korzyść ojczyzny,

Ja czekam na degradacje Jaruzelskiego i Kiszczaka do Szeregowych.

Komuniści widząc że komuna upada zdecydowali się pokojowo oddać władzę by zachować życie (które na Węgrzech a nawet Rumunni czerwonym zwierzętom było odbierane) oraz Emerytury (co można zauważyć po ostatnim wywiadzie z Kiszczakiem który się śmiał że "wolna" Polska nie jest mu wstanie odebrać emerytury) by Bolek który przeskoczył przez płot który jak się okazało nigdy nie istniał mógł przejąć władzę i wprowadzić przeregulowany kapitalizm Meksykański.
      Gdyby nie Kukliński to teraz mielibyśmy tu atomową pustynię. To był po prostu agent CIA który działał na korzyść ojczyzny,
      • zoil44elwer Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 14:58
        Nie wierzcie Jankesom.Oni przybiegają ratować a ratując kradną i mordują( Kamil Cyprian Norwid).....Wietnam,IRAK,Afganistan.....
        • kolpik124 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 15:06
          zoil44elwer napisał:

> Nie wierzcie Jankesom.Oni przybiegają ratować a ratując kradną i mordują( Kamil
          > Cyprian Norwid).....Wietnam,IRAK,Afganistan.....
          >

co ci ukradli, maciusiu?
          • zoil44elwer Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 15:15
            POLSKI jeszcze nie okupowali(nie WYZWOLILI) więc mi jeszcze nic nie ukradli.
            • oba.ma.jadra Kukliński generałem 10.02.16, 19:23
              Już wkrótce. Zdrajcy Jaruzelski i Kiszczak szeregowymi już wkrótce.
              • m.c.hrabia Re: Kukliński generałem 10.02.16, 19:36
                a qrwa Kukliński marszałkiem.
        • x2468 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 23:54
          Nie musisz wierzyc. nie sa jednak takim glupcami jak ty. Kazdy bomba atomowa kosztuje ciezkie miliony, dzieki Kuklinskiemu nie musieliby ich zrzucac setek ,lecz wystarczyloby kilkadziesiat nawet konwencjonalnych zrzuconych na konkretne precyzyjnie wyznaczone cele.
          • erte2 Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 01:02
            x2468 napisał:

Nie musisz wierzyc. nie sa jednak takim glupcami jak ty. Kazdy bomba atomowa kosztuje ciezkie miliony, dzieki Kuklinskiemu nie musieliby ich zrzucac setek ,lecz wystarczyloby kilkadziesiat nawet konwencjonalnych zrzuconych na konkretne precyzyjnie wyznaczone cele.

No i właśnie. Bo jest oczywiste że w razie konfliktu wschód - zachód Polaka byłaby tarczą zarówno dla jednych jak i dla drugich. A mimo wszystko wolałbym zeby Amerykanie prezyzyjnie zbombardowali ruskie wyrzutnie, bazy i magazyny niz gdyby mieli walić na oślep bombami atomowymi na zasadzie że zawsze w coś się trafi.
            Więc choćby tylko dlatego Kuklińskiemu nalezy się nasz szacunek i wdzięczność.
            • pies_na_czarnych Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 01:11
              :))))
              erte2 myślisz, że mieliby na to czas i ochotę?
              O kosztach nie mów. Tym się nikt nie przejmuje w razie W. Wiesz ile kosztowala jedna rakietka wystrzeliwaną na Irak. Dziennie odpalali po kilkanaście koszt jednej skromne 100 000 euro.
      • az43 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 20:43
        Gdyby nie Kukliński to teraz mielibyśmy tu atomową pustynię - Rosjanie by nas zaatakowali bronią atomową?
        • x2468 Re: Zdrajca generałem? 10.02.16, 23:56
          Nie Rosjanie lecz amerykanie aby zniszczyc magazyny na terenie Polski, lotniska i wezly komunikacyjne.
    • kylax1 Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 10.02.16, 19:42
      PRL to nie była Polska, ale kacapska kolonia. Kukliński dobrze uczynił.
      • pies_na_czarnych Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 10.02.16, 19:55
        Jeszcze raz powtarzam! Szpiegom nie stawia się pomników.
        Szpiegom nawet jeżeli są spaleni nie robi się reklamy bo to może być niebezpieczne dla innych.
        • az43 Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 10.02.16, 20:44
          Zdrada zawsze będzie zdrada.Dzisiaj zdradził jednych jutro drugich.
          W dodatku nie zapłacił podatku od nielegalnie zarobionych dolarów.
          • m.c.hrabia Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 10.02.16, 21:27
            gowino to gowino
            • az43 Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 10.02.16, 21:53
              Co prawda to prawda.
          • x2468 Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 11.02.16, 00:16
            Sek w tym ze nie zdradzil Narodu lecz PRL. Wytlumacze to na przykladzie. W batalionie w ktorym sluzylem byla jedynie reczna bron,troche amunicji i samochodow.Cala istotna reszta byla ukryta w magazynach pare km za miastem. W razie konfliktu potrzebna byla bomba atomowa o duzym zasiegu aby wszystko zniszczyc. Poniewaz jedna nie ma wystarczajacego promienia potrzbnych by bylo pare. Jesli natomiast p. Kuklinski powiedzial gdzie jest magazyn to wystarczyloby celnie zrzucic pare bomb konwencjonalnych, magazyny zostalyby zniszczone i pozostalby tlum bezbronnych zolnierzy i setka samochodow do ktorych nie byloby paliwa. W sasiednim pulku artyleri pozostaliby zolnierze i pare armat bez amunicji i paliwa bo to wszystko bylo rowniez w zdradzonych magazynach oddalonych od koszar. Ludzi nie musieliby bombardowac bo i po co tlumy bezbronnych glodnych zolnierzy lepiej niech zyja i zjedza jak najszybciej sladowe ilosci zapasow na miejscu w koszarach.
            • kardiolog Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 11.02.16, 00:42
              ." W batalionie w ktorym sluzylem .."Ojp.
              Zrob jeszcze zakupy w Harodsie a zaraz potem jëbnij się spać, bo późno już a o 6.00 wstaje ranna zmiana nickow.
            • stasi1 Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 12.02.16, 09:34
              ALe to przecież UW miał zaatakować zachód. Więc ty już byłeś w tych magazynach aby pobrać tą amunicję, paliwo kiedy ta jedna bomba A spadała. Inna sprawa myślisz że wywiad USA nie wiedział gdzie większość jednostek ma swoje magazyny? Moja jednostka miałą magazyny na Krzekowie i pewnie pół Szczecina o tym wiedziało
        • kylax1 ZSRR to była neofaszystowska dyktatura, pod 10.02.16, 22:48
          płaszczykiem komunizmu. Bardzo dobrze, że Kukliński zdradził ich plany. To bohater, a nie zdrajca.

I piszę to jako lewicowy ateista.
          • pies_na_czarnych Re: ZSRR to była neofaszystowska dyktatura, pod 10.02.16, 22:54
            Nic nie zrozumiałeś z tego wątku.
      • zoil44elwer Re: Zdrada PRL to nie zdrada, ale dobry uczynek. 11.02.16, 10:57
        Gen Skrzypczak w TiVi(TVN):Apologeci płk Kuklińskiego niech zajrzą do jego CV z lat 40 i cztery oraz do lat 50-tych.
        • kylax1 To jest bez znaczenia. To co robił wcześniej nie 12.02.16, 00:36
          ma wiele wspólnego z planami sowieckiej ofensywy.
          • pies_na_czarnych Re: To jest bez znaczenia. To co robił wcześniej 12.02.16, 00:42
            kylax1 napisał:

> ma wiele wspólnego z planami sowieckiej ofensywy.
            >

Jak to bez znaczenia? Może miał dziadka w wrażej armii, a ci mu generalskie lampasy chcą dać.
            • kylax1 Kwestie nieistotne. 12.02.16, 00:44
              Jedyny cel, to zniszczenie ZSRR, wprowadzenie niepewności w ich plany i zlikwidowanie tego tworu. I to zostało osiągnięte.

Reszta jest bez znaczenia.
              • pies_na_czarnych Re: Kwestie nieistotne. 12.02.16, 00:53
                Matołku! ZSRR zniszczono wyścigiem zbrojeń.
                Było wielu takich jak ten podwójny agent. O innych nikt nie mówi. Zastanów się dlaczego.
                • kylax1 Kukliński mnie nie obchodzi. 12.02.16, 01:04
                  Mnie obchodzi każda rzecz, która przyczyniła się do zniszczenia ZSRR. Plany wojenne, gospodarka w ruinie, wojny np. w Afganistanie, korupcja w samym ZSRR, niepewność Moskwy co do lojalności swoich wasalów itd.

Te różne czynniki przyczyniły się do upadku ZSRR. Kukliński wpisuje się w strategię likwidacji ZSRR. I to zostało osiągnięte.
                  • pies_na_czarnych Re: Kukliński mnie nie obchodzi. 12.02.16, 01:12
                    Oczywiście. Pionki są rownież ważne.
                    • kardiolog Re: Kukliński mnie nie obchodzi. 12.02.16, 09:37
                      Pionki pracują. Masz z tym problem?
    • adalberto3 Jak oceniać Brygadę Swiętokrzyską NSZ ? 10.02.16, 23:34
      Współpraca z Niemcami jest oczywista. Wykonywali za nich brudną robotę.
      • j-k NSZ - To nacjonalisci 11.02.16, 00:01
        Chcieli moze i dobrze (znam to - gdyz mam Slubna z tamtych ston)

ale podobnie jak AL byli "odszczepiencami"
        Polska podziemna potrzebowala jednej wladzy (Rzad Londynski i w kraju AK )
        i wszyscy z lewa (AL) i z prawa (Brygada Swietokrzyska NSZ)
        obiektywnie interesom Polski szkodzili.
        • x2468 Re: NSZ - To nacjonalisci 11.02.16, 00:28
          G znasz. Jak w okolicy dzialalo AK to kto chcial walczyc lub byl zmuszony uciekac do lasu szedl do AK. Na kielecczyznie gdzie bylo NSZ nie mieli wyboru, szli do NSZ. Podobnie bylo z tymi ktorzy szli do BCH, AL w Lasach Janowskich i innych. A to ze ktos wybieral to mozesz wlozyc miedzy bajki. Jak ktos trafil na ulubienca pis Moczara to sie przylaczal do niego lub z wysokim prawdopodobienstwem konczy z kulka w glowie. To byla wojna a nie wybory na soltysa.
          • az43 Re: NSZ - To nacjonalisci 11.02.16, 10:30
            Na kielecczyźnie nie było AK?To nowe,ciekawe odkrycie historyczne.Chłopaki z Wykusu pewnie są bardzo zdumieni.Słyszałeś coś kiedyś o Okręgu AK Jodła?
            • x2468 Re: NSZ - To nacjonalisci 12.02.16, 00:39
              Gdzie ta to wyczatales? Wiem ze byli jedni drudzy. Na wsi gdzie kiedys mieszkalem bylo AK i NSZ. Jeden kolega drugiego wciagal do swojego oddzialu. Wies byla rozlegla na jednym koncu,pod lasem byli ci z NSZ w centum i na polnocy AK.
      • x2468 Re: Jak oceniać Brygadę Swiętokrzyską NSZ ? 11.02.16, 00:18
        Kto sieroto? Niemcy? W takim Berlinie nie bylo ani jednego niemieckiego zalnierza za to byly tysiace, amerykanow, anglikow i francuzow.
    • krystian71 pan Kuklinski nie jest zdrajca 11.02.16, 02:07
      moze zdradzil Jaruzela I Kiszczaka , czyli ludzi honour wg Szechtera
      Polski na pewno nie zdradzil
      I chocbys sie zaplul I zajakal na smierc, bo tak ci Szechter SMS-em wyslal co masz na tym forum pisac I tak nikogo nie przekonasz
      • oba.ma.jadra Zdrada PRL to nie zdrada, to patriotyzm 11.02.16, 10:24
        Już wkrótce będzie generałem. A Jaruzel i Kiszczak... szkoda pisać!
    • gorszysort Re: Zdrajca generałem? 11.02.16, 11:11
      tym samym należy promować zdradę w Wojsku Polskim
    • kaczaduda Re: Zdrajca generałem? 11.02.16, 15:29
      wpajajmy młodzieży, że warto zdradzać
      • m.c.hrabia Re: Zdrajca generałem? 11.02.16, 16:02
        że każdy może sobie oceniać co jest zdradą a co nie , i tak postępować jak mu się podoba ,
        np.współpracować z talibami w Afganistanie , bo oni , przecież walczą o wolność z najeźdźcami.
    • adalberto3 Płk. Kukliński udostępnił Amerykanom największą .. 11.02.16, 22:52
      ... tajemnicę Armii Czerwonej - lokację tajnych dowództw w przypadku wojny atomowej. Byłyby one w pierwszej kolejności zniszczone przez amerykańskie rakiety. Kierowanie dalszym przebiegiem wojny byłoby niemożliwe. Rosjanie zobaczyli listę swoich dowództw w trakcie rokowań rozbrojeniowych i musieli ustąpić. Bohater godny nie tylko stopnia generalskiego, ale i niejednego pomnika.
      • kylax1 Dokładnie tak. 11.02.16, 23:00
        ZSRR to nie był kraj socjalistyczny, ale neofaszystowska, totalitarna dyktatura, w dodatku antysemicka i homofobiczna. To nie socjalizm, bo socjalizm broni różnorodności ludzi. Kacapy nigdy tego nie robiły.
      • uu1 Re: Płk. Kukliński udostępnił Amerykanom najwięks 11.02.16, 23:16
        adalberto3 napisał:

> ... tajemnicę Armii Czerwonej - lokację tajnych dowództw w przypadku wojny atomowej.
        W jaki sposób poznał tajemnicę, której nie znali przywódcy państw wchodzących w skład Układu Warszawskiego?
        ----
      • fredi07 Re: Płk. Kukliński udostępnił Amerykanom najwięks 11.02.16, 23:29
        Nosiłem mundur 1981-88. LWP. Tak. 20 lat a może mniej, stan wojenny. Byliśmy Polakami cały pluton zadeklarował, że bronimy Polski i Polaków.Nie dla ruskiej interwencji. Było pytanie jak się zachowa kadra? Jak za czerwona to w miarę możliwości rozbrajamy i do ludzi. Dziecinada. Teraz wiem, ze kadra była super. Starsi mądrzejsi i Polski by ruskim nie oddali.
        Kukliński? Zdrajca bez dwóch zdań. Wazelina dla kariery w LWP ale wujaszek Joe dał więcej.
        Dla PiS dzelni bratnia dusz bo też tylko kasa, władza a Polaków i patriotyzm ma się w ...
        • kylax1 Zdrajca? Czego? Kacapskiej kolonii PRL-owskiej? 12.02.16, 00:34
          Mięso armatnie nie ma nic do gadania. Zostałyby z Was albo rozerwane strzępy po nalotach dywanowych, albo pył radioaktywny. I tyle obchodziłoby kogokolwiek zdanie Twojego plutonu.
      • pies_na_czarnych Re: Płk. Kukliński udostępnił Amerykanom najwięks 12.02.16, 00:29
        adalberto3 napisał:

> ... tajemnicę Armii Czerwonej - lokację tajnych dowództw w przypadku wojny atom
        > owej. Byłyby one w pierwszej kolejności zniszczone przez amerykańskie rakiety.
        > Kierowanie dalszym przebiegiem wojny byłoby niemożliwe. Rosjanie zobaczyli list
        > ę swoich dowództw w trakcie rokowań rozbrojeniowych i musieli ustąpić. Bohater
        > godny nie tylko stopnia generalskiego, ale i niejednego pomnika.

:)))))
        Po zobaczeniu tej listy mogli generałów przenieść gdzie indziej, nie uważasz.
        • kylax1 Zbudowanie nowych centrów nie trwa tydzień 12.02.16, 00:32
          Wymaga przynajmniej miesięcy, albo i lat, bo trzeba zmienić procedury, łączność itd.
          • pies_na_czarnych Re: Zbudowanie nowych centrów nie trwa tydzień 12.02.16, 00:39
            Każda armia na takie rzeczy jest przygotowana. Tylko głupiec opiera się na jednym planie.
            • kylax1 Nie każda. Większość armii ma jedno, dwa centra 12.02.16, 00:41
              dowodzenia i po ich zniszczeniu leży i kwiczy.

Jedynie mocarstwa mają ich więcej, ale to kilka państw, nie więcej, niż 10.
    • pies_na_czarnych Można się niezłe uśmiać czytając "fachofcóf" w tym 12.02.16, 00:37
      wątku.
      Gdyby to info miało naprawdę tak wielką wagę to nikt by nie słyszał o istnieniu Kuklinskiego. On posłużył jedynie jako reklama. Szum jaki wokol niego zrobiono daje sporo do myślenia. Jestem nawet skłonny wierzyć, że Rosjanie zrobili Amerykanów w bambuko i dlatego zrobiono z niego wielkiego bohatera aby zatrzeć plamę wstydu :)
      Amerykanie po tym wszystkim pozostawili go na pastwę losu. Tak nie traktuje się prawdziwych bohaterów.
      • kylax1 To jest w sumie bez znaczenia. 12.02.16, 00:40
        Sam fakt, że ujawnił Amerykanom, to co miał, nawet jeśli to było fałszywe, to dobrze, bo ZSRR nie mógł ufać swoim "sojusznikom", co samo w sobie sprowadzało niepewność w ich plany strategiczne.
        • uu1 Re: To jest w sumie bez znaczenia. 12.02.16, 10:58
          kylax1 napisał:

> Sam fakt, że ujawnił Amerykanom, to co miał, nawet jeśli to było fałszywe, to d
          > obrze, bo ZSRR nie mógł ufać swoim "sojusznikom", co samo w sobie sprowadzało n
          > iepewność w ich plany strategiczne.
          Z sojusznikami mogło być różnie ale własnemu agentowi raczej ufali.
          ------------------
      • adalberto3 ".... pozostawili go na pastwę losu " ? 12.02.16, 12:41
        Jak długo można trzymać całą rodzinę w strzeżonym budynku na terenie bazy wojskowej ? Sam Kukliński chyba by tego nie wytrzymał, a była jeszcze reszta rodziny z konkretnymi życiowymi planami. Dostali to, co przewidują procedury, a może nawet znacznie więcej, np. stopień pułkownika armii USA. Dziwne pozostanie zachowanie jego synów, chyba zabrakło im wyobraźni.
    • kaczaduda Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 14:05
      Lepiej tej sprawy nie wałkować, dla jednych bohater, dla innych zdrajca
      • m.c.hrabia Re: Zdrajca generałem? 12.02.16, 14:11
        jeśli "bohater" ,to chyba pierwszy i jedyny w skali światowej.
        • romad2447 Re: Zdrajca generałem? 14.02.16, 00:25
          Zdrajca dla komuchow, bohater dla zwolennikow wolnej Polski.
          • az43 Re: Zdrajca generałem? 14.02.16, 14:52
            Pospolity sprzedawczyk.
            Powiedz kim jest twój bohater a powiem ci kim jesteś-proste.
            • m.c.hrabia Re: Zdrajca generałem? 14.02.16, 18:04
              dolary były w cenie , "bohatyr" c...j kosztował amerykanów ,tania qrwa ,dworcowa.
    • pispisia Re: Zdrajca generałem? 14.02.16, 14:41
      dlaczego ma być tylko generałem , a nie marszałkiem?
      • uu1 Re: Zdrajca generałem? 14.02.16, 14:49
        pispisia napisała:

> dlaczego ma być tylko generałem , a nie marszałkiem?
        Co tam marszałek - generalissimus.

-------------
    • niegracz Zdrajca generałem? nie!-zdegradować Jaruzelskiego 14.02.16, 15:37

i odesłać truchło do jego mocodawców

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka