Dodaj do ulubionych

Wódka w Magdalence

06.06.19, 08:48
W trakcie negocjacji w Magdalence uczestnicy tych obrad pili wódkę, czyli silny napój alkoholowy, jeden z najpowszechniej używanych środków narkotycznych.
Nie zamierzam odnosić się do faktu fraternalizacji katów z przedstawicielami ofiar, bo to zupełnie inny temat, wart osobnego rozważania. Interesuje mnie sam fakt zastosowania napojów alkoholowych w trakcie wydarzenia o tak wielkim znaczeniu dla przyszłości Polski.
Jeżeli ktoś zetknął się z Amwayem albo innym systemem wielopoziomowego marketingu ten wie, że podczas rozmowy o pieniądzach, zakupach i wszelkich interesach spożywanie alkoholu w jakiejkolwiek postaci jest absolutnie wykluczone. Osoba pod wpływem alkoholu jest szczególnie podatna na wszelkiego rodzaju manipuacje. Wiedzieli o tym dobrze Rzymianie, podając swoim niewolnikom do picia wino zmieszane z morską wodą. Marketing wielopoziomowy opiera się na długoterminowych kontaktach, które niemożiwe są bez odrobiny wzajemnego zaufania. Dlatego w czasie ważnych rozmów nie pije sie alkoholu, jeśli ma się uczciwe zamiary.
W naszym polskim siermiężnym biznesmenowaniu alkohol bywa często obecny, ale jest zazwyczaj elementem manipulacji. Powszechne jest kupowanie działek albo innych dóbr od osób uzależnionych, gdzie ubrany w garnitur kupiec przyjeżdża z butelką lub skrzynką wódki i rozpoczynają się negocjacje. Zwykle sprzedający kiepsko na nich wychodzi.
O ile kupno kosmetyków czy proszków do prania za kilkadziesiąt lub kilkaset złotych miesięcznie jest obwarowane restrykcją trzeźwości, jak to się stało że sprzedaż kilkudziesięciomilionowego kraju gromadzie cwaniaków odbyła się w stanie zamroczenia alkoholowego?
Skutki są widoczne po latach. Okres transformacji to okres intensywnego rozkradania, który wciąz trwa. Fakt że znalazły się pieniądze na 500 plus oznacza że kurek złodziejstwa został delikatnie przykręcony. Ale proceder trwa nadal, mimo że nawet częściowe powstrzymanie rozkradania powoduje, że można realizować sporo ważnych reform.
Jesteśmy jak rodzina menela, której litościwy kupiec dał zakwaterowanie w starej szopie w głębi ogrodu, kiedy musieliśmy wynieść się z rodzinnego domu. Nie jest tak źle bo mamy robotę, możemy u Pana sprzątać, dbać o ogród, czasami zrobić remont, pójść po zakupy, posiedzieć przy dzieciach.
Mógłbym poszukać winnego tego stanu rzeczy. To dosyć łatwe. Wódkę w Magdalence rozlewał Kiszczak. No ale co możemy dzięki temu zyskać? Mogę pojechać na jego grób, stanąć i powiedzieć "byłeś łajdakiem". Ale to i tak niczego nie zmieni. Dobra rozkradzione są rozkradzione.
Ludzie nienawidzący PiS negują fakt że zostaliśmy okradzeni. Teza że przekształcenia musiały tak właśnie wyglądać jest głównym założeniem kształtującym ich tożsamość. Ale fakty mają to do siebie że po prostu istnieją i w miarę upływu czasu są coraz bardziej widoczne.
Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradania, uderzając w najbardziej prymitywne ale też najłatwiejsze do wykrycia przestępstwa związane z VAT. Ale kurek nie został zakręcony. Co więcej, kurek ma to do siebie że można go zakręcić, ale można też odkręcić, gdy sytuacja już na to pozwoli.
Obserwuj wątek
    • eiran Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 08:56
      leszeksmyrski napisał:

> Powszechne jest kupowanie działek albo inny
      > ch dóbr od osób uzależnionych, gdzie ubrany w garnitur kupiec przyjeżdża z bute
      > lką lub skrzynką wódki i rozpoczynają się negocjacje

Naprawdę jest to powszechne? Na czym opierasz owo przekonanie? Ile takich przypadków potrafiłbyś wymienić?
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:00
        Co najmniej kilka udanych, kilkanaście prób w których udaremnianiu brałem udział.
        • eiran Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:34
          A ja udaremniłem 130 zamachów samobójczych na polityków PiS. Niedoszli sprawcy żyją i mają się średnio, dobrze, lub bardzo dobrze, co dowodzi że ich zamachy były nieskuteczne.

Witamy kolejnego mitomana na forum kraj.
          • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:46
            Witam Pana. Forum to miejsce gdzie każdy może się wypowiadać a każdy temat. To czy komunikat zostaje nadany przez medium prawdy czy przez jakieś inne, decyduje nadawca, oczywiście o ile jest świadomy faktu komunikacji i jej reguł. Jestem prezesem Stowarzyszenia Ekonomii Społecznej i doradzam ludziom którzy są wykluczeni przez działanie systemu społecznego w takiej formie, w jakiej on istnieje realnie. Fakt że Pan jest dobrze zaadaptowany do warunków środowiska nie oznacza że wszyscy mają tyle szczęścia. Pozdrawiam.
            • eiran Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:50
              Leszek Smyrski o sobie:

Jestem socjologiem. Zajmowałem się tworzeniem spółdzielni socjalnej i teorią spółdzielczości. W 2013 roku udało mi się utworzyć spółdzielnię socjalną, została ona okradziona przez zarząd i operatora projektu unijnego. Prokuratura umorzyła śledztwo w tej sprawie. Złodziejstwo było chronione przez Wojewódzki Urząd Pracy, Urząd Marszałkowski, CBA i cały lokalny podkarpacki establishment. Od tego czasu zajmuję się problemem kradzieży publicznych pieniędzy. Mam ambicję wprowadzić termin "złodziejstwo" do dyskursu naukowego i zastosować naukowe metody badawcze do jego opisu.

niepoprawni.pl/ludzie/leszek-smyrski

I jak tam postępy z wprowadzeniem terminu do dyskursu?
              Co z doktoratem?

O fryzjera, przez grzeczność, nie pytam.
              • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 10:04
                Potrwa dłużej niż myślałem, raczej nie dożyję. Szanuję Pana wolę walki i wiarę.
                Doktorat odrzucony, na razie Pańska strona wygrywa.
                Pozdrawiam.
                • eiran Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 10:26
                  Wprawdzie osobiście nie byłem zaangażowany w odrzucenie Pańskiego doktoratu, ale po wstępnym zapoznaniu się z tezami i metodologią, mogę tylko przyklasnąć tej - niewątpliwe dla Pana przykrej - decyzji.
          • nazimno Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:47
            no to jest was juz dwoch
            • eiran Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:55
              Co najmniej trzech. Jest jeszcze facio z mikrocefalią, z łatwością obejmujący sobie głowę za pomocą monstrualnych dłoni, które od czasu do czasu utrudniają mu obsługę urządzenia mobilnego i bez udziału mózgu wklepują błędy ortograficzne.
              Facio ma dostęp do tajnych informacji najtajniejszych służb, które jednoznacznie wskazują na marzec 1985 jako początek kolejnego końca świata.
    • stasi1 Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:27
      Jednym słowem insynuujesz że zostaliśmy okradzeni przez braci Kaczyńskich?
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 09:47
        Opisuję system i jego właściwości. Każdy ma prawo dokonać własnej interpretacji i to jest jego interpretacja.
      • alistair_p Re: Wódka w Magdalence 08.06.19, 09:54
        Przez Lecha.Jarosław kręcił się tam jak smród po gaciach i wyżerał zakąski.
        • stasi1 Re: Wódka w Magdalence 13.06.19, 12:28
          Ale czy tam był w ogóle?
    • pies.na.czarnych Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradania 06.06.19, 09:58
      Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradania

Brat posłanki PiS oraz dawny radny tej partii w końcu został zatrzymany przez niemiecką policję. Fałszował faktury i wyłudzał VAT.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24868795,brat-poslanki-pis-falszowal-faktury-i-wyludzal-vat-przed-polska.html?fbclid=IwAR1QnfcjLlE1dKcQmB7UgLwKBAyPtTFl1s5ukCmTNyPFCL7PDuIWzFI-zjs
      • leszeksmyrski Re: Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradani 06.06.19, 10:56
        A czy ja pisałem że PiS-owcy nie kradną?
    • sverir Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 10:09
      "Dlatego w czasie ważnych rozmów nie pije sie alkoholu, jeśli ma się uczciwe zamiary"

Z Rosjanami widać nie handlowałeś. Tam w niektórych kręgach nie ufa się w uczciwe zamiary kogoś, kto nie chce się wódki napić.
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 10:57
        Tak sobie urządzili życie i takie mają.
    • wolves-land Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 11:49
      leszeksmyrski napisał:

> Powszechne jest kupowanie działek albo innych dóbr od osób uzależnionych, gdzie ubrany w
      >garnitur kupiec przyjeżdża z butelką lub skrzynką wódki i rozpoczynają się negocjacje. Zwykle >sprzedający kiepsko na nich wychodzi.

Więc sugeruje Pan, że Premier Morawiecki najpierw spił Kardynała Gulbinowicza przed zakupem działki, która teraz jest warta 50 razy więcej ?
      • wolves-land Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 11:51
        Pardon, to chyba działka żony Premiera.
        I co ma w ogóle nielubienie PiSu do negowania faktu, że jesteśmy okradani ?
        • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 11:59
          Ludzie którzy są w stanie zaakceptować fakt że Polska została systemowo rozgrabiona po 1989 roku częściej głosują na PiS, takie dane wychodzą pośrednio z analizy ankiet o wielu pytaniach dla zróżnicowanych grup społecznych. Wyborcy PO reprezentują zwykle pogląd że ekonomia podlega darwinizmowi społecznemu i kradzież jest jednym z motorów rozwoju ekonomicznego.
          • m.c.hrabia Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 14:16
            Ludzie którzy są w stanie zaakceptować fakt że Polska została systemowo rozgrabiona po 1989 roku częściej głosują na PiS,

pewnikiem to ci sami ludzie którzy uważają trzy wybuchy za pewnik.

pan akceptuje teorię o rozkradaniu, a teorię wybuchów ?
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 11:53
        Nie znam sprawy, ale wszystko jest możliwe tam, gdzie informacje są trudno dostępne.
        • wolves-land Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 12:07
          Przez polityków Solidarności (bo chyba do nich Pan pije) osobiście nie czuję się w każdym razie okradziony z tej prostej przyczyny, że w poprzednim ustroju mógłbym za swoją ciężką pracę
          zarobić maksymalnie pewnie z 50 dolarów, a nie z 5000 i wydaje mi się, że każdy komu chce się
          w tym kraju pracować może zarobić ze sto razy więcej niż zarobiłby w tych rzekomo rozkradzionych fabrykach w PRLu.
    • ukos Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 11:52
      leszeksmyrski napisał:

> Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradania

A to dopiero paradne - PiSi nie kradną!

A co robią te tabuny MisioPiSiewiczów na tłustych państwowych posadkach, ich rodziny, krewni i znajomi królika, cała ta hołota w liczbie najpierw kilka, a teraz już kilkanaście razy przewyższającej partyjne nominacje PO/PSL (skądinąd też chu.owe)? Przecież jak trzeba to bydło wypaść, to się nawet nacjonalizuje firmy.

Wypad, goebbelsoisdalny PiSdacki propagandysto!
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 12:06
        To pańska teza że PiS nie kradnie. Łatwiej byłoby gdyby odnosił się Pan do moich twierdzeń a nie Pańskich opinii bez zrozumienia mojego tekstu.
        Politycy PiS również kradną, ale skuteczniej ścigają innych złodziei, tych z którymi nie mają bezpośrednich powiązań.
        Ciekawa jest Pana wizja świata wyłożona w tej krótkiej wypowiedzi.
        Pozdrawiam.
        • kolor Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 12:13
          Udowodnij Pan, że pisowcy skuteczniej ścigają innych złodziei.
          Jak na razie to umoczony jest Misiewicz i Chrzanowski
          • pies.na.czarnych Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 15:22
            kolor napisał:

> Udowodnij Pan, że pisowcy skuteczniej ścigają innych złodziei.
            > Jak na razie to umoczony jest Misiewicz i Chrzanowski

Ja również chciałbym poznać ta małą tajemniczkę Naczelnika i jego KC.
      • buldog2 Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 13:46
        PISi zaczęli w 1947 (wille), później ukradli role w filmie, później nie wiadomo, bo objęci zabezpieczeniem Biura Studiów. Ujawnili się po transformacji w pierwszej aferze alkoholowej 1990, a dalej już na bezczelnego - ArtB, Telegraf, FOZZ, Ekspres-Srebrna, BOŚ, szpitale (szpitale też okradali) itd. itp.
      • no-popis Re: Wódka w Magdalence 08.06.19, 13:46
        ukos napisał:
        \
        > Przecież jak trzeba to bydło wypaść, to się nawet nacjonalizuje firm y.
        Dlatego właśnie dojdzie do Budapesztu w Warszawie, dzięki taki prymitywowm w polityce jak ty.
    • ukos Jarek mówi, że jak Lechu pił, to nie pił 06.06.19, 13:28
      A Jarek za wsze mówi prawdę. Taką prawdę jak "Prawda".
      • pies.na.czarnych Re: Jarek mówi, że jak Lechu pił, to nie pił 06.06.19, 15:14
        ukos napisał:

> A Jarek za wsze mówi prawdę. Taką prawdę jak "Prawda".

Za jedna wsze? Wiedzialem, ze latwo jest go przekupic, ale az tak:)
    • buldog2 Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 13:48
      W czasie prezydentury KL na same małpki poszło bodajże ponad 400.000.
    • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 15:50
      Szanowni Państwo. Nigdzie w tekście nie napisałem że politycy PiS są uczciwi. Złodziei łapią również skorumpowani policjanci. Zrealizowanie czynności schwytania, osądzenia i skazania złodzieja nie świadczy o szczególnych walorach etycznych łapiącego tylko o jego skuteczności. Oczywiste jest że skutecznie działający policjant może po służbie a czasami nawet podczas niej sam dokonywać kradzieży lub umożliwiać jej bezkarność dla własnych korzyści majątkowych.
      • kolor Re: Wódka w Magdalence 06.06.19, 16:14
        Napisałeś, że politycy PiS skuteczniej łapią zlodziei.
        No więc dowody panie naukowiec.
    • haen2010 Jakiej debilu manipulacji przy wódce??? !!! 06.06.19, 16:16
      Jest coś takiego w spadku po Rosjanach, że dogadane przy wódce interesy to świętość. Traci twarz człowiek, który słowa nie dotrzymuje.

Solidaruchy dotrzymały pakta conventa uzgodnione w Magdalence. Żadnemu komuchowi krzywda się nie stała. Po wielu, wielu larach pętak Kaczuś to zakwestionował. Można powiedzieć, nie pił tam wódki tylko jego brat. Ale i tak szmatławy osobnik jest, chyba nawet czubkowaty. Co wiele tłumaczy.

Znam filozofię jego popularności od sąsiada. Panie, to sqrwysyny i złodzieje ale przynajmniej się dzielą z ludźmi. Czego nie zrozumiały solidaruchy od platfusiarni. Cbdo
    • no-popis Re: Wódka w Magdalence 08.06.19, 06:13
      leszeksmyrski napisał:
      > Politycy PiS lekko zakręcili kurek rozkradania, uderzając w najbardziej prymity
      > wne ale też najłatwiejsze do wykrycia przestępstwa związane z VAT. Ale kurek ni
      > e został zakręcony. Co więcej, kurek ma to do siebie że można go zakręcić, ale
      > można też odkręcić, gdy sytuacja już na to pozwoli.
      Jest to wielka zasługa PiS.
      Właśnie od 2005 roku od rozpoczęcia walki/wojny z korupcją rozpoczęły się pozytywne zjawiska zmniejszanie tego zjawiska na co dzień np przy kontrolach drogowych przez policję drogową.
    • man_sapiens Re: Wódka w Magdalence 08.06.19, 11:41
      > Jeżeli ktoś zetknął się z Amwayem albo innym systemem wielopoziomowego marketin
      > gu ten wie, że podczas rozmowy o pieniądzach, zakupach i wszelkich interesach s
      > pożywanie alkoholu w jakiejkolwiek postaci jest absolutnie wykluczone.

Nie zetknąłem się z Amwayem czy innym Zepterem ale pracuję w normalnym biznesie. W czasie handlowych rozmów oczywiście nie pije się alkoholu (poza, jeżeli ktoś lubi, kieliszkiem wina czy szklanką piwa w czasie lunchu) zresztą tak samo w czasie każdej innej pracy. Ale też normalną praktyką jest wieczorne, po pracy, spotkanie z kontrahentami przy wspólnej kolacji do której podaje się także alkohol. I rozmawia się - towarzysko, rozmowa w tym czasie o interesach to faux pas. I każdy zawodowiec wie, że takie osobiste poznanie się i, jeżeli możliwe, zaakceptowanie jako człowieka a nie tylko wykonującego pracę funkcjonariusza - bardzo ułatwia osiągnięcie postępu w rozmowach biznesowych.

Nie wiem jak było w Amway w 1989r., ale w normalnych firmach tak było i jest od zawsze, także w 1989r. A zwłaszcza w krajach wówczas komunistycznych, w Rosji do dzisiaj - jak nie wypijesz z biznesowym kontrahentem to się nie dogadasz. W Magdalence Kaczyński i inni nie pili alkoholu w czasie pertraktacji z komuchami (ciekawe, czy Piotrowicz tam był) ale wieczorem, po pracy.

Bardzo rosyjskie jest to mitologizowanie picia alkoholu. Czy gdyby zamiast wódki wypito z komuchami po szklance CocaColi to byłaby różnica?
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 10.06.19, 11:55
        Rozmowy biznesowe pomiędzy prywatnymi firmami mnie nie interesują, nie zamierzam więc krytykować czegokolwiek. Sami wiecie najlepiej jak tam działać. Zajmuję się komunikacją w systemie społecznym i wiem że zaburzenia postrzegania i jasności formułowania sądów są najskuteczniejszym narzędziem manipulacji.
    • magdolot Re: Wódka w Magdalence 08.06.19, 13:56
      Czytałam Pański post na trzeźwo. Niestety. :-)
      PiS szeroko otworzył kurek z napisem "oligarchizacja" i przykręcenie kureczka z VAT to przy tym pikuś - bo to niestety oznacza, że raźnym krokiem podążamy za Bug. Dotąd, kulawo bo kulawo, maszerowaliśmy w odwrotnym kierunku. Teraz dopiero zostaniemy zrobieni na szaro. Rosja to 144 miliony ludzi: milion oligarchów, 10 milionów klasy średniej, która się oligarchom wysługuje i 133 miliony golców. Otwierając kureczek z napisem "oligarchizacja", prowadzący nas prosto za Bug, PiS użył tej samej co Pan retoryki. Tyle.
      • leszeksmyrski Re: Wódka w Magdalence 10.06.19, 11:46
        Rozwój cywilizacyjny nie odbywa się w prawo czy w lewo tylko w stronę bardziej zaawansowanych funkcji strukturalnych wynikających z wyzwań stojących przed systemem społecznym. Jednym z nich aktualnie jest redukcja pozytywnego wizerunku sprawnego i skutecznego złodzieja jako bohatera współczesnej kultury. Politycy nie są w stanie tego przeprowadzić ale mogą przynajmniej mniej przeszkadzać.
    • no-popis Wódka w Magdalence to żaden problem 11.06.19, 07:11
      ...gdyby miało to służyć pożegnaniu komunizmu i sowietów to nawet mogli wypalić jointa i zrobić małą orgietkę...wspólną.
      Nienormalnym byłot jednak określanie zbrodniarzy komunistycznych "ludżmi honoru" a tu już był "odloooot".
    • no-popis Wolność kocham i rozumiem 14.06.19, 07:45
      www.facebook.com/photo.php?fbid=2050697281901102&set=a.1386954404942063&type=3&theater
      • eiran Re: Wolność kocham i rozumiem 14.06.19, 08:42
        Ludzikow zaprezentował zdjęcie swojego odrobinę młodszego, za to znacznie bystrzejszego, przyjaciela z SZSP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka