arnold7 26.10.04, 22:55 republika.pl/silesia20/nachpolen.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski 26.10.04, 23:12 Co jest grane? Forum "Kraj" jest juz opanowane przez LPR? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=17069899 Place podatki na utrzymanie tego bajzlu i nie mam prawa wrzucic linka edukacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 23:21 Co chcesz uslyszec? Czego oczekujesz? Ze sa meandry historii i z tym nalezy sie pogodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski 26.10.04, 23:24 Gość portalu: jack napisał(a): > Co chcesz uslyszec? Czego oczekujesz? Jak juz napisalem, watek jest edukacyjny. > Ze sa meandry historii i z tym nalezy sie pogodzic? Zeby sie pogodzic, to trzeba wiedziec z czym:) Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 23:38 Czy gorny slask traktujesz jak np. republike tatarska otoczona ruskimi? "19.09.2004 Podróż służbowaDzisiaj około 10.00 musiałem opuścić rodzinny Śląsk i udać się do nieodległej od Katowic" "Tak sobie rozmyślając i pstrykając fotki na tym odludziu, znalazłem się przed samą granicą, granicą, za ktorą zamiast urodzin obchodzi sie imieniny, za którą nie zje się w restaurcji klusek, rolad i modrej kausty, za którą głównym środkiem utrzymania wielu mieszkańców jest praca w śląskich urzędach i nie tylko, za którą nie usłyszy się śląskij godki i gdzie historia toczyła się przez kilkaset lat zupełnie inaczej." Przeciez Slask w historii emanowal na Rrzeczpospolita. Typowy przypadek graniczny dwoch kultur. Taka syma role odgrywalo Wilno czy Lwow. W Europie znajdziesz wiecej podobnych przykladow. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski 26.10.04, 23:43 Gość portalu: jack napisał(a): > Czy gorny slask traktujesz jak np. republike tatarska otoczona ruskimi? Nie, Slask graniczy z Niemcami, Czechami, Slowacja i Polska. > "19.09.2004 Podróż służbowaDzisiaj około 10.00 musiałem opuścić rodzinny Śląsk > i udać się do nieodległej od Katowic" > > "Tak sobie rozmyślając i pstrykając fotki na tym odludziu, znalazłem się przed > samą > granicą, granicą, za ktorą zamiast urodzin obchodzi sie imieniny, za którą nie > zje się w restaurcji klusek, rolad i modrej kausty, > za którą głównym środkiem utrzymania wielu mieszkańców jest praca w śląskich > urzędach i nie tylko, za którą nie usłyszy się > śląskij godki i gdzie historia toczyła się przez kilkaset lat zupełnie inaczej. > " > > Przeciez Slask w historii emanowal na Rrzeczpospolita. Raczej sie wypial na nia, a ze emanowal to racja, ale przy okazji, z racji sasiedztwa. > Typowy przypadek graniczny dwoch kultur. Wielu kultur. > Taka syma role odgrywalo Wilno czy Lwow. Juz nie odgrywaja? > W Europie znajdziesz wiecej podobnych przykladow. Europa jest mala, stad te liczne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Z Katowic/Kattowitz do Polski IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 23:57 "Typowy przypadek graniczny dwoch kultur. Wielu kultur." Dwoch kultur: niemieckiej i slowianskiej (ew. czeskiej, ale nie wiem jak to przypiac?. Moze imaginujesz sobie granice, ktora istnieje w podswiadomosci a nie w zyciu realnym? Jak sobie przypominam (najdalej w historii) sam obszar Slaska nalezal do Czech. Statusu Baskow jako Hiszpanow, Kaszubow itp. i tak nikt nie jest w stanie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś