Dodaj do ulubionych

Mentzen o babach

09.08.23, 11:08
O wiejskich babach.

"Sławomir Mentzen przytoczył w swojej wypowiedzi historię sprzed kilkunastu lat, kiedy jego brat uszkodził sobie rękę (w bliżej nieokreślony przez polityka sposób) na wakacjach u babci. - Gdybyśmy byli wtedy w mieście trafiłby do szpitala, miałby może jakąś operację, trafiłaby ta ręka w gips - zaznaczył jeden z liderów Konfederacji. - Moja babcia wzięła mojego brata do jakiejś wiejskiej baby, która w tym miasteczku od dziesiątek lat leczyła ręce. Ta baba wzięła tę rękę mojego brata, coś tam ponaciskała i ręka zaczęła działać. Ja nie wiem jak. Czary to na pewno nie były. Po prostu ta kobieta, od pokoleń uczona, jedna baba uczyła drugą babę, potrafiła naprawiać ręce. Kiedyś tak było - twierdził Mentzen."

Wydaje się że Mentzena interesuje posada ministra zdrowia. Wie już co trzeba zmienić w opiece zdrowotnej aby było lepiej. Ba, aby było dobrze.

"- Mieliśmy przez długie wieki równolegle tę medycynę uniwersytecką i taką medycynę ludową i nie wiem, która z nich działała lepiej. Wydaje mi się, że ta ludowa mogła działać lepiej. (...) Jestem głęboko przekonany, że gdyby pozwolić leczyć ludzi każdemu, a nie tylko komuś, kto poszedł na uniwersytet, to wielu ludzi byłoby zdrowych, którzy tak zdrowymi nie są - powiedział Sławomir Mentzen."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30057686,mentzen-o-pozytywach-gdyby-pozwolic-leczyc-kazdemu-politycy.html#e=RelArtLink(2)

S.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Mentzen o babach 09.08.23, 11:12
      > Czary to na pewno nie były. Po prostu ta kobieta, od pokoleń uczona, jedna baba uczyła drugą babę, potrafiła naprawiać ręce.

Powinien poszukać baby, która naprawia głowy.
      • mateusz.urbanski Re: Mentzen o babach 09.08.23, 11:27
        Bo to pewnie szeptucha była.
        Chyba tym tłumaczy specjalistę od leczenia naturą na listach konfy w Szczecinie
        • manhu Wolny rynek, Wielki Głód 09.08.23, 14:02
          Przecież to istota wolnego rynku i wolnej konkurencji, wolny rynek na wszystko poradzi, patrzcie jak ładnie ceny gazu spadły z 1500 na 140 (absurdalnych na wysokie w normie). Zarówno Korwin jak i Mentzen są za (ja jestem za wolnym rynkiem, ale nie jestem ortodoksem, jeśli coś działa źle trzeba interweniować - choć zwykle kończy się przesadą).

Tak samo myślały komuchy za Wielkiego Głodu, komunizm musi działać i już! Zero dyskusji, nie tylko zabierane płody rolne "spekulantom" nie chcącym sprzedawać ze stratą, a nawet zabranianie rolnikom uciekania do miast.

Np. słynne postarzanie produktów, wg Korwina wolny rynek powinien sobie poradzić, a tu guzik. Gdyby ludzie choćby po zepsuciu się pralki marki ABC kupowali DEF to w efekcie wszyscy trafiliby do najlepszych, a producenci chłamu by padli. Realnie zaś ludzie kupują od tych samych firm lub gorszych. Skoro 90% wyborców PIS się cieszy jak NBP walczy z inflacją (w tym z 7% podwyżki emerytur w 2022) to jak mają wybrać lekarza? Owszem najgorsi lekarze nie mają szans nikt nie wybierze Giertycha i polecanej trepanacji czaszki, ale już takie odpady jak Zięba robią sukcesy, w tym ciemny lud kocha się leczyć u księdza (czy jak dawniej wymodlić koniec epidemii). Wolny rynek da radę: fani wymodlania i znachorów powymierają.
    • szwampuch58 Re: Mentzen o babach 09.08.23, 11:28
      Nie jestem baba,nie jestem lekarzem,nie jestem nawet znachorem ale chetnie wylecze tego chorego gostka
    • oby.watel Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:19
      Mentzen ma rację! Gdyby mógł leczyć każdy, to nie byłoby chorych. Lżej chorzy by wyzdrowieli, bo i tak by wyzdrowieli, a pozostali by umarli i w ten sposób przestaliby być zaliczani do kategorii "chory".

Pytania:
      Czy Mentzen jak go ząb boli idzie do kowala, czy do dentysty?
      Czy jak coś mu dolega, to idzie do baby, czy do lekarza?
      • pies.na.czarnych Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:55
        > Mentzen ma rację! Gdyby mógł leczyć każdy

To każdy mógłby leczyć się sam. Eureka, że też nikt na to wcześniej nie wpadł.
        • oby.watel Re: Mentzen o babach 09.08.23, 13:00
          pies.na.czarnych napisała:

> > Mentzen ma rację! Gdyby mógł leczyć każdy
          >
          > To każdy mógłby leczyć się sam. Eureka, że też nikt na to wcześniej nie wpadł.

Ależ wpadli, wpadli. Wielu wpadło — od szarlatana po szamana.
      • margit49 Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:59
        oby.watel napisał:

> Mentzen ma rację! Gdyby mógł leczyć każdy, to nie byłoby chorych. Lżej chorzy b
        > y wyzdrowieli, bo i tak by wyzdrowieli, a pozostali by umarli i w ten sposób pr
        > zestaliby być zaliczani do kategorii "chory".
        >
        Coś jest na rzeczy
        Przysłowie sycylijskie:
        "Ty się bogać, a kto ma umrzeć, niech umiera"
        Do filozofii Konfy pasuje

• rzewuski1 Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:26
      Ale po co baba, modlitwy nie pomogą?
      • oby.watel Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:32
        rzewuski1 napisał:

> Ale po co baba, modlitwy nie pomogą?

Nie, bo trzeba zepsutego miejsca dotknąć. Dlatego księża dotykają i w ten sposób naprawiają. To się nazywa nakładanie rąk.
        • wsk175 Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:49
          Księża najchętniej leczą dzieci.
          Nawet zdrowe....
          • oby.watel Re: Mentzen o babach 09.08.23, 12:53
            wsk175 napisał:

> Księża najchętniej leczą dzieci.
            > Nawet zdrowe....

To się nazywa profilaktyka zdrowotna.
    • privus Re: Mentzen o babach 09.08.23, 14:11
      Po prostu żyje kosmicznymi zaświatami.
    • qwardian Re: Mentzen o babach 09.08.23, 14:50
      Aspiryna (kwas acetylosalicylowy z kory wierzby) sięga czasów kiedy panowali mezopotamscy Sumerowie, ale nawet polska wikipedia tego nie odnotowuje, przesuwając czas później do II ery panowania faraonów. Jeżeli źle się złoży, to można złamać i poprawić, ludzki organizm ma tendencję regenerowania, albo posiadasz niewłaściwe geny, to trafiasz na drugą stronę przed oblicze Bozi i tłumaczysz się z własnych uczynków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka