Dodaj do ulubionych

Wzrost zakażeń na Śląsku

08.06.20, 19:08
To wina Ministerstwa Zdrowia, PIS i innych czynników.
Q...a pisałem o tym, że tę sytuację należało przewidzieć . Należało zamknąć kopalnie trzy tygodnie albo miesiąc wcześniej.Śląsk zmierza w tej chwili do Bergamo, chcę wyraźnie zaznaczyć przez niekompetencję rządzących.
Obserwuj wątek
    • motocyklista175 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 19:35
      Propaganda wygrała z rozumem.
      Pisi seweryn wszystko kupi.
      • inocom Ano wygrała z rozumem, przynajmniej na Śląsku 09.06.20, 20:11
        motocyklista175 napisał(a):

> Propaganda wygrała z rozumem.

Sobota, niedziela i poniedziałek przyniosły rekordową liczbę nowych zakażeń koronawirusem w Polsce. Choć epidemia nie odpuszcza, w sklepach czy na targowiskach widać coraz więcej wrocławian chodzących bez maseczek.

Maseczki. Nie musimy ich nosić na ulicy. Chyba, że nie jesteśmy w stanie zachować dwumetrowego dystansu od innej osoby. Wtedy konieczne jest zasłonięcie nosa i ust. Jest to również niezbędne w pomieszczeniach zamkniętych.

Do tych zasad nie stosuje się prezydent Jacek Sutryk. Mało tego - sam publikuje w mediach społecznościowych zdjęcia na których widać, że reżim sanitarny jest mu obcy.
        W weekend Sutryk uczestniczył w koncercie w Starym Klasztorze. „Dzisiaj z Lechem Janerką oraz Leszkiem Cichońskim i wieloma inny licytowaliśmy swoje oraz innych karykatury przygotowane przez Maćka Święcickiego podczas koncertu w Starym Klasztorze. A wszystko dla kultury” – czytamy w prezydenckim poście. Pierwszy komentarz: „Gdzie maski i odstępy panie prezydencie?
        Przecież nie mieszkacie w jednym domu. A panuje taki strasznie morderczy wirus” – zapytała internautka.

W poniedziałek rano prezydent pojawił się u maturzystów. Sfotografował się z dwójką z nich przed XI Liceum Ogólnokształcącym przy ul. Spółdzielczej. Na zdjęciach nie widać ani maseczek, ani zachowania odpowiedniej odległości. Prezydent - również bez maseczki - był też w samej szkole, tuż przed egzaminem pojawił się w sali egzaminacyjnej.

Co tam prawo. Sutryk i inni totalni mają prawo gdzieś.

Wytyczne – dotyczące organizacji matur w czasie epidemii – zabraniają pobytu na terenie szkoły podczas egzaminu osób, które nie zdają matury albo nie zasiadają w komisjach. I choć prezydent mógłby tłumaczyć, że w szkolnym gmachu był przed rozpoczęciem egzaminu, to jak wytłumaczyć brak maseczki w zamkniętych pomieszczeniach? Dlaczego Jacek Sutryk wbrew obowiązującym zasadom został wpuszczony do szkoły? Dyrektor XI LO Magdalena Wesołowska-Rańda nie odpowiedziała na nasze pytania.

Jasno wynika więc z tego, że dyrektor szkoły nie miał prawa wpuścić prezydenta do placówki. Co na to sam prezydent? Nie chciał wytłumaczyć się przez wrocławianami. Dyrektor Wydziału Komunikacji Społecznej Przemysław Gałecki poinformował nas, że ratusz nie będzie komentował postępowania swojego szefa.

gazetawroclawska.pl/juz-wszedzie-bez-maseczki-przyklad-idzie-z-gory-niestety-zly/ar/c1-15016238
        Tak wygląda przestrzeganie prawa w czasach pandemii przez totalnych idio...tów.

Roznoszą zarazę po cały Śląsku.
        • manhu Re: Ano wygrała z rozumem, przynajmniej na Śląsku 11.06.20, 00:21
          inocom napisał:
          > Co tam prawo. Sutryk i inni totalni mają prawo gdzieś.
          To PIS ma gdzieś prawo, zlikwidował je z okazji wyborów 10 maja.

Już od połowy kwietnia prawo przestało być przestrzegane, PIS przestał ścigać, a teraz przegina pałę coraz bardziej i bardziej (niczym TVPiS od 2016 do 2020). Teraz mamy tłum - bydło, ponad 90% bez maseczek mimo obowiązku, ponad 90% bez zachowania odległości. Zasady dobre, ale przestrzeganie prawa zerowe ... w 100% z winy PIS.

Co do Śląska to nie ma się co przejmować, po prostu robią bardzo dużo testów i łapią bezobjawowych (którzy w niektórych krajach nie są w ogóle liczeni). Ważniejsza jest reszta Polski: next.gazeta.pl/next/7,173953,26017662,polska-z-prymusa-stala-sie-najwiekszym-ogniskiem-ue-nie-tylko.html - jak widać od połowy maja zaczęło rosnąć, ale tu też trzeba wiedzieć ile było testów.
      • inocom Gigantyczne korki przed urzędami na Śląsku 09.06.20, 20:28
        motocyklista175 napisał(a):

> Propaganda wygrała z rozumem.
        > Pisi seweryn wszystko kupi.

www.radiowroclaw.pl/articles/view/96993/Gigantyczne-kolejki-przed-Urzedem-Miasta-przy-Zapolskiej-we-Wroclawiu
        A wirus jest rozsiewany przez totalnych urzędników, w skutek ich głupich decyzji.
    • inocom Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 19:45
      qinto napisał:

> To wina Ministerstwa Zdrowia, PIS i innych czynników.
      > Q...a pisałem o tym, że tę sytuację należało przewidzieć . Należało zamknąć kop
      > alnie trzy tygodnie albo miesiąc wcześniej.Śląsk zmierza w tej chwili do Bergam
      > o, chcę wyraźnie zaznaczyć przez niekompetencję rządzących.

Weź zajrzyj do mapy i zobacz gdzie jest np. Nizina Śląska. Gdzie może być Nizina Śląska? Pewnie na Pomorzu :)
      Równie dobrze będziesz precyzyjny jak napiszesz w Europie, albo we Wszechświecie.

Pewnie chodziło ci o administracyjny podział na woj. śląskie, które jest częścią Śląska składa z części Górnego Śląska i Małopolski, która Śląskiem nie jest.
      • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 19:56
        Weź zajrzyj do mapy i zobacz gdzie jest np. Nizina Śląska. Gdzie może być Nizina Śląska? Pewnie na Pomorzu :)
        Równie dobrze będziesz precyzyjny jak napiszesz w Europie, albo we Wszechświecie.

Pewnie chodziło ci o administracyjny podział na woj. śląskie, które jest częścią Śląska składa z części Górnego Śląska i Małopolski, która Śląskiem nie jest.

Mieszkam na Górnym Śląsku i wiem gdzie są kopalnie węgla kamiennego. Zobacz na mapie "koronawirusa" gdzie jest najwięcej zakażeń w Polsce - weź nie pieprz głupot, bo mam do Ciebie szacunek.
        Województwo śląskie to nie Dolny Śląsk czy Małopolska.
        • inocom Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:07
          qinto napisał:

> Weź zajrzyj do mapy i zobacz gdzie jest np. Nizina Śląska. Gdzie może być Nizin
          > a Śląska? Pewnie na Pomorzu :)
          > Równie dobrze będziesz precyzyjny jak napiszesz w Europie, albo we Wszechświeci
          > e.
          >
          > Pewnie chodziło ci o administracyjny podział na woj. śląskie, które jest części
          > ą Śląska składa z części Górnego Śląska i Małopolski, która Śląskiem nie jest.
          >
          > Mieszkam na Górnym Śląsku i wiem gdzie są kopalnie węgla kamiennego. Zobacz na
          > mapie "koronawirusa" gdzie jest najwięcej zakażeń w Polsce - weź nie pieprz głu
          > pot, bo mam do Ciebie szacunek.
          > Województwo śląskie to nie Dolny Śląsk czy Małopolska.

Katowice to Małopolska przyłączona do Śląska w XIII wieku, tak jak teraz Częstochowa za Buzka.
          Dziwię się, że nie ma zakażań w kopalniach soli czy miedzi KGHM. Soli może wirus nie lubić.
          Miedź zaś jest środkiem antywirusowym, ale nie w takim stężeniu. Faktem jest, że na Dolnym Śląsku są zdrowi górnicy, a na Górnym chorzy.

Świętą Górą Śląska jest Ślęża i amen. Od niej, a właściwie od ślazu, ślągwy wziął nazwę cały region.

• qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:15
            Katowice to Małopolska przyłączona do Śląska w XIII wieku, tak jak teraz Częstochowa za Buzka.
            Dziwię się, że nie ma zakażań w kopalniach soli czy miedzi KGHM. Soli może wirus nie lubić.
            Miedź zaś jest środkiem antywirusowym, ale nie w takim stężeniu. Faktem jest, że na Dolnym Śląsku są zdrowi górnicy, a na Górnym chorzy.

Sorry humer, ale nie masz racji. Miałem na myśli Śląsk w obecnych granicach administracyjnych .
            • inocom Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:18
              qinto napisał:

> Katowice to Małopolska przyłączona do Śląska w XIII wieku, tak jak teraz Często
              > chowa za Buzka.
              > Dziwię się, że nie ma zakażań w kopalniach soli czy miedzi KGHM. Soli może wiru
              > s nie lubić.
              > Miedź zaś jest środkiem antywirusowym, ale nie w takim stężeniu. Faktem jest, ż
              > e na Dolnym Śląsku są zdrowi górnicy, a na Górnym chorzy.
              >
              > Sorry humer, ale nie masz racji. Miałem na myśli Śląsk w obecnych granicach adm
              > inistracyjnych .

To zabierz Czechom Śląską Orlicę :)
              Z Herbu Wielkiego.
              • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:21

To zabierz Czechom Śląską Orlicę :)
                Z Herbu Wielkiego.

Proszę Cię.....napisz coś ad rem.
                • inocom Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:26
                  qinto napisał:

>
                  > To zabierz Czechom Śląską Orlicę :)
                  > Z Herbu Wielkiego.
                  >
                  > Proszę Cię.....napisz coś ad rem.

Nie ma Kraju Śląsko-Morawskiego. Bo Śląsk to Częstochowa :)

Człowiek, który nie szanuje własnej historii jest gnidą.
                  • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 20:28
                    Nie ma Kraju Śląsko-Morawskiego. Bo Śląsk to Częstochowa :)

Człowiek, który nie szanuje własnej historii jest gnidą.

No...to się popisałeś humer....aż żal doope ściska.
                    • szwampuch58 Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:29
                      " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plaska
                      • inocom Re: Śląsk to kraina historyczna. 10.06.20, 13:05
                        szwampuch58 napisał:

> " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plaska

Śląsk to także nie Ziemia Kłodzka, choć już tak się przyjęło. Ale ograniczanie Śląska tylko do części Górnego to jakieś kuriozum.
                        • man_sapiens Re: Śląsk to kraina historyczna. 10.06.20, 13:41
                          inocom napisał:

> szwampuch58 napisał:
                          >
                          > > " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plaska
                          >
                          > Śląsk to także nie Ziemia Kłodzka, choć już tak się przyjęło. Ale ograniczanie
                          > Śląska tylko do części Górnego to jakieś kuriozum.

Pisiaki dalej zaśmiecają geograficznymi i nomenklaturowymi "dyskusjami" wątek o nieudolnych działaniach pisiewiczów w zwalczaniu epidemii na Śląsku. Godne podziwu posłuszenstwo wytycznym Wydziału Propagandy KC PiS.
                          • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 10.06.20, 14:59
                            man_sapiens napisał:

> inocom napisał:
                            >
                            > > szwampuch58 napisał:
                            > >
                            > > > " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plaska
                            > >
                            > > Śląsk to także nie Ziemia Kłodzka, choć już tak się przyjęło. Ale ogranic
                            > zanie
                            > > Śląska tylko do części Górnego to jakieś kuriozum.
                            >
                            > Pisiaki dalej zaśmiecają geograficznymi i nomenklaturowymi "dyskusjami" wątek o
                            > nieudolnych działaniach pisiewiczów w zwalczaniu epidemii na Śląsku. Godne pod
                            > ziwu posłuszenstwo wytycznym Wydziału Propagandy KC PiS.

Możesz wymienić tych pisiaków w tym wątku, który założyłem.
                            Inocom-humer - nie jest pisiakiem zapewniam cię, choć jego posty w tym wątku powalają.
                            Ja pisałem o śląsku w obecnych granicach administracyjnych, gdzie jest najwyższa liczba zakażonych, nie pisałem na pewno o Wrocławiu, Opolu.
                            Przedstawia to mapa koronawirusa w Polsce - ten region zaznaczony na niebiesko gdzie na dzień dzisiejszy jest 1156 zakażonych (rekord w kraju) to województwo śląskie a nie dolnośląskie czy opolskie, czy też małopolskie.
                            To informacja dla inocoma, żeby wreszcie przestał pleść głupoty - bo to wstyd.
                            • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 10.06.20, 15:01
                              Sorry, zapomniałem wkleić link z mapa koronawirusa w Polsce.
                              Tekst linku
                            • inocom Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 16:49
                              qinto napisał:

> man_sapiens napisał:
                              >
                              > > inocom napisał:
                              > >
                              > > > szwampuch58 napisał:
                              > > >
                              > > > > " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plas
                              > ka
                              > > >
                              > > > Śląsk to także nie Ziemia Kłodzka, choć już tak się przyjęło. Ale o
                              > granic
                              > > zanie
                              > > > Śląska tylko do części Górnego to jakieś kuriozum.
                              > >
                              > > Pisiaki dalej zaśmiecają geograficznymi i nomenklaturowymi "dyskusjami" w
                              > ątek o
                              > > nieudolnych działaniach pisiewiczów w zwalczaniu epidemii na Śląsku. God
                              > ne pod
                              > > ziwu posłuszenstwo wytycznym Wydziału Propagandy KC PiS.
                              >
                              >
                              > Możesz wymienić tych pisiaków w tym wątku, który założyłem.

> Przedstawia to mapa koronawirusa w Polsce - ten region zaznaczony na niebiesko
                              > gdzie na dzień dzisiejszy jest 1156 zakażonych (rekord w kraju) to województwo
                              > śląskie a nie dolnośląskie czy opolskie, czy też małopolskie.

to województwo śląskie według nomenklatury komunistycznej z PRL. Historia Śląska, ta pisana to ponad tysiąc lat. Niepisana, czyli prehistoria to kilka tysięcy lat. Choćby Osobowice (obecnie osiedle Wrocławia) i gród sprzed 3500 lat sprzed naszej ery. Ludziki się zmieniały na przestrzeni dziejów, a to byli Celtowie, a to byli inni, ale Śląsk był i jest Śląskiem. Tego nie wypaczą lata 44 lata (1945-1989). W Kątach Wrocławskich zaraz po II wojnie światowej mieszkali sami Hanysi (czyli Janki). To było ludność czysto śląska. Niemców tam nie było.

> To informacja dla inocoma, żeby wreszcie przestał pleść głupoty - bo to wstyd.

Zrozum, Częstochowa nie leży na Śląsku. To Małopolska. Komuniści z PRL zrobili wszystko, by zakłamać historię. Buzek nie był lepszy. Kler też nie. Gulbinowicz kazał zaprzestać prac archeologicznych na Wyspie Tumskiej przy budowaniu Hotelu JP II, gdy naukowcy doszli do początku X wieku. Stwierdził żeby to wszystko zalać betonem, bo wcześniej chrześcijan nie było i nie ma co badać. Jak myślisz o województwie, to wyrażaj się precyzyjnie i pisz o województwie. Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB w Polsce.

Śląsk to kraina zbudowana przez Czechów, Polaków, Niemców, Austriaków i Francuzów.
                              • qinto Re: Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 17:02
                                Śląsk to kraina zbudowana przez Czechów, Polaków, Niemców, Austriaków i Francuzów

Zrozum wreszcie inocom, że celem mojego wątku nie była historia śląska, pisałem o sytuacji epidemiologicznej w województwie śląskim w obecnych granicach administracyjnych.
                                Jako rodowity Ślązak, znam co nieco historię śląska.
                                • szwampuch58 Re: Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 19:55
                                  Śląsk to kraina zbudowana przez Ślązakow,naplywowa mendo!
                                  • qinto Re: Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 20:04
                                    szwampuch58 napisał:

> Śląsk to kraina zbudowana przez Ślązakow,naplywowa mendo!
                                    >

Won głupolu z tego wątku...mendą jesteś ty karTofel.
                                    Nie masz nic do powiedzenia - nigdy, więc zamilcz głupku.
                                    • szwampuch58 Re: Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 20:37
                                      rozkazywac gorolu to mozesz swojej tesciowej ....jak pozwoli,oczywista oczywistosc
                                      • qinto Re: Śląsk to Kraina, które wytwarza 1/4 PKB 10.06.20, 20:45
                                        szwampuch58 napisał:

> rozkazywac gorolu to mozesz swojej tesciowej ....jak pozwoli,oczywista oczywi
                                        > stosc
                                        >

Dawno cię powinien wypieprzyć moderator za twoje posty łamiące regulamin i netykietę.
                                        To ja założyłem ten wątek, nie potrafisz nic sensownego napisać to wypierdalaj karToflu.
                                • inocom Jak Ty jesteś Śląsk, to kim jest Jurek z Opola? 11.06.20, 01:18
                                  qinto napisał:

> Jako rodowity Ślązak, znam co nieco historię śląska.

Gdyby walnął taki tekst jakiś niedouczony Mazowszanin, OK. Ale Ślązak twierdzący, że Częstochowa to Śląsk, bo Buzek wkleił w 1997 cześć Małopolski do województwa śląskiego jest czymś kuriozalnym i jeszcze się przy tym upierający, to buc.

Jak Ty jesteś Śląsk, to kim jest Jurek z Opola, abo Janek z Brzegu, abo Henryk z Legnicy?
                                  • qinto Re: Jak Ty jesteś Śląsk, to kim jest Jurek z Opo 11.06.20, 06:16
                                    inocom napisał:

> qinto napisał:
                                    >
                                    >
                                    > > Jako rodowity Ślązak, znam co nieco historię śląska.
                                    >
                                    > Gdyby walnął taki tekst jakiś niedouczony Mazowszanin, OK. Ale Ślązak twierdząc
                                    > y, że Częstochowa to Śląsk, bo Buzek wkleił w 1997 cześć Małopolski do wojewódz
                                    > twa śląskiego jest czymś kuriozalnym i jeszcze się przy tym upierający, to buc.
                                    >
                                    > Jak Ty jesteś Śląsk, to kim jest Jurek z Opola, abo Janek z Brzegu, abo Henryk
                                    > z Legnicy?
                                    >
                                    >

Ja nie jestem Śląsk - jestem ślązakiem od pokoleń.
                                    Po drugie nigdzie nie pisałem, że Częstochowa to Śląsk, i proszę już przestań mendzić, bo moja cierpliwość się skończyła, już jaśniej nie można wytłumaczyć, że pisałem o województwie śląskim w obecnych granicach administracyjnych, jak tego nie możesz zrozumieć, to nie moja wina. Ani słowem nie odniosłeś się ad rem, tylko mendzisz o pierdołach nieistotnych.
                                    Jak mnie pouczasz o historii Śląska to mnie rozśmieszasz.
                                    Daj spokój i nie prowokuj już mnie.
                                    • inocom Częstochowa to woj. śląskie 14.06.20, 23:52
                                      qinto napisał:

> inocom napisał:
                                      >
                                      > > qinto napisał:
                                      > >
                                      > >
                                      > > > Jako rodowity Ślązak, znam co nieco historię śląska.
                                      > >
                                      > > Gdyby walnął taki tekst jakiś niedouczony Mazowszanin, OK. Ale Ślązak twi
                                      > erdząc
                                      > > y, że Częstochowa to Śląsk, bo Buzek wkleił w 1997 cześć Małopolski do wo
                                      > jewódz
                                      > > twa śląskiego jest czymś kuriozalnym i jeszcze się przy tym upierający, t
                                      > o buc.
                                      > >
                                      > > Jak Ty jesteś Śląsk, to kim jest Jurek z Opola, abo Janek z Brzegu, abo H
                                      > enryk
                                      > > z Legnicy?
                                      >
                                      > Ja nie jestem Śląsk - jestem ślązakiem od pokoleń.

Tego akurat nie widać.

> Po drugie nigdzie nie pisałem, że Częstochowa to Śląsk, i proszę już przestań m
                                      > endzić, bo moja cierpliwość się skończyła, już jaśniej nie można wytłumaczyć, ż
                                      > e pisałem o województwie śląskim w obecnych granicach administracyjnych, jak te
                                      > go nie możesz zrozumieć, to nie moja wina. Ani słowem nie odniosłeś się ad rem,
                                      > tylko mendzisz o pierdołach nieistotnych.
                                      > Jak mnie pouczasz o historii Śląska to mnie rozśmieszasz.
                                      > Daj spokój i nie prowokuj już mnie.

Częstochowa to woj. śląskie, czyli według Ciebie Śląsk :) Patrz tytuł wątku.
                                      Częstochowa znajduje się w granicach administracyjnych woj. śląskiego.

Tak przy okazji. Bielsko-Biała to Śląsk czy nie Śląsk, bo nie wiem gdzie byłem na długi weekend? :))))))))
                                      Życie tam tętni zarówno w mieście, jak i w górach, na ulicach słychać "Italiano", a piwo na Piwowarskiej 2 mają zacne.

A wystarczyło posłuchać co ma do powiedzenia prof. Jan Miodek z Tarnowskich Gór i byś się tak nie nadymał, jak jakiś Balun, co zaraz puknie.
                          • inocom O ile wiem to Sutryk z PiSu nie jest 10.06.20, 16:16
                            man_sapiens napisał:

> inocom napisał:
                            >
                            > > szwampuch58 napisał:
                            > >
                            > > > " Śląsk to Częstochowa "....... hehehehehe a Ziemia jast plaska
                            > >
                            > > Śląsk to także nie Ziemia Kłodzka, choć już tak się przyjęło. Ale ogranic
                            > zanie
                            > > Śląska tylko do części Górnego to jakieś kuriozum.
                            >
                            > Pisiaki dalej zaśmiecają geograficznymi i nomenklaturowymi "dyskusjami" wątek o
                            > nieudolnych działaniach pisiewiczów w zwalczaniu epidemii na Śląsku. Godne pod
                            > ziwu posłuszenstwo wytycznym Wydziału Propagandy KC PiS.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,170050205,170050205,Wzrost_zakazen_na_Slasku.html?p=170056462
                            A łamie prawo i to równo. Czego Sutryk szukał w szkole podczas matur bez maseczki? Mam nadzieję, że Kurator na Śląsku wyciągnie wobec dyrekcji szkoły konsekwencje służbowe.
                            • qinto Re: O ile wiem to Sutryk z PiSu nie jest 10.06.20, 16:49
                              A łamie prawo i to równo. Czego Sutryk szukał w szkole podczas matur bez maseczki? Mam nadzieję, że Kurator na Śląsku wyciągnie wobec dyrekcji szkoły konsekwencje służbowe.

Nie tylko on, bez maseczek chodzą w tłum bez zachowania dystansu prezydent Duda, Trzaskowski, Grodzki, tygrysek Kosiniak, Hołownia, Biedroń, większość polityków z pierwszej linii zarówno z PiS jak i totalnej łopozycji.
                              W sklepach czy marketach bez zakrywania ust i nosa oraz bez zachowania jest należytego dystansu zachowuje się ok 60% ludzi - przykład idzie z góry?
                              • inocom Re: O ile wiem to Sutryk z PiSu nie jest 10.06.20, 21:11
                                qinto napisał:

> A łamie prawo i to równo. Czego Sutryk szukał w szkole podczas matur bez masecz
                                > ki? Mam nadzieję, że Kurator na Śląsku wyciągnie wobec dyrekcji szkoły konsekwe
                                > ncje służbowe.
                                >
                                > Nie tylko on, bez maseczek chodzą w tłum bez zachowania dystansu prezydent Duda
                                > , Trzaskowski, Grodzki, tygrysek Kosiniak, Hołownia, Biedroń, większość polityk
                                > ów z pierwszej linii zarówno z PiS jak i totalnej łopozycji.
                                > W sklepach czy marketach bez zakrywania ust i nosa oraz bez zachowania jest nal
                                > eżytego dystansu zachowuje się ok 60% ludzi - przykład idzie z góry?

Tylko, że jest wyszczególnione, kto może wejść do szkoły obecnie nawet w maseczce.
                                Sutryk członkiem komisji nie jest, nauczycielem też nie, maturzystą tym bardziej.
                                Wlazł, by bałamucić dzieciaki, które już mają czynne prawo wyborcze.

Podczas egzaminu w szkole mogą przebywać wyłącznie:
                                1) zdający
                                2) osoby zaangażowane w przeprowadzanie egzaminu, tj. członkowie zespołów nadzorujących, obserwatorzy, egzaminatorzy, specjaliści pracujący ze zdającymi, którym przyznano dostosowanie warunków lub formy przeprowadzania egzaminu, osoby wyznaczone do przygotowania i obsługi oraz obsługujące sprzęt i urządzenia wykorzystywane w czasie egzaminu (np. komputery, sprzęt medyczny), asystenci techniczni
                                3) inni pracownicy szkoły odpowiedzialni za utrzymanie obiektu w czystości, dezynfekcję, obsługę szatni itp.
                                4) uczniowie innych klas oraz nauczyciele, jeżeli nie ma możliwości zrezygnowania z przeprowadzania zajęć edukacyjnych w dniu przeprowadzania egzaminu
                                5) pracownicy odpowiednich służb, np. medycznych, jeżeli wystąpi taka konieczność.
                                • qinto Re: O ile wiem to Sutryk z PiSu nie jest 10.06.20, 21:19

Tylko, że jest wyszczególnione, kto może wejść do szkoły obecnie nawet w maseczce.
                                  Sutryk członkiem komisji nie jest, nauczycielem też nie, maturzystą tym bardziej.
                                  Wlazł, by bałamucić dzieciaki, które już mają czynne prawo wyborcze.

Ale ja go nie broniłem, napisałem, że nie tylko on nie przestrzega obostrzeń.
                                • qinto Re: O ile wiem to Sutryk z PiSu nie jest 10.06.20, 21:23
                                  Ale ja go nie broniłem, napisałem, że nie tylko on nie przestrzega obostrzeń.
                                  • inocom Sutryk jest urzędnikiem RP 10.06.20, 22:03
                                    qinto napisał:

> Ale ja go nie broniłem, napisałem, że nie tylko on nie przestrzega obostrzeń.

Jest prezydentem Wrocławia i nie, że nie przestrzega obostrzeń, ale zwyczajnie łamie prawo, na straży którego winien jako urzędnik stać. Skoro Sutryk bez maseczki może wchodzić we Wrocławiu tam gdzie chce, to dlaczego inni nie mogą?
                                    • qinto Re: Sutryk jest urzędnikiem RP 11.06.20, 06:18
                                      inocom napisał:

> qinto napisał:
                                      >
                                      > > Ale ja go nie broniłem, napisałem, że nie tylko on nie przestrzega obostr
                                      > zeń.
                                      >
                                      > Jest prezydentem Wrocławia i nie, że nie przestrzega obostrzeń, ale zwyczajnie
                                      > łamie prawo, na straży którego winien jako urzędnik stać. Skoro Sutryk bez mase
                                      > czki może wchodzić we Wrocławiu tam gdzie chce, to dlaczego inni nie mogą?

Dalej tak będziesz przynudzał o Sutryku? przecież napisałem co o tym myślę.
                    • inocom Częstochowa jest w woj. śląskim 08.06.20, 21:35
                      qinto napisał:

> Nie ma Kraju Śląsko-Morawskiego. Bo Śląsk to Częstochowa :)
                      >
                      > Człowiek, który nie szanuje własnej historii jest gnidą.

>
                      > No...to się popisałeś humer....aż żal doope ściska.

Czyli to Śląsk :)

Ostrawa już Śląskiem nie jest, bo nie jest w woj. śląskim.

A Jadwiga z Trzebnicy to kto?
                      • taniarada Re: Częstochowa jest w woj. śląskim 08.06.20, 22:20
                        inocom napisał:

> qinto napisał:
                        >
                        > > Nie ma Kraju Śląsko-Morawskiego. Bo Śląsk to Częstochowa :)
                        > >
                        > > Człowiek, który nie szanuje własnej historii jest gnidą.

> >
                        > > No...to się popisałeś humer....aż żal doope ściska.
                        >
                        > Czyli to Śląsk :)
                        >
                        > Ostrawa już Śląskiem nie jest, bo nie jest w woj. śląskim.
                        >
                        > A Jadwiga z Trzebnicy to kto?
                        >
                        > Częstochowa tyle ma do Śląska co Toruń do Gdańska.
                        >
                        >
                        • inocom Re: Częstochowa jest w woj. śląskim 08.06.20, 22:34
                          taniarada napisał(a):

> > Częstochowa tyle ma do Śląska co Toruń do Gdańska.

Ale jest na Śląsku, jak niektórzy uważają :)
                          • szwampuch58 Re: Częstochowa jest w woj. śląskim 08.06.20, 22:38
                            alle smakuja najlepiej wedzone.
                          • taniarada Co sądzę 08.06.20, 22:45
                            inocom napisał:

> taniarada napisał(a):
                            >
                            >
                            > > > Częstochowa tyle ma do Śląska co Toruń do Gdańska.
                            >
                            >
                            > Ale jest na Śląsku, jak niektórzy uważają :)
                            >
                            > Wraca pytanie:
                            - nie lepiej było przeprowadzić wybory 10 maja?A jak okaże sie, ze latem wcale nie wygasnie pandemia - i co gorsza jesienią nasili sie - to czy warto było słuchać Grodzkiego i Budki ?
                            Czy te ich pomysły przeproszą?, w szczególności Grodzki za straszenie śmiertelnymi kopertami ?
                            Gdyby Grodzki nie trzymał ustawy celowo 30 dni grając na zwłokę byłoby juz po wyborach ...
                            Maj był jeszcze dobry, ludzie byli w strachu i bardzo ostrożni, teraz juz zaczynają wierzyć, ze jest po wszystkim, a niektórzy zaczynają wchodzić na plecy. Tak rwą sie do kasy, bez maseczki na dodatek.
                            • inocom Re: Co sądzę 08.06.20, 23:20
                              taniarada napisał(a):

> Gdyby Grodzki nie trzymał ustawy celowo 30 dni grając na zwłokę byłoby juz po w
                              > yborach ...

Wtedy by się totalni zapluli, że Trzaskowski nie wystartował. :) Choć startowała MKB.
                  • pies.na.czarnych Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:24
                    Inocom juz nawet swoim watki skręca. :)
      • szwampuch58 Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:24
        elegancko ta wadzitwa dwoch goroli slaskich,kto lepszy hadziaj....boskie
        • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:32
          szwampuch58 napisał:

> elegancko ta wadzitwa dwoch goroli slaskich,kto lepszy hadziaj....boskie
          >

Co chciałeś napisać karTofel?- jak nie potrafisz po polsku, to napisz to po niemiecku - ich verstehe.
          • szwampuch58 Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:34
            Oki-doki,bitte;
            Fick dich ins Knie,pisior
            • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 21:42
              szwampuch58 napisał:

> Oki-doki,bitte;
              > Fick dich ins Knie,pisior
              >

leck mich am Arsch...KarToffel.
              • szwampuch58 Re: Śląsk to kraina historyczna. 08.06.20, 22:39
                te" przyjemnosc" pozostawiam tobie przy rowie prezesa
      • buldog2 Re: Śląsk to kraina historyczna. 09.06.20, 22:50
        "Jarosław Kaczyński. Dba tylko o Polskę". - ??????:

" 4.800.000 na straty stadniny w Janowie za 2018 i 2017, za 2019 rząd uparcie milczy
        5.000.000 wyniosła w reklamówce sekretarka z CBA
        5.500.000 na trefne maseczki od kumpla, instruktora narciarstwa
        7.500.000 cena zakupu trzech rozbitych limuzyn Dudy, Szydło i Macierewicza
        10.000.000 na komisję Macierewicza, badanie parówek, puszek
        10.000.000 znikło w upadającej, państwowej stoczni GRYFIA za stępkę promu Morawieckiego
        12.000.000 na zabawę na lotnisku w "lądowanie Antonowa"
        17.000.000 na testy które "uległy” zniszczeniu w transporcie LOTu
        20.000.000 na testy które okazały się nieskuteczne
        25.000.000 łącznych dotacji na biznes męża „naszej Beatki”, prywatna szkoła
        27.000.000 przepłacone firmie znajomego Macierewicza za testy z Turcji, 6x drożej niż polskie
        30.000.000 stracił szumnie upaństwowiony, konający Autosan za 20 min spóźnienia na przetarg
        40.000.000 na łapówki dla KNF za przejęcie banku „za złotówkę”
        50.000.000 na projekt księdza egzorcysty, od resortu Ziobry
        65.000.000 wyprowadzone przez senatora PiS z fundacji SKOK
        70.000.000 na nielegalny druk kart wyborczych
        100.000.000 na jachty i wydatki Polskiej Fundacji Narodowej
        115.000.000 poszło wg. raportu NIK na lewe przetargi w służbie więziennej Patryka Jakiego
        140.000.000 na biznes brata i żonki ministra $zumowskiego
        165.000.000 dotacji z budżetu państwa na prywatne muzeum Tadeusza Rydzyka i jego biznesy
        200.000.000 na respiratory od handlarza bronią (dane lista ONZ), 3x drożej niż na rynku
        500.000.000 dla książąt Czartoryskich od Glińskiego, pieniądze znikły, fundacja upada
        1.000.000.000 straciły łącznie państwowe Enea i Energa na budowie elektrowni Ostrołęka
        1.200.000.000 znikło w GetBack, to państwowe banki czyściły portfele z długów na koszt GetBack
        1.300.000.000 promesy kredytowej PKO dla spółki Kaczyńskiego „Srebrna” na dwie wieże
        1.500.000.000 na roczne wynagrodzenia katechetów
        2.000.000.000 na nową planszę pogody w TVP,
        5.000.000.000 wypłacił Bankowy Fundusz Gwarancyjny klientom 13 upadłych kas SKOK
        90.770.000.000 (prawie STO MILIARDÓW ZŁOTYCH) PUSTYCH I BEZ POKRYCIA wydrukował pan Glapiński w NBP na wykup obligacji rządowych (dane samego NBP na początek 06.2020)
        112.000.000.000 dziura w VAT za rządów Banasia i Morawieckiego 2016-2019, dane ministerstwa
        50.000 koperty Kaczyńskiego dla księdza, 18.000 wydane przez Agatę Dudę na apaszki i 4.000 na wstążki to już drobne nie warte splunięcia…

124.000.000.000 o tyle wzrosło zadłużenie państwa od lutego do kwietnia. "
        • qinto Re: Śląsk to kraina historyczna. 10.06.20, 16:51
          Powiedz mi, jaki związek z moim wątkiem ma twoja wklejka - żołnierzu?
          Potrafisz wypowiadać się ad rem, czy ciągle udowadniasz, że masz tylko obsesje.
    • eiran Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 19:55
      Bez paniki, rysiu. Wprawdzie obecny wybuch epidemii na Górnym Śląsku, to ewidentny skutek niekompetencji rządu, to jednak nie ma porównania z Lombardią. W tej najbogatszej prowincji Włoch, średnia długość życia jest pewnie z 10 lat wyższa niż w tzw. GOP, co oznacza, że zakażonych w grupie najwyższego ryzyka jest - w porównaniu do całej populacji, pewnie pięć lub sześć razy więcej. Chorują głównie górnicy i ich najbliżsi, czyli ludzie przed pięćdziesiątką, ich zony i dzieci. Śmiertelność w tych grupach, kiedy już się trafi choroba, jest nawet kilkadziesiąt razy mniejsza, niż wśród stulatków w Bergamo.
      • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:02
        Jak mój post otwierający wątek może sprawić kłopoty takim "tuzom intelektu" jak jasiu-eiran.
        Nie napisałem, że sytuacja jest taka sama jak w Bergamo, napisałem, (może przesadnie), że Śląsk zmierza do Bergamo.jasiu nie "czai różnicy?
        • eiran Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:16
          Nie mam pojęcia, gdzie walet treflowy intelektu (dupek żołędny) rysio wyczytał z mojego wpisu to, co twierdzi.
          • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:20
            eiran napisał:

> Nie mam pojęcia, gdzie walet treflowy intelektu (dupek żołędny) rysio wyczytał
            > z mojego wpisu to, co twierdzi.
            >

Jak zwykle narcyzie błądzisz....za dużo ci POświęciłem mojego czasu. Clint Eastwood...
      • pies.na.czarnych Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:29
        > Śmiertelność w tych grupach, kiedy już się trafi choroba, jest nawet kilkadziesiąt razy mniejsza, niż wśród stulatków w Bergamo.

Bo polscy górnicy umierają na pylice, a nie na COVID-19.
        • inocom Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 22:45
          pies.na.czarnych napisała:

> > Śmiertelność w tych grupach, kiedy już się trafi choroba, jest nawet kil
          > kadziesiąt razy mniejsza, niż wśród stulatków w Bergamo.
          >
          > Bo polscy górnicy umierają na pylice, a nie na COVID-19.

Znów uogólniasz.

Śląska kopalnia.
          Tekst linku
      • taniarada Czyli obywatelu 08.06.20, 22:06
        eiran napisał:

> Bez paniki, rysiu. Wprawdzie obecny wybuch epidemii na Górnym Śląsku, to ewiden
        > tny skutek niekompetencji rządu, to jednak nie ma porównania z Lombardią. W tej
        > najbogatszej prowincji Włoch, średnia długość życia jest pewnie z 10 lat wyższ
        > a niż w tzw. GOP, co oznacza, że zakażonych w grupie najwyższego ryzyka jest -
        > w porównaniu do całej populacji, pewnie pięć lub sześć razy więcej. Chorują głó
        > wnie górnicy i ich najbliżsi, czyli ludzie przed pięćdziesiątką, ich zony i dz
        > ieci. Śmiertelność w tych grupach, kiedy już się trafi choroba, jest nawet kil
        > kadziesiąt razy mniejsza, niż wśród stulatków w Bergamo.
        >
        Poprzedni rząd zrobił by lepiej.I zamknął kopalnie i cały Śląsk?Jedynie dobrze rozumiecie że ofiar wśród górników mało.Czyżby różnicą w wirusach?
        • eiran Re: Czyli obywatelu 09.06.20, 08:34
          taniarada napisał(a):

> Poprzedni rząd zrobił by lepiej.I zamknął kopalnie i cały Śląsk?Jedynie dobrze
          > rozumiecie że ofiar wśród górników mało.Czyżby różnicą w wirusach?

Ten wpis niedorozwoja zdecydowanie nie został skonsultowany z prowadzącym, bo nie wiadomo o co w nim chodzi.
    • jureek Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:15
      Oglądałem wczoraj w telewizji mszę z Jasnej Góry. Szczelnie wypełniony kościół, wielu wiernych bez maseczek, wcześniej zgromadzenia dziesiątek ludzi z Trzaskowskim, z Dudą - a gdy dziennych zakażeń było 2 razy mniej, to walili mandaty samotnemu rowerzyście jadącemu przez las.
      • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:17
        jureek napisał:

> Oglądałem wczoraj w telewizji mszę z Jasnej Góry. Szczelnie wypełniony kościół,
        > wielu wiernych bez maseczek, wcześniej zgromadzenia dziesiątek ludzi z Trzasko
        > wskim, z Dudą - a gdy dziennych zakażeń było 2 razy mniej, to walili mandaty sa
        > motnemu rowerzyście jadącemu przez las.

Masz rację...tak postępuje większość, polityków, rządzących i zwykłych ludzi, obserwuje to online.
        Ludziskom wydaje się, że wirus zdechł - nieprawda, on się tylko przyczaił.
      • stasi1 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 20:55
        Tylko że wtedy nikt nie wiedział czym się skończy ta epidemia. Teraz wiemy że raczej damy radę. Inna sprawa że kiedy nie można było jeździć rowerem ani chodzić do lasu ja to robiłem. Żadnego mandatu nie dostałem
        • man_sapiens Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:16
          stasi1 napisał:

> Tylko że wtedy nikt nie wiedział czym się skończy ta epidemia. Teraz wiemy że
          > raczej damy radę.

Teraz wiemy, że w przeciwieństwie do państw UE (poza Szwecją) polski rząd nie daje rady. Wszędzie już dawno minęło maksimum ilości aktywnie chorych w danym dniu, w Polsce ta liczba bez przerwy rośnie, ostatnio coraz szybciej. A testujemy dziennie mniej niż większość krajów. Ale za to w zakupach bezużytecznych maseczek i grantach jesteśmy niezrównani.
          • stasi1 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 09.06.20, 08:57
            Trudno powiedzieć czy tak źle. Mamy w miarę równomierny przyrost tych chorych, bez gwałtownej górki, za to dłużej. I takie były modele. Albo szybki wzrost powyżej możliwości służby zdrowia za to krótszy okres epidemii albo mały wzrost ale dłuższy czas. My wybraliśmy ten drugi model. A co do Szwecji to wczoraj mieli mniej zachorowań niż u nas. Ale u nich to było minimum z 2 miesięcy u nas max od początku. A testuje się po to aby wykryć zarażonych, nie po to aby tylko testować. W liczbie testów na zarażonego nie jest u nas źle. Chyba że złe osoby testujemy
            • x2468 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 09.06.20, 11:08
              W liczbie testow jest swietnie, jak odwrocic tabele to na I miejscu bedzie Albania, my na drrugim. Jest super.
              • stasi1 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 09:04
                Przecież napisałem na zarażonego. Po co testować tych co nie mieli szanse zarazić się? Samo testowanie nie zapobiegnie zarażeniu
                • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 16:58
                  stasi1 napisał:

> Przecież napisałem na zarażonego. Po co testować tych co nie mieli szanse zaraz
                  > ić się? Samo testowanie nie zapobiegnie zarażeniu

Oczywiście, ale skoro już wiadomo było od trzech tygodni o wzroście zachorowań wśród górników (którzy jako młodzi ludzie przechodzą to bezobjawowo) to należało podjąć wcześniej radykalne środki.
                  Węgla na hałdach jest dosyć, należało już trzy tygodnie temu zamknąć kopalnie w sensie wydobycia, bo nieliczni górnicy na dole są niezbędni, w celu zabezpieczenia wyrobisk, kontroli zagrożeń, pompowania wody etc.
                  Jest to jednak niewielka ilość ludzi.
                  Dlatego, że znam specyfikę górnictwa napisałem ten wątek.
                  Nie mam litości dla decydentów, bo to ich wina. Nie jest to wina opozycji.
                  • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 19:04
                    Tak jest qinto, w tej sprawie przyznaję ci rację po całości.

O dużych skupiskach ludzi razem pracujących, a szczególnie górnikach ze względu na ich specyficzny charakter pracy należało pomyśleć na samym początku epidemii i podjąć odpowiednie kroki. Inteligentne nastoletnie dziecko by na to wpadło.

Czy my mamy prawo wiedzieć kto doradza ministrowi Szumowskiemu?
                    Poza instruktorem narciarskim, bratem i tym pani od lodu w majtkach?

Na listę doradców udało mi się trafić w sieci raz jeden, szkoda, że nie skopiowałam. Żenada to była.
                    Na kilkunastu wymienionych był jeden epidemiolog, jedna pani pediatra (!), reszta pracownicy administracyjni, gryzipiórki bez kompetencji w tym temacie...
                  • stasi1 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 13.06.20, 17:31
                    Jakiś człowiek od wydobycia węgla pisał że kopalnie są pod tym względem pewne że dojdzie do zarażeń, jeszcze przed samymi zarażeniami w kopalniach
      • taniarada Super było nas dwóchm 08.06.20, 21:58
        jureek napisał:

> Oglądałem wczoraj w telewizji mszę z Jasnej Góry. Szczelnie wypełniony kościół,
        > wielu wiernych bez maseczek, wcześniej zgromadzenia dziesiątek ludzi z Trzasko
        > wskim, z Dudą - a gdy dziennych zakażeń było 2 razy mniej, to walili mandaty sa
        > motnemu rowerzyście jadącemu przez las.
        Msze oglądam w telewizji jest dyspensa.Kiedyś podjechałem na Jasną ,mam trzy minuty rowerem .Faktycznie ludzie cisną się bez masek.Ale co tu gadać o kościele .Dzisiaj w Castoramie ochroniarz co drugiego upominał ,że bez maseczek wchodzą.W Biedronie to normalka .Ja jak wchodzę to odcinam się wózkiem bo by na plecy wlazły. Ogólnie to kobietę wypuszczam na zakupy .Młodsza niech biega.Ja w aucie ,muzyka i czekam jako tragarz.Przyjedź kiedy z kobietą ,ty i ginto .To pobiegamy po Jasnej i po Częstochowie.Ze spaniem nie ma problemu.Trzymaj się.
        • jureek Re: Super było nas dwóchm 09.06.20, 09:11
          taniarada napisał(a):

> ,muzyka i czekam jako tragarz.Przyjedź kiedy z kobietą ,ty i ginto .To pobiega
          > my po Jasnej i po Częstochowie.Ze spaniem nie ma problemu.Trzymaj się.

Dziękuję za zaproszenie. W sierpniu wybieram się rowerem. Ode mnie to tylko 100 km. Pojedziemy z synem, żona dojedzie z drugim synem samochodem.
          Też się trzymaj.
    • pies.na.czarnych Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:22
      Kartofel oczy otworzył???
      • szwampuch58 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:28
        bulwa kartoflana ma wiele oczek(nie wodnych) jak jedno otwarte to "wuj" znaczy
        • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:33
          Jak zwykle karTofel Drewniok nie ma nic do powiedzenia na temat wątku.
          • szwampuch58 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 22:31
            hmmmm,jak pamietam Jozek z Monachium absolutny fan pisowskiej gupoty,stary kawaler,kolega geniusza polewania wody Szczerskiego ,"intiligentny inaczej, nigdy nie pozwolil by siEm na krytyke pisowskiej bolszewii.....teraz ja mam byc teraz Drewniokiem????? kuzna,co jest z toba ciulu pisowski,chlejesz?
    • pies.na.czarnych Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 21:43
      "Sobota, 6 czerwca - 576 nowych wykrytych przypadków.
      Niedziela, 7 czerwca - 575 nowych wykrytych przypadków.
      Poniedziałek, 8 czerwca - 599 nowych wykrytych przypadków.
      A teraz powtarzajmy: "jesteśmy liderami walki z koronawirusem"
      • taniarada No patrz czarny 08.06.20, 22:02
        pies.na.czarnych napisała:

> "Sobota, 6 czerwca - 576 nowych wykrytych przypadków.
        > Niedziela, 7 czerwca - 575 nowych wykrytych przypadków.
        > Poniedziałek, 8 czerwca - 599 nowych wykrytych przypadków.
        > A teraz powtarzajmy: "jesteśmy liderami walki z koronawirusem"
        >
        Tera to nic nie przeszkadza wyborom.Koperty nie są zatrute ? Przecież Szumowski gadał czym później wybory to gorzej.Ale ty i cała ta zgniła opozycja go tylko opluwała.Mądry Polak po szkodzie.
    • taniarada Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 22:13
      Instytut Górnictwa nie przewidział. A w fabryce mięsa w Starachowicach szło przewidzieć? A w ubojni w Niemczech? Rozumiem, że wyznaczono datę wyborów i jest parcie na rozliczenia dla gawiedzi ,ale epidemia to problem na dziś i jutro. Co Pan radzisz - zamknąć przemysł w Polsce czy zmienić ministra i od samego komunikatu wirus padnie?
      • man_sapiens Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 22:56
        taniarada napisał(a):
        > Co
        > Pan radzisz - zamknąć przemysł w Polsce czy zmienić ministra i od samego
        > komunikatu wirus padnie?

Zmienić rząd na taki, dla którego propaganda nie będzie ważniejsza od zdrowia i życia obywateli, który będzie umiał zorganizować zespół fachowców i skutecznie wypełniać swoje zadania, dla którego dobro obywateli będzie ważniejsze niż własne profity i granty. Czyli dowolny nie związany z PiS.
    • buldog2 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 22:29
      Wasze utrapienia są lepsze, niż nasze, zwykłych ludzi.
      Nawet 100% pensji, to za mało, górnikom należy się więcej.
      I dostaniecie jeszcze więcej, bo jak to jest w Biblii - kto ma wiele, temu będzie dodane - jakoś tak.
    • pies.na.czarnych Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 08.06.20, 23:15
      Zaczynam podejrzewać, ze pisi specjalnie dopuścili do takiego stanu na Śląsku. Teraz beda mogli łatwiej fałszować wybory, albo ogłosić stan wojenny gdy wściekli ludzie na wywyższanie górników zaczyna demonstrować.
    • buldog2 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 09.06.20, 09:28
      Tak to prawda.
      Pod światłym kierownictwem naszej Partii i Związków Zawodowych w świetlaną przeszłość!
    • buldog2 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 09.06.20, 09:46
      Tak, to ich wina.
      Za mały haracz zdzierają z narodu dla Górników, których żołądek jest lepszy.
      Niedługo dobra zmiana: na drugą kadencję węgiel i prąd dwa razy droższy.
    • stanpan Zdrowy rozsądek nie dał rady? 09.06.20, 09:47
      zastąpić maseczek!
      >
      • inocom Ano nie dał 09.06.20, 20:17
        stanpan napisał:

Totalni są odporni na rozsądek.
        gazetawroclawska.pl/juz-wszedzie-bez-maseczki-przyklad-idzie-z-gory-niestety-zly/ar/c1-15016238
        Szkoda tylko dzieci, które ten kretyn mógł zarazić.
    • x2468 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 09.06.20, 10:16
      Wina Tuska.
    • petronella.kozlowska Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 15:58
      Czy wzrost zakażeń nie jest związany z powrotem kobiet pracujących w pewnego typu lokach w RFN?
      • taniarada Twój post uciekł 10.06.20, 21:41
        petronella.kozlowska napisała:

> Czy wzrost zakażeń nie jest związany z powrotem kobiet pracujących w pewnego ty
        > pu lokach w RFN?
        Sorry . Bo tu tylko szwambuch grasuje.No fakt.Ile cichodajek grasuje w Niemczech, by dorobić do budżetu .Trzymaj się cieplutko.
        • petronella.kozlowska Re: Twój post uciekł 11.06.20, 12:07
          i zarobić na krasnoludki do ogródka
          • petronella.kozlowska Re: Twój post uciekł 11.06.20, 12:13
            i somsiadom pokazywać czego to Gabi nie nawiozła
      • buldog2 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:50
        W NRF.
        • inocom Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 23:39
          buldog2 napisał:

> W NRF.

pl.wikipedia.org/wiki/Republika_Federalna_Niemiec_%281949%E2%80%931990%29
    • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 20:39
      Całkiem prywatne pytanie. Mieszkasz na Śląsku, widujesz górników, pewnikiem rozmawiasz z niektórymi. Jak oni widzą tę nadzwyczajną opiekę ze strony rządu? Czy tak po ludzku nie jest im wstyd, że tu 100% a gdzie indziej mniej, przecież daliby sobie radę bez tych przywilejów. Bo tak po prawdzie, rząd nadmiernie dofinansowując górników robi im krzywdę, przypina łatkę darmozjadów.
      • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 20:48
        behemot17-13 napisał:

> Całkiem prywatne pytanie. Mieszkasz na Śląsku, widujesz górników, pewnikiem roz
        > mawiasz z niektórymi. Jak oni widzą tę nadzwyczajną opiekę ze strony rządu? Cz
        > y tak po ludzku nie jest im wstyd, że tu 100% a gdzie indziej mniej, przecież d
        > aliby sobie radę bez tych przywilejów. Bo tak po prawdzie, rząd nadmiernie dofi
        > nansowując górników robi im krzywdę, przypina łatkę darmozjadów.

Do kogo diabełku kierujesz to pytanie?
        • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:02
          Ku Tobie, ale mogło mi się coś pokiełbasić, zdarza się.
          • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:07
            behemot17-13 napisał:

> Ku Tobie, ale mogło mi się coś pokiełbasić, zdarza się.
            >

W takim razie przeczytaj mój post otwarcia i inne moje posty, spokojnie ze zrozumieniem. Bo za cholerę nie mogę zrozumieć Twojego postu diabełku. O so się rozchodzi?
            • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:20
              Twój post tyczy górników, zamykania kopalni. Rekompensat już nie?
              • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:25
                behemot17-13 napisał:

> Twój post tyczy górników, zamykania kopalni. Rekompensat już nie?
                >

Nie, wypowiadałem się wyraźnie o co mi chodzi w poście otwarcia. Co mi tutaj opowiadasz o rekompensatach....
                • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:31
                  Rekompensaty mieszczą się w Twoim wątku, przecież. Uciekasz od niewygodnego pytania, cóż.
                  • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:45
                    behemot17-13 napisał:

> Rekompensaty mieszczą się w Twoim wątku, przecież. Uciekasz od niewygodnego pyt
                    > ania, cóż.
                    >

Urwał..... ja nie założyłem wątku o rekompensatach, ile razy mam Ci to tłumaczyć? Naprawdę tak trudno jest zrozumieć ten krótki post otwarcia.
                    Ja od niczego nie uciekam, a Ty mi nie zarzucaj ucieczki. Ja nie mam wpływu na to, co piszą wypowiadający się w tym wątku....taki np.szwampuch58 - czy on się wypowiadał choć raz ad rem w tym wątku. Teraz Ty zaczynasz, wczoraj był inocom, na palcach jednej ręki nie można policzyć wypowiedzi ad rem w moim wątku.
                    Daj spokój diabełku, zrób sobie meliskę, siusiu, paciorek i idź spać.
                    Dobranoc.
                    • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:57
                      Niestety nie ma zmiłuj się. Założyłeś temat, temat powiązany z przywilejami dla górników. Zrobiłem siusiu, paciorka niestety nie używam.
                      Jeszcze raz - Całkiem prywatne pytanie. Mieszkasz na Śląsku, widujesz górników, pewnikiem rozmawiasz z niektórymi. Jak oni widzą tę nadzwyczajną opiekę ze strony rządu? Czy tak po ludzku nie jest im wstyd, że tu 100% a gdzie indziej mniej, przecież daliby sobie radę bez tych przywilejów. Bo tak po prawdzie, rząd nadmiernie dofinansowując górników robi im krzywdę, przypina łatkę darmozjadów.
                      • taniarada Ale się bobasku przyczepiłeś 10.06.20, 22:06
                        behemot17-13 napisał:

> Niestety nie ma zmiłuj się. Założyłeś temat, temat powiązany z przywilejami dla
                        > górników. Zrobiłem siusiu, paciorka niestety nie używam.
                        > Jeszcze raz - Całkiem prywatne pytanie. Mieszkasz na Śląsku, widujesz górników,
                        > pewnikiem rozmawiasz z niektórymi. Jak oni widzą tę nadzwyczajną opiekę ze str
                        > ony rządu? Czy tak po ludzku nie jest im wstyd, że tu 100% a gdzie indziej mnie
                        > j, przecież daliby sobie radę bez tych przywilejów. Bo tak po prawdzie, rząd na
                        > dmiernie dofinansowując górników robi im krzywdę, przypina łatkę darmozjadów.
                        >
                        A tu krótko.A nie można zamknąć górników w kopalni? Oni tam czują się jak w domu, dostają niebotyczne pieniądze ,a nam nie groziłby wybuch epidemii na Śląsku.A Pisiory by straciły wyborców.Zadowolony ziomal?
                      • inocom Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 00:39
                        behemot17-13 napisał:

> Niestety nie ma zmiłuj się. Założyłeś temat, temat powiązany z przywilejami dla
                        > górników. Zrobiłem siusiu, paciorka niestety nie używam.
                        > Jeszcze raz - Całkiem prywatne pytanie. Mieszkasz na Śląsku, widujesz górników,
                        > pewnikiem rozmawiasz z niektórymi. Jak oni widzą tę nadzwyczajną opiekę ze str
                        > ony rządu? Czy tak po ludzku nie jest im wstyd, że tu 100% a gdzie indziej mnie
                        > j, przecież daliby sobie radę bez tych przywilejów. Bo tak po prawdzie, rząd na
                        > dmiernie dofinansowując górników robi im krzywdę, przypina łatkę darmozjadów.

Kopalnia węgla kamiennego to nie jest kopalnia KGHMu. W KGHMie masz szanse dożyć w zdrowiu emerytury. W KWK marne szanse. Pylica itp. Górnośląscy górnicy są jak sportowcy. Co zgromadzą za młodu to ich. Dolnośląscy mają tego farta, że grzebią albo w twardych skałach, albo w soli. Albo pył szybko opada, albo ludziki się inhalują morską bryzą.

Tak przy okazji zastanawiam się jakie lobby musi stać za tym, by dodawać mikroplastik do potraw. Co jedna sława wychwala sól morską z plastikiem. Ale żaden mistrz kuchni nie zająknie się nad solą morską obecnie kamienną sprzed ery wynalezienia plastiku :)
                        • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 06:21
                          Kopalnia węgla kamiennego to nie jest kopalnia KGHMu. W KGHMie masz szanse dożyć w zdrowiu emerytury. W KWK marne szanse. Pylica itp. Górnośląscy górnicy są jak sportowcy. Co zgromadzą za młodu to ich. Dolnośląscy mają tego farta, że grzebią albo w twardych skałach, albo w soli. Albo pył szybko opada, albo ludziki się inhalują morską bryzą.

P....lisz jak potłuczony humer, temat wątku jest inny. Nie wymądrzaj się.
                          • inocom Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 14.06.20, 20:26
                            qinto napisał:

> Kopalnia węgla kamiennego to nie jest kopalnia KGHMu. W KGHMie masz szanse doży
                            > ć w zdrowiu emerytury. W KWK marne szanse. Pylica itp. Górnośląscy górnicy są j
                            > ak sportowcy. Co zgromadzą za młodu to ich. Dolnośląscy mają tego farta, że grz
                            > ebią albo w twardych skałach, albo w soli. Albo pył szybko opada, albo ludziki
                            > się inhalują morską bryzą.
                            >
                            > P....lisz jak potłuczony humer, temat wątku jest inny. Nie wymądrzaj się.

Chalkozyn
                            5,5–5,8 g/cm³

Bornit
                            4,9 – 5,4 g/cm³

Kowelin
                            4,6-4,76 g/cm³

Węgiel kamienny
                            ~1.35 g/cm³

Jest też inna technologia. Miedź wydobywa się głownie wybuchowo (zaminowanie pola, detonacja, jak opadnie był wybranie urobku). Węgiel kamienny raczej nie.
                      • qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 06:22
                        Niestety nie ma zmiłuj się. Założyłeś temat, temat powiązany z przywilejami dla górników.

Boszsz....co za nudziarze w tym wątku.
        • szwampuch58 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 10.06.20, 21:02
          do twojej tesciowej ,tuku gorolski....hehehehehe
    • no-popis Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 06:28
      qinto napisał:

> To wina Ministerstwa Zdrowia, PIS i innych czynników.
      > Q...a pisałem o tym, że tę sytuację należało przewidzieć . Należało zamknąć kop
      > alnie trzy tygodnie albo miesiąc wcześniej.Śląsk zmierza w tej chwili do Bergam
      > o, chcę wyraźnie zaznaczyć przez niekompetencję rządzących.
      Może niekompetencja, a może był to strach przed protestami górników czy przed utratą władzy lub spadkiem popularności w okresie wyborów prezydenckich.
      • pies.na.czarnych Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 16:08
        Dziwne jest w tej sprawie to, że najbardziej zawirusowane kopalnie nadal pracują. Ta sprawa ma drugie dno i śmierdzi na odległość.
      • inocom Biedny Górny Śląsk :) 15.06.20, 09:13
        no-popis napisała:

> qinto napisał:
        >
        > > To wina Ministerstwa Zdrowia, PIS i innych czynników.
        > > Q...a pisałem o tym, że tę sytuację należało przewidzieć . Należało zamkn
        > ąć kop
        > > alnie trzy tygodnie albo miesiąc wcześniej.Śląsk zmierza w tej chwili do
        > Bergam
        > > o, chcę wyraźnie zaznaczyć przez niekompetencję rządzących.
        > Może niekompetencja, a może był to strach przed protestami górników czy przed u
        > tratą władzy lub spadkiem popularności w okresie wyborów prezydenckich.

Biedny Górny Śląsk
        10842 przypadki - 267 zgodny / śmiertelność 2.46 %

Bogate Mazowsze
        4358 przypadki - 298 zgodny / śmiertelność aż 6.84%

Tylko mi nie mów, że na Mazowszu nie robią testów.

www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-prof-simon-doprowadzono-do-tragedii-na-slasku-ktorej-mozna-b,nId,4555162
        Właśnie wróciłem z woj. śląskiego. Życie tam kwitnie. W górach pełno turystów.
    • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 13:43
      Najnowsze wydanie mp.pl z 10.06.2020, fragmenty:

[…] „ O tym, że wieści ze Śląska będą złe, rząd już wie. W najbliższych ośmiu-dziesięciu dniach spodziewamy się większej liczby potwierdzonych przypadków koronawirusa na Śląsku – mówił we wtorek premier Mateusz Morawiecki. To nie przypuszczenie, premier musi znać wyniki testów, jakie laboratoria przekazały spółkom węglowym. Ministerstwo Zdrowia przekazuje do publicznej wiadomości informacje, jakie napływają z wojewódzkich stacji epidemiologicznych. Z opóźnieniem.

Sytuacja na Śląsku jest poważna – gdyby nie była, rząd nie zdecydowałby się na ryzykowny i kosztowny krok, jakim jest faktyczne wstrzymanie wydobycia węgla. Ryzykowny, kosztowny – i spóźniony, bo taką decyzję (lub zdecydowane ograniczenie pracy kopalni) eksperci rekomendowali już pod koniec kwietnia.”[…]

[…] „ Nie testowano Śląska w wystarczający sposób, i cokolwiek przedstawiciele rządu mówią w tej chwili o bezprecedensowej akcji wymazywania górników i ich rodzin, na którą świat patrzy z podziwem i będzie szedł w nasze ślady, dane dotyczące testowania każą na te stwierdzenia patrzeć z zupełnie innej perspektywy.

Gdy w województwie mazowieckim (stan na 8 czerwca) wykonano ponad 276 tysięcy testów, na Śląsku – nieco ponad 103 tysiące (w tym kilkadziesiąt tysięcy w ostatnich trzech tygodniach, odkąd zaczęto masowo testować górników). Śląsk pod względem liczby testów ustępuje Wielkopolsce (118 tysięcy testów), a niewiele mniej – po ponad 80 tysięcy – wykonano na Dolnym Śląsku i w Małopolsce, województwach o zupełnie innym przebiegu epidemii, i z wyraźnie mniejszą liczbą mieszkańców.

To jednak nie wszystko. Nieraz pisaliśmy, że to nie globalna liczba testów, ale liczba testów w przeliczeniu na liczbę mieszkańców jest bardziej miarodajna. Przypomnijmy: w Polsce w przeliczeniu na milion mieszkańców wykonano ok. 28,7 tys. testów. Jeśli rozbić to na regiony, wskaźnik dla Mazowsza wynosi ok. 51,1 tysiąca (co daje wynik niemal identyczny jak mają Niemcy). Imponująco wygląda wskaźnik dla Świętokrzyskiego – 46,5 tysiąca (lepszy niż w Czechach), powyżej średniej dla Polski znajdują się jeszcze Wielkopolska, Pomorskie i Dolnośląskie. Wskaźnik dla Śląska wynosi w tej chwili niespełna 23 tysiące”

• qinto Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 11.06.20, 14:05
        To jednak nie wszystko. Nieraz pisaliśmy, że to nie globalna liczba testów, ale liczba testów w przeliczeniu na liczbę mieszkańców jest bardziej miarodajna. Przypomnijmy: w Polsce w przeliczeniu na milion mieszkańców wykonano ok. 28,7 tys. testów. Jeśli rozbić to na regiony, wskaźnik dla Mazowsza wynosi ok. 51,1 tysiąca (co daje wynik niemal identyczny jak mają Niemcy). Imponująco wygląda wskaźnik dla Świętokrzyskiego – 46,5 tysiąca (lepszy niż w Czechach), powyżej średniej dla Polski znajdują się jeszcze Wielkopolska, Pomorskie i Dolnośląskie. Wskaźnik dla Śląska wynosi w tej chwili niespełna 23 tysiące”

Minister Zdrowia nie musi się znać na specyfice pracy górniczej, ale ma swoich zastępców i ktoś powinien mu pewne podstawowe sprawy wytłumaczyć.
        Już podczas zjazdu na dół kopalni, gdyby przestrzegać odstępów, choćby 1,5m, to zjazd na dół trwałby ok. kilku godzin. To nie wszystko, po zjeździe w dół górnicy muszą się udać do miejsc pracy odległych o ok. 3-6 km. są stłoczeni w małych wagonikach jeden przy drugim, gdyby znowu zachowywano odpowiednie odstępy, to jazda jednej zmiany na miejsce pracy również trwałaby kilka godzin.
        Dlatego napisałem ten wątek, że winien rząd, ministerstwo zdrowia i PIP, PIS, i wiele innych podmiotów.
        Nie mam litości, do rządzących, bo można było sobie z tym problemem zaradzić.
        To już jest nie tylko kwestia zakażonych górników, ale ich rodzin, krewnych, znajomych etc.
        Dlatego rośnie liczba zakażonych na śląsku, obecnie jest już 10335 zakażonych.
        Nosz urawał.....nie trzeba było wyborów i zabójczych kopert.

fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/wykresy/news-koronawirus-w-polsce-aktualne-dane-mapa-zachorowan-i-zgonow,nId,4508505#iwa_source=special
        • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 12.06.20, 11:33
          qinto napisał:
          > Już podczas zjazdu na dół kopalni, gdyby przestrzegać odstępów, choćby 1,5m, t
          > o zjazd na dół trwałby ok. kilku godzin. To nie wszystko, po zjeździe w dół gór
          > nicy muszą się udać do miejsc pracy odległych o ok. 3-6 km. są stłoczeni w mały
          > ch wagonikach jeden przy drugim, gdyby znowu zachowywano odpowiednie odstępy, t
          > o jazda jednej zmiany na miejsce pracy również trwałaby kilka godzin.

Kto się nad tym zastanawia? Na pewno nie urzędnicy ministerstw jeżdżący do pracy w garniturach.
          Wybitna niechęć do słuchania prawdziwych ekspertów dotyczy nie tylko górnictwa, ale jej skutki widoczne są na każdym kroku, w każdej dziedzinie. Były minister Markowski, nim doszedł do stanowisk ministerialnych przeszedł wszystkie szczeble pracy w górnictwie, zaczynając od górnika dołowego, poprzez ratownika górniczego i zarządzanie.. Ten człowiek wie o czym mówi i mówił. Słuchał go ktoś ??? I jeszcze trochę takich ludzi by się znalazło. Ale po co słuchać innych, rządzący to bezwzględni, pyszałkowaci ignoranci. Tym razem chodzi o bezpośrednie zagrożenie życia ludzi!!!

> Dlatego napisałem ten wątek, że winien rząd, ministerstwo zdrowia i PIP, PIS, i
          > wiele innych podmiotów.
          > Nie mam litości, do rządzących, bo można było sobie z tym problemem zaradzić.
          > To już jest nie tylko kwestia zakażonych górników, ale ich rodzin, krewnych, zn
          > ajomych etc.

To jest kwesta wszystkich mieszkańców tej aglomeracji, bo górnicy i ich rodziny nie mieszkają w odosobnionych, ogrodzonych i pilnowanych osiedlach o specjalnym reżimie. Mieszkają wśród nas, robią zakupy w tych samych sklepach, chodzą do tych samych zakładów usługowych, czy placówek służby zdrowia itd
          Przy tak gęstym zaludnieniu Śląsk idzie w model włoski i cyniczne dranie zajęte kręceniem lodów na pandemii są temu winne.

Nie mają odwagi zaostrzyć reżim sanitarny na Śląsku, chociażby przywrócić konieczność powszechnego obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej. I ten brak decyzji jest podyktowany kalkulacja polityczną.

Opowieści z mgły o tym, że na Śląsku nie ma transmisji poziomej niech sobie pan kłamczyński Szu w buty wsadzi.

> Dlatego rośnie liczba zakażonych na śląsku, obecnie jest już 10335 zakażonych.
          > Nosz urawał.....nie trzeba było wyborów i zabójczych kopert.

Jest źle, jest bardzo źle.

• ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 12.06.20, 11:47
            Dodam, że mądrzejsi i myślący ludzie sami podjęli dostępne środki ostrożności i widuję na ulicach coraz więcej ludzi w maseczkach, mimo, że ten obowiązek został zniesiony.

Niestety, widuję częściej tych, którzy uwierzyli w wymyślony „brak transmisji poziomej” i „wygaszanie epidemii” i natychmiast zapomnieli o wszystkich restrykcjach, tak więc tłoczą się w sklepach, leżą sobie na plecach w kolejkach, przemieszczają się rozwrzeszczanych watahami...

Zgroza.
          • snajper55 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 13.06.20, 17:53
            ta napisała:

> Jest źle, jest bardzo źle.

Co było celem rządów większości państw? Celem było tak zwane "wypłaszczenie wykresu". Dlaczego? Aby nie zatkała się służba zdrowia, aby ludzie nie umierali z powodu braku respiratorów. Udało sìę to w Polsce? Tak. To czego jeszcze chcecie??? Aby wirus zniknął? Nie zniknie.

Bez względu na to co robimy te 80% populacji zachoruje. U nas bedzie trwać to dłużej, ponieważ "wyplaszczyliśmy wykres" i mała liczba Polaków już chorowała. Gdzie indziej mieli po kilka tysięcy zakażeń dziennie i oni szybciej te 80% populacji osiągną. Nie ma znaczenia ile jest zarażeń dziennie dopóki służba zdrowia daje radę i respiratorów starcza.

Jest dobrze. Bardzo dobrze.

S.
            • taniarada Po tym weekendzie będzie się działo 13.06.20, 18:23
              snajper55 napisał:

> ta napisała:
              >
              > > Jest źle, jest bardzo źle.
              >
              > Co było celem rządów większości państw? Celem było tak zwane "wypłaszczenie wyk
              > resu". Dlaczego? Aby nie zatkała się służba zdrowia, aby ludzie nie umierali z
              > powodu braku respiratorów. Udało sìę to w Polsce? Tak. To czego jeszcze chcecie
              > ??? Aby wirus zniknął? Nie zniknie.
              >
              > Bez względu na to co robimy te 80% populacji zachoruje. U nas bedzie trwać to d
              > łużej, ponieważ "wyplaszczyliśmy wykres" i mała liczba Polaków już chorowała. G
              > dzie indziej mieli po kilka tysięcy zakażeń dziennie i oni szybciej te 80% popu
              > lacji osiągną. Nie ma znaczenia ile jest zarażeń dziennie dopóki służba
              > zdrowia daje radę i respiratorów starcza.
              >
              > Jest dobrze. Bardzo dobrze.
              >
              > S.
              Wiara ruszyła nad morze i w góry.Tlok jak za dawnych lat .Panie jaką bieda za PIS .A na Krupówki się nie można dopchać.Bieda Panie bieda.
            • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 13.06.20, 18:42
              Nie jest dobrze. Zwróć uwagę, że wątek jest o sytuacji na Śląsku, nie w całej Polsce.
              A na Śląsku jest źle.
              • snajper55 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 13.06.20, 18:48
                ta napisała:

> Nie jest dobrze. Zwróć uwagę, że wątek jest o sytuacji na Śląsku, nie w całej P
                > olsce.
                > A na Śląsku jest źle.

Brakuje respiratorów? Nie. Nie ma miejsca w szpitalach? Nie. No to jest dobrze.

Jesteśmy w trakcie epidemii choroby, na którą nie ma lekarstwa ani szczepionki. Wszyscy (statystycznie) zachorujemy. Co za różnica kiedy? Co za różnica ilu dziennie, dopóki służba zdrowia daje radę

S.
                • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 14.06.20, 11:34
                  snajper55 napisał:
                  > Brakuje respiratorów? Nie. Nie ma miejsca w szpitalach? Nie. No to jest dobrze.
                  >
                  > Jesteśmy w trakcie epidemii choroby, na którą nie ma lekarstwa ani szczepionki.
                  > Wszyscy (statystycznie) zachorujemy. Co za różnica kiedy? Co za różnica ilu d
                  > ziennie, dopóki służba zdrowia daje radę

Ja jednak widzę różnicę, kiedy zachoruję, jeśli, jak twierdzisz „statystycznie” muszę.
                  Miłe mi nawet kilka, kilkanaście tygodni życia w zdrowiu.
                  Także dlatego, że po przechorowaniu spory procent ludzi już nigdy nie wróci do pełnego zdrowia,
                  będą niewydolni oddechowo do końca skróconego tym faktem żywota.

I pewnie podobnie miłe jest jak najdłuższe życie w dobrej kondycji tym ludziom, o których napisałeś „ co za różnica ilu”. Łatwo tak pisać o ludziach nieznajomych, bez twarzy, „o kimś tam”.
                  Wstaw w ich miejsce swoich bliskich. Co za różnica, kiedy zachorują. Może lepiej, że np. w tym tygodniu, będą TO mieli za sobą, skoro muszą...

• eiran Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 14.06.20, 20:44
              snajper55 napisał:

> Bez względu na to co robimy te 80% populacji zachoruje.

Skąd wiadomo, że osiemdziesiąt, a nie na przykład dwadzieścia? A tych bezobjawowych to liczymy jako tych co zachorują, czy przeciwnie?

U nas bedzie trwać to d
              > łużej, ponieważ "wyplaszczyliśmy wykres" i mała liczba Polaków już chorowała. G
              > dzie indziej mieli po kilka tysięcy zakażeń dziennie i oni szybciej te 80% popu
              > lacji osiągną.

W kilku (bliżej 10 niż 5) krajach zachodniej Europy, szybko urosła liczba zakażeń, bo doszło do nich na dużą skalę w początkowej fazie epidemii, kiedy jeszcze wiedza o ryzyku i jego poszczególnych czynnikach była niewielka. Nam się udało, dzięki stosunkowo peryferyjnemu położeniu, małej liczbie imigrantów z Azji i - prawdopodobnie - odporności nabytej w czasach obowiązkowych szczepień "za komuny". To że "wypłaszczenie" było celem, a nie środkiem, to źle, a nie dobrze. Było celem, bo inaczej nasz system ochrony zdrowia, dużo gorszy niż np. w Czechach czy Słowacji, a nawet Litwy, nie byłby w stanie jednocześnie leczyć chorych na COVID i zapewnić właściwą opiekę chorującym na inne jednostki. Z krajów sąsiadujących z Polską, lepsze parametry ma większość, wyjątki to Rosja i Białoruś, Niemców nie liczę, bo landy postenerdowskie mają mniej zakażeń i zgonów w stosunku do liczby mieszkańców niż Polska.
        • inocom Na Śląsku 14.06.20, 00:56
          qinto napisał:

> To jednak nie wszystko. Nieraz pisaliśmy, że to nie globalna liczba testów, ale
          > liczba testów w przeliczeniu na liczbę mieszkańców jest bardziej miarodajna. P
          > rzypomnijmy: w Polsce w przeliczeniu na milion mieszkańców wykonano ok. 28,7 ty
          > s. testów. Jeśli rozbić to na regiony, wskaźnik dla Mazowsza wynosi ok. 51,1 ty
          > siąca (co daje wynik niemal identyczny jak mają Niemcy). Imponująco wygląda wsk
          > aźnik dla Świętokrzyskiego – 46,5 tysiąca (lepszy niż w Czechach), powyżej śred
          > niej dla Polski znajdują się jeszcze Wielkopolska, Pomorskie i Dolnośląskie. Ws
          > kaźnik dla Śląska wynosi w tej chwili niespełna 23 tysiące”
          >
          > Minister Zdrowia nie musi się znać na specyfice pracy górniczej, ale ma swoich
          > zastępców i ktoś powinien mu pewne podstawowe sprawy wytłumaczyć.
          > Już podczas zjazdu na dół kopalni, gdyby przestrzegać odstępów, choćby 1,5m, t
          > o zjazd na dół trwałby ok. kilku godzin. To nie wszystko, po zjeździe w dół gór
          > nicy muszą się udać do miejsc pracy odległych o ok. 3-6 km. są stłoczeni w mały
          > ch wagonikach jeden przy drugim, gdyby znowu zachowywano odpowiednie odstępy, t
          > o jazda jednej zmiany na miejsce pracy również trwałaby kilka godzin.
          > Dlatego napisałem ten wątek, że winien rząd, ministerstwo zdrowia i PIP, PIS, i
          > wiele innych podmiotów.
          > Nie mam litości, do rządzących, bo można było sobie z tym problemem zaradzić.
          > To już jest nie tylko kwestia zakażonych górników, ale ich rodzin, krewnych, zn
          > ajomych etc.
          > Dlatego rośnie liczba zakażonych na śląsku, obecnie jest już 10335 zakażonych.
          > Nosz urawał.....nie trzeba było wyborów i zabójczych kopert.
          >
          > fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/wykresy/news-koronawirus-w-polsce-aktualne-dane-mapa-zachorowan-i-zgonow,nId,4508505#iwa_source=special
          >
          >

Gdzie teraz jestem. Bielsko-Biała, ludziki mają gdzieś maseczki.
          • jureek Re: Na Śląsku 15.06.20, 15:23
            inocom napisał:

> Gdzie teraz jestem. Bielsko-Biała, ludziki mają gdzieś maseczki.

To zależy po której stronie rzeki Biała jesteś. Bo jeśli po lewobrzeżnej, to na Śląsku, a jak jesteś na prawym brzegu, to w Małopolsce.
            • inocom Re: Na Śląsku 16.06.20, 22:45
              jureek napisał:

> inocom napisał:
              >
              > > Gdzie teraz jestem. Bielsko-Biała, ludziki mają gdzieś maseczki.
              >
              > To zależy po której stronie rzeki Biała jesteś. Bo jeśli po lewobrzeżnej, to na
              > Śląsku, a jak jesteś na prawym brzegu, to w Małopolsce.

Czyli Śląsk.
              • qinto Re: Na Śląsku 16.06.20, 23:18
                inocom napisał:

> jureek napisał:
                >
                > > inocom napisał:
                > >
                > > > Gdzie teraz jestem. Bielsko-Biała, ludziki mają gdzieś maseczki.
                > >
                > > To zależy po której stronie rzeki Biała jesteś. Bo jeśli po lewobrzeżnej,
                > to na
                > > Śląsku, a jak jesteś na prawym brzegu, to w Małopolsce.
                >
                > Czyli Śląsk.

Województwo śląskie w obecnych granicach administracyjnych.
                przestań już truć.....
                • inocom Bielsko, to nie Częstochowa 16.06.20, 23:34
                  qinto napisał:

> inocom napisał:
                  >
                  > > jureek napisał:
                  > >
                  > > > inocom napisał:
                  > > >
                  > > > > Gdzie teraz jestem. Bielsko-Biała, ludziki mają gdzieś masecz
                  > ki.
                  > > >
                  > > > To zależy po której stronie rzeki Biała jesteś. Bo jeśli po lewobrz
                  > eżnej,
                  > > to na
                  > > > Śląsku, a jak jesteś na prawym brzegu, to w Małopolsce.
                  > >
                  > > Czyli Śląsk.
                  >
                  >
                  > Województwo śląskie w obecnych granicach administracyjnych.
                  > przestań już truć.....

Bielsko, to nie Częstochowa
                  Więc granice administracyjne nie mają tu znaczenia.

Gdybyś wyrażał się precyzyjnie, nie darłbym z Ciebie łacha.

Tak ku Twej wiadomości, zacząłem rozważać przeprowadzenie się z Wrocławia do Bielska, który naprawdę mnie urzekł. Góry, mili ludzie, niezmanierowani. Mnóstwo osób uprawiających sport. No i ta zieleń, którą we Wrocławiu wykarczowano.
    • ta Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 16.06.20, 14:37
      Czy ktoś rozumie te decyzje?
      Za Gazeta.pl:

Kopalnie, w których stwierdzono najwięcej przypadków koronawirusa, nadal jednak pracują. Wśród zamkniętych na trzy tygodnie placówek nie znalazły się m.in. Pniówek (1589 zakażonych), Ruch Zdrojówka (1164), czy Jastrzębie-Bzie (226), które nadal pracują. Zamknięto natomiast kopalnie Budryk i Knurów-Szczygłowice. W pierwszej stwierdzono 19 przypadków, w drugiej zero”

„W Polskiej Grupie Górniczej wśród kopalń, w których górnicy nadal wydobywają węgiel, również znalazły się te z największą liczbą potwierdzonych zakażeń. Jankowice (672 przypadki), Sośnica (460), Murcki-Staszic (236) prac nie przerwały, a Ziemowit (22 chorych), Bolesław Śmiały (15) i siedem innych placówek, w których zakażonych jest "od jednego do kilku", zamknięto”
      ——
      Zamyka się kopalnie, w których zachorowań nie ma, lub jest ich kilkanaście, pracują kopalnie z wysokimi liczbami zakażonych.
      • behemot17-13 Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 16.06.20, 15:06
        Odczepcie się w końcu od tego rządu. Zamykanie lasów było jak najbardziej słuszną decyzją. Cisza, spokój, pan Szumowski mógł bezstresowo dotrzeć do poważnych firm by zakupić respiratory. Pan Morawiecki padając na twarz ostatnim wysiłkiem pozdrawiał samolocik w którym ratunek dla medyków. Pan Sasin zrobił wybory już w maju. Jeszcze długo mógłbym wymieniać sukcesy rządu i ich logikę, ale po co?
        • eiran Re: Wzrost zakażeń na Śląsku 16.06.20, 17:13
          Pomysł z zamykaniem lasów to przykład, jak panicznie i bezmyślnie działa ta władza. W pierwszy weekend lockdownu Polacy dość masowo pojechali do lasów, jedna z prywatnych telewizji sfilmowała przepełniony parking na obrzeżach Puszczy Kampinoskiej, dziennikarze pośmiali się trochę z niefrasobliwości rodaków. Po czym lasy, niemal następnego dnia, zostały zamknięte, strażnicy leśni wystawili trochę mandatów, a następnie - po dwóch tygodniach, lasy zostały otwarte. Bez ładu, składu, czy jakiegokolwiek pomyślunku, nie mówiąc o publicznym uzasadnieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka