Dodaj do ulubionych

Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii JK!

26.02.19, 23:34
Gdy będziecie się wesoło obżerać pączkami, wspomnijcie Tego, dla którego te niewinne na pozór wypieki cukiernicze były narzędziem Okrutnych Tortur, ode siepaczy esbeckich doznanych! Męczennik ten, mimo nikczemnej postury (i nie tylko postury...), mężnie dał odpór owym kusicielom wszetecznym, co chcieli pączkiem z marmoladką nakłonić go do zdrady ideałów. Więcej powiem - pokazał on hart ducha (i żołądka) pożerając całą tacę pączków, czym w przerażenie wprawił zbirów niegodziwych! Po czym zapił całość herbatką z cytryną, zeskoczył ze stołeczka i pomaszerował Polskem zbawiać!
Pamiętamy!
Obserwuj wątek
    • alistair_p Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 26.02.19, 23:42
      Podli SBecy dali mu czerstwe pączki a herbata była gorzka i marki Gruzińska,czyli jak mówili sami Gruzini smakowała jak łupież Breżniewa.
      • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 26.02.19, 23:47
        No właśnie! A on sam to wszystko zeżarł i wypił! Cheros i Bochater (to po wolsku). Pomimo szczątkowego uzębienia!
        • cronny SB? To tam w stanie wojennym chodziliśmy na pączki 26.02.19, 23:58

i herbatkę.

• alistair_p Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 27.02.19, 00:03
          Wtedy podobno miał trzy zęby więcej.
        • ta Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 00:45
          Zeżarł sam, jak powiadasz i wypił i owszem, ale co sobie nałamał głowę, by upchnąć w kieszeni pączka dla brata i wynieść, robotę dywersyjną uskuteczniając tym sposobem? Oto, dlaczego wtranżalał z przeproszeniem te pączki, bynajmniej z powodu obżarstwa.
      • zzapijaczony_ryj To stąd ten łupież na marynarce prezesa 01.03.19, 09:09
        alistair_p napisał:

> Podli SBecy dali mu czerstwe pączki a herbata była gorzka i marki Gruzińska,czy
        > li jak mówili sami Gruzini smakowała jak łupież Breżniewa.
        >
        • yoma Re: To stąd ten łupież na marynarce prezesa 01.03.19, 11:36
          To nie łupież, to próchno.
    • privus Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 27.02.19, 00:01
      O pączkach nie zapomnę, a ze względu JK nie będę sobie psuł wieczoru :)
    • erte2 Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 27.02.19, 00:13
      dr.krisk
      Została po nich Święta Plama na sfałszowanej lojalce ( i tu ciekawostka - lojalka fałszywa, ale Plama Autentyczna).
    • ryzy_na_hulajnodze Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 27.02.19, 09:14
      A Maleszka to twoj kumpel z redakcji ?
      • alistair_p Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 27.02.19, 09:23
        A może by (wiem że to dla niego wysiłek)napisało coś na temat?I niech założy sobie pampersa,bo gdzie wejdzie zostawia za sobą placki jak nie przymierzając krowa ze sraczką.
      • cronny Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 28.02.19, 22:24
        pisi troll napisał:

> A Kujda to kumpel naszego dilera
    • taniarada Ja bez żadnego trybu na tym wątku 28.02.19, 22:06
      28 lutego 1944 r. złożony z ochotników do dywizji SS "Galizien" 4. pułk policji SS dokonał zbrodni na Polakach - mieszkańcach Huty Pieniackiej, mordując 850-900 osób. Bezpośrednią przyczyną pacyfikacji tej wsi było zabicie przez Polaków dwóch żołnierzy 4. pułku. Zostali oni pochowani jako dwaj pierwsi zabici żołnierze SS "Galizien", mimo że formalnie pułk do tej dywizji nie należał.Ofiarami ukraińskich ochotników do SS "Galizien" i oddziałów ukraińskich nacjonalistów byli nie tylko mieszkańcy Huty Pieniackiej, ale również ludność, która uciekła z Wołynia - z tych miejscowości, które UPA spaliła w 1943 r. W Hucie Pieniackiej ukrywali się również zagrożeni niemiecką eksterminacją Żydzi. W liczącej ponad tysiąc mieszkańców wsi, ocalało tylko ok. 160 osób.Dywizję SS "Galizien" powołano w kwietniu 1943 r. we Lwowie, na terenach Galicji Wschodniej. Inspiratorem utworzenia dywizji był gubernator dystryktu, gruppenfuehrer SS Otto Wachter. Patronowali temu przedsięwzięciu politycy z Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów z frakcji płk. Andreja Melnyka. Inicjatywę utworzenia dywizji poparł Ukraiński Centralny Komitet. Swych kapelanów do dywizji skierował abp Andrzej Szeptycki, głowa Kościoła greckokatolickiego w Galicji i duchowy przywódca tamtejszych Ukraińców. Taki wątek wyleciał na oślą wstyd.
      • privus Re: Ja bez żadnego trybu na tym wątku 28.02.19, 22:30
        Haceli do podkuwania koni na rynku warzywnym się nie kupuje. Choć poruszyłaś tym razem ważkie zagadnienie, to po raz kolejny wrzutka ma się on nijak do tematu wątku. Jeśli stan psychiczny nie pozwala Ci na odniesienie się do treści dyskusji a musisz koniecznie klepać w klawiaturę, to załóż sobie bloga.
      • dr.krisk Re: Ja bez żadnego trybu na tym wątku 01.03.19, 08:51
        A gdzie tu pączki? Jak widzę masz problemy z opanowaniem swojej rozszalałej umysłowości.
    • porannakawa01 Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 28.02.19, 23:29
      Czy kogoś, kogo SB wezwało na przesłuchanie potraktowano tak jak Kaczyńskiego?
      Czy to tylko ot taka przykrywka - aby znajomi widzieli, że on też był przesłuchiwany ale okazał się męstwem, żadnychc szczegółów nie zdradził więc go musieli wypuścić?
      To jest bardzo prawdopodobne.
      A on po uwiarygodnieniu tym przesłuchaniem działał, działał?
      • erte2 Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 01:03
        Czuję się pokrzywdzony. Bo nigdy, ani razu w czasie przesłuchania przez SB (a było ich kilka) nikt mi nie zaproponował szklanki wody (że o herbacie ?nie mówić o pączku/ nie wspomnę).
        • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 11:53
          Bo oni herbatkę/pączki proponowali tylko Wodzom i Przywódcom Powstania. Najwyraźniej byłeś (wybacz...) jakimś pomniejszym działaczem, nie zasługującym na specjalne traktowanie. Ot, pałą po plecach i won z komendy!
          • erte2 Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 21:47
            dr.krisk napisał:
            Ot, pałą po plecach i won z komendy!
            Gwoli sprawiedliwości: pałą po plecach nie dostałem*. Kurwą czy innym grubym słowem też mnie nie potraktowano. Mówili mi per "pan" (zdarzyło się nawet "panie inżynierze".)

*"W temacie pały" to owszem, zaliczyłem, ale w roku 1968. w Gdańsku. Ale to było ponad pół wieku temu, więc się nie liczy.
    • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 01:15
      No to mnie w Dzień Pamięci Męczeństwa św. Jarozbawa ulicę odpisili. Wielcem rada :)
      • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 08:54
        A ludność nie broniła Nazwy? Nie zasłaniała własnym ciałem Tabliczek?
        Nie może być.
        • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 11:38
          A nie. Mam w okolicy porządną ludność, co też widać po wynikach w komisjach wyborczych :)
          • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 11:50
            Pewnie same wykształciuchy, masoni i cykliści! Nie masz tam Polactwa Prawdziwego Patryjotycznego!
            • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:04
              I koderzy :) Powiem więcej, mam 200 m od chaty stację bicykli miejskich!
              • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:12
                Apage satanas! Ażem spotniał z przerażenia.....
                • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:35
                  Weź prysznic i otwórz okno :) Powiem jeszcze więcej, zaraz idę po bicykl, czas świeżego powietrza zażyć zwiesną...
                  • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:36
                    PS O, Biedroń powinien był nazwać partię "Świeże Powietrze".
                  • dr.krisk Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:58
                    yoma napisała:

> Weź prysznic
                    Prawdziwy Polak Patryjota żadnych pryszniców nie bierze! Może jeszcze perfumą wonną się zlewać? Nie po to łojcowie nasi za ojczyznę kochaną męki cierpieli, żebyśmy teraz w jakiś Prysznicach rozpustnych leżeli!
                    Nawet do rymu mnie wyszło.... A że rym częstochowski, to nawet lepiej.
                    • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 13:49
                      Dobrze cie wyszło. Na sztandar z tym, koniecznie brudny i poplamiony!
                      • alistair_p Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 15:23
                        Prysznic w czwartek?Ocipieliście czy co?Chyba że w Wielki,przed Wielkanocą :-)
                        • yoma Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 16:06
                          Dzisiaj piątek :P
    • ukos Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 12:33
      dr.krisk napisał:

> mężnie dał odpór owym kusicielom wszetecznym, co chcieli
      > pączkiem z marmoladką nakłonić go do zdrady ideałów.
      ...
      > pokazał on hart ducha (i żołądka) pożerając całą tacę pączków,
      > czym w przerażenie wprawił zbirów niegodziwych!

Celnie ich ugodził. Surowce do produkcji pączków były wówczas dostępne tylko na kartki.
      • ta Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 14:50
        Pożerał, zaraz tam pożerał. Okaże się w biografii Jarosława K. stworzonej przez braci Karnowskich, że podmieniał pączki z wrażej, komunistycznej mąki na twory pączkopodobne z różopodobnym nadzieniem, które zawierało środki halucynogenne.
        Tak mylił ubecji tropy i tylko dlatego Frasyniuk mógł działać w podziemiu.
      • erte2 Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 21:59
        ukos napisał:
        Celnie ich ugodził. Surowce do produkcji pączków były wówczas dostępne tylko na kartki.

E tam, na kartki... Zależy dla kogo.
        W czasie jednej z rewizji dwóch buszowało po chałupie, jeden dowodził, a czwarty (kierowca zdaje się) usiadł w fotelu i się opierdalał. A że zapewne zgłodniał więc wyjął z kurki pęto takiej podsuszanej kiełbasy i się regenerował. Ale ponieważ było to spore pęto, więc zjadł połowę, a drugą poczęstował... mojego psa. Pies, świnia, zeżarł.
        Przez tydzień z nim nie gadałem :-))).
    • bobi Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 13:07
      Witam Was bardzo serdecznie
    • wkkr Re: Tłusty Czwartek - pamiętajmy o martyrologii J 01.03.19, 14:08
      Pamiętamy! Na wieki wieków... pamiętamy!
    • piq od dawna się dziwię, że platfusi nie organizują... 01.03.19, 15:12
      ...happeningów pod domem tawariszcza zdrajcy z okazji Dnia Męczeńskiego Pączka. To świadczy, że są beznadziejni i tępi. Nic tak nie godzi w nerwy zakompleksionej pokraki jak nabijanie się, a Jar robi największe głupoty, gdy traci panowanie nad sobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka