Dodaj do ulubionych

demolkracja,...

15.05.23, 18:55
...Kaczyński mówi tłuszczy "damy 800+ za niedługo" (w domyśle - zdemolujemy finanse państwa, ale utrzymamy się u władzy).

Na co Tusk: "dajmy 800+ już teraz i jeszcze kwotę wolną od podatku 60 tys." (w domyśle: zdemolujemy finanse państwa jeszcze bardziej, ale dorwiemy się do władzy).

Kto mieszka w Polsce i ma choć trochę rozumu, nie śmieje się w cyrku na występach klaunów.
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: demolkracja,... 15.05.23, 19:08
      zdravko_vypic napisał:

> ...Kaczyński mówi tłuszczy "damy 800+ za niedługo" (w domyśle - zdemolujemy fin
      > anse państwa, ale utrzymamy się u władzy).
      >
      > Na co Tusk: "dajmy 800+ już teraz i jeszcze kwotę wolną od podatku 60 tys." (w
      > domyśle: zdemolujemy finanse państwa jeszcze bardziej, ale dorwiemy się do wład
      > zy).
      > Kto mieszka w Polsce i ma choć trochę rozumu, nie śmieje się w cyrku na występa
      > ch klaunów.
      Dwóch żądnych władzy socjalistów-populistów.
      • adam.eu Re: demolkracja,... 16.05.23, 09:03
        no-popis napisała:

.
        > Dwóch żądnych władzy socjalistów-populistów.

Masz okazje powiedzieć, kogo popierasz.

I dlaczego jedynie, co w Twoim pisaniu widać, to głównie atak na kogoś, kto już od lat nie rządzi?
    • emeryt-myslacy Re: demolkracja,... 15.05.23, 19:13
      Klaunie:
      Różnica jest taka, że Tusk dostanie 170 mld. EURO, a Kaczyński ukradnie moje pieniądze z podatków.
      • zdravko_vypic myślący to ty, emerycie, nie jesteś,... 15.05.23, 19:50
        ...EPO to nie jest kredyt komercyjny, który sobie możesz wydać na co chcesz. Są ściśle wyznaczone warunki do spełnienia i do wydania tej kasy. A zatem bredzisz bzdury, chłoptasiu.

Nawiasem mówiąc Tusk proponując 60 tys. wolne od podatku prowadzi samorządy wprost ku niewypłacalności. Wy Silni Zrazem to jednak takie same matołki jesteście jak Nieleczona Próchnica, a czasami większe.
        • emeryt-myslacy Re: myślący to ty, emerycie, nie jesteś,... 15.05.23, 20:00
          Chloptasiu niedouczony, to nie jest kredyt komercyjny na 8%, tylko kredyt na 1%., ale to jest tylko połowa a druga połowa to jest dotacja bez konieczności zwrotu.
          • zdravko_vypic a jednak jesteś równie głupi co pisowcy,... 16.05.23, 00:14
            ...naprawdę myślisz, że z eurofunduszu Tusk może dać każdemu kasę do ręki? Emeryt, a jak smarkacz.
        • snajper55 Re: myślący to ty, emerycie, nie jesteś,... 15.05.23, 23:31
          zdravko_vypic napisał:

> ...EPO to nie jest kredyt komercyjny, który sobie możesz wydać na co chcesz. Są
          > ściśle wyznaczone warunki do spełnienia i do wydania tej kasy. A zatem bredzis
          > z bzdury, chłoptasiu.

Nie masz racji. Wydając fundusze KPO na ustalone inwestycje oszczędzamy finanse, które dzięki temu możemy wydać na dowolny cel, czyli na przykład na 800+.

> Nawiasem mówiąc Tusk proponując 60 tys. wolne od podatku prowadzi samorządy wpr
          > ost ku niewypłacalności. Wy Silni Zrazem to jednak takie same matołki jesteście
          > jak Nieleczona Próchnica, a czasami większe.

Nie przesadzaj. Dochody gmin z PIT to około 10% ich dochodów.

S.
          • zdravko_vypic zaraz, zaraz,... 16.05.23, 00:37
            ...czyli kamienie milowe nie będą Tuska obowiązywać? To nie jest wymyślone tak głupio przez KE, żeby można było "zwalniać" kasę na rozdawanie. I pamiętaj, snajper, że w br. budżet jest w takim stanie, że coś 80-90 mld zł idzie na same odsetki od zaciągniętych kredytów a w uzasadnieniu art. 19 ustawy okołobudżetowej jest wprost napisane o możliwej niewypłacalności RP (art. 19 daje premierowi prawo do ręcznego przerzucania kasy między celami budżetowymi).

A co do 10%, to spróbuj sobie wyobrazić taką sytuację, że masz napięte wydatki i nagle o 1/10 zmniejszają ci się przychody. 99% samorządów w RP jest zadłużonych, zmniejszenie przychodów to obniżenie zdolności kredytowej i spokojnie sobie wyobrażam, że kredytodawcy mogą się ścigać z wypowiadaniem kredytów bojąc się o swoją kasę. To oznacza groźbę niewypłacalności samorządów. No a poza tym jak to, to PiS miał niszczyć samorządy (i niszczył) a tu nagle gardłująca za decentralizacją PKO zabiera samorządom kasę i uzależnia je od dotacji centralnych? Łał.
            www.money.pl/gospodarka/kwota-wolna-w-gore-a-dochody-samorzadow-w-dol-to-armagedon-6616492040583744a.html
            • snajper55 Re: zaraz, zaraz,... 16.05.23, 02:02
              zdravko_vypic napisał:

> ...czyli kamienie milowe nie będą Tuska obowiązywać? To nie jest wymyślone tak
              > głupio przez KE, żeby można było "zwalniać" kasę na rozdawanie.

Ustaliliśmy z UE na co te fundusze będą wydawane i jakie warunki musimy spełnić. Nie ma to wpływu na to, na co wydamy uwolnione w ten sposób środki.

> I pamiętaj, sna
              > jper, że w br. budżet jest w takim stanie, że coś 80-90 mld zł idzie na same od
              > setki od zaciągniętych kredytów a w uzasadnieniu art. 19 ustawy okołobudżetowej
              > jest wprost napisane o możliwej niewypłacalności RP (art. 19 daje premierowi p
              > rawo do ręcznego przerzucania kasy między celami budżetowymi).

Wiem, wiem, sam na ten temat wątek założyłem. Ty jednak pamiętaj jaka jest stawka tych wyborów i jakiego mamy suwerena.

> A co do 10%, to spróbuj sobie wyobrazić taką sytuację, że masz napięte wydatki
              > i nagle o 1/10 zmniejszają ci się przychody. 99% samorządów w RP jest zadłużony
              > ch, zmniejszenie przychodów to obniżenie zdolności kredytowej i spokojnie sobie
              > wyobrażam, że kredytodawcy mogą się ścigać z wypowiadaniem kredytów bojąc się
              > o swoją kasę. To oznacza groźbę niewypłacalności samorządów. No a poza tym jak
              > to, to PiS miał niszczyć samorządy (i niszczył) a tu nagle gardłująca za decent
              > ralizacją PKO zabiera samorządom kasę i uzależnia je od dotacji centralnych? Łał.

Centralne dotacje celowe nie są złe. To właśni oddawani samorządom władzy. Nie miałbym nic przeciwko delegowaniu kolejnych zadań i kolejnych funduszy.

S.
              • zdravko_vypic Re: zaraz, zaraz,... 16.05.23, 15:15
                No nie bardzo, to nie jest tak, że pieniądze z funduszu odbudowy "zwalniają" środki, bo to fundusze inwestycyjne ściśle związane z celami gospodarczymi i politycznymi UE, w tym mające wzmocnić Europę wobec nieuchronnej globalnej konfrontacji Zachodu ze Wschodem w perspektywie jakichś do 10 lat. To ma mało wspólnego z wydatkami, które i tak miało się ponieść.

Stawką tych wyborów nie jest przywrócenie PKO do władzy, tylko odzyskanie rozumu i podmiotowości przez społeczeństwo. Zwracam łaskawie uwagę na to, że połowa - POŁOWA - Polaków nie uczestniczy w wyborach. To oznacza wyjście z wytworzonego WSPÓLNIE przez ZjeP i PKO systemu dwupartyjnego, który jest dla państwa rujnujący, bo dewastuje rzeczowość i merytoryczność debaty publicznej. Zwłaszcza z wodzowską strukturą obydwóch biegunów. Przypomnę, jak PKO dogadało się z PiS na podmianę Kidawy-Błońskiej na Trzaskowskiego, bo się zanosiło w sondażach na to, że w 2. turze albo Hołownia, albo Kosiniak-Kamysz mogliby Dudę pokonać. Dla obydwóch stron było to korzystne, bo dobry wynik czy to jednego, czy drugiego oznaczał powstanie alternatywnego ośrodka politycznego poza duopolem, czyli marginalizację PKO i przegraną Dudy z następczym wydudkaniem PiSu. Jeśli mamy być zdrowym narodem, to duopol musi ulec zniszczeniu. Zresztą już widać, że pomimo spinki PKO osiągnęło sufit poparcia i wyżej już nie podskoczy, podobnie jak PiS.
                Może jeszcze w tych wyborach do tego nie dojdzie, ale w następnych przyspieszonych za jakieś 2 lata to już na pewno powinno. Jeśli to się nie zdarzy, to jako naród i państwo mamy przejebkę.

Centralne dotacje, snajper, oznaczają centralną władzę, to jest to, do czego PiS dąży od 8 lat.
    • adam.eu Re: demolkracja,... 16.05.23, 08:59
      A co Ty, jako nie klaun, chcesz osiągnąć zakładając ten wątek?
      Jaki chcesz dać sygnał odbiorcy?
      Czy aby nie taki, jest, jak jest, ale lepiej niech będzie dalej PIS?
      Jeszcze jest dużo, dużo więcej demokracji niż w Rosji, gdzie Putin też wybrany w wyborach.

Nie spodziewam się jakiejkolwiek odpowiedzi od Ciebie, gdybyś myślał inaczej inaczej byś pisał.
      • zdravko_vypic tu nie ma "osiągania",... 16.05.23, 14:49
        ...tu są fakty i konkrety. Człowiek uczciwy intelektualnie i mający jaką taką moralność nie myśli, drogi Adamie, kategoriami "celu", tylko tego, co prawdziwe i słuszne. Twoje myślenie o "celu" jest podważeniem demokracji w jej istocie, bo demokracja opiera się na tzw. przyzwoitości, starej kategorii tego, czego się nie robi, bo nie wypada. Demokracja przestała być systemem dobrym od momentu, gdy w latach 1930. w USA wymyślono, jak manipulować wyborami społeczeństwa na bazie rozniecania prymitywnych instynktów.

Twój wpis to obraz tego, jak mamy spieprzone państwo i społeczeństwo, bo myśląc kategoriami "celu" przestałeś się odróżniać od najgorszych pisowców z tą swołoczą Jarosławem Kaczyńskim na czele, bo dla niego istnieje wyłącznie "cel", moralnośc i przyzwoitość nie istnieją.
        • adam.eu Re: tu nie ma "osiągania",... 16.05.23, 17:50
          zdravko_vypic napisał:

.........................................................
          >Demokracja przestała być systemem dobrym od momentu,
          > gdy w latach 1930. w USA wymyślono, jak manipulować wyborami społeczeństwa na b
          > azie rozniecania prymitywnych instynktów.

Przede wszystkim demokracja, to ciągłe dążenie do równowagi władzy ustawodawczej, wykonawczej, sądowniczej i dodatkowo koniecznym warunkiem jest wolność mediów.

Obecnie w Polsce ( za K A C Z Y Ń S K I E G O) odchodzimy coraz to szybciej od wymienionych warunków. Więc to jest faktycznie coraz to większa demolka demokracji, dlatego ciągle zwracam uwagę, że demokracja, to nie same wybory, na co sam zwracasz uwagę,

Podoba mi się powiedzenie Churchilla mniej więcej, że demokracja jest to najgorszy system, ale nikt nie wymyślił nic lepszego.

Jeszcze raz, demokracja to nie tylko wybory, drastyczny przykład Putin, Hitler oraz łagodniejszy Orban, a Kaczyński przejął z PRLu rolę I sekretarza PZPR.

Co sugerujesz, co proponujesz zamiast wolnych wyborów, wolnych mediów, ciągłego dążenia do równości trzech władz?

> Twój wpis to obraz tego, jak mamy spieprzone państwo i społeczeństwo, bo myśląc
          > kategoriami "celu" przestałeś się odróżniać od najgorszych pisowców z tą swoło
          > czą Jarosławem Kaczyńskim na czele, bo dla niego istnieje wyłącznie "cel", mora
          > lnośc i przyzwoitość nie istnieją.

Moje obawy z grubsza chyba znasz. Nie wiem, czy podtrzymujesz swoje zdanie o mnie, to już Twoja sprawa.
          A dla Ciebie jaki model polityczny wydaje się najbezpieczniejszy dla nas wszystkich?
          • zdravko_vypic jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 19.05.23, 13:10
            ...czyli tego, czego nie wypada robić lub co wypada robić w różnych sytuacjach nie opisanych w kodeksach, to nie ma demokracji, albowiem demokrację, Adamie, wymyślono w czasach, gdy te wartości były powszechnie kultywowane i wpajane w każdym porządnym domu w ramach wychowania i demokracja na nich się opierała. Czyli na tzw. prawie naturalnym, szacunku dla wolności, własności i godności, na Kantowskiej etyce, co z grubsza ujmuje jego bon mot "niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie".

Kłamstwo i demolowanie wspólnego majątku Polaków dla zdobycia i zachowania władzy to nie jest powrót do demokracji, tylko jej zaprzeczenie poprzez negowanie jej podstawy. Bez moralnego uzdrowienia Rzeczypospolitej demokracji tutaj nie ma i nie będzie, będzie tylko jej forma zewnętrzna, pusta i karykaturalna. A potem upadek państwa.
            • oleg3 Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 19.05.23, 13:48
              Nie tylko w Polsce. Na całym umownym Zachodzie, gdzie powstała i jakoś funkcjonowała demokracja, mamy kryzys tej formy rządów. Dobra, pro domo sua. Mamy kiepską konstytucję, zły podział kompetencji i finansów rząd - samorządy (centrum - peryferie), udzielne księstwa resortowe, kasowy system elit. Największy rząd (ponad setkę ministrów i wiceministrów; z pełnomocnikami rządu/premiera/ministra dobijamy chyba do 200), a właściwie trzy rządy ( ten konstytucyjny, małą i dużą kancelarię). W wyborach zwycięzca bierze wszystko. Po wyborach następuje podział łupów. Spółki SP i wszystkie inne instytucje, które mają budżet są dzielone zgodnie z partyjną/koalicyjną/frakcyjną pragmatyką. Tak samo jest w oazach typu wielkie, duże i małe miasta czy po prostu gminy. Wyborcy głosują na emocjach generowanych po to, by nic się nie zmieniło.

zdravko_vypic napisał:

> ...czyli tego, czego nie wypada robić lub co wypada robić w różnych sytuacjach
              > nie opisanych w kodeksach, to nie ma demokracji, albowiem demokrację, Adamie, w
              > ymyślono w czasach, gdy te wartości były powszechnie kultywowane i wpajane w ka
              > żdym porządnym domu w ramach wychowania i demokracja na nich się opierała. Czyl
              > i na tzw. prawie naturalnym, szacunku dla wolności, własności i godności, na Ka
              > ntowskiej etyce, co z grubsza ujmuje jego bon mot "niebo gwiaździste nade mną,
              > prawo moralne we mnie".
              • adam.eu Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 19.05.23, 20:48
                oleg3 napisał:

> Nie tylko w Polsce. Na całym umownym Zachodzie, gdzie powstała i jakoś funkcjon
                > owała demokracja, mamy kryzys tej formy rządów. Dobra, pro domo sua. Mamy kieps
                > ką konstytucję, zły podział kompetencji i finansów rząd - samorządy (centrum -
                > peryferie), udzielne księstwa resortowe, kasowy system elit. Największy rząd
                > (ponad setkę ministrów i wiceministrów; z pełnomocnikami rządu/premiera/ministr
                > a dobijamy chyba do 200), a właściwie trzy rządy ( ten konstytucyjny, małą i du
                > żą kancelarię). W wyborach zwycięzca bierze wszystko. Po wyborach następuje pod
                > ział łupów. Spółki SP i wszystkie inne instytucje, które mają budżet są dzielon
                > e zgodnie z partyjną/koalicyjną/frakcyjną pragmatyką. Tak samo jest w oazach t
                > ypu wielkie, duże i małe miasta czy po prostu gminy. Wyborcy głosują na emocjac
                > h generowanych po to, by nic się nie zmieniło.

Skrytykowałeś, ale co proponujesz? Konfederację, tylko nie masz śmiałości wprost napisać?
                • zdravko_vypic Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 20.05.23, 03:53
                  Łomatkobosko...
                • oleg3 Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 20.05.23, 10:39
                  adam.eu napisał:

> oleg3 napisał:
                  > ... , kasowy system elit.

Sorki. Miało być: kastowy system elit.

> Skrytykowałeś, ale co proponujesz? Konfederację, tylko nie masz śmiałości wprost napisać?

Powiadasz, że brak mi śmiałości. To był post metapolityczny. Nie zajmowałem się w nim promocją list wyborczych. Sama Konfa nie przeprowadzi sanacji (wiem, że to są złe analogie) IIIRP. Raczej utonie w bagnie. Niemniej, rzeczywiście, Konfa dostanie moją kreską.
                  • adam.eu Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 22.05.23, 08:34
                    oleg3 napisał:

> Powiadasz, że brak mi śmiałości. To był post metapolityczny. Nie zajmowałem się
                    > w nim promocją list wyborczych. Sama Konfa nie przeprowadzi sanacji (wiem, że
                    > to są złe analogie) IIIRP. Raczej utonie w bagnie. Niemniej, rzeczywiście, Konf
                    > a dostanie moją kreską.

Pewnie nie powinienem domagać się deklaracji, kto na kogo głosuje. Mnie owszem, niektóre pomysły w sprawie Konfederacje w sprawie gospodarki i wydają się sensowne szczególnie na tle obecnej sceny politycznej.
                    Jednak stanowisko konfy w sprawach kobiet, jej bliskość Rosji jednoznacznie w moich oczach dyskwalifikują taką partię.
                    • oleg3 Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 22.05.23, 10:15
                      adam.eu napisał:

> Jednak stanowisko konfy w sprawach kobiet, jej bliskość Rosji jednoznacznie w moich oczach dyskwalifikują taką partię.

Rosja i kobiety. Po prostu wyjdź z medialnej bańki. Ja nie będę w tej sprawie polemizował.
                      • adam.eu Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 22.05.23, 14:47
                        oleg3 napisał:

> Rosja i kobiety. Po prostu wyjdź z medialnej bańki. Ja nie będę w tej sprawie p
                        > olemizował.

A to nie polemizuj. Piszę, dlaczego nie myślę nawet o głosowaniu na konfę.
                        Podejście do kobiet, szczególności całkowity zakaz aborcji.
                        Do KK
                        do Rosji.

Każda z tych powodów już z osobna dyskwalifikuje mi taka partię w obecnym czasie, a tu mam je w pakiecie.

• snajper55 Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 22.05.23, 11:04
                    oleg3 napisał:

> adam.eu napisał:

> Powiadasz, że brak mi śmiałości. To był post metapolityczny. Nie zajmowałem się
                    > w nim promocją list wyborczych. Sama Konfa nie przeprowadzi sanacji (wiem, że
                    > to są złe analogie) IIIRP. Raczej utonie w bagnie. Niemniej, rzeczywiście, Konf
                    > a dostanie moją kreską.

Piątka Konfederacji dla niektórych jest atrakcyjna.

"Korzystamy z danych, to jest podejście naukowe. I w sposób naukowy wyszło nam pięć naszych postulatów. Nazwałem je 'piątką Konfederacji' i właśnie ją ogłaszam światu po raz pierwszy. Piątka Konfederacji: nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej"."

konkret24.tvn24.pl/polityka/konfederacja-mentzen-piatka-konfederacji-to-nie-sa-moje-poglady-no-to-przypominamy-6877579

S.
                    • oleg3 Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 22.05.23, 11:46
                      snajper55 napisał:

> Piątka Konfederacji dla niektórych jest atrakcyjna.

A i owszem. Była atrakcyjna na poziomie 3% poparcia. Jakoś trzeba się przebić. Na poziomie 10+% zeszła do podziemia. Normalna polityka.
              • zdravko_vypic czyli jednak zgadzasz się z tym,... 20.05.23, 03:51
                ...że trzeba Rzeczpospolitą zrobić od nowa, tylko tym razem dobrze?
                • oleg3 Re: czyli jednak zgadzasz się z tym,... 20.05.23, 06:39
                  Tak.
            • adam.eu Re: jeśli nie ma staromodnej przyzwoitości,... 19.05.23, 20:45
              Zdravko_vypic:

...czyli tego, czego nie wypada robić lub co wypada robić w różnych sytuacjach nie opisanych w kodeksach, to nie ma demokracji, albowiem demokrację, Adamie, wymyślono w czasach, gdy te wartości były powszechnie kultywowane i wpajane w każdym porządnym domu w ramach wychowania i demokracja na nich się opierała. Czyli na tzw. prawie naturalnym, szacunku dla wolności, własności i godności, na Kantowskiej etyce, co z grubsza ujmuje jego bon mot "niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie".

Zacytowałem, ale jak to zrozumieć? Czym zastąpić demokrację?

"Kłamstwo i demolowanie wspólnego majątku Polaków dla zdobycia i zachowania władzy to nie jest powrót do demokracji, tylko jej zaprzeczenie poprzez negowanie jej podstawy. Bez moralnego uzdrowienia Rzeczypospolitej demokracji tutaj nie ma i nie będzie, będzie tylko jej forma zewnętrzna, pusta i karykaturalna. A potem upadek państwa."

Mam nieodparte wrażenie, że z dwojga złego (ale czy na pewno dla Ciebie dwojga?) wolisz PIS.
              Nie obawiasz się właśnie demolki demokracji w wykonaniu Kaczyńskiego.
              Mnie też nie podoba się sposób pozyskiwania(?) wyborców przez Tuska.
              W pierwszym rzędzie uważam jednak, że większym zagrożeniem jest totalitaryzm PISu.
              Przecież Kaczyński tak naprawdę, to nawet nie szanuje katolików, KK jest mu potrzebny jako tuba propagandowa.

• zdravko_vypic przykro mi, Adamie, ale nie mogę tracić czasu... 20.05.23, 03:49
                ...na kogoś, kto nie rozumie tego, co czyta. Jesteś obrazem kryzysu Rzeczypospolitej, o którym właśnie piszę, i w swoim sposobie myślenia (jeśli wykonywaną przez ciebie jako intelektualna czynność nadnercza można określić tym słowem) nie różnisz się w istocie od betonowych pisowców. Mamy jak widać powtórkę republiki weimarskiej: komuniści kontra naziści w rozkładającym się państwie, przy czym oczywiście funkcjonalna różnica między jednymi a drugimi była żadna. Jak przyjdzie kryzys gospodarczy, to już się niczym nasza sytuacja nie będzie różnić od niemieckiej z lat 1920. Żegnam.
                • adam.eu Re: przykro mi, Adamie, ale nie mogę tracić czasu 22.05.23, 08:20
                  zdravko_vypic napisał:

> ...na kogoś, kto nie rozumie tego, co czyta. Jesteś obrazem kryzysu Rzeczypospo
                  > litej, o którym właśnie piszę, i w swoim sposobie myślenia (jeśli wykonywaną pr
                  > zez ciebie jako intelektualna czynność nadnercza można określić tym słowem) nie
                  > różnisz się w istocie od betonowych pisowców. Mamy jak widać powtórkę republik
                  > i weimarskiej: komuniści kontra naziści w rozkładającym się państwie, przy czym
                  > oczywiście funkcjonalna różnica między jednymi a drugimi była żadna. Jak przyj
                  > dzie kryzys gospodarczy, to już się niczym nasza sytuacja nie będzie różnić od
                  > niemieckiej z lat 1920. Żegnam.

No cóż, nie doczekałem Cię od Ciebie odpowiedzi, w jaki sposób w aktualnej sytuacji politycznej chcesz ratować Rzeczpospolitą przed upadkiem. A zgadzam się, że zagrożenia są.
                  Twoje posty odbieram w pierwszym rzędzie świadome uniki.
    • zdravko_vypic tytułem uzupełnienia:... 16.05.23, 15:35
      ...ktokolwiek weźmie władzę w tych wyborach, będzie zarządzał kryzysem, a to oznacza, że władza będzie słaba i wywróci się w ciągu kilkunastu miesięcy a sprawujący ją będzie miał szczęście, jeśli tylko zostanie unicestwiony politycznie, a nie stanie przed rozwścieczonym ludem jako podsądny.

Bo prawdziwego kryzysu jeszcze nie ma, on dopiero będzie.

O ile PiS nie ma wyjścia i musi władzę zachować, bo pójdzie siedzieć (na 100% nie odda władzy po dobroci, będzie ćwiczyło trumpistowskie rozwiązania) to PKO władzy zdobyć nie musi, choć pokusa wsadzenia PiSu do pierdla przy wytępieniu innych ośrodków politycznych na opozycji i objęciu jedynowładzy jest z pewnością kusząca. Wspomnę przy okazji, że ongiś Tusk był politycznym wzorem dla Orbana, o czym on otwrcie mówił.

Będzie na pewno kalkulacja w PKO, czy warto wygrać wybory.

Ale główną kwestią obecnie jest zbudowanie państwa od nowa, bo na drodze zachowania istniejących procedur i zgodnie z prawem (czyli nie wprowadzając rozwiązań tzw. "nadzwyczajnych") nie da się odbudować 3RP. A nowej zdrowej tkanki państwa polskiego ani PKO, ani ZjeP nie chcą zrobić, bo one działają tylko na starej gnijącej.
      • oleg3 Re: tytułem uzupełnienia:... 16.05.23, 15:43
        Zgadzam się z diagnozą zaprezentowaną w tym poście i poście Re: zaraz, zaraz,...
        16.05.23, 15:15.

Zgadzam się z grubsza. Nowe otwarcie (lepsze jutro) wymaga przełamanie politycznego duopolu PiS-PO. To będzie możliwe po przyspieszonych wyborach, które nastąpią po tych najbliższych.
        • oleg3 Re: tytułem uzupełnienia:... 19.05.23, 11:42
          Podnoszę wątek. Może to jeszcze kogoś zainteresuje.
      • pies.na.czarnych Re: tytułem uzupełnienia:... 19.05.23, 12:00
        > ...ktokolwiek weźmie władzę w tych wyborach, będzie zarządzał kryzysem, a to oznacza, że

W tych wyborach głównie chodzi o DEMOKRACJĘ!

Co do wątku. Tusk powiedział Kulawemu "SPRAWDZAM" i to zadziałało. Kaczor bredzi teraz coś w tylu "nie da się". Dając w jedną noc 10 miliardów rolnikom nie zastanawiał się nad budżetem. Pokerowa sprawdzam zadziałało i pokazało, ze Kulawy blefuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka