Dodaj do ulubionych

Opłata za posegregowane surowce wrórne

21.03.19, 11:08
O nie nie nie, to nie mnie płacą,
ale to ja mam posortować swoje surowce wtórne oddać
i jeszcze za swoją pracę i surowce, które oddaje, zapłacić!

Mało tego, ZA CHWILĘ BĘDĘ WIĘCEJ PŁACIŁ, bo ktoś wymyślił podwyżkę za wywóz posegregowanych odpadów. Ode mnie dostaje w prezencie posegregowane surowce wtórne,
ma z tego niemały zysk, a ja jeszcze mam mu zapłacić za transport.
Ludziska, przecież ta łobuzeria rządząca doi nas jak jak bezmózgowe bydło.
Obserwuj wątek
    • lackzadek Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 11:18
      100% racji!
      Tylko jak się temu przeciwstawić?
      Kto to może zmienić?
      • pies.na.czarnych Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 22:55
        lackzadek napisał:

> 100% racji!
        > Tylko jak się temu przeciwstawić?
        > Kto to może zmienić?
        >

Przestan segregowac :)
    • m.c.hrabia Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 11:25
      wybraliście Kaczyńskiego to płaćcie.
      • weteran-czasu Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 11:46
        Hrabio zagalopowałeś się.
        Ja i wybór Kaczyńskiego?
    • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 12:06
      Opłaty to jedna sprawa ale jest jeszcze coś innego. Nie każdy ma warunki do tak szczegółowego sortowania odpadków w swoim gospodarstwie domowym. Jak ktoś mieszka w domu jednorodzinnym to ma jakąś piwnice czy komórkę gdzie może sobie postawić pojemniki na poszczególne frakcje albo nawet kosze na zewnątrz. W bloku nie ma takich mozliwości bo chociaż mam duże mieszkanie, dużą kuchnie to nie zamienię jej przeciez w sortownię odpadków. I tak mam juz dwa pojemniki - na frakcję mokrą i suchą a okazuje się że powinnam mieć: na frakcję mokrą, na papier, na plastik, na metal. Cztery pojemniki na śmiecie w jednej kuchni... i jeszcze mam za to dodatkowo płacić?
      • szwampuch58 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 12:21
        W cywilizowanych panstwach rozwiazali ten twoj "kuchenny problem" wiec nie histeryzuj.
        Papier odbierany jest co tydzien,skladowanie w piwnicy proponuje.
        Mokre rowniez co tydzien,przyznaje troche to skomplikowne jak papier ale piwnica to dobre miejsce.
        Szklo ,metal,plastik w pojemnikach przed blokami.
        Opakowania w darmowych workach,odbierane z przed bloku co 2 tygodnie,rowniez proponuje piwnice.
        Wszystko to wliczone w koszty czynszu.
        Mozna.....ano mozna!
        • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 12:58
          A guzik tam mozna. Nóg na smietniku nie znalazłam :) Mieszkam na drugim piętrze a Ty chyba nie chcesz powiedzieć, że powinnam lecieć do piwnicy z jednym kartonikiem po mleku czy soku, za chwilę ze starą gazetą, potem z niepotrzebnym słoikiem a po południu z puszkami po kukurydzy bo właśnie robie sałatkę. Nie oszukujmy się, trzeba to jakoś przechować W DOMU aż się troche uzbiera i opłaca się już wynieść na smietnik. Swoją drogą wyobrazilam sobie sytuację gdy wszyscy mieszkańcy bloku przechowuja swoje MOKRE śmiecie w piwnicy:) przecież byłyby szczury i taki smród, że do klatki schodowej nikt by sie nie odważył wejść bez maski przeciwgazowej.
          • snajper55 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 13:02
            matylda1001 napisała:

> A guzik tam mozna. Nóg na smietniku nie znalazłam :) Mieszkam na drugim piętrze
            > a Ty chyba nie chcesz powiedzieć, że powinnam lecieć do piwnicy z jednym karto
            > nikiem po mleku czy soku, za chwilę ze starą gazetą, potem z niepotrzebnym słoi
            > kiem a po południu z puszkami po kukurydzy bo właśnie robie sałatkę. Nie oszuku
            > jmy się, trzeba to jakoś przechować W DOMU aż się troche uzbiera i opłaca się j
            > uż wynieść na smietnik. Swoją drogą wyobrazilam sobie sytuację gdy wszyscy mies
            > zkańcy bloku przechowuja swoje MOKRE śmiecie w piwnicy:) przecież byłyby szczur
            > y i taki smród, że do klatki schodowej nikt by sie nie odważył wejść bez maski
            > przeciwgazowej.

Pod dwukomorowym zlewem jest miejsce na 6 pojemników.

S.
            • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 13:16
              Mam zlew jednokomorowy, okrągły :) większy mi niepotrzebny bo i tak zmywam w zmywarce a kosz na smiecie spod zlewu już dawno wyprowadziłam jako rzecz wyjątkowo niehigieniczną. Zainwestowałam w dwa eleganckie kosze wolnostojące. Ladne i estetyczne są, owszem, ale to jednak kosze na smiecie i jako takie trudno uznać za ozdobę. Nie chce jeszcze dwóch dodatkowych.
          • szwampuch58 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 13:46
            Tja,jamrowanie bez konca.....jakie to polskie
            • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 14:06
              Szwampuch, a Ty chciałbyś żyć w towarzystwie szczurów? :)
              • szwampuch58 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 19:42
                marny tej twoj argument,postaraj sie o lepsze alibi dla twojego lenistwa....nikt nie powiedzial ze sortowanie to pikus ale drugiej planety nie ma i nie bedzie
                • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 22.03.19, 01:42
                  Nie popisuj się bo do ekologii nie musisz mnie przekonywać. Po prostu uważam, że to przesada. Bez trudu zaakceptowalam podzial smieci na mokre i suche i to wystarczy. Jest zaklad oczyszczania miasta (czy jak sie to tam nazywa) i niech sobie dzielą dalej jak im pasuje. Ja placę za odebranie śmieci i nie powinno mnie nawet obchodzić co z tym dalej zrobią. Proste i logiczne. Domu sobie w sortownie odpadków nie zamienię jak rownież nie będę biegać osobno z każdym kartonikiem, słoiczkiem i gazetą do osiedlowego smietnika. Ładuje więc wszystko suche do jednego worka i jak mam czas to pod śmietnikiem grzebie w tym worze i wrzucam poszczególne śmiecie do konkretnych pojemników. Jak nie mam czasu to wyrzucam caly worek i niech robia to sami.
        • snajper55 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 13:00
          szwampuch58 napisał:

> W cywilizowanych panstwach rozwiazali ten twoj "kuchenny problem" wiec nie his
          > teryzuj.
          > Papier odbierany jest co tydzien,skladowanie w piwnicy proponuje.
          > Mokre rowniez co tydzien,przyznaje troche to skomplikowne jak papier ale piwnic
          > a to dobre miejsce.
          > Szklo ,metal,plastik w pojemnikach przed blokami.
          > Opakowania w darmowych workach,odbierane z przed bloku co 2 tygodnie,rowniez pr
          > oponuje piwnice.
          > Wszystko to wliczone w koszty czynszu.
          > Mozna.....ano mozna!

Ja nie mam piwnicy.

S.
          • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 13:05
            Podobnie jak wiekszość tych co mieszkają w blokach posiadających podziemne garaże.
            • inocom Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 21:34
              matylda1001 napisała:

> Podobnie jak wiekszość tych co mieszkają w blokach posiadających podziemne gara
              > że.

Można mokre wynosić do garażu :)
              • matylda1001 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 22.03.19, 01:46
                Co Ty powiesz! jakie to szczęście, że nikt w realu jeszcze na to nie wpadł.
                • inocom Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 22.03.19, 08:54
                  matylda1001 napisała:

> Co Ty powiesz! jakie to szczęście, że nikt w realu jeszcze na to nie wpadł.

Widać, że nie byłaś w dynamicznym Wrocławiu.
                  gazetawroclawska.pl/duze-utrudnienia-w-ruchu-mpk-w-centrum-wroclawia/ar/13986625#komunikacja
                  Co dziennie na mieszkańcach testowane są nowe rozwiania.
                  Podatek od deszczu co nie pada też wymyślono tutaj.
        • x2468 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 22:17
          W cywilizowanych krajach pojemnikow na odpady jest Osobno na biologiczne, drugi na sklo kolorowe, trzeci na szklo biale, nastepny na opakowania, niebieski na papier i wreszcie szosty na inne odpady nie nadajace sie do recyklingu. Wieksze przedmioty np meble, sprzet elektroniczny i tp nalezy wlasym sumptem dostarczyc do punktu odbioru. Mozna tez zamowic ekipe z zakladu oczyszczania miasta ktora te duze przedmioty odbierze w umowionym terminie.
    • heteroseksualny.ekstremista Tak.Tak!!!!!! 21.03.19, 12:36
      Precz z Trzaskowskim!!!!!!
    • don.kichote Trochę późno to zauważyłeś, ale... lepiej późno... 21.03.19, 16:48
      weteran-czasu napisał:

> Ludziska, przecież ta łobuzeria rządząca doi nas jak jak bezmózgowe bydło.

Znowelizowana "Ustawa śmieciowa", "zachęcająca" nas do segregacji śmieci, obowiązuje chyba od stycznia 2013. "Zachęcająca", ponieważ daje nam wybór: segregujesz - za wywóz płacisz mniej; nie segregujesz - zapłacisz więcej. Dużo więcej.
      Od Tego czasu, niemalże co roku była nowelizowana a od czasu do czasu, rosła cena wywozu i tak:
      przed 2013 płaciłem 7,50 od osoby. Od 2013 cena skoczyła do 12,50 do osoby - oczywiście za segregowane. Nie segregowane to już 18 zł.
      Po ok 18 miesiącach kolejna podwyżka - 15 zł/osobę za sortowane i 30 za nie sortowane.
      Dodatkowo, przez ten okres zadziałał "zdrowy" wolnorynkowy mechanizm - "rekin" połknął "płotki" - i została jedna firma mająca monopol na naszym terenie.
      Ona zarządza wysypiskami, ona dysponuje taborem i ona dyktuje ceny!
      I tak mam do dziś ale... żeby nie było tak różowo, to ten stan rzeczy, wkrótce się zmieni:

tiny.pl/tt14w
      Miało to nastąpić na mocy kolejnej nowelizacji:

odpady.net.pl/wp-content/uploads/2018/09/projek-ustawy-zm-ucpg-28.08.2018.pdf
      gdzie w pkt.14) w art. 6k: ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. W przypadku, gdy odpady komunalne nie są zbierane w sposób selektywny,
      stawka opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi wynosi czterokrotność
      stawki ustalonej zgodnie z uchwałą, o której mowa w ust. 1

W uzasadnieniu nowelizacji tego punktu czytamy:

"W art. 6k proponuje się nadanie nowego brzmienia ust. 3. Projektowana zmiana ma
      wprowadzić odpowiednio wysokie sankcje za nieprzestrzeganie przepisu dotyczącego
      obowiązku selektywnego zbierania odpadów komunalnych. Podniesienie tej sankcji z obecnie
      obowiązującej dwukrotności na czterokrotność ma na celu zachęcenie mieszkańców
      do prawidłowego, selektywnego zbierania odpadów komunalnych, a często w ogóle do
      podjęcia wysiłku selektywnego zbierania odpadów komunalnych
      "

Jeszcze w sierpniu 2018, projekt trafił do konsultacji z adnotacją ministra środowiska o przesyłanie uwag w terminie do 14 dni, gdyż powinna ona wejść w życie, od 01.01.2019.

Oficjalne stanowisko rządu jest takie, że ustawa nie przeszła konsultacji u wróciła do fazy projektu:

ozoopole.pzd.pl/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-smieciowej-wrocil-do-konsultacji-miedzyresortowych-04-01-2019/

nieoficjalnie jednak wiadomo, że spotkał ją ten sam los, co podwyżki energii - wybory '2019!

... Wiadomo jednak - co ma wisieć, nie utonie...
      • inocom Re: Trochę późno to zauważyłeś, ale... lepiej póź 21.03.19, 21:40
        don.kichote napisał:

> Ona zarządza wysypiskami, ona dysponuje taborem i ona dyktuje ceny!
        > I tak mam do dziś ale... żeby nie było tak różowo, to ten stan rzeczy, wkrótce
        > się zmieni:

Monopol paliwowy bardzo łatwo rozwiązał kiedyś prezydent Rzeszowa. Nic nie zabrania magistratowi sprzedaży paliwa ze swoich dystrybutorów i to czynił wpływając nadetaliczną cenę paliw.
        Podobnie nic nie zabrania posiadaniu przez gminę własnego wysypiska czy sortowni (pracują po kosztach a nie dla zysku)
        Wyjdzie taniej.
      • pies.na.czarnych Re: Trochę późno to zauważyłeś, ale... lepiej póź 21.03.19, 23:02
        > przed 2013 płaciłem 7,50 od osoby.

:D
        Bardziej idiotycznego i niesprawiedliwego systemu juz chyba nie mogli wymyslic. Acha, bylo jeszcze cos takiego jak oplata za smieci w zaleznosci od zuzycia wody :D:D:D Cos takiego to nawet po pijaku nie przyszloby mi do glowy.
    • x2468 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 22:04
      Zysku z tegi niema, jedynie dotacje sprawiaja ze zaklady przerobu surowcow wturnych jeszcze gdzies funkcjonuja. Ty za posegegowanie masz darmowy odbior.
      • inocom Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 23:03
        x2468 napisał:

> Zysku z tegi niema, jedynie dotacje sprawiaja ze zaklady przerobu surowcow wtur
        > nych jeszcze gdzies funkcjonuja. Ty za posegegowanie masz darmowy odbior.

PP spokojnie sprzedasz wtórnie za 1.5 zł za kg (1500 zł za tonę), z pocałowaniem w kończynę.
        Do segregacji najmując wcześniej dzieci. Czysty interes prawie, jak w Bangladeszu.
        • x2468 Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 23:39
          Dotacja do tony przerabianego plastiku wynosi cos okolo 300€.
          • inocom Do PP? :)))))))) 21.03.19, 23:55
            x2468 napisał:

> Dotacja do tony przerabianego plastiku wynosi cos okolo 300€.

Skoro EU chce dopłacać do rentownego interesu. Pewnie to niedozwolona pomoc dla Polaków, a dozwolona dla nacji cudem ocalałej.
    • ktos_z_kosmosu Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 22:41
      Radzę wam segregować, bo za wrzucenie plastiku do papierków i za inne takie pomyłki, przewiduje się karę do 500 zł.
      No co?
      Jedno 500+ więcej.
      Czyli dzisiejsza PiSowska Polska to 500+, a po tym 500- i tak w kółko.
      Ku sprawiedliwości dodam, że w tym procederze paluchy maczał i macza nie tylko PiS.
      • pies.na.czarnych Re: Opłata za posegregowane surowce wrórne 21.03.19, 23:04
        Mafia na calym swiecie kontroluje wywoz smieci to dlaczego w Polsce mialoby byc inaczej :D
    • j-k Tak - jak na calym Swiecie. 22.03.19, 09:14
      ale mozesz sobie zbudowac wlasna spalarnie i nie smiecic.

tylko pamietaj - musi byc ekologiczna
      • weteran-czasu Re: Tak - jak na calym Swiecie. 22.03.19, 17:04
        Napisałem o surowcach wtórych a nie o śmieciach do spalarni.
        Oddaję swoje własne posegregowane surowce wtórne, ktoś robi na tym interes i zbija kasę,
        a ja zgodnie z ustawą jeszcze mu płacę za transport tych surowców.
        Uważasz to za normalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka