Dodaj do ulubionych

ten rząd obalą kobiety

03.10.16, 10:54
(przy wsparciu części światłych mężczyzn), bo to kobiety w tym kraju mają charakter

patriarchalny model społeczny osłabił mężczyzn - przyzwyczajeni do panowania i rządzenia nie radzą sobie w sytuacji, gdy tracą władzę i wpływ na kobiety

to widać i w sejmie, i w organizacjach i dziś na ulicach

wspomnicie moje słowa :-)
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:03
      W tym kraju jedynie kobiety maja jaja.
    • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:05
      Oby ! ...ale śmiem jednak wątpić.
      • lech1966 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 22:04
        czekam.na.lewice napisał:

> Oby ! ...ale śmiem jednak wątpić.

Masz na myśli wszystkie kobiety Petru?
    • xystos Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:08

..pociągną go na siebie ????
    • lumpior Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:11
      Tego sobie życzmy wszyscy.Ale są także nawiedzone manekiny,mohery,dewotki typu Pawłowicz,Kempa czy Szydło.
      • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:15
        Uzupełnię o Kopacz i Piterę.
        • lumpior Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:16
          czekam.na.lewice napisał:

> Uzupełnię o Kopacz i Piterę.

OK.
          • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:21
            lumpior napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
            >
            > > Uzupełnię o Kopacz i Piterę.
            >
            > OK.
            :) !
      • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:20
        jeśli tego sobie życzysz, powinieneś kobiety mocno wspierać - :)
        • lumpior Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:26
          wagonetka napisał(a):

> jeśli tego sobie życzysz, powinieneś kobiety mocno wspierać - :)
          >
          Wspieram od zawsze i robię to szczerze,totalnie.Walczę z moherowymi i niewolnicami kleru.
    • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:18
      polskie kobiety są lepiej wykształcone i bardziej przedsiębiorcze od mężczyzn, to mówią wszystkie badania
      to polskie kobiety, które urodziły niepełnosprawne dziecko muszą bardzo często samotnie je wychowywać, bo dla mężczyzny to "za trudne", więc ucieka
      to polskie kobiety przez pokolenia musiały umieć godzić pracę zawodową z pracą w domu, bo dla mężczyzn było to "za trudne"
      to kobiety wychowywały dzieci, bo mężczyźni mieli "inne sprawy" na głowie - jeszcze nie takk dawno na wywiadówkach w szkołach były prawie same matki

mogę długo wymieniać, ale po co?

kobiety są cierpliwe, bo tego nauczyło je życie, ale jak już się ześlą, to nie ma zmiłuj :-)
      • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:30
        Priorytetem jest wyeliminowanie PiS, a Ty już kopiesz nowe podziały.
        M.
        • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:34
          jakie podziały kopiuję?

napisałam nieprawdę?
          • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:50
            W zakresie wykształcenia napisałas nieprecyzyjnie. Owszem, więcej kobiet ma średnie lub wyższe wykształcenie, ale to nie oznacza jeszcze jakości tego wykształcenia. Ale poza tym czapki z głów przed kobietami:)
            • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:05
              nie wiedziałam, że kobiety są jakościowo gorzej wykształcone :-)
              • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:14
                wagonetka napisał(a):

> nie wiedziałam, że kobiety są jakościowo gorzej wykształcone :-)
                >
                Każdy człowiek podlega indywidualnej ocenie niezależnie od płci, koloru skóry, preferencji seksualnych itp. itd. Ty proponujesz segregację płciową.
              • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:30
                Ja też tego nie wiedziałem. Są?
          • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:36
            Wszelkie uogólnienia tego typu są z gruntu fałszywe.
            Ja popieram z całego serca akcję kobiet. Niestety sam nie mogę wziąć udziału, bo w moim miasteczku (5000) nie ma takich protestów, a do Warszawy mam 450 km
            Ale też nie przepadam za nawiedzonymi skrajnymi feministkami, które są lustrzanym odbiciem prawicowych oszołomów.
            Nie jesteście ani lepsze, ani gorsze od nas.
            Opluwanie mężczyzn szkodzi tej sprawie.
            M.
            • wagonetka drogi marinerze 03.10.16, 16:41
              skąd pomysł, że piszę o tobie?

informacja, że kobiety są bardziej przedsiębiorcze i więcej ich ma dyplomy, że to one pracują na 2 etaty, że to one chodzą na wywiadówki, że to one pozostają same z niepełnosprawnym dzieckiem jest opluwaniem mężczyzn?

i że w końcu to w większości mężczyźni (również rękami Kościoła) chcą odebrać kobietom godność i zmusić je do posłuszeństwa w kwestii prokreacji jest opluwaniem mężczyzn?

obawiam się, że nie zrozumiałeś mnie
              • mariner4 Re: drogi marinerze 03.10.16, 21:38
                Na politechnikach i w naukach ścisłych są zdecydowaną mniejszością.
                Te wszystkie *.logie tego faktu nie zmieniają.
                M.
              • mariner4 Re: drogi marinerze 03.10.16, 22:02
                Poza tym mieliśmy dzisiaj piękny dzień. Protest był udany i jednoczył wszystkich ludzi dobrej woli w poparciu tego protestu. A ty usiłujesz znów podzielić protestujących na lepszych i gorszych.
                A może to po prostu kompleksy?
                M.
        • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:22
          mariner4 napisał:

> Priorytetem jest wyeliminowanie PiS, a Ty już kopiesz nowe podziały.
          > M.
          Wagonetka ma to w genach :)
          To jest właśnie powód, że kobiety nie osiągnęły w polityce miejsca im należnego.....podziały czynione przez oszołomione feministki typu Środa czy inne.
          • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:29
            i dlatego PiS wygral wybory.
        • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:31
          Jakie podzialy? Napisala to co rowniez mezczyzni widza. Przynajmniej wiekszosc mezczyzn.
        • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 12:52
          mariner4 napisał:

> M.
          Potwierdzasz więc tezę, że to manipulacja?
        • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:21

Wagonetka nie kopie żadnych podziałów tylko wylicza, gdzie one istnieją z nadzieją, że będa zlikwidowane.
          • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 10:03
            Licytuje się kto jest lepszy i czyni zarzuty mężczyznom.
            Aby pokonać wroga trzeba się jednoczyć wokół sprawy, zostawiając inne spory na potem.
            Gdzieś czytałem wynurzenia jakiejś feministki, która epatowała się ogromną przewagą liczebną kobiet podczas strajku. Bidula nie zauważyła, a może celowo tak powiedziała, że mężczyźni byli po prostu w pracy.
            Trochę mi to przypomina podziały w opozycji. Dlatego jest mało skuteczne.
            Co do mnie to ja całkowicie popieram kobiety w tej sprawie.
            Trzeba jednak respektować elementarne zasady taktyki, która nie pozwala odrywać się od spraw najważniejszych. To jest podstawa sukcesu.
            M.
      • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:17
        > jeszcze nie takk dawno na wywiadówkach w szkołach były prawie same matki

Przecież to jest dalej. Jak się na wywiadówce na 20 matek znajdzie 5 ojców to już sensacja.

To nie tylko tak, że mężczyźni opuszczają kobiety i dzieci, jeżeli urodzi się niepełnosprawne albo autystyczne dziecko (w 75% wypadków!). Także zdrowe dzieci są często wychowywane przez samotne matki - na pewno znacie co najmniej jedną taką w swoim otoczeniu. A ilu znacie samotnych ojców zajmujących się dziećmi?
        • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:24
          man_sapiens napisał:

> > jeszcze nie takk dawno na wywiadówkach w szkołach były prawie same matki
          >
          > Przecież to jest dalej. Jak się na wywiadówce na 20 matek znajdzie 5 ojców to j
          > uż sensacja.
          >
          > To nie tylko tak, że mężczyźni opuszczają kobiety i dzieci, jeżeli urodzi się n
          > iepełnosprawne albo autystyczne dziecko (w 75% wypadków!). Także zdrowe dzieci
          > są często wychowywane przez samotne matki - na pewno znacie co najmniej jedną t
          > aką w swoim otoczeniu. A ilu znacie samotnych ojców zajmujących się dziećmi?
          >
          Powodów jest wiele ale jest również taki, że kobiety zawłaszczają sobie te czynności i decyzje w tych sprawach.
          • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:52
            Aha, to kobiety są winne, że mężczyźni pozostawiają je same z dziećmi.
            Dziękuję za informacje, nie wiedziałem. Zawłaszczają sobie prawo opieki nad dziećmi wbrew wysiłkom mężczyzn. Aż 75% matek niepełnosprawnych dzieci jest tak złośliwe, skąd się to w nich bierze?
        • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:27
          To wlasnie mezczyzni w wielu wypadkach sa przyczyna decyzji o aborcji.
          • wagonetka brawo! 03.10.16, 13:30
            pies_na_czarnych napisała:

> To wlasnie mezczyzni w wielu wypadkach sa przyczyna decyzji o aborcji.
            >

osobiście oczekiwałabym takiego męskiego silnego głosu
            • pies_na_czarnych Re: brawo! 03.10.16, 13:32
              A ja to kto jak nie mezczyzna? Piies .... ? ;)
              • wagonetka Re: brawo! 03.10.16, 13:34
                a słyszałeś, aby w dyskusji o prawie antyaborcyjnym mężczyźni z trybun sejmowych to mówili?
            • sverir Re: brawo! 03.10.16, 13:40
              Zapewne się nie doczekasz, jeszcze nie dziś. Takie i podobne stwierdzenia to przyznanie się do porażki, niemocy. Uczynione publicznie równa się kastracji. Trudno będzie.
              • wagonetka Re: brawo! 03.10.16, 13:45
                wiem o tym
                dlatego też piszę o słabości mężczyzn
                • sverir Re: brawo! 03.10.16, 13:49
                  Ja brzydko powiem - ta słabość nie tkwi w mężczyznach bez powodu. Taka rola społeczna, że mężczyzna twardy musi być, nie miętki. Od uczuć, emocji i wrażliwości są kobiety.
                  • wagonetka Re: brawo! 03.10.16, 13:54
                    oczywiście, słabość ta nie jest bez powodu
                    to zaczyna się w domu rodzinnym od nadopiekuńczych matek a kończy we własnej rodzinie na nadopiekuńczych żonach

taka jest tradycja w Polsce i ja z nią nie dyskutuję, chcę tylko powiedzieć, że patriarchat mężczyznom nie posłużył - uczynił ich słabymi w sytuacji po rewolucji seksualnej oraz wobec emancypacji kobiet

ja to rozumiem: utrata władzy nad kobietami, które przestały być od mężczyzn zależne jest trudna do przyswojenia
                    • pies_na_czarnych Re: brawo! 03.10.16, 14:00
                      Czas na nowa tradycje. :) www.youtube.com/watch?v=_IuLfTHk2Fs
                    • sverir Re: brawo! 03.10.16, 14:01
                      "ja to rozumiem: utrata władzy nad kobietami, które przestały być od mężczyzn zależne jest trudna do przyswojenia"

A ja nie rozumiem. Może dlatego, że nigdy nie miałem władzy nad żadną kobietą:)
                      • wagonetka Re: brawo! 03.10.16, 14:01
                        może jestem bardziej od ciebie empatyczna :-)
                        • sverir Re: brawo! 03.10.16, 14:07
                          To oczywiste, jesteś kobietą.
                  • pies_na_czarnych Re: brawo! 03.10.16, 13:55
                    Najczesciej twardy na pokaz.
            • mariner4 Re: brawo! 03.10.16, 16:38
              Ja nie jestem przeciwko aborcji. Ale nie za darmo. Podatnik nie powinien płacić za chwilę zapomnienia.
              Ale gdyby moja partnerka życiowa usunęła ciążę bez mojej wiedzy i woli, to bym się z nią natychmiast rozstał. Bezwarunkowo.
              M.
        • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:28
          nie chciałam pisać aż tak drastycznie, ale, oczywiście, masz rację

konsekwencją tradycji patriarchalnej jest to, że mężczyźni jej wierni panicznie boją się niezależności kobiet - z różnych powodów zresztą, ale chyba głównym jest strach przed utrata władzy
          • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:42
            Ja się nie boję. Tylko też nie zgodzę się robić jako bankomat.
            No szafę na piętro niech sama sobie targa.
            M.
            • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:45
              twoje osobiste sprawy między tobą a twoją żoną nie są tematem tego wątku
              • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:50
                Moja żona jest normalna.
                M.
                • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:52
                  cieszę się, mój mąż również
        • kylax1 Masz rację, choć często jest tak, że sąd przyznaje 03.10.16, 13:40
          prawo do opieki kobiecie, pomimo że mężczyzna chce wychowywać te dziecko.
          • sverir Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 13:55
            Kobiety częściej uzyskują prawo do wykonywania władzy rodzicielskiej, bo o wiele częściej wyrażają taką wolę. Zwykle jeżeli ojciec chce uczestniczyć w wychowaniu, sąd przyznaje prawo do opieki obojgu rodzicom.
            • pies_na_czarnych Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 13:57
              Jednak przy najmniejszych watpliwosciach to prawo mu odbieraja.
              • sverir Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 14:06
                Aha. Gdzie?
                • pies_na_czarnych Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 14:59
                  Wszedzie.
                  • sverir Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 15:36
                    U Kowalskiego w piwnicy też?
            • czekam.na.lewice Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 14:00
              sverir napisał:

> Kobiety częściej uzyskują prawo do wykonywania władzy rodzicielskiej, bo o wiel
              > e częściej wyrażają taką wolę. Zwykle jeżeli ojciec chce uczestniczyć w wychowa
              > niu, sąd przyznaje prawo do opieki obojgu rodzicom.
              Zaprzeczasz statystyce. Ojciec jest dyskryminowany przez sądy w Polsce.
              www.prawaojca.org.pl/
              • sverir Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 14:06
                "Zaprzeczasz statystyce. Ojciec jest dyskryminowany przez sądy w Polsce"

Tak jest, zaprzeczam. Tylko której?
                • czekam.na.lewice Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 14:51
                  sverir napisał:

> "Zaprzeczasz statystyce. Ojciec jest dyskryminowany przez sądy w Polsce"
                  >
                  > Tak jest, zaprzeczam. Tylko której?
                  W tej dziedzinie każdej.
                  • sverir Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 15:35
                    To konkret poproszę. W jakim odsetku spraw, gdzie oboje rodziców wyraża chęć opieki nad dzieckiem, sąd przyznaje wyłączne prawo do opieki matce?
              • man_sapiens Re: Masz rację, choć często jest tak, że sąd przy 03.10.16, 15:56
                > Ojciec jest dyskryminowany przez sądy w Polsce.

Słusznie użyłeś liczby pojedynczej
      • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:04
        wagonetka napisał(a):

> polskie kobiety są lepiej wykształcone i bardziej przedsiębiorcze od mężczyzn,
        > to mówią wszystkie badania

To są wszystko dalece idące uproszczenia. Kobiety nie są "lepiej wykształcone", tylko - statystycznie rzecz biorąc - mają za sobą więcej lat edukacji. "Lepszość", czy "gorszość" wykształcenia to zupełnie inna sprawa i w profesjonalnych analizach zwykle bierze się pod uwagę nie tylko liczbę odbytych lat kształcenia, ale także różne inne czynniki, przede wszystkim związane z kierunkiem kształcenia.
        Nawiasem mówiąc, jeśli brać pod uwagę liczbę kobiet i mężczyzn ze stopniami naukowymi, to im wyższy stopień (doktor, doktor habilitowany, profesor), tym większa przewaga liczebna mężczyzn. Ale to też nie dowód tezy przeciwnej do twojej - że mężczyźni są lepiej wykształceni od kobiet.
        • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:10
          jak więc powinnam była to napisać, żeby oddać myśl, że osób z dyplomem jest więcej wśród kobiet?
          • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:16
            Może po prostu powinnaś była napisać, że kobiet z dyplomem (magistra lub równorzędnym) jest w Polsce więcej niż mężczyzn z takim dyplomem. O ile to prawda, bo zważywszy gwałtowny wzrost liczby dyplomów wydawanych w ostatnich latach, te proporcje mogą wyglądać różnie, a nie wiem jakie są wyniki najnowszych badań.
            • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:22
              ok, masz rację
          • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:47
            A inżynierów? Fizyków? Matematyków? I Ww ogóle kierunki politechniczne?
            Socjolożki (Tak to się pisze?), politolożki, markietanki? (sorry, nie wiem jak się tych od marketingu w Waszej gwarze gwarze pisze) i podobne, robią statystyki.
            Sprowadziłaś dobra kobieto ten słuszny protest do walki płci, czyli znów podziałów.
            To dlatego PiS wygrywa. Ja popieram te protesty, ale feministy ze mnie zrobicie. Za nic!
            M.
            • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:51
              dobry człowieku, nie musisz zgadzać się ze mną
              ale to naprawdę nie jest wątek o tobie

nie masz czasem przerośniętego ego?
              • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 19:39
                wagonetka napisał(a):

> dobry człowieku, nie musisz zgadzać się ze mną
                > ale to naprawdę nie jest wątek o tobie
                >
                > nie masz czasem przerośniętego ego?
                Czy zrozumiałaś, że problem pozycji kobiet nie leży w linii kobiety - PiS ? MAriner, to zaświadczam :), nie jest z PiS.
                Tu właśnie leży błąd w Twoim rozumowaniu i potencjalna kolejna przegrana kobiet swoich spraw z powodu takieto to, że oszołomki się za to wzięły.
              • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 21:39
                Nie mam.
                Podkreślanie wyższości kobiet jest uprawnione. Odwrotnie to męski szowinizm.
                M.
        • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:31
          > To są wszystko dalece idące uproszczenia.

Kobiety nie są "lepiej wykształcone" tylko są lepiej wykształcone.
          Ktoś, kto ma maturę jest lepiej wykształcony od kogoś bez matury, licencjat to lepsze wykształcenie niż matura, magister jest lepiej wykształcony od licencjata.

Stopnie naukowe nie potwierdzają wykształcenia ich nosicieli ale osiągniętą przez nich pozycję w akademickiej karierze.
          • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 19:02
            Po pierwsze, po kilku dodatkowych postach wyjaśniliśmy sobie z przedmówczynią, jakie są nasze opinie i jak należałoby formułować generalne określenia tak, by nie budziły one wątpliwości.
            Po drugie - przykład z maturą jest kiepski, zwłaszcza w polskich warunkach. Obecnie, do matury przystępuje około 80% rocznika, dwadzieścia lat temu do matury przystępowało (w porywach) kilkanaście procent. W krajach Europy Zachodniej maturę zdaje znacznie mniejsza liczba młodych ludzi niż w Polsce - co nie oznacza, że Polacy są lepiej wykształceni niż na przykład Holendrzy, Niemcy, czy Finowie.
            • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:13
              > Po drugie - przykład z maturą jest kiepski, zwłaszcza w polskich warunkach.
              > Obecnie, do matury przystępuje około 80% rocznika,

I w tych 80% jest więcej kobiet niż mężczyzn. Albo: w pozostałych 80% jest więcej mężczyzn niż kobiet.
              • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:38
                man_sapiens napisał:

> I w tych 80% jest więcej kobiet niż mężczyzn. Albo: w pozostałych 80% jest więc
                > ej mężczyzn niż kobiet.

Popełniasz dość elementarne błędy rachunkowe. Po pierwsze, suma wszystkich osób urodzonych w danym roczniku stanowi 100%, a nie 160%. Po drugie, o posiadaniu wykształcenia maturalnego decyduje fakt zdania matury, a nie przystąpienia do niej. Po trzecie - gdyby rzeczywiście kobiety (dziewczyny) miały liczebną przewagę w ramach roczników przystępujących do matury, to nie świadczyłoby to i tak i ich przewadze liczebnej w całej populacji (bo o tym stanowią w głównej mierze roczniki wcześniejsze).
                • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 23:11
                  Polecam podręcznik arytmetyki.
                  • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 10:01
                    Jakiś konkretny podręcznik? Interesuje mnie zwłaszcza owe 160%.
    • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 11:24
      "Gdzie diabel nie moze tam baba pomoze".
      • cronny Pani suwerenowa i panny suwerenówny 03.10.16, 13:11
        pokazują Kaczyńskiemu i jego ciemniakom żółtą kartkę.
        Pierwsze reakcje PiS-owskiej ekipy rządzącej - głupie antyfeministyczne dowcipasy i seksistowskie obelgi...
        • pies_na_czarnych Re: Pani suwerenowa i panny suwerenówny 03.10.16, 13:16
          Waszczykowski: "Czy ta kobieta, ktora jest w brzuchu kobiety tez jest chroniona". :(((( Smac sie, czy plakac?
          • wagonetka Re: Pani suwerenowa i panny suwerenówny 03.10.16, 13:29
            wzruszyć ramionami
            • man_sapiens Re: Pani suwerenowa i panny suwerenówny 03.10.16, 16:32
              Nawet ignorować nie warto.
              • pies_na_czarnych Re: Pani suwerenowa i panny suwerenówny 03.10.16, 21:53
                Andrzej Saramonowicz
                6 uur geleden
                Jak słyszę w telewizji "zatroskanego" Witolda Waszczykowskiego, że "problemów życia i śmierci nie rozwiązuje się na ulicy", to przypominam sobie kilkadziesiąt miesięcznic smoleńskich, które przez wiele lat na ulicach się działy, i wobec których Witold Waszczykowski nigdy nie zaprotestował, i myślę, że skoro Witoldowi Waszczykowskiemu to wówczas nie przeszkadzało, to i dziś swoją "zatroskaną" mordę powinien trzymać zamkniętą.
    • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:05
      "Zaczęli wojnę z taką grupą, z którą nigdy nie wygrają, a tą grupą są kobiety" (www.tvn24.pl)
    • szwampuch58 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:07
      swoisty paradoks:klub starego kawalera zlikwiduje sila niewiast
      • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 13:10
        Lizystrata dała przykład :-)
    • czekam.na.lewice Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 13:31
      ...sugeruje prawo do ginekologa dla mężczyzn.
      • pies_na_czarnych Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 13:34
        ktos ci je zabral patafianie?
        • szwampuch58 Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 13:41
          patafian nie rozumie ze Petru ,KOD,Michnik czy inny samiec dzisiaj jest bez znaczenia
          • sverir Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 13:42
            Przesiąkł pisowską retoryką i gotów jest upierać się, że protestują elity w obronie własnych przywilejów.
            • czekam.na.lewice Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 13:49
              sverir napisał:

> Przesiąkł pisowską retoryką i gotów jest upierać się, że protestują elity w obr
              > onie własnych przywilejów.
              Tylko wskazałem na fragment wypowiedzi lidera opozycji Petru na temat dyskutowany w tym wątku.
              Wiem, że obecność patafianów i matołów boli ale ...jak ma nie boleć.
              • sverir Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 14:09
                "Tylko wskazałem na fragment wypowiedzi lidera opozycji Petru na temat dyskutowany w tym wątku"

A kogo - poza Tobą - obchodzi opozycja?
                • czekam.na.lewice Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 14:54
                  sverir napisał:

> "Tylko wskazałem na fragment wypowiedzi lidera opozycji Petru na temat dyskutow
                  > any w tym wątku"
                  >
                  > A kogo - poza Tobą - obchodzi opozycja?
                  Wielu. Jest to wszak alternatywa wobec obecnych szkodników.
                  • sverir Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 15:38
                    "Wielu. Jest to wszak alternatywa wobec obecnych szkodników"

Aha, wielu. Ale w tej sprawie organizatorki prosiły, żeby nie afiszować się z partiami politycznymi. Zatem kogo poza Tobą w tym wątku to interesuje?
                • pies_na_czarnych Re: Będzie konflikt bo Petru.... 03.10.16, 15:05
                  Jak zwykle czepia sie słówek. Nie zdaje sobie jednak sprawy, ze ginekologa czesto odwiedzaja pary (u mnie to jest prawie standard) i nie jest rzadkoscia, ze sami partnerzy odwiedzaja gabinety ginekologiczne, aby omowic problemy dotyczace ich zwiazku. Rowniez jest standardem, ze partner jest obecny podczas porodu.
    • kylax1 W normalnych krajach aborcja jest na żądanie 03.10.16, 13:41
      kobiety bez pytania o powody i refundowana przez państwo, lub prywatne ubezpieczenie.

PolSSka to dziki kraj, taka teokracja katolicka.
      • tw_wielgus Re: W normalnych krajach aborcja jest na żądanie 03.10.16, 13:47
        Ale dlaczego "normalnych"? To tak jakby jakiś zwolennik ISIS napisał, że w normalnych krajach innowiercom obcina się łby. Jesteś lewackim talibem?
      • wagonetka nie rozmawiamy o aborcji w tym wątku 03.10.16, 13:47
        rozmawiamy o strachu mężczyzn, którzy chcą rządzić kobiecymi ciałami i ich życiem
        • czekam.na.lewice Re: nie rozmawiamy o aborcji w tym wątku 03.10.16, 13:50
          wagonetka napisał(a):

> rozmawiamy o strachu mężczyzn, którzy chcą rządzić kobiecymi ciałami i ich życi
          > em
          Masz obsesję.
          • mariner4 Re: nie rozmawiamy o aborcji w tym wątku 04.10.16, 08:04
            Jak każda skrajna feministka.
            M.
        • czekam.na.lewice Re: nie rozmawiamy o aborcji w tym wątku 03.10.16, 13:51
          wagonetka napisał(a):

> rozmawiamy o strachu mężczyzn, którzy chcą rządzić kobiecymi ciałami i ich życi
          > em
          A o mężczyznach nie wypełniających swoich obowiązków alimentacyjnych można rozmawiać ?
        • kylax1 Ale to nie do mnie, bo ja jestem zwolennikiem 03.10.16, 13:53
          żeby kobiety same decydowały o swoim ciele i życiu.
          • wagonetka Re: Ale to nie do mnie, bo ja jestem zwolennikiem 03.10.16, 13:56
            ok
    • pies_na_czarnych Tlum rosnie :) 03.10.16, 14:05
      Tlum rosnie :)
      www.tvn24.pl/zamkna-sklepy-i-restauracje-by-wspierac-kobiety-czarny-poniedzialek,680766,s.html
    • wagonetka mężczyźni odpowiadają kobietom 03.10.16, 14:28
      Odpowiedź Kościoła na strajk kobiet: biała msza na Jasnej Górze
      czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/1,48725,20779719,odpowiedz-kosciola-na-strajk-kobiet-biala-msza-na-jasnej-gorze.html
      paulini i tak chodzą na biało, więc specjalnie się nie wysilili :-)
      • sverir Re: mężczyźni odpowiadają kobietom 03.10.16, 14:40
        Znamienne - w sprawie narkotyków, które Katechizm traktuje na równi z aborcją, paulini mszy nie organizują. W sprawach ludobójstwa też nie. Myślę, że mają obsesję na punkcie ciała kobiety.
        • wagonetka Re: mężczyźni odpowiadają kobietom 03.10.16, 14:50
          nie wiem, czy skrót myślowy, jaki zastosuję będzie czytelny, ale myślę, że trzeba czytać "Chłopów" Reymonta - to jest źródło wiedzy o Polakach

ana marginesie - może gdyby księża mieli żony i dzieci, nie musieliby mieć obsesji
      • pies_na_czarnych Re: mężczyźni odpowiadają kobietom 03.10.16, 15:07
        Nie przebija. Wiekszosc ksiezy dzisiaj jest na czarno. :))))
    • platfusy.wreszcie.ida.do.paki Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:09
      Śmieszysz. Jak zwykle zresztą.
      Pobożne życzenia i projekcje zamiast logicznego myślenia.

Tych kobiet, które docenią 500+, szczególnie na tzw. prowincji, będzie zdecydowanie więcej od tych garstek feministek w dużych ośrodkach miejskich z przeróżnych Lemingradów.

A co kobiety potrafią w polityce to właśnie obserwujemy: Mucha, Scheuring-Wielgus, Pomaska, Pitera, HGW, Środa, Szczuka, Płatek, Bratkowska.

Są tak samo głupie, bezczelne jak faceci.
      • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:10
        > Są tak samo głupie, bezczelne jak faceci.

Rownouprawnienie :)
      • wagonetka platfusie, 03.10.16, 15:13
        paszoł won!
      • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:25
        platfusy.wreszcie.ida.do.paki napisał(a):

> A co kobiety potrafią w polityce to właśnie obserwujemy: Mucha, Scheuring-Wielg
        > us, Pomaska, Pitera, HGW, Środa, Szczuka, Płatek, Bratkowska.

W przeciwieństwie do Szydło, Kempy, Zalewskiej, Witek, Sadurskiej, Pawłowicz, Wróbel, obu Gosiewskich, Sobeckiej, Kruk, Krynickiej, Lichockiej, Szczypińskiej i wielu innych.
      • baabeczka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:25
        A o Szydlo zapomniałeś? Ta to dopiero znaczy...nic:-)
      • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:40
        "Tych kobiet, które docenią 500+, szczególnie na tzw. prowincji, będzie zdecydowanie więcej od tych garstek feministek w dużych ośrodkach miejskich z przeróżnych Lemingradów"

Na sprawę 500+ można spojrzeć w ten sposób: albo zabraknie pieniędzy i wkrótce nie będzie czego doceniać. Albo pieniędzy nie zabraknie i PiS nie będzie potrzebny do utrzymania programu. Raz już dal, może sobie iść.
        • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:47
          :-)))
        • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:50
          "Tych kobiet, które docenią 500+, szczególnie na tzw. prowincji, będzie zdecydowanie więcej od tych garstek feministek w dużych ośrodkach miejskich z przeróżnych Lemingradów"

Ta "garstka" z duzych miast jest słyszana na calym Swiecie. Kto uslyszy te z prowincji, ktore sprzedaly swoja wolnosc za 500+
          • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:52
            Nie szarżowałbym ze sprzedaniem wolności, psie. Różne są sytuacje życiowe.
          • xystos Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:53
            "Ta "garstka" z duzych miast jest słyszana na calym Swiecie. Kto uslyszy te z prowincji, ktore sprzedaly swoja wolnosc za 500+"

no nareszcie samookresliles sie,
            uwazasz malzenstwo za kupienie
            sobie samicy rozrodczej?
            musisz wieźć smutne życie
            współczuję ci szczerze
            • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 15:54
              Czytaj ze zrozumieniem.
          • pies_na_czarnych Garstka 03.10.16, 15:53
            15' temu bi.gazeta.pl/im/bd/d2/13/z20783805AA.jpg
            • platfusy.wreszcie.ida.do.paki Re: Garstka 03.10.16, 16:25
              Chłopcze, masz zaburzone postrzeganie rzeczywistości.
              Podobnie jak niektórzy liderzy tzw. partii opozycyjnych w Polsce.

Lewackie hasełka, promowanie LGBT, marsze szmat, nachalne lansowanie (np. w Tomasz Lis na żywo) ludzi takich jak Środa, Szczuka i tym podobne wygłupy wyprowadziły lewicę poza parlament. Polska to nie jest osiedle Wilanów, tego właśnie nie jesteście w stanie zrozumieć. Dlatego jestem spokojny o kolejną wygraną Kaczora, bo z tak głupią opozycją może leżeć i sączyć browara.
            • mariner4 Re: Garstka 04.10.16, 10:21
              E tam. To Warszawiacy szturmują kina, aby zobaczyć "Smoleńsk".
              M.
    • suender Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:09
      wagonetka 03.10.16, 10:54

> ten rząd obalą kobiety ....

Wiele na to wskazuje, że obalą. Jednak później przyjdą wypoczęci ale głodni władzy mężczyźni (lwy) i jako pierwsi przy upolowanej przez lwice antylopie się posilą.
      Nie łudź się, że tym razem będzie inaczej!

Pozdr.

"My musimy wiedzieć, - i my się dowiemy! [David Hilbert]"
      • wagonetka Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 16:26
        nie wiem, jak będzie, ale myślę, że od sufrażystek kobiety wywalczają coraz więcej praw dla siebie
        • suender Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 19:08
          wagonetka 03.10.16, 16:26

> nie wiem, jak będzie, ale myślę, że od sufrażystek kobiety wywalczają coraz więcej praw dla siebie

Już wywalczyły większy wiek emerytalny. Jak równouprawnienie, to w każdym calu. No nie?

Pozdr.
          • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 21:57
            Nie wszedzie. W Belgii w ramach równouprawnienia zrownano wiek emerytalny w gore. Rowniez zniesiono zakaz zatrudniania kobiet w ciezkich zawodach takich jak gornictwo, hutnictwo..., oraz zniesiono zakaz zatrudniania kobiet w godzinach nocnych. :(
            Kij zawsze ma dwa konce.
            • suender Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 15:07
              pies_na_czarnych 03.10.16, 21:57

> Kij zawsze ma dwa konce.

Faktycznie, ma dwa końce i jak mają pecha to obydwoma mogą być bite. Tego jednak im nie życzę. Ale co zrobić, czasami one same walczą o prawa w miejscach gdzie później jak się znajdą narzekać będą. Tak np. wywalczyły one w niektórych krajach europejskich, że mogą iść na wojnę jako żołnierki.

Pozdr.
              • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 15:14
                Chcesz powiedziec, że obecne prawo dyskryminujące kobiety zawodowe, to tak naprawdę w celu ich ochrony?
                • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 17:28
                  Sprawa jest o wiele bardziej prozaiczna.
                  Pierwsze prawo wartości mówi:
                  "Towar jest tyle warty, ile nabywca jest skłonny za niego zapłacić".
                  Praca też jest towarem.
                  Pracodawca płaci w/g w/w zasady. Pracodawczynie też.
                  Żadne prawne regulatory tego problemu nie rozwiążą.
                  Kobiety z racji macierzyństwa są mniej dyspozycyjne. Nie wspominając o powszechnych nadużyciach w korzystaniu ze zwolnień na dzieci.
                  Tylko systematyczna praca nad budową sieci przedszkoli, żłobków na dobrym poziomie może pomóc sprawie zrównania płac. Powody kulturowe ustąpią dopiero w ślad za ułatwieniami, pozwalającymi kobietom być dyspozycyjnymi pracownikami.
                  To jest proces.
                  M.
                  • man_sapiens Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 23:08
                    Widać, że pracowałeś na morzu a nie w typowym przedsiębiorstwie na lądzie.
                    To usprawiedliwia twoje naiwne poglądy na rzeczywistość pracy i wynagrodzenia kobiet.
                    Zapewniam cię, że nie ma bardziej niezawodnych i dyspozycyjnych pracowników niż matki małych dzieci. A nieobecności w czasie ciąży i urlopy macierzyńskiego to zero problemów dla pracodawcy - nieobecności są przewidywalne i planowe i nie obciążają w ogóle firmy (płaci ZUS). To dużo mniejszy kłopot niż "murarskie poniedziałki" i cierpienia spowodowane niespełnionymi męskimi ambicjami. W firmie, w której pracuję 75% pracowników to młode kobiety i byłbym bardzo szczęśliwy gdyby było ich 100% (minus jeden - ja).
                    N.b. w Polsce wcale nie jest gorzej niż w państwach starej Europy, jest lepiej.
                    • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 23:15
                      Nie ważne są przyczyny i powody. Ważne jest to, co widzą pracodawcy.
                      Kupują to co chcą. I za ile chcą.
                      M.
                    • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 10:18
                      man_sapiens napisał:

> Widać, że pracowałeś na morzu a nie w typowym przedsiębiorstwie na lądzie.
                      > To usprawiedliwia twoje naiwne poglądy na rzeczywistość pracy i wynagrodzenia k
                      > obiet.
                      > Zapewniam cię, że nie ma bardziej niezawodnych i dyspozycyjnych pracowników niż
                      > matki małych dzieci. A nieobecności w czasie ciąży i urlopy macierzyńskiego to
                      > zero problemów dla pracodawcy - nieobecności są przewidywalne i planowe i nie
                      > obciążają w ogóle firmy (płaci ZUS). To dużo mniejszy kłopot niż "murarskie pon
                      > iedziałki" i cierpienia spowodowane niespełnionymi męskimi ambicjami. W firmie,
                      > w której pracuję 75% pracowników to młode kobiety i byłbym bardzo szczęśliwy g
                      > dyby było ich 100% (minus jeden - ja).
                      > N.b. w Polsce wcale nie jest gorzej niż w państwach starej Europy, jest lepiej.
                      >
                      I tak jest ! W mich nieduzych firmach ale jednak zawsze pracowala większość kobiet. To pracownicy, z którymi miałem najmniej problemów, odpowiedzialni, zdyscyplinowani, lojalni.....
                      • czuk1 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 10:28
                        Potwierdzam. Od 21 roku życia , przez 47 lat kierowałem zespołami pracowniczymi (w którym przeważały kobiety) . Kobiety.." To pracownicy, z którymi miałem najmniej problemów, odpowiedzialni, zdyscyplinowani, lojalni..... "
                    • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 07.10.16, 08:01
                      "Zapewniam cię, że nie ma bardziej niezawodnych i dyspozycyjnych pracowników niż matki małych dzieci. A nieobecności w czasie ciąży i urlopy macierzyńskiego to zero problemów dla pracodawcy - nieobecności są przewidywalne i planowe i nie obciążają w ogóle firmy (płaci ZUS)"

Cóż - to chyba zależy w takim razie od miejsca pracy. U mnie kobiety w ciąży i matki małych i nieco większych dzieci bardzo się szanuje. W efekcie to właśnie ta grupa osób najczęściej jest w pracy nieobecna.
                    • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 07.10.16, 10:15
                      man_sapiens napisał:

> A nieobecności w czasie ciąży i urlopy macierzyńskiego to
                      > zero problemów dla pracodawcy - nieobecności są przewidywalne i planowe i nie
                      > obciążają w ogóle firmy (płaci ZUS).

O ile nieobecności w czasie urlopu macierzyńskiego rzeczywiście są przewidywalne (w czasie urlopu młoda matka po prostu nie przychodzi do pracy i nie ma tu specjalnie czego planować ani przewidywać), o tyle w odniesieniu do ciąży bywa różnie. Tak samo jak różnie (z większą lub mniejszą liczbą komplikacji) przebiegają ciąże i tak samo jak różnie kształtują się możliwości wydajnej pracy u ciężarnych kobiet. Ponieważ średni wiek zachodzenia w ciążę u kobiet jest coraz wyższy, więc i komplikacje są coraz częstsze i nie ma to szczególnego związku z obowiązkowością przyszłej matki bądź jej (obowiązkowości) brakiem.
                      Idealizowanie tej sytuacji jest tak samo bliskie prawdzie, jak posługiwanie się stereotypami idącymi dokładnie w przeciwnym kierunku.
                • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 22:41
                  Kobiety sa dyskryminowane w kazdym zawodzie i tak jest chyba we wszystkich krajach europejskich. Ich zarobki sa o wiele nizsze iz zarobki mezczyzn na tym samym stanowisku. Podczas solicytacji i przy przydzielaniu awansu ich szanse sa zawsze mniejsze niz mezczyzny.
      • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 22:05
        Bedzie inaczej. Nie bedzie PiS-u i jest szansa, ze wreszcie zniknie fanatyzm religijny.
        • szwampuch58 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 23:26
          pies_na_czarnych napisała:

> Bedzie inaczej. Nie bedzie PiS-u i jest szansa, ze wreszcie zniknie fanatyzm re
          > ligijny.
          Fanatycy religijni nie znikna nigdy, to parazytyzm ludzkosci od zawsze
          • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 00:56
            Nie beda mieli poparcia u rzadu i mediow rzadowych, a to oznacza ich niebyt. Reszte zalatwi matka natura.
    • pispisia Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 17:37
      brawo kobitki!
    • szwampuch58 Re: ten rząd obalą kobiety 03.10.16, 20:00
      do gory bo wazne
    • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 00:21
      Byle nie za szybko, żeby w swojej masie ludzie przekonali się, że tego nie chcą, żeby nie istniało pragnienie powrotu do obiecanej przez PiS sielanki.
      Nawiasem mówiąc, tu:
      russnov.ru/evgenij-fedorov-o-zaprete-abortov-03-10-2016/

Ewgienij Fedorow mówi dokładnie to samo, co PiS.
      Albo inaczej: PiS powtarza dokładnie to, co mówią jego przełożeni z Moskwy.

--
      Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot.
      • kylax1 Dlaczego każdy przeciwnik aborcji ma taki dziwny 04.10.16, 01:15
        wygląd? Twarz tego ruska jakby walec przejechał dupę wielbłąda....
        • x2468 Re: Dlaczego każdy przeciwnik aborcji ma taki dzi 04.10.16, 16:57
          Wygląda na pisowca.
          • czuk1 Re: Dlaczego każdy przeciwnik aborcji ma taki dzi 04.10.16, 16:59
            wyborcza.pl/10,82983,20786392,protesty-w-polsce-3-pazdziernika-opisywaly-media-na-calym-swiecie.html
    • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 05:06
      Czy mi się wydaje ale wczoraj w TVP w imieniu organizatorów wypowiadał się pewien wybitny poseł SLD, kiedyś, niejaki Joński.
    • czekam.na.lewice Dla Nowoczesna robicie dziewczyny za psy .... 04.10.16, 05:22
      Musicie dziewczyny rozróżnić kto Wami manipuluje a kto jest autentycznym Waszym zwolennikiem. Wielu facetów chce na Was zrobić karierę, odbić się od politycznego dna.
      Oto jak jeden z aktywistów Nowoczesna skomentował na FB Wasz bez wątpienia, wczorajszy sukces.
      Dawid Zbroja
      Dawid Zbroja MOC! Psy wojny spuszczone ze smyczy! Osobiście dziękuję politykom za zjednoczenie i odpalenie lontu... to pierwszy "drobny" wybuch!
      ....tak więc Wagonetka....popieram Was tylko, że szczerze i bez interesownego poklepywania po plecach. Krytyki się nie bój i nie denerwuj. Nikt nie jest idealny a Wy też nie.
      • czekam.na.lewice a tutaj drugi, który chce się na Was znowu odbić 04.10.16, 07:22
        NA foto po lewej ręce Szczuki:
        www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-10-03/przeciw-szalenczym-pomyslom-zaostrzenia-przepisow-lewica-zbiera-podpisy-pod-referendum-ws-aborcji/
        Wyjątkowy obłudnik.
    • rccc Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 07:56
      Ten rząd dotrwa do końca kadencji i unowocześni nasze państwo
      • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 07:58
        rccc napisał:

> Ten rząd dotrwa do końca kadencji i unowocześni nasze państwo
        unoco ?
        • rccc Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:15
          Skoro barbarzyńcy z Nowoczesnej mogą się nazywać Nowoczesną to ja reformy obecnego rządu mogę nazwać unowocześnianiem
          • xystos Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:19
            niedobrze bysie stalo,Panie powalilyby dzemtelmenow lapki
            ich calujacych a dopuscily do koryt
            swolocz podszczypujaca ich w
            posladki.
          • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 09:18
            rccc napisał:

> Skoro barbarzyńcy z Nowoczesnej mogą się nazywać Nowoczesną to ja reformy obec
            > nego rządu mogę nazwać unowocześnianiem
            No to jesteście do siebie podobni. Kilka haseł i waaaadza.
    • prawdawaszaboli Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:12
      Obalić demokratyczny rząd ?...
      • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 10:26
        Jaki tam on jest demokratyczny?
        Demokracja to rządy większości, przy poszanowaniu praw mniejszości, a tych jakoś nie widać.
        M.
        • yoma Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 11:31
          Mariner

toż mniejszość to właśnie nasza partia rządząca (18% głosów w wyborach), a swoje prawa to oni szanują wielce.
          • czekam.na.lewice Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 13:07
            yoma napisała:

> Mariner
            >
            > toż mniejszość to właśnie nasza partia rządząca (18% głosów w wyborach), a swoj
            > e prawa to oni szanują wielce.
            >
            To jest to największa mniejszość ze wszystkich mniejszości.
        • prawdawaszaboli Re: ten rząd obalą kobiety 07.10.16, 08:58
          > Jaki tam on jest demokratyczny?
          Demokracja to rządy większości, przy poszanowaniu praw mniejszości, a tych jakoś nie widać.

W Polsce wszyscy mają te same prawa. Które prawo nie jest szanowane ?...
          • sverir Re: ten rząd obalą kobiety 07.10.16, 09:00
            "W Polsce wszyscy mają te same prawa. Które prawo nie jest szanowane ?"

Ty pytasz poważnie?
    • titerlitury Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 08:21
      Myli się ten, kto sądzi że to był/ jest protest antyrządowy. To protest przeciwko planowanym w projekcie Ordo iuris zmianom. Przeciwko zakładaniu i bucie ludzi władzy, z PiS, PO i innych. Znakomita większość nas protestujących chce po prostu utrzymać obecną ustawę. Bo jest ludzka, humanitarna, nie nakazuje aborcji, ale stwarza możliwość wyboru w sytuacji ekstremalnej.
      • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 09:37
        Moim zdaniem, w proteście wzięły udział zarówno kobiety, które chcą złagodzenia obecnie obowiązującej ustawy, jak i te, które akceptują obecny stan prawny (choć zapewne jakaś - nie wiem jaka - część z nich - wolałaby uzupełnić te przepisy tak, by były realnie egzekwowalne, co już ). Nie mam wiedzy o tym, która opcja była w większości oraz czy owa większość była znakomita. Ty - jak sądzę - też nie masz takiej wiedzy.
        • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 10:27
          Titerlitury pisze nie o proporcjach w rozkładzie motywów, politycznych i in., protestujących.
          Pisze o projektowanych nieludzkich zmianach "i bucie ludzi władzy, z PiS, PO i innych".

Przykładem buty nie PiS, a PO jest choćby skandal z wypadkiem Wałęsy młodszego. Tym razem nie było "pomroczności jasnej", wymyślono coś lepszego, że wyjeżdżający na drogę samochód staranował jadącego zgodnie z przepisami motocyklistę. Wałęsa jechał z szybkością ok. 100 km/h, na suchej nawierzchni hamował na odcinku ok. 150 m i po zderzeniu, w którym stracił mnóstwo energii (połamany równo), sunął jeszcze 36 m. Przypomnijmy, jak chwalił się, że trasę Gdańsk-Warszawa pokonuje w nieco ponad półtorej godziny.
          To przykład, całą wyliczankę (z 2012) przedstawiałem tu nie raz, a już w 2008/2009 mówiliśmy, że jeśli tak dalej, PO czeka oddanie władzy.
          Dziś można dodać, że jawi się nawet perspektywa jednocyfrowa. I że PiS alternatywą nie jest, o tym też mówiliśmy nie raz. PiS znaczy z deszczu pod rynnę.

--
          Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1.
          • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 11:18
            buldog2 napisał:

> Titerlitury pisze nie o proporcjach w rozkładzie motywów, politycznych i in., p
            > rotestujących.

Pisze o tym, że "znakomita" większość protestujących wczoraj kobiet była za utrzymanie obecnie obowiązującej ustawy. A ja na to opowiadam, że nie ma podstaw do takiego twierdzenia.

> Pisze o projektowanych nieludzkich zmianach "i bucie ludzi władzy, z PiS, PO i
            > innych".

O tym tez pisze, ale to dość niejasne sformułowania.

> Przykładem buty nie PiS, a PO jest choćby skandal z wypadkiem Wałęsy młodszego.
            > Tym razem nie było "pomroczności jasnej",

Jeśli chodzi o "pomroczność jasną", to po pierwsze, był to pomysł obrońcy (adwokata, żeby było jasne) innego syna Wałęsy, po drugie, jest to znana jednostka chorobowa (zwana też zamroczeniem jasnym), a po trzecie, sąd odrzucił wniosek adwokata i uznał, że w konkretnym zdarzeniu pomroczność jasna nie wystąpiła.

> Przypomnijmy, jak chwalił się, że trasę Gdańsk-Warszawa poko
            > nuje w nieco ponad półtorej godziny.

Gwoli ścisłości - twierdził, że jego rekordowy przejazd na tej trasie (od rogatek Gdańska do rogatek Warszawy) to 2.06 h (dwie godziny sześć minut). Długość tej trasy "starą" drogą, to nieco ponad 300 km, co oczywiście oznacza dość nieodpowiedzialną szybkość jazdy, ale średnia 150 km/h to jednak trochę mniej niż ponad 200.

Jeśli chodzi o sam przebieg wypadku, to szczegółów nie znam, natomiast biorąc pod uwagę jak twoja znajomość szczegółów odbiega od prawdy w przypadkach które znam (opisanych powyżej), nie traktuję tego co piszesz jako faktów.

> a już w 2008/2
            > 009 mówiliśmy, że jeśli tak dalej, PO czeka oddanie władzy.

Mimo to, w 2011, PO władzy nie oddała.

> --
            > Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1.
            • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 11:14
              Czytałem relację o tym, jak to pokonał trasę w czasie krótszym, niż 2 godziny. Może była skłamana, ale to wątpliwe. Entuzjaści szybkiej jazdy powszechnie chwalą się czasami poniżej 2 godzin.
              Jeśli kogokolwiek miałbym posądzać o kłamstwo, to na pewno Wałęsów.

Cała reszta wzięta z mediów w czasie, kiedy sprawa była głośna i nikt podawanym informacjom nie przeczył:

- że dzień był słoneczny, nawierzchnia sucha,
              - przeszkoda widoczna była z odległości ok. 150 m (czy ciut więcej, nie pamiętam),
              - po zderzeniu, połamaniu się i przeleceniu przez stojący samochód, zatrzymał się po 36 metrach.

Reszta to wnioski z powyższego. Przejazd w czasie 2 godzin oznacza konieczność rozwijania prędkości ponad 200 km/h. Z mniej więcej taką prędkością jechał Wałęsa tuż przed katastrofą.

--
              • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 11:32
                buldog2 napisał:

> Czytałem relację o tym, jak to pokonał trasę w czasie krótszym, niż 2 godziny.

Czytałeś, ale jej nie zamieścisz. Nie mylę się, prawda?

> Entuzjaści szybkiej jazdy powszechnie chwa
                > lą się czasami poniżej 2 godzin.

Powszechnie, powiadasz? Czyli jak rozumiem, ktoś jeszcze (oprócz Wałęsy juniora) przechwalał się czasem przejazdu. Kto? Podzielisz się ta informacją i jej źródłem, czy tradycyjnie poprzestaniesz na "czytałem gdzieś"?

> Reszta to wnioski z powyższego. Przejazd w czasie 2 godzin oznacza konieczność
                > rozwijania prędkości ponad 200 km/h. Z mniej więcej taką prędkością jechał Wałę
                > sa tuż przed katastrofą.

Chociaż ogólnie nie sympatyzuje z motocyklistami, to i tak zachodzę w głowę, jak udało ci się dojść do takich wyliczeń.
                • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 12:00
                  Tak, nie zamieszczę jej i nie chce mi się jej szukać, bo nie ona najważniejsza.
                  Ważne jest to, co wymieniłem wyżej:
                  - że dzień był słoneczny, nawierzchnia sucha,
                  - przeszkoda widoczna była z odległości ok. 150 m (czy ciut więcej, nie pamiętam),
                  - po zderzeniu, połamaniu się i przeleceniu przez stojący samochód, zatrzymał się po 36 metrach.

Wszystko można potwierdzić w necie.
                  Jeszcze raz powtórzę: Wałęsa kłamał - gdyby jechał zgodnie z przepisami, mógłby zatrzymać się 100 metrów przed samochodem.
                  No i ciągnie rankingi PO, tak jak sprawy, które wymieniłem tu w "liście". Jak się do tego dokłada stanowisko PO w kwestii aborcji, widzieliśmy w czasie występu P. Muchy.

--
                • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 22:01
                  Jeszcze jedno:
                  Powszechnie, powiadasz? Czyli jak rozumiem, ktoś jeszcze (oprócz Wałęsy juniora) przechwalał się czasem przejazdu. Kto? Podzielisz się ta informacją i jej źródłem, czy tradycyjnie poprzestaniesz na "czytałem gdzieś"?

Tak, osobiście przy mnie, pewien rajdowiec chwalił się, że najszybszy przejazd na trasie Warszawa-Gdańsk miał grubo poniżej 2 godzin, ok. 1 h 40 min. Jego nazwiska nie pamiętam, to była jednorazowa rozmowa u wspólnych znajomych.

Jak powiedziałem, w tej sprawie to zupełnie nieistotne. Ważne jest to, że gdyby jechał z szybkością 100km/h, zahamowałby ok. 100 m przed stojącym samochodem. Czyli kłamie.
                  Ale i jego kłamstwo nie jest tak ważne jak to, że poparły go cały wymiar ścigania, eksperci oraz wymiar sprawiedliwości. I cała Platforma. Koszty "ciągnione" widzimy.

--
                  • ayran Re: ten rząd obalą kobiety 06.10.16, 05:38
                    buldog2 napisał:

> Tak, osobiście przy mnie, pewien rajdowiec chwalił się, że najszybszy przejazd
                    > na trasie Warszawa-Gdańsk miał grubo poniżej 2 godzin, ok. 1 h 40 min. Jego naz
                    > wiska nie pamiętam, to była jednorazowa rozmowa u wspólnych znajomych.

Czyli - jak rozumiem, zdanie wygłoszone przez pewnego, nieznanego ci z nazwiska rajdowca, uznałeś za powszechną opinię, przy okazji uznając, że jest to również treść przechwałki młodego Wałęsy/

> Jak powiedziałem, w tej sprawie to zupełnie nieistotne. Ważne jest to, że gdyby
                    > jechał z szybkością 100km/h, zahamowałby ok. 100 m przed stojącym samochodem.
                    > Czyli kłamie.

Policzmy to.
                    Droga hamowania samochodu przy prędkości 100 km/h to ok. 40 m (najwyższej klasy samochody hamują na trzydziestu kilku metrach). Droga hamowania motocykla jest dłuższa, w zależności od wprawy kierującego, może wynosić nawet 70m, choć młody Wałęsa pewnie hamuje trochę wprawniej.
                    Przy prędkości 100 km/h dystans 100 m pokonuje się w niecałe trzy sekundy. Nie wiem, w jakiej odległości od samochodu rozpoczynającego manewr cofania znajdował się J.W. w momencie, gdy to zauważył, ale z dwustu metrów niekoniecznie musiało mu się to udać. Ty natomiast oczywiście wiesz to bardzo precyzyjnie, prawdopodobnie od tego samego rajdowca, o którym wspomniałeś.
                    • czuk1 rządu nie obalą kobiety 06.10.16, 08:22
                      Przerobiono wariant skutecznej walki ze złem i zagrożeniami dla narodu. Rządzący zagrażają narodowi trzeba solidarnie wyjść na ulicę .... zaprotestować. Rządzący ulękną i ..... odstępują od wrednych zamiarów. Boją się utraty wladzy.

Ale to możliwe wtedy kiedy powstają wrogie narodowi decyzje. Co natomiast mają zrobić zagrożone grupy społeczne , które atakowane są i poniżane pod pozorem/hasłami równości wobec prawa/sprawiedliwości ?. Takich cały naród już nie poprze. Jest ich za mało by obronić swoich (oczywistych) praw - suwerenności i samodzielności orzeczeń. Praw wynikających z zasady trójwładzy w demokracji.

Demokracja przekształcona została (na naszych oczach) w ustrój "partiokracja".
                      I jako społeczeństwo (niezorganizowane) poddaliśmy się całkowicie partyjnym kacykom,
                      którzy pod kłamliwymi hasłami (np.za przyzwoleniem suwerena) stopniowo robią z nas zrobić swoimi niewolnikami, bezwolnymi wykonawcami samowolnych decyzji władców narodu.
                      Szczęście w nieszczęściu ...... naród się budzi, organizuje, wychodzi na ulicę.
                      Może też potrafi zorganizować się w [b]społeczeństwo obywatelskie.
                      Zamiast wybrzydzać na KOD .... należałoby organizować lokalne grupy społecznego oporu .... uprzedzając tym tworzenie teraz (OT) - gwardii obrony narodowej (ochrony jedynej, suwerennej partii narodowej) , swego rodzaju nowego - ormo.

.[/b]
                      Nie kłam sobie, a nikt ci nie skłamie. Jacek Kaczmarski
            • buldog2 c. d. 05.10.16, 11:45
              - ...już w 2008/2009 mówiliśmy, że jeśli tak dalej, PO czeka oddanie władzy.
              - "Mimo to, w 2011, PO władzy nie oddała."
              Tak, nie oddała. Nie pisałem wtedy, w których wyborach ją odda, tylko że ku temu zmierza i jeśli tego nie zmieni, to ją straci. W 2012 pisałem bardziej konkretnie:
              Powtórzę kolejny raz:
              Lista przewin PO v. 1.1 (z roku 2012)

1. Brak skutecznych prób redukcji deficytu budżetowego.
              2. Brak programu b. szerokich preferencji zagranicznych inwestycji.
              3. Powiększanie, fatalne powiększenie liczebności administracji.
              4. Brak pomocy firmom innowacyjnym (wiem, co piszę, na przykładzie kolegi, który zamówienia ma z całego świata, a brak ok. miliona dolarów do uruchomienia produkcji).
              5. Brak przeniesienia wydatków budżetowych z dotowania postępowego elektoratu na R&D i zwiększenia ich do rozmiarów (proporcjonalnie) co najmniej takich, jak w Niemczech, oraz programu szybkiego dojścia do finansowania takiego, jak w krajach skandynawskich.
              6. Powiększanie, fatalne powiększenie liczebności administracji.
              7. Niemal całkowita uległość wobec lobby prawniczego.
              8. Brak wschodniej polityki gospodarczej takiej, jaką prowadzą Niemcy.
              9. Brak adaptowania gospodarki polskiej do konkurencji z wielkimi koncernami w warunkach gospodarki globalnej, np. na wzór Korei Płd.
              10. Brak odpowiedniego finansowania i skandaliczny poziom publicznych mediów.
              11. Uległość wobec wyzysku przez związkowe lobby górników i podobne.
              12. Uległość wobec PSL i utrzymywanie przywilejów KRUS.
              13. Brak rozliczenia prawdziwych afer poprzedniego rządu (już nie mówię o wcześniejszych), np. prawdziwej afery hazardowej.
              14. Brak przyznania Ojcu Dyrektorowi możliwości cyfrowej emisji sygnału na drodze innej (np. ustawowej), niż ogólna. Tetrapodiom też się należy TV, było o tym nawet w mediach mętnego nurtu (np. w TOK FM mówiła o tym P. Dominika Wielowieyska).

Należałoby powiedzieć jeszcze o skandalicznej sprawie ACTA i braku należytego odporu kłamstwom o zamachu smoleńskim. Postawa wobec ACTA została zrewidowana, dlatego nie ma jej w spisie, a była to jedna z najgorszych rzeczy w czasie rządów PO. Kłamstwo o zamachu smoleńskim, bo jego skutki trwają i do sprawy będziemy wracać - chodzi o brak sprzeciwu wobec PiSowskich bredni na temat zamachu i brak publikacji np. ostatniej rozmowy Kaczyńskich.
              Tak jak mówimy od kilku lat - Platformie należy się odejście. Ale, znów tak jak mówimy, PiS(b) alternatywą nie jest. Jest złem daleko większym, godzącym w fundamenty państwa i naszej tożsamości kulturowej, narodowej. PiS(b) sprowadza Polskę do roli raba Europy i pomiotła Rosji.
              Posłużę się cytatem:
              PiS nie robi, tylko mówi, a jak robi, to odwrotnie, niż mówi - © Piq.
              PiS(b) zmienia znaczenia słów i to jego świadome działanie jest jednym z najgorszych, jakie popełnia. PiS(b) ze wszystkich zabija polską kulturę, to co w niej stanowi o rozwoju, jest wartościowe.

Дyмaю, вaши нacтoящие хoзяевa дoвoльны вaшей пoдрывнoй рaбoтoй.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,160355241,160355241,Wzbiera_rzeka_rozczarowan_Wygwizdanie_premier_Sz.html?p=160355716

**
              Jeśli chodzi o pomroczność jasną, wspomniałem ją, żeby pokazać, że nie po raz pierwszy ferajna próbuje mataczenia (tym razem w sprawie wypadku drogowego). Przykładów wiele, jak choćby z teczką wypożyczoną z delegatury UOP.
              Kiedy Wałęsa młodszy ogłosił, że zamierza wstąpić do którejś z partii politycznych, zgłosiło się kilka, a on wybierał. Pani Katarzyna Kolenda-Zaleska skomentowała to wówczas tak:
              "Zachowuje się jak panienka na licytacji".
              Platforma panienkę wylicytowała i ją ma.

W szczegóły wypadku tego Wałęsy możemy wejść. Powtórzę, gdyby jechał zgodnie z przepisami, zahamowałby 100 m przed stojącym samochodem (wiadomo, jaka jest droga hamowania przy 100 km/h i dobrej nawierzchni).

--
              • czuk1 Re: c. d. 05.10.16, 12:12
                Dziwią się niektórzy , że krytykuję rządy PiS. Krytykuję .... bo PiS na to bardzo zasługuje.
                Krytykowałem bieżąco i często nieudolne rządy PO za ichnieudane rządy, zaniechania i błędne decyzje . Pisałem tak ( np.) na wątku - wybory 2011 :
                "Dlaczego nie zagłosuję na PO" - tytuł wpisu
                czuk1 15.07.11, 08:31
                Zagłosuję na ludzi mądrych, odpowiedzialnych i prawych.
                Jak nie będzie takich na liście. Oddam głos przeciw wszystkim.
                PO nie realizuje swojego programu. Nie reformuje i nie unowocześnia państwa.
                Koncentruje swoje działania na sprawach bieżących , gaszeniu konfliktów
                w gospodarce i życiu społecznym, ulega opozycji kościołowi.
                Popełnia za dużo błędów w rządzeniu państwem."
        • titerlitury Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 14:51
          Mówię o moich przyjaciółkach, koleżankach i znajomych, które wczoraj protestowały, o osobach z którymi wczoraj rozmawiałyśmy. Dlatego pozwalam sobie na pewne uogólnienie, choć fakt, nie stoją za nim żadne statystyki.
          • magdolot Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 21:56
            Opisujesz swój wycinek rzeczywistości, spróbuję opisać swój. Mój się trochę różni, mimo że należę do grona kobiet opresjonowanego "moralnie" od co najmniej ćwierć wieku. Moje przyjaciółki nie akceptują owego "kompromisu" ani jego humanitaryzmu, który zmusza ciężarną 15-tkę do zostania mamusią lub przestępczynią. Wraz z rodzicami, jeśli jej pomogą w zostaniu przestępczynią, tylko że ci rodzice mogą na tym zarobić 3 lata za "pomocnictwo", tyle samo co lekarz. Nie uważam za specjalny humanitaryzm pozostawiania kobiety samej sobie w stanie ciążowej opresji, bez rady, pomocy i także bez szklanki wody po podziemnej skrobance. Nie wyobrażam sobie przestrzegania naszego prawa antyaborcyjnego. Ni ducha, ni litery. Nie akceptuję stanowienia prawa, które przedkładając hipokryzję nad rzeczywistość, w istocie demoralizuje. Zdaje sobie sprawę, że ja i moje przyjaciółki nie stanowimy normy w naszym pokoleniu. Ale wczoraj na krakowskim marszu była masa młodych kobiet, jak okiem sięgnąć średnia wieku góra 30, dopiero na Rynku manifestacja się trochę postarzała. W tych młodych dziewczynach jest prawdziwa siła i naprawdę duża [i zupełnie oczywista] motywacja. One jeszcze nigdy nie przegrały i tak naprawdę to one zaczęły tę walkę i one ją prowadzą. One są silne także dlatego, że stoi za nimi naprawdę wielu mężczyzn. Facetów, którzy są/chcą być dobrymi partnerami i odpowiedzialnymi ojcami. Za moim pokoleniem mężczyźni tak licznie nie stali, bo to były nieważne babskie sprawy i zajmowanie się nimi [szczególnie publiczne] było obciachem dla zbyt wielu ówczesnych mężczyzn. I naprawdę nie sądzę, że te młode kobiety żądając wyboru mają na myśli mocno zwietrzały "kompromis" zawarty ponad głowami ich rodziców.

Jednak mam dużą nadzieję, że w momencie gdy uda nam się oddalić bezpośrednie niebezpieczeństwo zaostrzenia przepisów i motywacje protestujących kobiet zaczną się rozjeżdżać, zdołamy te różnice między sobą przedyskutować uczciwie i mądrze. Bez fundamentalistów to się powinno dać zrobić. W oparciu o rzeczywistość i to, co o niej wiemy, a nie pobożne życzenia. Tu starsze kobiety na ogół dysponują większym doświadczeniem. Moje mi podpowiada, że mogę zaufać decyzjom innych kobiet, ponieważ widziałam wiele przypadków stanięcia przed takim dylematem i znam sporo kobiet, które strasznie ryzykowały żeby urodzić dziecko i ani jednej, która dokonała aborcji pochopnie lub nieodpowiedzialnie. Durny stereotyp laski która się puszcza i bezmyślnie skrobie i da capo al fine - to durny stereotyp, kłamliwy, obraźliwy i podły i... strasznie rozpowszechniony. Przez wiadomo kogo.

Dlatego nie mam specjalnych problemów z dopuszczeniem do siebie myśli o aborcji na żądanie. Także ponieważ uważam, że decyzja należy do tego kto poniesie jej konsekwencje. Także ponieważ uważam chęć karania kogokolwiek za tzw. rozwiązłość czy nieodpowiedzialność akurat... urodzeniem dziecka, za chęć wyjątkowo zdrożną. Także ponieważ wiem, że zjawiska aborcji nie da się zlikwidować i na dodatek tego robić nie należy [absolutnie przyznaję pacjentce Chazana prawo do decyzji o zaoszczędzeniu swojemu dziecku cierpień], można je tylko ograniczyć do przypadków niezbędnych i rzadkich. I wiem, że to się da zrobić tylko sensownie - edukacją i antykoncepcją a nie opresjonowaniem.

Myślę, że dyskusja na temat "kompromisu" powinna się skupić także na nieprzestrzeganiu owego "kompromisu". Obustronnym, a właściwie trójstronnym tudzież permanentnym. O jednej stronie już pisałam i to przede wszystkim fart decyduje o tym, która z nas zostanie przestępczynią, a także inne, kompletnie niezwiązane z moralnością okoliczności życiowe, w dodatku nie do końca i nie wprost zależne od nas.

Z drugiej strony nieprzestrzeganie "kompromisu" polega na tym, że najsensowniejsze fragmenty ustawy antyabo pozostają na piśmie, są kompletnie martwe. To wychowanie seksualne [od ćwierćwiecza jest jakieś totalnie niewprowadzalne do szkoły] i szeroki dostęp do antykoncepcji [świeżusieńko kwestionowany jest jakikolwiek dostęp do skutecznej antykoncepcji - sic! - projekt 86 katolickich organizacji]. Następna sprawa to problem z wyegzekwowaniem zgodnej z prawem aborcji i badań prenatalnych, od ćwierćwiecza nierozwiązywalny, i choć wyrokiem strasburskim pogoniony [Alicja Tysiąc], to ostatnio w praktyce znowu zdrowo zapieprzony [sumienie w ramach NFZ , prywatnie zanikające i wszystkie inne papierkowe wstręty]. Tu nasze państwo i wszystkie władze się nie wywiązały przez ćwierć wieku, a to sporo czasu. Dodam do tego harce rodzimych talibów polegające na publicznym zaszczuwaniu niektórych osób [niefart] usiłujących skorzystać ze swojego prawa do aborcji i totalna bezczynność władzy w ich obronie. Dla mnie oburzająca. Było takich nagonek kilka, w tym co najmniej dwie na zgwałcone dzieci. Ten kompromis nie jest przestrzegany także dlatego, że co roku gwałtownie podskakujemy z powodu kolejnej próby zaostrzenia przepisów, kolejnego drastycznego epatowania nas w celu, kolejnych manipulacji emocjonalnych i "moralnych". W dodatku ostatnio dzieje się to coraz częściej i widać wyraźnie, że ten "kompromis" się chwieje, a jego obrona jest coraz bardziej bronieniem kruchego zamku na lodzie. Nie tylko PiS pogrywa tym tematem "zastępczym", ale także PO usiłowała na przełomie 2013/2014 przehandlować KK część resztek naszych praw reprodukcyjnych w zamian za poparcie, żeby utrzymać się przy władzy. Sporą część. W Pikio teraz czytam, że w obliczu wizerunkowego blamażu swoich posłów w błękitnych oczach narodu Pan Kaczuch poruczył senatorom zmaszczenie nowej ustawy, którą nazwałabym "liberalizującym pomysły Ordo Iuris zaostrzeniem" obecnej ustawy. Ponoć zdrowie kobiety ma się przestać liczyć i ponoć ma być przymus rodzenia "biednych chorych dzieci", czyli płodów obarczonych nawet najcięższymi wadami, chorobami i upośledzeniami. A to chyba oznacza, że Kaczuch nie ma innego ruchu, niż jakieś zaostrzenie. I że Zbafffcunio ma nas za kompletne idiotki. Grzesio chce wpisywać "kompromis" w konstytucję. Obecnie to pobożne życzenie dzieciątka w głębokiej mgle, a ja w tych sprawach mu wierzę jeszcze mniej niż Tuskowi.

Wzdragam się przed deptaniem godności własnej tudzież innych kobiet w celu umożliwienia Kaczuchowi wyplątania się z matni, którą są jego nieuregulowane długi u KK. Nie mam najmniejszej ochoty robić tego samego w imię kariery Grzesia.
            Na babski rozum mi raczej wychodzi, że trza obalić ten rząd, rozpędzić ten sejm i naprawdę porządnie świętoszkom pogonić kota, bo bez tego nic. A potem się zobaczy.

Na manifie przed głosowaniem w sejmie było nas 200 sztuk i przez cały czas słyszałam dwoje agresywnych świętoszków wykrzykujących na nas inwektywy za plecami. Tacy ludzie przez ćwierć wieku byli za to wynagradzani. To ich dokumentnie zdemoralizowało. Wieloletnie przyzwolenie społeczne na zupełnie bezkarne obrzucanie błotem ludzi inaczej myślących o seksie i prokreacji. Po głosowaniu w sejmie było nas kilka tysięcy i agresywnych świętoszków już nie było. Oni nie są ani trochę odważni, oni dotąd jechali na strachu. Na naszym strachu. Teraz było nas kilkanaście tysięcy. Mówimy o zastraszaniu lekarzy, kobiety też były przez lata na przemian zastraszane i lekceważone i z pewnością część ciągle się boi. Jeżeli temat przestanie być tabu, jeżeli ten strach przestanie "obowiązywać" będzie nas jeszcze więcej. Dopiero wtedy naprawdę się policzymy.

W konkluzji stawiam tezę, że "kompromis" nie jest przez nikogo przestrzegany. Ani przez obywateli, którzy nagminnie łamią prawo, bo nie da się go przestrzegać. Ani przez władzę, bo nie egzekwuje na obywatelach przepisów ustawy [gdyby któraś zabrała się za podziemie, to ustawę byśmy zmietli natychmiast razem z taką władzą, przynajmniej dopóki nas całkiem nie wezmą za twarze], a także nie pomaga obywatelowi egzekwować jego praw wynikających z przepisów ustawy. Ani wreszcie przez KK i jego fundamentalny laikat.

"Kompromisowość" owego kompromisu polega TYLKO I WYŁĄCZNIE na tym, że absolutnie NIKT go nie przestrzega. I nawet nie usiłuje.

Zaś największe
            • magdolot Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 22:59
              Zaś największe niebezpieczeństwo jakie to dziwaczne prawo sprowadza na kobiety wypływa z naszego myślenia życzeniowego, "nam się to przecież nie przytrafi", a to przytrafia się kompletnie losowo i kiedy już się przytrafi jesteśmy kompletnie bezbronne, bezsilne, wydane na pastwę. Kiedy już jest się w ciąży pozamacicznej, nie zdąży się wywalczyć bezpiecznych medycznych procedur, można najwyżej zostać ikoną przyszłej takiej walki, fotką na symbolicznej trumnie, ofiarą na ołtarzu.

Te wszystkie względy mnie sytuują po stronie przeciwniczek "kompromisu". I jeszcze jeden, bardzo osobisty. Może młodsza z moich córek jeszcze będzie miała do czego wrócić, kto wie? Te młode wspaniałe odważne dziewczyny są równolatkami moich dzieci i właśnie ważą się ich losy, podjęły walkę o swoje normalne, szczęśliwe i bezpieczne życie. Mają do niego prawo i mają rację. I ja stanę z nimi w absolutnej zgodzie ze sobą na wszystkich poziomach. I ich zwyczajnie nie dam. Norrrmalnie, po moim trupie.

Jeżeli tę walkę przegrają, nasi świętojebliwi "eksperci" od pisi i kobiecego brzucha wprowadzą nam przymus rodzenia owoców gwałtu i incestu. Będą mieli na to znowu pokolenie czasu, a zaplecze mają dużo lepsze niż niegdyś, bo strasznie się nachapali i dawno skorumpowali gros naszych polityków.

Ten rząd obalą kobiety, lub ten rząd obali kobiety.
              To jest protest antyrządowy a także protest przeciwko bucie i zakłamaniu każdej władzy.
              To jest wóz albo przewóz na następne lata, może pokolenie.
              To jest nasze coraz szybsze wymieranie i szczerbienie narodowej substancji, lub nadzieja na przyszłość.

Ustawa Ordo to rewolwer wymierzony akurat w skronie kobiet które chcą rodzić. Nie będą ryzykowały gry w rosyjską ruletkę, to zlikwidują im antykoncepcję?! A wtedy mężczyźni zaczną masowo wyjeżdżać po wazektomię? Life always finds a way. Jest dużo prostsze wyjście: wyjechać stąd na zawsze i już nigdy nie wracać. Tym razem wyjadą najlepsi, bo UE się zatrzaskuje i już nie jest tak łatwo jak kilka lat temu. Wymrzemy i zawiesimy na kraju, który powstał a kolan by być Przedmurzem, tabliczkę z napisem "SORRY, EXTINCT"? Czy zgodnie z proroczą wizją pewnego p.osła PiS zostaniemy paraolimpijską potęgą? Tylko skąd weźmiemy na ten sprzęt, który słono kosztuje...

A może wreszcie pukniemy się czerepem w ścianę do której już doszliśmy i wreszcie się od niej odbijemy?

Dziękuję, że odpowiadając na Twój post mogłam sobie to i owo spróbować poukładać w głowie na przyszłość. Przeczucia, nadzieje, lęki w jakieś kropki nad "i". Uporządkować.
              Fajnie, że jednak wróciłaś. :-)
              • mariner4 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 09:59
                Dobre teksty! Popieram Cię całkowicie.
                M.
              • pies_na_czarnych Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 11:34
                Bardzo dobre podsumowanie prezydenta Kwasniewskiego:

Każdej akcji towarzyszy reakcja. Im bardziej będzie zaostrzone dziś, tym bardziej będzie zliberalizowane w przyszłości. Nie potrafię powiedzieć, w jakiej przyszłości. Czy to jest kwestia czterech lat, ośmiu, dwunastu, pojęcia nie mam
                Jeśli Polska stałaby się dzisiaj krajem o najbardziej restrykcyjnej ustawie antyaborcyjnej, za czas jakiś będzie miała jedną z najbardziej zliberalizowanych ustaw antyaborcyjnych. To, co stało się w Irlandii, włącznie z dalszym ciągiem, czyli legalizacją związków homoseksualnych
                Wszystkie rewolucje mają swoją logikę. Im bardziej się wahadło przesunie w jedną stronę, tym bardziej zdecydowane będą reakcje w drugą.
                • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 12:12
                  Oczywista oczywistość. Wszelkie twory kacze są przemijające, p. Bruno Schulz "Traktat o manekinach" i "Noc wielkiego sezonu".

--
              • buldog2 Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 12:20
                Nie widzę tego aż tak czarno, żeby wszystkie drzwi do Unii zostały zamknięte, powodów wiele. Wcześniej dojdzie do powstania przeciw reżymowi, którego zaczątki są już widoczne. Oczywiście, przeciw nam są ogólne napięcia i perturbacje w Unii, które jaczejka sprawnie wykorzystuje.

Ale z Rosji i Białorusi też można wyjechać (trzeba się postarać, fakt) do Unii, a nasza pozycja nie powinna być gorsza. Żelaznej kurtyny nie będzie.

Również niedobrze, że nie widać partii, na którą można byłoby w miarę spokojnie postawić. Może Nowoczesna, ale i tu jest niepewność.

--
                Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot.
            • titerlitury Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 17:17
              Nie sposób nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że nie przestrzega się obowiązującej ustawy w zakresie edukacji i dostępu do antykoncepcji. Ale sama piszesz, że przed głosowaniem byłyście w grupie 200 osób, wczoraj ma ulice wyszły dziesiątki tysięcy. Czy to coś mówi? No moim zdaniem troszkę jednak mówi.
              Wracając do kompromisu. Tak, jest martwy: ja znam dwie osoby które w ostatnich 10 latach usunęła 3x ciążę, bez wskazań medycznych czy kryminalnych. Jestem ostatnia do potępanią ich w jakikolwiek sposób, to po prostu fakty: przygody seks zaowocował niechcianą ciążą, którą usunięto: bez szprychy wieszaków, z anestezjologiem i w cywilizowanych warunkach, w polskim mieście wojewódzkim.

Jestem teraz w ciąży, dobiegam czterdziestki. Pewnie zdążę zrobić badania prenatalne. Zależy mi na tym, by wszystkie kobiety po mnie też miały do nich pełny dostęp.
              • magdolot Re: ten rząd obalą kobiety 06.10.16, 04:31
                Ja jednak mam nadzieję, że latami tłamszone moralnie kobiety się stopniowo ośmielą.
                3 razy w 10 latach bez wskazań medycznych. Dawno temu uczyłam niechciane dzieci w slumsach. Został we mnie postulat rodzenia chcianych dzieci, bo nie w slumsach to też nie jest fajne. W polskim mieście wojewódzkim bywa znacznie gorzej, bym nawet powiedziała koszmarnie.

Spoko zdążysz zrobić i inne też zrobią i będą spokojne. Dopilnujemy tego. A dzisiaj widziałam wyniki ankiety na temat ustaw wśród lekarzy i w niej naprawdę budująco wypadli ginekolodzy - 50% za liberalizacją, 0% za zaostrzeniem. To znaczy, że ciągle dużo częściej wpada się na Dębskich niż na jakieś Chazany.
                Powodzenia :-)
      • magdolot update 06.10.16, 20:46
        Dziś już wyraźnie widać, że PiS rusza kursem na "nowy kompromis". Druga runda odbędzie się pod hasłem szantażu moralnego pt. "złe i okrutne kobiety z lenistwa i wygodnictwa mordują te biedne chore dzieci".
        Czyli zmuszania do heroizmu ciąg dalszy. Czyli ZAOSTRZENIE.
        Postawy heroiczne będą wymuszane na ciężarnych i płodach.
        Ten wymuszony heroizm ma być okraszony czymś w rodzaju pińcet.

A to oznacza, że kobiety wciąż nie muszą się dzielić na "zwolenniczki kompromisu" i "zwolenniczki wolnego wyboru" i mogą solidarnie spuścić im nowe manto.

To oznacza także, że głos rodziców chorych i upośledzonych dzieci nareszcie się przebije, a dyskusja o ich problemach życiowych stanie się publiczna. Mam nadzieję, że w efekcie los tych wszystkich ludzi się znacznie polepszy. I to jest duży plus kierunku jaki obrał PiS.
        Nie każdy rodzic dziecka z zespołem Downa jest celebrytą medialnym jak pani Kaja Godek, warto by każdy to zapamiętał.

P.S. Jeśli dotychczasowe przepisy odnośnie ciąż osób niepełnoletnich zostanę utrzymane [a nie wyobrażam sobie jakby miały nie być, bo to wynika ze złożenia par. 200 kk - wiek przyzwolenia- i ustawy antyabo] do obowiązkowego zostania niepełnoletnią matką dojdzie i obowiązek zostania matką heroiczną, matką ciężko chorego lub upośledzonego dziecka.
        15-latka nie jest osobą dojrzałą i nie ma żadnego własnego życiowego zaplecza, zaś opiekując się chorym czy kalekim dzieckiem nigdy owego zaplecza sobie nie wypracuje. Zmuszanie dzieci do rodzenia kalekich i upośledzonych dzieci, to czysty horror.

• rirei Re: ten rząd obalą kobiety 04.10.16, 19:42
      Co i oby
    • rirei Re: ten rząd obalą kobiety 05.10.16, 09:29
      waleczne i niezłomne jak Nike
      • czuk1 Re: ten rząd obalą kobiety 07.10.16, 09:53
        rirei napisał(a): waleczne i niezłomne jak Nike

Może nie obalą ale będą korygować jego nikczemne zamiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka