Dodaj do ulubionych

Kocham Sienkiewiczów!

12.06.16, 10:23
Może nie wszystkich (bo tego od "Quo vadis" i "Potopu" trochę jakby mniej), ale tych nam współczesnych.
Najpierw Kubę który wyśpiewał w Opolu to co myśli większość obywateli Polski, ale chyba bardziej Bartłomieja za wypowiedź o błaszczaku i jaworskim: "Odnoszę wrażenie że oglądam film 'Głupi i głupszy' ".
Obserwuj wątek
    • glupota.nie.boli POdtopienie PO 12.06.16, 10:33

Na POhybel PO. Ja tez lubię Sienkiewicza.
      • erte2 Re: POdtopienie PO 12.06.16, 11:09
        glupota.nie.boli napisał(a):

Ja tez lubię Sienkiewicza.
        Ale którego żuczku, którego? Bo Henia niekoniecznie; jego wszystkie powieści "historyczne" niestety niewiele mają wspólnego z historią, a są traktowane u nas prawie jak podręczniki. Owszem, są napisane zręcznie i z talentem, ale są to powieści typu "Trzej muszkieterowie" czy "Winnetou".
        Jedyna fajna "adaptacja" Trylogii to jest ta którą prezentowało wrocławskie "Studio 202" z niezapomnianymi Ewą Szumańską, Andrzejem Waligórskim*, Janem Kaczmarkiem, Włodzimierzem Plaskotą oraz na szczęście jeszcze żyjącymi Jerzym Skoczylasem i Leszkiem Niedzielskim.

*Okazuje się że nie każdy Andrzej jest obciachowy i szkodliwy.
        • erte2 Re: POdtopienie PO 12.06.16, 11:14
          youtu.be/3jP779Gr41Q?list=PLE23281D4103453CB
    • mara571 pycha kroczy przed upadkiem 12.06.16, 10:45
      "Kubę który wyśpiewał w Opolu to co myśli większość obywateli Polski"
      O wstawaniu z kolan mowi nawet Biedron.
      • alistair-p Też tak uważam 12.06.16, 10:54
        Posłuchałem sobie Jarosława K. i przyznaję ci rację.
      • aniechto.only Re: pycha kroczy przed upadkiem 12.06.16, 11:00
        mara571 napisała:
        > O wstawaniu z kolan mowi nawet Biedron.

Gucio prawda, nie mówił.
        • m.c.hrabia Re: pycha kroczy przed upadkiem 12.06.16, 11:01
          ona zawsze łże
        • mara571 "500 złotych jest ważne. Ja widzę, jak ci ludzie, 12.06.16, 16:11
          którzy nie byli beneficjentami zmian nareszcie odzyskują godność. Dostać takie pieniądze a ich nie dostać, to odzyskanie godności."

Ja stawiam znak rownosci miedzy odzyskiwaniem godnosci a wstawaniem z kolan.
          To malo kto widzial, bo Lis nadaje tylko w sieci.
          • erte2 Re: "500 złotych jest ważne. Ja widzę, jak ci lud 12.06.16, 19:45
            mara571
            żabciu, godność za pięć stów? To rzeczywiście tanio. Za komuny różne jasińskie, piotrowicze czy inne pietrzaki sprzedawały godność za mimo wszystko więcej - lepszą posadę, talon na malucha, mieszkanie czy choćby jakiś krzyż zasługi. Ale dawać dupy za pięć stów? To żałosne....
            • mara571 wlasnie dlatego przegraliscie 12.06.16, 20:43
              nie macie pojecia, ile taki zasilek oznacza dla wiekszosci rodzin. Nie macie pojecia, ze nadal ludzie otrzymuja wynagrodzenie za prace nieregularne, czasami na raty. Ze to 500 zl moze stanowic 25% dochodow rodziny.
              • erte2 Re: wlasnie dlatego przegraliscie 12.06.16, 22:48
                mara571
                żabciu - owe 500 stów to mógł obiecać każdy - Tusk, Kopacz, Miller czy inny Pawlak. Ale to byli premierzy odpowiedzialni i nawet Miller ze swoimi gruszkami na wierzbie takich nierealnych obietnic nie składał. Bo cóż powstrzymywało choćby Tuska czy Kopacz przed takim rozdawnictwem? Chęć przegrania wyborów? Złośliwość? Nie, po prostu odpowiedzialność nie za dziś czy nawet jutro, ale za następne lata czy wręcz pokolenia.
                Natomiast kaczyrdupel chcąc za wszelką cenę zdobyć i utrzymać władzę nie zastanawiał się nad takimi drobiazgami jak budżet państwa, jego dochody czy inne wydatki. Bo on ma to w dupie, tak samo zresztą jak Polskę i Polaków. Bo i tak już długo nie pożyje, a co będzie potem to mu lata koło miniaturowego kutasika.
                • tw_wielgus Re: wlasnie dlatego przegraliscie 13.06.16, 14:10
                  Rozbawiłeś mnie erte do łez. Zetem w twojej światłej opinii gigantyczny wzrost zadłużenia jaki nam zafundował rząd Tuska jest efektem dbałości o publiczne pieniądze i odpowiedzialności za przyszłe pokolenia?
        • tw_wielgus Re: pycha kroczy przed upadkiem 13.06.16, 12:59
          O wstawaniu z kolan Biedroń nie mówił na pewno!
          • nachlany_wolak Re: pycha kroczy przed upadkiem 13.06.16, 13:14
            Wstawanie z kolan i uderzanie się głową o parapet do domena pismatołkuf.
            • tw_wielgus Re: pycha kroczy przed upadkiem 13.06.16, 14:07
              Być może, być może, natomiast wstawanie z kolan i walenie łbem w spód biurka możemy przypisać z czystym sumieniem postępowym lewakom.
    • ryj_zapijaczony.sponiewierany Re: Kocham Sienkiewiczów! 12.06.16, 10:47
      Bo taka jest dzisiejsza Swirlandia. Poczekaj za rok będzie film Głupszy i najgłupszy!
    • gorszysort Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 12:16
      Piękne czyny i słowa.
    • tw_wielgus Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 12:55
      O! Przerzuciłeś się z "leśnych stworzeń" na stworzonka "męsko-kształtne" zasilane "Armagnac'em"?
      Kleszcze Cię skłoniły do zmiany tych ugruntowanych upodobań, czy inne są powody tej "dobrej zmiany"?
      • nachlany_wolak Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 13:11
        Czysta połezja "dojnej zmiany".
        • tw_wielgus Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 14:04
          to ty jesteś alter ego nicka erte2? Jak mogłem się nie domyśleć, ta sama głębia intelektualna w forumowej twórczości powinna już wcześniej wzbudzić moje podejrzenia.
          • erte2 Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 14:44
            tw_wielgus
            Czxy już ci mówiłem żebyś był łaskaw się ode mnie odpie.rdolić? Ja rozumiem twoje kompleksy i frustracje, rozumiem twoją nieważność i brak możliwości innego zaistnienia; nawet w pewnym sensie ci współczuję, bo bycie nikim przez całe życie to pewnie nie jest za fajne. Ale mimo wszystko odp.ierdol się.
            • tw_wielgus Re: Kocham Sienkiewiczów! 13.06.16, 14:58
              Erte żuczku, Gdybyś rozumiał, to nie proponowałbyś mi (w powyższym poście dwukrotnie!) odbycia cyklu godowego, bo dogłębnie znana by ci była moja niechęć do seksu z osobnikami tej samej płci. Bo chociaż wiek nie obszedł się łaskawie z twoją męskością, jesteś tej samej płci, jak mogę domniemywać.

Interpretując inaczej - użyte przez ciebie słowo- "odpie.rdolić" i nadając mu wyraz metaforyczny można to odczytać jako prośbę o to żebym poniechał tych niecnych praktyk, które powodują u ciebie wzrost ciśnienia do 180. I na kanwie tej interpretacji skłonny jestem od pewnych ustępstw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka