Dodaj do ulubionych

"Elementem suwerenności jest własna waluta"

11.08.23, 17:24
Takie kłamstwo usłyszałem ogladając dzisiejszy najlepszy program satyryczny w naszej historii, program nazywa się "Teleexpress" i na daje go Qrwizja zwana dla jaj TVP INFO.
Chciałoby się tych idiotów zapytać , czy naprawdę uważają, ze Niemcy i Francja z walutą Euro są nie suwerenne?
Jezu! Czy nikt tego naprawdę nie widzi , ze Qrwazja ma kuku na Muniu?
Obserwuj wątek
    • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 11.08.23, 17:49
      " Chciałoby się tych idiotów zapytać , czy naprawdę uważają, ze Niemcy i Francja z walutą Euro są nie suwerenne?"

Polityka monetarna, czyli m.in. własna waluta, jest jednym z elementów klasycznie rozumianej suwerenności. Zatem owszem, Niemcy i Francja nie są w pełni suwerenne.
      • zlamas-kutany znaczy 90 % Unii jest nie suwerenna 11.08.23, 18:34
        sverir napisał:

> " Chciałoby się tych idiotów zapytać , czy naprawdę uważają, ze Niemcy i Francj
        > a z walutą Euro są nie suwerenne?"
        >
        > Polityka monetarna, czyli m.in. własna waluta, jest jednym z elementów klasyczn
        > ie rozumianej suwerenności. Zatem owszem, Niemcy i Francja nie są w pełni suwer
        > enne.

Suwerenna jest Polska , bo PiS może kraść ile i jak chce
      • szwampuch58 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 11.08.23, 19:56
        Ty tak serio czy rzniesz gupa?
        • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 11.08.23, 21:04
          szwampuch58 napisał:

> Ty tak serio czy rzniesz gupa?

sverir nie rżnie głupa. Małe narody mają znikomą reprezentację w UE, bo są małe i nie mają wpływu na politykę monetarną UE. Nawet WB nie porzuciła funta. A mogła. Dania, Szwecja, Czechy też nie kwapią do €.
          • szwampuch58 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 08:11
            Bla bla und osmiorniczki,kartofel
            • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 12:29
              szwampuch58 napisał:

> Bla bla und osmiorniczki,kartofel

Nie zdziwię się jak jesteś kolejnym Nickiem snajpera.
            • pozytonium Bla bla und osmiorniczki,kartofel 17.08.23, 22:56
              szwampuch58 napisał:

> Bla bla und osmiorniczki,kartofel

Zdecyduj się co chcesz na kolację.
        • zlamas-kutany Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 07:59
          szwampuch58 napisał:

> Ty tak serio czy rzniesz gupa?
          >

Głupa to rżnie Qrwizja
        • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 08:19
          "Ty tak serio czy rzniesz gupa?"

Owszem ptysiu, ja tak zupełnie serio. O ograniczaniu suwerenności państw członkowskich Trybunał Sprawiedliwości orzekł już w 1964 roku, więc doprawdy nie ma w tym niczego nowego.
          • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 21:09
            sverir napisał:

> Owszem ptysiu, ja tak zupełnie serio. O ograniczaniu suwerenności państw członk
            > owskich Trybunał Sprawiedliwości orzekł już w 1964 roku, więc doprawdy nie ma w
            > tym niczego nowego.

Chyba zauważałeś, czy czytając Twój wpis z Twoim komentarzem trzeba wyciągnąć wniosek, że przyjęcie euro byłoby szkodliwe dla Polski chociażby ze względów patriotycznych.
            Czy taki miałeś zamiar?
            • wariant_b Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 21:42
              adam.eu napisał:

> Chyba zauważałeś, czy czytając Twój wpis z Twoim komentarzem trzeba wyciągnąć wniosek,
              > że przyjęcie euro byłoby szkodliwe dla Polski chociażby ze względów patriotycznych.

A skąd taki wniosek? Trybunał Sprawiedliwości, czyli obecnie TSUE jest starszy niż Unia
              Europejska i wspólna waluta Euro, ale jego orzeczenia nawet z 1964 roku nadal obowiązują.
              Państwa zgodziły się przestrzegać przyjętych umów nawet w sytuacji, gdy nie są one zgodne
              z ówczesnym prawodawstwem poszczególnych krajów. Jest to ograniczeniem suwerenności.

Unia nie nakłada na kraje członkowskie obowiązku wprowadzenia wspólnej waluty.
              Kiedyś zadeklarowaliśmy taki zamiar, ale potem rozmyśliliśmy się i nadal mamy PLN.
              • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 22:05
                Wariant_b:

"A skąd taki wniosek? Trybunał Sprawiedliwości, czyli obecnie TSUE jest starszy niż Unia
                Europejska i wspólna waluta Euro, ale jego orzeczenia nawet z 1964 roku nadal obowiązują.
                Państwa zgodziły się przestrzegać przyjętych umów nawet w sytuacji, gdy nie są one zgodne
                z ówczesnym prawodawstwem poszczególnych krajów. Jest to ograniczeniem suwerenności."

Ależ ja tego nie neguję!
                Ale wyrażenie "utrata suwerenności" ma mocno negatywne znaczenie. A w tym przypadku moim zdaniem jest wręcz przeciwnie szczególnie ze względu na podział świata na coraz to bardziej zarysowujące się bloki. Polska mając euro byłaby bardziej chroniona przez inne kraje mające euro, bowiem to byłoby w interesie całej wspólnoty, a nawet w czasie ewentualnej wojny to mogłoby być dodatkowym politycznym i gospodarczym atutem dla innych, aby wspierać Polskę.
                A i w czasie pokoju zintegrowana i współpracująca ze sobą UE jest silniejszym i stabilniejszym partnerem dla innych światowych graczy, wspólnie ma się większą siłę negocjacyjną.
                A PIS praktycznie i skutecznie gra na osłabienie UE.
                • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 16.08.23, 17:49
                  "Ale wyrażenie "utrata suwerenności" ma mocno negatywne znaczenie."

"Utrata suwerenności" owszem, natomiast ograniczenie raczej neutralne, jednak tak czy inaczej wszystko sprowadza się do semantyki. Faktem jest, że członkostwo w UE oznacza ograniczenie suwerenności - jest to praktycznie wpisane w filary tej organizacji.

"Polska mając euro byłaby bardziej chroniona przez inne kraje mające euro, bowiem to byłoby w interesie całej wspólnoty, a nawet w czasie ewentualnej wojny to mogłoby być dodatkowym politycznym i gospodarczym atutem dla innych, aby wspierać Polskę."

Euro ma swoje wady i zalety, rozpatrując przystąpienie do strefy należy pamiętać o jednych i o drugich. To, co mówisz o wsparciu Polski, może przypominać wspieranie Grecji, które akurat było ze szkodą dla większości państw strefy.
                  • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 16.08.23, 19:15
                    sverir napisał:

> "Ale wyrażenie "utrata suwerenności" ma mocno negatywne znaczenie."
                    >
                    > "Utrata suwerenności" owszem, natomiast ograniczenie raczej neutralne, jednak t
                    > ak czy inaczej wszystko sprowadza się do semantyki. Faktem jest, że członkostwo
                    > w UE oznacza ograniczenie suwerenności - jest to praktycznie wpisane w filary
                    > tej organizacji.
                    ++++++++++
                    Członkowstwo nie oznacza ograniczenia suwerenności. Suwerenność to:
                    "Suwerenność państwa obejmuje niezależność w sprawach wewnętrznych i zewnętrznych."
                    To, że zgodziliśmy si3mę rozwiązywać problemy wspólnotowo nie oznacza braku niezależności. I tak będzie do czasu gdy ktoś nas tej niezależności pozbawi. Na pewno nie wtedy kiedy godzimy się aby inni wykonywali za nas to co uznamy za tego godne. Jeśli nie mamy wędzarni i organizujemy z kimś to z faktu że ustaliła się consensualnie jakaś kolejność wędzenia nie wynika brak naszej niezależności. Możemy z umowy się wycofać na ustalonych uprzednio warunkach.
                    • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 16.08.23, 21:15
                      "Członkowstwo nie oznacza ograniczenia suwerenności"

A jednak Trybunał Sprawiedliwości miał inne zdanie. Spieraj się europejskim orzecznictwem, nie ze mną.
                  • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 09:34
                    sverir napisał:

> Euro ma swoje wady i zalety, rozpatrując przystąpienie do strefy należy pamięta
                    > ć o jednych i o drugich. To, co mówisz o wsparciu Polski, może przypominać wspi
                    > eranie Grecji, które akurat było ze szkodą dla większości państw strefy.

W przypadku referendum w 2003 r o przystąpieniu Polski do UE też się zastanawiałem nad wadami i zaletami bycia we wspólnocie.
                    • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 22:06
                      "W przypadku referendum w 2003 r o przystąpieniu Polski do UE też się zastanawiałem nad wadami i zaletami bycia we wspólnocie."

I bardzo mądrze postąpiłeś, niejako wbrew kampanii prounijnej, która zakładała same zalety w UE.
            • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 16.08.23, 17:31
              "Chyba zauważałeś, czy czytając Twój wpis z Twoim komentarzem trzeba wyciągnąć wniosek, że przyjęcie euro byłoby szkodliwe dla Polski chociażby ze względów patriotycznych."

Czytając mój wpis równie dobrze można wyciągnąć wniosek, że eklerki są lepsze niż pączki, ale w obu przypadkach będzie to o tyle nieuprawniony wniosek, że nie napisałem o tym słowa.
              • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 09:24
                Sverir:

"Czytając mój wpis równie dobrze można wyciągnąć wniosek, że eklerki są lepsze niż pączki, ale w obu przypadkach będzie to o tyle nieuprawniony wniosek, że nie napisałem o tym słowa."

Większość lubiących pączki lubi też eklerki i odwrotnie. Trudno jest mieć i nie mieć europejską walutę za główny środek płatniczy w Polsce i jako walutę do rozliczeń międzynarodowych.

Ale z ciekawości, czy w przypadku pytania na referendum, czy jesteś za przyjęciem Euro przez Polskę, jak byś odpowiedział?
                Dodatkowe założenia, że referendum byłoby poza terminem wyborów i że Polska spełniałaby warunki do przyjęcia Euro.
                • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 22:07
                  "Ale z ciekawości, czy w przypadku pytania na referendum, czy jesteś za przyjęciem Euro przez Polskę, jak byś odpowiedział?"

Na chwilę obecną byłbym przeciw, dopóki nie upewniłbym się, że EBC nie powtórzy już numeru z Grecją dla ratowania przede wszystkim niemieckiej, nie greckiej gospodarki.
                  • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 18.08.23, 09:10
                    sverir napisał:

> Na chwilę obecną byłbym przeciw, dopóki nie upewniłbym się, że EBC nie powtórzy
                    > już numeru z Grecją dla ratowania przede wszystkim niemieckiej, nie greckiej g
                    > ospodarki.

Warto też pamiętać o skutecznym ataku Sorosa na funta sterlinga 30 lat temu.
                    I mimo wszystko działalność EBC, jego niezależność trudno porównywać z niezależnością od polityki Glapińskiego.
    • qwardian Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 11.08.23, 20:22
      Przecież posiadanie Euro i transakcje w Euro są legalne w Polsce. My nie chcemy likwidacji złotówki.
      • x2468 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 11.08.23, 21:57
        wy to znaczy kto? Czynownicy Putina, on tez nie chce pozbyć się rubla.
        • qwardian Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 06:49
          Możesz się pozbyć rubli, kupując Euro w kantorze..
          • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 02:17
            qwardian napisał:

> Możesz się pozbyć rubli, kupując Euro w kantorze..

Chyba nikt teraz nie kupuje tej makulatury. Za Rubla nie kupisz nawet centa.
        • fallen_sorcerer Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 10:33
          x2468 napisał:

> wy to znaczy kto? Czynownicy Putina, on tez nie chce pozbyć się rubla.

Większość Polaków nie chce, z różnych powodów. Mi się szata graficzna banknotów euro nie podoba, za bardzo pastelowe, orzełka w koronie brakuje.
      • adam.eu Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 12.08.23, 08:17
        qwardian napisał:

> Przecież posiadanie Euro i transakcje w Euro są legalne w Polsce. My nie chcemy
        > likwidacji złotówki.

Ruble też są legalne i nawet sąsiadujemy z państwem, w którym te ruble są walutą narodową.
      • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 14:56
        qwardian napisał:

> Przecież posiadanie Euro i transakcje w Euro są legalne w Polsce. My nie chcemy
        > likwidacji złotówki.
        ++++++
        dużo was? Pytam gdyż strata czasu uczyć dwóch czy dwoje, a po takiej odpowiedzi wskazane. Dolarami też moźna placić a o likwidacji złotówki dla nich nie biega, jqk też na rzecz franka róźnego czy rubla
    • snajper55 Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 12.08.23, 02:13
      zlamas-kutany napisał:

> Takie kłamstwo usłyszałem ogladając dzisiejszy najlepszy program satyryczny w n
      > aszej historii, program nazywa się "Teleexpress"

To nie jest kłamstwo. Własna waluta jest oczywiści elementem suwerenności. Suwerenność traci się też częściowo podpisując umowy międzynarodowe czy wstępując do organizacji międzynarodowych. Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i setki innych organizacji, do których nalży Polska.

S.
      • zlamas-kutany W PRLu mieliśmy własną walutę i co? 12.08.23, 08:44
        snajper55 napisał:

> zlamas-kutany napisał:
        >
        > > Takie kłamstwo usłyszałem ogladając dzisiejszy najlepszy program satyrycz
        > ny w n
        > > aszej historii, program nazywa się "Teleexpress"
        >
        > To nie jest kłamstwo. Własna waluta jest oczywiści elementem suwerenności. Suwe
        > renność traci się też częściowo podpisując umowy międzynarodowe czy wstępując d
        > o organizacji międzynarodowych. Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i set
        > ki innych organizacji, do których nalży Polska.
        >
        > S.

Byliśmy suwerenni?
      • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 13.08.23, 08:21
        "Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i setki innych organizacji, do których nalży Polska"

Nie, z wymienionych UE, NATO, ONZ i setek innych organizacji tylko UE ogranicza suwerenność, bo tylko w ramach UE następuje transfer kompetencji państwowych na rzecz organizacji ponadnarodowej.
        • wariant_b Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 09:01
          sverir napisał:

"Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i setki innych organizacji,
          do których nalży Polska"

> Nie, z wymienionych UE, NATO, ONZ i setek innych organizacji tylko UE ogranicza suwerenność

No właśnie - należałoby się zastanowić, czy ogranicza, czy zwiększa.
          Jakie racje przemawiają za tym, by uznać, że im państwo słabsze, tym bardziej suwerenne.
          • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 12:41
            wariant_b napisał:

> No właśnie - należałoby się zastanowić, czy ogranicza, czy zwiększa.
            > Jakie racje przemawiają za tym, by uznać, że im państwo słabsze, tym bardziej
            > suwerenne.

Ograniczanie samorządności samorządów jest dobre, a państw nie? Dlaczego? Czy to ma coś wspólnego z tym, że euro nie można drukować ile się chce i rozdawać swoim, a suwerenne złotówki można?
            • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 13:07
              oby.watel napisał:

> wariant_b napisał:
              >
              > > No właśnie - należałoby się zastanowić, czy ogranicza, czy zwiększa.
              > > Jakie racje przemawiają za tym, by uznać, że im państwo słabsze, tym bar
              > dziej
              > > suwerenne.
              >
              > Ograniczanie samorządności samorządów jest dobre, a państw nie? Dlaczego? Czy t
              > o ma coś wspólnego z tym, że euro nie można drukować ile się chce i rozdawać sw
              > oim, a suwerenne złotówki można?

To już zamknęli drukarnie €? Czy drukują na potęgę?

https://stooq.pl/c/?s=eurpln&c=3d&t=l&a=lg&b
              • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 14:19
                pozytonium napisał:

> To już zamknęli drukarnie €? Czy drukują na potęgę?

Zamknęli. W Unii inflacja HICP wynosi 6,4%, w Polsce 11%. Przy czym te unijna średnia obejmuje polskie 11% i węgierskie 19,9%. W strefie ruro inflacja wynosi 5,5%. Dokładnie połowę polskiego.
                • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 14:42
                  oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                  >
                  > > To już zamknęli drukarnie €? Czy drukują na potęgę?
                  >
                  > Zamknęli. W Unii inflacja HICP wynosi 6,4%, w Polsce 11%. Przy czym te unijna ś
                  > rednia obejmuje polskie 11% i węgierskie 19,9%. W strefie ruro inflacja wynosi
                  > 5,5%. Dokładnie połowę polskiego.

Spokojnie. Wszystko wokół mnie tanieje.
                  Wolny rynek.
                  Cenę za kg ziemniaków możesz sobie wymyśleć np. 100/kg. Tylko kto od ciebie to kupi?
                  • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 15:06
                    pozytonium napisał:

> Spokojnie. Wszystko wokół mnie tanieje.
                    > Wolny rynek.
                    > Cenę za kg ziemniaków możesz sobie wymyśleć np. 100/kg. Tylko kto od ciebie to
                    > kupi?

Ja piszę o strefie ruro, a Ty o czym? Co Ci staniało wokół? Rzuć przykładem. Jak kupowałem mleko w proszku dla niemowląt i płaciłem dwa lata temu 9,90 zł, niedawno kosztowało 15,90, a teraz płacę 19,90 zł. Nie wygląda mi to na obniżkę ceny.
                    • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 15:09
                      oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                      >
                      > > Spokojnie. Wszystko wokół mnie tanieje.
                      > > Wolny rynek.
                      > > Cenę za kg ziemniaków możesz sobie wymyśleć np. 100/kg. Tylko kto od cieb
                      > ie to
                      > > kupi?
                      >
                      > Ja piszę o strefie ruro, a Ty o czym? Co Ci staniało wokół? Rzuć przykładem. Ja
                      > k kupowałem mleko w proszku dla niemowląt i płaciłem dwa lata temu 9,90 zł, nie
                      > dawno kosztowało 15,90, a teraz płacę 19,90 zł. Nie wygląda mi to na obniżkę ce
                      > ny.

Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                      Roczne dziecko już zaczyna mówić.
                      • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 16:15
                        pozytonium napisał:

> Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                        > Roczne dziecko już zaczyna mówić.

I dlatego mleko staniało, z 9,90 Zł na 19,90 zł?
                        • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 20:13
                          oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                          >
                          > > Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                          > > Roczne dziecko już zaczyna mówić.
                          >
                          > I dlatego mleko staniało, z 9,90 Zł na 19,90 zł?

Roczne dziecko dalej na pokarmie dla niemowlaków?
                      • qwardian Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 20:24
                        pozytonium napisał:

> Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                        Roczne dziecko już zaczyna mówić.

:)
                        • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 21:39
                          qwardian napisał:

> pozytonium napisał:
                          >
                          > > Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                          > Roczne dziecko już zaczyna mówić.

>
                          > :)

obywatel (z kropką gdzieś pośrodku) ma 3-4 letniego niemowlaka :)
                          I tak trzymać.
                      • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 06:33
                        "Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                        Roczne dziecko już zaczyna mówić."

A słyszałeś o tym, że można mieć na przykład dwoje dzieci?
                        • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 22:54
                          sverir napisał:

> "Ile u ciebie trwa okres niemowlęcy?
                          > Roczne dziecko już zaczyna mówić."
                          >
                          > A słyszałeś o tym, że można mieć na przykład dwoje dzieci?

Kaczory chyba zaczęły mówić w tym samym czasie.
                    • fallen_sorcerer Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 22:14
                      oby.watel napisał:

> Ja piszę o strefie ruro, a Ty o czym? Co Ci staniało wokół? Rzuć przykładem.

Euro staniało.
                      • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 22:25
                        fallen_sorcerer napisał:

> Euro staniało.

Ale mleko podrożało. I sardynki w oleju.
                        • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 23:43
                          oby.watel napisał:

> fallen_sorcerer napisał:
                          >
                          > > Euro staniało.
                          >
                          > Ale mleko podrożało. I sardynki w oleju.

Karmisz niemowlęta sardynkami?
                          • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 23:45
                            pozytonium napisał:

> Karmisz niemowlęta sardynkami?

Olejem.
                            • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 00:59
                              oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                              >
                              > > Karmisz niemowlęta sardynkami?
                              >
                              > Olejem.

Mineralnym...
                              • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 01:01
                                pozytonium napisał:

> Mineralnym...

Jadalnym. To nie są sardynki wyprodukowane w przetwórni zarządzanej przez działacza PiS-u.
                                • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 01:04
                                  oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                                  >
                                  > > Mineralnym...
                                  >
                                  > Jadalnym. To nie są sardynki wyprodukowane w przetwórni zarządzanej przez dział
                                  > acza PiS-u.

Dalej jesteś ograniczony.
                        • fallen_sorcerer Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 08:21
                          oby.watel napisał:

> Ale mleko podrożało. I sardynki w oleju.

No cóż, krowy należy ubić, bo emitują gazy cieplarniane. To nie wróży dobrze cenom mleka:

strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/klimat/irlandia-krowy-fitfor55
                          • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 08:35
                            fallen_sorcerer napisał:

> oby.watel napisał:
                            >
                            > > Ale mleko podrożało. I sardynki w oleju.
                            >
                            > No cóż, krowy należy ubić, bo emitują gazy cieplarniane. To nie wróży dobrze ce
                            > nom mleka:
                            >
                            > strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/klimat/irlandia-krowy-fitfor55
                            ++++
                            A co z tobą, też emitujesz.
                          • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 21:51
                            fallen_sorcerer napisał:

> oby.watel napisał:
                            >
                            > > Ale mleko podrożało. I sardynki w oleju.
                            >
                            > No cóż, krowy należy ubić, bo emitują gazy cieplarniane. To nie wróży dobrze ce
                            > nom mleka:
                            >
                            > strefainwestorow.pl/w-zielonej-strefie/klimat/irlandia-krowy-fitfor55

Biedni Irlandczycy. Ichnie krowy za dużo pierdzą.
              • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 06:33
                "To już zamknęli drukarnie €? Czy drukują na potęgę?"

Abstrahując od innego meritum, to chcesz udowodnić "drukowanie" euro pokazując jego kurs w stosunku do PLN? Trochę to abstrakcyjne.

Tu masz informację o "druku" euro w formie tabelarycznej i na wykresie:
                tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m1

A tu, jeśli wolisz bardziej opisowe:
                www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/ecb.md2304~e08274ebea.pl.html

"Druk" owszem, następuje, ale jak można zaobserwować na obrazku, następują też spadki w obiegu euro.
        • snajper55 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 12:47
          sverir napisał:

> "Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i setki innych organizacji, do który
          > ch nalży Polska"
          >
          > Nie, z wymienionych UE, NATO, ONZ i setek innych organizacji tylko UE ogranicza
          > suwerenność, bo tylko w ramach UE następuje transfer kompetencji państwowych n
          > a rzecz organizacji ponadnarodowej.

Każda organizacją do której Polska należy ogranicza nasza suwerenność, ponieważ każda narzuca Polsce zasady, do których Polska zobowiązana jest się stosować.

S.
          • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 06:36
            "Każda organizacją do której Polska należy ogranicza nasza suwerenność, ponieważ każda narzuca Polsce zasady, do których Polska zobowiązana jest się stosować"

Ale tylko Unia tworzy koncepcję prymatu swojego prawa nad prawem krajowym. Każda inna organizacja nie uzurpuje sobie prawa do prymatu swoich ustaleń nad najwyższymi prawami krajowymi.
        • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 14.08.23, 04:41
          sverir napisał:

> "Naszą suwerenność ogranicza UE, NATO, ONZ i setki innych organizacji, do który
          > ch nalży Polska"
          >
          > Nie, z wymienionych UE, NATO, ONZ i setek innych organizacji tylko UE ogranicza
          > suwerenność, bo tylko w ramach UE następuje transfer kompetencji państwowych n
          > a rzecz organizacji ponadnarodowej.
          ++++++++
          Przynależność Polski do organizacji międzynarodowych jest dobrowolna co oznacza posiadanie przez Polskę niezależności. Wstąpienie do każdej skutkuje korzyściami ( inaczej sensu wiązać się składkami nie byłoby), a to w oczywistym następstwie wywołuje także zobowiązania wzajemne. Te są znane w czasie wstępowania albo wypracowywane w trakcie przynależności. To jak regulamin forum. Nikt nie jest do niczego zmuszamy a więc wpisuje albo wPISuje się suwerennie
          Często w skutek wzajemnych państwa członkowskie na rzecz wybranych związków państw dobrowolnie rezygnują z uprawnień. Przykładowo na rzecz Unii Polska oddała pierwszeństwo prawu wspólnotowemu przed krajowym.
          Tu obecnemu ciemnemu ludowi wypadałoby wskazać jak dojni starają się robić mu wodę z mózgu, znaczy, zmanipulować go. Unia pozostawia dowolność dojnym w zakresie władztwa sądownictwem. TO OZNACZA jedynie organizację sądownictwa. Np. ilość szczebli odwoławczych, liczbę sędziów w sądach, ich umundurowanie, rodzaj kapelusza, wysokość wynagrodzenia, czy wiek, dając im swobodę w wyborze kulinarnych zainteresowań. Tej swobody nie ma już w stosowaniu systemu prawa i ustawodastwa. W tym zakresie przyjęro arbitralność TSUE czy trybunału praw człowieka.

Jest jedyny obszar sponiewieranej polskiej suwerenności, to idiotyczny konkordat.
          • sverir Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 06:40
            "Przynależność Polski do organizacji międzynarodowych jest dobrowolna co oznacza posiadanie przez Polskę niezależności."

Poprzez przynależność Polska ogranicza sobie prawo do wykonywania władzy na terytorium państwa. Nie pieprz proszę o braku tych ograniczeń, ponieważ to jest konsekwentnie stosowana zasada od początku istnienia wspólnot europejskich, że ta niezależność państw członkowskich jest ograniczana. Owszem, państwo może wystąpić ze Wspólnot, ale dopóki tego nie zrobi, w pewnych obszarach podporządkowany jest de facto innym państwom. Już więcej racji Snajper, że na swój sposób przynależność do dowolnej organizacji ogranicza niezależność niż Ty ze swoim przekonaniem, że członkostwo w UE w niczym nas nie ogranicza.
            • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 07:37
              sverir napisał:

> "Przynależność Polski do organizacji międzynarodowych jest dobrowolna co oznacz
              > a posiadanie przez Polskę niezależności."
              >
              > Poprzez przynależność Polska ogranicza sobie prawo do wykonywania władzy na ter
              > ytorium państwa. Nie pieprz proszę o braku tych ograniczeń, ponieważ to jest ko
              > ++++++++++++
              A ty paciorku po co bierzesz się do czytania jeśli nie masz ku temu kwalifikacji. Z tybami w półkulach też tak licho że nawet ostatnie olejenie nie pomoże. Tym zakończę, panie chłopie kochany, o intelekcie rodem partii intelektualnego szrotu, ograniczenia, a ograniczenia suwerenmości to nie takie samo.
              A teraz kończ już czytanie, bo ona nie polega jedynie na układaniu literek w szereg, a używanie epitetów ujawnia znaczną liczbę protez w miejscu szarych komórek.
              • snajper55 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 09:06
                ireneo napisał(a):

> A ty paciorku po co bierzesz się do czytania jeśli nie masz ku temu kwalifikacj
                > i. Z tybami w półkulach też tak licho że nawet ostatnie olejenie nie pomoże. Ty
                > m zakończę, panie chłopie kochany, o intelekcie rodem partii intelektualnego sz
                > rotu, ograniczenia, a ograniczenia suwerenmości to nie takie samo.
                > A teraz kończ już czytanie, bo ona nie polega jedynie na układaniu literek w sz
                > ereg, a używanie epitetów ujawnia znaczną liczbę protez w miejscu szarych komór
                > ek.

Czym jest ograniczenie suwerenność państwa? To jest sytuacja, w które władze państwa nie mogą podjąć jakich decyzji, tylko muszą sie podpizadkowac decyzjom władz zewnętrznych. Chyba się zgodzisz?

Czy przynależność do NATO ogranicza naszą suwerenność? Tak, ponieważ, na przykład, nie możemy podjąć decyzji o stosowaniu w wojsku dowolnej amunicji, gdyż jesteśmy zobowiani stosować amunicję wybraną przez NATO.

Tak jest z każdą organizacją, do której Polska należy.

S.
                • ireneo Re: 17.08.23, 20:12
                  snajper55 napisał:

> ireneo napisał(a):
                  >

>

>
                  > Czym jest ograniczenie suwerenność państwa? To jest sytuacja, w które władze pa
                  > ństwa nie mogą podjąć jakich decyzji, tylko muszą sie podpizadkowac decyzjom wł
                  > adz zewnętrznych. Chyba się zgodzisz?
                  >
                  > Czy przynależność do NATO ogranicza naszą suwerenność? Tak, ponieważ, na przykł
                  > ad, nie możemy podjąć decyzji o stosowaniu w wojsku dowolnej amunicji, gdyż jes
                  > teśmy zobowiani stosować amunicję wybraną przez NATO.
                  >
                  > Tak jest z każdą organizacją, do której Polska należy.
                  >
                  > S.
                  ++++++++
                  Byłoby to ograniczeniem suwerenności gdyby państwo o takiej ewentualności nie wiedziało, w co wątpię. Nawet rezygnacja z nie jest ograniczeniem suwerenności a wyrazem tejże. Państwo niesuwerenne nie ma możliwości z czegoś rezygnować dla innych wartości, a bywa do tego zmuszane. Zazwyczaj rezygnuje się z czegoś aby innym to równoważyć. W każdej takiej sytuacji suwerenność przejawia się możliwością wycofania się z umów.
                  • sverir Re: 17.08.23, 22:20
                    "Państwo niesuwerenne nie ma możliwości z czegoś rezygnować dla innych wartości, a bywa do tego zmuszane"

Oczywiście - przy czym ten przymus nie musi następować pod lufami karabinów, może nastąpić pod reżimem podpisanych umów międzynarodowych. Suwerenność jest ograniczana każdorazowo, gdy państwo ma ograniczoną zdolność do stanowienia i egzekwowania władzy na swoim terenie - wszystko jedno, czy na skutek okupacji, czy na skutek przystąpienia do międzynarodowej organizacji. Okupanta można pogonić, z organizacji można wystąpić- do tego czasu państwo ma ograniczoną suwerenność.
                    • ireneo Re: 18.08.23, 06:54
                      sverir napisał:

> "Państwo niesuwerenne nie ma możliwości z czegoś rezygnować dla innych wartości
                      > , a bywa do tego zmuszane"
                      >
                      > Oczywiście - przy czym ten przymus nie musi następować pod lufami karabinów, mo
                      > że nastąpić pod reżimem podpisanych umów międzynarodowych. Suwerenność jest ogr
                      > aniczana każdorazowo, gdy państwo ma ograniczoną zdolność do stanowienia i egze
                      > kwowania władzy na swoim terenie - wszystko jedno, czy na skutek okupacji, czy
                      > na skutek przystąpienia do międzynarodowej organizacji. Okupanta można pogonić,
                      > z organizacji można wystąpić- do tego czasu państwo ma ograniczoną suwerenność
                      > .
                      ++++++++
                      Termin suwerenność to nie stan w jakim państwo się znajduje a jego potencja. Co oznacza zdolniść do decydowania.
                      Może na przykładzie. Jeśli ktoś dla zbicia wagi narzuca sobie reżim dietetyczny, np. postny podobny chlopu biednemu na przednówku, to nie można mówić - dzięki bogu, zbiedniał wreszcie:). Faktycznie, to mógł, oszczędzając na jedzeniu, bogacić się.
                      To powinno ułatwić zatrybienie, pod warunkiem zdolności do, śladowego choć, abstrakcyjnego myślenia. Co ci dopomósz buk. NaPISałem.
                    • wariant_b Re: 18.08.23, 08:50
                      sverir napisał:

> Suwerenność jest ograniczana każdorazowo, gdy państwo ma ograniczoną zdolność
                      > do stanowienia i egzekwowania władzy na swoim terenie ...

Ale Konstytucja w swoim pierwszym punkcie mówi:
                      Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli.
                      Czy jeśli przestaje nim być, to takie państwo można uznać za suwerenne?

Jeśli władza w państwie ogranicza zdolność obywateli do stanowienia i egzekwowania
                      prawa na swoim terenie, to czy takie państwo pozostaje suwerenne?
                      Inaczej mówiąc, czy suwerenność dyktatora jest suwerennością państwa. Czy będąc
                      zniewolonym w sprawach wewnętrznych można być suwerennym w sprawach zewnętrznych?
                    • adam.eu Re: 18.08.23, 09:17
                      sverir napisał:

> "Państwo niesuwerenne nie ma możliwości z czegoś rezygnować dla innych wartości
                      > , a bywa do tego zmuszane"
                      >
                      > Oczywiście - przy czym ten przymus ...............
                      ...............................

I mamy już tak suwerenne państwa, że olbrzymia część obywateli obawia się wprowadzenia stanu wyjątkowego w przypadku złych notować PISu przed wyborami.
                      A już moim zdaniem niewykluczone, że w tej sprawie mogą liczyć na pomoc Łukaszenki.
    • m.c.hrabia Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 12.08.23, 08:23
      kraje które nie są suwerenne!

Austria, Belgia, Cypr, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Luksemburg, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Słowacja, Słowenia i Włochy
      • snajper55 Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 12:48
        m.c.hrabia napisał:

> kraje które nie są suwerenne!
        >
        > Austria, Belgia, Cypr, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Luksemburg, Hiszpan
        > ia, Holandia, Irlandia, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Słowacja, Słow
        > enia i Włochy

Żaden kraj nie jest całkowicie suwerenny. Może Korea Północna.

S.
      • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 15.08.23, 21:59
        m.c.hrabia napisał:

>
        > Austria, Belgia, Cypr, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Luksemburg, Hiszpan
        > ia, Holandia, Irlandia, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Słowacja, Słow
        > enia i Włochy
        +++++++
        Jeszcze Watykan. Nie dość że sam niesuwerenny to jeszcze nas, znaczy Polaków, niewoli z targowickim przyzwoleniem tymczasowego dojnego rządu. Tfu.
      • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 17.08.23, 22:41
        m.c.hrabia napisał:

>
        > enia i Włochy

Grecja sfinansowała niemieckie załamanie gospodarki.
        Z krajów niesuwerennych to np. Szwecja, Dania, Czechy, a z poza UE: Szwajcaria i Norwegia.
        Euro jest walutą lokalną. Miało szansę być światową, ale przespało ten okres. Spread wynosi ca 4E-3. Z tym da się żyć. Dziennie notowania mają większą zmianę kursu niż spread.
        Obecnie € jest warte w Świnoujściu 4.36 zł.
    • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 12.08.23, 10:48
      Suwerenność to nieograniczony dostęp do maszyn drukarskich. No i suwerenność to możliwość zarabiania na spreadzie. To możliwość manipulacji kursem. To pewność importerów i eksporterów, że tanio zaimportują we wtorek, gdy złoty jest mocny i drogo sprzedadzą we czwartek, gdy osłabnie. To wreszcie pewność, że dług nie zwiększy się nagle o kilkadziesiąt miliardów, gdy złoty poleci jak rubel.
      • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 12:37
        oby.watel napisał:

> Suwerenność to nieograniczony dostęp do maszyn drukarskich. No i suwerenność to
        > możliwość zarabiania na spreadzie. To możliwość manipulacji kursem. To pewność
        > importerów i eksporterów, że tanio zaimportują we wtorek, gdy złoty jest mocny
        > i drogo sprzedadzą we czwartek, gdy osłabnie. To wreszcie pewność, że dług nie
        > zwiększy się nagle o kilkadziesiąt miliardów, gdy złoty poleci jak rubel.

Nie pamiętam kiedy ostatni raz płaciłem gotówką.
        • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 12:42
          pozytonium napisał:

> Nie pamiętam kiedy ostatni raz płaciłem gotówką.

Byłeś u specjalisty? Podobno pomaga zjadanie kilku jabłek dziennie.
          • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 13:04
            oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
            >
            > > Nie pamiętam kiedy ostatni raz płaciłem gotówką.
            >
            > Byłeś u specjalisty? Podobno pomaga zjadanie kilku jabłek dziennie.

Sugerujesz, że jabłka są dobre na gotówkę?
            • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 14:21
              pozytonium napisał:

> Sugerujesz, że jabłka są dobre na gotówkę?

Nie, na kłopoty z pamięcią.
              • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 14:37
                oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                >
                > > Sugerujesz, że jabłka są dobre na gotówkę?
                >
                > Nie, na kłopoty z pamięcią.

Pamięć mam raczej dobrą.
                • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 15:09
                  pozytonium napisał:

> Pamięć mam raczej dobrą.

Znakomitą, skoro zapomniałeś o czym kilkadziesiąt minut wcześniej nie pamiętałeś.
                  • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 15:11
                    oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                    >
                    > > Pamięć mam raczej dobrą.
                    >
                    > Znakomitą, skoro zapomniałeś o czym kilkadziesiąt minut wcześniej nie pamiętałe
                    > ś.
                    >

To przywara wieku niemowlęcego, o czym poniżej.
                    • oby.watel Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 16:15
                      pozytonium napisał:

> To przywara wieku niemowlęcego, o czym poniżej.

Gryź jabłka dopóki masz czym.
                      • pozytonium Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 20:14
                        oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                        >
                        > > To przywara wieku niemowlęcego, o czym poniżej.
                        >
                        > Gryź jabłka dopóki masz czym.

Mam zęby jak koń :)
                        10 lat młodsza żona nie ma już połowy :) Jak dożyje moich lat, to może zostaną jej parę.
        • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna walut 13.08.23, 13:02
          pozytonium napisał:

> Nie pamiętam kiedy ostatni raz płaciłem gotówką.
          +++++++
          No to dojni mają rekomendacje dla zakazu latania z gotówką po marchew bo kupujesz ją bez gotówki. Cosik mi zaświtalo, że akurat tę marchew czy jaja będzie moźna i gotówką nadal.
          A co do gotówki to taki obrazek:
          ""Jak to, przecież to kwota, którą uzgodniliśmy za gazetę" - przekonywał ojciec Rydzyk. - Przez kilkanaście minut ojciec Rydzyk z głównym właścicielem odpychali od siebie sterty pieniędzy na stole - opowiada Szmak. Ojciec dyrektor przekonywał, że w bankach pracują wścibskie urzędniczki, pytają, skąd pieniądze, dla kogo? Lepiej tego uniknąć
          Zapewne twoich przelewów na marchewkę nie ścibią w US, jak komtura toruńskkeho milionów w reklamówce.
          Na prawdę myślałeś, że życie w Polsce toczy się wokoło ciebie?
    • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 13.08.23, 09:33
      zlamas-kutany napisał:

> Takie kłamstwo usłyszałem ogladając dzisiejszy najlepszy program satyryczny w n
      > aszej historii, program nazywa się "Teleexpress" i na daje go Qrwizja zwana dla
      > jaj TVP INFO.
      > Chciałoby się tych idiotów zapytać , czy naprawdę uważają, ze Niemcy i Francja
      > z walutą Euro są nie suwerenne?
      > Jezu! Czy nikt tego naprawdę nie widzi , ze Qrwazja ma kuku na Muniu?
      ++++++++++
      Nie ma dzisiaj samowystarczalnych państw, a takimi byłyby suwerenne.
      Takie tezy TVPIS są idiotyczne w sytuacji kiedy zobowiązujemy się w umowach np. do otwarcia granic. Podobnie tyczy to podatków, a także wspólnej armii na wypadek agresji. Takie agitki to podżeganie do wyjścia z Unii. Polacy takim skrytym podżegaczom mówią NIE! Nie dadzą się skurduplować.
    • privus Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 13.08.23, 19:35
      Gapiński pokazał, jaki młyn można zrobić z tej suwerennej waluty rewaloryzowanej od potrzeby rządzących.
    • privus Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 16.08.23, 23:56
      zlamas-kutany napisał:

> Chciałoby się tych idiotów zapytać , czy naprawdę uważają, ze Niemcy i Francja...

Nie pieprz Pietrze wieprze pieprzem...
      Suwerenność gospodarcza nie może być rozumiana jako autarkia czy budowanie ideologicznych barier. Polega na tym, że kierunek polityki gospodarczej jest dostosowany do możliwości i bagażu przeszłości, który niesiemy ze sobą dostosowany i ukierunkowany na szanse i aspiracje przyszłości. A to nie jest to samo, co autarkia.
    • ireneo Re: "Elementem suwerenności jest własna waluta" 18.08.23, 09:14
      Szukałem strawnego dla ogółu przykładu.obrazującego istotę suwerenności. Termin całkowicie abstrakcyjny więc nke należy dziwić się trudnością w rozumirniu.Może więc tak:
      Do.lokowania pieniędzy w bankach nawet ciemny lud już przywykł, choć trudno było mu się pogodzić, z tym że plastikowa karta bankowa może równoważyć jego majątek, kwotę, którą fizycznie oddał do banku w placówce obsługi . Miał w sienniku 100 zł i wszystko oddał w zamian za pokwitowanie. Czy stał się biedakiem, nędzarzem przez to? Nie jest nadal suwerenem swojej cennej kasy. Może nawet zyskać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka