Dodaj do ulubionych

Ratujcie Holendrzy mnie biją!

06.10.23, 13:31
Ratujcie Holendrzy mnie biją!

Zatrzymanie dwóch zawodowych piłkarzy Legii Warszawa w Alkmaar grozi konfliktem dyplomatycznym pomiędzy Polską a Holandią. Poseł do Parlamentu Europejskiego Patryk Jaki wnioskował o debatę nadzwyczajną:). Polski premier rozmawiał na temat zamieszek z ustępującym premierem Markiem Rutte. Minister bezpieczeństwa Dilan Yesilgöz nie chce słyszeć żadnej krytyki pod adresem policji i stwierdza, że ​​w Polsce powinna ona „najpierw przyjrzeć się własnemu klubowi”:).

To tak po krótce na temat nowego serialu pod tytułem "Zdobywamy Niderlandy"
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 13:58
      Jeżeli komuś się chce zaczerpnąć informacji drugiej strony to proszę www.ad.nl/binnenland/poolse-regering-woest-na-arrestaties-profvoetballers-yesilgoz-kijk-eerst-naar-je-eigen-club~aed2bc57/
      Wszystko wskazuje na to, ze polska prasa i pisi politycy znowu wdepnęli w gówno jakie przygotowali im kibole.
      • 99venus Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 12:08
        Polska Norma.
        Czego się nie robi 2 tygodnie przed wyborami.
    • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 14:46
      Bicie piany. Powinni najpierw zapoznać się z faktami, a nie od razu wywoływać wojenkę. Są nagrania wideo, zdjęcia. Wystarczy bez emocji przejrzeć dostępny materiał i jest jasne, ze na stadionie i przed nim popełniono wiele poważnych kryminalnych czynów. Włącznie z uszkodzeniem ciała jednego z ochraniarzy.
      Jak zwykle mamy w ocenie polityków i działaczy sportowych napad na niewinnych, prawdziwych patriotów.

KONFERENCJA LEGII PO WYDARZENIACH W HOLANDII . "TO NIE BYŁ INCYDENT" eurosport.tvn24.pl/pilka-nozna/liga-konferencji/2023-2024/dariusz-mioduski-na-konferencji-w-warszawie-dzien-po-meczu-az-alkmaar-legia-w-lidze-konferencji-i-sk_sto9825744/story.shtml
      🤮🤮🤮
      • hordol Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:01
        uszkodzono ciało jednemu z ochroniarzy?
        • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:07
          Leży w szpitalu. Poturbowany, złamana ręka.
          • hordol Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:23
            eee dali sobie rade z antycovidowcami , to z legią też
            twitter.com/i/status/1477624939113029634
            a na dodatek nie naruszali praw człowieka
            • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:01
              Źródła De Telegraaf podają.
              Zatrzymani piłkarze to Josué Pesqueira i Radovan Pankov. Teraz potwierdziła to policja. Josué grał w VVV-Venlo w Eredivisie w sezonie 2010/2011.

Para uderzyła ochroniarza o ścianę przy wyjściu ze stadionu prowadzącym do autobusu zawodników. Według protokołu wyjście było wówczas zamknięte ze względu na sytuację bezpieczeństwa wokół stadionu. Było już sporo niepokojów i istniały obawy, że kibice obu klubów szukają między sobą konfrontacji na zewnątrz.

Jak podaje wiele źródeł, ofiara doznała złamania łokcia i wstrząśnienia mózgu. Sam AZ nie chce zbyt wiele na ten temat powiedzieć. „Nasza odpowiedź nadejdzie później” – mówi rzecznik Wiebe Nelissen. „Jesteśmy w kontakcie z czworobokiem i władzami”. Czworokąt składa się z AZ, burmistrza, policji i Prokuratury. „Na pewno coś wyjdzie od nas wszystkich, ale nie tylko jednego, dwóch, trzech. Najpierw chcemy sprawdzić fakty.”

Po napaści na ochroniarza piłkarze wyważyli zamknięte drzwi stadionu AFAS prowadzące do autobusu kopniąc je. Część polskich dzieci, prawdopodobnie mieszkających w Holandii, zrobiła kilka zdjęć z zajścia oraz z kilkoma innymi zawodnikami Legii.

Po stwierdzeniu nadużycia i zauważeniu ze dwóch podejrzanych weszło do autobusu uzbrojona jednostka mobilna zdecydowała się wejść do pojazdu, aby uniemożliwić podejrzanym ucieczkę. Jak poinformował rzecznik policji w nocy z czwartku na piątek, doszło tam do dwóch zatrzymań. Policja nie jest w stanie na ten moment powiedzieć, co dokładnie się wydarzyło.

Z krążących w mediach społecznościowych zdjęć wynika, że ​​w pobliżu autobusu doszło do potyczek pomiędzy policją a przedstawicielami Legii. Jak podaje TVP Sport, uderzony został także prezes i właściciel klubu AZ. Policja twierdzi, że nie może nic na ten temat powiedzieć i spodziewa się uzyskać więcej informacji w piątek rano.
              • sverir Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 08:37
                Aha, zatrzymali piłkarzy Legii, bo kibole Legii szykowali się do zadymy i szukali konfrontacji. Ciekawe, że nie zatrzymali piłkarzy AZ i działaczy tego klubu. Bo przecież skoro to kibice Legii byli takim zagrożeniem, to chyba prędzej oberwałoby się holenderskiemu klubowi, nie polskiemu?

Nie, tak nie było. Zapewne strona polska nie przedstawia obiektywnego obrazu sytuacji, ale jestem przekonany, że holenderska również nie. Okazjonalne doniesienia o profilowaniu w wykonaniu holenderskiej policji pochodzą nie tylko z Polski, ale też z Anglii czy z Włoch. Mam nadzieję, że sprawa faktycznie zostanie wyjaśniona na wyższym szczeblu, niż na poziomie holenderskich wesołków.
                • szwampuch58 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 09:19
                  Ciekawą sprawą jest jak to pospolite bydło reaguje histerycznie, gdy potraktuje się je, jak pospolite bydło...
                  • sverir Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 10:38
                    Nie ma w tym nic ciekawego. Kobiety organizowały swoje przemarsze pomimo zakazu, więc to naturalne, że zostały potraktowane tak, jak zostały potraktowane.

Aaa, ty o kibicach, działaczach i piłkarzy piszesz. No tak, tak, oczywiście. Słusznie, im się należało za łamanie prawa.
                • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 10:52
                  sverir napisał:

> Aha, zatrzymali piłkarzy Legii, bo kibole Legii szykowali się do zadymy i szuka
                  > li konfrontacji.
                  .
                  ? szczególnie Prezes Mioduski sie szykował
                  - co jeszcze wymyslisz ?
                  aby usprawiedliwiać łamanie prawa przez holenderskie służby ?
                  • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:06
                    aheniutek
                    godzinę temu
                    - Nie jestem fanem Legii i jej kibiców ale sytuacja mnie mocno oburzyła. Uważam, że agresja Holendrów podszyta jest po prostu najprymitywniejszych rasizmem i antypolonizmem, który wcale jak ktoś zna temat nie jest nowością. Bo złanie prezesa klubu i zatrzymanie piłkarzy jest poniżające i karygodne. Jest to odzwierciedlenie postawy Holendrów i ich stereotypów do Polaków. Akurat nie ma żadnych udokumentowanych zdarzeń ukazujących w złym świetle kibiców Legii z tego meczu. A skandalem dla mnie jest przygotowanie i zorganizowanie antypolskich działań mających na celu niewpuszczanie kibiców, którzy pokonali ponad 1000 km do miasta żeby mogli coś zjeść i się napić. Ponadto kwestia wydawania biletów 80 km poza miejscem meczu jest absurdalna. Może dajmy się poczuć holenderskim kibicom przy okazji meczu rewanżowego podobnie. Niech odbiorą bilety w Suwałkach, przed meczem zamknijmy ich w getcie w Piasecznie, a po spotkaniu niezależnie od wyniku spuścimy łomot działaczom i zapomnijmy do pierdla paru piłkarzy na 48. A co tam. Niech poczują się jak gó....
                    • adam111115 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:11
                      Znając was to byście rozbijali witryny sklepów holenderskich. Macie efekty swojej polityki wstawania z kolan.
                    • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:18
                      > - Nie jestem fanem Legii i jej kibiców ale

I od razu można przyjąć jego wypowiedz jako 100% prawdziwą i obiektywną. Forumowe pisie trolle również tak piszą. "Jestem zwolennikiem lewicy", tak piszą:)
                • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:14
                  > Aha, zatrzymali piłkarzy Legii, bo kibole Legii szykowali się do zadymy i szukali konfrontacji.

Noooo, a ochraniarz sam się pobił tylko dlatego aby można było zaaresztować dwóch piłkarzy.
    • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:11
      5 Pytanie w referendum:
      - Czy chcesz wprowadzenia w Polsce praworządności na wzór UE np.Holandia?
      • mateusz.urbanski Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:26
        niegracz napisał:

> 5 Pytanie w referendum:
        > - Czy chcesz wprowadzenia w Polsce praworządności na wzór UE np.Holandia?
        >
        Niegraczu, pytanie musi być z tezą, jak pozostałe 4
        Np.:
        Czy chcesz wprowadzenia praworządności w PL na wzór UE, np Holandii, by zapewnić bezpieczeństwo na stadionach i eliminowac chuligańskie ekscesy pseudokibiców
        • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 17:41
          mateusz.urbanski napisał(a):

> niegracz napisał:
          >
          > > 5 Pytanie w referendum:
          > > - Czy chcesz wprowadzenia w Polsce praworządności na wzór UE np.Holandia
          > ?
          > >
          > Niegraczu, pytanie musi być z tezą, jak pozostałe 4
          > Np.:
          > Czy chcesz wprowadzenia praworządności w PL na wzór UE, np Holandii, by zapewni
          > ć bezpieczeństwo na stadionach i eliminowac chuligańskie ekscesy pseudokibiców
          ..

Oczywiście p[odałem tylko w skrócie:
          - Pytanie 5
          > Czy chcesz wprowadzenia praworządności w PL na wzór UE, np Holandii,
          np. by poilicja miała prawo bez pytania dawac z liścia Prezesom ?
          \ a piłkarzy aresztowac bez podania przyczyny ?

-
          • walden2002 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 13.10.23, 20:21
            Jestem za.
      • 99venus Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 12:11
        Ja CHCĘ!!!!
        • yoma Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 08.10.23, 10:17
          Ja też :)
    • szwampuch58 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:33
      Hupca pisowska
    • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 15:41
      Ułanki na gościnnych występach.
    • adam111115 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:01
      Siejesz wiatr, zbierasz burze. Materializacja polityki pis na tym przykładzie. Zniechęcili do Polaków cała Europę więc nic dziwnego że wrogość idzie również w drugą stronę. Macie kibole to co chcieliście. Dalej popierajcie pis to przestaną was wpuszczać gdziekolwiek.
      • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:06
        > nic dziwnego że wrogość idzie również w drugą stronę.

W tym wypadku nie widzę żadnej wrogości. Chuliganów należy wyłapywać i osądzać w areszcie. Nie ma pozwolenia na przemoc na stadionach i na prowokowanie burd.

Wielu polskich patriotów przejechało do Holandii bez ważnego biletu na mecz. Po co w takim razie tam pojechali i na co liczyli?
        • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:42
          www.sport.pl/pilka/7,64946,30271436,klub-az-i-miasto-alkmaar-wydaly-oficjalne-oswiadczenie-niewiarygodny.html#s=BoxOpMT
      • 99venus Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 12:13
        Ale ten zakaz powinien dotyczyć pisich.
        • pozytonium Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 13:33
          99venus napisał:

> Ale ten zakaz powinien dotyczyć pisich.

Z Portugalii i Serbii :)
    • yabbaryt Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 16:54
      podziwiam tych którzy nie znając faktów tak łatwo ferują jedyne słuszne wyroki
    • stefan4 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 17:13
          ,,Minister nie chciała nic słyszeć o krytyce policji. "To piłka nożna, więc
          zachowujcie się, jak należy i nie polegajcie na policji. Robimy to dla
          zabawy. Taka jest idea" ''

No właśnie, idea jest taka, że sport to zabawa, a nie ,,honor'' czy ,,patriotyzm''. Kto chce, niech się bawi w to, a kto woli inne zabawy, to w co innego. A kiedy jakaś zabawa wymaga zatrudniania ochroniarzy, to należałoby zastanowić się nad jej delegalizacją.

Wyobrażacie sobie? Nie ma kiboli, nie ma dzikich wrzasków, nie ma ciągłych doniesień o burdach na stadionach — jak byłoby pięknie...

- Stefan
      • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 18:28
        > A kiedy jakaś zabawa wymaga zatrudniania ochroniarzy, to należałoby zastanowić się nad jej delegalizacją.
        • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 18:33
          pies.na.czarnych napisała:

> > A kiedy jakaś zabawa wymaga zatrudniania ochroniarzy, to należałoby zasta
          > nowić się nad jej delegalizacją
          .
          >

Sorry. Wysłało się :) Zabawę w PiS chcesz zdelegalizować.
          Łamanie ochraniarzom rąk i walenia ich po łbie nazywasz zabawą? Zabawa w wchodzenie na stadion bez biletu to jest dobra dla dzieciaków, a nie dla prawdziwych patriotów.
          • stefan4 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 06.10.23, 23:03
            pies.na.czarnych:
            > Łamanie ochraniarzom rąk i walenia ich po łbie nazywasz zabawą?

No własnie dlatego piłka nożna powinna zostać zdelegalizowana. Nie sama gra, bo nikomu nie szkodzi, jak małolaty sobie pokopią po szkole. Ale nie powinno być mistrzostw międzynarodowych. Bo piłka nożna ma potencjał skłaniania ludzi do łamania rąk i walenia po łbie. Na zawodach tenisa, czy skoków do wody, nie ma niczego takiego.

pies.na.czarnych:
            > Zabawa w wchodzenie na stadion bez biletu to jest dobra dla dzieciaków, a nie dla prawdziwych
            > patriotów.

No, co Ty? To w czym by się przejawiał patryjotyzm?

- Stefan
            • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 07:27
              Tuska haratał w gałę
              a milczy w tej sprawie;
              krytykuje policję ale ..polską..
              • stefan4 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:19
                niegracz:
                > Tuska haratał w gałę

A co to ma do rzeczy? Pokopać przedmiot nieożywiony, nawet i piłkę, każdemu wolno. Dziwię się Tuskowi, że go takie prymitywne zabawy bawiły, ale szkody z tego nie ma.

Problemem się to staje dopiero wtedy, gdy urządza się oficjalne zawody kopalnicze, szczególnie międzynarodowe, i dopuszcza do powstania klubów, środowisk działaczy, trenerów zatrudnionych za wielką kasę, handlu zawodnikami na jeszcze większą, kibolstwa, a szczególnie kibolstwa patriotycznego.

- Stefan
                • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 14:49
                  stefan4 napisał:

> niegracz:
                  > > Tuska haratał w gałę
                  >
                  > A co to ma do rzeczy? Pokopać przedmiot nieożywiony, nawet i piłkę, każdemu wo
                  > lno. Dziwię się Tuskowi, że go takie prymitywne zabawy bawiły, ale szkody z te
                  > go nie ma.
                  >
                  > Problemem się to staje dopiero wtedy, gdy urządza się oficjalne zawody kopalnic
                  > ze, szczególnie międzynarodowe, i dopuszcza do powstania klubów, środowisk dzia
                  > łaczy, trenerów zatrudnionych za wielką kasę, handlu zawodnikami na jeszcze wię
                  > kszą, kibolstwa, a szczególnie kibolstwa patriotycznego.

. serio to napisałeś?
                  zlikwidowac piłke nozna ? :))
                  • szwampuch58 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 14:56
                    Stefek ma sportowego swira
                  • walden2002 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 13.10.23, 20:38
                    Wygląda na zloty mutantów.
    • hordol swoich też biją 06.10.23, 22:03
      fb.watch/nw8iE_fs9y/
      co prawda nie są tak brutalni jak polska policja
    • pozytonium Wylosowano Portugalczyka i Serba 07.10.23, 07:23

> Ratujcie Holendrzy mnie biją!

Słuszną mają tam linię.
    • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 08:32
      autorze wątku-= nawet nie czytasz Gazety Wyborczej!

cytuję:\

- holenderscy fani wszczynają burdy niezależnie od rozgrywek

W środę Atletico Madryt grało u siebie z Feyenoordem Rotterdam w Lidze Mistrzów (3:2). W mediach społecznościowych pojawiły się relacje, w których widać kiboli rotterdamskiego zespołu, którzy zaatakowali fanów Atletico na ich stadionie, a według doniesień jedno dziecko potrzebowało pomocy medycznej po uderzeniu krzesłem. W następstwie tego doszło do starć z hiszpańską policją. Dziennik "AS" poinformował, że po całym zajściu aresztowanych zostało sześciu kibiców Feyenoordu
      • stefan4 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:24
        niegracz:
        > autorze wątku-= nawet nie czytasz Gazety Wyborczej!

A po co miałby czytywać strony sportowe jakiejkolwiek gazetki? Mimo prezentowanych na tych stronach trzeciorzędnych ploteczek, one zieją nudą.

niegracz:
        > cytuję:\
        >
        > - holenderscy fani wszczynają burdy niezależnie od rozgrywek

Nie ,,holenderscy'' tylko ,,futbolowi''. Burdy wszczynają ,,fani piłkarscy'' (czyli kibole) niezależnie od przynależności państwowej. Wszczynanie burd jest immanentną cechą futbolowego kibolstwa.

- Stefan
      • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:26
        Ten watek nie jest o holenderskich kibolach. Na YouTube masz filmy pokazujące jakie burdy robią kibole AZ, ale to nie ma nic wspólnego z aktualną sprawą.
        Chuligani stadionowi w całej Europie działają w podobny sposób, wywodzą się z podobnych środowisk. Jest to margines, z którym należy walczyć.
        • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 11:34

> Ten watek nie jest o holenderskich kibolach. Na YouTube masz filmy pokazujące j
          > akie burdy robią kibole AZ, ale to nie ma nic wspólnego z aktualną sprawą.
          > Chuligani stadionowi w całej Europie działają w podobny sposób, wywodzą się z p
          > odobnych środowisk. Jest to margines, z którym należy walczyć.
          >

• prze.nick Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 09:12
      A co na to Agnieszka Holland?
      • walden2002 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 13.10.23, 20:46
        O czym? O przeganianiu bydła? Tym Pani Agnieszka Holland się nie zajmuje.
    • pozytonium Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 12:42

> Pisowscy debile zrobili z tej sprawy aferę międzynarodową. Jeszcze chwila i ten
      > kretyn, minister zacznie mówić o czystkach etnicznych dokonywanych na Polakach

Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach.
      Których aresztowano nie wiadomo za co.
      Dla hołoty z Beneluksu ciężko jest odróżnić szeleszczący portugalski czy słowiański serbski od polskiego.
      • szwampuch58 Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 12:48
        Holota tam byla kartofel,ale z Warszawy
        • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 12:54
          szwampuch58 napisał:

> Holota tam byla kartofel,ale z Warszawy

Aresztowano Portugalczyka i Serba. Kopaczy zawodowych.
          • szwampuch58 Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 13:03
            W tym polskim klubie polowa kopaczy to emigranci
            • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 13:07
              szwampuch58 napisał:

> W tym polskim klubie polowa kopaczy to emigranci

Jak w każdym innym, ale chodziło ci chyba o imigrantów.
      • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 14:15
        > Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach.

Oczywiście to nie polscy patrioci narobili gnoju w Holandii. To jacyś imigranci narozrabiali. Pozyt już przygotowuje suwerena na wyniki śledztwa.
        • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:26

> > Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach.
          >
          > Oczywiście to nie polscy patrioci narobili gnoju w Holandii. To jacyś imigranci
          > narozrabiali. Pozyt już przygotowuje suwerena na wyniki śledztwa.

Nic mi o tym nie wiadomo. Wiem, że Holendrzy aresztowali Portugalczyka i Serba.
          • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:30
            > Nic mi o tym nie wiadomo.

Wy pisi nigdy nic nie wiecie, nie słyszeliście, nie czytaliście. To jesz wasz standard odpowiadania na wszystko.
            • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:44

> > Nic mi o tym nie wiadomo.
              >
              > Wy pisi nigdy nic nie wiecie, nie słyszeliście, nie czytaliście. To jesz wasz s
              > tandard odpowiadania na wszystko.

Tak donoszą wszystkie europejskie media. Aresztowano Portugalczyka.
              • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:48
                > Tak donoszą wszystkie europejskie media.

Skąd wiesz. Przecież poza rosyjskim nie znasz żadnego innego języka?
                Wszystkie media donoszą, ze aresztowano dwóch piłkarzy Legii.
                Pisz lepiej o zimowym paliwie. Na tym lepiej się znasz.:)
                • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 16:09

> > Tak donoszą wszystkie europejskie media.
                  >
                  > Skąd wiesz. Przecież poza rosyjskim nie znasz żadnego innego języka?
                  > Wszystkie media donoszą, ze aresztowano dwóch piłkarzy Legii.
                  > Pisz lepiej o zimowym paliwie. Na tym lepiej się znasz.:)

Portugalczyka i Serba :)
          • prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:37
            www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9316442,ambasador-holandii-w-polsce-daphne-bergsma-przybyla-do-msz-jaki-jest.html
            Wiceszef MSZ Paweł Jabłoński napisał w piątek na platformie X (dawniej Twitter), że "w związku z wiarygodnymi, bardzo niepokojącymi informacjami o dyskryminacyjnych działaniach holenderskich służb wobec obywateli RP m.in. na terenie miasta Alkmaar, do MSZ została na jutro wezwana Ambasador Królestwa Niderlandów". (PAP)

• prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:38
            Pani burmistrz Alkmaar nienawidzi Polaków
            wdzięczność Holendrów za pomoc w II WŚ
            • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:51
              prze.nick napisał:

> Pani burmistrz Alkmaar nienawidzi Polaków
              > wdzięczność Holendrów za pomoc w II WŚ

Pewnie jej przodek służył w SS Viking.
              Tak swoją drogą nie może kochać też i swego króla, ponieważ Beatrycze (jego matka) wywodzi się z Jagiellonów.
              • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:54
                😂

Znowu zapomniałeś wziąć tych pomarańczowych.
                • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 16:12

> 😂
                  >
                  > Znowu zapomniałeś wziąć tych pomarańczowych.

Jeśli chcesz z kimś rozmawiać to cytuj wypowiedź. Choć fragment. Inaczej opowiadasz o sobie.
              • prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 15:56
                sport.interia.pl/klub-legia-warszawa/news-kto-rozpetal-awanture-w-alkmaar-mioduski-wskazuje-bez-wahani,nId,7071458
                Antypolskie nastroje w Alkmaar. "Atmosfera była nakręcana od kilku dni"- To się wzięło od pani burmistrz. To ona powiedziała w prasie, że nie życzy sobie Polaków w mieście. A potem wyciągała ich z restauracji i kazała jechać do Hagi. Ta atmosfera była nakręcana od kilku dni. Dla mnie to jest niewyobrażalnym skandalem - oznajmił sternik warszawskiego klubu na specjalnie zwołanej konferencji prasowej. - To się wzięło od pani burmistrz. To ona powiedziała w prasie, że nie życzy sobie Polaków w mieście. A potem wyciągała ich z restauracji i kazała jechać do Hagi. Ta atmosfera była nakręcana od kilku dni.~ Dariusz MioduskiFunkcję burmistrza Alkmaar od czerwca 2021 roku sprawuje 55-letnia Anja Schouten. Wcześniej pełniła w mieście funkcję m.in. kierownika operacyjnego straży
                pożarnej oraz szefowej departamentu jednostki policji North Holland. Zasiadała też w zarządzie Holenderskiego Instytutu Bezpieczeństwa Publicznego.
                Mioduski zapewnił, że nie pozwoli, by winą za incydent obarczać kogokolwiek z obozu Legii.  - Wydarzyło się coś, co nie miało precedensu na skalę światową. I zarazem coś, czego nie odpuścimy. Zrobimy wszystko, żeby zmienić narrację, która pojawia się w mediach holenderskich, że to myśmy się do wszystkiego przyczynili w jakiś sposób. Dzięki Bogu udało nam się parę tych rzeczy nagrać - powiedział prezes klubu z Łazienkowskiej. - Zapraszamy do Polski, zapraszamy na Legię, pokażemy wam, jak wygląda bezpieczeństwo, gościnność i dobra atmosfera - zwrócił się do strony holenderskiej. 

• stefan4 Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 17:09
                pozytonium:
                > Tak swoją drogą nie może kochać też i swego króla, ponieważ Beatrycze
                > (jego matka) wywodzi się z Jagiellonów.

Ale pewnie z linii bocznej, bardzo bocznej, może nawet z nieprawego łoża (czyli lewackiego)...

Lepiej nie rozwijaj tego wątku, bo skończy się tak, jak ten o husarzach na konikach polnych pompujących w październiku grudniowe paliwo.

- Stefan
                • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 17:20
                  :)
                • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 17:37
                  stefan4 napisał:

> pozytonium:
                  > > Tak swoją drogą nie może kochać też i swego króla, ponieważ Beatrycze
                  > > (jego matka) wywodzi się z Jagiellonów.
                  >
                  > Ale pewnie z linii bocznej, bardzo bocznej, może nawet z nieprawego łoża (czyli
                  > lewackiego)...
                  >
                  > Lepiej nie rozwijaj tego wątku, bo skończy się tak, jak ten o husarzach na koni
                  > kach polnych pompujących w październiku grudniowe paliwo.

Koniki polskie to inteligentne stworzenia. Inaczej by nie przeżyły zimy w lesie. Porównanie ich do pompiarzy jest kalumnią.

• stefan4 husarz na koniku POLNYM 08.10.23, 11:18
                    stefan4:
                    > skończy się tak, jak ten o husarzach na konikach polnych

pozytonium:
                    > Koniki polskie to inteligentne

Dlaczego polskie? Koniki polne są międzynarodowe.

- Stefan
                    • pozytonium Re: husarz na koniku POLNYM 13.10.23, 21:10
                      stefan4 napisał:

> stefan4:
                      > > skończy się tak, jak ten o husarzach na konikach polnych
                      >
                      > pozytonium:
                      > > Koniki polskie to inteligentne
                      >
                      > Dlaczego polskie? Koniki polne są międzynarodowe.

Bo to nasz rasa, tak jak araby wywodzą się z Arabii, a achał-tekińskie z Turkmenistanu.
                      Wszystkie osiągają zbliżone rozmiary. Nie znam się na achał-tekińskich, ich charakterze. Araby potrafią być agresywne. Polskie są łagodne, jak baranki.
                      Krzyżując je z innymi rasami możesz dostać takiego konia, jak potrzebujesz, jednocześnie łagodnego i silnego.
                      Sam konik polski jest zwierzęciem wyjątkowo odpornym. Może żyć przy -20*C jak i przy +35*C. Jest wyjątkowo silny.
                      Konik polski - charakter
                      Koniki polskie można zdecydowanie określić jako zwierzęta bardzo łagodne i bardzo pojętne. W połączeniu z ich dobrym chodem, a także odpornością na trudne warunki i niewybrednością pokarmową spowodowało to, że były używane w wielu różnych dziedzinach życia. Ta niewielka rasa, dzięki swoim licznym cechom adaptacyjnym, przez cały rok może przebywać poza stajnią.

Koniki polskie a użyteczność
                      Dzięki swojemu dobremu zdrowiu, wytrwałości i zaradności w trudnych sytuacjach koniki polskie były chętnie używane przez rolników w ich gospodarstwach rolnych, a także w transporcie. Jego zalety sprawiły, że również wojsko rozważało ich wykorzystanie. Jednak potulność i łagodność koników polskich okazała się jednak dużo ważniejsza przy wykorzystaniu ich do celów rekreacyjnych - idealnie nadają się na wycieczki konne i rajdy. Są również nieocenione podczas hipoterapii ze względu właśnie na swój charakter oraz pokrój. Zdarza się, że zostają wykorzystywane do ciągnięcia lekkich zaprzęgów. Najważniejszymi jednak zastosowaniami koników polskich jest pielęgnacja krajobrazu podczas wypasania oraz stanowią one rezerwę genetyczną w hodowlach i wykorzystywane są do prób odtworzenia gatunku tarpana.

Co najważniejsze. Te konie nie muszą być podkute. Wyprawiając się hen nie musisz szukać kowala, ani go ze sobą ciągnąć. Nie musisz też ciągnąć za sobą owsa czy innej karmy.
                      Jest wyjątkowo silny i wytrzymały, na grzbiecie może nieść 130 kg, bez problemu. Albo ciągnąć wóz ważący pół tony. Obecnie trwa odtwarzanie rasy. Pewnie powstaną inne krzyżując je np. z achałtejami. Choć nie wiem, czy te można już eksportować bez stracenia głowy. Dawniej eksport achałteja = kara śmierci dla eksportera.

Dziko żyjące koniki, to sprytne bestie dbające np. o ptaki gniazdujące na ziemi. Pielęgnują łąki zostawiając co jakiś czas kępy traw na zmyłkę. Mnóstwo ich. W co którejś jest gniazdo ptasie. Chronią ptaki, atakując drapieżniki. Nawet rudy lis się nie prześlizgnie.
          • prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 16:26
            sport.interia.pl/pilka-nozna/liga-konferencji/news-josue-i-pankov-wydali-oswiadczenia-odnosnie-zatrzymania-w-al,nId,7073377
            Josue zabrał głos po skandalu w Alkmaar
            W sobotę do sprawy odniósł się Portugalczyk w mediach społecznościowych.
            Nadal nie mogę zrozumieć, co wydarzyło się w Alkmaar. Grałem w wielu krajach, w wielu klubach i nigdy nie spotkałem się z takim traktowaniem ze strony bezpieczeństwa i policji. Ich agresja i prowokacje były niewyobrażalne i niedopuszczalne~ napisał Portugalczyk."Chciałbym podziękować osobom z klubu, prezesowi i polskim władzom, które zrobiły wiele, aby wyjaśnić tę sytuację i nam pomóc. Teraz jestem szczęśliwy, że mogę być z żoną i córką, które również przeżywają obecnie trudne chwile w związku z tą sytuacją. Dziękuję za wsparcie i wiadomości od wszystkich osób. Więcej miłości, szacunku i pokoju" - dodał.

• prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 16:27
            Dzień po opuszczeniu aresztu 28-latek na łamach portalu legia.net wystosował oświadczenie dotyczące wydarzeń z Alkmaar.Piłkarze Legii złożyli zeznania. Szokująca decyzja Holendrów"Chciałbym podziękować wszystkim legionistom, ludziom wewnątrz klubu oraz naszemu odważnemu i dumnemu właścicielowi i prezesowi Dariuszowi Mioduskiemu. Teraz jeszcze bardziej cieszę się, że wybrałem ten klub, ponieważ promuje on te same wartości, które wyznaję: honor, godność, dumę, rodzinę" - stwierdził Serb."Szczególne podziękowania składam Premierowi RP Mateuszowi Morawieckiemu, który stanął za nami i pokazał, że jest człowiekiem odważnym, honorowym i życzliwym, a także Polakom, którzy z powodzeniem prezentują się w świecie. Do wczoraj miałem jeden dom, którym była Serbia, ale od dziś za swój drugi dom uważam Warszawę i Polskę. Ja i moja rodzina nigdy tego nie zapomnimy" - zakończył.
            Czytaj więcej na sport.interia.pl/pilka-nozna/liga-konferencji/news-josue-i-pankov-wydali-oswiadczenia-odnosnie-zatrzymania-w-al,nId,7073377
            • pozytonium Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 08.10.23, 00:53
              prze.nick napisał:

> Dzień po opuszczeniu aresztu 28-latek na łamach portalu legia.net wystosował oś
              > wiadczenie dotyczące wydarzeń z Alkmaar.Piłkarze Legii złożyli zeznania. Szokuj
              > ąca decyzja Holendrów"Chciałbym podziękować wszystkim legionistom, ludziom wewn
              > ątrz klubu oraz naszemu odważnemu i dumnemu właścicielowi i prezesowi Dariuszow
              > i Mioduskiemu. Teraz jeszcze bardziej cieszę się, że wybrałem ten klub, poniewa
              > ż promuje on te same wartości, które wyznaję: honor, godność, dumę, rodzinę" -
              > stwierdził Serb."Szczególne podziękowania składam Premierowi RP Mateuszowi Mora
              > wieckiemu, który stanął za nami i pokazał, że jest człowiekiem odważnym, honoro
              > wym i życzliwym, a także Polakom, którzy z powodzeniem prezentują się w świecie
              > . Do wczoraj miałem jeden dom, którym była Serbia, ale od dziś za swój drugi do
              > m uważam Warszawę i Polskę. Ja i moja rodzina nigdy tego nie zapomnimy" - zakoń
              > czył.

> Czytaj więcej na sport.interia.pl/pilka-nozna/liga-konferencji/news-josue-i-pankov-wydali-oswiadczenia-odnosnie-zatrzymania-w-al,nId,7073377

A mógł zgnić w holenderskim areszcie :(
              • pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 08.10.23, 00:56
                Nie rozpłacz się pozyt. Serb to jest przecież prawie Rosjanin :)
                • niegracz Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 08.10.23, 09:57

> Nie rozpłacz się pozyt. Serb to jest przecież prawie Rosjanin :)
                  >
                  Nie rozpłacz się nad Halickim; to prawie Polak.

• pies.na.czarnych Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 08.10.23, 11:40
                    Co ty mi tu q... jakiegoś POwiaka cytujesz? :)
          • prze.nick Re: Nie Polakach, a Portugalczykach i Serbach. 07.10.23, 16:29
            Do sprawy wcześniej odniósł się właściciel Legii."To co się stało jest dla mnie absolutnym skandalem. Przez wiele lat jeżdżę na mecze od Kazachstanu po Portugalię i widziałem kilka sytuacji, np. gdy autobus z naszą drużyną był atakowany przez kibiców rywali, ale nigdy nie widziałem, żeby drużyna i członkowie sztabu, zarządu, byli atakowani przez ochronę i policję. To precedens na skalę światową" - ocenił Mioduski na specjalnej zwołanej konferencji po powrocie z Holandii.Europejska Unia Piłkarska (UEFA) wszczęła śledztwo w tej sprawie. Do jej wyjaśnienia zostali wyznaczeni inspektorzy ds. Etyki i Dyscypliny tej organizacji.Sprawą zajmuje się także polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych.Jan Tomaszewski grzmi po skandalu w Alkmaar. Zaapelował do fanów Legii- Przekazaliśmy zdecydowany protest przeciw temu, co się działo w Alkmaar. Zwróciłem się z prośbą, aby sprawa została bardzo dokładnie wyjaśniona - powiedział w sobotę wiceszef MSZ Paweł Jabłoński po spotkaniu z ambasador Holandii w Polsce Daphne Bergsmą.- Mamy do czynienia z bardzo poważnymi podejrzeniami, że doszło do systemowych działań funkcjonariuszy państwa holenderskiego i miasta Alkmaar przeciwko obywatelom polskim. Zwróciłem się do pani ambasador z protestem przeciw tym działaniom, ale też z prośbą, aby sprawa została bardzo dokładnie wyjaśniona - mówił dziennikarzom wiceminister Jabłoński po tym spotkaniu.
            Czytaj więcej na sport.interia.pl/pilka-nozna/liga-konferencji/news-josue-i-pankov-wydali-oswiadczenia-odnosnie-zatrzymania-w-al,nId,7073377
    • m.c.hrabia Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 16:39
      jak zwykle biedni Polacy.
      • pozytonium Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 22:36
        m.c.hrabia napisał:

> jak zwykle biedni Polacy.

Co ma Portugalia do Polaków?
        • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 08.10.23, 00:54
          pozytonium napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > jak zwykle biedni Polacy.
          >
          > Co ma Portugalia do Polaków?
          >

Pozyt! Dlaczego nie wspominasz o Serbie? Boisz się, ze ludzie zaczną się pytać o jego koneksje z Moskwą?
    • niegracz Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 22:31
      powiedział europoseł Andrzej Halicki:

Halicki podkreślił też, że jest zaskoczony wszystkim, co spotkało legionistów. Zaznaczył, że przez całe spotkanie kibice z Warszawy zachowywali się odpowiedzialnie i nie dawali żadnego powodu do drastycznej interwencji.
      • pozytonium Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 22:35
        niegracz napisał:

> powiedział europoseł Andrzej Halicki:
        >
        > Halicki podkreślił też, że jest zaskoczony wszystkim, co spotkało leg
        > ionistów. Zaznaczył, że przez całe spotkanie kibice z Warszawy zachowywali się
        > odpowiedzialnie i nie dawali żadnego powodu do drastycznej interwencji.

Sprawy by nie było, gdyby na dołek nie trafił kopacz portugalski.
        Cała narracja się Holendrom sypnęła.
    • pozytonium Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 22:45

> Ratujcie Holendrzy mnie biją!

https://pbs.twimg.com/media/F71Zdg-WsAAXsHu?format=jpg&name=medium
      • stefan4 Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 08.10.23, 10:08
        pozytonium (mój przekład z pisma obrazkowego):
        > tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk,
        > tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk,
        > tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk, tusk.

No, to teraz jesteś już w głównym nurcie PPP (Płatnej Propagandy Partyjnej). Udało się!

- Stefan
      • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 07.10.23, 22:49
        Sorry to nie było w Warszawie :)
    • pies.na.czarnych Re: Ratujcie Holendrzy mnie biją! 13.10.23, 19:51
      Haha! Haha! Kaleta dzisiaj jakieś psy spuścił, a tu taki numer 🤗

Jak poinformowała UEFA na oficjalnej stronie, Komisja Kontroli, Etyki i Dyscypliny europejskiej federacji nałożyła na Legię grzywnę w wysokości 15 tysięcy euro oraz zakaz sprzedaży kibicom stołecznego klubu biletów na kolejny mecz w rozgrywkach UEFA za "zakłócanie spokoju publiczności". Oznacza, to, że kibice wicemistrzów Polski nie będą mogli dopingować swojego zespołu 26 października w Bośni i Hercegowinie w meczu 3. kolejki Ligi Konferencji ze Zrinjskim Mostarem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka