Dodaj do ulubionych

Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego?

08.11.16, 12:49
Misiewicz i Macierewicz?
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:50
      Sławoj Głódź.
      • alistair-p Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:55
        Mnie nauczał emerytowany zupak.Sierżant w stanie spoczynku.Na pierwszej lekcji było o chorobach wenerycznych,głównie syfilisie i czymś co nazywało się szankier miękki :-)To w szkole średniej.Na studium wojskowym był jakiś przygłup kapitan.
        • horpyna4 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 13:56
          Ponad pół wieku temu miałam w liceum przysposobienie wojskowe. Liceum było duże, więc było w nim dwoje nauczycieli - facet i babka. Facet był w zasadzie w porządku, a baba była niewątpliwie wojskową prostytutką, oczywiście ideową komunistką.

Na studium wojskowym były zwykle przygłupy, bo tam trafiały zrzutki księżycowe, które nie sprawdziły się w innych miejscach. Był nawet taki jeden kapitan, co został zdegradowany za zgubienie armaty na poligonie.
          • pies_na_czarnych Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 15:30
            Pol wieku temu nazywalo sie to juz Przysposobienie Obronne.

SW :))) Najlepsze byly szkolenia polityczne. Do dzis zrywam boki jak sobie je przypomne.
            • horpyna4 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 17:15
              Za moich czasów (do połowy 1966 roku) - "Wojskowe", a na "Obronne" zmienili już po mojej maturze. Możliwe, że jeszcze w 1966.

Co do tekstów politycznych, to zapamiętałam, że wspomniana wyżej qu... głosiła, że "generał Anders zdradził Związek Radziecki".
    • boblebowsky Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:56
      Podobno świeżo upieczona Obrona terytorialna, sama przeszkolona przez kilka dni. Ale jak wiadomo kompetencje to ostania cecha pożądana w tym resorcie.
      • wsk175 Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 12:58
        Kark z ONR.
        • boblebowsky Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 13:00
          wsk175 napisał:

> Kark z ONR.

Głupi ten Maciora, że liczy na lojalność tych bezmózgowców.
    • man_sapiens Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 14:01
      Ksiądz. I dostanie za to ekstra pieniądze.
    • kylax1 Kapelani. 08.11.16, 14:11

• pies_na_czarnych Re: Kto będzie nauczał przysposobienia wojennego? 08.11.16, 15:25
      Katecheci maja jeszcze duzo okienek. Przy okazji sa dobrzy w rytuałach pogrzebowych co nie jest bez znaczenia w kompletnym wyszkoleniu wojennym.
    • qqazz O to sie nie martw 08.11.16, 17:24
      Zasoby SZ i MSW są pokaźne. Doświadczeni, emerytowani wojskowi czy policjanci z wyższym wykształceniem i niezła praktyką świetnie się odnajdą w przedmiocie a i dyscypliny do szkół wprowadzą. Do tego zagospodarujemy całkiem spory potencjał.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka