Dodaj do ulubionych

Antyszczepionkowszczyni

28.01.22, 18:01
Taki nowotwór słowny wybrzmiał w TOK FM. Agata Szczęśniak.
Nikt zdrowy na umyśle nie będzie kwestionował naturalnych zmian języka, ale te nie dokonują się pod lufami karabinów.
Przykład: zmiana "przekonywujące-przekonujące" w sposób naturalny dokonywała się przez kilka dziesięcioleci.

Co innego próby zmiany języka na rozkaz, prowadzone dokładnie w stylu kampanii Wielkiego Językoznawcy Józefa Stalina. Tak samo jak w latach czterdziestych-pięćdziesiątych, siły postępowe zainstalowane w kilku redakcjach za nas decydują o tym, jak ma wyglądać język polski, jak mamy mówić.

Można mówić największe bzdury, opowiadać o energetyce i robić błędy na poziomie szkoły chyba podstawowej. To się nie liczy, nie liczą największe bzdury, jeśli tylko w otoczce słusznej "lingwistyki" komisarskiej.
Liczy się, żeby siłą wprowadzać rewolucję kulturalną w stylu chińskim czy rodziny Kimów.

Było pierwszeństwo polityki nad gospodarką, jest - nad kulturą.
Nowy wspaniały świat języka niepolskiego i na rozkaz.

Obserwuj wątek
    • dr.krisk Re: Antyszczepionkowszczyni 28.01.22, 22:35
      Czepiasz się. To słowo znakomicie ćwiczy mimikę. Spróbuj szybko powiedzieć "antyszczepionkowszczyni z Pszczyny", to zobaczysz!
      • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 03:16
        Od ćwiczeń mimiki robią się zmarszczki 😀
      • dbender Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 05:28
        dr.krisk napisał:

> Czepiasz się. To słowo znakomicie ćwiczy mimikę. Spróbuj szybko powiedzieć "ant
        > yszczepionkowszczyni z Pszczyny", to zobaczysz!

Ćwiczy raczej język ;)
    • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 03:18
      Ty się ciesz, że jeszcze do nas nie dotarło, jakimi zaimkami się do kogo zwracać :D
    • dbender Język ewoluuje 29.01.22, 05:26
      buldog2 napisał:

> Taki nowotwór słowny wybrzmiał w TOK FM. Agata Szczęśniak.
      > Nikt zdrowy na umyśle nie będzie kwestionował naturalnych zmian języka, ale te
      > nie dokonują się pod lufami karabinów.
      > Przykład: zmiana "przekonywujące-przekonujące" w sposób naturalny dokonywała si
      > ę przez kilka dziesięcioleci.
      >
      > Co innego próby zmiany języka na rozkaz, prowadzone dokładnie w stylu kampanii
      > Wielkiego Językoznawcy Józefa Stalina. Tak samo jak w latach czterdziestych-pię
      > ćdziesiątych, siły postępowe zainstalowane w kilku redakcjach za nas decydują o
      > tym, jak ma wyglądać język polski, jak mamy mówić.
      ....

Język ewoluuje jak chce, również w redakcjach, niezależnie od tego czy ci się to podoba czy nie. I tak zdecydują uzytkownicy. Akurat antyszczepionkowszczyni nie razi mnie w ogóle. Bardziej razi mnie zajebisty.
      • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 05:59
        Zajebiście podoba mi się twój wywód 🤓
      • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 09:41
        Kiedy o tym mowa, że język ewoluuje, a nie jest zmieniany na rozkaz. Obojętne czyj , Stalina czy Biedronia.
        Wskazana zamiana na przekonujący dokonywała się prawie pół wieku. Tak ewoluuje język.
        • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 11:36
          buldog2 napisał:

> Kiedy o tym mowa, że język ewoluuje, a nie jest zmieniany na rozkaz. Obojętne c
          > zyj , Stalina czy Biedronia.
          > Wskazana zamiana na przekonujący dokonywała się prawie pół wieku. Tak ewoluuje
          > język.
          >

Przecież nikt nie rozkazał. Język mediów też ewoluuje. I tutaj końcówkę dobrano całkowicie według powszechnie w j. polskim stosowanych zasad:
          KO-wiec - KO-wczyni
          zbowidowiec - zbowidowczyni
          antyszczepionkowiec - antyszczepionkowczyni
          Co tu jest nie tak?
          • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 11:41
            Lewicowiec - lewicowszczyni 😄
            • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:13
              yoma napisała:

> Lewicowiec - lewicowszczyni 😄
              >

Lewicowczyni i prawicowczyni, po co ci tam to -sz-?
              • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:15
                Mnie pytasz? Pytaj tę panią od antyszczepionkowszczyni :)
                • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:18
                  yoma napisała:

> Mnie pytasz? Pytaj tę panią od antyszczepionkowszczyni :)
                  >

A, ok, sorry, nie zauważyłem. Oczywiście, powinno być antyszczepionkowczyni, bez "sz". Wzięła i się była przejęzyczyła, członkini zespołu owego medium internetowego. Buldog nie zalinkowal zresztą.
                  • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:21
                    Co miałem linkować - słowa w eterze?
                    • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:29
                      buldog2 napisał:

> Co miałem linkować - słowa w eterze?
                      >

Ok, myślałem, że to było gdzieś napisane, a to tylko było powiedziane. Może się więc przesłyszałes, powiedziała bez sz, a ty napisałeś z sz.
                      • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:42
                        Nie napisałaby tak. No chyba, że po napisaniu nie przeczytałaby w celu sprawdzenia błędów, ale wówczas mogłaby zgonić na automatyczną korekcję:)
                        • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:49
                          pies.na.czarnych napisała:

> Nie napisałaby tak. No chyba, że po napisaniu nie przeczytałaby w celu sprawdze
                          > nia błędów, ale wówczas mogłaby zgonić na automatyczną korekcję:)
                          >

Też mnie się tak zdaje.
                      • x2468 Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:39
                        Powinna powiedzieć "lewicówka" lub zwyczajnie "lewuska". Nie byłoby problemu.
                        • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:48
                          x2468 napisał:

> Powinna powiedzieć "lewicówka" lub zwyczajnie "lewuska". Nie byłoby problemu.
                          >
                          No właśnie. Lewicowszczyni to jest żona lewicowca :)
            • x2468 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 20:36
              Furman - furmanka czy furmanowszczyni?
              • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 20:42
                Ministrant = ????????????
                • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 13:59
                  Ministrantczyni :)
                  • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:01
                    Według szablonu z tytułu wątku powinno być "Ministrantszczyni".
                    • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:18
                      Z trzciny z Pszczyny. Słuszna uwaga :)

Ale na tym nie koniec, bo teraz ludzie sobie wybierają formę, jaką chcą, żeby się do nich zwracać. Wedle tego schematu i w granicach języka polskiego ja jestem ona/jego, a jak ktoś jest one/ich? Ministranszczyniowiczki?
          • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 11:54
            Co nie tak? A to, że naturalne zmiany dokonują się przez dziesięciolecia, nie z dnia na dzień, na rozkaz. To nie ewolucja, a rewolucja. Tak jak 100 lat temu.
            • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:15
              buldog2 napisał:

> Co nie tak? A to, że naturalne zmiany dokonują się przez dziesięciolecia, nie z
              > dnia na dzień, na rozkaz. To nie ewolucja, a rewolucja. Tak jak 100 lat temu.
              >

To też dokonało się przez 10-lecia, czy 100-lecia. Końcówki "-owiec" i "-owczyni" nie powstały wczoraj.
              • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 12:23
                Rzecz o konkretnych słowach, nie końcówkach. Jakby co, dodam, że głoski i litery powstały jeszcze wcześniej.
                • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:35
                  buldog2 napisał:

> Rzecz o konkretnych słowach, nie końcówkach. Jakby co, dodam, że głoski i liter
                  > y powstały jeszcze wcześniej.
                  >

Słowa zawsze powstają szybko. Słowo covid powstało pewnie w ciągu 1 dnia. Słowa laptop i komputer też powstały szybko. Od covid natychmiast został dorobiony przymiotnik "covidowy" (oddział covidowy). Co w tym dziwnego? Ja się dziwię, że się dziwisz.
                  • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:46
                    To są rzeczy, które można zrozumieć w sensie tworzenia nowych słów. Bardziej wkurza mnie zastępowanie już istniejących polskich słów słowami angielskimi, nawet nie spolszczonymi tylko tak jak leci:(
                    • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:48

> To są rzeczy, które można zrozumieć w sensie tworzenia nowych słów. Bardziej wk
                      > urza mnie zastępowanie już istniejących polskich słów słowami angielskimi, nawe
                      > t nie spolszczonymi tylko tak jak leci:(
                      >

Na przykład?
                      • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:49
                        Destynacja.
                        • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 15:51
                          yoma napisała:

> Destynacja.
                          >

Pewnie dlatego, że kierunek jest wieloznaczne. Destynacja mnie nie irytuje. Ciągle bardziej irytuje mnie rodzimy zajebisty.
                          • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:16
                            Och ten biedny polski umysł, nie pojmie wielokierunkowości kierunku. Zajebiście.
                          • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 19:28
                            Pojęcie kierunek dopuszcza jedną tylko możliwość dookreślenia: zwrot. Znaczy do przodu albo do tyłu.
                            W mowie potocznej najczęściej wynika to z kontekstu.
                            W przypadku słowa destynacja możliwości mnóstwo.
                            • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 19:35
                              Destination = Miejsce docelowe.

> Pojęcie kierunek dopuszcza jedną tylko możliwość dookreślenia: zwrot. Znaczy do przodu albo do tyłu.

może tez być w prawo, lub w lewo, albo na skośkę :)
                              • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:00
                                Albo w górę czy na dół :)
                                • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:03
                                  i też na skośkę w pionie :)
                                  • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:12
                                    I korkociągiem :)
                        • x2468 Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:47
                          Ewent.
                          • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:49
                            Iwent :) Fajne imię dla chłopca.
                      • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:01
                        dbender napisał:

> Na przykład?

Boarding passy:)
                        Briefing
                        i wiele wiele innych dziwolągów.
                        • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:17
                          Szef kiedyś do kolegi: - Andrzejku, podejdź do mnie, to cię zbrifuję!
                          Andrzej do nas: - Nie wiem, o co chodzi, ale na wszelki wypadek zacisnę mocno pośladki.
                          • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:25
                            🤣😹
                            • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:33
                              Autentyk 😄

Tenże chciał mnie kiedyś zbrifować, dlaczego nie zrobiłam kejsiku. Opadło mi wszystko z pośladkami włącznie :)
                              • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:35
                                Co to jest kejsik?
                                • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:39
                                  A myślisz, że ja wiem. Odeszłam z tej roboty, zanim ukończyliśmy Wielki Słownik Wyrazów Szefojęzycznych :)

Mogę się tylko domyślać, że to od case :)
                                  • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 16:42
                                    a nie cake? :)
                                    • yoma Re: Język ewoluuje 29.01.22, 17:21
                                      A cholera go wie. Ale pamiętam, że to też było moje pierwsze skojarzenie, ciekawe dlaczego :D
                                      • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 18:45
                                        yoma napisała:

> A cholera go wie. Ale pamiętam, że to też było moje pierwsze skojarzenie, cieka
                                        > we dlaczego :D
                                        >

Nie był to przypadkiem Coffee Time :)
                                        • yoma Re: Język ewoluuje 30.01.22, 14:03
                                          Happy Hour :)
                                    • dbender Plis flasz dżently 29.01.22, 17:50

> a nie cake? :)
                                      >

To pewnie od case (przypadek, sprawa), które pochodzi od łacińskiego casus. Kejsik (drobna sprawa) jest więc łacińskie, a dotarło w tym znaczeniu do polskiego przez angielski. Nikt tak jednak nie mówi oficjalnie, raczej w żartach w korporacjach.

Na rozklekotanej spłuczce na wakacjach widziałem kiedyś napis:
                                      English: please flush gently
                                      Polski: plis flasz dżently
                                      To zabawy, ale pokazują trend. Dzisiaj zapożyczamy tylko z angielskiego. Można oczywiście ustawowo zabronić zapożyczeń, tak jest chyba w czeskim i islandzkim.
                        • dbender Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 17:39

> dbender napisał:
                          >
                          >
                          > > Na przykład?
                          >
                          > Boarding passy:)
                          > Briefing
                          > i wiele wiele innych dziwolągów.
                          >

Nie wiem czemu, ale anglicyzmy i amerykanizmy w ogóle mnie nie drażnią. Rodziny zajebisty drażni mnie natomiast zajebiście.
                          • pies.na.czarnych Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 18:54
                            > Nie wiem czemu, ale

Znasz angielski i dlatego. Kiedyś będąc w PL rozmawiałem na ten temat z pewną panią magister, która jak prawie wszyscy w tamtych czasach nie miała na studiach angielskiego. Okazało się, ze używała tych słów, ale na dobra sprawę domyślała się jedynie ich znaczenia.

Dodatkowo wkukizia mnie używanie skrótów czysto wziętych z angielskiego których dosłownego znaczenia prawie nikt nie zna. Podczas deformacji zerżnieto na żywca takie skróty jak np. VAT, Srat... itd. Zapytaj pierwszego lepszego sprzedawcę czy kelnera skąd biorą się V, A i T w tym skrócie.
                            • yoma Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 18:59
                              A co, chciałbyś, żeby było PoWóDę?
                              • pies.na.czarnych Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 19:40
                                Wystarczyłoby PWD. W niderlandzkim BTW - de Belasting op de Toegevoegde Waarde

angielski - Value Added Tax
                            • dbender Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 19:46

> > Nie wiem czemu, ale
                              >
                              > Znasz angielski i dlatego. Kiedyś będąc w
                              ...

Teraz wszyscy znają angielski.
                              • pies.na.czarnych Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 29.01.22, 19:50
                                dbender napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                                >
                                > > > Nie wiem czemu, ale
                                > >
                                > > Znasz angielski i dlatego. Kiedyś będąc w
                                > ...
                                >
                                > Teraz wszyscy znają angielski. :)))
                                • yoma Re: Anglicyzmy mnie nie drażnią 30.01.22, 14:13
                                  A duda z niejakim najlepiej :D No i henio.
                  • buldog2 Re: Język ewoluuje 29.01.22, 19:31
                    Nowe słowa powstają szybko, jeśli mają znaczenia, jakie nie występowały wcześniej. Formy słów istniejących zmieniają się przez dziesięciolecia.
                    Z dnia na dzień to tylko na rozkaz Stalina czy innego wielkiego językoznawcy. Na literę b, m itd.
                    • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 19:46
                      > Nowe słowa powstają szybko, jeśli mają znaczenia, jakie nie występowały wcześniej.

Zgadza się, ale ja piszę o tych słowach, które istnieją od wieków i teraz zastępowane są słowami angielskimi. Bardziej szpanersko tak jest, no i oczywiście tak mówiący od razu staje się światowcem.:)
                      Na przestrzeni historii Polski mieliśmy okres makaronizmów, okres klepania bez pojęcia po francusku. Teraz jest moda na angielski.
                      • dbender Re: Język ewoluuje 29.01.22, 19:50

> > Nowe słowa powstają szybko, jeśli mają znaczenia, jakie nie występowały w
                        > cześniej.
                        >
                        > Zgadza się, ale ja piszę o tych słowach, które istnieją od wieków i teraz zastę
                        > powane są słowami angielskimi. Bardziej szpanersko tak jest, no i oczywiście ta
                        > k mówiący od razu staje się światowcem.:)
                        > Na przestrzeni historii Polski mieliśmy okres makaronizmów, okres klepania bez
                        > pojęcia po francusku. Teraz jest moda na angielski.
                        >

Niezupełnie jest tak, że słowa istniejące od wieków są zastępowane przez zapożyczenia. Destynacja nie zastąpiła kierunku, słowo kierunek przecież nie zniknęło. Destynacja oznacza "miejsce docelowe połączenia lotniczego", i wcale "kierunek" nie jest tu taki cudowny. Zapożyczenia precyzują język.
                        • pies.na.czarnych Re: Język ewoluuje 29.01.22, 20:02
                          > Destynacja oznacza "miejsce docelowe połączenia lotniczego"

Destynacja nie oznacza kierunek tylko miejsce przeznaczenia i nie tylko połączenia lotniczego.

> Zapożyczenia precyzują język.

Nie zawsze. Weź na przykład słowo parasol. Jest ono przeciwieństwem tego co mówisz ponieważ w PL określa się go jako przedmiot ochraniający od słońca i od deszczu w zależności od sytuacji. We francuskim skąd zaadaptowano to słowo masz "parapluie" i "parasol" i tu masz precyzję:)
                          • stefan4 para soli, czy para pluje? 29.01.22, 20:31
                            pies.na.czarnych:
                            > Weź na przykład słowo parasol.
                            [...]
                            > We francuskim skąd zaadaptowano to słowo masz "parapluie" i "parasol" i tu masz precyzję:)

Oni mają więcej takich par. Np. paravent — od wiatru (parawan). Albo parapet — ? Na pety?

- Stefan
                            • pies.na.czarnych Re: para soli, czy para pluje? 29.01.22, 20:39
                              Na pocieszenie. Słowa widelec nie znali dopóki nie nauczyliśmy ich posługiwać się tym przedmiotem. Dopiero później przyswoili sobie od nas słowo używana przez wieśniaków fur=pasza i sklecili sobie z tego "Fourchette".:)
                            • x2468 Re: para soli, czy para pluje? 30.01.22, 14:52
                              Przecież to oczywista oczywistość że nie na angielskie zwierzaki.
    • pies.na.czarnych Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 06:37
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/s720x720/272873002_3387434654823872_7494045876596423231_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=8lvuGm5Ko9UAX8IbaCB&tn=6NmWVgP35BTfrPf_&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT-C0dhxZceqaro6tgN_npO1GTbvDVAsItQP_AJJ3PoB5w&oe=61FA5E6B
      • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 09:57
        😂
    • m.c.hrabia Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 12:03
      jeśli już czepiać się Agatki to nie za jej słowotwórczość, ale za jej bełkot z którego nic nie wynika, jej radiowe czy wizyjne występy są tak miałkie i nic nie wnoszące ,że strach, nie wiem może jej pisanina jest na wyższym poziomie;
      lecz tej "twórczości" nie znam.
      jedno pewne w mowie nie potrafi wyrazić swoich myśli , nie wiem jak na piśmie ( gdzie jest czas na zastanowienie poprawki itp)
      • buldog2 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 12:06
        Zgodność treści i formy.
    • weteran-czasu Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 15:38
      Przecież od sześciu lat w Polsce obowiązuje język wolski.
      • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 15:49
        Jak kogo.
    • szwampuch58 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 18:46
      Wszystko jedno jak tych debili zwac...dzisiaj dostali w pysk od grzyba z Torunia
      • pies.na.czarnych Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 18:55
        Dawaj wiedzę:) w temacie.
        • szwampuch58 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 19:01
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28053313,o-rydzyk-na-sympozjum-zaszczepilem-sie-posluchalem-lekarzy.html#s=BoxOpImg7
          • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 19:26
            "Alleluja i do przodu — podkreślił Tadeusz Rydzyk" 😂😂😂
          • pies.na.czarnych Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 19:55
            "Et tu, Brute?" :)
      • yoma Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 18:58
        What??
      • buldog2 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 20:35
        Taki zwrot polityczny!
        • pies.na.czarnych Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 20:41
          Rydzyk widzi, ze coraz mniej wpływa na konto.
          • szwampuch58 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 20:54
            Co on widzi nie wiem ale do swego "bucka" mu nie spieszno
            • pies.na.czarnych Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 21:05
              Wie co go czeka:)
      • buldog2 Re: Antyszczepionkowszczyni 29.01.22, 21:15
        pistuju obliźnie się i powie że smakowało
    • dbender przeciwszczepionkowszczyni 30.01.22, 00:38
      buldog2 napisał:

> Taki nowotwór słowny wybrzmiał w TOK FM. Agata Szczęśniak.
      > Nikt zdrowy na umyśle nie będzie kwestionował naturalnych zmian języka, ale te
      ...

To anty jest niepolskie i nienarodowe. Proponuję "przeciwszczepionkowszczyni"
    • mienkiszon W ty... 30.01.22, 14:30
      przypierdalaczu, to jest forum polityczne, a nie polonistyczne!!!
      Kumasz głupie?
      • buldog2 Re: W ty... 30.01.22, 14:57
        Tak, ryj, trzeba pilnować niech ludzie mówią tylko o prezesie i o PISie. Tak jak u Kurskiego.
        Staraj się, ryj, prezes patrzy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka