Dodaj do ulubionych

Zabrano sędziom, by dać więzieniom

IP: *.pl / *.pl 26.10.04, 02:28
Rząd tuczy czarne pasożyty naszymi podatkami, brakuje na autostrady, służbę
zdrowia, badania naukowe, na wszystko. Darmozjady grabią z budżetów Państwa i
samorządów 4,5 MILIARDA zł/rok. Największy wydatek to utrzymanie 50.000
czarnej armii kapelanów i katechetów,funkcjonariuszy obcego państwa, tak
licznej, jak krasna armia okupująca PRL. Nie płacą podatków, jedyny to od
liczebności parafii. Wypada 300 zł/kwartał na parafię. SKANDAL! To jest
lewica?
Obserwuj wątek
    • Gość: BOLIGLOWA WIECZNY SEDZIA TO SKANDAL CYWILIZACJI IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 04:01
      Dziennikarze ukryta kamera podpatrzyli jak wieczny sedzia onanizowal sie w
      trakcie rozprawy. Puscili to w Tv. Wieczny sedzia nawet sie nie zarumienil.
      Wieczni sedziowie i farmy prawnicze musza byc pod nadzorem parlamentu. Sedzia
      to normalny zawod a nie skorupowanu urzednik.
      • Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mn7 ciekawostka 26.10.04, 07:48
          Gość portalu: . napisał(a):

> sędziowie, radcy prawni, notariusze, itp jeszcze dodam do tego komorników to
          > najbardziej podła mafia w Polsce
          > dlaczego ten zawód nie podlega konkurencyjnej walce o klienta jak inni ?

radcowie prawni i notariusze nie podlegają walce konkurencyjnej? A co, jest
          rejonizacja? Z której choinki się urwałeś?

> akurat sadowski bardzo dobrze zrobił

Tak tak, kiedy sędziowie i prokuratorzy wyprocesują należne sobie podwyżki to
          też tak będziesz mówił?

• Gość: Komorowiczanin Mam sąsiada sędziego, który ma 2 samochody, IP: *.bielsko.msk.pl 26.10.04, 08:27
            (w tym jeden Mercedes), 2 domy, żonę i kochankę. Wszyscy dookoła chodzą do
            niego z kasą, gdy potrzebują coś załatwić. Jest bezwzględny w braniu.Ma nawet
            swoje stawki. I takiemu jeszcze dawać podwyżkę?
            • mn7 A ja mam dwóch sąsiadów 26.10.04, 08:30
              mających po 2 samochody. I wyobraź sobie - żaden z nich nie jest sędzią.
              • Gość: Podatnik Re: A ja mam dwóch sąsiadów IP: 195.69.83.* 26.10.04, 09:04
                Ale nie płaczą ,ze źle im płacą ,z Twoich podatków,jeśli je uczciwie płacisz
                • mn7 Re: A ja mam dwóch sąsiadów 26.10.04, 09:18
                  Gość portalu: Podatnik napisał(a):

> Ale nie płaczą ,ze źle im płacą ,z Twoich podatków,jeśli je uczciwie płacisz

Nie słyszałem, żeby ktoś płakał. Słyszałem natomiast, że zarobki sędziów i
                  prokuratorów sa określone ustawowo i że się tego nie przestrzega. Wypłacanie
                  wynagrodzenia nie jest - jak ci się błędnie wydaje - łaską ze strony
                  pracodawcy, lecz jego elementarnym obowiązkiem. Pracobiorca ma rzetelnie
                  wykonywać swoje obowiązki a pracodawca mu za to płacć. Jeśli tego nie
                  rozumiesz, rozmowa z tobą nie ma sensu.

• Gość: aplikant mn7- panie sędzio ... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.10.04, 09:27
                    może Pan się wypowie na temat nepotyzmu wsród prawników? A może się Pan wypowie
                    na temat tego, dlaczego kończac studia prawnicze nie mogę pracowac w zawodzie?
                    Dlaczego w sądach pracują ludzie, którzy czesto są nieuczciwi, a Ci którzy by
                    przyszli na ich miejsce nie moga tam przyjść bo maja zablokowaną karierę? Może
                    się Pan wypowie ile zarabiają aplikanci? A co do notariuszy - niech się Pan nie
                    wydurnia z tekstami "rejonizacja". Gdyby dopuszczono wszystkich młodych
                    prawników do tego zacnego grona, opłaty spadły by chyba z 30 krotnie. A ... i
                    jeszcze - dlaczego sędziowie nie chca pracować na dwie, trzy zmiany, co
                    rozładowało by problem przewlekłości procesów?
                    Ale dajmy sędziom podwyzki, żeby dalej opieprzali się w robocie i robili
                    lewizny. Pozdrawiam Panie mn7
                    • Gość: Podatnik Re: mn7- panie sędzio ... IP: 195.69.83.* 26.10.04, 09:57
                      Młody adepcie tajemnej wiedzy-masz 100% racji,ale nie oczekuj odpowiedzi od
                      mn7,on wie wsystko o tym skorumpowanym środowisku i albo TY do niego się
                      dostosujesz ,albo szykuj sie na "wojnę" ,bo tu może pomódz tylko REWOLUCJA !
                    • mn7 nie jestem sędzią 26.10.04, 10:35
                      Gość portalu: aplikant napisał(a):

> może Pan się wypowie na temat nepotyzmu wsród prawników? A może się Pan
                      wypowie
                      > na temat tego, dlaczego kończac studia prawnicze nie mogę pracowac w
                      zawodzie?

Zacznijmy od tego, że nie jestem sędzią. O nepotyźmie wypowiadałem się
                      natomiast wielokrotnie w innych wątkach. Ten akurat wątek nie dotyczy tego
                      obrzydliwego zjawiska. Proszę więc dać sobie spokój z argumentami typu "a u was
                      biją murzynów".

Gdyby dopuszczono wszystkich młodych
                      > prawników do tego zacnego grona, opłaty spadły by chyba z 30 krotnie.

Zapewne spadłyby (choć na pewno nie 30krotnie) ale nie amienia to faktu, że
                      przejawem kompletnej ignorancji jest twierdzenie, że radcowie prawni i
                      notariusze nie wiedzą co to konkurencja.

A ... i
                      > jeszcze - dlaczego sędziowie nie chca pracować na dwie, trzy zmiany, co
                      > rozładowało by problem przewlekłości procesów?

Gdyby naprawdę Pan był aplikantem, to by Pan musiał wiedzieć, że
                      wielozmianowośc nie zmieni niczego, ponieważ wtedy i tak wszystko rozbijałoby
                      się o "otoczkę sądów", choćby konwój w sprawach karnych.

> Ale dajmy sędziom podwyzki, żeby dalej opieprzali się w robocie i robili
                      > lewizny.

Tak jest, sędziowie opieprzają się a 8 milionów spraw rocznie (i z roku na rok
                      coraz więcej) pewnie krasnoludki załatwiają.

• Gość: P.S.J. Re: mn7- panie sędzio ... IP: *.itpp.pl 26.10.04, 10:48
                      A może się Pan wypowie
                      >
                      > na temat tego, dlaczego kończac studia prawnicze nie mogę pracowac w
                      zawodzie?

Moze ja się wypowiem - a czy uważasz, że jak ktoś skończy studia ekonomiczne to
                      może się od razu domagać, by zrobili go prezesem banku "bo wszak ja szkoły
                      kończył!" ? To, że masz wykształcenie kwalifikujące cię do jakiejś pracy, to
                      nie znaczy automatycznie, że tą pracę otrzymasz. Gdyby było inaczej, to
                      bezrobocie wśród absolwentów wyższych uczelni wynosiłoby 0 %. Piękne, ale
                      trochę głupie.
                      • Gość: Bubu Re: mn7- panie sędzio ... IP: 81.21.202.* 26.10.04, 11:00
                        Z treści wypowiedzi "aplikanta" wynika, że niewiele go na tych studiach
                        nauczyli, więc może to i dobrze.
                  • Gość: Podatnik Re: A ja mam dwóch sąsiadów IP: 195.69.83.* 26.10.04, 09:50
                    widząc `zaległości w sądach można mieć uzasadnione obawy co do uczciwej pracy
                    właścicieli "2 samochodów" i zdolności organizacyjnych ich przełożonych !
                  • Gość: powtórka z rozrywk Re: A ja mam dwóch sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:22
                    Załóż prywatne forum
                    Zasady Forum | Twoje Forum

Szukaj:
                    zaawansowane »
                    PANOWIE RZĄDZĄCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Rodacy , ktokolwiek to przeczyta - proszę odpalić TV na programie 2
                    ogólnopolskiej telewizji. !!!!!! Masz zbyt małe ciśnienie? zrób to. Zobaczysz
                    tam na bierząco obrady tych , którzy biorą worami pieniądze za udział w
                    rządzeniu naszym krajem. Po pierwsze , sala jest prawie pusta , gdzie sa ci
                    którzy biorą ciężkie pieniądze z naszych portfeli za obecność tam i
                    podejmowanie decyzji? Nie przyszedł? - wywalić na zbity ryj , odrąbać mu ten
                    ryj od koryta skoro nie robi tego co do niego należy. Dalej!!! pozostała część
                    naszych posłów , która z bólem przyszła na salę zachowuje się nie jak ludzie
                    wykształceni podobno , ale jak bydło w ogrodzeniu , które leniwie łazi wokoło
                    szukając lepszej trawy i ma w d. to o czym się właśnie mówi!!!!!! Jak taki
                    bydlak będzie miał chociaż blade pojęcie o tym na co ma głosować? Jak długo
                    jeszcze będziemy tolerować , złodziejstwo , chamstwo , niekompetencję , którą
                    na bierząco pokazuje się z obrad tego spędu?!!! LUDZIE!!! Aurora może już
                    postarzała się mocno i nie będzie miała siły wystrzelić , ale zawsze można
                    wystrzelić w jakiś inny sposób . A potem kosy na sztorc i wyrżnąć to bydło
                    zanim jeszcze nie rozkradli dokumentnie wszystkiego. Coś tam niewiele myślę
                    jeszcze zostało z naszej Ojczyzny , o którą walczyło i ginęło tylu ludzi .
                    Pomyśl!!! może to właśnie Twój ojciec czy dziadek oddał życie za to byś mógł
                    żyć godnie , a nie był poniżany i okradany przez nie mającą czci i honoru
                    swołocz. Mój ojciec walczył , przeżył Oświęcim i kochał Polskę , ale zawsze
                    powtarzał , że komunistyczna swołocz ze wschodu rozkradnie kiedyś Polskę!!!! I
                    ze zgrozą widzę , że robią to nasi wyszkoleni przez tamtych rządo-bandyci. A
                    najsmutniejsze jest to , że po wielu latach czerwonego ucisku , Polacy
                    (przynajmniej część z nich) wybrała tych potomków wschodniej zarazy do
                    powtórnego sprawowania władzy. I nad tym najbardziej boleję.

~XET, 2004-05-26 10:57

• Gość: controler sedziow MOJ OSOBISTY SEDZIA MA 3 SAMOCHODY !!!!!!! IP: *.local.net / 164.58.25.* 26.10.04, 16:56
                      Gość portalu: powtórka z rozrywk napisał(a):

> Załóż prywatne forum
                      > Zasady Forum | Twoje Forum
                      >
                      > Szukaj:
                      > zaawansowane ?
                      > PANOWIE RZĄDZĄCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      > Rodacy , ktokolwiek to przeczyta - proszę odpalić TV na programie 2
                      > ogólnopolskiej telewizji. !!!!!! Masz zbyt małe ciśnienie? zrób to. Zobaczysz
                      > tam na bierząco obrady tych , którzy biorą worami pieniądze za udział w
                      > rządzeniu naszym krajem. Po pierwsze , sala jest prawie pusta , gdzie sa ci
                      > którzy biorą ciężkie pieniądze z naszych portfeli za obecność tam i
                      > podejmowanie decyzji? Nie przyszedł? - wywalić na zbity ryj , odrąbać mu ten
                      > ryj od koryta skoro nie robi tego co do niego należy. Dalej!!! pozostała część
                      > naszych posłów , która z bólem przyszła na salę zachowuje się nie jak ludzie
                      > wykształceni podobno , ale jak bydło w ogrodzeniu , które leniwie łazi wokoło
                      > szukając lepszej trawy i ma w d. to o czym się właśnie mówi!!!!!! Jak taki
                      > bydlak będzie miał chociaż blade pojęcie o tym na co ma głosować? Jak długo
                      > jeszcze będziemy tolerować , złodziejstwo , chamstwo , niekompetencję , którą
                      > na bierząco pokazuje się z obrad tego spędu?!!! LUDZIE!!! Aurora może już
                      > postarzała się mocno i nie będzie miała siły wystrzelić , ale zawsze można
                      > wystrzelić w jakiś inny sposób . A potem kosy na sztorc i wyrżnąć to bydło
                      > zanim jeszcze nie rozkradli dokumentnie wszystkiego. Coś tam niewiele myślę
                      > jeszcze zostało z naszej Ojczyzny , o którą walczyło i ginęło tylu ludzi .
                      > Pomyśl!!! może to właśnie Twój ojciec czy dziadek oddał życie za to byś mógł
                      > żyć godnie , a nie był poniżany i okradany przez nie mającą czci i honoru
                      > swołocz. Mój ojciec walczył , przeżył Oświęcim i kochał Polskę , ale zawsze
                      > powtarzał , że komunistyczna swołocz ze wschodu rozkradnie kiedyś Polskę!!!! I
                      > ze zgrozą widzę , że robią to nasi wyszkoleni przez tamtych rządo-bandyci. A
                      > najsmutniejsze jest to , że po wielu latach czerwonego ucisku , Polacy
                      > (przynajmniej część z nich) wybrała tych potomków wschodniej zarazy do
                      > powtórnego sprawowania władzy. I nad tym najbardziej boleję.

niestety masz racje !
            • Gość: Podatnik Re: Mam sąsiada sędziego, który ma 2 samochody, IP: 195.69.83.* 26.10.04, 09:00
              On sądzi tylko" zgodnie z prawem " bo "komuna się skończyła"-przeczytaj co
              prawnik pisze w odpowiedzi Komuchowi to wizytówka mentalności tego środowiska.
              Bez rewolucji nic już nie da się naprawić.
              • mn7 komuna się skończyła 26.10.04, 09:14
                Gość portalu: Podatnik napisał(a):

> On sądzi tylko" zgodnie z prawem " bo "komuna się skończyła"-przeczytaj co
                > prawnik pisze w odpowiedzi Komuchowi to wizytówka mentalności tego
                środowiska.

Czy mógłbyś wyjasnić, co widzisz niestosownego w tym, że sąd orzeka zgodnie z
                prawem? Niestosowne byłoby, gdyby działo się inaczej. W kazdym cywilizowanym
                kraju nieusprawiedliwone nistawiennictwo pozwanego oznacza przegranie przez
                niego sprawy. To miałem na myśli pisząc, że komuna się skończyła. Sąd nie jest
                od tego, żeby brać stronę którejkolwiek ze stron. Sad jest od tego, zeby
                sprawiedliwie i zgodnie z prawem rozstrzygac spory. Jeśli nie rozumiesz rzeczy
                tak oczywistej, to z twoją mentalnością jest coś bardzo nie w porządku.

• Gość: x mn7 - popieram Cię w 100% IP: *.wsa.gov.pl 26.10.04, 14:24
                  mn7 - popieram w całej rozciągłośi!!!!

sędziowie charują i to jak cholera, tyle tylko ze jest ich za mało żeby nie
                  powstawały zaległości. Jak ktos nie wierzy niech poczyta statystyki, w których
                  mowa o tym ile 1 sędzia przerabia spraw w ciągu roku!!!
                  • mn7 Re: mn7 - popieram Cię w 100% 26.10.04, 14:44
                    Gość portalu: x napisał(a):

> mn7 - popieram w całej rozciągłośi!!!!
                    >
                    > sędziowie charują i to jak cholera, tyle tylko ze jest ich za mało żeby nie
                    > powstawały zaległości. Jak ktos nie wierzy niech poczyta statystyki, w
                    których
                    > mowa o tym ile 1 sędzia przerabia spraw w ciągu roku!!!

Dziękuję za poparcie. Jeśli mi nie będziesz mieć za złe, to zauważę, że ja
                    natomiast nie do końca zgadzam się z Tobą - wydaje mi się, że sedziów już nie
                    brakuje, drastycznie natomiast brakuje "średniego personelu" i infrastruktury
                    pozwalającej sedziom efektywnie pracować. W Polsce na 1 sędziego przypada 2-3
                    osoby "obsługi" a na zachodzie - 10 i więcej.
                • Gość: dupa wołowa i tyle Re: komuna się skończyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:38
                  mn7 napisała:

Prezes gdańskiego sądu wysłał na Uniwersytet Gdański list z poparciem dla
                  sędziowskich dzieci, które nie dostały się na prawo. Skutecznie, przynajmiej w
                  jednym przypadku. Akademicy są oburzeni. Rekrutacją na prawo interesuje się
                  policja
                  serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2277994.html
                  Zgodnie z prawem.

Sędzia sądu okręgowego została oskarżona o jazdę autem po pijanemu i stanie
                  przed swoimi młodszymi kolegami sędziami. To precedensowa w stolicy sprawa.
                  Tylko czy zechcą ją rozpatrzyć stołeczni sędziowie?

Po pół roku nowosolska sędzia napisała w końcu uzasadnienie wyroku w sprawie
                  oficera ABW. Czy nie było więcej takich przypadków opieszałości - zbadają
                  wizytatorzy

Sędzia jechał po pijanemu - nie poniesie kary
                  Sędzia Andrzej B. z Częstochowy, który w maju 2001 r., jadąc swoim samochodem,
                  zderzył się po pijanemu z innym autem, a potem miał być wydalony z zawodu, nie
                  poniesie jednak tej kary dyscyplinarnej.

wyrok uniewinniający" - podkreślił sędzia Rafał Malarski.

Rozstrzygnięcie SN jest ostateczne i sędzia Andrzej B. może wrócić do swej
                  pracy w częstochowskim sądzie.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2307986.html?nltxx=1721542&nltdt=2004-09-28-04-04
                  Od ponad pół roku siedzi w areszcie Marcin S., który zdaniem prokuratury ukradł
                  panel do radia z samochodu prezesa zielonogórskiego sądu. I nie wiadomo, kiedy
                  wyjdzie

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2222791.html
                  Immunitet i przyzwoitość - komentuje Ernest Skalski

Ernest Skalski 10-08-2004, ostatnia aktualizacja 10-08-2004 22:59

Trudno zrozumieć dlaczego nie podlegają prawu ci którzy je stanowią - posłowie,
                  senatorowie - i ci którzy je mają chronić - prokuratorzy i sędziowie. Sędzia
                  Sadowski potrafił jednak latami sądzić ludzi, sam chroniony immunitetem przed
                  karą za popełnione przestępstwo. Zupełnie kuriozalnym wydaje się to, że z takim
                  obciążeniem zgodził się zostać ministrem sprawiedliwości i prokuratorem
                  generalnym. Kiedy jednak afera wybuchła, powinien natychmiast podać się do
                  dymisji i przestać powtarzać, że gotów jest poddać się karze.

Partyjny interes i użycie do tego celu idiotów.
                  Bolszewicka idea przewidywała wprawdzie wykorzystanie ludu do ciężkich prac,
                  ale żeby osadzić ich na wszystkich wysokich stanowiskach to już typowe
                  posunięcie mafijne.
                  W bolszewickich szkołach wychowano miliony członków partii: od lekarzy do
                  sprzątaczki w kc kończąc. Upadająca w latach 80-tych ekipa pozostawiła po sobie
                  idee w wypaczonych mózgach swoich strategicznie rozstawionych członków.
                  To rzecz normalna, że nowe ekipy bardzo dokładnie zmieszane ze starym gównem
                  nie potrafiły się odnaleźć i bolszewiki powrócili.
                  Tym razem jednak brak naczelnego wodza (Lenina) i jego następców, natychmiast
                  wyzwoliła w nich naturalną ich chciwość i korupcję. Normalną jest również
                  rzeczą, że tym razem władzy nie oddadzą. Powrót, bowiem tym razem przewidywany
                  jest za około 80-siąt lat.
                  Więc robią największy burdel, jaki tylko uda się zrobić w tym kraju. Rozwalenie
                  gospodarki, kościoła, związków zawodowych i zakładowych, szpitali i
                  najważniejszego „ochrony państwa i wydziału sprawiedliwości” przyniosło już
                  taki efekt, że skłócone społeczeństwo nie potrafi się ponownie solidaryzować i
                  zwoływać zgromadzeń i strajków.
                  Tym sposobem znienawidzone bez żadnego poparcia społecznego SLD nadal rządzi a
                  coraz to biedniejsze, okradane społeczeństwo wyżywa się same na sobie.
                  Tym też sposobem przy pomocy własnej policji, prokuraturze i sądom można usunąć
                  każdego inaczej myślącego i utrzymać każdego popierającego. Popiełuszkę
                  zamordowali i udowodnili, że są bezkarni inni wieszają się w więzieniach,
                  strzelają sobie w łeb albo giną w wypadkach a przy okazji robi się z nich
                  przestępców albo idiotów.
                  Właściwie sposoby są stare i wypróbowane, problem tkwi w Nas, że się na to
                  zgadzamy.

• mn7 Re: komuna się skończyła 26.10.04, 15:52
                    Gość portalu: dupa wołowa i tyle napisał(a):

> mn7 napisała:
                    >
                    > Prezes gdańskiego sądu wysłał na Uniwersytet Gdański list z poparciem dla
                    > sędziowskich dzieci, które nie dostały się na prawo. Skutecznie, przynajmiej
                    w
                    > jednym przypadku. Akademicy są oburzeni. Rekrutacją na prawo interesuje się
                    > policja
                    > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2277994.html
                    > Zgodnie z prawem.

Bez wątpienia. Na tym polega procedura odwoławcza, że odwołujący się
                    przedkładają różne dokumenty.
                    Wątpliwe natomiast, czy zgodne z dobrymi obyczajami i o to w całej sprawie
                    chodzi.

> Sędzia sądu okręgowego została oskarżona o jazdę autem po pijanemu i stanie
                    > przed swoimi młodszymi kolegami sędziami. To precedensowa w stolicy sprawa.
                    > Tylko czy zechcą ją rozpatrzyć stołeczni sędziowie?

Miejmy nadzieję, że nie zechcą. Jeśli sprawa dotyczy stołecznej sędzi, to jest
                    oczywiste, że powinna być rozpoznawana poza stolicą. Gdyby była rozpoznawana w
                    stolicy, to na forum zaroiło by się od krytyków takiego pomysłu.

> Po pół roku nowosolska sędzia napisała w końcu uzasadnienie wyroku w sprawie
                    > oficera ABW. Czy nie było więcej takich przypadków opieszałości - zbadają
                    > wizytatorzy

Od tego między innymi są wizytatorzy - od kontrolowania jakości pracy sędziów.

> Od ponad pół roku siedzi w areszcie Marcin S., który zdaniem prokuratury
                    ukradł
                    > panel do radia z samochodu prezesa zielonogórskiego sądu. I nie wiadomo,
                    kiedy wyjdzie

Nie kłam, już dawno wyszedł.

> Trudno zrozumieć dlaczego nie podlegają prawu ci którzy je stanowią -
                    posłowie,
                    > senatorowie - i ci którzy je mają chronić - prokuratorzy i sędziowie.

Trudno zrozumieć, jak można przekraczać granice demagogii w taki sposób.

• Gość: plują ci w oczy, To nie deszcz tylko mocz, nie czujesz, że ciepłe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:30
                      Widocznie musisz posmakować, a to nie długo nastąpi.
                      mn7 napisała:

Sprawdzą,rozpatrzą, od tego są wizytatorzy.
                      następnie kłamca i demagogia.<

Może te 8 mil. spraw to 90%, które skorumpowane i zdemoralizowane sądy toczą o
                      swoją dupę?
                      Może nie dopuszczają do pracy "innych" młodych prawników, bo nie sa
                      skorumpowani i nie będą słuchać rozkazów, a moze poprostu sa lepiej
                      wykształceni i zajma ich wieczne stanowiska itd. itp.
                      A czy gó.. śmierdzi?

• Gość: procurator SEDZIA TO TEZ WIEZIEN TYLKO ZE POTENCJANY !!!!! IP: *.local.net / 164.58.25.* 26.10.04, 16:52
                nie widze duzej roznicy miedzy tymi
                dwoma grupami zawodowymi

poza tym ze wiezniowie
                sa bardziej dyskryminowani

dlatego uwazam ze decyzja byla
                jak najbardziej sluszna
                • Gość: sedziowieWpierdlu Re: SEDZIA TO TEZ WIEZIEN TYLKO ZE POTENCJALNY IP: *.mincultura.gov.co / 216.72.138.* 27.10.04, 03:23
                  Gość portalu: procurator napisał(a):

> nie widze duzej roznicy miedzy tymi
                  > dwoma grupami zawodowymi
                  >
                  > poza tym ze wiezniowie
                  > sa bardziej dyskryminowani
                  >
                  > dlatego uwazam ze decyzja byla
                  > jak najbardziej sluszna

obawiam sie, ze teraz
                  sedziwie azeby sobie poprawic
                  jeszcze czesciej
                  beda trafiali do więzień
        • Gość: ja [...] IP: *.mofnet.gov.pl 26.10.04, 08:19
          • mn7 do jełopa i półgłowka "ja" 26.10.04, 08:26
            Gość portalu: ja napisał(a):

> takiego glupiego jelopa jak ty dawno nie slyszalem.Widac, ze nie masz pojecia
            > polglowku na czym polega funkcjonowanie sadow i jaka jest ich rola.Co ty
            mowisz
            >
            > o konkurencyjnej walce o klienta w przypadku zawodu sedziego,

Kto o czymś takim mówił? Ja na pewno nie. Sędzia to co prawda bardzo
            specyficzny ale jednak urzędnik, więc nikt przy zdrowych zmysłach nie proponuje
            tu "walki o klienta", zresztą na czym miałaby ona polegać?

Natomiast w wypadku radcy adwokata czy notariusza - są to zawody w pewnym
            sensie usługowe i walka o klienta jest ich chlebem powszednim.

• chilum [...] 26.10.04, 13:38
      • Gość: xp Bardzo dobrze, biorac pod uwage IP: 132.227.62.* 26.10.04, 10:35
        efekty pracy sedziow zarabiaja
        oni zbyt wiele
    • Gość: SEKSOWNA RABAJOWA [...] IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 04:07
    • czubas No i dobrze, skur...syny i tak nic nie robia. 26.10.04, 04:13
      Podwyzki po komsomolsku: wszystkim jak leci.
      Sedziowie i tak nie przykladaja sie do pracy, opierda..aja sie przez wieksza
      czesc dnia, w dodatku maja wiecej wolnego czasu niz nawet nauczyciele.
      A jak taki jeden z drugim sprzedaje sie za pieniadze mafii, jedzie samochodem
      na bani, badz falszuje papiery, to i tak za nic nie odpowie, bo koledzy go
      kryja.
    • Gość: anonim Wynagrodzenia jakie odaliście są brutto. IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.04, 04:30
      Na rękę sędzia Sądu Rejonowego ma ok.3500 zł. warto to zaznaczyć wskazując na
      wysokość wynagrodzeń
    • Gość: ja A STAWKA ZYWIENIOWA W DOMACH DZIECKA TO OK 1,5zł! IP: *.pl / 213.241.64.* 26.10.04, 06:19
      Przecież to kpiny. 5zł dla więźnia na żarcie a oni w proteście wyrzucają je za
      okno. Chleb i woda!
    • Gość: Bogusław Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.pila.dialup.inetia.pl 26.10.04, 07:16
      Wiedział chłop co robi.
      Być może ma tyle przekrętów i łapówek na sumieniu,że szykuje sobie wygodne
      lokum.
    • mn7 przykrótka kołdra budżetu 26.10.04, 07:29
      Na tym polega podejmowanie ecyzji w warunkach przykrótkiej kołdry. Kiedy
      pieniędzy budżetowych brakuje na wszystko trudno żeby akurat resort
      sprawiedliwości był w lepszej sytuacji.
      Dopatrywanie się w tej decyzji "kary" dla sędziów za przepełnienie więzień jest
      niepoważne. Dopóki kuratela i wykonywanie kar wolnościowych będzie wyglądać tak
      jak wygląda i dopóki w odniesieniu do większości skazanych orzekanie grzywny
      będzie tak mało skuteczne jak teraz, dopóty kara pozbawienia wolności będzie z
      konieczności nadużywana. Kiedy środków jest za mało trzeba łatac dziury tam,
      gdzie sytuacja jest naprawdę dramatyczna.
      • Gość: Komuch Re: przykrótka kołdra budżetu IP: 195.69.83.* 26.10.04, 08:31
        Gospodarowanie pieniędzmi podatników w resorcie tzw SPRAWIEDLIWOŚCI woła o
        pomstę do nieba !Kolejni ministrowie w swej indolencji mogą współzawodniczyć
        jedynie ze swoimi kolegami z ministwrstwa zdrowia.Przykładów dostarcza
        codzienna lektura prasy-sędzia przywraca do pracy pijanego ordynatora ,a
        pracodawcę egzekwującego prawo karze 20 tys zł odszkodowania dla pijaka,itd
        itp.Sędzia CZAJKA jest w praktyce bezkarny,bo murem za nim stoi sędziowska
        korporacja,o bezkarności notarjuszy poświadczających nie prawdę i zarabiających
        krocie nie wspomnę,a komornicy to znów kasta prawników żyjących z niewydolności
        sądów gospodarczych i absurdalnych przepisów prawa.Całe sądownictwo wymaga
        rewolucyjnych zmian,ale kto się odważy to zrobić jeśli nie dopuszcza się do
        aplikacji młodych ? A w więziennctwie pilęgnowanie
        skostniałej ,postkomunistycznej struktury zarządzania powoduje kumukowanie
        kosztów osobowych obciążających podatników- samochody służbowe z
        kierowcami,telefony komórkowe ,sorty mundurowe i ukryte przywjleje o
        emeryturach nie wspomne ,to wszystko kosztem podatnika praktycznie poza jaką
        kolwiek kontrolą.
        • mn7 Re: przykrótka kołdra budżetu 26.10.04, 08:48
          Gość portalu: Komuch napisał(a):

> Gospodarowanie pieniędzmi podatników w resorcie tzw SPRAWIEDLIWOŚCI woła o
          > pomstę do nieba !Kolejni ministrowie w swej indolencji mogą współzawodniczyć
          > jedynie ze swoimi kolegami z ministwrstwa zdrowia.Przykładów dostarcza
          > codzienna lektura prasy-sędzia przywraca do pracy pijanego ordynatora

Przykład zadziwiający. Jak widać przeczytałeś gazetową sensację, ale na drugi
          dzień już nie doczytałeś, że był to wyrok zaoczny - całkowice prawidłowy,
          ponieważ pozwany szpital uznał roszczenie (nie przysyłając nikogo na rozprawę
          ani w żaden sposób nie sprzeciwiając się roszczeniu powoda), więc jedyną
          możliwą decyzją było orzeczenie zgodnie z żadaniem powoda.

,a pracodawcę egzekwującego prawo karze 20 tys zł odszkodowania dla pijaka

Tzw. odszkodowanie przy przywróceniu do pracy to utracone zarobki. Także i tu
          decyzja sadu była słuszna. Komuna się skończyła - jeśli ktoś uznaje roszczenie
          powoda to sprawę przegrywa. Sąd nie może stawac po jednej ze stron.

• Gość: l Re: przykrótka kołdra budżetu IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.10.04, 11:47
            Piszesz chyba o głośnej ostatnio historii z Dolnego Śląska, która jednak
            dotyczyła lekarza-łapownika a nie pijaka (jeśli dobrze pamiętam). Poza tym
            wszystko się zgadza, najpierw sensacja, że łapownik przywrócony do pracy, potem
            dopiero przyznanie, że wyrok był zaoczny, bo dyrekcja szpitala nie widziała
            potrzeby posłania kogoś na rozprawę ani naskrobania jednego zdania na kartce A-
            4.
            Do opinii publicznej niestety tylko tyle dociera, że łąpownika przywrócono, a
            dlaczego tak się stało, nie obchodzi już nikogo.
            • mn7 Re: przykrótka kołdra budżetu 26.10.04, 14:39
              A bo mnie zmyliły ... :))
              Ciekawa rzecz: moja wypowiedź była w sumie niekorzystna dla sędziów (bo
              wskazywałem na uwarunkowania decyzji ministra) a tymczasem dostało mi się
              jako "obrońcy sędziów". Potwierdza się stara prawda, że znaczna część
              forumowiczów nie czyta tego, co komentuje, jesli przeczyta, nie zrozumie, a
              jeśli nawet zrozumie, i tak nie potrafi się sensownie wypowiedzieć.

• Gość: Jurny osioł A może oślico mo7 sama nie wiesz co piszesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:42
                • Wirus SLD IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl
                Przeczytaj komentowany artykuł »
                Gość: Bacz 22.10.2004 19:57 + odpowiedz
                Jak ja was ku.. nienawidzę, i jak ja wami ku.. gardzę,
                jak ja sie za was ku.. wstydzę, gdy za granicę czasem zajrzę.
                jak ja sie wami ku.. brzydzę i jak ja was ku.. dobrze znam,
                jak ja sie bardzo ludziom dziwię, którzy wybrali taki chłam

A wszystko czego się dotkniecie od razu odwracacie w pył,
                szarańcza przy was to jest bajka, bo cały kraj juz zgnił,
                Prostackie mordy, krzywe ryje, kurestwo wszędzie tam gdzie wy,
                jak ja was ku.. nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił!!!

A nawet jak wam plunąć w twarz, to wy mówicie że deszcz pada,
                je..a partia wasza mać... co mi Ojczyznę okrada...
                Nadejdzie kiedyś taki czas, za wszystko ku.. zapłacicie
                w helikoptery wsadzą was i juz tu ku.. nie wrócicie!..."

Paweł Kukiz, Piersi
                • mn7 rzeczywiście: durny osioł... 27.10.04, 12:58
    • Gość: łopatolog Bardzo logicznie postąpił! IP: *.liwest.at 26.10.04, 09:14
      Widocznie uważa za bardziej prawdopodobne, że zostanie kiedyś więźniem niż
      sędzią.
    • Gość: LukasK Niech się utrzymują IP: 213.25.88.* 26.10.04, 09:52
      W ostatniej Angorze jest przedruk artykułu o Polce, która siedziała w
      południowoamerykańskim więzieniu (nie pamiętam kraju). Tam, żeby się utrzymać
      materialnie, trzeba pracować. Za darmo jest tylko miejsce w celi i raz kiedyś
      podłe jedzenie. A można sobie kupić mydło, ręcznik, coś bardziej smacznego itp.
      Nie mówię, żeby do tego dążyć, ale niech kryminaliści nie tracą całych dni,
      tylko niech coś robią pożytecznego. Choćby o połowę taniej, niż ,,normalnie".
      • Gość: al Re: Żenada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 10:07
        Pięć lat studiów, trzy lata aplikacji - po niej jeden z najtrudniejszych
        egzaminów jaki można zdawać w tym kraju, 3 lata asesury a zarobki na poziomie
        sekretarki/asystentki w dużym koncernie czy w niezłej kancelarii. Czesto
        adwokat więcej bierze za jedną prostą sprawę albo notariusz za podpis przy
        transakcji kupna-sprzedaży 3 pokojowego mieszkania niż zarabia sędzia
        decydujący o losie ludzi.
        • Gość: Kicha Re: Żenada IP: *.238.87.138.adsl.inetia.pl 26.10.04, 10:45
          Masz absolutną rację. Państwo nie płaci dziś sędziom, tak jak PRL nie płaciła
          kelnerom i bufetowym - mogli przecież dostawać napiwki. A tak poważnie, są dwa
          wyjścia: wysokie zarobki i jeszcze wyższe niż dzisiaj wymagania łącznie z
          potrojeniem (co najmniej) wydajności albo zmiana ustroju sądów i sprowadzenie
          roli sędziego zawodowego do poziomu nadzorcy procesu. Kandydatów na ławników
          zdajdzie sie dość w naszym pięknym kraju. Każdy by se chciał porządzić albo cóś
          rozsądzić!
          • Gość: Komuch Re: Żenada IP: 195.69.83.* 26.10.04, 11:08
            Widocznie sędziowie stosują zasade "jaka praca taka płaca" i aby wymusić
            podwyżki stosują włoski strajk !
            • Gość: Bubu Re: Żenada IP: 81.21.202.* 26.10.04, 11:23
              Jeśli sędziowie stosują włoski strajk, to, jak słusznie ktoś zapytał, kto
              załatwia te 8 milionów spraw rocznie? Jeśli sędzia załatwia 40 spraw
              miesięcznie, to w jaki sposób miałby zwiększyć wydajność? Prowadzić rozprawę
              trzy razy szybciej? Uzasadnienia pisać w postaci komiksu? Tu już rezerw nie ma
              zbyt wiele. Wydajność polskiego sędziego jest i tak niewyobrażalna dla sędziego
              francuskiego czy włoskiego.
              • Gość: x Re: Żenada IP: *.wsa.gov.pl 26.10.04, 14:28
                dobrze to ująłeś!!!
              • mn7 dokładnie tak! 26.10.04, 14:39
                Gość portalu: Bubu napisał(a):

> Jeśli sędziowie stosują włoski strajk, to, jak słusznie ktoś zapytał, kto
                > załatwia te 8 milionów spraw rocznie? Jeśli sędzia załatwia 40 spraw
                > miesięcznie, to w jaki sposób miałby zwiększyć wydajność? Prowadzić rozprawę
                > trzy razy szybciej? Uzasadnienia pisać w postaci komiksu? Tu już rezerw nie
                ma
                > zbyt wiele. Wydajność polskiego sędziego jest i tak niewyobrażalna dla
                sędziego
                >
                > francuskiego czy włoskiego.
        • Gość: Dzimon Re: Żenada IP: *.lublin.mm.pl 26.10.04, 16:39
          Jaki problem? Zostań sekretarką albo adwokatem.
          • Gość: l chyba: Durny osioł ? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.10.04, 16:47
            Wszyystko ci się kojarzy z SLD? Nawet dyskusja o konieczności łatania dziur w
            budżecie? SLD przyszło i przeminie (mam nadzieję, że bez śladu) a problemy
            pozostaną.
            • Gość: l to miało być oczywiście wyżej IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.10.04, 16:54
              A Dzimonowi odpowiadam tak: Forsa to nie wszystko w życiu. A poza tym nie po to
              ktoś studiował 11 lat (5 - uczelnia i bardzo ciężkie studia, 3 - aplikacja, 3 -
              asesura), żeby być sekretarką, przy całym szacunku dla sekretarek.
              To samo można zresztą powiedziec o lekarzach, choć droga do zawodu krótsza, to
              też bardzo ciężka, a praca często jeszcze odpowiedzialniejsza.

• Gość: x Re: Niech się utrzymują IP: *.wsa.gov.pl 26.10.04, 14:26
        idioto!
        W Polsce też kiedyś więźniowie pracowali. Ale teraz większośc przyzakładowych
        zakładów zbankrutowała i tyle. W nudzie więzienia praca jest jak nagroda.
    • Gość: xp Bardzo dobrze, sedziowie w stosunku do IP: 132.227.62.* 26.10.04, 10:34
      efektof ich "pracy" zarabiaja zbyt wiele
      • Gość: Bubu wiesz cokolwiek o tych efektach? IP: 81.21.202.* 26.10.04, 10:43
        Wiesz ile spraw miesięcznie przypada na jednego sędziego? Wiesz o tym , że
        sędzia w rejonie codziennie,świątek-piątek wiele godzin, często w nocy pisze
        uzasadnienia i ciągle nie może się wygrzebac spod zaległości? Skąd czerpiesz
        wiadmości o pracy sędziego? Z amerykańskich filmów? Z "M jak miłość"?
        • Gość: xp Re: wiesz cokolwiek o tych efektach? IP: *.lip6.fr 26.10.04, 13:30
          Z doswiadczenia, prawdopodobnie mlody
          czlowieku, zareczam Ci, ze osoby z ktorymi
          mialem do czynienia nie byly przepracowane.
          • Gość: xp Re: wiesz cokolwiek o tych efektach? IP: *.lip6.fr 26.10.04, 13:34
            natomiast walczac z nimi prawdopodobnie
            znalazbym sie tam gdzie opisywany
            dzisiaj przedsiebiorca,
        • Gość: xp Re: wiesz cokolwiek o tych efektach? IP: *.lip6.fr 26.10.04, 13:54
          Przeczytaj tez o postepowaniu bylego ministra
          sprawiedliwosci (Kurczuka), dwisiejsza gazeta,
          takze Sadowskiego
          oraz slawnej p. Piwnik
          • Gość: al Re: wiesz cokolwiek o tych efektach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:44
            A co to ma do rzeczy? Postrzegasz chyba rzeczywistość przez pryzmat takich
            dzieł jak programy tv: Uwaga, Sprawa dla Reportera itp. skoro wrzucasz
            wszystkich do jednego worka. Mam kilku znajomch asesrorów/sędziów, z którymi
            kiedyś studiowałem i twierdzę akurat, że praca 7 dni tygodniu albo siedzenie w
            nocy na uzasadnieniemi to często norma - no ale skoro asesor w W-wie dostaje
            300 spraw na dzień dobry w tym np. gnioty z 97 roku to nie ma wyjścia.
            Porównywanie ich z Kurczukiem czy Sadowskim to nadużycie i zupełna nieznajomość
            realiów.
        • Gość: Bubu, był jednak m Wiadomości z sali sądowej. Pierwsza ręka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:49
    • Gość: ww Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 26.10.04, 12:45
      prokurator powniem zarabiać maximum 50% wynagrodzenia Sędziów
      • mn7 Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom 26.10.04, 14:40
        Gość portalu: ww napisał(a):

> prokurator powniem zarabiać maximum 50% wynagrodzenia Sędziów

... ty natomiast - maksimum 20 % minimum krajowego. :)))

• Gość: Woda Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:26
      Kurde, szkoda że lekarze nie potrafią być tak obłudni jak prawnicy, zarabiałbym
      wtedy jak oni, a nie liche 1200 zl.
      • Gość: m Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:15
        tak sobie czytam te posty i chyba wiekszosc was nie widzi zasadniczego
        problemu - po co utrzymywac z naszych pieniedzy taka bande nierobow mowie tutaj
        o wiezniach (pracy dla nich nie ma, za cos tam zawsze siedza, sezonowo wychodza
        na wolnosc itp itd). ktos napisal ze mamy mala wydajosc (tak jestem sedzia
        karnista)kolego to nie jest pakowanie miesa w puszki tylko zycie ludzkie nie ma
        tutaj miejsca na proste czarno biale postrzeganie swiata, ktos napisal ze
        bierzemy - jednostki moze i tak (jak w kazdym zawodzie) ale to tylko jednostki,
        praca na dwie zmiany - bzdura przerabiali to w krakowie i jak i nic lepiej to
        nie wyglada tylko klopotow wiecej, odnosnie kolegi po studiach ja tez kiedys
        bylem po studiach ale to dopiero poczatek drogi a nie jak chce wiekszosc
        mlodych ludzi (sam taki bylem) koniec i zostaje tylko szampan i kawior -
        dopiero sie zaczyna praca, walka o miejsca na aplikacji, na asesurze (obecnie i
        4 letniej) walka o etat (wczesniej wizytacja no i ten cholerny egzamin) zreszta
        co ja gadam poprobujcie, i jeszcze jedno to nie jest tak jak uwaza 40mln
        polakow ze kazdy bylby doskonalym sedzia, lekarzem, prezydentem musza tez byc
        sprzataczki (nic nie ujmujac temu zajeciu) , zlodzieje i dziw....
      • Gość: seb Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:47
        Bue he he dobre. Chyba jesteś stażystą albo anestezjologiem.
    • Gość: kara smierci [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:21
      • Gość: kara smierci wprowadzic kare smierci IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.10.04, 19:30
        ... zapomnialam dodac, zeby koniecznie zaczac ode mnie !!!
    • wielki_czarownik Świetnie 26.10.04, 20:40
      Kolejny raz okazuje się, że państwo polskie bardziej służy bandytom niż reszcie społeczeństwa. Na początku jest bandzior, potem długo, długo nic i jest prawnik a potem lata świetlne dalej jest ofiara.
      We wspaniałym kraju żyjemy.
      Mam tylko nadzieję, że kiedyś zwykli ludzie się wqu..ą i zrobią tu porządek tak jak zrobili we Francji pod koniec XVIII wieku.
    • wielki_czarownik I do mn7 o konkurencji pytanie 26.10.04, 20:42
      Czy to prawda, że notariusze uzgodnili, iż obniżanie cen to przejaw nieuczciwej konkurencji i wszyscy stosują maksymalną stawkę?
      • mn7 Re: I do mn7 o konkurencji pytanie 26.10.04, 21:11
        wielki_czarownik napisał:

> Czy to prawda, że notariusze uzgodnili, iż obniżanie cen to przejaw
        nieuczciwej
        > konkurencji i wszyscy stosują maksymalną stawkę?

Nie, nieprawda, stawki u notariuszy są zróżnicowane.

>
        • wielki_czarownik Czyli zmienili zasady? 26.10.04, 21:24
          Bo pamiętam, że w TV kiedyś trąbili o tym a jakiś notariusz mówił, że w tym zawodzie konkuruje się nie ceną a jakością usług.
          • mn7 Najśmieszniejsze jest to... 27.10.04, 12:57

... że gdybyś ty był ministrwm (co - Daj Boże - nigdy nie nastąpi, chyba, że
            Samoobrona jednak dojdzie do władzy) to zapewne podjąłbyś dokładnie identyczną
            decyzję. Jeśli bowiem wstrzymane zostały podwayżki gwarantowane przecież
            ustawowo, to sytuacja musiała być naprawdę dramatyczna. Teraz jednak -
            zwolniony od wszelkiej odpowiedzialności - możesz sobie wypisywac bzdety na
            forum. Za nic nie odpowiadasz, to sobie przynajmniej możesz pokrytykować.
            • wielki_czarownik ?? 27.10.04, 15:05
              Pardon ale o co chodzi? Sugerujesz, że ja poprawiłbym byt bandytów? Gdybym ja o tym decydował, to bandziory co drugi dzień by były na chlebie i wodzie a jedyny ciepły posiłek dostawałyby w niedzielę. Ponadto czy ja napisałem, że podwyżka sędziom się nie należy?
              • mn7 Re: ?? 27.10.04, 15:42
                wielki_czarownik napisał:

> Pardon ale o co chodzi? Sugerujesz, że ja poprawiłbym byt bandytów?

Nie, nie sugeruję. Stwierdzam tylko, że gdybyś był ministrem odpowiedzialnym za
                zakłady karne, to twoim elementarnym obowiązkiem byłoby przetrzeganie prawa, a
                to, co byś sobie myślał nie miałoby żadnego znaczenia. Minister jest od
                przestrzegania prawa i wykonywania budżetu. Jeśli tego nie rozumiesz, dobrze że
                nigdy ministrem nie będziesz.

> Ponadto czy ja napisałem, że podwyżka sędziom się nie należy?

Oczywiście że nie napisałeś, co jednak nie zmienia faktu, że przy kazdej okazji
                dajesz upust swojej zajadłej nienawiści do sędziów jako do grupy zawodowej.

• wielki_czarownik Re: ?? 27.10.04, 20:49
                  mn7 napisała:

> Nie, nie sugeruję. Stwierdzam tylko, że gdybyś był ministrem odpowiedzialnym za
                  >
                  > zakłady karne, to twoim elementarnym obowiązkiem byłoby przetrzeganie prawa, a
                  > to, co byś sobie myślał nie miałoby żadnego znaczenia. Minister jest od
                  > przestrzegania prawa i wykonywania budżetu. Jeśli tego nie rozumiesz, dobrze że
                  >
                  > nigdy ministrem nie będziesz.
                  >

Pamiętaj, że obecne regulacje prawne nie muszą trwać wiecznie. Jeżeli ja będę ministrem to będzie to oznaczać, że władzę przejęli mi podobni :D

> Oczywiście że nie napisałeś, co jednak nie zmienia faktu, że przy kazdej okazji
                  >
                  > dajesz upust swojej zajadłej nienawiści do sędziów jako do grupy zawodowej.

A! Czyli pomyślałeś, że na wszelki wypadek mi dokopiesz?

>
    • henri4 Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom 26.10.04, 21:11
      Mimo wszystko, z daleka,ale dosc blisko (z Francji- Paris 13°): nie wierze w
      te place sedziow!!! Dla mnie wykladnikiem ich "biedy" sa ich samochody -
      pracuje tutaj ciezko, ale nie stac mnie takie "bryki", jakimi jezdza
      np.sedziowie olsztynscy. A moze cos sie za tym kryje??? Moze rzeczywiscie
      za malo zarabiaja,ale "biora", zeby dorownac do ELYTY?
    • prawopl a to biedactwa sędziowie, tak źle im się dzieje... 26.10.04, 21:50
      Sędzia Dariusz Czajka jak podaje prasa jeździ volvo kombi (nowe kosztuje ponad
      80 tys.), posiada dom w prestiżowej miejscowości pod Piasecznem k/Warszawy i
      jest założycielem i kanclerzem prywatnej uczelni prawniczej `Europejska Wyższa
      Szkoła Prawa i Administracji' właściciela największego w kraju jachtu, na
      pokładzie którego organizowane są prestiżowe imprezy pod patronatem
      J.Kwaśniewskiej..

To wszystko gdy średnia pensja sędziego na jego stanowisku wynosi około 3 tys.
      zł netto, a prawo wyraźnie ogranicza możliwości dodatkowego zarobkowania przez
      sędziów poza sądem.

Tymczasem jak podaje prasa, sędzia Dariusz Czajka ogłasza pośpiesznie upadłości
      firm, których majątek następnie trafia do biznesów powiązanych z... samym
      sędzią Dariuszem Czajką.

Sędzia Czajka dzisiaj nadal sądzi, bo jest "niezawisły" - co gwarantuje mu, jak
      pisze prasa, konstytucja i liczne znajomości wśród czołowych polityków. Czajka
      prowadzi gazetę sądową, uczestniczy w pracach komisji sejmowej nad nowym
      prawem, prezesuje Zrzeszeniu Prawników Polskich i prowadzi jako kanclerz-
      założyciel prywatną uczelnię prawa EWSPiA.

Niedawno zakończyła się również rozprawa dyscyplinarna wobec sędziego - wyrok
      sądu dyscyplinarnego nie był srogi: przeniesienie na inne stanowisko. Sędziego
      podczas rozprawy bronił Tadeusz Szymanek - sędzia Sądu Najwyższego w stanie
      spoczynku - ojciec Jolany Szymanek Deresz, który jest zatrudniony w uczelni
      EWSPiA powiązanej z Dariuszem Czajką.

Jak pisze GW: "Na ogłoszenie wyroku sędzia Czajka przyszedł wyluzowany - z
      rozpiętą pod szyją koszulą, ciągle żuł coś w ustach. Od sądu dyscyplinarnego
      usłyszał, że co najwyżej zostanie przeniesiony na inne stanowisko służbowe."

Tymczasem za skutki działalności sędziego ostatecznie płacić będzie Skarb
      Państwa, który odpowiada finansowo za przestępczą działalność urzędników
      państwowych.
      • prawopl skutki działalności sędziego czajki widać tutaj 26.10.04, 21:56
        www.upadloscian.org.pl
    • chrust Lekarz z 10 letnia praktyka: 1400 zl. 26.10.04, 21:55
    • Gość: olo BZDURA ASESOR NIE ZARABIA 4300 zlotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 23:30
      asesor ma cos okolo 1 razy mnoznik tj okolo 2000-2400
    • Gość: Zbulwersowana Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 00:03
      Nasi przyszli prawnicy chcąc zaliczyć semestr muszą skorzystać z oferowanej im
      amfetaminy. To normalka na każdym roku. Czym oni zostają po kilku latach
      studiów? Jak mogą sprawiedliwie wydawać wyroki bez znajomości wiedzy prawniczej
      i jednocześnie oskarżać tych, którzy w trudnych chwilach pozwolili im zakończyć
      studia. A prace magisterskie i tak pisze ktoś za odpowiednie pieniądze. BAGNO!
      I uważają, że mało zarabiają. Ach! Szkoda słów!!!
      • Gość: mnietek Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:50
        Znaczy jesteś oskarżona o rozprowadzanie amfy w akademikach?
      • Gość: P.S.J. Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.itpp.pl 27.10.04, 13:13
        To jakaś wierutna bzdura - ja z używek tylko alkohol (w postaci piwa lub wina),
        a sesji nigdy nie zawaliłem.
      • mn7 Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom 27.10.04, 15:43
        Nie trzeba było handlować ta amfą, to byś teraz nie miała kłopotów
    • Gość: Anonymous Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:41
      To mnie normalnie, jako tzw. Obywatela III RP obraża i wali o ziemię!!! Jasna
      cholera, nie wiedziałem , że słudzy Temidy są skazani na tak głodowe warunki
      bytowania!!! Przecież za takie łzy nie pieniądze nie da się po prostu wyżyć!!
      No bo jak, proszę sobie wyobrazić, związać koniec z końcem za takie oto
      śmieszne złotówki: a-sesor w sądzie rejonowym - 4300 zł,sędzia sądu rejonowego -
      4630 zł, sędzia sądu okręgowego z 10-letnim stażem - 5378 zł, sędzia sądu
      apelacyjnego - 6144 zł!!! Ktoś tu robi jaja z przepracowanych ponad miarę
      faciów w czarnych sukienkach, wypłacając im raz na miesiąc takie duperelne
      honoraria!!! No przecież oni pozdychają, mając takie tam skromne PLN!!! Tu
      chylę czoła, bo oni przeciez musieli skończyć jakies studia, potem się
      aplikwoać czy cuśtakiego, potem stoczyć boje, żeby ich gdzieś wciśnięto do
      rozsądnego wydziału karalnego... i te takie!!! To ja, mikry krasnoludek, który
      skromnie chowa w szufladzie dwa fakultety, mogę się opędzić miesięcznie
      tysiącem PLN i jeszcze się w dupękopię z radości, że mi tyle wpadło... Po 30
      latach terminowania w zawodzie! I pewnie, bo w mojej branży nie dziedziczy się
      profesji, jak w palestrze. To takiemu ćwokowi jak ja (i wielu milionom innych)
      musi starczyć! Bo jakież oni (i ja) mogą mieć potrzeby, prócz białego sera i
      suchego chleba? Za to słudzy Temidy... o ho, ho, ho! (cha, cha, cha?)
      I tu już kończę z kurtuazją i powiem szczerze: każdy sędzia, który pysknie, że
      mu się z tego powodu źle dzieje, powinien dostać normalnie w pysk! Bo taki
      fajansiarz nigdy (nawet mając dwa dyplomy wyższych uczelni w kieszeni) nie
      zbierał puszek po piwie czy butelek, które opróżniali znajomi sędziowie po
      pomyślnym sfinalizowaniu sądowej sprawy, w towarzystwie powoda, którego sprawę
      prowadzili! Bez pierdół, panowie sędziowie! Przysłowia, które są niby mądrością
      narodów, twierdzą między innymi: "Kto ma sędzię w rodzie, tego bieda nie
      ubodzie!". Co uwadze "biednych", di curve (to łacińskie słowo, znaczy - zakręt)
      sługusów panienki z wagą w jednej i mieczem - w drugiej łapie - polecam!!!
      • Gość: P.S.J. Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.itpp.pl 27.10.04, 13:17
        Naprawdę mi ciebie żal. Ale może cię pocieszy, że magister prawa też z trudem
        wyciśnie 1000 PLN/mies. nawet z drugim fakultetem. Różnica tkwi w aplikacji...

A przysłowie brzmi "kto ma KSIĘDZA w rodzie..." - te twoje dwa fakultety, które
        skrzętnie chowasz, nie są fakultetami szeroko pojętych nauk humanistycznych,
        prawda? :)
      • Gość: al Re: Zabrano sędziom, by dać więzieniom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:41
        A przepraszam czym się zajmujesz i jakie 2 fakultety skończyłeś, że się tak
        denerwujesz? Czy ty też po 8/9 latach rycia na pamięć (gorzej jest chyba tylko
        na medycynie) uzyskałeś prawo do tego by być zatrudnionym na okres próbny
        (asesura)? Z szczacunkim do twojej pracy decydujesz może o ludzkim losie na
        najbliższe np. 10 lat, podziale majątku stanowiącego dorobek czyjegoś całego
        życia itd, itp? Wątpię więc porównanie i złośliwość bez sensu, chyba że
        uważszasz że wszyscy mają mieć po równo ale to może przejdźmy do formu humorum.
      • Gość: inżynier do zazdrosnego IP: 213.25.29.* 28.10.04, 12:25
        Jest to zawód wymagający wielu lat bardzo cieżkich studiów, potem kilku lat
        aplikacji a potem odbycia czteroletniej asesury, po której tylko najlepsi
        otrzymują nominację. A potem ciężki zaryp w nienormowanym czasie pracy, ze
        świadomością ogromnej odpowiedzialności i tego, że cały czas wszyscy patrzą ci
        na ręce a niektórzy tylko czekają na potknięcie.
        Znasz w ogóle jakiegoś sędziego? Ja znam kilku i wiem, jaki to ciężki kawałek
        chleba. Zarobków im nie zazdroszczę, zwłaszcza, że niejeden adwokat czy
        przedsiębiorca tyle zarabia w jeden dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka