religijnych.uczuc.obraza Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:50 Sławoj Głódź. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:55 Mnie nauczał emerytowany zupak.Sierżant w stanie spoczynku.Na pierwszej lekcji było o chorobach wenerycznych,głównie syfilisie i czymś co nazywało się szankier miękki :-)To w szkole średniej.Na studium wojskowym był jakiś przygłup kapitan. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 13:56 Ponad pół wieku temu miałam w liceum przysposobienie wojskowe. Liceum było duże, więc było w nim dwoje nauczycieli - facet i babka. Facet był w zasadzie w porządku, a baba była niewątpliwie wojskową prostytutką, oczywiście ideową komunistką. Na studium wojskowym były zwykle przygłupy, bo tam trafiały zrzutki księżycowe, które nie sprawdziły się w innych miejscach. Był nawet taki jeden kapitan, co został zdegradowany za zgubienie armaty na poligonie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 15:30 Pol wieku temu nazywalo sie to juz Przysposobienie Obronne. SW :))) Najlepsze byly szkolenia polityczne. Do dzis zrywam boki jak sobie je przypomne. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 17:15 Za moich czasów (do połowy 1966 roku) - "Wojskowe", a na "Obronne" zmienili już po mojej maturze. Możliwe, że jeszcze w 1966. Co do tekstów politycznych, to zapamiętałam, że wspomniana wyżej qu... głosiła, że "generał Anders zdradził Związek Radziecki". Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:56 Podobno świeżo upieczona Obrona terytorialna, sama przeszkolona przez kilka dni. Ale jak wiadomo kompetencje to ostania cecha pożądana w tym resorcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:58 Kark z ONR. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 13:00 wsk175 napisał: > Kark z ONR. Głupi ten Maciora, że liczy na lojalność tych bezmózgowców. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 14:01 Ksiądz. I dostanie za to ekstra pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 15:25 Katecheci maja jeszcze duzo okienek. Przy okazji sa dobrzy w rytuałach pogrzebowych co nie jest bez znaczenia w kompletnym wyszkoleniu wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz O to sie nie martw 08.11.16, 17:24 Zasoby SZ i MSW są pokaźne. Doświadczeni, emerytowani wojskowi czy policjanci z wyższym wykształceniem i niezła praktyką świetnie się odnajdą w przedmiocie a i dyscypliny do szkół wprowadzą. Do tego zagospodarujemy całkiem spory potencjał. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś