Dodaj do ulubionych

Oświadczenie wasala USA

13.04.23, 12:20
Oświadczenie wasala USA

Zbigniew Rau: Będziemy popierać wypowiedzenie deklaracji NATO-Rosja z 1997r.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29657650,zbigniew-rau-bedziemy-popierac-wypowiedzenie-deklaracji-nato-rosja.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1014&do_a=1014&s=BoxNewsImg7
Czekam na wyciek dokumentu zdradzający datę rozpoczęcia przez Polskę trzeciej wojny światowej.
Obserwuj wątek
    • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 12:27
      pies.na.czarnych napisała:

> Czekam na wyciek dokumentu zdradzający datę rozpoczęcia przez Polskę trzeciej w
      > ojny światowej.

Po tym jak chciano nam zamordować czekanem Wałęsę to może nastąpić szybko.

• pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 12:52
        Nie śmieć! Kosz!
        • pozytonium To nie śmieci, to telewizja Rosji. 13.04.23, 12:55

> Nie śmieć! Kosz!

Chcą nam oficjalnie zabić prezydenta.
          • szczypawka.jadowita Re: To nie śmieci, to telewizja Rosji. 14.04.23, 22:59
            Zgodnie z linią PIS. To PISowcy życzyli śmierci Komorowskiemu i Wałęsie.
            Kwaśniewskiemu też.
            • pozytonium Re: To nie śmieci, to telewizja Rosji. 15.04.23, 12:37
              szczypawka.jadowita napisała:

> Zgodnie z linią PIS. To PISowcy życzyli śmierci Komorowskiemu i Wałęsie.
              > Kwaśniewskiemu też.

Znasz jakiś program z polskiej telewizji, gdzie wzywano ludzi do zabicia obojętnie kogo czekanem?
    • pozytonium Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 12:43

> Czekam na wyciek dokumentu zdradzający datę rozpoczęcia przez Polskę trzeciej w
      > ojny światowej.

Polska przyjęła 10 mln Ukraińców bez żadnych roszczeń wobec Ukrainy. Nie wypomina im Wołynia, nie chce zagarnąć UA. Jak to można przyjąć 1/4 narodu i nic w zamian nie żądając?

No jak?
      • pies.na.czarnych Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 14:20
        > Polska przyjęła 10 mln Ukraińców

10 milionów powiadasz? EU podaje, ze zarejestrowanych po rozpoczęciu wojny jest niecały milion. Te 9 milionów to są dezerterzy?
      • adam.eu Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 15:18
        pozytonium napisał:

> Polska przyjęła 10 mln Ukraińców bez żadnych roszczeń wobec Ukrainy. Nie wypomi
        > na im Wołynia, nie chce zagarnąć UA. Jak to można przyjąć 1/4 narodu i nic w za
        > mian nie żądając?

Czy to aby nie Ty na początku wojny miałeś pretensje do Ukrainców, że przyjeżdżają do Polski, a u siebie w górach mają wolne miejsca noclegowe?

A teraz pieprzysz, że Polska przyjęła 10 mln uchodźców z Ukrainy?
        Gdyby dziecko 10 lub 11-nasto letnie tak mówiło, to wskazane byłoby jakoś zwrócić mu jakoś uwagę w zależności od stopnia rozwoju.
        • pozytonium Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 15:42
          adam.eu napisał:

> pozytonium napisał:
          >
          > > Polska przyjęła 10 mln Ukraińców bez żadnych roszczeń wobec Ukrainy. Nie
          > wypomi
          > > na im Wołynia, nie chce zagarnąć UA. Jak to można przyjąć 1/4 narodu i ni
          > c w za
          > > mian nie żądając?
          >
          > Czy to aby nie Ty na początku wojny miałeś pretensje do Ukrainców, że przyjeżdż
          > ają do Polski, a u siebie w górach mają wolne miejsca noclegowe?
          >
          > A teraz pieprzysz, że Polska przyjęła 10 mln uchodźców z Ukrainy?
          > Gdyby dziecko 10 lub 11-nasto letnie tak mówiło, to wskazane byłoby jakoś zwróc
          > ić mu jakoś uwagę w zależności od stopnia rozwoju.

Mylisz mnie z kimś innym.
          • adam.eu Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 20:24
            pozytonium napisał:

> Mylisz mnie z kimś innym.

Być może, głowy nie daje, dałem też znak zapytania. Ale dlaczego ta osoba kojarzyła mi się z Sudetami? Jest tu jeszcze ktoś inny poza Tobą na forum, kto wypowiadał się sam od siebie o Karkonoszach? W każdym bądź razie ktoś sprawdzał na bookingu czy na inny portalu dostępne noclegi w górach na Ukrainie.
            Nie pamiętam wyrażenia, według którego mógłbym szukać tego postu.
            • szczypawka.jadowita Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 20:34
              Na pewno nie.
              Pozyton nie skrytykuje niczego z Ukrainy. Pomników Bandery i Szuchewycza też nie.
              • pozytonium Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 21:01
                szczypawka.jadowita napisała:

> Na pewno nie.
                > Pozyton nie skrytykuje niczego z Ukrainy. Pomników Bandery i Szuchewycza też ni
                > e.

A ty skrytykujesz Putina i telewizję publiczną w Rosji? :)
            • pozytonium Re: Kacapy nie są w stanie się pogodzić z jednym. 13.04.23, 21:00
              adam.eu napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              > > Mylisz mnie z kimś innym.
              >
              > Być może, głowy nie daje, dałem też znak zapytania. Ale dlaczego ta osoba kojar
              > zyła mi się z Sudetami? Jest tu jeszcze ktoś inny poza Tobą na forum, kto wypow
              > iadał się sam od siebie o Karkonoszach? W każdym bądź razie ktoś sprawdzał na b
              > ookingu czy na inny portalu dostępne noclegi w górach na Ukrainie.
              > Nie pamiętam wyrażenia, według którego mógłbym szukać tego postu.

Choćby z tego co wiem to Jurek też pisze o Sudetach, wszystkich nie śledzę.
              Ja uwielbiam Sudety, bo to najbliższe góry ode mnie. Choć najbliższe mi są Sowie. Mroczne i antyczne. Nie przepadam za nimi. Są przytłaczające. Ale i też mają swój wiek. Około 4 mld lat.
          • adam.eu Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 21:00
            pozytonium napisał:

> Mylisz mnie z kimś innym.

Faktycznie. Coś było o górach i przylepiłem do Ciebie.
            Poniżej link do tego wątku.
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,173352046,173352046,Znajoma_fryzjerka_mowi_do_mnie_ze_zbaraniala_.html?p=173352592
            • pozytonium Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 21:06
              adam.eu napisał:

> pozytonium napisał:
              >
              >
              > > Mylisz mnie z kimś innym.
              >
              > Faktycznie. Coś było o górach i przylepiłem do Ciebie.
              > Poniżej link do tego wątku.

Nie ma problemu, Szanuję Cię Adamie za całą postawę. Może mamy inne poglądy, ale pełen szacunek.
              • adam.eu Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 21:12
                pozytonium napisał:

Z kolei ja mam problem, a nawet nie próbuję uszanować chociażby "Twoje 10 mln Ukraińców w Polsce"
                • pozytonium Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 22:31
                  adam.eu napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > Z kolei ja mam problem, a nawet nie próbuję uszanować chociażby "Twoje 10 mln U
                  > kraińców w Polsce"

Ze statystyk służby granicznej. W ciągu roku granicę przekroczyło 11 mln ludzi. Ludzie nie krowy, więc jeżdżą tam i nazad. Danymi odnośnie PESEL nie dysponuję. Miło byłoby jakby rząd pochwalił się liczbą wydanych PESEL w ciągu roku dla obcokrajowców. To już jest miarodajne. Turysta nie wyrabia sobie nr PESEL. Uciekinier przed wojną już tak. Faktem jest, że Polska przyjęła ponad 10 mln ludzi z Ukrainy. Ilu z nich zostało trudno mi oceniać. W Społem na 5 obsługujących 2 to Ukrainki. Przed mym domem na 5 dozorców, to 5 ludzi z Ukrainy (jest czysto jak nigdy nie było). W mojej Biedronce na 10 pracowników 5 to Ukraińcy. Jak doliczysz do tego dzieci wyjdzie koło 10 mln. W klasie syna na 16 uczniów 5 to Ukraińcy. Znam 3 Ukraińców, którzy po 2 miesięcznym pobycie wyjechali do Włoch, do córki. Zresztą pisałem o tej dziewczynie z Włoch, która mnie przepraszała za Wołyń, kilka lat temu. Ona Ukrainka, mąż z Ameryki Południowej, dzieci z Włoch.
                  Faktem jest, że w Polsce nie było nigdy wysypu lekarzy i prawników, jak w Hiszpanii.
                  twitter.com/i/status/1646076804090691584
                  • pies.na.czarnych Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 22:45
                    Ilu jest zarejestrowanych się liczy, a nie ilu przekroczyło polską granice.
                    • pies.na.czarnych Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 22:58
                      Według danych UNHCR w Polsce przebywa 1 mln 563 tys., czyli 19,3 proc. wszystkich ponad 8 mln ukraińskich uchodźców i uchodźczyń. Więcej jest tylko w Rosji (2 mln 852 tys., 35 proc.), z czego część przymusowo.

Duzo na ten temat tu:
                      oko.press/ilu-jest-uchodzcow-z-ukrainy

Data dodania: 01.03.2023
                      Rok po rosyjskiej agresji na Ukrainę z ochrony czasowej w Polsce korzysta obecnie prawie 1 mln obywateli Ukrainy, głównie kobiet i dzieci. Łącznie ważne zezwolenia na pobyt w kraju posiada natomiast 1,4 mln osób wynika z danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Ukraińcy są obecnie najliczniejszą grupą cudzoziemców w Polsce.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
                      www.prawo.pl/samorzad/ile-jest-uchodzcow-z-ukrainy-w-polsce,520073.html
                    • pozytonium Re: Przepraszam, pomyliłem z Hordolem 13.04.23, 23:09

> Ilu jest zarejestrowanych się liczy, a nie ilu przekroczyło polską granice.

Toż mówię o PESEL

Ty masz suniu polski PESEL z czasów Gierka?
    • szwampuch58 Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 12:48
      Trzy bite godziny bla- bla-bla,szacun helmut
    • j-k Uklad ten wypowiedziala juz rzeczywistosc 13.04.23, 13:30
      od czasu jak wojska amerykanskie pojawily sie w Polsce najpierw "rotacyjnie" , a obecnie juz na stale.

wypowidzenie formalne - to juz tylko potwierdzenie istniejacego stanu rzeczy.
      • pies.na.czarnych Re: Uklad ten wypowiedziala juz rzeczywistosc 13.04.23, 13:36
        To nieformalne wypowiedzenie deklaracji NATO poskutkowało wojną na Ukrainie. Parobkom na folwarku USA nadal mało. Chcą rozszerzenia wojny, po czym Polska stanie się ziemią niczyją.
        • j-k nie - bylo odwrotnie 13.04.23, 13:51
          > To nieformalne wypowiedzenie deklaracji NATO poskutkowało wojną na Ukrainie.

nie. - bylo akurat odwrotnie.
          najpierw poczatek wojny na Ukrainie (2014), a potem deklaracja o rozszerzeniu obecnosci NATO w Polsce.

Chcą rozszerzenia wojny, po czym Polska stanie się ziemią niczyją.

- nie krzywduj sobie. - Rosja z sama Ukraina nie daje sobie rady i ani mysli o zaatakowaniu Polski

te ich (Rosji) domniemanie zamiary naglasnia sie tylko po to - by uzasadnic dalsze zwiekszanie obecnosci
          US Army w Polsce.

• pozytonium Dolicz deklarację Budapesztańską Rosji 13.04.23, 14:04
            j-k napisał:

Sama z siebie zadeklarowała się chronić integralność terytorialną (ze stanu przed 2014 roku) Ukrainy.
          • pies.na.czarnych Re: nie - bylo odwrotnie 13.04.23, 14:15
            Nie. Najpierw próba nielegalnego przyjęcia Ukrainy do NATO co poskutkowało wojną.
            • j-k Re: nie - bylo odwrotnie 13.04.23, 14:26
              > Nie. Najpierw próba nielegalnego przyjęcia Ukrainy do NATO co poskutkowało wojną.

Nie istnieje w ogole opcja "proby nielegalnego przyjęcia do NATO" - wiec nie wymyslaj tu neologizmow.

Przyjecie do NATO moze byc tylko LEGALNE - z zachowaniem wszelkich procedur.

To ze Ukraina chciala byc przyjeta do NATO - to znana historia na dlugo przed pierwsza wojna w Donbassie w 2014.

NATO coprawda rozwijalo wojskowa wspolprace z Ukraina, ale w sposob pozatraktatowy.
              a oficjalne deklaracje o mozliwosci przyjecia Ukrainy nigdy ze strony NATO nie padly

- byly to jedynie niewiazace obietnice, ze w przyszlosci - nie jest to niewykluczone.

i badzmy szczerzy - Rosja uderzyla na Ukraine - by uprzedzic ten bieg wydarzen
              - mimo, ze jego final byl DOSC ODLEGLY

• pies.na.czarnych Re: nie - bylo odwrotnie 13.04.23, 14:35
                > To ze Ukraina chciala byc przyjeta do NATO

Jednak sobie przypomniałeś jak to było naprawdę. To, ze zostali podpuszczenie przez USA nadal do ciebie nie dociera? Przypomnij sobie przy okazji stanowisko szefa NATO w tej sprawie w tygodniach przed rozpoczęciem wojny i w pierwszych tygodniach po jej wybuchu.
                • j-k nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 14:51

> > To ze Ukraina chciala byc przyjeta do NATO
                  >
                  > Jednak sobie przypomniałeś jak to było naprawdę.
                  To, ze zostali podpuszczenie przez USA nadal do ciebie nie dociera?

nie mylisz mnie z kim innym ?
                  - bo od poczatku o tym pislalem, ze; (cytuje samego siebie):

"Ukraincy dali sie podpuscic Amerykanom" (za co placa swoja krwia)

- bo Amerykanie nic konkretnego im nie obiecywali - ale oni brali niewiazace sugestie Amerykanow za obietnice.

Oczywiscie moralnie winna tej wojnie jest Ameryka
                  (ale w koncu o te wojne im chodzilo - bo jest ona w Interesie USA)

szkoda - tylko , ze Ukraicy tak padskudnie dali sie podpuscic..."

PISALEM TAK WIELE RAZY

- uszlo to tfojej uwadze ?
                  • pies.na.czarnych Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 15:04
                    Właśnie dlatego zdziwił mnie twój pierwszy wpis.

> nie. - bylo akurat odwrotnie.
                    najpierw poczatek wojny na Ukrainie (2014), a potem deklaracja o rozszerzeniu obecnosci NATO w Polsce.<
                  • pozytonium Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 16:45
                    j-k napisał:

> nie mylisz mnie z kim innym ?
                    > - bo od poczatku o tym pislalem, ze; (cytuje samego siebie):
                    >
                    > "Ukraincy dali sie podpuscic Amerykanom" (za co placa swoja krwia)

a co im innego pozostało? Mają być zeżarci przez kacapów?
                    Rosja popełniła jeden błąd, nie dała się Ukraińcom zaatakować nim ich sama nie zaatakowała.
                    A teraz się UA broni. Jednocześnie myślała, że my im nie pomożemy bo będziemy wspominać Wołyń. Wspomnienie Katynia jest straszniejsze.
                    • pies.na.czarnych Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 16:59
                      > Jednocześnie myślała, że my im nie pomożemy bo będziemy wspominać Wołyń

Przecież wy Ukraińcy wspieracie banderowców.
                      • pozytonium Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 17:02

> > Jednocześnie myślała, że my im nie pomożemy bo będziemy wspominać Wołyń
                        >
                        > Przecież wy Ukraińcy wspieracie banderowców.

Tak kacapy Hitlera. 17 września coś co mówi?
                        • pies.na.czarnych Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 17:31
                          Polski rząd wówczas łasił się do Hitlera, ale nie mieli nic do zaoferowania w zamian za jego przyjaźń. Stalin natomiast oferował mu bogactwa naturalne z czego hitlerowcy korzystali aż do zaatakowania ZSRR.
                          Jak widzisz do dzisiaj nic się nie zmieniło. Business First.
                          • pozytonium Re: nie mylisz mnie z kim innym ? 13.04.23, 19:05

> Polski rząd wówczas łasił się do Hitlera, ale nie mieli nic do zaoferowania w z
                            > amian za jego przyjaźń. Stalin natomiast oferował mu bogactwa naturalne z czego
                            > hitlerowcy korzystali aż do zaatakowania ZSRR.
                            > Jak widzisz do dzisiaj nic się nie zmieniło. Business First.

45% światowego uranu jest z Kazachstanu. Ten się znarowił i nie myśli wysyłać go przez Rosję.
                            Business First.
                            Tak przy okazji, kacapy już odzyskały dostęp do kosmodromu, który zajął im Kazachstan?

W Azji niektórzy nie kojarzyli Polski. Ale na słowo Lechistan otwierały się domy.
                            Sporo narodów na świecie nie spotkało nic dobrego od kacapów prócz upokorzenia. Z RP może wojowali ale na szlachetnych zasadach. Wygrać, czy przegrać z kimś, kto działa rycersko nie jest ujmą.

• pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 13:46
      Kosiarka przejechała po wątku. W miarę merytoryczne wpisy usunięto, a durne video jakie zamieścił pozyto zostało. :((((
      • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 14:01

> Kosiarka przejechała po wątku. W miarę merytoryczne wpisy usunięto, a durne vid
        > eo jakie zamieścił pozyto zostało. :((((

Bo to durne wideo jest z państwowej telewizji.
        Jak można nawoływać w państwowej telewizji to zabicia prezydenta dowolnego państwa? W dodatku laureata nagrody Nobla.

Ale czego się spodziewać po kacapach
        twitter.com/i/status/1646402441754157056
        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 14:16
          > Bo to durne wideo jest z państwowej telewizji.

Jakie państwo masz na myśli?
          • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:21

> > Bo to durne wideo jest z państwowej telewizji.
            >
            > Jakie państwo masz na myśli?

Kacapów.
        • j-k Pozyto - bronisz Walesy, mimo... 13.04.23, 14:32
          pozytonium napisał:

> Bo to durne wideo jest z państwowej telewizji.
          > Jak można nawoływać w państwowej telewizji to zabicia prezydenta dowolnego pańs
          > twa? W dodatku laureata nagrody Nobla.

Pozyto - bronisz Walesy, mimo... Lechu palnal pod adresem Rosji niebianska glupote.

mimo,ze Lechu znany jest z bon motow - niekiedy dowcipnych - to tym razem GRUBO przesadzil

i Rosjan celowo obrazil.

• pozytonium Re: Pozyto - bronisz Walesy, mimo... 13.04.23, 15:26
            j-k napisał:

> pozytonium napisał:
            >
            > > Bo to durne wideo jest z państwowej telewizji.
            > > Jak można nawoływać w państwowej telewizji to zabicia prezydenta dowolneg
            > o pańs
            > > twa? W dodatku laureata nagrody Nobla.
            >
            >
            > Pozyto - bronisz Walesy, mimo... Lechu palnal pod adresem Rosji niebianska glup
            > ote.
            >
            > mimo,ze Lechu znany jest z bon motow - niekiedy dowcipnych - to tym razem GRUB
            > O przesadzil
            >
            > i Rosjan celowo obrazil.

tak bronię Wałęsy. Powiedział prawdę. Rosja zagarnęła 60 narodów. Kiedy te narody odejdą zostanie może z 50 mln Rosjan. Nie wzywa do ludobójstwa.
            Stwierdza fakt, że po obecnym Putinie w ciągu 10 lat pojawi się nowy jurny Putin.
            Rosja to stan myślenia.

twitter.com/technicznybdg/status/1646402441754157056
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 14:13
      Wasale USA szczekają jednym głosem.

Duda i Rau w kontrze do Macrona wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29658754,duda-i-rau-w-kontrze-do-macrona-ws-strategicznej-autonomii.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg4&do_upid=723_ti&do_utid=29658754&do_uvid=1681386618411
    • adam.eu Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:24
      Moim zdaniem Polska popełnia błąd nie tyle zacieśniając stosunki z USA, co bardziej z powodu wrogiej polityki wobec Zachodniej Europy. Tu muszę dodać, że jestem przeciwny ostatniej wypowiedzi Macrona dotyczącą Chin.
      • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:29
        adam.eu napisał:

> Moim zdaniem Polska popełnia błąd nie tyle zacieśniając stosunki z USA, co bard
        > ziej z powodu wrogiej polityki wobec Zachodniej Europy. Tu muszę dodać, że jest
        > em przeciwny ostatniej wypowiedzi Macrona dotyczącą Chin.

Czyli nie chcesz niezależnej Europy. Wolisz aby politycy szastali naszymi pieniędzmi wspierając interesy amerykańskie?
        • adam.eu Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:36

> Czyli nie chcesz niezależnej Europy. Wolisz aby politycy szastali naszymi pieni
          > ędzmi wspierając interesy amerykańskie?

Przecież piszę, że potępiam Polskę za izolowanie się od Europy tej z zachodu.
          A Makron jeżeli ma inne zdanie, to oficjalnie do czasu co najmniej wspólnego stanowiska powinien trzymać język na wodzy.

• pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:49
            > A Makron jeżeli ma inne zdanie, to oficjalnie do czasu co najmniej wspólnego stanowiska powinien trzymać język na wodzy.

Co takiego? Ma czekać na stanowisko napisane przez Waszyngton? Mark Rutte również? Niemcy również maja czekać na głos Sleepy Joe?
            • adam.eu Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:53
              Przez wspólne stanowisko UE, tak by wypadało. Tym bardziej, że jego wypowiedź to pewien stopień przyzwolenia dla Chin na aneksję Tajwanu.
              • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:11
                Prezydent Macron wypowiada się głosem Francji. Od samego początku występował za jak najszybszym pokojowym zakończeniem konfliktu.

Jego i przewodniczącej KE wizyta w Chinach nic nie miała wspólnego z Ukrainą. Główne zadanie tej wizyty było inne, ale polskie propagandowe gazety ledwo o tym wspominają, albo nie piszą nic.

Poprawność polityczna jaka zapanowała w ostatnich czasach prowadzi nas wszystkich do przepaści. Jednym głosem mówiło się za czasów komuny z wiadomym skutkiem.
                • adam.eu Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 20:09

> Prezydent Macron wypowiada się głosem Francji. Od samego początku występował za
                  > jak najszybszym pokojowym zakończeniem konfliktu.

Pokojowo? Może przestań tak pisać. Czyż Ukraina jest pokojowo zaatakowana?
              • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:14
                Co do Tajwanu. Czy Polska uznała już Tajwan bo jakoś na ten temat nic nie słyszałem.

Zgodnie z zasadą jednych Chin, Polska nie uznaje formalnie państwowości Tajwanu (Republiki Chińskiej). Oba kraje utrzymują jednak od lat 90. coraz bardziej ożywione kontakty na poziomie agencji rządowych, grup parlamentarnych i quasi-dyplomatyczne.

Podobnie jak inne państwa Unii Europejskiej, Polska uznaje Tajwan jako gospodarczo i handlowo niezależną jednostkę, a nasze kontakty z Tajwanem ograniczają się do sfery gospodarki, kultury, edukacji oraz wymiany naukowo-technicznej, przy jednoczesnym braku kontaktów politycznych.
                • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:21

> Co do Tajwanu. Czy Polska uznała już Tajwan bo jakoś na ten temat nic nie słysz
                  > ałem.

Trudno by byt, nie istniejący według Taiwanu mógł uznać Taiwan.
                  • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:25
                    W takim razie po co ta amerykańska awantura o Tajwan?
                    • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:33

> W takim razie po co ta amerykańska awantura o Tajwan?

SZA uznaje Taiwan.
                      • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:42
                        No dobrze, ale z tego powodu nie muszą wywoływać następnego światowego kryzysu, przy którym wojna w Ukrainie to będzie pikuś.

No chyba, ze oni chcą tam swoim zwyczajem przywrócić demokrację:)
                        • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:47

> No dobrze, ale z tego powodu nie muszą wywoływać następnego światowego kryzysu,
                          > przy którym wojna w Ukrainie to będzie pikuś.
                          >
                          > No chyba, ze oni chcą tam swoim zwyczajem przywrócić demokrację:)

Chyba nie myślisz, że Polska chce wojny w Taiwanem. Niech sobie tam żyją.
                          • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 17:00
                            Wasal nie myśli. Wasal wykonuje rozkazy.
                            • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 19:15

> Wasal nie myśli. Wasal wykonuje rozkazy.

Znasz swe zadanie :)
                • adam.eu Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 20:14

> Co do Tajwanu. Czy Polska uznała już Tajwan bo jakoś na ten temat nic nie słysz
                  > ałem.

No to tu jesteśmy zgodni. Ja dodatkowo nie wiem, jak jest naprawdę.
                  Ale być może Ty jeszcze widzisz, że Tajwańczycy chcą pokojowo być wchłonięci przez CHRL.
                  • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 22:36
                    Ja widzę, że ktoś próbuje im narzucić demokrację:) nawet kosztem światowego kryzysu.
                    Chcesz wiedzieć jak jest naprawdę to follow the money.
                    • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 22:41

> Ja widzę, że ktoś próbuje im narzucić demokrację:) nawet kosztem światowego kry
                      > zysu.
                      > Chcesz wiedzieć jak jest naprawdę to follow the money.

UA dostała wstępnie na odbudowę infrastruktury energetycznej 500 mln $. Tylko na to by ludzie mieli prąd.
                      • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 22:47
                        Fajnie. Polska dostała:) do odbudowy Donbas, który pozostanie w rękach rosyjskich.
                        Po wojnie w Iraku również wyruchano Polaków bez mydła. Sąsiadka mi podpowiedzieli w ostatniej chwili :)
                        • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 22:57

> Fajnie. Polska dostała:) do odbudowy Donbas, który pozostanie w rękach rosyjski
                          > ch.
                          > Po wojnie w Iraku również wyruchano Polaków bez mydła. Sąsiadka mi podpowiedzi
                          > eli w ostatniej chwili :)

Akurat sieć energetyczną potrafią sobie sami naprawiać. Mają też największe w Europie elektrownie atomowe.
                          Rosja się chwaliła uranem. Okazało się, że 45% światowej produkcji uranu, pochodzi z Kazachstanu, który rozwiązał z Rosją umowę na transfer tego. Ukraina posiada największe w Europie złoża uranu pod Kijowem. Całkowicie niezagospodarowane. Bo nie było potrzeby.
                    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 22:49

> Chcesz wiedzieć jak jest naprawdę to follow the money.
                      >

Otóż to. W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państwami europejskimi.

Russia has covertly spent more than $300 million in recent years trying to influence politicians and other officials in more than two dozen countries, including Europe.
                      www.euronews.com/2022/09/14/russia-spent-hundreds-of-millions-to-target-politicians-and-political-parties-in-europe-sa
                      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 05:32
                        storima napisał:

> W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, a
                        > by zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łąc
                        > znie z państwami europejskimi.

Takie błędy jak ten świadczą, że język polski nie jest twoim językiem ojczystym.

S.
                        • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 10:36
                          snajper55 napisał:

> storima napisał:
                          >
                          > > W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, a
                          > > by zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajac
                          > h, łąc
                          > > znie z państwami europejskimi.
                          >
                          > Takie błędy jak ten świadczą, że język polski nie jest twoim językiem ojczystym
                          > .
                          >
                          > S.

Co jest tu niepoprawnego ?

40 lat poza Polską. Przymusowa emigracja stanu wojennego.

> storima napisał:
                          >
                          > > Kiedy?
                          > > Kto, konkretnie jakie osoby, nazwiska?
                          > > W jakim celu, gdzie doszło do tego "sprzymierzenia"?
                          > > Źródło informacji?
                          >
                          > Stare dobre czasy ci się przypomniały. Czuję się jak na przesłuchaniu w SB.
                          >
                          >

Przeciw takim jak ty działałem w opozycji antykomunistycznej PRL.

pies.na.czarnych, który przechwalał sie na FK ze strzelania do celu na 500 metrów w ZSRR.

Trening zastrzeżony dla pracowników komunistycznych służb specjalnych.

1979-1981 współtwórca (wraz z Anną Kamińską) Teatru
                          Niespokojnego, aktor, autor tekstów i inscenizacji.

XI-XII 1981 uczestnik strajku okupacyjnego w WSP,
                          współredaktor pisma strajkowego „Strajkuś”, redaktor i
                          prezenter strajkowego radiowęzła (dźwiękowego serwisu
                          informacyjnego transmitowanego na zewnątrz okupowanego
                          gmachu WSP).
                          forum.gazeta.pl/forum/w,28,174964504,174964504,a_jesli_Blaszczak_ma_racje_.html?p=174967566

forum.gazeta.pl/forum/w,28,174515093,174515093,PiS_polegl_w_powiecie_karkonoskim.html?p=174527366

• storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 10:42
                            PS
                            Przypominam Ci ze jesteś moderatorem forów Agory.
                            Obowiązują Ciebie więc ponad przeciętne standardy etyczne w Twych wpisach.
                            • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 10:44
                              Korekta : nie moderatorem, ale opiekunem społecznym . Niemniej jesteś pracownikiem Agory.
                              • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 10:56
                                Klasyk z przeszłości Starego Rakowa. Prolog do mojego internetowego teatru wspomnień forum Agora były czytane uczniom jako przykład regionalizmów językowych z mojego rodzinnego miasta.

forum.gazeta.pl/forum/w,55,15714646,15714646,Na_Starym_Rakowie.html
                              • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 12:39
                                storima napisał:

> Korekta : nie moderatorem, ale opiekunem społecznym . Niemniej jesteś pr
                                > acownikiem Agory.

To raczej wolontariusz, stażysta. Agora nie ma pracowników.
                                • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 12:58
                                  pozytonium napisał:

> storima napisał:
                                  >
                                  > > Korekta : nie moderatorem, ale opiekunem społecznym . Niemniej jes
                                  > teś pr
                                  > > acownikiem Agory.
                                  >
                                  > To raczej wolontariusz, stażysta. Agora nie ma pracowników.
                                  >
                                  >

Tak Pozytonium. Ale JEST pracownikiem AGORY na zasadzie woluntariatu. I podejmując pracę jako społeczny opiekun forów Agory zobowiązał się do przestrzegania ścisłe określonych zasad. Które zobowiązują go etycznie do ich przestrzegania.

Praca wolontariusza

„Z pracy wolontariuszy mogą korzystać szkoły, szpitale oraz hospicja, zakłady karne (jeżeli wykonywane zadania przynoszą społeczeństwu pożytek), ośrodki pomocy społecznej.
                                  Wolontariusz może świadczyć pracę na rzecz”

„Wolontariusz musi wywiązywać się z obowiązków określonych w porozumieniu, nawet jeżeli takie porozumienie nie zostało sporządzone w formie pisemnej. Jest również odpowiedzialny za majątek oraz mienie, które zostało mu powierzone. Powinien także przestrzegać tajemnicy służbowej.”

Zobacz więcej: poradnikprzedsiebiorcy.pl/-powierzenie-pracy-wolontariuszowi
                                  • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 13:01
                                    ściśle
                              • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 22:24
                                storima napisał:

> acownikiem Agory.

Nie, nie jestem pracownikiem Agory.

S.
                                • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 01:47
                                  snajper55 napisał:

> storima napisał:
                                  >
                                  > > Korekta : nie moderatorem, ale opiekunem społecznym . Niemniej jes
                                  > teś pr
                                  > > acownikiem Agory.
                                  >
                                  > Nie, nie jestem pracownikiem Agory.

Toż o tym napisałem stażysto.
                                  • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 02:03
                                    pozytonium napisał:

> snajper55 napisał:
                                    >
                                    > > storima napisał:
                                    > >
                                    > > > Korekta : nie moderatorem, ale opiekunem społecznym . Niemni
                                    > ej jes
                                    > > teś pr
                                    > > > acownikiem Agory.
                                    > >
                                    > > Nie, nie jestem pracownikiem Agory.
                                    >
                                    > Toż o tym napisałem stażysto.
                                    >
                                    >

Znowuż masz zwidy myśląc, że rozmawiasz, ze "stażystą".

Wracajac do tematu.

To prawdopodobnie występuje tu poważny problem bo wg rządowej strony:

"Jako wolontariusz możesz pracować tylko na
                                    rzecz:
                                     fundacji, stowarzyszeń, związków wyznanio-
                                    wych, kościołów itp., czyli organizacji poza-
                                    rządowych i podmiotów prawnych w zakresie
                                    ich działalności statutowej, w szczególności na
                                    rzecz pożytku publicznego, z wyłączeniem pro-
                                    wadzonej przez nie działalności gospodarczej,
                                     organów administracji publicznej, jednostek
                                    podległych lub nadzorowanych przez te orga-
                                    ny, z wyłączeniem prowadzonej przez nie dzia-
                                    łalności gospodarczej,
                                     podmiotów leczniczych w rozumieniu przepi-
                                    sów o działalności leczniczej w zakresie wyko-
                                    nywanej przez nie działalności leczniczej.

Pamiętaj !
                                    Wolontariusz nie może świadczyć pracy na
                                    rzecz podmiotów gospodarczych, czyli zarów-
                                    no państwowych, jak i prywatnych przedsię-
                                    biorstw."

www.pip.gov.pl/pl/f/v/156822/ul
                                    Wymienione podmioty, na rzecz których wolon-
                                    tariusz wykonuje świadczenia, to tzw. korzystający.
                                    Wolontariusz nie może świadczyć pracy na
                                    rzecz podmiotów gospodarczych, czyli zarów-
                                    no państwowych, jak i prywatnych przedsię-
                                    biorstw.
                                    Obowiązki wolontariusza:
                                     stosowanie się do postanowień zawartego po-
                                    rozumienia,
                                     sumienne wykonywanie obowiązków na rzecz
                                    korzystającego.
                              • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:01
                                storima napisał:

> acownikiem Agory.

Powtarzam - nie jestem pracownikiem Agory. Wiesz lepiej ode mnie? A moze po prostu nie rozumiesz znaczenia słowa pracownik?

S.
                                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:03
                                  > Wiesz lepiej ode mnie?

Skąd to zdziwienie? Przecież on wie wszystko lepiej. On wie lepiej nawet jakie ja mam zabezpieczenia w moim komputerze.:)
                                  • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:11

> > Wiesz lepiej ode mnie?
                                    >
                                    > Skąd to zdziwienie? Przecież on wie wszystko lepiej. On wie lepiej nawet jakie
                                    > ja mam zabezpieczenia w moim komputerze.:)

Usiłował się włamać?

S.
                                    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:15
                                      Na szczęście nie, ale udowadniał tu, że to o czym ja napomknąłem nie istnieje. Chyba zrobil sobie jakisi szybki kurs informatyki o czym może również świadczyć ten jego wątek 😂forum.gazeta.pl/forum/w,396,175744021,175744021,Poczatek_nowej_epoki_dla_ludzkosci.html
                                  • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:14

> > Wiesz (to) lepiej ode mnie?
                                    >
                                    > Skąd to zdziwienie? Przecież on wie wszystko lepiej. On wie lepiej nawet jakie
                                    > ja mam zabezpieczenia w moim komputerze.:)

Zabrakło to, ale zrzucam to na starą klawiaturę Snajpera.
                                    "Wiesz" też jest kiepskim czasownikiem w tym sformułowaniu. Użyłbym "znasz".
                                    Same pierwotne sformułowanie
                                    "Wiesz lepiej ode mnie?" Jest potworkiem, szczególnie z pytajnikiem na końcu sformułowania.
                                    Jakiś dialekt podmoskiewski.
                                    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:19
                                      Może zamieńmy Forum Kraj na Forum Poprawnej Polszczyzny? Na moderatora tego forum proponuję forumowicza storima:)
                                      • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:32

> Może zamieńmy Forum Kraj na Forum Poprawnej Polszczyzny? Na moderatora tego for
                                        > um proponuję forumowicza storima:)

Jestem za, wyciąłby 90% uczestników :)
                                        Pomiędzy wiedzieć a znać jest przepaść. Znać jest z założenia dokonane, przetestowane, sprawdzone.
                                        Można o czymś wiedzieć ale tego nie znać.
                                        Pierwszy przykład z brzegu - Kaczor. Pewnie wie co to seks, ale czy go poznał?
                                      • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:34
                                        Stefan, tylko stefan!!! 😆
                            • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 22:25
                              storima napisał:

> PS
                              > Przypominam Ci ze jesteś moderatorem forów Agory.
                              > Obowiązują Ciebie więc ponad przeciętne standardy etyczne w Twych wpisach.

Obowiązują mnie taki sam zasady jak każdego innego uczestnika forów.,

S.
                        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 13:02
                          snajper55 napisał:

> storima napisał:
                          >
                          > > W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, a
                          > > by zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajac
                          > h, łąc
                          > > znie z państwami europejskimi.
                          >
                          > Takie błędy jak ten świadczą, że język polski nie jest twoim językiem ojczystym
                          > .
                          >
                          > S.

i że nigdy na stale nie mieszkał w Polsce 😂
                          • storima Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 14:59

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > storima napisał:
                            > >
                            > > > W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów
                            > , a
                            > > > by zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24
                            > krajac
                            > > h, łąc
                            > > > znie z państwami europejskimi.
                            > >
                            > > Takie błędy jak ten świadczą, że język polski nie jest twoim językiem ojc
                            > zystym
                            > > .
                            > >
                            > > S.
                            >
                            > i że nigdy na stale nie mieszkał w Polsce 😂
                            >
                            >

Mając świadomość, że za kradzież tożsamości, której dokonałem w 2002 roku grożą surowe kary i chcąc zwolnić z odpowiedzialności Agorę, która jest SYSTEMATYCZNIE o tym fakcie wielokrotnie ostrzegana przez pies.na.czarnych, stwierdzam :

Dziś zostałem dzięki tym donosom o popełnianiu przeze mnie bardzo poważnego przestępstwa, dziś zostałem zdemaskowany:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175481602,175481602,PiS_swolocz_swietuje_przybycie_do_portu_w_Swinoujs.html?p=175740282
                          • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 22:27

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > storima napisał:
                            > >
                            > > > W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów
                            > , a
                            > > > by zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24
                            > krajac
                            > > h, łąc
                            > > > znie z państwami europejskimi.
                            > >
                            > > Takie błędy jak ten świadczą, że język polski nie jest twoim językiem ojc
                            > zystym
                            > > .
                            > >
                            > > S.
                            >
                            > i że nigdy na stale nie mieszkał w Polsce 😂

To oczywista oczywistość. :)

S.
                            • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 02:13
                              snajper55 napisał:

> > i że nigdy na stale nie mieszkał w Polsce 😂
                              >
                              > To oczywista oczywistość. :)
                              >
                              > S.

ŁŻESZ i jątrzysz moderatorze społeczny forów Agory.
                              I doskonale o tym WIESZ:

encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/17999,Pacholec-Marek.html?search=482391706

• prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:36
          niezależna Europa?!

od Polski najwidoczniej
          tylko wrogom Polski mogą się podobać umizgi kacapów ze szwabami
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 15:27
      Miłość miłoścą, ale nawet najwierniejszemu wasalowi nie można Wierzyc :)

Fragmnencik z artykułu na temat przecieków:
      Ale wydaje się, że Stany Zjednoczone słuchają również swoich sojuszników. Stany Zjednoczone przechwyciłyby takie kraje jak Izrael, Korea Południowa i Ukraina. Oni są teraz również zagrożeni z powodu wycieku.

W dokumentach pojawia się też niezwykła prośba. Mówi się, że Stany Zjednoczone zwróciły się do południowokoreańskich urzędników państwowych o dostarczenie Polsce amunicji, którą z kolei kraj ten mógłby dostarczyć Ukrainie.
      • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 16:26
        Prezydent USA Joe Biden zasugerował, że śledczy badający sprawę wycieku tajnych dokumentów amerykańskich służb są blisko schwytania sprawcy.

Służby stoją przed jego garażem. :)
    • pies.na.czarnych Re: Będzięsz miała mniej rubli 13.04.23, 15:34
      pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
      >
      > > Kosiarka przejechała po wątku.
      >
      > Będziesz miała mniej rubli
      > Zdarza się, że norma komsomolca nie zostanie wykonana. Ale Pewnie wkrótce nadro
      > bisz.
      >
      >

Ciebie na tym Forum nikt nie przeskoczy. Bierzesz za każdy wpis od ukraińskiej ambasady i od KC PiS.
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 18:05
      Putin w 2007 roku na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa zapowiedział to co przez swe nieuzasadnione ataki na niezależne państwa do dziś czyni.

Wygrażał również Ukrainie częstokroć mówiąc, że to żadne jest państwo, a swe istnienie może jedynie kontynuować będąc podporządkowanym wyłącznie Rosji.

Gdyby nie przynależność państw bałtyckich do NATO. Putin już dawno by je wchłonął.

Zapomniało się, jak czytam tu te komentarze, zatrważające brakiem rozeznania w najnowszej historii Europy, o tym.

Zapomniało się także o „zielonych ludzikach” którzy mieli podbić Litwę, Łotwę i Estonię. Jako „wyraz woli tych narodów” oderwania się od NATO i „powrotu do Rosji”.

Autor tego wątku nieustannie rozpowszechnia na forach Agory anty NATOwskie sentymenty.

„Dziwnym” zbiegiem okoliczności pokrywają się one z kremlowską propagandą.

Rosjanie są przekonani, że wojna w Rosji nie jest żadną agresją. A jedynie działaniami obronnym Putina przed zaatakowaną przez NATO poprzez Ukrainę Rosją.

• storima Re: Oświadczenie wasala USA 13.04.23, 21:37
      adam.eu napisał:

>
      > > Prezydent Macron wypowiada się głosem Francji. Od samego początku występo
      > wał za
      > > jak najszybszym pokojowym zakończeniem konfliktu.
      >
      > Pokojowo? Może przestań tak pisać. Czyż Ukraina jest pokojowo zaatakowana?

Otóż to.
      Pamiętam zmanipulowane na modłę Putina teksty pies.na.czarnych o tych i innych ofertach pokojowych, którymi to Rosja jest zainteresowana, ale ta wredna Ukraina w której szaleje neonazizm nie chce złożyć broni. I oddać zagrabionej przez Putina ukraińskiej ziemi. Ta "banderowska" Ukraina nie chce sprzeniewierzyć swej niepodległości. Ale broni sie przed bandyckim Putinem.
      A przecież Kijów miał stać się sowiecki w ciągu NAJDŁUŻEJ tygodnia od rozpoczęci agresji rosyjskiej.

A o czym rozmawiał Macron z Putinem na 4 dni przed bandyckim atakiem ?

Retoryka Putina jest identyczna z tą pies.na.czarnych.

Wkładanie w usta Macrona słów których nigdy nie wypowiedział, przeinaczanie faktów, manipulacje, przedstawianie terrorystycznych separatystów jako prawowitych partnerów negocjacyjnych, kłamstwa, prezentowanie "dobrej woli" aby uniknąć konfliktu, a w rezultacie widocznym jest, ze wszytko już zostało dawno ukartowane.

* * *

Oto opublikowane przez AFP fragmenty rozmowy:

Putin: Zełenski chce broni atomowej

Emmanuel Macron: Od czasu naszej ostatniej rozmowy ciągle rosną napięcia, a znasz moje zaangażowanie i moją determinację, aby kontynuować dialog. Chciałbym, żebyś zaczął od przedstawienia mi twojej oceny sytuacji i – być może w sposób dość bezpośredni, jak to obaj robimy – powiedzenia mi, jakie są twoje zamiary. A następnie chciałbym spróbować zobaczyć, czy można jeszcze podjąć użyteczne działania, a także przedstawić ci kilka propozycji.

Władimir Putin: Cóż ci mogę powiedzieć? Sam widzisz, co się dzieje. Ty i kanclerz Scholz powiedzieliście mi, że Zełenski jest gotów zrobić gest i że przygotował projekt ustawy, mającej wprowadzić w życie porozumienia z Mińska (…), a w rzeczywistości nasz drogi kolega, pan Zełenski, nie robi nic. Okłamuje was. (…) Nie wiem, czy słyszałeś wczoraj jego oświadczenie, w którym stwierdza, że Ukraina powinna zyskać dostęp do broni atomowej.

[doradca dyplomatyczny Emmanuel Bonne wtrąca: Ależ nie, to bzdura]

Słyszałem także twoje komentarze podczas konferencji prasowej w Kijowie 8 lutego. Powiedziałeś, że trzeba zrewidować porozumienia z Mińska – cytuję: „żeby stały się możliwe do zastosowania".

[doradcy Macrona: „Nie, on tego nie powiedział", „Powiem mu, żeby nie wchodził z nim w dyskusję o szczegółach"]

Macron: Separatyści nie piszą ustaw w suwerennym kraju

Emmanuel Macron: Władimir, zacznijmy od tego, że nigdy nie powiedziałem, że trzeba zrewidować porozumienia z Mińska. Nie powiedziałem tego nigdy ani w Berlinie, ani w Kijowie, ani w Paryżu. Powiedziałem, że trzeba je stosować, że właśnie trzeba przestrzegać tych rzeczy i nie odczytuję [wydarzeń z] ostatnich dni tak jak ty.

Władimir Putin: Posłuchaj, Emmanuelu, nie pojmuję, jaki macie problem z separatystami. Oni przynajmniej zrobili wszystko, co należało, przy naszym naleganiu, aby podjąć konstruktywny dialog z władzami ukraińskimi.

Emmanuel Macron: Kilka uwag do tego, co mówisz, Władimirze: po pierwsze, masz całkowicie rację, że porozumienia z Mińska są dialogiem z wami. W tym kontekście nie jest przewidziane, że podstawą dyskusji ma być tekst przedłożony przez separatystów. Kiedy więc twój negocjator próbuje narzucić Ukraińcom dyskusję na podstawie planu separatystów, nie respektuje porozumień z Mińska. To nie separatyści mają składać propozycje ustaw ukraińskich!

Władimir Putin: Oczywiście postrzegamy sytuację całkowicie odmiennie. Podczas naszej poprzedniej rozmowy przypomniałem ci, a nawet przeczytałem, artykuły 9, 11 i 12 porozumień z Mińska.

Emmanuel Macron: Mam je przed oczami! Jest tam właśnie napisane, że rząd Ukrainy – paragraf 9 itd. – składa propozycje i że dzieje się to w konsultacji i porozumieniu z przedstawicielami niektórych okręgów regionów donieckiego i ługańskiego, w ramach trójstronnej grupy kontaktowej. To jest dokładnie to, co proponujemy zrobić. Tak więc nie wiem, gdzie twój prawnik uczył się prawa [jedna z doradczyń się uśmiecha]. Co do mnie, jedynie przyglądam się tekstom i próbuję je stosować! I nie wiem, który prawnik będzie mógł ci powiedzieć, że w suwerennym kraju teksty ustaw są proponowane przez grupy separatystów, a nie przez wybrane demokratycznie władze.

(...)

Macron: Biden jest gotów się spotkać

Emmanuel Macron: [szelmowsko] Potrzebuję, żebyś mi trochę pomógł. Sytuacja na linii kontaktowej [zetknięcia wojsk] jest bardzo napięta. Wczoraj naprawdę wezwałem Zełenskiego do spokoju. Powtórzę mu, że trzeba uspokoić wszystkich, uspokoić media społecznościowe, uspokoić ukraińskie siły zbrojne. Ale dostrzegam również, że naprawdę możesz wezwać do spokoju twoje rozstawione siły zbrojne. Wczoraj było dużo bombardowań. Jeżeli chcemy dać szanse dialogowi, to trzeba uspokoić działania w tym regionie. Jak widzisz ewolucję ćwiczeń wojskowych?

Władimir Putin: Ćwiczenia odbywają się zgodnie z przewidzianym planem.

Emmanuel Macron: A zatem kończą się dzisiaj wieczorem, czy tak?

Władimir Putin: Tak, prawdopodobnie dzisiaj wieczorem i z pewnością utrzymamy obecność wojskową na granicy tak długo, póki nie uspokoi się sytuacja w Donbasie. Decyzja zostanie podjęta w porozumieniu z ministerstwami obrony i spraw zagranicznych.

wyborcza.pl/7,75399,28624599,o-czym-rozmawiali-putin-z-macronem-cztery-dni-przed-wybuchem.html

4 dni później Putin bezzasadnie atakuje Ukrainę.
    • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 15.04.23, 06:36
      sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-133

Tytuł wątku (terminologia kacapskich trolli) jak najbardziej pod to podpada.
      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:30
        prze.nick napisał:

> sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-133
        >
        > Tytuł wątku (terminologia kacapskich trolli) jak najbardziej pod to podpada.

Czy już byłeś w prokuraturze i zgłosiłeś podejrzenie przestępstwa?

S.
        • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:33
          zostawiam to "moderacji", która tak często wycina inne merytoryczne posty, a więc "nożyczki" ma do dyspozycji jeśli zechce.
          • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:48
            prze.nick napisał:

> zostawiam to "moderacji", która tak często wycina inne merytoryczne posty, a wi
            > ęc "nożyczki" ma do dyspozycji jeśli zechce.

Ale moderacja może nie uważać, że popełniono jakiekolwiek przestępstwo, więc niczego do prokuratury nie xglosi.

Czy wiesz, że za niezgloszenie przestępstwa grożą sankcje? Za takie zachowanie, grozi kara pozbawienia wolności do lat 3. Ryzykujesz.

S.
            • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:49
              > Ryzykujesz.

Nie wiem kto bardziej.
              • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:53
                prze.nick napisał:

> > Ryzykujesz.
                >
                > Nie wiem kto bardziej.

A ja wiem.

S.
                • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:58
                  Ja też.
                  • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:09
                    prze.nick napisał:

> Ja też.

A napisałeś, że nie wiesz. Kłamałeś???

S.
                    • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:11
                      Wtedy jeszcze miałem wątpliwości, które rozwiałeś swoją odpowiedzią.
                      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:14
                        prze.nick napisał:

> Wtedy jeszcze miałem wątpliwości, które rozwiałeś swoją odpowiedzią.

W takim razie cieszę się że zrobilem ci przyjemność i poszerzyłem to, co nazywasz swoją wiedzą. 🙂

S.
                • pozytonium Ty masz IP inni nie mają. 16.04.23, 16:39
                  snajper55 napisał:

> prze.nick napisał:
                  >
                  > > > Ryzykujesz.
                  > >
                  > > Nie wiem kto bardziej.
                  >
                  > A ja wiem.

Ty masz IP inni nie mają.
                  • pies.na.czarnych Re: Ty masz IP inni nie mają. 16.04.23, 16:44
                    > Ty masz IP inni nie mają.

Naukowcu, czy nie powinno być "znasz"? :)
                    Jak już się przypierdalamy to do babci tysz:)
                    • pozytonium Re: Ty masz IP inni nie mają. 16.04.23, 17:12

> > Ty masz IP inni nie mają.
                      >
                      > Naukowcu, czy nie powinno być "znasz"? :)
                      > Jak już się przypierdalamy to do babci tysz:)

Nie powinno być tysz.
                      Masz np. młotek, a nie tysz masz młotek.

Nie wiem czy snajper zna moje IP, ale MA do niego dostęp. Dlatego użyłem masz.
                      Polski jest językiem dziwnym. Niepozycyjnym, bez zaczynania zdania od ja, o zasobie słów koło 200-300 tysięcy, do tego z przedrostkami i końcówkami. Spokojne daje to milion słów. Wyszedłem, zszedłem, poszedłem, odszedłem, doszedłem, wszedłem, obszedłem etc. A jak jeszcze doliczysz bezokoliczniki zdania, to naprawdę robi się mętlik.
                      Często spotykam się obcokrajowcami we wspólnym gronie. Oni nie są w stanie pojąć, że jedno nasze szczęknięcie po polsku określa płeć, stan co się robi, czas w którym się to robiło, czy się to zrobiło, czy dalej się robi itd. To wszystko jest zawarte w jednym słowie (szczeknięciu, albo szeleście). A jak dodasz do tego podmiot domyślny, który nie musi być wymieniony, to się robi miazga z mózgów obcokrajowców.
                      • pies.na.czarnych Re: Ty masz IP inni nie mają. 16.04.23, 17:23
                        Nie brnij pozyto!!!

> Nie wiem czy snajper zna moje IP, ale MA do niego dostęp.
                        Wcześniej napisałeś > Ty masz IP inni nie mają.

Mieć dostęp do IP i mieć IP to są dwa różne pojęcia. Twój komputer posiada IP/ma, do którego ma dostęp administrator i dlatego zna IP twojego komputera. :)

> Nie powinno być tysz. :)

Przecież to jest oczywista oczywistość i dlatego wytłuściłem to słówka aby storima mógł je łatwiej zauważyć. :)
                        Za dużo z nim przebywasz i przejąłeś jego zwyczaje 😂
                      • pies.na.czarnych Re: Ty masz IP inni nie mają. 16.04.23, 17:26
                        > Oni nie są w stanie pojąć,

Każdy język ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.:)
      • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:39
        prze.nick napisał:

> sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-133
        >
        > Tytuł wątku (terminologia kacapskich trolli) jak najbardziej pod to podpada.

Zgłoś do prokuratury prezydenta Macron 😂
        Gdybys miał chociaż troszeczkę oleju pod czaszką to od razu byś zauważył kole rację między wypowiedzią Macron'a i tytułem wątku. Niestety oleju brak.
        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:00
          I co? Zgłosiłeś już prokuraturze wypowiedzi prezydenta Francji?
          • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:02
            a co mam zgłosić? to o Tajwanie?
            wpolityce.pl/swiat/642325-macron-bycie-sojusznikiem-usa-nie-oznacza-bycia-wasalem
            • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:05
              To, że Europa nie jest wasalem Ameryki.
              www.rp.pl/polityka/art38307931-macron-bycie-sojusznikiem-usa-nie-oznacza-bycia-wasalem
              • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:13
                I jak ty chcesz z tego zrobić, że Polska jest wasalem? Walnąłeś Miedwiediewem a nie Macronem.
                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:21
                  Rau i inni pisi każdego dnia to robią.
                  • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:22
                    Nie. Nie robią. Tylko taki miłośnik Miedwiediewa jak ty może tak twierdzić.
        • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:00
          "kole rację" psie? :D
        • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:09
          polska-zbrojna.pl/Mobile/ArticleShow/36943
          "W związku z inwazją na Ukrainę władze Rosji wprowadziły wojenną cenzurę, zabraniając publikacji treści niezgodnych z oficjalnym przekazem Ministerstwa Obrony Federacji Rosyjskiej (FR). Masowa i bezprecedensowa propaganda prowadzi do wzrostu poparcia dla Władimira Putina, a Rosjanie protestujący przeciw wojnie są represjonowani i brutalnie prześladowani. Konsekwencją jest umocnienie totalitarnego charakteru państwa oraz emigracja obywateli, którzy nie popierają wojny. Najważniejszym elementem rosyjskiej propagandy wojennej staje się „denazyfikacja”, wymierzona również w Polskę.

Cenzura na czas wojny

Po ataku na Ukrainę rosyjskie władze zakazały krajowym mediom używania słowa „wojna” i „interwencja”, nakazując stosowanie terminu „specjalna operacja wojskowa”. W myśl znowelizowanego w marcu br. kodeksu karnego za celowe rozpowszechnianie fałszywej informacji na temat działalności rosyjskiej armii Rosjanie mogą trafić do kolonii karnej na okres od 3 do 15 lat. Komitet Śledczy FR wszczął już pierwsze sprawy karne przeciwko osobom, które umieściły w mediach społecznościowych filmy z Ukrainy przedstawiające fałszywy – zdaniem śledczych – wizerunek armii rosyjskiej.
          Cenzura wojenna ma głównie charakter prewencyjny. Pod naciskiem władz decyzję o zawieszeniu działalności podjęło radio Echo Moskwy, które nadawało w Rosji od 1990 r. i było najczęściej słuchaną rozgłośnią w stolicy. Działalność zawiesiła też telewizja Dożd’, uznając, że kontynuacja pracy naraziłaby na niebezpieczeństwo jej dziennikarzy i współpracowników. Najdłużej o sytuacji na Ukrainie informowała „Nowaja Gazieta” (choć unikała bezpośrednich odniesień do wojny), kierowana przez ubiegłorocznego laureata Pokojowej Nagrody Nobla Dmitrija Muratowa. 28 marca br. redakcja otrzymała jednak drugie ostrzeżenie ze strony władz i wstrzymała dalszą publikację.

Rosyjskie władze za cel obrały również media społecznościowe, blokując dostęp do Twittera, Facebooka i cieszącego się największą popularnością w Rosji Instagrama (80 mln użytkowników). To za ich pośrednictwem rozpowszechniane były zdjęcia i filmy z bombardowanych miast ukraińskich. Nawet chiński TikTok zaczął cenzurować treści pojawiające się w Rosji, związane z sytuacją na Ukrainie. W Rosji nadal działa natomiast YouTube, komunikator Telegram oraz rosyjski odpowiednik Facebooka – Vkontakte, który ma jednak obowiązek udostępniania organom śledczym danych dotyczących aktywności użytkowników.

Propaganda

Głównym celem rosyjskiej propagandy jest zyskanie poparcia Rosjan dla wojny prowadzonej przeciwko Ukrainie. Początkowo argumentacją stosowaną w rosyjskich mediach była konieczność obrony ludności Donbasu przed rzekomym ludobójstwem ze strony władz ukraińskich. Użycie siły władze FR argumentowały dodatkowo koniecznością wykonania uderzenia wyprzedzającego. Uzasadnieniem „specjalnej operacji wojskowej”, jakiego użył Putin, było żądanie „demilitaryzacji” Ukrainy. Rosyjskie władze tłumaczyły to potrzebą zapewnienia bezpieczeństwa narodowego FR, w tym obrony Krymu. Oskarżono ponadto NATO i USA o możliwe wykorzystanie terytorium Ukrainy do ataku na Rosję.

Drugim celem rosyjskiej propagandy jest konsolidacja rosyjskiego społeczeństwa wokół Putina. W miarę kontynuacji działań wojennych na Ukrainie w mediach rosyjskich zaczęła dominować retoryka mobilizacyjna o charakterze nacjonalistyczno-patriotycznym. Zasadniczym elementem przekazu medialnego stało się hasło „denazyfikacji” Ukrainy. Wymyślona przez rosyjskie władze walka z nazizmem odwołuje się do symboliki najważniejszego wydarzenia historycznego dla Rosjan – Wielkiej Wojny Ojczyźnianej (1941–1945). Jest ona kojarzona ze zwycięstwem nad Niemcami (nazistami) i stanowi mit założycielski systemu putinowskiego. Według badań Centrum im. Jurija Lewady 74% Rosjan uważa, że najważniejszym rezultatem II wojny światowej było właśnie pokonanie nazizmu. W rosyjskich szkołach po 24 lutego br. nauczyciele otrzymali scenariusze lekcji, podczas których mieli tłumaczyć uczniom „specjalną operację wojskową” na Ukrainie, używając fałszywej argumentacji Putina o faszystowskim reżimie, który rzekomo nielegalnie sprawuje władzę w Kijowie.
          Kolejnym celem rosyjskiej propagandy jest wywołanie strachu i niepewności w społeczeństwach państw trzecich, w tym Polski, ponieważ zapowiedź walki z „denazyfikacją” odnosi się nie tylko do Ukrainy. Podczas wystąpienia na stadionie na Łużnikach (18 marca br., udział wzięło ok. 90 tys. osób) Putin cytował Pismo Święte i podkreślał misję „wyzwoleńczą” rosyjskiej armii. Koncert odbywał się pod hasłem „Świat bez nazizmu”. Według badania Active Group 75,5% Rosjan uważa, że kolejnym państwem, które należałoby zdenazyfikować, jest Polska. 21 marca br. Dmitrij Miedwiediew, pełniący funkcję zastępcy przewodniczącego Rady Bezpieczeństwa FR, opublikował na Telegramie artykuł, w którym zaatakował Polskę, oskarżając ją o „patologiczną rusofobię” i „bycie wasalem” USA. Rosja grozi państwom wspierającym Ukrainę użyciem broni atomowej. Jest to jednak element prowadzonej przez Rosję wojny informacyjnej, obliczonej na rezygnację tych państw z pomagania Ukrainie i opowiadania się za nowymi sankcjami wobec Rosji. Tego rodzaju wystąpienia należy traktować także jako element operacji skierowanej do rosyjskiego społeczeństwa, mającej zniechęcić Rosjan do Polski i Polaków.

Skuteczność propagandy

Masowa propaganda, fałszywie przedstawiająca społeczeństwu rosyjską agresję na Ukrainę, umacnia pozycję Putina. Według badań Centrum im. Jurija Lewady w marcu br. zaufanie do niego deklarowało 83% Rosjan. Natomiast według rządowego ośrodka badań socjologicznych WCIOM 74% Rosjan wspiera „specjalną operacją wojskową” na Ukrainie lub pasywnie akceptuje zaistniałą sytuację (wynik ten jest prawdopodobnie celowo zawyżony). Od początku wojny w przestrzeni publicznej (na samochodach, budynkach, w metrze, na ubraniach) obywatele Rosji zaczęli posługiwać się symboliką militarystyczną z wykorzystaniem liter „Z” i „V”. W powszechnym odbiorze ich znaczenie jest bardzo szerokie, oznacza „demilitaryZację”, „Za pobiedu” („za zwycięstwo”), „za Putina”.

W mniejszości są Rosjanie, którzy protestują i otwarcie występują przeciwko rosyjskim działaniom zbrojnym na Ukrainie. Spotykają się oni z brutalnymi zatrzymaniami (do tej pory ok. 16 tys. osób), represjami, prześladowaniami, ale także ostracyzmem ze strony reszty społeczeństwa. Putin wysunął oskarżenia również wobec wewnętrznych zdrajców narodu („piątej kolumny”), czyli osób rzekomo zmanipulowanych przez Zachód i chcących zdestabilizować Rosję od wewnątrz za pomocą tzw. wartości zachodnich. Odnosiło się to m.in. do oligarchów, których majątki znajdują się za granicą. W związku z sytuacją w Rosji większość aktywnych społecznie i politycznie Rosjan wyjeżdża z kraju (według wstępnych szacunków ok. 300 tys. osób).

Rosyjska propaganda nie jest jednak skuteczna poza Rosją. Nie udało się zniechęcić państw NATO, w tym Polski, do pomagania Ukrainie. UE wprowadziła zakaz m.in. transmisji rosyjskiej telewizji RT.

Wnioski

Wojna przeciw Ukrainie jest wykorzystywana przez władze rosyjskie do przekształcenia Rosji w państwo totalitarne. Wprowadzona cenzura wojenna oraz propaganda sukcesów militarnych na Ukrainie powodują, że Władimir Putin umacnia swoją pozycję w państwie. Rosyjskie władze będą egzekwować lojalność od najbliższego otoczenia prezydenta, m.in. oligarchów, którzy będą ponosić koszty pogarszającej się sytuacji gospodarczej w Rosji. Mimo zbliżających się problemów ekonomicznych, związanych z prowadzoną wojną, nie dojdzie w najbliższym czasie do większych demonstracji. Kolejni obywatele niezgadzający się z sytuacją będą opuszczać FR. Władze zapewne zablokują niedługo serwis YouTube, będą też ograniczać możliwość wykorzystania VPN (Virtual Private Network) do obchodzenia ograniczeń i korzystania z zablokowanych mediów społecznościowych.

• prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:09
            ciąg dalszy zalinkowanego artykułu:
            "Wymyślona przez Rosję denazyfikacja i walka z wyimaginowanym nazizmem staje się elementem rosyjskiej propagandy wojennej wobec Ukrainy, ale także państw NATO, w tym Polski. Jest ona połączona z kierowanymi przez władze rosyjskie groźbami, np. ataku atomowego, prawdopodobieństwa którego nie potwierdzają dane amerykańskiego i polskiego wywiadu. Groźby te mają jednak na celu wywołanie paniki – rosyjskim władzom zależy bowiem na destabilizacji wewnętrznej i wywołaniu niepokojów wśród Polaków. Kluczowym zadaniem będzie więc budowanie odporności społecznej i świadomości polskiego społeczeństwa na rosyjską dezinformację i propagandę.
            Źródło: www.pism.pl

Agnieszka Legucka"
            • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:12
              Zgłoszenia jak nie było tak nie ma!
              • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:17
                wiadomosci.wp.pl/miedwiediew-straszy-ostra-odpowiedz-z-polski-6885605586230176a
                Co innego gdy ktoś powiela jego brednie na portalu z domeną PL.
                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:22
                  Ty mi się tutaj nie podpieraj Miedwiediewiem. Pisz zgłoszenie do prokuratury.:)
                  • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:24
                    Miedwiediewiem? Taka jest forma po rosyjsku? :D
                    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:26
                      Nie wiesz? Przecież jesteś zdawcą języków wszelakich.
                      • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:30
                        Po polsku powinno być Miedwiediewem a nie Miedwiediewiem.
                        Nie wiedziałeś?
                        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:37
                          O q... Nawet nie zauważyłem, ze Samouzupełnienie poprawił na "Miedwiediewiem". Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 02:50
      snajper55 napisał:
      > > storima napisał:
      > Co jest tu niepoprawnego ?

> 40 lat poza Polską. Przymusowa emigracja stanu wojennego.

>
      > > storima napisał:
      > > Stare dobre czasy ci się przypomniały. Czuję się jak na przesłuchaniu w S
      > B.

> Przeciw takim jak ty działałem w opozycji antykomunistycznej PRL.
      >
      > pies.na.czarnych, który przechwalał sie na FK ze strzelania do celu na 500 metr
      > ów w ZSRR.
      > Trening zastrzeżony dla pracowników komunistycznych służb specjalnych.

> 1979-1981 współtwórca (wraz z Anną Kamińską) Teatru
      > Niespokojnego, aktor, autor tekstów i inscenizacji.
      > XI-XII 1981 uczestnik strajku okupacyjnego w WSP,
      > współredaktor pisma strajkowego „Strajkuś”, redaktor i
      > prezenter strajkowego radiowęzła (dźwiękowego serwisu
      > informacyjnego transmitowanego na zewnątrz okupowanego
      > gmachu WSP).
      > forum.gazeta.pl/forum/w,28,174964504,174964504,a_jesli_Blaszczak_ma_racje_.html?p=174967566
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/w,28,174515093,174515093,PiS_polegl_w_powiecie_karkonoskim.html?p=174527366
      >
      >
      >

Jaki masz problem z tym zdaniem ???

Bo to, że łżesz i jątrzysz wspierając trolla pies.na,czarnych który od miesięcy TWIERDZI, że ukradłem tożsamość Marka Pacholca (czyli MOJĄ WŁASNĄ) to już udowodniłeś od wczoraj kilkoma twymi publikacjami.
      Moderatorze społeczny forów Agory.
      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:42
        storima napisał:

> Jaki masz problem z tym zdaniem ???

Zdanie:
        "W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państwami europejskimi."

To jego autor miał z nim problem i niepoprawnie je napisał. Ja z językiem polskim nie mam takich problemów.

S.
        • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:46
          Zdanie jest poprawne panie snajper.
          Niepoprawne to było "zbuduj dla wroga most ..." autorstwa psa, które pan tak zawzięcie bronił.
          • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:52
            prze.nick napisał:

> Zdanie jest poprawne panie snajper.

Nie, nie jest poprawne.

> Niepoprawne to było "zbuduj dla wroga most ..." autorstwa psa, które pan tak za
            > wzięcie bronił.

A to z kolei było poprawne, co zostało wykazane

S.
            • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:56
              Nie zostało wykazane panie snajper.
              • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:07
                prze.nick napisał:

> Nie zostało wykazane panie snajper.

Mam odmienne zdanie na ten temat.

S.
                • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:14
                  czyli błędne
                  • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:15
                    prze.nick napisał:

> czyli błędne

Według mnie prawidłowe.

S.
                    • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:19
                      Tyle, że to ma niewiele wspólnego z regułami języka polskiego. Tkwij dalej w błogiej nieświadomości ale za bardzo się tym nie chwal "moderatorze".
                      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:28
                        prze.nick napisał:

> Tyle, że to ma niewiele wspólnego z regułami języka polskiego. Tkwij dalej w bł
                        > ogiej nieświadomości ale za bardzo się tym nie chwal "moderatorze".

Wedlug mnie jest calkowicie zgodne z regulami jezyka polskiego.

S.
                    • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 21:11
                      snajper55 napisał:

> prze.nick napisał:
                      >
                      > > czyli błędne
                      >
                      > Według mnie prawidłowe.

To tak jak maść na zajady i maść przeciw zajadom.
                      Potocznie, nawet w reklamach używane jest pierwsze stwierdzenie.
                      Czopek na hemoroidy. Chcesz je mieć to sobie wsadź. Efekt murowany.
                      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 23:14
                        pozytonium napisał:

> To tak jak maść na zajady i maść przeciw zajadom.
                        > Potocznie, nawet w reklamach używane jest pierwsze stwierdzenie.
                        > Czopek na hemoroidy. Chcesz je mieć to sobie wsadź. Efekt murowany.

To ma zabawne konsekwencje.

Skoro reklamowany syrop na kaszel likwiduje kaszel, co robią, reklamowane w kolejnej reklamie, tabletki na potencję? :D

S.
          • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:58
            prze.nick napisał:

> Zdanie jest poprawne panie snajper.
            > Niepoprawne to było "zbuduj dla wroga most ..." autorstwa psa, które pan tak za
            > wzięcie bronił.

Mamy na forum następnego specjalistę od języków wszelakich :)
            Opublikuj tu swoje dyplomy, tak jak to robi kierownik radiowęzła gimnazjum w Częstochowie. :)))))))
            • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:59
              Mamy?! Pluralis majestatis? :D
            • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:05
              Chłopaki, ciiiii. Jak go pogoniłam, to go cztery godziny już nie ma, więc tego 😉
              • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:06
                yoma napisała:

> Chłopaki, ciiiii. Jak go pogoniłam, to go cztery godziny już nie ma, więc tego
                > 😉
                >

Gdzie, jak, co?
                Niedzielny rosół gotuje i dlatego go nie ma.:)
                • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:32
                  Jedno drugiemu nie przeszkadza. W jakimś długim wątku też ;p
                • pozytonium Rosół 16.04.23, 21:26

> Gdzie, jak, co?
                  > Niedzielny rosół gotuje i dlatego go nie ma.:)

Rosół to ogólnie ciekawa polewka.
                  Drzewiej by się mięso nie popsuło, było ostro doprawiane solą, brak lodówek.
                  Rosół to wywar oparty ma rozsolanym mięsie. By to było zjadliwe trzeba było usunąć z niego sól.
                  Pierwotnie to była polewka na zimowe dni i raczej postna niż świąteczna.
                  Jak chata stajała dobrze tak dodawano do wywaru co było. Kiszone ogórki - była ogórkowa. Kiszoną kapustę - był kapuśniak.
      • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:47
        Już snajper wykosił mój post o filosemicie i onucy :D
        • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:51
          prze.nick napisał:

> Już snajper wykosił mój post o filosemicie i onucy :D

Nazwałeś kogoś onucą? No to słusznie post wyleciał. Nie atakuj innych użytkowników forum, to twe ataki nie będą wylatywać.

S.
          • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 15:57
            ha ha, mam tu cytować ataki, które nie zostały usunięte? Żartwoniś z pana mega filosemity.
            • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:05
              prze.nick napisał:

> ha ha, mam tu cytować ataki, które nie zostały usunięte? Żartwoniś z pana mega
              > filosemity.

Moderatorzy nie czytają wszystkich postów. Jeśli zauważysz takowe - zgloscje do moderatora lub Administracji.

S.
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:09
      snajper55 napisał:

> storima napisał:
      >
      > > Jaki masz problem z tym zdaniem ???
      >
      > Zdanie:
      > "W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zysk
      > ać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z
      > państwami europejskimi."
      >
      >
      > To jego autor miał z nim problem i niepoprawnie je napisał. Ja z językiem polsk
      > im nie mam takich problemów.
      >
      > S.

Ponownie wchodzisz jak masz to w zwyczaju w infantylne sofizmaty. Deprecjonując interlokutora. Zaiste ponadprzeciętny standard funkcjonowania na forach Agory. Bo takich między innymi kwalifikacji wymaga sie od opiekunów społecznych forów gazeta.pl.

I dodatkowo wspierasz narrację trolla, który SYSTEMATYCZNIE zarzuca mi "kradzież tożsamości Marka Pacholca".
      To jest poważne oskarżenie.

A jako, że pracujesz społecznie dla Agory masz obowiązek zareagowania zawiadomieniem administracji Spółki AGORA, jak i organy ścigania o "kradzieży tożsamości" , które to bardzo poważne przestępstwo popełniam na forum Agory wg publikacji na Forum Kraj pies.na.czarnych od 2002 roku.
      Ewidentnie za twym przyzwoleniem. o nie ma z twej strony żadnej reakcji.

* * *

Nie mam żadnego problemu z mym wpisem. Zdążają sie prostsze konstrukcje składniowe.
      Ale jest zdanie JAK NAJBARDZIEJ poprawne.

Ciesze sie gdy ktoś może mnie poprawić. Z przyjemnością z takich miłych, normalnych gestów, na normalnych forach korzystam.

Nie taki jednak jątrzący sofista będzie mi wyznaczał jakieś TAJNE wzory.

Pozostanę w tym przypadku, przy profesjonalnej ocenie mojej językowej sprawności:

„Powracająca Fala” odnosi się do filozofii i estetyki polskiego romantyzmu i napisana jest w części regularnym, rymowanym wersetem. Jest to jednak sztuka współczesna i w swej literackiej formie niezwykle udana, osiągnięcie, którym nie mogą się poszczycić renomowani dziś i znani pisarze.
      Spektakl łączy dynamikę, z wysoką kulturą literacką i teatralną. W „Powracającej Fali” teraźniejszość która jest wynikiem rozwijającej się historii została zaprezentowana w kompaktowej formie.
      W tym przypadku aktualna rzeczywistość nie przytłoczyła sztuki dzięki sile poetyckości i humoru.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173993491,173993491,Wady_PRL_a_zalety_.html?p=174376990Pozdrawiam,
      Marek Pacholec

encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/17999,Pacholec-Marek.html

• storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:11
        Pozdrawiam,
        Marek Pacholec

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173993491,173993491,Wady_PRL_a_zalety_.html?s=1#p174376990
      • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:25
        storima napisał:

> Nie mam żadnego problemu z mym wpisem. Zdążają sie prostsze konstrukcje składni
        > owe.
        > Ale jest zdanie JAK NAJBARDZIEJ poprawne.

Nie jest.

> Ciesze sie gdy ktoś może mnie poprawić. Z przyjemnością z takich miłych, normal
        > nych gestów, na normalnych forach korzystam.

A ja z chęcią skorzystam z takiej możliwości.

Wersją niepoprawna:

"W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państwami europejskimi."

Wersją poprawna:

W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państwami europejskimi.

Wytknęłam ci ten błąd, gdyż ty czepiasz się jak rzep psiego ogona (nomen omen) błędów robionych przez innych. Chciałem ci pokazać co ty robisz. No i jak, przyjemne to było?

S.
        • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:35
          Ja bym wywaliła też ten "wśród", szczerze mówiąc.
          • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:39
            Oczywiście yoma. To zdanie stor ima jest niesamowicie badziewne i niezrozumiale.
          • storima Re: Oświadczenie wasala USA 04.07.23, 22:06
            yoma napisała:

> Ja bym wywaliła też ten "wśród", szczerze mówiąc.
            >

Oczywiście. Masz rację,
            "wśród" jest zbędne.

Ale forum to miedzy innymi smsowe pisanie na szybko.
            Często nie przeprowadza się korekty tekstu lecz wysyła na szybko.

Natomiast :

Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać swą przychylność

Jest zdaniem bez żadnego błędu.
            • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 04.07.23, 22:26
              storima napisał:

> Natomiast :
              >
              > Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać swą przychylność
              >
              > Jest zdaniem bez żadnego błędu.

Oczywiście, że zdanie:

jest błędne. Zdobywa się czyjąś przychylność, a nie swoją. Nikt mieszkający w Polsce by tak nie napisał. Zdani powinno brzmieć:

W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państwami europejskimi.

S.
        • stefan4 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:34
          snajper55:
          > Wytknęłam ci ten błąd [...] Chciałem ci pokazać

Nie pokazuj, bo (jak widać) to potrafi zmienić Ci płeć ze zdania na zdanie.

I lepiej nie zabieraj głosu w dyskusjach, skoro pełnisz tu funkcję cenzora. Nemo iudex in causa sua  — patrz, już prymitywy z XVI wieku wiedziały, że takie konflikty interesów są etycznie obrzydliwe, a w niektórych systemach prawnych stanowią delikt.

- Stefan
          • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:39
            A to nie prymitywy sprzed 2 tysięcy lat z hakiem? Dla kolegi pytam.
          • snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 23:18
            stefan4 napisał:

> snajper55:
            > > Wytknęłam ci ten błąd [...] Chciałem ci pokazać
            >
            > Nie pokazuj, bo (jak widać) to potrafi zmienić Ci płeć ze zdania na zdanie.

No i co z tego? Błędy robimy tu wszyscy. Ja też.

> I lepiej nie zabieraj głosu w dyskusjach, skoro pełnisz tu funkcję cenzora. [i

Oczywiście że zabieram głos na wszystkich forach, które moderuję i nadal będę to robić.

S.
            • stefan4 Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 23:27
              snajper55:
              > Oczywiście że zabieram głos na wszystkich forach, które moderuję i nadal będę to robić.

Trudno. Nie wszyscy musimy być ludźmi uczciwymi...

- Stefan
            • j-k Oświadczenie wasala Berlina 18.04.23, 00:05
              snajper55 napisał:
              > Oczywiście że zabieram głos na wszystkich forach, które moderuję i nadal będę to robić.

jasne.

ale Berlinowi to nie pomoze.
              #
              za slaby ten glos.

(Berlina, naturalnie, o tfoim nie wspominam)
      • pozytonium Nie należy się znęcać nad chorym 22.04.23, 22:55
        storima napisał:

Snajper wyznał, że jego kuracja miesięcznie to kilka tysięcy złotych. Tylko na same lekarstwa.
    • pozytonium A czego oczekiwać? 16.04.23, 16:49

> Oświadczenie wasala USA

Polsce, Finlandii, Bałtom, Szwecji Rosja nie pozostawiła innego pola manewru.

Oni naprawdę chcą nas najechać z misją specjalną.
      To chore, ale prawdziwe. Stan umysłu. Lisa wysłali do psychiatryka. Ale nie wyśle się wszystkich w Rosji.
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 16:56
      snajper55 napisał:

> storima napisał:
      >
      > > Nie mam żadnego problemu z mym wpisem. Zdążają sie prostsze konstrukcje s
      > kładni
      > > owe.
      > > Ale jest zdanie JAK NAJBARDZIEJ poprawne.
      >
      > Nie jest.
      >
      > > Ciesze sie gdy ktoś może mnie poprawić. Z przyjemnością z takich miłych,
      > normal
      > > nych gestów, na normalnych forach korzystam.
      >
      > A ja z chęcią skorzystam z takiej możliwości.
      >
      > Wersją niepoprawna:
      >
      > "W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyska
      > ć swą przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącz
      > nie z państwami europejskimi."
      >
      > Wersją poprawna:
      >
      > W ciągu ostatnich kilku lat Rosja wydała ponad 300 milionów dolarów, aby zyskać
      > przychylność wśród polityków i urzędników w ponad 24 krajach, łącznie z państw
      > ami europejskimi.
      >
      >
      > Wytknęłam ci ten błąd, gdyż ty czepiasz się jak rzep psiego ogona (nomen omen)
      > błędów robionych przez innych. Chciałem ci pokazać co ty robisz. No i jak, przy
      > jemne to było?
      >
      > S.

Bardzo mi przyjemnie ! Gdy piszesz normalnie ! A nie jak rasowy troll.
      Dziękuje za propozycję poprawki.
      Skoro zaimek przymiotny dzierżawczy jest tu brakiem poprawności, no, jestem bardzo zaskoczony. I pozwól że nie zgodzę sie z Tobą.
      Niemniej. Dziękuję za propozycji alternatywnej formy tego zdania.

I nie pisz nieprawdy. Nie czepiam sie "innych".

Wskazuje delikatnie, błędy pies.na.czarnych.

Kogoś kto atakuje mnie, nie, nie poprawia, atakuje za poprawne używanie języka polskiego.
      Klasyczny jego zarzut, że nie ma używanego przeze mnie słowa "znowuż", iż to jakaś "podwórkowa polszczyzna".
      I nigdy w swych zaciekłych i chamskich atakach, nigdy nie miał racji.

I nie ma w tym nic dziwnego. Polski nie jest jego językiem ojczystym.
      I mógłby nie kłamać, kamuflując brak osłuchania się z językiem 30 letnią nieobecnością w Polsce.

Ta jestem poprzez przymusowa emigracje 40 lat poza granicami Polski.
      Ta tematyka jest mi bardzo dobrze znana. I nie mogę sobie pozwolić na przyjmowanie do wiadomości i ropowszechnianie tak absurdalnych kłamstw.

Dodatkowo, te opary absurdy wzmagane są zwalaniem winy za swe błędy na jakiś "język wolski", którym to, jego zdaniem, jest zdominowane to forum.

Do tego dochodzi tworzenie fałszywych miejsc jego rzekomych stałych pobytów. Na podstawie równie absurdalnych zaprzeczeń autentycznych detali historycznych czy też faktów , często KULTOWYCH z codziennego życia w tych państwach.

Nie potrafię przejść obojętnie wobec fałszowania faktów. I rozpowszechniania ich na publicznym forum.

PS
      W dalszym ciągu nie ma Twej reakcji jako przedstawiciel Spółki Agora na FK na nieustanne ataki, wyzywania mnie miedzy innymi od "Esbeków" i oskarżania mnie przez pies.na.czarnych o kradzież tożsamości Marka Pacholca.

Marek Pacholec

encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/17999,Pacholec-Marek.html
      • prze.nick Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:04
        Swą przychylność można okazać komuś a zyskiwać (sobie) przychylność (u/wśród/pośród) innych.
        Też na początku szybko czytając nie wychwyciłem tego błędu.
        • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:16
          prze.nick napisał:

> Swą przychylność można okazać komuś a zyskiwać (sobie) przychylność (u/wśród/po
          > śród) innych.
          > Też na początku szybko czytając nie wychwyciłem tego błędu.

Interesujące. Dzięki.

Ale:

mogą one nawet stracić lub zyskać swe znaczenie

file:///C:/Users/marcp/Downloads/konstanczak_ZNPSLOZ_2016_95.pdf
          • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:17
            porawny link:

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj2zpaz2K7-AhVwT6QEHerPAOIQFnoECAgQAQ&url=https%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fbaztech%2Felement%2Fbwmeta1.element.baztech-1602e528-54c5-42f3-8312-d5d5661da3fb%2Fc%2Fkonstanczak_ZNPSLOZ_2016_95.pdf&usg=AOvVaw0ON9Xbf8PhpbwAya8Eb5Eh
          • storima Re: Oświadczenie wasala USA 05.07.23, 21:37
            storima napisał:

> prze.nick napisał:
            >
            > > Swą przychylność można okazać komuś a zyskiwać (sobie) przychylność (u/wś
            > ród/po
            > > śród) innych.
            > > Też na początku szybko czytając nie wychwyciłem tego błędu.
            >
            > Interesujące. Dzięki.
            >
            > Ale:
            >
            > mogą one nawet stracić lub zyskać swe znaczenie
            >
            > file:///C:/Users/marcp/Downloads/konstanczak_ZNPSLOZ_2016_95.pdf

Przepraszam pomyliłem się.
            Zaimek dzierżawczy zyskać "swą przychylność" jest zbędny.
            Nie jest to poważny błąd.
            Ale zakłóca komunikację.

A mój podany tu przykład jest nieadekwatny do popełnionego błędu w moim zdaniu.

Jest tak jak piszesz. Czyli, Rosja nie chce sama sobie być przychylna, tylko chce zyskać przychylność innych krajów.

Dziękuje Ci za cierpliwość i precyzyjne wyjaśnienie mego popełnionego błędu.
      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:06
        PS
        "Skoro zaimek przymiotny dzierżawczy jest tu brakiem poprawności, no, jestem bardzo zaskoczony. I pozwól że nie zgodzę sie z Tobą."

Gdybym ja miał takie podejście do korekty jak Ty stosując wobec mnie kategorie oceny sprawności literackiej jak dla kandydata na dyplom z retoryki, to bym nic przez pól dnia nie robił, a jedynie poprawiał tu posty
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:02
      Już jesteśmy po niedzielnym rosole :)))))

> I nie pisz nieprawdy. Nie czepiam sie "innych".

Bez ataku ad personam nie mogło się obyć, oczywista oczywistość.

> Wskazuje delikatnie, błędy pies.na.czarnych.

Wypadałoby napisać kto wskazuje znawco języka polskiego :))))
      Z akcentem na delikatne łgarstwa :)))))
      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:10
        Oczywiście piszesz jak ZWYKLE "prawdę"

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175707065,175707065,Zegarek_srarek_tak_sie_doi_kase_.html?p=175710102
      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:23
        >
        > Wskazuje delikatnie, błędy pies.na.czarnych.
        >

nagminnie nie ma u ciebie "ogonków". Mnie sie to też zdarza. Jak i innym.
        A ja już przestałem reagować na pospolite i wciąż publikowane twe błędy typu:

całą Europom

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175734388,175734388,Cyrk_po_cyrku_a_teraz_CPK.html?p=175744526
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:30
      > nagminnie nie ma u ciebie "ogonków".

No tak, ale ja nie jestem dyplomowanym ekspertem od języka polskiego. Nawet nie mogę się pochwalić, że byłem kierownikiem radiowęzła w częstochowskim gimnazjum 😇😂
      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:38

> mogę się pochwalić, że byłem kierownikiem radiowęzła w częstochowskim gimnazju
        > m 😇😂
        >

Jeśli to do mnie, to kolejne ŁGARSTWO. I jątrzenie. Chamskie typowe prowokacje.

• snajper55 Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 17:30

> > nagminnie nie ma u ciebie "ogonków".

Ogonków??? Widziałem psy bez ogona, ale nigdy ni widziałem psa z ogonkami. :D

S.
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:38
      Jak zwykle z wątku dwie osoby zrobiły szambo. Snajper! Wywal wątek w Kosmos. Nie karmmy trolli!!!!!!!
      • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 18:11
        Trzy.
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 17:45
      Taka degradacja rosołu. Storima się zaplacze 😂

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/341913999_247597337634991_3134783628513269147_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=nru3etHL_8cAX8COc2f&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfCWoTbwi3BkQzScJLkcTA4uaD7XK-OX090z8NbZMDxWDQ&oe=64415310
      • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 18:09
        A beef noodle soup to nie to samo? :D

Gdzie French Onion, pytam!!!
        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 18:17
          Nie, no co ty? Prawdziwy polski narodowy rosół robi się na polskiej narodowej kurze. Jak nie wierzysz to odblokuj storimo, on co niedziela podaje przepis :)

Na tej liście ukryta putinowska opcja wcisnęła na szóste miejsce ruski barszcz. Bori-Bori, zakodowana nazwa została rozszyfrowana :)
          • yoma Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 18:24
            Nieee, jakiś Amerykanin musiał tę listę układać. Amerykanie, jak powszechnie wiadomo, mają narąbane. Borowikowa na szarym końcu, phi!

Chyba że na rosole 🤣
          • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 13:39

> Nie, no co ty? Prawdziwy polski narodowy rosół robi się na polskiej narodowej k
            > urze. Jak nie wierzysz to odblokuj storimo, on co niedziela podaje przepis :)

Rosół robię różnie. Na wołowinie, na kogucie, mieszany, na gęsinie.
            Większość z tych zup jest dobrze znana w Polsce, no może poza jakimiś bazującymi na owocach morza.
            Coś tak czepił tego rosołu kolegi?
            Dobrze zrobiony żurek to nie zupa z torebki. Trzeba zrobić zakwas dodać boczek, różnego rodzaju kiełbasy, jaja i warzywa. Zakwas trzeba dodać na koniec, bo warzywa będą twarde. Żurek nie lubi np. lubczyka. Chcesz go popsuć dodaj lubczyk. Rosół zaś uwielbia dodatek lubczyka.
            • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 13:52
              > Coś tak czepił tego rosołu kolegi?😂

Zapytaj się swojego kolegi, albo przetrzep wątki. :)
              • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 14:00

> > Coś tak czepił tego rosołu kolegi?😂
                >
                > Zapytaj się swojego kolegi, albo przetrzep wątki. :)

Jedni lubią rosół inni soljankę.
                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 14:03
                  Ja to wiem, ale twój kolega próbuje nam wmówić coś innego.
                  Według twojego kolegi co niedziela każdy polski patriota żre patriotyczny, narodowy rosół.:)
                  • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 14:39

> Ja to wiem, ale twój kolega próbuje nam wmówić coś innego.
                    > Według twojego kolegi co niedziela każdy polski patriota żre patriotyczny, naro
                    > dowy rosół.:)

Ja w ostatnią jadłem flaki. Ale cholera, też na rosole. Żur jest bez rosołu, chłodniki. Ale całą podstawę innych zup stanowi rosół. Robisz najpierw wywar, potem dodajesz na co masz smak.
                    Pomidorowa - rosół
                    Ogórkowa - rosół
                    Kapuśniak - rosół, tyle że na świni lub baranie.
                    Krupnik - rosół
                    Jarzynowa - rosół
                    Barszcz - rosół
                    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 15:02
                      > Ja w ostatnią jadłem flaki.

Nie jesteś prawdziwym patriotą to możesz sobie na to pozwolić :)
                      • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 15:53

> Nie jesteś prawdziwym patriotą...

Czy jestem, czy nie jestem, to tylko za przeproszeniem kretynka będzie ocenia po zupach jakie ktoś je.
                        Lubię też sushi. I co jest z tym związane? Jestem japońskim patriotą?

Często jadam u Wietnamczyka (w Polsce) np. kaczkę. Wychodzi taniej, jakbym miał ją sobie zrobić sam. Porcja kaczki w sklepie kosztuje 50 zł, narobisz się przy tym jak głupi i nie zjesz tego. U Wietnamczyka kosztuje 25-30 zł. Jak nie jestem w stanie zjeść, to mi to grzecznie zapakuje na zaś. Facet jak ma może kilka zł zysku to jego.
                        Kuchnia jest dostosowana do rejonu w którym jest serwowana.
                        W Chinach włóczyłem się z Chińczykami, zgłodnieliśmy widzę lokal, a Chińczyk do mnie nie, to restauracja wietnamska. On nie przepadał za wężami czy grillowanymi szczurami.

Na dłuższą metę tak się nie da. U mnie w domu pasierbica była weganką, pasierb mięsożerny i jajożerny, żona fasolożerna, syn je wszystko, prócz grzybów.
                        Utrzymanie domu i robienie posiłków było na mej głowie. No może prócz kolacji.
                        Śniadanie musisz zrobić każdemu co innego. Obiad, gotowanie na kilka garów, bo każdy je co innego.
                        Pasierbica jest jak słonica waży prawie 90 kg (przy 155 cm wzrostu), pomimo, że nie je nic pochodzenia zwierzęcego.
                        Syn (dziecko) waży około 35-37 kg. Je wszystko prócz grzybów. Nie tknie ci nawet pieczarki. Ale śledzi to ci zje kg na raz.
                        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 15:58
                          > Czy jestem, czy nie jestem, to tylko za przeproszeniem kretynka będzie ocenia po zupach jakie ktoś je.

Sąsiadce pies zjadł zakupy. Trochę go oceniała, ale jej przeszło :))))

> Jestem japońskim patriotą?

Poczekaj aż storima przyjdzie to cię oceni :)))
                          • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 16:57

> Sąsiadce pies zjadł zakupy.

Wiem, że w Rosji nie mają lodówek.
                            Chyba, że to specjalny pies, potrafiący sobie otworzyć lodówkę i wyżreć wszystko.
                            • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 17:25
                              Po co komu na Syberii potrzebna jest lodówka? Chyba jedynie jako buda dla psa:)

Chyba razem ze storima gimnazjum kończyłeś, bo twoja argumentacja jest na równi z jego wypocinami.:((((

pozyto napisało:

> Czy jestem, czy nie jestem, to tylko za przeproszeniem kretynka będzie ocenia po zupach jakie ktoś je.
                              • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 17:56

> Po co komu na Syberii potrzebna jest lodówka? Chyba jedynie jako buda dla psa:)

Choćby na krótkie, ale jednak lato.
                                Mieszkasz w lodówce?
                            • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 17:28
                              Mam nieodparte wrażenie, że ktoś dzisiaj udaje pozyto. Nie ten styl. :(
                              • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 17:53

> Mam nieodparte wrażenie, że ktoś dzisiaj udaje pozyto. Nie ten styl. :(

Czyli jaki?
                                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 18:06
                                  Bardziej niekumaty i brak szczypty humoru.
                                  • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 18:15

> Bardziej niekumaty i brak szczypty humoru.

Za to twój post zdobędzie podium na liczbie postów wszech czasów.
                                    Myślę, że poniżej 400 postów się nie zatrzyma. Te zupy :)
                                    Otworzyłaś wątek kulinarny.
                                    • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 14:00
                                      pozytonium napisał:

>
                                      > > Bardziej niekumaty i brak szczypty humoru.
                                      >
                                      > Za to twój post zdobędzie podium na liczbie postów wszech czasów.
                                      > Myślę, że poniżej 400 postów się nie zatrzyma. Te zupy :)
                                      > Otworzyłaś wątek kulinarny.

Moje wątki miały po 600-1200 wpisów. 400 nie jest więc wyzwaniem nie do przejścia.
                                      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 21:45
                                        storima napisał:

> Rosół jest jedną z typowo polskich potraw.
                                        > I taką pozostał do dziś.
                                        > Wbrew wypisywanym tu ahistorycznym bredniom przez pies.na.czarnych.
                                        > Po raz enty to czyni pies.na.czarnych na FK.
                                        >
                                        > Ale takie głupoty to publikować może jedynie osoba która nie zna naszej historii
                                        > i nigdy nie mieszkała w naszym kraju na stałe.
                                        >
                                        > Jan Bystroń w "Dziejach obyczajów w dawnej Polsce : wiek XVI-XVIII" pisał:
                                        >

Jeden z najstarszych publikowanych przepisów na rosół znajdziemy w pierwszej zachowanej polskiej książce kucharskiej Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum albo Zebranie potraw, przez urodzonego Stanisława Czernieckiego I. K M Sekretarza, A Jaśnie Wielmożnego Jego Mości Pana Alexandra Michała Hrabie na Wiśniczu i Jarosławiu Lubomirskiego, Wojewody Krakowskiego, Sandomirskiego, Zatorskiego, Niepołomskiego, Lubaczewskiego, Ryckiego, etc, etc Starosty : Kuchmistrza. Ad usum publicum Napisane.
                                        1682, Kraków

Książka ta pod zmienionym tytułem wspomniana jest w XI księdze "Pana Tadeusza". Wojski szefując piątce kucharzy przygotowuje "specjały stołów polskich" trzymając w ręku książkę "Kucharz doskonały".

Oto oryginalny przepis opublikowany w 1682 roku na:

Rosół Polski

Sposób polskiego rosołu gotowania taki: weźmij materią mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołembie i cokolwiek mięsnego jest, co bydź może do rosołu gotowano, i zwierzyny wszystkie. Wymocz, wyfoluj pięknie i włóż w garnek, ociągnij. Ten zaś rosół w którymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i wlij w tę materją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysol, odszumuj, a gdy dowre, daj gorąco na stół.
                                        Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział. To jest: pietruszki albo kopru, cebulę albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu według smaku albo upodobania. Limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.

www.icimss.edu.pl/wystawy/kucharskie/pl/czerniecki

A tutaj fragment z XII księgi "Pana Tadeusza" której akcja rozgrywa sie w 1812 roku:

• storima Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 15:04
                      pozytonium napisał:
                      > Ja w ostatnią jadłem flaki. Ale cholera, też na rosole. Żur jest bez rosołu, ch
                      > łodniki. Ale całą podstawę innych zup stanowi rosół. Robisz najpierw wywar, pot
                      > em dodajesz na co masz smak.
                      > Pomidorowa - rosół
                      > Ogórkowa - rosół
                      > Kapuśniak - rosół, tyle że na świni lub baranie.
                      > Krupnik - rosół
                      > Jarzynowa - rosół
                      > Barszcz - rosół
                      >

Polska tradycja w PRL.
                      Kto mieszkał w naszym kraju na stałe. Ten wie.
                      • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 21:34
                        storima napisał:

> pozytonium napisał:
                        > > Ja w ostatnią jadłem flaki. Ale cholera, też na rosole. Żur jest bez roso
                        > łu, ch
                        > > łodniki. Ale całą podstawę innych zup stanowi rosół. Robisz najpierw wywa
                        > r, pot
                        > > em dodajesz na co masz smak.
                        > > Pomidorowa - rosół
                        > > Ogórkowa - rosół
                        > > Kapuśniak - rosół, tyle że na świni lub baranie.
                        > > Krupnik - rosół
                        > > Jarzynowa - rosół
                        > > Barszcz - rosół
                        > >
                        >
                        > Polska tradycja w PRL.
                        > Kto mieszkał w naszym kraju na stałe. Ten wie.

Ogórkowa mi chodzi po głowie
                        Idzie wiosna.
                        • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 22:24
                          > Polska tradycja w PRL.
                          > Kto mieszkał w naszym kraju na stałe. Ten wie.

Jego mamusia chyba nic innego nie potrafiła ugotować. Szkoda, że ciebie nie znała, pozyto. Nauczyłbyś ją gotować ogórkową.:)
                          • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 11:03

> > Polska tradycja w PRL.
                            > > Kto mieszkał w naszym kraju na stałe. Ten wie.
                            >
                            > Jego mamusia chyba nic innego nie potrafiła ugotować. Szkoda, że ciebie nie zna
                            > ła, pozyto. Nauczyłbyś ją gotować ogórkową.:)

Nie tylko :)
                            • storima Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 11:36
                              pozytonium napisał:

>
                              > Nie tylko :)
                              >

Śmiesz kpić :)

U mnie szefem kuchni był również ojciec. Ja dość wcześnie także potrafiłem kuchcić.
                              Nie będę tutaj się rozpisywał na temat mej rodzinnej różnorodności sztuki kulinarnej.

Podobnie było przecież w każdym niemal polskim domu w okresie PRLu.
                              (Bo pisząc o tradycji polskich zup. Omawiamy tu ten okres.)

Obowiązkowo każdej niedzieli, w każdym niemal polskim domu, przygotowywano rosół. Podawano go również w czasie ważnych uroczystości rodzinnych. I KAŻDY kto mieszkał na stale w naszym kraju o tym wie.
                              I każda polska gospodyni, czy gospodarz miał swój własny przepis na tę i wszelkie inne zupy.

Zupa w PRLu była obowiązkową częścią obiadu. I ponownie, każdy kto mieszkał na stałe w naszym kraju o tym wie.

I przypomnę, bo była o tym mowa, polskie zupy, szczególnie te domowe uchodziły wśród turystów za PRLu za szczególny przysmak. I nie ma najprawdopodobniej drugiego takiego państwa na świecie z taką różnorodnością zup jak Polska.

Przypominam sobie zachwyty mych amerykańskich znajomych i przyjaciół, właśnie polskimi zupami po powrotach z naszego kraju.

PS
                              Nigdy nie pisałem na tym forum jaka potrawa kulinarna jest moją ulubioną.
                              pies.na.czarnych jak zwykle kłamie.
                              • pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 12:06
                                storima napisał:

> pozytonium napisał:
                                >
                                >
                                > >
                                > > Nie tylko :)
                                > >
                                >
                                > Śmiesz kpić :)

> I przypomnę, bo była o tym mowa, polskie zupy, szczególnie te domowe uchodziły
                                > wśród turystów za PRLu za szczególny przysmak. I nie ma najprawdopodobniej drug
                                > iego takiego państwa na świecie z taką różnorodnością zup jak Polska.
                                >
                                > Przypominam sobie zachwyty mych amerykańskich znajomych i przyjaciół, właśnie p
                                > olskimi zupami po powrotach z naszego kraju.

W polewkach jesteśmy potęgą. Większość tych zup co zapodał pies, to tradycyjne zupy polskie. No może bez owoców morza. Choć rybna na pstrągu, karpiu czy szczupaku jest genialna.
                                Mamy zupy dodające dużo energii jak grochówkę. Mamy zupy, które koją jak np. chłodniki.
                                Głupi żurek to bomba witaminowa. Te wszystkie wiejskie zalewajki. Pamiętam swoje wakacje na wsi. Kuchnia pod którą zawsze palił się ogień i gar z zupą, dostępny cały czas. Jak zgłodniałem wpadałem do kuchni i zawsze była tam zupa.
                                Rosół jest naprawdę szczególną zupą. Jest kwintesencją dla innych zup. Jest podawany ze względu na swoją "czystość" od święta.
                                • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 12:28
                                  kierownik radiowęzła napisało:

> Obowiązkowo każdej niedzieli, w każdym niemal polskim domu, przygotowywano rosół. Podawano go również w czasie ważnych uroczystości rodzinnych. I KAŻDY kto mieszkał na stale w naszym kraju o tym wie.
                                  I każda polska gospodyni, czy gospodarz miał swój własny przepis na tę i wszelkie inne zupy.

Zupa w PRLu była obowiązkową częścią obiadu. I ponownie, każdy kto mieszkał na stałe w naszym kraju o tym wie.

I przypomnę, bo była o tym mowa, polskie zupy, szczególnie te domowe uchodziły wśród turystów za PRLu za szczególny przysmak. I nie ma najprawdopodobniej drugiego takiego państwa na świecie z taką różnorodnością zup jak Polska.

Przypominam sobie zachwyty mych amerykańskich znajomych i przyjaciół, właśnie polskimi zupami po powrotach z naszego kraju.

PS

Każdej niedzieli rosół. Nic dziwnego, ze ludziom ta zupa zbrzydła i po przejściu na słuszny system polityczny przestali jeść rosół, a tym samym spadł on na liście na dalekie miejsce. Nawet storima zmienił zdanie i nie chce się przyznawać do rosołu 😂
                                  • storima Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 13:13
                                    Rosół jest jedną z typowo polskich potraw.
                                    I taką pozostał do dziś.
                                    Wbrew wypisywanym tu ahistorycznym bredniom przez pies.na.czarnych.
                                    Po raz enty to czyni pies.na.czarnych na FK.

Ale takie głupoty to publikować może jedynie osoba która nie zna naszej historii i nigdy nie mieszkała w naszym kraju na stałe.

Jan Bystroń w "Dziejach obyczajów w dawnej Polsce : wiek XVI-XVIII" pisał:

• pozytonium Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 13:54
                                      storima napisał:

> Rosół jest jedną z typowo polskich potraw.
                                      > I taką pozostał do dziś.
                                      > Wbrew wypisywanym tu ahistorycznym bredniom przez pies.na.czarnych.
                                      > Po raz enty to czyni pies.na.czarnych na FK.
                                      >
                                      > Ale takie głupoty to publikować może jedynie osoba która nie zna naszej histori
                                      > i i nigdy nie mieszkała w naszym kraju na stałe.
                                      >
                                      > Jan Bystroń w "Dziejach obyczajów w dawnej Polsce : wiek XVI-XVIII" pisał:

Ależ daję się wkręcać suni.
      • pozytonium Weźmy Šaltibarščiai 17.04.23, 18:53

> Taka degradacja rosołu. Storima się zaplacze 😂

Po polsku chłodnik.
      • pozytonium Jedną z mych ulubionych jest shchi 17.04.23, 19:11

Jedną z mych ulubionych jest shchi
        Czy jak się to mówi. Zaraz po kapuśniaku.
      • pozytonium Po rosole zwykle jest pomidorowa 17.04.23, 19:32

>
        > https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/341913999_247597337634
> 991_3134783628513269147_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=nru3et
> HL_8cAX8COc2f&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfCWoTbwi3BkQzScJLkcTA4uaD7XK-OX0
> 90z8NbZMDxWDQ&oe=64415310

Po rosole zwykle jest pomidorowa, albo ogórkowa.
        Nasze zupy są cudowne, nie ma tradycji w Polsce w zupach opartych na krewetkach, ale na rakach już jest.
        Zupę z raków jadłaś?
        • pies.na.czarnych Re: Po rosole zwykle jest pomidorowa 17.04.23, 19:38
          Pozyto nagruzowałeś sobie u twojego kolegi przeokropicznie. Marny twój los. :)
          • pozytonium Re: Po rosole zwykle jest pomidorowa 17.04.23, 20:17

> Pozyto nagruzowałeś sobie u twojego kolegi przeokropicznie. Marny twój los. :)

Nie sądzę. Czym innym jest się nie zgodzić z rozmówcą w danej dyskusji, a czym innym z niego drwić notorycznie.
            Tak przy okazji większość zup, które zapodałaś, to zupy polskie. Na 50 najsmaczniejszych zup na świecie koło 30 pochodzi z Polski, tylko pod innymi nazwami.
            • pies.na.czarnych Re: Po rosole zwykle jest pomidorowa 17.04.23, 21:44
              Pozyt przestań pierdolić od rzeczy. Ja zup prawie nie jem, aczkolwiek jak mi ktoś ugotuje to chętnie zjem, niektóre chętniej inne mniej.
              Nie będzie mi tu jakiś gówniarz częstochowski wmawiał, że rosół Polacy jedzą każdej niedzieli i że to jest narodowa patriotyczna zupa :)

P;S.
              Widzę, że chcesz ten wątek kulinarny ciągnąć aż do 400 wpisów tak jak obiecałeś :)
              • pozytonium Re: Po rosole zwykle jest pomidorowa 17.04.23, 23:08

> Pozyt przestań pierdolić od rzeczy. Ja zup prawie nie jem, aczkolwiek jak mi kt
                > oś ugotuje to chętnie zjem, niektóre chętniej inne mniej.
                > Nie będzie mi tu jakiś gówniarz częstochowski wmawiał, że rosół Polacy jedzą ka
                > żdej niedzieli i że to jest narodowa patriotyczna zupa :)
                >
                > P;S.
                > Widzę, że chcesz ten wątek kulinarny ciągnąć aż do 400 wpisów tak jak obiecałeś
                > :)

Zupa to podstawa. Obojętnie jaka. Czy chłodnik, czy rosół. Co jakiś czas, niecodziennie dobrze byłoby ją zjeść.
                Przy polewce przeważnie unikasz jednej rzeczy, smażenia.
                Jak będziesz umierająca i jak będą chcieli Cię ratować, to dadzą Ci rosół, krupnik.
                Rosół jest zjadliwy dla każdego. Od dziecka do starca.
                • pies.na.czarnych Re: Po rosole zwykle jest pomidorowa 18.04.23, 12:26
                  kierownik radiowęzła napisało:

> Obowiązkowo każdej niedzieli, w każdym niemal polskim domu, przygotowywano rosół. Podawano go również w czasie ważnych uroczystości rodzinnych. I KAŻDY kto mieszkał na stale w naszym kraju o tym wie.

PS

Każdej niedzieli rosół. Nic dziwnego, ze ludziom ta zupa zbrzydła i po przejściu na słuszny system polityczny przestali jeść rosół, a tym samym spadł on na liście na dalekie miejsce. Nawet storima zmienił zdanie i nie chce się przyznawać do rosołu 😂
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 16.04.23, 18:11
      pozytonium napisał:
      > Ty masz suniu polski PESEL z czasów Gierka?

O swoim numerze PESEL pies.na.czarnych pisał na FK,
      dając WYRAŹNIE do zrozumienia,
      że nie posiada polskiego obywatelstwa:

pies_na_czarnych napisała:

> wagonetka napisał(a):
      >
      > > czy to znaczy, że gdy przyjadą do mnie w gości cudzoziemcy, będę ich musi
      > ała ic
      > > h zgłosić do rejestru PESEL?
      > >
      > > mowy nie ma
      >
      > Ja jestm cudzoziemce i mam pesel. Boje sie wrocic do Polski aby nie sciagneli m
      > i podatki
      >

Nie rozumie dlaczego mam ten pesel. Mam inne obywatelstwo.
    • pies.na.czarnych Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 13:06
      FBI na ćwiczeniach w Warszawie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29668572,alert-rcb-dla-warszawy-cwiczenia-antyterrorystyczne-policji.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1015&do_a=1015&s=BoxNewsMT&do_upid=723_ti&do_utid=29668572&do_uvid=1681712753885
      • pozytonium O co ci chodzi? 17.04.23, 13:20

> FBI na ćwiczeniach w Warszawie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29668572,alert-rcb-dla-warszawy-cwiczenia-antyterrorystyczne-policji.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1015&do_a=1015&s=BoxNewsMT&do_upid=723_ti&do_utid=29668572&do_uvid=1681712753885
        • pies.na.czarnych Re: O co ci chodzi? 17.04.23, 13:33
          Pan ma obowiązek bronienia swojego wasala. Chyba o to chodzi.
          CIA brakuje, albo utajnili :)
          • pozytonium Re: O co ci chodzi? 17.04.23, 15:58

> Pan ma obowiązek bronienia swojego wasala. Chyba o to chodzi.
            > CIA brakuje, albo utajnili :)

W warszawskim metrze?
            • pies.na.czarnych Re: O co ci chodzi? 17.04.23, 16:11
              Nie tylko w metrze.

Senior i wasal - prawa i obowiązki eszkola.pl/historia/senior-i-wasal-prawa-i-obowiazki-6943.html
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 17.04.23, 15:11
      storima napisał:

> pozytonium napisał:
      > > Ty masz suniu polski PESEL z czasów Gierka?
      >
      > O swoim numerze PESEL pies.na.czarnych pisał na FK,
      > dając WYRAŹNIE do zrozumienia,
      > że nie posiada polskiego obywatelstwa:
      >
      > [i]pies_na_czarnych napisała:
      >
      > > wagonetka napisał(a):
      > >
      > > > czy to znaczy, że gdy przyjadą do mnie w gości cudzoziemcy, będę ic
      > h musi
      > > ała ic
      > > > h zgłosić do rejestru PESEL?
      > > >
      > > > mowy nie ma
      > >
      > > Ja jestm cudzoziemce i mam pesel. Boje sie wrocic do Polski aby nie sciag
      > neli m
      > > i podatki
      > >
      >
      > Nie rozumie dlaczego mam ten pesel. Mam inne obywatelstwo.

Numer PESEL cudzoziemiec przebywający w Polsce może otrzymać gdy:

Uzyskaj numer PESEL – usługa dla cudzoziemców
      Jeśli jesteś cudzoziemcem, który mieszka w Polsce, możesz zameldować się – wtedy automatycznie dostaniesz numer PESEL. Jeśli nie możesz zameldować się, a jakiś urząd wymaga od ciebie numeru PESEL – złóż wniosek. Sprawdź, jak to zrobić.
      Dostaniesz numer PESEL z urzędu – jeśli zameldujesz się w Polsce na pobyt powyżej 30 dni.
      Złóż wniosek w dowolnym urzędzie gminy – jeśli nie możesz się zameldować, a potrzebujesz numeru PESEL.

www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-numer-pesel-dla-cudzoziemcow
    • storima Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 06:29
      storima napisał:

> Putin w 2007 roku na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa zapowiedział to c
      > o przez swe nieuzasadnione ataki na niezależne państwa do dziś czyni.
      >
      > Wygrażał również Ukrainie częstokroć mówiąc, że to żadne jest państwo, a swe is
      > tnienie może jedynie kontynuować będąc podporządkowanym wyłącznie Rosji.
      >
      > Gdyby nie przynależność państw bałtyckich do NATO. Putin już dawno by je wchłon
      > ął.
      storima napisał:

> Putin w 2007 roku na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa zapowiedział to c
      > o przez swe nieuzasadnione ataki na niezależne państwa do dziś czyni.
      >
      > Wygrażał również Ukrainie częstokroć mówiąc, że to żadne jest państwo, a swe is
      > tnienie może jedynie kontynuować będąc podporządkowanym wyłącznie Rosji.
      >
      > Gdyby nie przynależność państw bałtyckich do NATO. Putin już dawno by je wchłon
      > ął.
      >
      > Zapomniało się, jak czytam tu te komentarze, zatrważające brakiem rozeznania w
      > najnowszej historii Europy, o tym.
      >
      > Zapomniało się także o „zielonych ludzikach” którzy mieli podbić Litwę, Łotwę i
      > Estonię. Jako „wyraz woli tych narodów” oderwania się od NATO i „powrotu do
      > Rosji”.
      >
      > Autor tego wątku nieustannie rozpowszechnia na forach Agory anty NATOwskie sentymenty. „Dziwnym” zbiegiem okoliczności pokrywają się one z kremlowską propagandą.
      Rosjanie są przekonani, że wojna w Rosji nie jest żadną agresją. A jedynie dzia
      > łaniami obronnym Putina przed zaatakowaną przez NATO poprzez Ukrainę Rosją.
      Ponownie ukazywane są kolejne zbrodnie wojenne Rosjan w Ukrainie. To mogło by się wydarzyć wszędzie tam gdzie Rosjanie byliby w stanie zaatakować, ale nie czynią tego bo istnieje ochrona NATO.
      Nie przeszkadza to jak zwykle proputinowskiemu zwolennikowi publikować antypolskich treści.

Rosjanie przyznali się do zabijania ukraińskich dzieci. "Krzyczała, oddałem śmiertelny strzał"
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29671639,rosjanie-przyznali-sie-do-zabijania-ukrainskich-dzieci-krzyczala.html#s=BoxOpImg1
      Zapomniało się, jak czytam tu te komentarze, zatrważające brakiem rozeznania w
      > najnowszej historii Europy, o tym.
      > Zapomniało się także o „zielonych ludzikach” którzy mieli podbić Litwę, Łotwę i
      > Estonię. Jako „wyraz woli tych narodów” oderwania się od NATO i „powrotu do
      > Rosji”.
      > Autor tego wątku nieustannie rozpowszechnia na forach Agory anty NATOwskie sent
      > ymenty.
      > „Dziwnym” zbiegiem okoliczności pokrywają się one z kremlowską propagandą.
      > Rosjanie są przekonani, że wojna w Rosji nie jest żadną agresją. A jedynie dzia
      > łaniami obronnym Putina przed zaatakowaną przez NATO poprzez Ukrainę Rosją.

Ponownie ukazywane są kolejne zbrodnie wojenne Rosjan w Ukrainie. To mogło by się wydarzyć wszędzie tam gdzie Rosjanie byliby w stanie zaatakować, ale nie czynią tego bo istnieje ochrona NATO.
      Nie przeszkadza to jak zwykle proputinowskiemu zwolennikowi publikować antypolskich treści.

Rosjanie przyznali się do zabijania ukraińskich dzieci. "Krzyczała, oddałem śmiertelny strzał"
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29671639,rosjanie-przyznali-sie-do-zabijania-ukrainskich-dzieci-krzyczala.html#s=BoxOpImg1
      • storima Re: Oświadczenie wasala USA 18.04.23, 11:02
        Przepraszam. Poprawiam poprzedni tekst, który wysłał się jako zupełnie nieczytelny.

* * *

Putin w 2007 roku na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa zapowiedział to co
        przez swe nieuzasadnione ataki na niezależne państwa do dziś czyni.

Wygrażał również Ukrainie częstokroć mówiąc, że to żadne jest państwo, a swe istnienie
        może jedynie kontynuować będąc podporządkowanym wyłącznie Rosji.

Gdyby nie przynależność państw bałtyckich do NATO. Putin już dawno by je wchłonął.

Gdy czytam tu Wasze komentarze, jestem zatrwożony Waszym brakiem rozeznania w
        najnowszej historii Europy.

Zapomniało Wam się także o „zielonych ludzikach” którzy mieli podbić Litwę, Łotwę i
        Estonię. Jako „wyraz woli tych narodów” oderwania się od NATO i „powrotu do
        Rosji”.

Autor tego wątku nieustannie rozpowszechnia na forach Agory anty NATOwskie sentymenty.

„Dziwnym” zbiegiem okoliczności pokrywają się one z kremlowską propagandą.
        Rosjanie są przekonani, że wojna w Rosji nie jest żadną agresją. A jedynie
        działaniami obronnym Putina przed zaatakowaną przez NATO poprzez Ukrainę Rosją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka