Dodaj do ulubionych

poprawka nr 46

18.02.20, 15:10
Mam pytanie do internetowych specjalistów. Potraficie znaleźć na stronach sejmowych treść poprawki nr 46, która była przedmiotem głosowania nr 241 w dniu 14.02.2020?
Tu jest wynik głosowania:
sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=9&NrPosiedzenia=6&NrGlosowania=241
a tu stenogram posiedzenia:
orka2.sejm.gov.pl/StenoInter9.nsf/0/DF9C048E8CBD91F3C125850E006E0A41/%24File/06_ksiazka.pdf
Jednak z ani jednego, ani drugiego dokumentu nie można dowiedzieć się, nad czym konkretnie głosowano.
Obserwuj wątek
    • eiran Re: poprawka nr 46 18.02.20, 16:19
      Mam podejrzenie, że tekstu tej poprawki jeszcze w archiwum elektronicznym nie ma.
      • jureek Re: poprawka nr 46 18.02.20, 16:38
        eiran napisał:

> Mam podejrzenie, że tekstu tej poprawki jeszcze w archiwum elektronicznym nie m
        > a.

Z rozkładu głosów można by wnioskować, że poprawka dotyczyła albo jakiegoś robienia dobrze Kościołowi, albo jakichś spraw kombatanckich. Zapytam wieczorem naszą posłankę, powinna chyba wiedzieć, nad czym głosowała.
        • taniarada Tego jego podejrzenia 18.02.20, 17:16
          jureek napisał:

> eiran napisał:
          >
          > > Mam podejrzenie, że tekstu tej poprawki jeszcze w archiwum elektronicznym
          > nie m
          > > a.
          >
          > Z rozkładu głosów można by wnioskować, że poprawka dotyczyła albo jakiegoś robi
          > enia dobrze Kościołowi, albo jakichś spraw kombatanckich. Zapytam wieczorem nas
          > zą posłankę, powinna chyba wiedzieć, nad czym głosowała.
          Zmęczony już jest.Pracuje ostro od rana. Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp%3Fnr%3D46&ved=2ahUKEwiP75PjvtvnAhWZwsQBHSkZCV0QFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw2tzu-K0NqSSjrq2LcqXqpy&cshid=1582042530994
          • jureek Re: Tego jego podejrzenia 18.02.20, 17:36
            taniarada napisał(a):

> Zmęczony już jest.Pracuje ostro od rana. Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp%3Fnr%3D46&ved=2ahUKEwiP75PjvtvnAhWZwsQBHSkZCV0QFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw2tzu-K0NqSSjrq2LcqXqpy&cshid=1582042530994

Dziękuję za dobre chęci, ale to nie o to głosowanie mi chodziło. Pytałem nie o druk nr 46, lecz o poprawkę nr 46, która była głosowana 14 a nie 13 lutego. Wyniki głosowania też są zupełnie inne. W sprawie inspekcji sanitarnej:
            "Nr posiedzenia: 5
            Głosowanie: wniosek o odrzucenie uchwały Senatu
            Wynik: 234 za, 210 przeciw, 5 wstrzymało się (głos. nr 56)
            Decyzja: odrzucono uchwałę Senatu"
            Natomiast wynik głosowania w sprawie tajemniczej poprawki nr 46 jest zupełnie inny:
            "Przechodzimy do rozpatrzenia 46. poprawki.Komisja wnosi o odrzucenie tej poprawki.Przystępujemy do głosowania.Kto jest za?Kto jest przeciw?Kto się wstrzymał?Głosowało 449. 389 – za, 54 – przeciw, wstrzymało się 6.Sejm poprawkę przyjął"
            Cytuję za stenogramem:
            orka2.sejm.gov.pl/StenoInter9.nsf/0/DF9C048E8CBD91F3C125850E006E0A41/%24File/06_ksiazka.pdf
            (strona 22)
            Dlatego właśnie ta poprawka tak mnie zainteresowała, bo we wszystkich innych głosowaniach dotyczących wniosków mniejszości i poprawek do ustawy budżetowej KO głosowała przeciw PiS, jedynie przy tej poprawce KO i PSL głosowały ramię w ramię z PiS-em. Ciekawe, jaki to temat zjednoczył znowu POPiS?
            • taniarada Zachodzisz Juras w głowę 18.02.20, 18:01
              jureek napisał:

> taniarada napisał(a):
              >
              To ustawa budżetowa .Masz w swoim linku to co szukasz?Nie wiem o co kaman ?Tu masz wszystko z dnia 14
              www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/agent.xsp%3Fsymbol%3DGLOSNAPOS%26NrPos%3D6%26NrKadencji%3D9&ved=2ahUKEwjxn5LgyNvnAhU16KYKHRY5CIIQFjAIegQIBBAB&usg=AOvVaw1MMlz7A8VucrcbUu86HNrY&cshid=1582045092528
              • jureek Re: Zachodzisz Juras w głowę 18.02.20, 18:10
                taniarada napisał(a):

> To ustawa budżetowa .Masz w swoim linku to co szukasz?Nie wiem o co kaman ?Tu m
                > asz wszystko z dnia 14
                > www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/agent.xsp%3Fsymbol%3DGLOSNAPOS%26NrPos%3D6%26NrKadencji%3D9&ved=2ahUKEwjxn5LgyNvnAhU16KYKHRY5CIIQFjAIegQIBBAB&usg=AOvVaw1MMlz7A8VucrcbUu86HNrY&cshid=1582045092528

Tego nie musisz mi wyjaśniać, bo przecież już wyżej napisałem, że w tym dniu głosowano seryjnie nad wnioskami mniejszości i poprawkami do budżetu. Nie wiadomo natomiast, czego konkretnie dotyczyły te głosowania, czy np. głosowanie nr 158 dotyczyło środków na budowę obwodnicy Pcimia, czy modernizacji jakiejś linii kolejowej, po której potem będą jeździły 2 pociągi dziennie. Konkretnie zaś chodzi mi o głosowanie nr 241. Wiem już z porównania wyników ze stenogramem z posiedzenia, że głosowanie to dotyczyło poprawki nr 46 do ustawy budżetowej, ale nigdzie nie mogę znaleźć treści tej poprawki. Teraz już jasne, o co mi chodzi?
                • taniarada Re: Zachodzisz Juras w głowę 18.02.20, 18:18
                  jureek napisał:

> taniarada napisał(a):
                  >
                  >
                  > > To ustawa budżetowa .Masz w swoim linku to co szukasz?Nie wiem o co kaman
                  > ?Tu m
                  > > asz wszystko z dnia 14
                  > > www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/agent.xsp%3Fsymbol%3DGLOSNAPOS%26NrPos%3D6%26NrKadencji%3D9&ved=2ahUKEwjxn5LgyNvnAhU16KYKHRY5CIIQFjAIegQIBBAB&usg=AOvVaw1MMlz7A8VucrcbUu86HNrY&cshid=1582045092528
                  >
                  > Tego nie musisz mi wyjaśniać, bo przecież już wyżej napisałem, że w tym dniu gł
                  > osowano seryjnie nad wnioskami mniejszości i poprawkami do budżetu. Nie wiadomo
                  > natomiast, czego konkretnie dotyczyły te głosowania, czy np. głosowanie nr 158
                  > dotyczyło środków na budowę obwodnicy Pcimia, czy modernizacji jakiejś linii k
                  > olejowej, po której potem będą jeździły 2 pociągi dziennie. Konkretnie zaś chod
                  > zi mi o głosowanie nr 241. Wiem już z porównania wyników ze stenogramem z posie
                  > dzenia, że głosowanie to dotyczyło poprawki nr 46 do ustawy budżetowej, ale nig
                  > dzie nie mogę znaleźć treści tej poprawki. Teraz już jasne, o co mi chodzi?
                  Wszystkie pierdoły z sejmu nie da się opisać w necie.Chyba że w dzienniku ustaw .Możesz sobie rozszerzyć ustawę budżetową i tyle.Strasznie mnie zmęczyłeś ,gorzej niż ci hejterzy z tego forum. Siema.
                  • jureek Re: Zachodzisz Juras w głowę 18.02.20, 18:25
                    taniarada napisał(a):

> Wszystkie pierdoły z sejmu nie da się opisać w necie.

Jaki to problem zeskanować i wrzucić do netu te same druki, które posłowie dostają przed głosowaniami, żeby wiedzieli, za czym głosują?
                    Jak już marszałkini Witek tak goni z głosowaniami, że maszyna licząca głosy nie nadąża, to niech chociaż w sieci to opublikują, żeby wyborcy wiedzieli, jak głosowali ich posłowie. No chyba, że demokracja to dla rządzących tylko dekoracja.
    • meflstofeles Re: poprawka nr 46 18.02.20, 23:52
      www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/druk.xsp?nr=204-A
      • eiran Re: poprawka nr 46 19.02.20, 09:04
        Czyli, mówiąc ogólnie, chodziło o pieniądze związane z jakimiś konkretnymi projektami IPN, przeciw czemu była lewica, a za czym wszyscy pozostali. Mam nadzieję, że założyciel wątku przyłączy się do moich niniejszych podziękowań za rzetelną informację.
      • jureek Re: poprawka nr 46 19.02.20, 09:54
        meflstofeles napisał(a):

> www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/druk.xsp?nr=204-A

Dziękuję bardzo. Czyli tak jak przypuszczałem, sprawy kombatanckie, a konkretnie podwyżki dla pracowników IPN i fundusze na zatrudnienie nowych, połączyły POPiS.
        Na dofinansowanie Państwowej Inspekcji Pracy kasy oczywiście nie ma.
        • taniarada Obywatelu Juras teraz to tak chrzanicie 19.02.20, 10:27
          jureek napisał:

> meflstofeles napisał(a):
          >
          > > www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/druk.xsp?nr=204-A
          >
          > Dziękuję bardzo. Czyli tak jak przypuszczałem, sprawy kombatanckie, a konkretni
          > e podwyżki dla pracowników IPN i fundusze na zatrudnienie nowych, połączyły POP
          > iS.
          > Na dofinansowanie Państwowej Inspekcji Pracy kasy oczywiście nie ma.
          Że głowa mała.Ci to dali sobie premie że żal ,gdy dostają finansowanie. Poprawki zaopiniowane pozytywnie zostały złożone przez klub PiS. Dotyczą m.in. zwiększenia finansowania UOKiK - o 8 mln zł, Naczelnego Sądu Administracyjnego, Państwowej Inspekcji Pracy, podwyżek dla pracowników parków narodowych, przesunięcia środków na rzecz wieloletniego programu na rzecz onkologii czy dodatkowych 40 mln zł na zakup samochodów dla Ochotniczych Straży Pożarnych. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-02-14/100-poprawek-ponad-435-mld-zl-sejm-poparl-m-in-wsparcie-programu-na-rzecz-onkologii/&ved=2ahUKEwiRu-Ospd3nAhWHlosKHQrJAicQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw1C6cbDiwrWnjvWOmto4ls0&cshid=1582104443487
          • jureek Re: Obywatelu Juras teraz to tak chrzanicie 19.02.20, 10:50
            taniarada napisał(a):

> Że głowa mała.Ci to dali sobie premie że żal ,gdy dostają finansowanie. Poprawki zaopiniowane pozytywnie zostały złożone przez klub PiS. Dotyczą m.in. zwiększenia finansowania UOKiK - o 8 mln zł, Naczelnego Sądu Administracyjnego, Państwowej Inspekcji Pracy, podwyżek dla pracowników parków narodowych, przesunięcia środków na rzecz wieloletniego programu na rzecz onkologii czy dodatkowych 40 mln zł na zakup samochodów dla Ochotniczych Straży Pożarnych.

No to konkretnie:
            budżet IPN na 2020 rok to 423 mln zł., w 2019 było to 342 mln zł. (czyli dostaną 81 mln więcej)
            budżet PIP na 2020 rok to 375 mln zł., w 2019 - 339 mln zł (całe 36 mln więcej)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka