Dodaj do ulubionych

nie zagłosuję na PKO,...

26.06.23, 15:56
...żeby nie być wśród fanatycznych matołów. Na PiS nie zagłosuję, żeby nie być wśród zdrajców, złodziei i fanatycznych półgłówków. Nie ma mowy, żebym kolejny raz dał się wpuścić w kanał dwu wybierania mniejszego zła. I co ma zrobić myślący człowiek w tej biednej Rzeczypospolitej?

Tusk dokonuje zbrodni na politycznym organizmie Rzeczypospolitej w interesie własnym i PKO a ta jego PKO już po raz drugi ułatwie PiSowi drogę do władzy - dokładnie jak w czasie wyborów prezydenckich, które dały wygraną 2. kadencję Dudzie.

Sroczyński (jak wiadomo, zdaniem pekaowskiej fanatycznej tłuszczy bezczelny symetrysta, czyli de facto pisowiec) do przeczytania:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29907139,z-tej-kampanii-wyjdziemy-jak-z-wyzymaczki-potem-zaczna-sie.html#s=BoxMMtImg1
Obserwuj wątek
    • obrotowy ja tesz nie ufam PKO,... 26.06.23, 16:02
      kase wole 3miec w funduszach inwestycyjnych.
      • pies.na.czarnych Re: ja tesz nie ufam PKO,... 26.06.23, 16:03
        :)
    • pies.na.czarnych Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:05
      Dla ciebie zdravko_... najlepszym rozwiązaniem jest SKO.
    • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:12
      ja z kolei nie zagłosuję na:
      - KO
      - PiS
      - Lewicę
      - Mazgaja i Tygrysa
      - Konfederację (4 lata temu dostali moją kreskę).
      Coraz bliższa jest mi wizja niegłosowania właśnie.
      • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:56
        dodam, że jeżeli jakimś cudem pójdę na wybory to w tej chwili najbliżej mi do PiS-u, mimo, że nigdy na nich niegłosowałem.
        Plusy:
        - mamy jeden z naszybyszych rozwojów na świecie,
        - w PKB na twarz już dogoniliśmy Hiszpanów,
        - inwestycje (drogi, CPK, tunel pod Świną, przekop, itd.),
        - stop dla nielegalnych migrantów.
        Plus osobisty:
        - jako przedsiębiorca załapałem się na listę Innovation Box co powoduje duże zwroty z US.
        Minusy:
        - terror kowidowy,
        - rozdawanie w czasie kowidu pieniędzy przedsiębiorcom bez ładu i składu,
        - nadal musimy kupować szczepionki i je wylewać, taką PiS umowę podpisał,
        - zgoda na KPO,
        - te łobuzy obciążyli przedsiębiorców przymusową składką zdrowotną 9%, której nie można wliczyć w koszty działalności właśnie.
        • j-k 1. tesz NIE zagłosuję na PKO,... 2. doksztalc sie. 26.06.23, 18:16
          perla_z_roztocza napisał:
          > - w PKB na twarz już dogoniliśmy Hiszpanów,

bez przesadyzmu...

2. ledwie przegonilismy Portugalie i Grecje - co jest i tak olbrzymim (dla Polski) sukcesem historycznym.

(te kraje od dawna nie mialy wyniszczajacych wojen)

ale do Hiszpanii Polsce jeszcze sporo brakuje

(PKB/GNP - per capita - method ppp):
          .
          en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(PPP)_per_capita
          Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
          • perla_z_roztocza Re: 1. tesz NIE zagłosuję na PKO,... 2. doksztalc 26.06.23, 18:26
            j-k napisał:

> ale do Hiszpanii Polsce jeszcze sporo brakuje
            >
            > (PKB/GNP - per capita - method ppp):

ok, ale to są dane z 2020 roku.
            Teraz mamy 2023 i usłyszałem w radiu taką informację właśnie.
            • no-popis Re: 1. tesz NIE zagłosuję na PKO,... 2. doksztalc 26.06.23, 18:52

> j-k napisał:
              >
              > > ale do Hiszpanii Polsce jeszcze sporo brakuje
              > >
              > > (PKB/GNP - per capita - method ppp):
              >
              > ok, ale to są dane z 2020 roku.
              > Teraz mamy 2023 i usłyszałem w radiu taką informację właśnie.
              W Polskim Radio za PRL , obecnie spełnia podobną rolę, to Polska byłą 10 tym mocarstwem świata za Gierka.
              • j-k ten gosciu z Roztocza.. serdecznie mnie bawi. 26.06.23, 19:56
                a mam przyjaciol w Lubelskiem. i pivo Zwierzyniec - wrecz kocham.

nie zmienia to wszakze faktu - ze Polska NIGDY nie przegoni Hiszpanii

- bo ma gorsze warunki naturalne.

J.K.
                ekonomista
                • perla_z_roztocza Re: ten gosciu z Roztocza.. serdecznie mnie bawi 27.06.23, 16:17
                  j-k napisał:

> a mam przyjaciol w Lubelskiem. i pivo Zwierzyniec - wrecz kocham.
                  >
                  > nie zmienia to wszakze faktu - ze Polska NIGDY nie przegoni Hiszpanii
                  >
                  > - bo ma gorsze warunki naturalne.
                  >
                  > J.K.
                  > ekonomista

no to ekonomisto wykaż wyższość warunków naturalnych peryferyjnej Hiszpanii nad warunkami Polski właśnie.
                  • no-popis Re: ten gosciu z Roztocza.. serdecznie mnie bawi 27.06.23, 16:20

> j-k napisał:
                    >
                    > > a mam przyjaciol w Lubelskiem. i pivo Zwierzyniec - wrecz kocham.
                    > >
                    > > nie zmienia to wszakze faktu - ze Polska NIGDY nie przegoni Hiszpanii
                    > >
                    > > - bo ma gorsze warunki naturalne.
                    No to Tajwan z Koreą płd mają pewnie fantastyczne warunki narutalne :)

> no to ekonomisto wykaż wyższość warunków naturalnych peryferyjnej Hiszpanii
                    > d warunkami Polski właśnie.
        • fallen_sorcerer Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 20:12

> - te łobuzy obciążyli przedsiębiorców przymusową składką zdrowotną 9%, której nie można wliczyć w koszty działalności właśnie.

Bez znaczenia, zadeklarowni wyznawcy Królestwa Bożego po wyborach podniosą składki i podatki w imię Jezusa Chrystusa i ogólnej szczęśliwości, a wyznawcy Unii Europejskiej w imię ogólnej szczęśliwości i Green Dealu. W ramach demokracji możesz sobie wybrać bat.
          • no-popis Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:21
            fallen_sorcerer napisał:

> Bez znaczenia, zadeklarowni wyznawcy Królestwa Bożego po wyborach podniosą skła
            > dki i podatki w imię Jezusa Chrystusa i ogólnej szczęśliwości, a wyznawcy Unii
            > Europejskiej w imię ogólnej szczęśliwości i Green Dealu. W ramach demokracji mo
            > żesz sobie wybrać bat.
            a co proponujesz? W miejsce demokracji!
            • fallen_sorcerer Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 23:23
              no-popis napisała:

> a co proponujesz? W miejsce demokracji!

Postawię na pat, a jaką to konfigurację oznacza w praktyce, będzie wiadomo tuż przed wyborami.
              Przyjmuję wszystkie punkty widzenia (lub, jak wolisz, żaden).
        • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 21:55
          Tunel pod Świną zbudowało miasto z pomocą unijną bez jednego grosza pomocy rządowej, dodatkowo reżym pis okradł kasę miasta podobnie jak ogołocił kasy innych miast.
          www.google.com/search?q=pis+doprowadza+gminy+do+bankructwa&client=firefox-b-d&ei=-OqZZOTyHt2P9u8P7_aZwAE&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjkzvnM2eH_AhXdh_0HHW97BhgQ8tMDegQIHBAE&biw=1536&bih=731&dpr=1.25
          Przekop owszem jest tyle ze jedyne co przez niego przepływa to pogłębiarka
          innpoland.pl/191723,ile-statkow-przeplynelo-przez-przekop-mierzei-wislanej-spor-o-budowe-trwa
        • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 05:42
          Widzę pewną ironię, bo z podobnych powodów ja na PiS nie zagłosuję, nie licząc kwestii nielegalnych imigrantów. Najszybszy rozwój, inwestycje itd. wszystko finansowane kosztem klasy średniej, a budżetowo - kosztem samorządów. PiS dąży do centralizacji państwa, dokładnie jak w PRL, wbrew deklaracjom o decentralizacji. I doprawdy zaskakujące, jak działa ludzka percepcja, że na PiS gotowi są głosować wyborcy Konfederacji kierując się podejściem do gospodarki.
          • no-popis Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:24
            sverir napisał:

PiS dąży do
            > centralizacji państwa, dokładnie jak w PRL, wbrew deklaracjom o decentralizacj
            > i.
            Inny problem to upaństwowiona gospodarka. rosnący udział w rynku firm państwowych. Kaczyński poprzez Obajtka kieruje już nawet cenami jak to było za PRL.
    • adam111115 Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:15
      Jeśli ktoś z PO to czyta, piszę po raz kolejny, JEDNA LISTA. Tylko to Polskę uratuje od pisowskiej masakry
      • don.kichote Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:38
        adam111115 napisał:

> Jeśli ktoś z PO to czyta, piszę po raz kolejny, JEDNA LISTA. Tylko to Polskę ur
        > atuje od pisowskiej masakry

Też jestem za jedną listą ale pod warunkiem, że będzie ją układał Hołownia...
        • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:22
          don.kichote napisał:

> Też jestem za jedną listą ale pod warunkiem, że będzie ją układał Hołownia...

Czy z powodu braku takiej możliwości Hołownia pospiesznie odciął się od jednej listy?

• don.kichote Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:38
            adam.eu napisał:

> Czy z powodu braku takiej możliwości Hołownia pospiesznie odciął się od jednej
            > listy?

Nie! Nie chciał skończyć jak Petru...
            • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:55
              don.kichote napisał:

> Nie! Nie chciał skończyć jak Petru...

To jego wypowiedź?

Petru mi tu zupełnie nie pasuje.

Mógł być jak Ziobro.
      • zdravko_vypic piękny przykład bezmyślności,... 26.06.23, 16:46
        ...bardzo dziękuję za potwierdzenie mojej opinii.
      • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:14
        adam111115 napisał:

> Jeśli ktoś z PO to czyta, piszę po raz kolejny, JEDNA LISTA. Tylko to Polskę ur

Czasu coraz mniej. Też jestem za jedną listą, ale popartą szeroką kampanią.
        Wyborca każdej partii powinien to zrozumieć, dlaczego jedna lista i znaleźć coś dla siebie.
      • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:22
        adam111115 napisał:

• m.c.hrabia Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 16:25
      czyli oddasz głos na psychopatę żoliborskiego, podobnie myślał i czuł niejaki Konieczny i mamy co mamy.
      • zdravko_vypic brednia,... 26.06.23, 16:47
        ...o tym właśnie napisałem, dziękuję za kolejne potwierdzenie, żeście sfanatyzowane matoły.
        • perla_z_roztocza Re: brednia,... 26.06.23, 16:59
          zdravko_vypic napisał:

> ...o tym właśnie napisałem, dziękuję za kolejne potwierdzenie, żeście sfanatyzo
          > wane matoły.

bo widzisz piq, jeżeli nie uznasz, że Tusk ma boskie przymioty to jesteś wstrętny pisior dla nich właśnie.
        • adam.eu Re: brednia,... 26.06.23, 17:16
          zdravko_vypic napisał:

> ...o tym właśnie napisałem, dziękuję za kolejne potwierdzenie, żeście sfanatyzo
          > wane matoły.

A teraz napisz coś o sobie, nie sprawdzałem, czy odpisałeś na mój post.
        • m.c.hrabia Re: brednia,... 26.06.23, 19:49
          Dzięki takim matołom jakty i Konieczny mamy dupę za prezydenta
          • zdravko_vypic PKO idzie teraz ręka w rękę ze ZjePem... 26.06.23, 21:14
            ...jak w czasie wyborów prezydenckich. TVPiS jedzie na dwubiegunowość, to samo GW. Chcecie wybierać jak wtedy między Dudą a Trzaskowskim. Dzięki takim matołom jak ty mamy dupę za prezydenta, bo w 2. turze wtedy Bezhołownia i Tygrysek mieli znacznie większe szanse wygrać, ale ważniejsza była pozycja PO jako głównej siły opozycyjnej. A to później pociągnęło PiS w wyborach. Jesteście partyjnymi fanatykami, a Państwo Polskie macie w dupie.

m.c.hrabia napisał:

> Dzięki takim matołom jakty i Konieczny mamy dupę za prezydenta
    • don.kichote Nie tylko ty masz z tym problem 26.06.23, 16:50
      zdravko_vypic napisał:

> ...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175922908,175922908,Dylemat_niezdecydowanego_wyborcy.html
    • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:09
      A tak ogólnie, to w jakim celu założyłeś ten wątek?
      Nie piszesz, co chcesz osiągnąć.
      Czy mam się tego domyślać tego na podstawie Twojego odgrzania w innym wątku informacji o pośle Sterczewskim?

Moim zdaniem w pierwszej kolejności należy dążyć do odsunięcia i PIS od władzy.
      Bo PIS to autokracja, oligarchizacja polityki, zbliżanie nas wschodnich standardów.
      • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:19
        adam.eu napisał:

> Bo PIS to autokracja, oligarchizacja polityki, zbliżanie nas wschodnich standar
        > dów.

to pustosłowie jest.
        Możesz podać jakieś szczegóły?
        A ta autokracja to polega na tym, że dyktator dostaje sądowy nakaz zapłaty na 700 tys. zł w ramach przeprosin innego polityka.
        I ten dyktator nie może wybudować dwóch wież bo jakiś urzędniczyna mówi - po moim trupie.
        Rzucasz hasła nie rozumiejąc ich znaczenia właśnie.

• adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:26

> A ta autokracja to polega na tym, że dyktator dostaje sądowy nakaz zapłaty na 7
          > 00 tys. zł w ramach przeprosin innego polityka.
          > I ten dyktator nie może wybudować dwóch wież bo jakiś urzędniczyna mówi - po mo
          > im trupie.

Głupie sugestie.

> Rzucasz hasła nie rozumiejąc ich znaczenia właśnie.

Na podstawie Twojej odpowiedzi twierdzę, że rozumiesz, co mam na myśli.
          • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:29
            adam.eu napisał:

> Na podstawie Twojej odpowiedzi twierdzę, że rozumiesz, co mam na myśli.

nie, nie rozumiem, wiec napisz coś o tej autokracji czy o wschodnich standardach.
            Potrafisz właśnie?
            • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:45

> adam.eu napisał:
              >
              > > Na podstawie Twojej odpowiedzi twierdzę, że rozumiesz, co mam na myśli.
              >
              > nie, nie rozumiem, wiec napisz coś o tej autokracji czy o wschodnich standardac
              > h.
              > Potrafisz właśnie?

Jeżeli chcesz o tym rozmawiać, to załóż wątek o demokracji w Polsce za PISu.

Tu napiszę tylko w skrócie, dla mnie demokracja to równość władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej. Koniecznie muszę dodać jeszcze wolność mediów.

Aha za poprzednich rządów prawdziwej demokracji też nie było, ale było jako tako i wydawało się, ze totalitaryzm nam nie grozi.

Pamiętaj jeszcze, że istnieją takie kraje, jak Węgry, Rosja, Turcja, w Niemczech w latach 30 tych ubiegłego wieku też były wybory.
              • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 17:52
                adam.eu napisał:

> Jeżeli chcesz o tym rozmawiać, to załóż wątek o demokracji w Polsce za PISu.
                >
                > Tu napiszę tylko w skrócie, dla mnie demokracja to równość władzy ustawodawcze
                > j, wykonawczej i sądowniczej. Koniecznie muszę dodać jeszcze wolność mediów.
                >
                > Aha za poprzednich rządów prawdziwej demokracji też nie było, ale było jako tak
                > o i wydawało się, ze totalitaryzm nam nie grozi.
                >
                > Pamiętaj jeszcze, że istnieją takie kraje, jak Węgry, Rosja, Turcja, w Niemczec
                > h w latach 30 tych ubiegłego wieku też były wybory.

to jest nadal masło maślane.
                Takie bezpłciowe.
                Konkrety proszę właśnie.
                • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:00

> to jest nadal masło maślane.
                  > Takie bezpłciowe.
                  > Konkrety proszę właśnie.

Konkretnie, załóż nowy wątek.
                  • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:05
                    adam.eu napisał:

> Konkretnie, załóż nowy wątek.

po co tworzyć niepotrzebne byty?
                    Tu mnie uświadom jaki jest zły stan kraju naszego właśnie.
                    • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:13

> po co tworzyć niepotrzebne byty?
                      > Tu mnie uświadom jaki jest zły stan kraju naszego właśnie.

Gorszy niż w Chinach, trudno mi powiedzieć, czy lepszy niż w Niemczech w latach 30 tych, a i inflację mamy mniejszą, niż w Turcji. I tak naprawdę, to nie chcę się zajmować, bo nie wiem, czy wzrost gospodarczy jest większy niż za Gierka, ani nie potrafię porównać szybkość zadłużenia państwa.

• adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:16
                        A same media to systematycznie spadają do poziomów Rosji,
                        • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:28
                          adam.eu napisał:

> A same media to systematycznie spadają do poziomów Rosji,

nie posiadam odbiornika telewizyjnego więc nic nie wiem o rosyjskim poziomie TVN24 właśnie.
                      • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:17
                        adam.eu napisał:

> Gorszy niż w Chinach, trudno mi powiedzieć, czy lepszy niż w Niemczech w latach
                        > 30 tych, a i inflację mamy mniejszą, niż w Turcji. I tak naprawdę, to nie chcę
                        > się zajmować, bo nie wiem, czy wzrost gospodarczy jest większy niż za Gierka,
                        > ani nie potrafię porównać szybkość zadłużenia państwa.

rozczarowałeś mnie bo zapomniałeś napisać, że jest gorzej niż w staliniźmie właśnie.
                        • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:41

> rozczarowałeś mnie bo zapomniałeś napisać, że jest gorzej niż w staliniźmie wła
                          > śnie.

To już Twój poziom dyskusji.
                          • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:48
                            adam.eu napisał:

> To już Twój poziom dyskusji.

ale ja z tobą nie dyskutuję, ja wymagam od ciebie odpowiedzi właśnie.
                            • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:58

> ale ja z tobą nie dyskutuję, ja wymagam od ciebie odpowiedzi właśnie.

Do zestawu wymagań możesz dołączyć przestrzegania przeze mnie 10 przykazań w interpretacji Rydzyka.
                            • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 22:06
                              Do wzrostu zaliczają się rowniez, pomoc Unii w wysokości 700 miliardów złotych i kredyty np 70 miliardów z Korei na zakup ich czołgów.
        • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 21:59
          700 tysięcy za sprostowania w mediach w których nakłamał. Taki rachunek wystawiły i nic więcej.
        • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 06:07
          "A ta autokracja to polega na tym, że dyktator dostaje sądowy nakaz zapłaty na 700 tys. zł w ramach przeprosin innego polityka."

A w ślad za tym wyrokiem partia rządząca wprowadza prawo, zgodnie z którym dyktator jednak tyle nie zapłaci, tylko 15 tysięcy (o ile ktoś odważny zdecyduje się na publikację tych przeprosin).

Idźmy dalej, może nie tyle z autokracją, co z silną partiokracją:
          - upartyjnienie urzędów centralnych w taki sposób, że nawet jeśli te urzędy w sprawach zwykłych ludzi spełniają swoją rolę, to ich głównym zadaniem jest ochrona władzy, vide Prezes UODO i jego opinia w sprawie niewykonania wyroku WSA w sprawie publikacji list poparcia dla sędziów, który jednak generalnie w innych sprawach pilnuje RODO;
          - ściganie sędziów za rzekome upolitycznienie, które ma zastosowanie tylko w sytuacji krytyki reformy; w przypadku, gdy sędzia popiera deformy sądownictwa, głowa sędziemu z głowy nie spada - vide wywiady z panią Dagmarą Pawełczyk-Woicką;
          - rządzenie krajem za pomocą pism, vide kowidowe wysyłanie pism z ministerstw i urzędów centralnych, co samorządy powinny robić w ramach ograniczeń kowidowych, nawet nie mając do tego podstaw prawnych, co po korespondencji urząd centralny przyznaje;
          - ochrona bezkarności funkcjonariuszy partyjnych, którzy przehandlowali dane osobowe tysięcy obywateli w zamian za stołki, vide tzw. bezkarność+, depenalizacja przekazywania danych wyborców osobom nieuprawnionym;
          - zmasowana kampania medialna przeciw wrogom partii - gdy podpadnie jedna osoba, momentalnie wszystkie prorządowe i rządowe media zaczynają równocześnie publikować artykuły i wypowiedzi niewiele różniące się od siebie treścią, jak wg wzorca; jednocześnie te same media milczą na tematy niekorzystne dla partii, nawet jeśli ktoś w partii przyzna, że faktycznie został popełniony błąd;
          - przekazywanie coraz większych uprawnień wojewodom w zarządzaniu samorządami, w tym przyznawanie praw do wydawania decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności z mocy samej ustawy;
          - cała retoryka państwowych i partyjnych mediów, zgodnie z którą atak na członka partii jest równoznaczne ze szkalowaniem państwa;
          - państwowa instytucja kontrolna upoważniona na mocy Konstytucji do prowadzenia kontroli jest kompletnie ignorowana, nie tylko przez polityków, ale także przez służby zobowiązane w normalnych warunkach do reagowania na jej doniesienia;
          - to samo zresztą prokuratura robi z innymi doniesieniami, które dotyczą członków partii: postępowań nie wszczyna, a wszczęte umarza, czasami po decyzji Pana Prezesa partii;
          - rząd, mając wiarygodne doniesienia o szykowanej inwazji na sąsiada, spotyka się z przedstawicielami partii sprzyjających agresorowi i deklaruje z nimi współpracę ponad podziałami; jednocześnie ściga polityka opozycji za to, że wspomniał coś miłego o Rosji;

A Ty mówisz, że to super, bo płacisz 5% podatku.
      • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:28
        adam.eu napisał:

> A tak ogólnie, to w jakim celu założyłeś ten wątek?
        > Nie piszesz, co chcesz osiągnąć.

A coś Ty taki utylitarysta? Nie wiem jak Piq, ale ja np. zakładam wątki po to, żeby podzielić się tym, co czuję i uważam, albo po to, żeby wywołać dyskusję na jakiś temat, który mnie interesuje. Czasem zakładam też wątki, żeby poinformować czytających o czymś, o czym media głównego nurtu raczej nie informują. Tak widzę funkcję tego forum.
        A po co Ty zakładasz wątki?
        • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:30
          Jurek, mała dygresja, piq nie lubi jak ktoś pisze piq z dużej litery właśnie.
          • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:34

> Jurek, mała dygresja, piq nie lubi jak ktoś pisze piq z dużej litery właśnie.

Nie wiedziałem o tym, a mam taką zasadę, że piszę wszystkie nicki z dużej litery.
            Ale nie ma sprawy, jeśli piq chce, by tak pisać jego nick, to będę tak pisał, podobnie jak zwracam się w formie żeńskiej do kogoś, kto tak sobie tego życzy, choć w dowodzie jeszcze ma wpisaną płeć męską.
            • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:46
              jureek napisał:

> Ale nie ma sprawy, jeśli piq chce, by tak pisać jego nick, to będę tak pisał,

tak zapamiętałem z dawnych czasów.
              Po prostu piq jest twórcą i ten jego nick odnosi się do punktu jakiejś funkcji matematycznej, o ile czegoś nie pokręciłem, ale pamiętam, że kazał pisać zawsze z małej litery właśnie.
              • zdravko_vypic zupełnie pokręciłeś, perła,... 26.06.23, 21:17
                ...graficznie piq wygląda jak pupa i dlatego nie wolno zaburzać tego obrazu dużą literą na początku.

• jureek Re: zupełnie pokręciłeś, perła,... 26.06.23, 22:54
                  zdravko_vypic napisał:

> ...graficznie piq wygląda jak pupa i dlatego nie wolno zaburzać tego obrazu duż
                  > ą literą na początku.

OK, skoro piq potwierdził, to uszanuję jego wolę. Nic mi przez nie ubędzie
                • perla_z_roztocza Re: zupełnie pokręciłeś, perła,... 26.06.23, 23:08
                  zdravko_vypic napisał:

> ...graficznie piq wygląda jak pupa i dlatego nie wolno zaburzać tego obrazu duż
                  > ą literą na początku.

aha, czyli to musi być coś w rodzaju sinusoidy, stożka nieforemnego czyj innej hiperboli.
                  A być może rozchodzi się o coś niezwiązanego z geometrią.
                  W sumie dobrze, że masz piq swoje tajemnice.
                  Zawsze trzeba zostawić coś dla siebie właśnie.
                • szczypawka.jadowita Re: zupełnie pokręciłeś, perła,... 27.06.23, 14:51
                  Byłem pewien, że członków Razem z PISem ten kształt zaintryguje.
          • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 06:51

> Jurek, mała dygresja, piq nie lubi jak ktoś pisze piq z dużej litery właśnie.

I moje małe prywatne pytanie. Pod jakim nickiem wcześniej pisałeś?
            Bo zupełnie nie kojarzę, aby równolegle pisał "pig" i jakaś Perła z roztocza.

I jeszcze moje odczucie, nie wiem czy ktoś się ze mną zgadza.
            "pig" pomimo widocznej bezkompromisowości był bardziej tolerancyjny i dowcipny, od Zdravka,
            • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 08:04
              adam.eu napisał:

> I moje małe prywatne pytanie. Pod jakim nickiem wcześniej pisałeś?

He, he, Perła jest Perłą od ponad 20 lat, czyli od początku forum. A jakie piękne opery mydlane z Perłą w roli głównej - łezka w oku się kręci.

> "pig" pomimo widocznej bezkompromisowości był bardziej tolerancyjny i dowcipny,
              > od Zdravka,

Tylko że Zdravko sam o tym pisze, że jego pierwotny nik to piq (a nie pig), bo piq dostał bana na zakładanie wątków
              • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:28
                jureek napisał:

> He, he, Perła jest Perłą od ponad 20 lat, czyli od początku forum. A jakie pięk
                > ne opery mydlane z Perłą w roli głównej - łezka w oku się kręci.

wspomnień czar. :-)
                Gdy pojawiłem się na portalu tym to było tylko jedno forum "Informacje dnia".
                I zaledwie kilkanaście wątków z czego większość w stylu - "Żydzi to pedały są".
                A pamiętasz Hiacynta? Ostro ci dojeżdżał ale w końcu padł biedak właśnie.
                • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 18:03

> A pamiętasz Hiacynta? Ostro ci dojeżdżał ale w końcu padł biedak właśnie.

Hiacynt zmarł? Smutne. Słyszałem, że Borsuk chyba nie żyje (mogliśmy się kiedyś spotkać osobiście), więcej mi nie wiadomo, bo w sumie mocno zredukowałem forumowanie i nie śledzę tak, jak kiedyś. No i sam poziom forów też mocno podupadł. Polaryzacja nie sprzyja rozmowom.
                  • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 18:22
                    jureek napisał:

> perla_z_roztocza napisał:

> Hiacynt zmarł? Smutne. Słyszałem, że Borsuk chyba nie żyje

Hiacynt pewnie ma się dobrze bo to młody facet wtedy był.
                    Napisałem "padł" a powinienem napisać "znikł".
                    A Borsuk faktycznie zszedł właśnie.
                    • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 10:57

> jureek napisał:
                      >
                      > > perla_z_roztocza napisał:
                      >
                      > > Hiacynt zmarł? Smutne. Słyszałem, że Borsuk chyba nie żyje
                      >
                      > Hiacynt pewnie ma się dobrze bo to młody facet wtedy był.
                      > Napisałem "padł" a powinienem napisać "znikł".
                      > A Borsuk faktycznie zszedł właśnie.

Sporo z starej gwardii odeszło. Ale w końcu to już tyle lat... Nie młodniejemy.

S.
        • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:36
          jureek napisał:

> A po co Ty zakładasz wątki?

Zadaj to pytanie w moim wątku.
          • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:46
            Przypuszczam, że domyślasz się, że przynajmniej z grubsza domyślasz się, dlaczego tu się udzielam.
          • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 23:06
            adam.eu napisał:

> jureek napisał:
            >
            > > A po co Ty zakładasz wątki?
            >
            > Zadaj to pytanie w moim wątku.

A co Ci przeszkadza tutaj odpowiedzieć? Moje pytanie było ogólne, nie odnosiło się do jakiegoś konkretnego wątku. Pytałem ogólnie, po co w ogóle zakładasz wątki na tym forum.
            • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 07:00
              jureek napisał:

> A co Ci przeszkadza tutaj odpowiedzieć? Moje pytanie było ogólne, nie odnosiło
              > się do jakiegoś konkretnego wątku. Pytałem ogólnie, po co w ogóle zakładasz wąt
              > ki na tym forum.

Praktycznie, to każdy wątek o ile zakładam, to z innych powodów.

A tu nie rozumiem ani Zdravka. ani autora artykułu, który do którego jest link w pierwszym poście.
              Co sugerują, nie głosować w ogóle, bo to samo zło?
              A jak Ty to odbierasz?
              • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 08:12
                adam.eu napisał:

> Praktycznie, to każdy wątek o ile zakładam, to z innych powodów.
                >
                > A tu nie rozumiem ani Zdravka. ani autora artykułu, który do którego jest link
                > w pierwszym poście.
                > Co sugerują, nie głosować w ogóle, bo to samo zło?
                > A jak Ty to odbierasz?

Przede wszystkim nie odbieram tych tekstów jako sugestie. Tekst Zdravka odbieram jako podzielenie się swoimi przemyśleniami, zaś tekst Sroczyńskiego jako niestety trafny opis sytuacji. Nie wiem skąd u Ciebie w ogóle takie założenie, że wszystko, co się napisze, musi coś sugerować? A moze tutaj tkwi odpowiedź na moje pytanie, po co Ty zakładasz wątki? Czyżby po to, żeby coś sugerować?
                • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 20:10
                  jureek napisał:

> Przede wszystkim nie odbieram tych tekstów jako sugestie. Tekst Zdravka odbiera
                  > m jako podzielenie się swoimi przemyśleniami...................

Nie głosujmy na PIS, nie głosujmy na PO. W domyśle co? Nie iść na wybory, a urny wyborcze postawić przy kościołach?
                  • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 07:16
                    adam.eu napisał:

> Nie głosujmy na PIS, nie głosujmy na PO. W domyśle co? Nie iść na wybory, a urn
                    > y wyborcze postawić przy kościołach?

Nie da się dyskutować z kimś, kto przekręca to, co napisali inni. Założyciel wątku nie napisał "nie głosujmy na PiS, nie glosujmy na PO", on napisał, że on nie zagłosuje na PiS, ani nie zagłosuje na PO. To jest zasadnicza różnica między agitatorem, a dyskutantem
                    • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 09:34
                      jureek napisał:

> Nie da się dyskutować z kimś, kto przekręca to, co napisali inni. Założyciel wą
                      > tku nie napisał "nie głosujmy na PiS, nie glosujmy na PO", on napisał, że on ni
                      > e zagłosuje na PiS, ani nie zagłosuje na PO. To jest zasadnicza różnica między
                      > agitatorem, a dyskutantem

Artykuł krytykuje polaryzacje. Starannie omija omówienie innej możliwości.
                      Autor wątku to samo, bardzo ostro atakuje mnie za moje pytania.
                      Przypisuje mi przy okazji, że jestem ultra POwcem . Przypadek?
                      A Ty mu wtórujesz.

Co do Ciebie i do Razem, i do wszystkich, to mniej ważne, co kto mówi. Ważniejsze jest, do czego prowadzą jego czyny.
                      • jureek Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 10:06
                        adam.eu napisał:

> Przypisuje mi przy okazji, że jestem ultra POwcem . Przypadek?
                        > A Ty mu wtórujesz.

I znowu nieprawda. W którym miejscu w tym wątku napisałem, że jesteś ultrapeowcem?

> Co do Ciebie i do Razem, i do wszystkich, to mniej ważne, co kto mówi. Ważniejs
                        > ze jest, do czego prowadzą jego czyny.

No to czyn był taki, że Biejat, Zandberg i inni działacze Razem poleźli na marsz poparcia dla Tuska, a doprowadziło to do tego, Lewicy spada, a konfie rośnie. Czyli oddala się perspektywa odsunięcia PiS od władzy.
                        • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 17:37
                          Jureek:

I znowu nieprawda. W którym miejscu w tym wątku napisałem, że jesteś ultrapeowcem?

Zdravko też nie napisał, ale chyba miałem prawo tak odczytać jego intencje? Akurat do Ciebie to powinienem czytelnie wyłączyć słowo 'ultrapeowiec" Przepraszam.
                          ..................................
                          Co do Zanberga biorącego udział w marszu. Pisałem kilka miesięcy temu z Tobą, że według niego to PIS nie ma szans na zwycięstwo.
                          Chyba nie wspominałem, bo to było później, że w innym wywiadzie stwierdził, że na Bosaka nie ma sensu zwracać uwagę, bo poparcie będzie mu spadać bodajże z sugestią, że może nie dostać się do sejmu.

Gdyby nawet przyszło mi głosować na lewicę, to starannie omijałbym jego nazwisko.
        • zdravko_vypic on zakłada te wątki nie dla podzielenia się... 26.06.23, 21:31
          ...swoim zdaniem, tylko dla osiągnięcia celu, który sobie wyznacza. Czyli jako rozmówca nie istnieje i to widać. Albo jesteś w jego bandzie, albo jesteś pisowcem. W tak nieskomplikowany sposób ten chłopczyna widzi świat i jest doskonałą ilustracją tematu tego wątku. Dlatego nie pójdę głosować na jego bandę, bo mnie to brzydzi. On w istocie jest taki sam jak fanatyczni zwolennicy PiSu, tylko w lustrzanym odbiciu. Tu nie ma miejsca na jakieś rozważania, jest prosta zasada: albo z nami, albo przeciw nam. O tym są "Mury" Kaczmarskiego.
    • no-popis Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:45
      zdravko_vypic napisał:

a ta jego PKO już po raz drugi ułatwie PiSowi drogę do władzy - dok
      > ładnie jak w czasie wyborów prezydenckich, które dały wygraną 2. kadencję Dudzi
      > e.
      Tak dokładnie to się dzieje.
    • emeryt-myslacy Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 18:48
      Nie zagłosuję na złodziejski PIS.
    • ave.duce Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 20:52
      > ta jego PKO już po raz drugi ułatwie PiSowi drogę do władzy - dokładnie jak w czasie wyborów prezydenckich,
      > które dały wygraną 2. kadencję Dudzie.

Jako najwyraźniej matoł/ka proszę, Buldogu, wyjaśnij w jaki sposób PO dało wygraną 2. kadencję Dudzie.
      • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 21:22
        ave.duce napisała:

Są dwie szkoły.
        Jedna twierdzi, że wystawienie Trzaskowskiego zmobilizowało PIS. I zapewne to Zdrawko ma na myśli. Chodzi o to, że z Hołownia albo Kosiniak z Dudą by wygrali.
        Druga znów taka, że wypowiedzi Szymona ( Duda i Trzaskowski to jeden i drugi szkodnik, czy jakoś podobnie) odebrało głosy Trzaskowskiemu. Jeżeli się mylę, to proszę doprecyzować.
        • ave.duce Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 11:32
          Pierwsza szkoła - niczym niepoparte twierdzenie.
          Czy były robione jakieś badania, z których wynikałoby, że obecni liderzy "trzeciej drogi" wygraliby z Du.ą?
          Druga szkoła - Du.a powinien dziękować Szymonowi. W obu szkołach - to Szymon ma zasługi, nie PO.
          W każdym razie - dzięki za wyjaśnienia.
      • zdravko_vypic kiedy JKB wylatywała z kandydatury,... 26.06.23, 21:50
        ...miała 2% poparcia. Do drugiej tury wchodzili Hołownia lub Kosiniak-Kamysz, zbierając w niej głosy niezdecydowanych, antypisowców i zwolenników PO; pojawiły się sondaże dające albo jednemu, albo drugiemu przewagę nad Dudą w 2. turze. Dwie strony były przerażone: PiS tracąc najpierw motyw kampanii a potem z dużym prawdopodobieństwem prezydenta i szykowały się kłopoty w kampanii wyborczej do sejmu oraz senatu, a PO spadając do 2. ligi politycznej.

Dlatego doszło do porozumienia między PO a PiSem, żeby wyeliminować trzecie strony i poprowadzić kampanię polaryzacyjną, sprowadzając starcie do wyboru między Dudą a Trzaskowskim. Obydwie partie odnosiły korzyści, czyli PiS zachowywał dotychczasowe motywy kampanii i ryzykował znacznie mniej w 2. turze, PO zachowywało status głównej siły opozycyjnej i wchodziło do sejmu z gotowym efektem mobilizacji wokół Trzaskowskiego, co wprawdzie nie przekładało się na wpływ polityczny, bo o wygraniu wyborów nawet nie myśleli, ale już na kasę i interesy tak.

Nastąpiła podmianka JKB na Trzaska. Żeby było śmiesznie PiSowcy wsparli PO, nawet słowem nie wspominając, że platfusi się ośmieszyli, robili poważne miny zamiast natychmiast wyśmiać platfusie niezdarne i kompromitujące manewry, ba, pomogli podwindować Trzaska promując scenę dwubiegunową, bo była dla nich szalenie wygodna a Trzasek był wdzięcznym obiektem ataków reprezentując sobą wszystko, co w kampanii PiSi byli przygotowani zaatakować.

No i Duda wygrał 2. kadencję i tak jak w pierwszej pociągnął listę PiSu, bo wiadomo, jaki jest wpływ następujących po sobie wyborów.

Efekt tej genialnej polityki PO był taki, że gdyby nie weszła Konfederacja i gdyby Gowin nie zdobył nadzwyczaj dużo mandatów, to PiS miałby ogromną większość w sejmie, może nawet konstytucyjną. Takieście mądrale, ave.

• jureek Re: kiedy JKB wylatywała z kandydatury,... 26.06.23, 23:02
          zdravko_vypic napisał:

> Dlatego doszło do porozumienia między PO a PiSem, żeby wyeliminować trzecie str
          > ony i poprowadzić kampanię polaryzacyjną,

Również w tych zbliżających się wyborach pisi stawiają na korzystną dla nich kampanię polaryzacyjną. To nie przypadkiem Duda tak się spieszył z podpisanie ustawy "rosyjskiej", żeby zdążyć przed zapowiedzianą demonstracją 4 czerwca.
        • fallen_sorcerer Re: kiedy JKB wylatywała z kandydatury,... 26.06.23, 23:20
          Wybory prezydenckie mają inną dynamikę, ostatecznie trzeba wybrać pomiędzy dwoma kandydatami. Sondaże, o których piszesz, były hipotetyczne (na kogo zagłosowałby Pani/Pan, gdyby w 2.turze...), zresztą zdarzały się też sondaże, które wskazywały na zwycięstwo Trzaskowskiego. Moim zdaniem wykręcił on maksimum tego, co dało się wykręcić przeciwko Dudzie, na którego wynik pracował cały rząd (mający wtedy niezłe notowania).

W kontekście coraz bardziej prawdopodobnej zmiany wajchy i zapowiadającej się depisizacji, wygrana Dudy nie jest takim znowuż dramatem. Wolę chaos i wzajemne zakleszczenie obu biegunów od, z kolei, samowładztwa peowców.
        • margit49 Re: kiedy JKB wylatywała z kandydatury,... 27.06.23, 00:54

> . Do drugiej tury wchodzili Hołownia lub Kosiniak-Kamysz, z
          > bierając w niej głosy niezdecydowanych, antypisowców i zwolenników PO;

Kamysz czy Hołownia to takie Dudy w wersji soft
          • zdravko_vypic cóż za światły wywód,... 27.06.23, 00:58
            ...ja zatem czuję się uprawniony do stwierdzenie, że twój chłopak to mężczyzna w wersji soft.
            • margit49 Re: cóż za wywód 27.06.23, 01:43
              > ...ja zatem czuję się uprawniony do stwierdzenie, że twój chłopak to mężczyzna
              > w wersji soft.

A zdravko hard core. No, wyżyny intelektu.
              Chyba powinnam się poczuć uprawniona do opinii n/t twojej dziewczyny(sic!)? :D
          • adam.eu Re: kiedy JKB wylatywała z kandydatury,... 27.06.23, 07:10
            margit49 napisała:

> Kamysz czy Hołownia to takie Dudy w wersji soft

Ale pewnie poszłabyś na wybory, aby oddać głos na Dudę soft,
            Bo ja zdecydowanie tak.

I Twoje porównanie Dudy soft dla mnie są przesadne.
        • ave.duce JKB? a nie MKB? 27.06.23, 08:11
          Gdyby, gdyby, gdyby...
          Dzięki za wyjaśnienie gdybań.

ps. występuję w liczbie pojedynczej.

Pozdr00fka.
      • szczypawka.jadowita Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 21:37
        To napisał założyciel wątku, czyli Piq, obecnie Zdravko_wypic.
        Ja, po banie dla buldoga, nazywam się szczypawka (jadowita), taki nick akurat wolny miałem (utworzony dla innych celów) pod ręką i zacząłem z niego korzystać.

Ave, pozdrowienia
        buldog.
        • ave.duce Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 07:03
          Buldogu... nie brnij ;)
          Koniec tematu z mojej strony.
          Pozdrawiam.
    • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 26.06.23, 20:57
      zdravko_vypic napisał:

> I co ma zrobić myślą
      > cy człowiek w tej biednej Rzeczypospolitej?

Myślący człowiek będzie miał do wyboru jeszcze inne partie, lub oddać głos nieważny.
      Bo jeżeli nie pójdzie na wybory, to moim zdaniem nie jest myślący.
      Również myślący krótkoterminowo może ewentualnie oddać głos na PIS.
    • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 03:01
      zdravko_vypic napisał:

> ...żeby nie być wśród fanatycznych matołów. Na PiS nie zagłosuję, żeby nie być
      > wśród zdrajców, złodziei i fanatycznych półgłówków. Nie ma mowy, żebym kolejny
      > raz dał się wpuścić w kanał dwu wybierania mniejszego zła. I co ma zrobić myślą
      > cy człowiek w tej biednej Rzeczypospolitej?

Ja nie będę głosować na mniejsze zło. Będę głosować na dobro, czyli na PO.

S.
      • a.jej.rkoniak Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 07:10
        znaczy zagłosujesz na niewiele mniejsze zło
        oni WSZTSCY są na smyczy krk, dodatkowo PO popiera lewackie odjazdy ideologiczne
        100% tzw polskiej sceny politycznej ma na względzie wyłącznie własny interes
        • a.jej.rkoniak Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 07:10
          wszystcy
        • no-popis Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:10
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> znaczy zagłosujesz na niewiele mniejsze zło
          > oni WSZTSCY są na smyczy krk, dodatkowo PO popiera lewackie odjazdy ideologiczn
          > e
          > 100% tzw polskiej sceny politycznej ma na względzie wyłącznie własny interes
          Oczywiście. Nawet komuniści i postkomuniści zabiegali i opłacali, nie ze swoich, łaski KK.
          Szczególnie mnie to raziło w przypadku SLD gdzie mam bardzo wielu znajomych.
          Clinton palił marychę ale się nie zaciągał a Kwaśniewski podpisywał koŃkordat ale robił to dla dobra kraju i się brzydził :) . W ten sposób Olek uzyskał to co chciał tzn z komunisty, był w rządzie komunistycznym, stał się unijnym demokratą i JP II przewiózł go po starówce Papa Mobile co uczyniło z niego niemal błogosławionego.
          Biskupi po częstotliwości radiowe walili prosto do Marka Siwca, majątek w komisji majątkowej był rozdawany KK również za SLD.
        • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:27
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> znaczy zagłosujesz na niewiele mniejsze zło
          > oni WSZTSCY są na smyczy krk,

Ponieważ większość polskiego społeczeństwa jest na smyczy Krk to rządzący muszą (mają obowiazek) do tego sie dostosować. Uważam to za normalne. To spoleczenstwo trzeba zmieniać ale nie przez narzucanie obcej mu władzy.

dodatkowo PO popiera lewackie odjazdy ideologiczn
          > e

Popieram to co nazywasz lewackimi odjazdami (?). Na przykład małżeństwa homo czy liberalizację prawa aborcyjnego.

> 100% tzw polskiej sceny politycznej ma na względzie wyłącznie własny interes

100% Polaków ma na względzie wyłącznie własny interes. Chcesz niepolskiego rządu? 🤔

S.
      • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:19
        snajper55 napisał:

> Będę głosować na dobro, czyli na PO.

Snajper, przestań się szczypać i opisz to peowskie dobro właśnie.
        • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:29

> snajper55 napisał:
          >
          > > Będę głosować na dobro, czyli na PO.
          >
          > Snajper, przestań się szczypać i opisz to peowskie dobro właśnie.

Przywrócenie w Polsce praworządności. To mi wystarczy.

S.
          • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 16:37
            snajper55 napisał:

> Przywrócenie w Polsce praworządności. To mi wystarczy.

ok, ale jeszcze jedno pytanie - co to jest ta praworządność?
            Pytam serio właśnie.
            • gerlalt Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 17:38
              PiS właśnie wygrał następne wybory. Jakiś Jurgen czy inny Hans z niemieckiej partii faszystowskiej czy jak tam ten ich front ludowy się nazywa powiedział że trzeba ingerować w wybory w Polsce by nie wygrał PiS. Jak PiS to dobrze rozegra to pewnie nawet koalicjantów nie będą potrzebować.
              • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 17:43
                www.dw.com/pl/ostre-s%C5%82owa-szefa-epl-budujemy-zapor%C4%99-ogniow%C4%85-przeciwko-pis/a-66034699
            • j-k chetnie pomogie :) 27.06.23, 17:49
              > ok, ale jeszcze jedno pytanie - co to jest ta praworządność?

to jest (nawet nie sam system - tylko jego egzekwowanie) - takie - jak widzi to Berlin.

podreslam: pisze to bez ironii i sarkazmu - tylko tez na powaznie.
              • perla_z_roztocza Re: chetnie pomogie :) 27.06.23, 17:58
                j-k napisał:

> to jest (nawet nie sam system - tylko jego egzekwowanie) - takie - jak widzi t
                > o Berlin.
                >
                > podreslam: pisze to bez ironii i sarkazmu - tylko tez na powaznie.

a ja też na poważnie, przypadek z mojego biznesu.
                Ewidentnie stronniczy sędzia zakwestionował prostą umowę miedzy stronami, bo jak uzasadniał - na umowie jest napisane, że umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach a nie są jednobrzmiące bo na jednej jest napisane "oryginał" a na drugiej "kopia".
                Sąd w Kielcach.
                Sędzia był niezawisły, sprawiedliwy i praworządny, o ile taka jest definicja praworządności właśnie.

• j-k brzmi jak dobry dowcip :), ale 27.06.23, 18:05
                  oddaje istote rzeczy.
                  Moskwa grozila Polsce interwencja zbrojna - jezeli PL nie zastosuje sie do jej "wskazowek".

w koncu sprzedawali nam rope ponizej cen swiatowych - wiec uwazali - ze to im sie nalezy.

Berlin daje dotacje i to jest jego bron i grozba - ale cele sa te same, co wczesniej Moskwy.

• sverir Re: chetnie pomogie :) 28.06.23, 06:27
                  "Ewidentnie stronniczy sędzia zakwestionował prostą umowę miedzy stronami, bo jak uzasadniał - na umowie jest napisane, że umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach a nie są jednobrzmiące bo na jednej jest napisane "oryginał" a na drugiej "kopia""

Możliwe, że właśnie z tego powodu. Ale zwrócę uwagę na detal: skoro umowa powstała w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, to powinny być dwa oryginały, a nie oryginał i kopia. Kopia oryginałem nie jest.
                  A tak swoją drogą - to co w tym przypadku oznacza "zakwestionował"? Uznał ją za nieważną?
                  • no-popis Re: chetnie pomogie :) 28.06.23, 10:53
                    sverir napisał:

> "Ewidentnie stronniczy sędzia zakwestionował prostą umowę miedzy stronami, bo j
                    > ak uzasadniał - na umowie jest napisane, że umowa została sporządzona w dwóch j
                    > ednobrzmiących egzemplarzach a nie są jednobrzmiące bo na jednej jest napisane
                    > "oryginał" a na drugiej "kopia""
                    >
                    > Możliwe, że właśnie z tego powodu. Ale zwrócę uwagę na detal: skoro umowa powst
                    > ała w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, to powinny być dwa oryginały, a nie
                    > oryginał i kopia. Kopia oryginałem nie jest.
                    > A tak swoją drogą - to co w tym przypadku oznacza "zakwestionował"? Uznał ją za
                    > nieważną?
                    Nie ma to znaczenia. To podważanie wyroku sądowego.
                    Jest prawomocne orzeczenie czy jest wyrok to koniec.
                    Inną sprawą są konsekwencje niewykonania wyroku.
            • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 22:20

> snajper55 napisał:
              >
              > > Przywrócenie w Polsce praworządności. To mi wystarczy.
              >
              > Pytam serio właśnie.

Przestrzeganie prawa przez wszystkich.

Czyli jeśli sąd zadecydował o zamknięciu kopalni w Turowie, to kopalnię w Turowie zamykamy.
              Czyli jeśli głosowanie w sejmie nie poszło po naszej myśli to nie robimy "reasumpcji", tylko przyjmujemy do wiadomości, że ustawa nie przeszła.
              Utrzymujemy trójpodział władzy. Na chwilę obecną władze ustawodawcze praktycznie przejęły władzę wykonawczą i próbują przejąć władzę sądowniczą.
              Konstytucja jest nadal najważniejszym aktem prawnym w Polsce. Tymczasem są uchwalane ustawy, które nie są z Konstytucją zgodne, przykładem tego jest tzw. lex Tusk.

Oto przepisy Konstytucji RP, które narusza "lex Tusk":
              art. 2 – poprzez naruszenie zasady demokratycznego państwa prawnego i wymogów poprawnej legislacji;
              art. 10art. 175 – poprzez naruszenie zasady trójpodziału władzy i przejęciu roli władzy sądowniczej przez powołany ad-hoc organ pozasądowy;
              art. 30art. 47 – poprzez naruszenie ciążącego na władzach publicznych obowiązku poszanowania ochrony przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka w aspekcie jego czci i dobrego imienia;
              art. 42 ust. 1 – poprzez naruszenie zasady "nullum crimen sine lege" (pol. nie ma przestępstwa bez ustawy), zgodnie z którą odpowiedzialności karnej może podlegać tylko osoba, która dopuściła się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia i wprowadzenie możliwości retroaktywnego represjonowania zachowań;
              art. 42 ust. 2 – poprzez niezapewnienie realizacji prawa do obrony. Powoływana ustawą Komisja ma prawo do stosowania środków represji, tymczasem nie przewidziano obrońcy w postępowaniu o charakterze quasi-karnym. Sprzeczne z zasadą proporcjonalności jest zwolnienie z tajemnicy zawodowej (adwokackiej, radcowskiej, notarialnej, lekarskiej, dziennikarskiej), które w swoim zakresie jest szersze niż na gruncie prawa karnego;
              art. 42. ust. 3 – poprzez naruszenie zasady domniemania niewinności, zgodnie z którą każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie została stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu;
              art. 45 – poprzez niezagwarantowanie prawa do rozpatrzenia sprawy poprzez właściwy, niezależny, bezstronny i niezawisły sąd i oddanie jej do rozpatrzenia quasi-administracyjnemu organowi o charakterze politycznym, który może stosować środki represji;
              art. 62 ust. 1 – poprzez stosowanie mechanizmu umożliwiającego wpływanie na wynik wyborów parlamentarnych;
              art. 78 – poprzez brak możliwości zaskarżania decyzji wydanych w pierwszej instancji;
              art. 176 – poprzez zignorowanie zasady dwuinstancyjności postępowania sądowego.

Źródło: www.money.pl/gospodarka/naukowcy-miazdza-lex-tusk-to-przyklad-ustawowego-bezprawia-6904355448101792a.html
              • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:01
                Misiu, póki co to w Polsce co jest zgodne z konstytucją decyduje Trybunał Konstytucyjny.
                A ty jesteś zwykły krzykacz i prowokator polityczny, nawołujący do jątrzenia przeciw porządkowi konstytucyjnego właśnie.
                • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:44

> Misiu, póki co to w Polsce co jest zgodne z konstytucją decyduje
                  > Trybunał Konstytucyjny.

A czy ja twierdzę inaczej.

> A ty jesteś zwykły krzykacz i prowokator polityczny,
                  > nawołujący do jątrzenia przeciw porządkowi konstytucyjnego właśnie.

W kulturalnej dyskusji atakujemy pogląd, a nie oponenta.
                • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 06:32
                  " Misiu, póki co to w Polsce co jest zgodne z konstytucją decyduje Trybunał Konstytucyjny."

No nie, póki to co, to Trybunał orzeka o zgodności z konstytucją w określonych sprawach, nie w każdej dowolnej.

"A ty jesteś zwykły krzykacz i prowokator polityczny, nawołujący do jątrzenia przeciw porządkowi konstytucyjnego właśnie. "

Jeśli Sejm uchwali jutro nakaz torturowania dzieci jako karę za złe stopnie w szkole, ustawa będzie miała domniemania konstytucyjności do czasu jej obalenia przez TK. Czy mimo to będzie potrzeba trybunału konstytucyjnego, żeby stwierdzić lub wyrazić chociaż opinię, że jest to sprzeczne z konstytucyjnym zakazem tortur?
                • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 11:05

> Misiu, póki co to w Polsce co jest zgodne z konstytucją decyduje Trybunał Konst
                  > ytucyjny.

Nie łosiu, Trybunał Konstytucyjny decyduje jedynie o zgodności norm prawnych z Konstytucją.

Ty zaś piszesz o Trybunale Przyłebskiej, który prawem kaduka być może zadecyduje, że start Tuska w wyborach jest sprzeczny z Konstytucją.

S.
                  • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 12:12
                    snajper55 napisał:

> Nie łosiu, Trybunał Konstytucyjny decyduje jedynie o zgodności norm prawnych z
                    > Konstytucją.
                    >
                    > Ty zaś piszesz o Trybunale Przyłebskiej,

to jest ten wasz tefałenowski język, dzięciole.
                    A był Trybunał Rzeplińskiego?
                    Ty Snajper ciągle o tej praworządności.
                    Ale w praktyce nic o niej nie wiesz.
                    Jakieś niuanse prawne o których ci trąbią w tiwi, i łykasz to jak pelikan.
                    A tu chodzi o codzienne życie ludzi.
                    Znam cię na tyle długo aby nie mieć wątpliwości, że jesteś prawidłowym i bogobojnym obywatelem, i jako taki nie miałeś okoliczności z sądami, bo gdybyś miał to powtórzyłbyś za Cejrowskim - "wszyscy won".
                    Niemniej gdyby spotkała cię taka przykrość to mam dla ciebie i innych bezcenne dwie rady:
                    1. w sądzie wygrywa ten kto lepiej kłamie,
                    2. musisz mieć dobrego adwokata. Dobry adwokat to nie jakieś znane nazwisko, czy krasomówca lub znawca prawa. Dobry adwokat to taki, który pije wódkę z sędzią i prokuratorem. Wtedy wygrasz.
                    I taki stan praworządności trwa od 30 lat, a jak ktoś chce to zmienić to w Brukseli jest raban właśnie.

• sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 12:34
                      "I taki stan praworządności trwa od 30 lat, a jak ktoś chce to zmienić to w Brukseli jest raban właśnie"

Przepraszam, ale kto chciał zmienić taki stan rzeczy? Bo na pewno nie był to PiS.
                    • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 13:10
                      dam ci Snajper przykład praworządności w Polsce.
                      Byłem świadkiem takiej oto rozprawy.
                      Kłóciła się babcia wiejska (taki typ babci Kasi) z małżeństwem sąsiadów takich rolników.
                      Rozeszło się o to, że nieletni syn tego małżeństwa przejechał rowerem przez podwórko owej babci za co potraktowała go grabiami w plecy.
                      Babcia miała adwokata a to małżeństwo nie.
                      Przychodzi sędzia, zagląda w akta i mówi - co to jest?!, ja nie mam czasu na takie bzdrury. Podpisywać mi tu ugodę, ale już!
                      Babcia po konsultacji z adwokatem zgodziła się podpisać, ale ten rolnik stanął okoniem i powiedział, że dziś on niczego nie podpisze.
                      I wtedy nastąpił dialog między sędzią a tym rolnikiem:
                      S - ile klas skończyłeś?
                      R - chyba sześć,
                      S - no to nie masz nic do gadania, podpisuj,
                      R - nie podpiszę,
                      S - podpisz bo przegrasz sprawę,
                      R - nie przegram bo racja za mną,
                      S - a ja ci udowodnię, że przegrasz, robimy sprawę.
                      No i mu udowodnił, nie dość, że jego syn oberwał grabiami to jeszcze sędzia przywalił mu karę finansową.
                      Żałuję, że tego nie nagrałem na dyktafonie.
                      To jest prawdziwe życie ludzi a nie pieprzenie coś o Trybunale Przyłebskiej.
                      A ty Snajper nawołujesz do homo małżeństw i tym samym godzisz w konstytucję, która jasno określa, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny. Masz buźkę pełnej frazesów o praworządności a tak naprawdę chcesz złamać ową praworządność właśnie.
                      • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 14:14
                        Ja też żałuję, że nie nagrałeś, bo z Twojej przypowiastki właściwie niewiele wynika. Może poza chamstwem sędziego, który brzydko odniósł się do niewykształconego rolnika. Nie wiadomo, jaka była właściwie treść pozwu czy oskarżenia, jakie argumenty przedstawiono, jakie uzasadnienie wydał sędzia. Ot, przypowiastka o skrzywdzonym rolniku jakich wiele.

Za długo zajmuję się prawem, żeby ronić łzę z automatu nad takimi przypadkami. Chcę napisać jasno: takie sytuacje, w której człowiek jest poszkodowany przez bezduszną sądową machinę, jak najbardziej występują i jak najbardziej trzeba robić wszystko - w granicach dopuszczalnych prawem - żeby takich sytuacji było jak najmniej. Ale też wiem, z doświadczenia, jak często pokrzywdzenie związane jest jedynie z subiektywnym poczuciem braku własnej odpowiedzialności czy podobnej odpowiedzialności u osób trzecich. I niestety z przykrością powiem, choć to raczej w formie anegdoty, że "prostota" człowieka idzie w parze z takim poczuciem (nie mylić ze stanem majątkowym, zawodem, miejscem zamieszkania czy wykształceniem).

Cały problem w tym, że deforma sądownictwa w wykonaniu Ziobry wcale nie zmierza do likwidacji takich sytuacji, bo nie jest jej celem. Celem jest zapewnienie sobie władzy, podporządkowanie sądów i sądownictwa, a przez to między innymi załatwianie partykularnych interesów. Powołany na dyscypliniarza Schaboradzik dba głównie o to, żeby postępowania dyscyplinarne mieli sędziowie krnąbrni wobec reform politycznych, a nie ci, którzy faktycznie sprzeniewierzają się swoim obowiązkom sędziów. Sam Schaboradzik miał przecież zarzut sędziego wizytatora dotyczący opóźnieniu w prowadzeniu spraw. Skończyło się tym, że zarzuty dyscyplinarne dostał sędzia-wizytator za wtrącanie się w niezawisłość sędziowską Schaboradzika.

Dlatego owszem, Snajper ma rację mówiąc o praworządności. I Ty masz rację, że praworządność, to nie tylko Trybunał i wielkie, medialne sprawy. Tyle, że PiS nie robi nic, żeby to się zmieniło.
                        • perla_z_roztocza Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 14:41
                          pozew był o pobicie grabiami tego chłopaka przez babcię.
                          Widziało to kilku świadków, których sędzia załatwił bez mydła zadając pytania, które sugerowały odpowiedź.
                          Poza tym, zastraszał świadków pytając ile rolnik im zapłacił za zeznania i czy wiedzą, że za to jest więzienie.
                          Wyrok był taki, że to chłopak niby pobił babcię na co nie było najmniejszych dowodów ani swiadków.
                          Nadzwyczajna kasta jest.
                          Mnie nie interesuje kto zrobi porządek z kastą ale trzeba to zacząć od samej góry.
                          Niemniej jak próbuje to zrobić PiS to wrzask jest na cały świat i okolice właśnie.
                          • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 16:59
                            Wrzask jest, bo PiS nie robi porządku z kastą. Wrecz przeciwnie - wzmacnia tę kastę. Z tą różnicą, że jak wcześniej cała kasta była bezkarna, tak teraz bezkarni są wybrańcy Ziobry. Tworzona jest kasta w kaście. Dlatego jest wrzask, a nie dlatego, że robi porządki.
                          • fallen_sorcerer Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 16:59
                            Skoro, jak mówisz, było pobicie, to gdzie się podział w sądzie prokurator?
                          • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 21:58
                            Z artykułu w Onecie. Tu nie ma o pobiciu grabiami chłopaka przez babcię.
                            Od jednego z mecenasów Dragańscy słyszą: Z prokuratorem Pietrzakiem nie wygracie. To jest człowiek Ziobry. Dajcie sobie spokój. Nic nie zrobicie. A potem jeszcze: Niejedną rodzinę załatwił.
                      • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 18:40
                        Perła_z_roztocza:

"To jest prawdziwe życie ludzi a nie pieprzenie coś o Trybunale Przyłebskiej"

Ten problem jest istotny, jest życiem dla osób biorących udział w procesie.
                        A TK to manipulacja w skali państwa.

Odnosząc się do Twojego opisu. Mimo wszystko, trudno mi jednoznacznie ocenić, czy opis jest rzetelny. Ale nie wykluczam, że coś podobnego mogło być.
                        Dużo sam widziałem, brałem udział, czytałem, rozmawiałem z uczestnikami, z adwokatami, z RPO (przedstawiciele).
                        Ogólnie rzecz biorąc, to ta sekta prawnicza jest w miarę poprawna. Ale każdy prawnik jak mi się wydaje z autopsji albo od kolegi, koleżanki zna skandaliczne sprawy. Do prowadzenia tzw. trudnych spraw byli wyznaczani konkretni prokuratorzy(później awansowali), konkretni sędziowie, który mieli ukręcić sprawę, bo może nie wszyscy się do tego nadawali, lub w zależności od zapotrzebowania wydać odpowiednie postanowienie.

I uważasz, że Ziobro to zlikwidował? On buduje odpowiednią posłuszną mu drużynę.
                        • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 29.06.23, 09:50
                          Ziobro awansował prokuratorów którzy mataczyli w sprawie Amber Gold.
                      • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 21:59
                        Przeczytałem tę historyjkę. Rzeczywiście mogło tak być w sądzie.
                        Tylko czy PiS coś zmieni, aby takich sytuacji nie było?

PiS podporządkował sobie prokuraturę, dlatego do tej pory nie przesłuchano kaczora jako podejrzanego w sprawie przekrętów w spółce "Srebrna".
                        Więcej, jak NIK zawiadamia prokuraturę o nieprawidłowościach, to prokuratura potrafi odmówić wszczęcia postępowania.
                        infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/sluzba-wiezienna/nik-odwolala-sie-od-decyzji-o-odmowie-wszczecia-sledztwa-ws-szefa-sluzby-wieziennej
                        Jak minister zamówił bez przetargu respiratory za 200 milionów, to jeszcze długo był ministrem, odszedł sam jak mu się ministrowanie znudziło. Powinien być natychmiast odwołany i postawiony przed sądem, ale nie był bo był "swój".

Czyli mamy ręczne sterowanie władzą wykonawczą, i mamy próby przejęcia władzy sądowniczej. Jeśli do tego dojdzie, to sędzia najpierw będzie się pytać powodów o przynależność partyjną i na tej podstawie będzie zapadał wyrok.

Wyobraź sobie teraz, że takie cyrki, jakie oglądałeś wtedy na sali sądowej, my mamy w Polsce na szczeblu Sądu Najwyższego.

I właśnie dlatego trzeba przywrócić praworządność, w tym uniezależnienie prokuratury od ministra niesprawiedliwości.
                • adam.eu Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 18:11

> Misiu, póki co to w Polsce co jest zgodne z konstytucją decyduje Trybunał Konst
                  > ytucyjny.
                  > A ty jesteś zwykły krzykacz i prowokator polityczny, nawołujący do jątrzenia pr
                  > zeciw porządkowi konstytucyjnego właśnie.

Ten post dużo mówi o Tobie.
            • snajper55 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:46

> snajper55 napisał:
              >
              > > Przywrócenie w Polsce praworządności. To mi wystarczy.
              >
              > Pytam serio właśnie.

Sprawowanie rządów zgodnie z prawem.

S.
              • gerlalt Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 16:26
                Ha ha ha więcej dowcipu wczasy pod gruszą muszą być zabawne ha ha ha
    • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 22:06
      Szkoda, że pan redaktor nie potrafi uzasadnić, dlaczego głosujący na PO są fanatycznymi matołami.

Szkoda, że pan redaktor nie zauważył, że nie ma wpływu na wpuszczenie w kanał wybierania mniejszego zła. Do takiego wyboru doprowadziła długoletnia sytuacja polityczna w Polsce.

Za groma nie mogę dojść w jaki sposób Tusk ułatwia PiS dojście do władzy.
      • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:25
        Samo dobro wybrali wyborcy pis. Ja wolę jakiekolwiek "mniejsze zło" pod warunkiem ze nie będzie to prorosyjska konfederacja .
      • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:57
        Odpowiadam na post, który został usunięty.

no-popis napisała:

> tapatik napisał:
        >
        > > Za groma nie mogę dojść w jaki sposób Tusk ułatwia PiS dojście do władzy.
        > Uznaniem podrzędności interesów polskich wobec interesów niemieckich czy nawet,
        > wcześniej rosyjskich.

Nie zauważyłem tego. Ściema propagandowa z TVPiS.

> Obecnie agresją i bezprogramowością.

Nie jest agresywny i ma program wyborczy.

> Nienawiścią oraz wsparciem dla Niego właśnie takiego Webera.

Nie wiem o jakiego Webera chodzi, ale bez względu na to kim jest ta osoba, to jak wsparcie kogoś dla Tuska może oznaczać, że Tusk pozwala dojść do władzy kaczce?
        • sverir Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 06:20
          "Nie wiem o jakiego Webera chodzi, ale bez względu na to kim jest ta osoba, to jak wsparcie kogoś dla Tuska może oznaczać, że Tusk pozwala dojść do władzy kaczce?"

O niemieckiego europosła, który wprost powiedział, że nie będzie współpracował z PiS. Dziennikarze wierni PiS już to przerobili na hasło, że Niemcy chcą nam wybrać władzę.
          • tapatik Re: nie zagłosuję na PKO,... 28.06.23, 08:42
            Sverir, dzięki.
    • x2468 Re: nie zagłosuję na PKO,... 27.06.23, 23:19
      Widać "rozumu nie chwatit".
    • zdravko_vypic to, co robią ZjePy i PKO prowadzi do wojny... 28.06.23, 12:59
      ...domowej. Nie zagłosuję na PKO, to już wolę na Agrounię. Każdy z komitetów wyborczych poza ZjePami i PKO ma coś do powiedzenia w ważnych dla Rzeczypospolitej sprawach i robi to nieskończenie wiele razy bardziej merytorycznie niż tuskiści i kaczyści. Taka jest prawda, na fk to widać znakomicie.
      • tapatik Re: to, co robią ZjePy i PKO prowadzi do wojny... 28.06.23, 22:18
        O przepraszam i kaczyści i tuskiści mają coś merytorycznego do powiedzenia w sprawach Polski.
        Tak, że to co napisałeś to nie jest prawda tylko twoja opinia.
      • snajper55 Re: to, co robią ZjePy i PKO prowadzi do wojny... 28.06.23, 22:57
        zdravko_vypic napisał:

> Każdy z komitetów wyborczych poza ZjePami i PKO ma coś do powiedzenia w ważnych dla
        > Rzeczypospolitej sprawach i robi to nieskończenie wiele razy bardziej merytorycznie niż tuskiś
        > ci i kaczyści.

Tak, tak. Szczególnie Konfidencja merytorycznie porusza ważne dla Polski sprawy i postuluje zniesienie podatków i wyrzucenie z Polski Żydów i Ukraińców. Skoro samo merytoryczne poruszani cię zadawala, to głosuj na Konfidencję.

S.
        • zdravko_vypic widzę, snajper, że zawzięcie bronisz PiSu,... 28.06.23, 23:57
          ...no, no, symetrysta nam się objawił.
          • snajper55 Re: widzę, snajper, że zawzięcie bronisz PiSu,... 29.06.23, 02:27
            zdravko_vypic napisał:

> ...no, no, symetrysta nam się objawił.

Jeśli jest coś gorszego od PiS, to tym czymś jest brunatna Konfidencja.

S.
    • no-popis Re: nie zagłosuję na PKO,... 29.06.23, 15:24
      zdravko_vypic
      Tu zagłosujesz na Konfederację i jest to pewne.
    • emeryt-myslacy Re: nie zagłosuję na PKO,... 29.06.23, 19:19
      Nie zagłosuję na Konfederacje, wroga polskich młodych kobiet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka