Dodaj do ulubionych

To ja sie pytam!

28.11.18, 08:48
Gazeta Wyborcza odtrabiła sukces wyborczy PiS.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24213469,powyborcza-mapa-polski-to-sukces-pis-u-i-kaczynskiego-osiagneli.html#s=BoxOpImg1
Można sie spytac, czemu służą takie mocno naciągane deklaracje, bo ani to specjalny sukces po 3 latach rządów i dystrybucji dóbr wszelakich, ani zresztą porażka w skali Kraju.

Polska B i parafia murem za PiS, co nie jest nowiną.
Na pierwszy rzut oka, bo już na drugi potwierdza sie jedynie teza o politycznym podziale Polski - właściwie wszędzie wyniki PiS versus opozycja fifty/fifty, a jeśli już coś zaskakuje , to wyniki na Sląsku, jednym i drugim.
Jeśli jeszcze niedawno normalką były sondaże dające podwójną przewagę pisim, to ja się pytam:
gdzie jest to zwyciestwo i co nam pan zrobi, panie Jarku?

O klęsce PiS wsród ludzi ucywilizowanych nie wspominam.
Obserwuj wątek
    • klodawa1952 Re: To ja sie pytam! 28.11.18, 08:50
      No proszę. Dla schorowanych ekstremistów od Putina lub po prostu schorowanych, już nawet wyborcza trzyma stronę PiSu.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: To ja sie pytam! 28.11.18, 08:53
        Wyborcza pisze romuś o zwycięstwie PiSu tak jak pisała że Kijowski spotka się z kimś w Kongresie.
        • klodawa1952 Re: To ja sie pytam! 29.11.18, 15:30
          religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Wyborcza pisze romuś o zwycięstwie PiSu tak jak pisała że Kijowski spotka się z
          > kimś w Kongresie.
          I ty w jedno chłopczyku i w drugie uwierzyłeś. Niskioe możliwości takiego dzieciaka jak ty w przetwarzaniu danych zmuszają cię do oparcia się na wiedzy dziennikarzy i łykaniu tej papki.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: To ja sie pytam! 29.11.18, 20:28
            A kto ci powiedział że uwierzyłem? Nie jestem taki łatwowierny jak ty by wierzyć w brednie red. Majszyka (i je kolportować na forum) że pendolino nie mieści się w skrajniach na stacji Warszawa Centralna. Red. Majszyk w nagrodę za te wymysły został rzecznikiem prasowym PLL LOT. A ty romek jakie miałeś z tego korzyści?
    • borrka Dodam ciekawostkę 28.11.18, 09:00
      Ukraina dość uważnie śledzi wydarzenia w Polsce i ostatnio ukazała sie zabawna analiza:
      obszar dominacji "sówerena dośc dokładnie pokrywa sie z kiepską gęstościa linii kolejowych i niską populacją dzikiej zwierzyny.
      Suweren wyżarł jelenie?

www.istpravda.com.ua/columns/2018/11/24/153313/?fbclid=IwAR0Emsnye0hMBR3W8Pg8-epXhnn1VgGe7Ue_cnijDiETsT8Z7yqWE-ZARwQ
      • yoma Re: Dodam ciekawostkę 28.11.18, 09:23
        Gęstość linii kolejowych nie dziwi, natomiast jest taka korelacja, że im więcej dzików, tym mniej pisu. Poważnie. Porównaj mapy :)
        • eiran Re: Dodam ciekawostkę 29.11.18, 05:49
          Nie dzików, tylko dzikich jeleni (диких оленів). Bardziej zainteresowała mnie "korelacja pierwotna" - im więcej torów kolejowych, tym więcej dzikich jeleni. Wyjątkiem - jak zwykle - Podkarpacie, zwłaszcza całkiem południowe - mało torów i dużo jeleni i miażdżąca przewaga Dudy. Jedyne racjonalne wyjaśnienie - na Podkarpaciu głosują jelenie.
          • yoma Re: Dodam ciekawostkę 29.11.18, 09:29
            Nie mówię teraz o ukraińskim artykule. Ktoś wyłapał, możliwe, że jeszcze za pierwszego pisu, nie pamiętam - mapa preferencji wyborczych pokrywa się niemal idealnie z mapą populacji dzika. Tęp pisiory - hoduj dziki :)
      • x2468 Re: Dodam ciekawostkę 28.11.18, 11:33
        Kłusownicy, ciemny lud:
        www.youtube.com/watch?v=dIijbe1YCC4
    • borrka Zgodnie z przewidywaniami 28.11.18, 10:42
      Na pisich portalach już pojawiają sie wpisy typu
      "nawet Wyborcza przyznaje wielkie zwycięstwo PiS".
      To ja się k...a pytam jeszcze raz: komuś odbija?
      • klodawa1952 Re: Zgodnie z przewidywaniami 29.11.18, 15:32
        borrka napisał:

> Na pisich portalach już pojawiają sie wpisy typu
        > "nawet Wyborcza przyznaje wielkie zwycięstwo PiS".
        > To ja się k...a pytam jeszcze raz: komuś odbija?
        >
        Należy natychmiast rozliczyć Michnika !
    • buldog2 Re: To ja sie pytam! 28.11.18, 11:05
      Może się mylę, ale zorganizowana zmiana tonu dziennikarzy Gazety skłania ku przypuszczeniu, że spodziewają się upadku PISu i przygotowują grunt pod przyszłą politykę łączenia tego, co podzielone.
      Na to wszystko moje zdecydowane NIE! Co się będę szczypał, twardo i po stalinowsku.

Nie w ten sposób. Towarzystwo szuj i zdrajców trzeba ze wszystkiego rozliczyć, teraz (za rok) czy po kolejnych wyborach i za żadną partią, która tego twardo i na piśmie nie zadeklaruje, słowa nie powiem.
      Ani za polityką neomiłości i przymykania oczu na przestępstwa PIS, ktokolwiek by ją głosił.
      • borrka Bez megalomanii 28.11.18, 11:29
        Ale to jest walka propagandowa i nawet nasze skromne wpisy mają jakieś znaczenie.
        W konću PiS utrzymuje armię trolarni.

Dlatego "odbicia" Wyborczej są niedopuszczalnym błędem w sztuce.
        I właśnie: zaorać.
        • buldog2 Re: Bez megalomanii 28.11.18, 11:37
          Bez żadnej megalomanii. Ale także nasze skromne wpisy i nawet moje mają jakieś minimalne znaczenie, i o tym piszę. O mojej własnej postawie, nie o jakichś MY. Pisałem o tym, co myślę i czuję, nie o mojej "mocy sprawczej". : )
          I nie napisałem, że można na forum przesądzić o wyniku wyborów.

Ale jeśli jakąkolwiek, choćby najmniejszą, grupę znajomych tu i gdzie indziej, przekonam, to już jest coś.
        • buldog2 Re: Bez megalomanii 28.11.18, 11:51
          Ja w tym widzę odradzający się mesjanizm. Zacytawałbym odpowiedni fragment z Mistrza i Małgorzaty, wypowiedź chyba Wolanda o litości i wspólczuciu (ale w tych konkretnych warunkach, w czasie odlotu z Moskwy rozkazał - żadnych uszkodzeń ciała), ale musiałbym szukać.
          Nie zaorać PIS, to mało. Zdelegalizować i do pudła!
      • buldog2 Zwiastun zmian 28.11.18, 11:31
        Sprzedaż detaliczna w Polsce w cenach stałych wzrosła bowiem o zaledwie 3,6% rok do roku we wrześniu 2018 r. W ujęciu miesięcznym odnotowano zaś zaskakujący spadek o 3,9%. To znacznie gorsze dane niż przewidywał rynek, który liczył na wzrost na poziomie 6,2%. Z danych GUS wynika, że we wrześniu sprzedaż detaliczna spadła najbardziej w sektorze pojazdów mechanicznych: -7 % rok do roku.

Nie są to jednak jedyne niepokojące dane. Zgodnie z danymi GUS dynamika produkcji przemysłowej w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób zmniejszyła się we wrześniu do 2,8% rok do roku, wobec 5,0% jeszcze w sierpniu. Miesiąc do miesiąca możemy mówić o spadku produkcji o 0,7%.
        Crowdmedia:
        crowdmedia.pl/polska-gospodarka-nie-ma-sternika-zatrwazajace-dane-o-ktorych-nie-uslyszycie-w-tvp/
        za Businesssinsider: businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/sprzedaz-detaliczna-wrzesien-2018-r/hykednq

Tyle danych makroekonomicznych. A od ludzi słyszę, że już zmieniają się układy na rynku pracy i szukają pracy wiele lepsi ludzie, którzy pół roku temu byliby rozchwytywani.
        • yoma Re: Zwiastun zmian 28.11.18, 11:35
          Buldog, w kwestii technicznej: skróć pls. W tej wersji nikt tego nie przeczyta, zwłaszcza że zawiera liczby.
          • buldog2 Re: Zwiastun zmian 28.11.18, 11:39
            Myślę, że jednak przeczyta (przecież to króciutkie), ale OK. W kolejnej wklejce.
      • klodawa1952 Re: To ja sie pytam! 29.11.18, 15:33
        buldog2 napisał:
        > Nie w ten sposób. Towarzystwo szuj i zdrajców trzeba ze wszystkiego rozliczyć,
        > teraz (za rok)
        Zostaw w spokoju europosłów PO , który spokojnie odejdą z powodu oczywiście ciemnoty wyborców :) polskich, niedocenieni Europejczycy.
    • buldog2 Re: To ja sie pytam! 28.11.18, 11:26
      Ponieważ została wspomniana Ukraina, dopowiem o kompletnym chaosie polityki zagranicznej Ukrainy, jeszcze w kontekście wydarzeń na Morzu Azowskim. Chyba założę o tym oddzielny wątek, bo temat szeroki, teraz jedno. W dyplomacji morskiej (przypomina się chińska ping-pongowa) z kutrami nie wszystko się powiodło, ale to jedno, a dwa, to że chyba wczoraj Ukraina dwukrotnie zmniejszyła opłaty za tranzyt rosyjskiego. I niewykluczone, że jeszcze wiele zdarzyć się może. Ale że "sprawa polska", znaczy Polska, nie ma tam żadnego znaczenia, to pewne.
      • buldog2 Poprawka 28.11.18, 11:47
        Zabrakło słówka GAZ.
        Ukraina dwukrotnie zmniejszyła opłaty za tranzyt rosyjskiego gazu:
        strana.ua/news/173638--nkreku-vdvoe-snizit-tsenu-na-transportirovku-haza.html
        System rurociągów, to jeden z fundamentów pozyskiwania dochodów Ukrainy.
        Oczywiście, to więcej, niż bardzo głęboki ukłon w stronę Rosji.
        • borrka Gaz jest w tle 28.11.18, 16:27
          Ukraina, w ramach nowych sankcji, oczekuje przynajmniej opóznień w budowie Nord Stream 2, co jakby zwiększa popyt na tranzyt ukraiński.
          Ropa tanieje i Rosja zapewne chciałaby zwiększyc sprzedaz surowców petrochemicznych.
          Trudno przewidzieć, co wymyśli starszy pan z Leningradu, któremu wyczerpuje sie polityczny power.
          No i cóż, prawda w oczy:
          ten konflikt dla wielu Ruskich, to trochę, jakby w Polsce nagle zbuntowało sie Mazowsze.
          • buldog2 Re: Gaz jest w tle 28.11.18, 19:38
            Mazowsze może nie - może Małopolska (Małorossija). : )
            Racją stanu Polski, tu odważę się tak powiedzieć, bez megalomanii, jest utrzymanie status quo, szczegóły nieistotne.
            Dla status quo poświęciliśmy, trzeba przyznać, polski Lwów. Ma być wolna Ukraina. I jest, razem z OUN, niestety. W 2013 zrobiliśmy wielki błąd, nie inwestując w Ukrainie tyle, żeby nie doszło do destabilizacji. Z drugiej strony, więksi od nas zdecydowali o tym, że nie ma być transformacji, a ma być mała wojna, i destabilizacja. I jest.

Starszy pan z Leningradu ma już kłopoty większe, niż most kerczeński. W tej chwili on też jest na celowniku, tak myślę, od 2011-2012. Teraz wchodzimy w okres realizacji.
            I może być ciekawie.
            • borrka Mniej Rosji, więcej Bandery 29.11.18, 09:59
              Mechanizm trudny do wyłączenia i polityczna bezradność pisich jest tu widoczna.
              Jeśli, jak napisałeś, poświęcamy Lwów, należy wypracować minimum kompromisu i w tej sprawie.
              OUN-owski Piemont w Kanadzie nie jest łatwy do wyeliminowania, a to oznacza bardzo trudną pozycję startową.
              Są w Polsce ludzie, którzy mogliby to zrobić, ale nie PiS - tu króluje "mysl polityczna" wielkiego profesora świętej pamięci.
              • borrka PS. Mogliby, w sensie potrafili 29.11.18, 10:05

• xystos Re: Mniej Rosji, więcej Bandery 29.11.18, 10:21
                pomożemy Rosjanom w Małorusi,
                obiecali że oddadzą nam Lwów,
                a i Węgrzy i Rumuni swoje odzyskają.
    • jabbaryt Re: To ja sie pytam! 28.11.18, 23:56
      Czy PiS wygrał czy przegrał? Ja widzę pewna prawidłowość. Tam gdzie kandydaci PiSu walczyli w ordynacji wiekszościowej o np fotel burmistrza to przerywali. Natomiast PiS okazał sie bardzo silny jako partia i ogranizacja. Tam gdzie były wybory w ordynacji proporcjonalnej tam wygrywał. Tak więc PiS jawi sie jako partia silna, dobrze zorganizowana i z dużym twardym elektoracie. Nie ma jednak w terenie znanych indywidualności. Może to wynika z koncepcji tej partii jest organizacja rzadzona odgórnie i silnie scentralizowana. PiS po za tym poprawił swój wynik np w sejmiku podkarpackim, gdzie rzadzi samodzielnie od 4 lat a więc władza sie nie zużył. Osatnie wybory samorzadowe nie były dla tej partii blitzkriegiem ale wygraną woją pozycyjną: żmudna, powolną okupiona stratami ale jednak zwycięską. PiS idzie do przodu i mam nadzieje że za pare lat i moje Mazowsze zostanie wyzwolone z Przestepczej Okupacji.
      • buldog2 Wygrał nie wygrał... 29.11.18, 01:39
        Wszędze gdzie się dało i komu się dało, robił obciąg i dzięki obciągowi wygywał.
        Ale robił obciąg także tam, gdzie wygrywał "inaczej" - z Izraelem, UE, USA. Można postawić tezę, że dla PIS obciąg jest rodzajem uniwersalnej pigułki przed i po, i na wszystko.
        PIS partią obciągu.
      • borrka Myślę, że straciliście nadzieję:) 29.11.18, 09:41
        Nie da sie rządzic bez elit, a te, nawet najszerzej rozumiane, są antypisowskie.
        Lud smoleński nie zastąpi klasy średniej, a wielkie i średnie miasta pokazały, co sądzą o jarkowych mutantach.
        Tych elit nie da się nawet za bardzo kupic, bo kazdy kombinuję, że nie warto szmacić sie za jakiś ochłap.
        Opozycja nie musi zabiegac o ich poparcie - ono jest - i może sie skupić na aferach prawdziwych i mniej prawdziwych, polexicie, nepotyzmie (no, nie pod tą nazwą, bo sóweren nie zrozumie:))
        Na wszystkim, co kręci janusza.

PiS może sobie najwyżej kupić jakiegoś młotka, jak na Śląsku.
        • buldog2 Re: Myślę, że straciliście nadzieję:) 29.11.18, 17:19
          Zamiast w kółko we wszystkich mediach mówić o skandalach, złodziejstwach i obciągach PISu, opozycja zachowuje się jak skromna panienka.
        • jabbaryt Re: Myślę, że straciliście nadzieję:) 30.11.18, 17:23
          To co Ty nazywasz elitami ja nazywam stadem sprzedajnych k...ew. Te psuedoelity są najmniej potrzebne do sprawnego funkcjonowania państwa. Problelm jest, że nie można ich oderwać kijem od koryta, a gilotyną nie wypada. A afer nie było? A podwyższenie VATu do 23% a kradzież pieniędzy z OFE? To nie afery tylko ich skutek. Co do nadzieji to w dłuższym dystansie wygramy. PiS wygrał wybory parlamentarne trochę fuksem. Jednak rządzi bardzo dobrze. Im dłużej rzadzi, im dalej od rzadów peowskiej szarańczy, tym wyniki gospodarcze coraz lepsze. Jaki bedzie wynik kolejnych wyborów parlamentarnych to nie wiem, bo pare głosów może przeważyć. Ale jednak dobre rządy PiSu w Podkarpackim, pozwala miec nadzięje, że podobnie bedzię w kolejnych województwach, które przejał PIS. Mysle, że poparcie dla tej partii bedzie wolno ale rosło.
    • adalberto3 Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 03:58
      Na jakiej zasadzie ktoś głosuje na PO. W kraju o dłuższej demokratycznej tradycji i zapewne bardziej świadomych politycznie społeczeństwach, partia ta po tylu aferach znikłaby ze sceny politycznej. Chyba to tylko dziecięca przekora, jakby powiedzieli psycholodzy społeczni. Jednego dnia politycy PO forsują w PE ustawę ograniczającą wolność w internecie lub zabierają OFE. Drugiego są nadal wybierani. Ile w tym niekonsekwencji, chyba tylko w Polsce możliwej.
      • eiran Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 06:04
        Powiadasz, emigrancie, że "dziecięca przekora" to termin z zakresu psychologii społecznej? Któryż to renomowany psycholog społeczny wprowadził ten termin do języka naukowego?
        • adalberto3 eiran - odpowiedź 29.11.18, 18:30
          Proponuję lekturę książki Edmunda Lewandowskiego "Charakter narodowy Polaków i innych". Bardzo pouczający tekst. Nasze problemy narodowe, m.in. rozbiory nie wzięły się z nikąd.
          • eiran Re: eiran - odpowiedź 29.11.18, 19:51
            Edmund Lewandowski to socjolog, a nie psycholog społeczny. Nie wiem czy potrafisz odróżnić jedno od drugiego.
          • buldog2 Ortografia - podpowiedź 30.11.18, 02:41
            Znikąd nie, między innymi z ignorancji w zakresie ortografii. Takie można odnieść wrażenie.
            • yoma Re: Ortografia - podpowiedź 30.11.18, 10:38
              Raczej z pogardy dla języka ojczystego.

A także stąd:

m.facebook.com/sokzburaka/photos/a.1452029521697738/2384285488472132/?type=3
            • xystos Re: Ortografia - podpowiedź 30.11.18, 10:49
              coraz wuecej ludzi pisze fonetycznie,
              dla tych ludzi jezyk to natzedzie a nie
              sztuka.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 06:13
        Może po prostu ludzie nie są tak głupi jak ty i nie dają sobie wmówić propagandy o "tylu aferach" albo o "ustawie ograniczającej wolność w internecie".
        • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 09:31
          Co do wolności w internecie, pisi chcą zamknąć internet... w niedziele:

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/zakaz-handlu-w-sklepach-to-za-ma%C5%82o-%E2%80%9Esolidarno%C5%9B%C4%87%E2%80%9D-chce-zamkn%C4%85%C4%87-w-niedziel%C4%99-tak%C5%BCe-internet/ar-BBFOPQ1?ocid=sf&fbclid=IwAR1PZm9VVGRLCiaSylyITjQOD4AlpotEWqHKaAB39Pmxh5o6cD0Kvv8h3_o
          • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 09:34
            Inne źródło:
            koduj24.pl/czy-wylacza-nam-internet-w-niedziele/
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 09:43
            A kiedy wyłączą w niedziele TVP?
            • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 09:48
              TVP włączą. Na każdym kanale.

Wyobraź sobie, jak to będzie pięknie - odpalasz w niedzielę netfliksa, a tam wszędzie TVP :)
              • eiran Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 19:55
                Startujesz kiomputer, a tam zamiast windowsów - TVP. Próbujesz odpalić internet na lomórce, a tam wpotylice.pl
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 20:29
                  I oni wszyscy pracują w niedziele zamiast spedzać je z dziećmi w parku?
                  • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 20:49
                    No. W robocie przynajmniej ciepło, w parku mróz jak cholera.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 20:56
                      Ale dzieci!!! One same sobie w niedziele pozostawione, te rachoniowe też...
                      • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 21:47
                        Do szkółki niedzielnej.
                • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 21:46
                  A ci, co mają gadające lodówki, to już w ogóle przechlapane...
          • adalberto3 yoma - odpowiedź 29.11.18, 18:39
            Pisząc o ograniczeniach w internecie dyskutowanych w PE miałem na myśli ustawy, które wzmacniają prawa dużych koncernów medialnych (m.in. Bertelsmann) , które skupują prawa autorskie od twórców (raczej nie polskich, u nas o takich orłów raczej trudno).
            • yoma Re: yoma - odpowiedź 29.11.18, 19:57
              A mógłbyś łaskawie streścić te "ustawy"?

Poza tym informuję cię uprzejmie, że przenoszenie praw autorskich do artykułów prasowych na wydawcę jest powszechną praktyką, także u nas. Dzięki temu możesz powielać na forum teksty z nieżelaznej np.
        • adalberto3 religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 18:23
          U naszych zachodnich sąsiadów politycy tracili posady z bardzo błachych powodów, m.in. lot samolotem wojskowym do narzeczonej na Majorkę (Rudolf Scharping, 2002) czy z powodu niezbyt orginalnej pracy doktorskiej (Karl-Theodor zu Guttenberg, 2011). W Szwecji nie przechodzi płacenie służbową kartą bankową za prywatne zakupy (min.Sikorski nie miał z tym większych oporów). W Izraelu prezydent i premier mogą siedzieć w więzieniu za korupcję czy klepanie w tyłek współpracowniczek. A u nas brak w kasie 250 mld (dane UE), a współwinny nadal kandydaten na prezydenta.
          • sverir Re: religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 19:14
            "U naszych zachodnich sąsiadów politycy tracili posady z bardzo błachych powodów, m.in. lot samolotem wojskowym do narzeczonej na Majorkę(...)"

Scharping miał na sumieniu więcej afer, niż tylko lot do narzeczonej, np. aferę z Moritze Hutzingerem. No i trzeba pamiętać, że wyleciał tuż przed wyborami, kiedy zagrożony był wynik jego partii w zbliżających się wyborach. Guttenberg do końca miał wsparcie Merkel i sam podał się do dymisji, ugiął się pod presją m.in. ośrodków akademickich (czy w Niemczech rządząca partia wyszukiwała konotacji profesorów z poprzednim ustrojem?). W Szwecji faktycznie się leci za niewiele, np. za zatrudnianie opiekunek do dziecka i nieopłacanie z tego tytułu składek.

Podajesz przykłady pojedynczych osobników, a chcesz udowodnić, że u zachodnich sąsiadów po aferach tracą całe partie? SPD po Scharpingu wygrała wybory. CDU/CSU, pomimo Guttenberga, również - poprawiła wynik w stosunku do poprzednich wyborów.

U nas faktycznie są inne standardy. Na przykład w poprzednim rządzie był minister, który nie zgłosił zegarka w oświadczeniu majątkowym. Stracił stanowisko, pożegnał się z klubem parlamentarnym, partią, złożył mandat. Nie wiem, co się w ciągu tak krótkiego okresu stało, ale inny minister, już w nowym rządzie, nie zgłosił "stodoły" wartej 300 tysięcy złotych, bo jej nie ubezpieczył. Nie tylko nie miał kłopotów, ale jeszcze znalazł obrońców w elektoracie swojej partii.
            • adalberto3 Re: religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 20:16
              Cała partia to np. włoska Chrześcijańska Demokracja. Znikła z politycznego krajobrazu, mimo wielkich zasług dla powojennych Włoch. Afera zaczęła się wprawdzie od polityków Włoskiej Partii Socjalistycznej (Bettino Craxi, premier 1983-87, uciekł i zmarł w Tunezji), potem objęła i Chrześcijańską Demokrację. Początkowo było to tylko oskarżenie o łapówkę 7 mln lirów (1 tys. to ok. 1 DM ok. roku 1994), ukoronowanie afery to podejrzenia wielokrotnego premiera Giulia Andreottiego o kontakty z mafią i zlecone morderstwa.
              Kto w Polsce rządów PO-PSL zawracałby sobie głowę śmieszną sumą 7 tys. DM (ok. 3,5 tys. Euro) ? Prezydent Paweł Adamowicz się kłania (to ten z liną przyczepioną do samolotu).
              • religijnych.uczuc.obraza Re: religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 20:30
                Nikt w Polsce nie przejmuje się że łapówkarz Obajtek został prezesem PKN Orlen.
              • sverir Re: religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 23:38
                "Cała partia to np. włoska Chrześcijańska Demokracja. Znikła z politycznego krajobrazu(...)"

Ale nie po klepnięciu w tyłek sekretarki, chłopie! Zaczynasz od porównania do zachodnich standardów i kręcisz się jak gówno w przeręblu.

"Prezydent Paweł Adamowicz się kłania (to ten z liną przyczepioną do samolotu)"

Minister Szyszko śmieje się z prezydenta Adamowicza. W stodole bez wartości.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: religijnych.uczuc.obraza - odpowiedź 29.11.18, 19:34
            U nas w Polsce też, w 2006 r., pewien urzędnik ministerstwa zapłacił służbową kartą za koce i biżuterię. Partia, która wówczas rządziła wygrała w 2015 r. wybory a minister ktora to ujawniła została z góry do dołu zjebana za czepianie się zakupu dorsza.
      • klodawa1952 Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 06:48
        adalberto3 napisał:

> Na jakiej zasadzie ktoś głosuje na PO. W kraju o dłuższej demokratycznej tradyc
        > ji i zapewne bardziej świadomych politycznie społeczeństwach, partia ta po tylu
        > aferach znikłaby ze sceny politycznej. Chyba to tylko dziecięca przekora, jakb
        > y powiedzieli psycholodzy społeczni. Jednego dnia politycy PO forsują w PE usta
        > wę ograniczającą wolność w internecie lub zabierają OFE. Drugiego są nadal wybi
        > erani. Ile w tym niekonsekwencji, chyba tylko w Polsce możliwej.
        Wynika to m.in. z braku na rynku politycznym sensownej i innej alternatywy dla zwolenników wolności gospodarczej i liberalnej obyczajowości.
        Powiedz na kogo ma zagłosować taki wyborca. Na PiS jako partii wspierającej państwowy sektor i w ukryciu tępiący sektor prywatny ?
        Za PO, które jest kamarylą mafijną ?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 09:32
          No a konstruktywna opozycja z Kukiz'15? A Partia Razem?
      • zoil44elwer Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 29.11.18, 16:33
        adalberto3 napisał:

> Na jakiej zasadzie ktoś głosuje na PO. W kraju o dłuższej demokratycznej tradyc
        > ji i zapewne bardziej świadomych politycznie społeczeństwach, partia ta po tylu
        > aferach znikłaby ze sceny politycznej. Chyba to tylko dziecięca przekora, jakb
        > y powiedzieli psycholodzy społeczni. Jednego dnia politycy PO forsują w PE usta
        > wę ograniczającą wolność w internecie lub zabierają OFE. Drugiego są nadal wybi
        > erani. Ile w tym niekonsekwencji, chyba tylko w Polsce możliwej.
        PO przed kazdymi wyborami[2007-2015] obiecywala Polakom KPP[KARTE PRAW PODSTAWOWYCH],w\g Donalda T....FUNDAMENTU demokracji UE.
        • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 30.11.18, 00:53
          No i?
          • zoil44elwer Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 30.11.18, 11:43
            No i nie ma w RP Karty Praw Podstawowych owego fundamentu demokRacji UE.Bo biskupi i poPiS sa anty.
            • yoma Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 30.11.18, 11:55
              Nie wiem co prawda, co ma Karta Praw Podstawowych do mapy preferencji wyborczych (bo i tym jest wątek), ale może przypomnisz, czyj rząd odmówił podpisania Karty?

I który prezydent domagał się powiązania jej z wiarą katolicką?
      • x2468 Re: Ja mam zupełnie inne pytanie. 30.11.18, 13:58
        ..."partia ta po tylu aferach znikłaby ze sceny politycznej.
        " Konkretnie jakich aferach? Osmiorniczkach po 30 zl za kg czy moz slynnym na caly swiat zlotym mercedesie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka