superspec1 25.02.23, 18:43 do Euro. www.google.com/amp/s/biznes.interia.pl/gospodarka/newsamp-czy-polacy-sa-za-przyjeciem-euro-indeks-eurosentymentu-ponow,nId,6594548 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albwu Re: Chcę 25.02.23, 19:58 zdecydowanie - gospodarka i większość ludzi mocno skorzysta. Stracą nieliczni i im mozna dać jakis dodatek. Po kilku miesiącach będzie to już niezauważalne. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 25.02.23, 20:00 > Stracą nieliczni i im mozna dać jakis dodatek Jeden przykład proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 02.03.23, 18:05 I dla nich przewidujesz razem z albwu jakieś rządowe dodatki :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k jedz. k.. .na Slowacje 25.02.23, 23:02 albwu napisał: > zdecydowanie - gospodarka i większość ludzi mocno skorzysta. jedz. k.. .na Slowacje i spytaj Slowakow - po co przyjezdzaja na zakupy do Polski Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 02.03.23, 18:10 j-k napisał: > albwu napisał: > > zdecydowanie - gospodarka i większość ludzi mocno skorzysta. > > > jedz. k.. .na Slowacje > > i spytaj Slowakow - po co przyjezdzaja na zakupy do Polski > > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. > ekonomista. Ponieważ złotóweczka jest słabiutka jak kot i mają dobrą przebitkę przy wymianie, ekonomisto od siedmiu boleści. Wakacje dla nich w ciepłych europejskich krajach są również tańsze niż dla Polaków, chociażby dlatego, ze nie muszą płacić haraczu w kantorach wymiany waluty. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 08:47 pies.na.czarnych napisała: > Wakacje dla nich w ciepłych europejskich kraj > ach są również tańsze niż dla Polaków, chociażby dlatego, ze nie muszą płacić h > araczu w kantorach wymiany waluty. Ty dalej chodzisz do kantoru? Banki mają swoje własne oparte o forex. Różnica pomiędzy sprzedażą a kupnem wynosi 1.5 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:22 Ja nie muszę wymieniać euro na euro. Napisałem "kantor" bo wiem, ze u was tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:24 pies.na.czarnych napisała: > Ja nie muszę wymieniać euro na euro. Napisałem "kantor" bo wiem, ze u was tak t > o działa. W Skandynawii też płacisz w Euro? To bardzo atrakcyjny rejon Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:26 W Skandynawii ostatnio byłem w roku 1987 :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:27 pies.na.czarnych napisała: > W Skandynawii ostatnio byłem w roku 1987 :) > Wtedy jeszcze wymieniało się tam DDR marki, w kantorach oczywiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:24 Poza tym. Pamietam jeszcze za starych czasów kiedy żyłem w PRL będąc na Zachodzie zawsze wymieniałem forsę w kantorach bo oni więcej płacili niż banki. Teraz chyba jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:33 pies.na.czarnych napisała: > Poza tym. Pamietam jeszcze za starych czasów kiedy żyłem w PRL będąc na Zachodz > ie zawsze wymieniałem forsę w kantorach bo oni więcej płacili niż banki. Teraz > chyba jest podobnie. Nie jest podobnie homosovietsko. Obecnie taniej jest wymienić walutę w banku niż w kantorze internetowym. Ten ma spread aż 3 grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 11:40 Pierdolisz jak porażony. Ostatnio będąc w PL wymieniałem pieniądze w kantorze. Przy wymianie większej ilości, chyba od 200€ dostawałem jeszcze lepszy kurs. W banku nie ma znaczenia ile wymieniasz, kierują się tabelami kupno/sprzedaż i zawsze gorzej niż w kantorze. Dodatkowo gdy w PL chcesz wymienić w automacie to kasują cię za wymianę aż furczy. Płacąc w sklepie mimo możliwości euro/zloty zawsze wybierałem euro ponieważ VISA później przeliczała mi jeszcze lepszym kursem niż najlepszy w kantorze, czy w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 12:39 pies.na.czarnych napisała: > Pierdolisz jak porażony. Ostatnio będąc w PL wymieniałem pieniądze w kantorze. > Przy wymianie większej ilości, chyba od 200€ dostawałem jeszcze lepszy kurs. W > banku nie ma znaczenia ile wymieniasz, kierują się tabelami kupno/sprzedaż i za > wsze gorzej niż w kantorze. Dodatkowo gdy w PL chcesz wymienić w automacie to k > asują cię za wymianę aż furczy. Płacąc w sklepie mimo możliwości euro/zloty zaw > sze wybierałem euro ponieważ VISA później przeliczała mi jeszcze lepszym kursem > niż najlepszy w kantorze, czy w banku. Pierdziesz farmazony. Spread 1.25 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 12:55 pozytonium napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Pierdolisz jak porażony. Ostatnio będąc w PL wymieniałem pieniądze w kant > orze. > > Przy wymianie większej ilości, chyba od 200€ dostawałem jeszcze lepszy ku > rs. W > > banku nie ma znaczenia ile wymieniasz, kierują się tabelami kupno/sprzeda > ż i za > > wsze gorzej niż w kantorze. Dodatkowo gdy w PL chcesz wymienić w automaci > e to k > > asują cię za wymianę aż furczy. Płacąc w sklepie mimo możliwości euro/zlo > ty zaw > > sze wybierałem euro ponieważ VISA później przeliczała mi jeszcze lepszym > kursem > > niż najlepszy w kantorze, czy w banku. > > Pierdziesz farmazony. > Spread 1.25 grosza. W Polsce od lat są karty wielowalutowe. Wyjazd gdzieś planujesz. Wystarczy zasilić konto odpowiednią walutą i nie masz przywałek na walucie. Kupujesz w € płacisz w €. Może się okazać, że € potaniało 2-5% Wtedy nawet zyskujesz. Spread jest stały 1.25 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 13:03 Ja nic nie muszę zasilać. Za każdym razem gdy płacę w jakimkolwiek sklepie sprzedający daje mi do wyboru w jakiej walucie chcę płacić. Poza tym Polska należy do EU i na mocy europejskiego prawa każdy Polak powinien mieć europejski IBAN, a nie jakieś konta walutowe co u was jest praktykowane. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 13:12 pies.na.czarnych napisała: > Ja nic nie muszę zasilać. Za każdym razem gdy płacę w jakimkolwiek sklepie sprz > edający daje mi do wyboru w jakiej walucie chcę płacić. > > Poza tym Polska należy do EU i na mocy europejskiego prawa każdy Polak powinien > mieć europejski IBAN, a nie jakieś konta walutowe co u was jest praktykowane. Konto walutowe jest z systemie IBAN Ja np. mam końcówkę 01 na konto złotówkowe i 02 na konto w €, itd. Jak mi będzie potrzebne konto w innej walucie to mi bank założy. Domyślnie wpływy w walucie wypływają na konto w danej walucie. Jak masz konto w dolarach, to bank ci tego nie zaksięguje na konto w zł czy €. Tylko na konto w $. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 13:36 Głupis jak but! Każde polskie konto posiada IBAN. Tu możesz sobie to sprawdzić www.ibanbic.be/ Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 14:39 pies.na.czarnych napisała: > Głupis jak but! Każde polskie konto posiada IBAN. Tu możesz sobie to sprawdzić www.ibanbic.be/ Walutę w jakiej prowadzone jest konto deklarujesz ty. Wszystkie są prowadzone w systemie IBAN. Nie ma kont prowadzonych poza tym systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 14:47 > Walutę w jakiej prowadzone jest konto deklarujesz ty. Konto jest zawsze prowadzone w walucie danego kraju. Możesz inwestować w inne waluty, ale to już jest inna sprawa. Podobnie jak kuriozalne i chyba jedynie możliwe w PL branie kredytów hipotetycznych w obcej walicie. To jest spekulacja, taka jak granie na giełdzie. Zyski w tym wypadku są opodatkowane, czego nie masz w wypadku konta rozrachunkowego lub oszczędnościowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 14:59 pies.na.czarnych napisała: > > Walutę w jakiej prowadzone jest konto deklarujesz ty. > > Konto jest zawsze prowadzone w walucie danego kraju. Możesz inwestować w inne w > aluty, ale to już jest inna sprawa. Podobnie jak kuriozalne i chyba jedynie moż > liwe w PL branie kredytów hipotetycznych w obcej walicie. To jest spekulacja, t > aka jak granie na giełdzie. Zyski w tym wypadku są opodatkowane, czego nie masz > w wypadku konta rozrachunkowego lub oszczędnościowego. Śmieszna jesteś. Mam konta, prócz złotówkowego w kilku walutach. W razie obciążeń ściągane jest w konta w danej walucie. Polska to nie Belgia. Wcześniej pokazałem ci spread ile wynosi. 1.25 grosza na np. €. A ty ciągle wyjeżdżasz z kantorami. Jadę do Belgii zasilam konto €. Wracam, sprzedaję to co mi niepotrzebne razem z bilonem (suma poniżej 5€) Jadę do Stanów zasilam konto $. Jadę do Szwecji, zasilam konto w koronach szwedzkich. Jak mi się kończy kasa, to minuta na telefonie i mam zasilenie w żądanej walucie. Logowanie, zakładka kantor, jeden klik. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 15:36 Przecież napisałem, ze Polska to jest dziki kraj :) W normalnym kraju nic nie musisz zasilać. Swoje karty kredytowe tez zasilasz? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 16:20 pies.na.czarnych napisała: > Przecież napisałem, ze Polska to jest dziki kraj :) > W normalnym kraju nic nie musisz zasilać. Swoje karty kredytowe tez zasilasz? : > ))))) Tak co miesiąc :) Inaczej naliczą mi odsetki. Euro mogło być walutą międzynarodową, ale przespano to. W Azji nie zapłacisz w Euro, w obu Amerykach też nie. Podobnie jak w Australii i Indonezji, czy Afryce. I dlatego są potrzebne konta z małym spread sięgającym aż 1.25 grosza na €. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 16:42 Nabijają cie w butelkę, a ty się cieszysz jak głupi do sera. W Polsce dla obcokrajowcow działa system Maestro. Dlaczego Polacy nie mogą korzystać z tego systemu tylko są zmuszani przez złodziejskie polskie banki do "nabijania" swoich kart płatniczych? Takie "nabijanie" to jest, powiedzmy sobie, elektroniczna portmonetka, na której zarabia bank, a klient zawsze traci. Spróbuj obiektywnie przemyśleć to co napisałem. Jeżeli nie dasz rady to daj znać, chętnie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:02 pies.na.czarnych napisała: > Nabijają cie w butelkę, a ty się cieszysz jak głupi do sera. > > W Polsce dla obcokrajowcow działa system Maestro. Dlaczego Polacy nie mogą korz > ystać z tego systemu tylko są zmuszani przez złodziejskie polskie banki do "nab > ijania" swoich kart płatniczych? > > Takie "nabijanie" to jest, powiedzmy sobie, elektroniczna portmonetka, na które > j zarabia bank, a klient zawsze traci. Spróbuj obiektywnie przemyśleć to co nap > isałem. Jeżeli nie dasz rady to daj znać, chętnie pomogę. Akurat mam kartę kredytową Maestro choć nie jestem obcokrajowcem. Co miesiąc muszę ją jednak spłacić (nabijać). Ty masz pewnie kartę niespłacalną z KGB. Polska posiada jeden z najlepszych systemów bankowych na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:11 Moja karta bankowa. Mam również MasteCard. Miesięczny kredyt 5000€. Nic nie muszę nabijać ponieważ jak sama nazwa wskazuje jest to karta kredytowa. Kredyt do wykorzystania na całym świecie obojętnie gdzie ja użyje. > Polska posiada jeden z najlepszych systemów bankowych na świecie. Tak ci wmówili :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 16:47 > W Azji nie zapłacisz w Euro, w obu Amerykach też nie. Podobnie jak w Australii i Indonezji, czy Afryce. I dlatego są potrzebne konta z małym spread sięgającym aż 1.25 grosza na €.< 😂 😂 😂 Ubawiłem się przednie. Matołeczku Boży. Normalni ludzie posługują się kartami kredytowymi, a te działają nawet na Grenlandii. Nikt nie targa ze sobą gotówki w kieszeni i nikt nie musi zakładać sobie jakiejś durnej portmonetki elelekrtronicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:25 pies.na.czarnych napisała: > > W Azji nie zapłacisz w Euro, w obu Amerykach też nie. Podobnie jak w Aust > ralii i Indonezji, czy Afryce. > I dlatego są potrzebne konta z małym spread sięgającym aż 1.25 grosza na €.< > ; > 😂 😂 😂 > > Ubawiłem się przednie. > Matołeczku Boży. Normalni ludzie posługują się kartami kredytowymi, a te działa > ją nawet na Grenlandii. Nikt nie targa ze sobą gotówki w kieszeni i nikt nie mu > si zakładać sobie jakiejś durnej portmonetki elelekrtronicznej. Akurat karty kredytowej można używać zamiennie w stosunku do debetowej. To że masz kartę kredytową nikomu nie imponuje. Nawet mój ojciec posługuje się kartami, a ma 85 lat. Na debetówce zostawia sobie tylko co mu potrzeba na miesiąc. Resztę przelewa na konto oszczędnościowe. Przychodzi emerytura. Ma ustawiony limit ile mu potrzeba na życie i rachunki. Reszta automatycznie na konto oszczędnościowe Sunio jesteś zapóźniona w polskiej bankowości.. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:30 > Akurat karty kredytowej można używać zamiennie w stosunku do debetowej. Ignorant znowu odkrył Amerykę :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:03 Po tych wszystkich twoich durnych wypowiedziach można dojść do wniosku, ze nigdy nie posiadałem karty kredytowej. Są dwie wyjaśnienia tego stanu. 1. Nie star cie na jej posiadanie, a twoje mizerne zasoby nie upoważniają się do otrzymania gratis karty kredytowe od Banku. 2. Bank nie ma do ciebie zaufania ponieważ masz nasrane w urzędzie finansowym o czym sam się przyznałeś na Forum. Dalsza dyskusja z tobą na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:04 > ze nigdy nie posiadałem karty kredytowej. posiadałeś Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:31 pies.na.czarnych napisała: > Po tych wszystkich twoich durnych wypowiedziach można dojść do wniosku, ze nigd > y nie posiadałem karty kredytowej. Są dwie wyjaśnienia tego stanu. > 1. Nie star cie na jej posiadanie, a twoje mizerne zasoby nie upoważniają się d > o otrzymania gratis karty kredytowe od Banku. > 2. Bank nie ma do ciebie zaufania ponieważ masz nasrane w urzędzie finansowym o > czym sam się przyznałeś na Forum. > Dalsza dyskusja z tobą na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Posiadam dwie karty kredytowe. Jedną platynową drugą zwykłą. Koszt obsługi 0.00 zł A ty mi tu jakimś goldem wyjeżdżasz. :))) Platynowa jest VISY bo, na VISĘ są zniżki na połączenia lotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:37 Posiadasz kartę kredytową, którą musisz nabijać :)))))) > Posiadam dwie karty kredytowe. Jedną platynową drugą zwykłą. Koszt obsługi 0.00 zł No to musisz być bardzo bogaty skoro nawet rocznego bakszyszu za wznowienie nie płacisz. To masz na myśli pisząc obsługa karty? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 17:48 pies.na.czarnych napisała: > Posiadasz kartę kredytową, którą musisz nabijać :)))))) > > > Posiadam dwie karty kredytowe. Jedną platynową drugą zwykłą. Koszt obsług > i 0.00 zł > > No to musisz być bardzo bogaty skoro nawet rocznego bakszyszu za wznowienie nie > płacisz. To masz na myśli pisząc obsługa karty? :))))) Ano. Jakbym miał płacić bakszysz to bym zrezygnował. Platinum jest za darmo. Inną kartą muszę wykonać 1 operację na miesiąc by nie płacić za użytkowanie karty. Mam pod nią podpięty abonament za Internet. A jak jeszcze usłyszysz, że mam EXPRESS ELIXIR czy BLUECASH za free to ci oko zbieleje. To wszystko w Polsce. Korzystanie z kart 0 zł. Powiedz mi sunio, ile płacisz za obsługę kart w Belgii? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:03 Za operacje wykonywane moja karta płaci sprzedający i tak było zawsze od kiedy posiadam karty kredytowe (jakieś 40 lat). Ze względu na moje zasoby jakie mam w Banku nie placę nic za jej roczna aktualizację. Nie mam obowiązku dokonywania jakichkolwiek transakcji. Za dokonywane transakcje w przeciągu roku dostaję premię od Banku.:) Z ciekawości po przeczytaniu twoich przechwałek sprawdziłem kto daje najwiecej "profitów" za wzięcie u nich kart kredytowych. Już na pierwszy rzut oka widać, ze im bardziej badziewny bank tym większe pozorne korzyści. Nawet biorąc kartę kredytowa Visa w badziewnym sklepie Carrefour dostajesz spore ubezpieczenie na wypadek śmierci w katastrofie lotniczej:))), ale odszkodowanie za anulowany lot jest najniższe z możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:09 pies.na.czarnych napisała: > Za operacje wykonywane moja karta płaci sprzedający i tak było zawsze od kiedy > posiadam karty kredytowe (jakieś 40 lat). Ze względu na moje zasoby jakie mam w > Banku nie placę nic za jej roczna aktualizację. Nie mam obowiązku dokonywania > jakichkolwiek transakcji. Za dokonywane transakcje w przeciągu roku dostaję pre > mię od Banku.:) > > Z ciekawości po przeczytaniu twoich przechwałek sprawdziłem kto daje najwiecej > "profitów" za wzięcie u nich kart kredytowych. Już na pierwszy rzut oka widać, > ze im bardziej badziewny bank tym większe pozorne korzyści. Nawet biorąc kartę > kredytowa Visa w badziewnym sklepie Carrefour dostajesz spore ubezpieczenie na > wypadek śmierci w katastrofie lotniczej:))), ale odszkodowanie za anulowany lot > jest najniższe z możliwych. Nie wiem czy badziewnym bankiem jest np. Santander. Ale trop dalej suniu. W końcu ma spread na poziomie aż 1.25 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:24 > Santander Sorry, ale o takim banku nigdy nie słyszałem. U mnie nie ma takiego banku i dlatego nie potrafię wypowiedzieć się na jego temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Czyli nie byłaś nigdy w Hiszpanii :) 03.03.23, 18:27 pies.na.czarnych napisała: > > Santander > > Sorry, ale o takim banku nigdy nie słyszałem. U mnie nie ma takiego banku i dla > tego nie potrafię wypowiedzieć się na jego temat. > Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czyli nie byłaś nigdy w Hiszpanii :) 03.03.23, 18:32 Byłem wiele razy, ale na wakacjach, nie w sprawach finansowych :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czyli nie byłaś nigdy w Hiszpanii :) 03.03.23, 22:14 To ze nie słyszałeś świadczy źle o tobie a nie o banku. Santander jest 33 na swiatowej liście największych spółek publicznych. W Belgi działa pod nazwa "Santander Consumer Finance SA Begium". Bank działa od 166 lat i zatrudnia niemal 200000 osób na całym świecie (oprócz Afryki). Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Czyli nie byłaś nigdy w Hiszpanii :) 03.03.23, 23:26 To, że piszesz takie bzdury świadczy jedynie o tym, że nie odrobiłeś lekcji. Ta belgijska filia udziela jedynie rachunków OnLine i kredyty konsumenckie. Jak na bank zatrudniający 200 000 osób to jest spore osiągnięcie:). Co ten bank robi w Hiszpanii i gdzie indziej mało mnie interesuje ponieważ będąc gdziekolwiek zagranicą nie mam żadnego interesu aby kontaktować się osobiście z jakimkolwiek bankiem. www.santanderconsumerbank.be/nl/over-ons To samo po francusku www.santanderconsumerbank.be/fr/a-propos Aby zrobić stronę po niemiecku nie wysilili się, bo i po co. W Belgii są trzy oficjalne języki. Dla przyzwoitości mogliby chociaż po angielsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:30 Przejrzyj sobie. To na niebiesko-cena za roczne używanie. Następne rubryki: ubezpieczenie podróży, anulacja lotu, spóźnienie lotu, ubezpieczenie bagażu. Karty, które mają powiązane ubezpieczenie, są zwykle droższe niż standardowe karty. W przypadku tych droższych kart masz również wyższy miesięczny limit wypłat. Ponadto często masz prawo do ubezpieczenia zakupów online i automatycznego przedłużenia gwarancji prawnej na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:51 pies.na.czarnych napisała: > Przejrzyj sobie. To na niebiesko-cena za roczne używanie. Następne rubryki: ube > zpieczenie podróży, anulacja lotu, spóźnienie lotu, ubezpieczenie bagażu. > > Karty, które mają powiązane ubezpieczenie, są zwykle droższe niż standardowe ka > rty. W przypadku tych droższych kart masz również wyższy miesięczny limit wypła > t. Ponadto często masz prawo do ubezpieczenia zakupów online i automatycznego p > rzedłużenia gwarancji prawnej na zakupy. > > Każda karta ma powiązane ubezpieczenie. Ale frajerzy się ubezpieczają dodatkowo, Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 18:59 Na chuj mi to ubezpieczenie? Z tych pieniędzy i tak nic nie będę miał :))) To jest branie pod siusiu i tyle. Anulacja lotu jest bardziej prawdopodobna i daje więcej korzyści, ale u cwaniaczków to ubezpieczenie daje ci mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Euro mogło być walutą międzynarodową 03.03.23, 19:07 pies.na.czarnych napisała: > Na chuj mi to ubezpieczenie? Z tych pieniędzy i tak nic nie będę miał :))) > To jest branie pod siusiu i tyle. Anulacja lotu jest bardziej prawdopodobna i d > aje więcej korzyści, ale u cwaniaczków to ubezpieczenie daje ci mniej. Słyszałaś o o obciążeniu zwrotnym? Reklamujesz w banku, bank ściąga nazad środki ze niezrealizowaną usługę Nie potrzeba do tego żadnego ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 14:59 pozytonium napisał: > pies.na.czarnych napisała: > > > Głupis jak but! Każde polskie konto posiada IBAN. Tu możesz sobie to sprawdzić www.ibanbic.be/ > > Walutę w jakiej prowadzone jest konto deklarujesz ty. Wszystkie są prowadzone w > systemie IBAN. > Nie ma kont prowadzonych poza tym systemem. > > Pies konsekwentnie udowadnia, że ostatnie lekcje w tej materii brał na kursach w MSW za Kiszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 15:34 pozytonium napisał: > Obecnie taniej jest wymienić walutę w banku niż w kantorze internetowym. Ten ma > spread aż 3 grosze. Kantory internetowe (a także jeden znany mi stacjonarny w Opolu) mają mniejszy spread. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 16:22 jureek napisał: > pozytonium napisał: > > > Obecnie taniej jest wymienić walutę w banku niż w kantorze internetowym. > Ten ma > > spread aż 3 grosze. > > Kantory internetowe (a także jeden znany mi stacjonarny w Opolu) mają mniejszy > spread. Podałem pani suni spread z banku. 1.25 grosza. Zarzuciła mi, że to nie konto IBAN :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 16:49 Wymień na początek 1000 euro i zobaczysz ile na tym stracisz pacanie. Nawet ludzikow nie wymienia euro na złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 18:04 pies.na.czarnych napisała: > Wymień na początek 1000 euro i zobaczysz ile na tym stracisz pacanie. Nawet lud > zikow nie wymienia euro na złotówki. Jurek nie jest bezwolny, jak pies. Wymienia w tą i nazad jak mu jest potrzeba. Kursy wymiany w polskich bankach są na poziomie FOREX wraz ze spreadem sięgającym aż 1.25 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jedz. k.. .na Slowacje 03.03.23, 18:21 Co innego Jurek. Co innego ty nabijając sobie kartę na przykład przed wyjazdem na wakacje. Załóżmy teoretycznie. Jedziesz na dwutygodniowy urlop samochodem do Hiszpanii. Wybierasz się na dziko ponieważ jest to niespodziewany urlop. W takim wypadku nie będzie przesadą nabić twój elektroniczny portfel sumą co najmniej 5000 euro. Hotel, żarcie, paliwo, rozrywka.... Musisz również mieć w zanadrzu grosz w razie nieszczęśliwego wypadku na ewentualne leczenie. OK, nabiłeś i pojechałeś, ale żyłeś bardzo skromnie i po powrocie zostało ci aż 3000 euro. I teraz niespodzianka!!!!! Tusk w międzyczasie przejął władzę i złotówka teraz kosztuje 3 za jedno euro, a ty zapłaciłeś 5. Jak ci teraz? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Nawet schizofrenię idzie leczyć. 03.03.23, 18:25 pies.na.czarnych napisała: > Co innego Jurek. Co innego ty nabijając sobie kartę na przykład przed wyjazdem > na wakacje. > > Załóżmy teoretycznie. Jedziesz na dwutygodniowy urlop samochodem do Hiszpanii. > Wybierasz się na dziko ponieważ jest to niespodziewany urlop. W takim wypadku n > ie będzie przesadą nabić twój elektroniczny portfel sumą co najmniej 5000 euro. > Hotel, żarcie, paliwo, rozrywka.... Musisz również mieć w zanadrzu grosz w raz > ie nieszczęśliwego wypadku na ewentualne leczenie. OK, nabiłeś i pojechałeś, al > e żyłeś bardzo skromnie i po powrocie zostało ci aż 3000 euro. > I teraz niespodzianka!!!!! Tusk w międzyczasie przejął władzę i złotówka teraz > kosztuje 3 za jedno euro, a ty zapłaciłeś 5. Jak ci teraz? :)))) Kartę debetową idzie zasilać według potrzeb. Karta debetowa może być podpięta pod n-kont w różnych walutach. Do czasu, jak świadczenie jest pokrywane w tej walucie nie ma problemu przewalutowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Nawet schizofrenię idzie leczyć. 03.03.23, 18:44 Żyjemy w różnych światach pozytonie. Moja karta debetowa połączona jest z moim rachunkiem bierzącym (tak to się chyba u was nazywa). Tu wpływają moje wszystkie legalne:) dochody. Nawet na tym rachunku mogę zrobić debet/pójść na minus do 2000€, ale każdy taki nawet najmniejszy ruch jest karany przez bank. Na szczęście nigdy tego nie muszę robić. > Karta debetowa może być podpięta pod n-kont w różnych walutach. Każda karta debetowa jest podłączona pod Maestro i dlatego w Polsce tą kartą mogę również płacić złotówkami bez jakiegokolwiek nabijania. Ok. Ponabijalem się z ciebie. Na dzisiaj mi wystarczy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Nawet schizofrenię idzie leczyć. 03.03.23, 19:18 pies.na.czarnych napisała: ają moje wszystkie legalne:) dochody. Nawet na tym rac > hunku mogę zrobić debet/pójść na minus do 2000€, ale każdy taki nawet najmniejs > zy ruch jest karany przez bank. Na szczęście nigdy tego nie muszę robić. > > > Karta debetowa może być podpięta pod n-kont w różnych walutach. Oczywiście bezpłatnie > Każda karta debetowa jest podłączona pod Maestro i dlatego w Polsce tą kartą mo > gę również płacić złotówkami bez jakiegokolwiek nabijania. > > Ok. Ponabijalem się z ciebie. Na dzisiaj mi wystarczy. :) Kartą możesz płacić w dowolnym terminalu ją uznającą. Nawet na Papua. Bank sobie ściągnie według opłaty z konta ROR. Możesz mieć też konto w walucie Papua. Bank ściągnie z tego konta bez prowizji. Tak to działa w Polsce, nie wiem jak to działa w Belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chcę 26.02.23, 06:28 albwu napisał: > zdecydowanie - gospodarka i większość ludzi mocno skorzysta. Stracą nieliczni i > im mozna dać jakis dodatek. Po kilku miesiącach będzie to już niezauważalne. Piszesz, że zdecydowanie "skorzysta" ale czy masz jakiś argument oprócz tego, że mówiono tak w TVN? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Chcę 25.02.23, 21:04 Ja jestem za przyjęciem euro dopiero wtedy, jak złotówka będzie coś warta. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 25.02.23, 21:36 Wcześniej nie ma mowy. Polska nie spełnia warunków aby ubiegać się o przyjęcie do strefy euro. Gdy to było możliwe nieudacznicy przy korycie nie potrafili przekonać Polaków do €. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Chcę 25.02.23, 23:13 1 Euro= 4 zl......teraz,za chwile 5 i tendecja rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Euro - NIE Chcę 25.02.23, 23:20 szwampuch58 napisał: > 1 Euro= 4 zl......teraz,za chwile 5 i tendecja rosnie i bardzo dobrze. Ukry nie beda sie tu pchali - bo tu nie ma kasy. pojada dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chcę 26.02.23, 06:29 horpyna4 napisała: > Ja jestem za przyjęciem euro dopiero wtedy, jak złotówka będzie coś warta. A nie jest? No wiesz! Masz na to jakiś argument czy powtarzasz tylko to co mówią w TVPiS? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Chcę 02.03.23, 18:25 Argument? Kpisz, czy o drogę pytasz? Wystarczy śledzić kursy walut. Najtańsze euro było w 2008 roku, wtedy warto było wprowadzić. Przecież chodzi o to, ile euro dostanie się za złote. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 02.03.23, 18:34 To nie ma najmniejszego znaczenia ile wynosi kurs w danym roku. Stały kurs wymiany walut w stosunku do euro obliczany jest dużo wcześniej przed dopuszczeniem danego kraju do strefy euro. W wypadku krajów Starej Europy stały kurs w stosunku do ich walut był ustalony na kilka lat przed wymianą. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Chcę 03.03.23, 06:00 horpyna4 napisała: > Argument? Kpisz, czy o drogę pytasz? Wystarczy śledzić kursy walut. > > Najtańsze euro było w 2008 roku, wtedy warto było wprowadzić. Przecież chodzi o > to, ile euro dostanie się za złote. No to dawaj. Przeanalizujmy ale nie tylko na kursach ale na wymianie zagranicznej i innych czynnikach. Kursy to informacja dla wycieczki do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Chcę 03.03.23, 20:52 no-popis napisała: > horpyna4 napisała: > > > Argument? Kpisz, czy o drogę pytasz? Wystarczy śledzić kursy walut. > > > > Najtańsze euro było w 2008 roku, wtedy warto było wprowadzić. Przecież ch > odzi o > > to, ile euro dostanie się za złote. > No to dawaj. Przeanalizujmy ale nie tylko na kursach ale na wymianie zagraniczn > ej i innych czynnikach. Kursy to informacja dla wycieczki do Egiptu. Cieniuśka wymiękła. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Absolutnie NIE Chcę 25.02.23, 23:00 bo to przedostatni element niepodleglosci Polski ostatnim bedzie: - Wojsko Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Helga co to... 25.02.23, 23:17 j-k napisał: ...niepodleglosc Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a co to Reich ? 25.02.23, 23:21 szwampuch58 napisał: jak zwykle - byle co . a co to Reich ? - bylo kiedys takie dziadostwo, conie? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: a co to Reich ? 25.02.23, 23:30 Nie chlej Helga tyle,wiem sobote ale litosci dla watroby troche Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a co to ten Reich ? cd... 25.02.23, 23:39 szwammtuch napisac chciał: > Nie chlej tyle Wielce Szanowny Panie Doctorze, tyle, wiem , ze nic nie viem... zal Reichu, conie ? bylo- minelo. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. ekonomista . Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Absolutnie NIE Chcę 25.02.23, 23:30 j-k napisał: > bo to przedostatni element niepodleglosci Polski > I kto to mówi! :D Lojalny Jasiu jakoś nie brakuje ci niepodległości, trzymasz się kurczowo euro i dobrze ci z tym. Wracaj do kraju patrYJoto, niech ci tę niemiecką emeryturę wypłacają w złotówkach:D poczujesz się wolny i niepodległy No chyba, że to nie emerytura, a socjal Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alesz Absolutnie NIE Chcę - chciec Euro. 25.02.23, 23:43 > Wracaj do kraju , alesz absolutnie nie musze, bo z kraju nigdy (formalnie) nie wyjechalem. i mam tylko polskie obywatelstwo. a i mieszkanie w Warszawie mam nadal :) Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: alesz Absolutnie NIE Chcę - chciec Euro. 26.02.23, 09:32 j-k napisał: > > Wracaj do kraju , > > alesz absolutnie nie musze, bo z kraju nigdy (formalnie) nie wyjechalem. > i mam tylko polskie obywatelstwo. No nie może być! polskie obywatelstwo w Niemczech, mieszkanie w W-wie i życie za/w euro - można?można! Wybrałeś to, co jest opłacalne, czyt. ekonomiczne, bo się przecież ogłaszasz jako ekonomista tysiąclecia. My mamy nie tylko polskie obywatelstwa i mieszkania, ale również mieszkamy w Polsce i chcemy również wprowadzenia euro. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: alesz Absolutnie NIE Chcę - chciec Euro. 02.03.23, 18:12 :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k pociesze Cie 03.03.23, 12:05 margit49 napisała: > My mamy nie tylko polskie obywatelstwa i mieszkania, ale również mieszkamy w Po > lsce i chcemy również wprowadzenia euro. pociesze Cie z marka niemiecka (byla w obrocie do konca roku 2001) zylo mi sie w tymze Reichu przyjemniej i takze wtedy bylem przeciwnikiem przyjecia waluty Euro - jako operacji zbyt pospiesznej. P.S. tu masz 100 marek niemieckich - prawda, ze ladne ? przy nich obecne Euro - to papierki od cukierkow. . www.pinterest.de/pin/781093129095068538/ Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: pociesze Cie 03.03.23, 13:13 j-k napisał: > pociesze Cie > > z marka niemiecka (byla w obrocie do konca roku 2001) > zylo mi sie w tymze Reichu przyjemniej i takze wtedy bylem przeciwnikiem przyje > cia waluty Euro > - jako operacji zbyt pospiesznej. > I co? nie protestowałeś? czy nie posłuchali? chyba, że nie byłeś zbyt wiarygodny, bo bez obywatelstwa Ausländer > P.S. tu masz 100 marek niemieckich - prawda, ze ladne ? > przy nich obecne Euro - to papierki od cukierkow. > . Lojalny Jasiu, a kto nie zna/nie pamięta zachodnioniemieckiej marki:) A papierki od cukierków albo i nie - ważne, że wartościowe i pożądane, czego jesteś żywym dowodem:D Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie pociesze Cie 03.03.23, 13:33 margit49 napisała: > A papierki od cukierków albo i nie - ważne, że wartościowe i pożądane, czego j > esteś żywym dowodem:D nie pociesze Cie. w ogole tego "unijnego" papieru nie uzywam. nawet kupujac gazete w kiosku Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: nie pociesze Cie 03.03.23, 13:38 Były agent STASI dzielnie wykonuje swoją krecią robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Absolutnie NIE Chcę 26.02.23, 00:51 Moim celem jest Federacja Europejska z własną armią i pieniądzem fiducjarnym za który będą chcieli ginąć Obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k absolutnie wiem o tym. 03.03.23, 13:35 superspec1 napisał(a): > Moim celem jest Federacja Europejska z własną armią i pieniądzem fiducjarnym za > który będą chcieli ginąć Obywatele. absolutnie wiem o tym. a moim celem jest Idea generala de Gaulle´a - Europa wspolnych Ojczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Jo Chca 26.02.23, 07:05 Oberschlesien - Jo Chca / 22. Przystanek Woodstock S. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Jo Chca 03.03.23, 13:02 A ja Wolina i wyspy Deringa na jeziorze Dadaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k zrob szturm na Strasburg :) 03.03.23, 13:49 superspec1 napisał(a): > Jestem za autonomią Śląska! zrob szturm na Strassburg :) - bo tam was zablokowali. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie Chcę do Euro. 03.03.23, 11:57 ale (obaj) nie martmy sie. Polska nie spelnia kryteriow wstapienia do strefy Euro i przez pare najbliszych lat spelniac nie bedzie. do przymiarki do tego tematu zaden Rzad wyloniony w najblizszych wyborach sie nie wezmie. problem powroci najwczesniej przed przyszlymi wyborami w 2027. J.K. ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Nie Chcę do Euro. 03.03.23, 12:02 Ty sie martwic nie musisz. Za ciebie zadecydowała Merkelowa i teraz musisz targać to młyńskie koło, które bez twojej zgody przywiązano ci do szyi:) Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chcę 03.03.23, 13:00 Przynajmniej system bankowy został by uporządkowany i pozbawiony możliwości krnąbrnego pajacowania pod publiczkę. Byłem za tym od dawna i jestem nadal za takim rozwiązaniem. Byliśmy już blisko a teraz niestety zawędrowaliśmy gdzieś w granice Syberii. Uważam, że należy przedsięwziąć wszelkie działania, by zrealizować to jak najszybciej. Problemem do rozwiązania pozostaje kwestia zachować konkurencyjność z międzynarodowego punktu widzenia. Na to jednak po ostatnich "sukcesach" obecnej ekipy raczej niema co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Chcę 03.03.23, 13:05 privus napisał: > Przynajmniej system bankowy został by uporządkowany i pozbawiony możliwości krn > ąbrnego pajacowania pod publiczkę. Byłem za tym od dawna i jestem nadal za taki > m rozwiązaniem. Byliśmy już blisko a teraz niestety zawędrowaliśmy gdzieś w gra > nice Syberii. Uważam, że należy przedsięwziąć wszelkie działania, by zrealizowa > ć to jak najszybciej. Problemem do rozwiązania pozostaje kwestia zachować konku > rencyjność z międzynarodowego punktu widzenia. Na to jednak po ostatnich "sukce > sach" obecnej ekipy raczej niema co liczyć. € po 3 zł OK. € po 5 zł nie. Również i bank EU ma wpływ na to, czy € w Polsce zostanie przyjęte czy nie. Wystarczy tylko wykupywać złote. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 03.03.23, 13:08 Kiedys było panie po 3 i komu to przeszkadzało?:) Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chcę 03.03.23, 13:24 pies.na.czarnych napisała: > Kiedys było panie po 3 i komu to przeszkadzało?:) > Nie będę wskazywał palcem, ale swoje stanowisko w tej sprawie wyrażę kartą wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Chcę 03.03.23, 13:12 Stały kurs nie zależy od dziennego, czy nawet od rocznej średniej waluty kandydata na przyjęcie do strefy euro. Na szersze wyjaśnienie poczekajmy aż dottore wytrzeźwieje. On się na tym zna jak nikt inny na forum.:) Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chcę 03.03.23, 22:00 pozytonium napisał: > € po 3 zł OK. > € po 5 zł nie. Przy obecnych prognozach gospodarki możemy niedługo jeszcze wspominać o € po 5 zł. Nie chcę być czarnym krukiem, ale nie bardzo widzę jakieś możliwości do zmiany takiej optyki. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Chcę 03.03.23, 14:27 W temacie nie umiałeś tego zmieścić? To i do euro masz daleko. Odpowiedz Link Zgłoś