Dodaj do ulubionych

Ten ściek kosztował 2 150 000 zł

11.06.25, 15:06
Ten ściek kosztował 2 150 000 zł

Tomasz Sakiewicz wyprowadził pieniądze z fundacji banku PEKAO S.A. właśnie ukazał się komunikat o śledztwie.

Śledztwo w sprawie niegospodarności i oszustw na szkodę Fundacji Banku Pekao S.A., w okresie od 25 września 2023 r. do 14 listopada 2023 r. www.gov.pl/web/po-warszawa/sledztwo-w-sprawie-niegospodarnosci-i-oszustw-na-szkode-fundacji-banku-pekao-sa-w-okresie-od-25-wrzesnia-2023-r-do-14-listopada-2023-r

Śledztwo zostało wszczęte w dniu 20 lutego 2025 r. w związku z zawiadomieniem Naczelnik Zachodniopomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Szczecinie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Aktualnie, w toku postępowania przygotowawczego gromadzona jest dokumentacja sporządzona przez organy kontroli celno-skarbowej oraz dokumentacja dotycząca rozdysponowania środków dotyczących uzyskanych w ramach darowizn. Po uzyskaniu ww. dokumentacji zostanie ona poddana analizie pod kątem zgodności ich wykorzystania z celami statutowymi Fundacji Banku Pekao S.A. oraz zaplanowania ewentualnie innych czynności zmierzających do wyjaśnienia okoliczności sprawy.

Rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie
Prokurator Piotr Antoni Skiba
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 11.06.25, 17:08
      co za bzdura dla ciemnoty. Od kiedy to Fundacje płacą podatek od darowizny o ile pieniądze przeznaczają na cele statutowe zapisane w statucie.
      • don.kulawy Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 11.06.25, 17:10
        To u was w Komsomole macie również kursy polskiego prawa?
        • no-popis Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 11.06.25, 18:02
          don.kulawy napisał:

> To u was w Komsomole macie również kursy polskiego prawa?
          No i znowu złodziej aby się ukryć woła :łapać złodzieja!
          ..a komsomolec : łapać komsomolca aby się ukryć.
          A co do meritum tej bzdury Bodnara ani słowa.
          • bobislaw.borboje Analfabeci 13.06.25, 16:22
            Stopnie analfabetyzmu sa różne. Prości analfabeci nie potrafią czytać ani pisać. Analfabeci tzw. funkcjonalni potrafią czytać, ale nie potrafią zrozumieć tego, co przeczytali. Trzeci stopień analfabetyzmu prezentuje tu no-popis: on nie potrafi zrozumieć tego, co sam napisał.
            • don.kulawy Re: Analfabeci 13.06.25, 16:30
              > no-popis: on nie potrafi zrozumieć tego, co sam napisał.

😅
            • j-k wazne, ze ty potrafisz 13.06.25, 18:10
              bobislaw.borboje napisała:
              Trzeci stopień analfabetyzmu prezentuje tu no-popis: on nie potrafi zrozumieć tego, co sam napisał.

wazne, ze ty potrafisz
              to w koncu o to chodzi - by do pustych glowek dotarlo co trzeba.
              • bobislaw.borboje Re: wazne, ze ty potrafisz 14.06.25, 10:22
                > co trzeba

Co przyszło SMS-em z Nowogrodzkiej.
                • tapatik Re: wazne, ze ty potrafisz 14.06.25, 23:30

> > co trzeba
                  >
                  > Co przyszło SMS-em z Nowogrodzkiej.

Prezes ma komórkę?
                • j-k to obojetne. 14.06.25, 23:34
                  > Co przyszło SMS-em z Nowogrodzkiej.

to obojetne.
                  wazne ze do tfojej glowki dotarlo.
      • bobislaw.borboje Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 13.06.25, 16:19
        > o ile pieniądze przeznaczają na cele statutowe zapisane w statucie.

No właśnie. Potrafisz przeczytać, co sam napisałeś?

> Byłem fanatykiem wejścia Polski do Unii Europejskiej. Dzisiaj nie jestem! Czy to ja zmieniłem zdanie?

Jesteś klinicznym przykładem tych, o których śpiewał Poeta: "Pożarła ich galopująca prostytucja-ucja-ucja...

• j-k To ścieki Trzaskowskiego sa tansze... 11.06.25, 17:22
      sztuka kosztuje tylko 650 000 zl
      .
      www.facebook.com/mwosPL/posts/warszawa-publiczna-toaleta-za-650-tys-budowana-przez-4-lata-ma-trzaskowski-rozma/1144395217259690/
      • don.kulawy Re: To ścieki Trzaskowskiego sa tansze... 11.06.25, 17:29
        Oczywiście jak zwykle palisz głupa i udajesz, ze nie wiesz o co chodzi w tym śledztwie. Kliknij w link i oświecisz się.
        • j-k To faktycznie te ścieki Trzaskowskiego sa tansze.. 11.06.25, 17:53
          don.kulawy napisał:
          > Oczywiście jak zwykle palisz głupa i udajesz, ze nie wiesz o co chodzi w tym śl
          > edztwie. Kliknij w link i oświecisz się.

dziecko, prowadz dalej swoje wlasne sledztwo i nie zawracaj mi d... - co ja mam pisac.
          • no-popis Re: To faktycznie te ścieki Trzaskowskiego sa tan 11.06.25, 18:03
            j-k napisał:

> don.kulawy napisał:
            > > Oczywiście jak zwykle palisz głupa i udajesz, ze nie wiesz o co chodzi w
            > tym śl
            > > edztwie. Kliknij w link i oświecisz się.
            >
            >
            > dziecko, prowadz dalej swoje wlasne sledztwo i nie zawracaj mi d... - co ja ma
            > m pisac.
            Ten link wykazuje brak elementarnej wiedzy prawnej obecnej władzy lub realizację zasady eSBeckiej : pokaż człowieka a ja znajdę paragraf.
            • don.kulawy Re: To faktycznie te ścieki Trzaskowskiego sa tan 11.06.25, 18:05
              Komsomolski ekspert od spraw wszelakich. Doktorat sobie zrób 😅
              • bobislaw.borboje Re: To faktycznie te ścieki Trzaskowskiego sa tan 13.06.25, 16:24
                Koniecznie z kropką pisany. :)
                • j-k tak sie pisze 13.06.25, 18:12
                  > Koniecznie z kropką pisany. :)

tak sie pisze te niemieckie - ty forumowa bidulinko

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                  • don.kulawy Re: tak sie pisze 13.06.25, 18:51
                    To pisz po niemiecku. Szkoda, że nie potrafisz mimo, że pasiesz się w Niemczech już prawie 40 lat.
                    • j-k Re: tak sie pisze 14.06.25, 23:37
                      don.kulawy napisał:
                      > To pisz po niemiecku. Szkoda, że nie potrafisz mimo, że pasiesz się w Niemczech
                      > już prawie 40 lat.

potrafie , bidulinko.

chcesz moje niemieckie wiersze ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      • x2468 Re: To ścieki Trzaskowskiego sa tansze... 12.06.25, 21:08
        Tobie zawsze wystarczała stodoła i pole kukurydzy.
      • bobislaw.borboje Pisowski agitator 13.06.25, 16:25
        chyba podjął wypłatę.

j-k napisał:

• don.kulawy Re: Pisowski agitator 13.06.25, 16:32

> chyba podjął wypłatę.
          >
          > j-k napisał:
          >
          >

Wypłacili mu emeryturę, a Helga nie zdążyła jej zarekwirować.
    • tapatik Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 11.06.25, 17:34
      Tak zastanawiam się, czy jak zostanie skazany, a potem ułaskawiony, to czy będzie musiał tę kasę oddać?
      Czy ułaskawienie obejmuje tylko karę więzienia?
      Jak to jest?
      • j-k wyjasniam: 11.06.25, 18:01
        tapatik napisał:
        > Tak zastanawiam się, czy jak zostanie skazany, a potem ułaskawiony, to czy będzie musiał tę kasę oddać?
        > Czy ułaskawienie obejmuje tylko karę więzienia?
        > Jak to jest?

Tylko. ulaskawienie dotyczy tylko kary wiezienia - gdyz ulaskawienie nie jest uniewaznieniem wyroku.

Sad stwierdziwszy u ulaskawionego jakies pieniadze, moze w osobnym postepowaniu administracyjno-skarbowym zasadzic ich sekwestr.

PS: ale ulaskawiony przeciez to wie - i nie bedzie na wlasnym koncie trzymal jakichkolwiek pieniedzy :)))
        .

www.bankier.pl/wiadomosc/RPO-Prezydenckie-ulaskawienie-nie-polega-na-uniewaznieniu-prawomocnego-wyroku-8675530.html
        • tapatik Re: wyjasniam: 11.06.25, 18:38
          Ale może nie zdążyć przekazać domu żonie.
          • bobislaw.borboje Re: wyjasniam: 13.06.25, 16:27
            Ssakiewicz ma jakąś Ssakiewiczową?
            • tapatik Re: wyjasniam: 13.06.25, 23:13
              Rzeczywiście założyłem, że ma. Ale nawet jeśli nie ma, to może przekazać chałupę innemu członkowi rodziny, któremu ufa.
    • may_jazz Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 01:02
      Informacja bełkotliwa i durna. Sakiewicz nie jest przecież człowiekiem banku PKO S.A. zatem jeśli już kogoś wieszać to tego kto zaakceptował przelewy dla Sakiewicza.
      • no-popis Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 05:13
        may_jazz napisał:

> Informacja bełkotliwa i durna. Sakiewicz nie jest przecież człowiekiem banku PK
        > O S.A. zatem jeśli już kogoś wieszać to tego kto zaakceptował przelewy dla Saki
        > ewicza.
        Proste i oczywiste.
      • tapatik Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 20:01
        may_jazz napisał:

> Informacja bełkotliwa i durna. Sakiewicz nie jest przecież człowiekiem banku
        > PKO S.A.

Pekao SA, jeśli już. Mimo podobnej nazwy to są różne banki.

> zatem jeśli już kogoś wieszać to tego kto zaakceptował przelewy dla Sakiewicza.

Niekoniecznie. Sakiewicz otrzymał darowiznę, którą rozdysponował niezgodnie z przeznaczeniem, czyli ponosi większą odpowiedzialność od pracownika banku.
      • x2468 Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 21:16
        Wiadomo, Sakiewkiewicz rycerzem bez skazy i zmazy niepokalanej cioty.
      • bobislaw.borboje Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 13.06.25, 16:29
        Nie ma takiego banku "PKO SA". Są banki: PKO BP i PeKaO SA.
    • no-popis Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 04:42
      don.kulawy napisał:

> Ten ściek kosztował 2 150 000 zł
      >
      > Tomasz Sakiewicz wyprowadził pieniądze z fundacji banku PEKAO S.A. właśnie ukaz
      > ał się komunikat o śledztwie.
      Tomasz Sakiewicz bez wątpienia otrzymał tę kasę wskutek decyzji politycznej. To jasne i było to polityczne wspomaganie. Takie samo jak Trzaskowski wspomagał z funduszy warszawskich około 300 000 000 zł na inne , lewackie polityczne przedsięwzięcia takie jak : Fundację Prekursor, współpracującą z Sex Work Polska, prorosyjski Otwarty Dialog późniejszy właściciel Sok Z Buraka i wiele innych.
      Jedno od drugiego się nie różni w zakresie kwalifikacji prawnych.
      Mnie się nie podoba zarówno jedno jak i drugie bo nie jestem Kali, który te same czyny różnie ocenia w zależności co jest dobre dla Kalego a co złe lub jak w Twoim przypadku Pies co jest dobre dla Putina a co złe.
      Ty tutaj walczysz dla lewactwa i Putina, Negatiwum walczy dla prawactwa a ja czekam aż POPiS przepadnie w demokracji co może się wydarzyć demokratycznie w 2027 roku (Konfa!) lub na drodze poważnego kryzysu gospodarczego w Polsce i UE bo komuna tak zawsze upada.
      Zainteresuj się zagadnieniem podatku dochodowego lub zwrotem śrosków z darowizn Melona Owsiaka w zakresie środków, których nie przeznaczył na cele charytatywne ale na kampanię polityczną...tu jest przestępstwo i wykroczenie karno-skarbowe.
      • don.kulawy Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 20:03
        Pisz idioto do prokuratury.
      • tapatik Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 20:38
        Czy masz na myśli fundację Otwarty Dialog:
        pl.wikipedia.org/wiki/Fundacja_Otwarty_Dialog
        Bo z tego wpisu na Wiki wynika, iż fundacja ta nie jest prorosyjska lecz antyrosyjska.

Fundacja Prekursor rzeczywiście dostała około miliona złotych, ale pytanie na co:
        W zeszłym roku Fundacja Prekursor otrzymała od miasta blisko 800 tys. zł na program „Centrum Zintegrowanej Pomocy i Redukcji Szkód – Drop-in” na lata 2024–2026. Jest to miejsce dla osób używających substancji psychoaktywnych, które doświadczają systemowej dyskryminacji. W centrum drop-in mogą m.in. wykąpać się, zjeść ciepły posiłek czy skorzystać z internetu.
        Źródło: demagog.org.pl/wypowiedzi/rafal-trzaskowski-nie-dal-miliona-na-promocje-prostytucji-wyjasniamy/
        Czy to jest coś złego?

Owsiak był wielokrotnie sprawdzany przez skarbówkę. Gdyby dopuścił się jakiegokolwiek przekrętu to urzędnicy by go zjedli. Poza tym nie odróżniasz fundacji WOŚP od spółki "Złoty Melon". WOŚP prowadzi zbiórki, a spółka prowadzi działalność gospodarczą. Czy możesz wskazać dowody, że "Złoty Melon" otrzymał jakieś darowizny?
        • bobislaw.borboje Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 13.06.25, 16:32
          Pisowskiemu agitatorowi nie wytłumaczysz rzeczy oczywistych.
          On nie po to inkasuje wypłatę, żeby cokolwiek zrozumieć.
    • don.kulawy Re: Ten ściek kosztował 2 150 000 zł 12.06.25, 20:41
      Skoro jesteśmy już przy ścieku tvn24.pl/polska/kosciol-katolicki-prymas-polski-zakonczyl-dzialalnosc-przy-komisji-do-spraw-pedofilii-st8508435
      • bobislaw.borboje Szkoda, że Wojtyły 13.06.25, 16:42
        nie można już postawić przed prokuratorem, żeby zeznawał.

Ale można postawić jeszcze wdowę po Wojtyle (dziwisza).
        Wiedział o Gulbinowiczu, wiedział o Dymerze.

"Wiedział Wojtyła, wiedziała SB. Ksiądz-pedofil latami krzywdził chłopców
        Przypadek księdza pedofila, który ujawniamy, jest częścią mrocznej historii Kościoła w Polsce. Eugeniusz Surgent przez kilkadziesiąt lat molestował chłopców w parafiach od Małopolski po Zachodniopomorskie. Mógł to robić, choć jego przestępstwa nie były tajemnicą dla biskupów. Wiedziała o nich także SB, ale uznała, że zdemoralizowany duchowny najbardziej zaszkodzi Kościołowi, jeśli pozwoli mu się grasować. I się nie pomyliła.
        "„Dziewczynek nigdy nie tuliłem, ani nie całowałem, jedynie robiłem to z chłopcami. Proszę o wyrozumiałość, że czyniłem to w chwilach zapomnienia i nie powtórzy się to więcej” – zeznawał ks. Eugeniusz Surgent w czasie jednego z przesłuchań"

www.rp.pl/plus-minus/art37480941-wiedzial-wojtyla-wiedziala-sb-ksiadz-pedofil-latami-krzywdzil-chlopcow
        "Kolejny sąd negatywnie ocenił wniosek o ułaskawienie ks. Marka W. To oznacza, że duchowny na razie nie ma szans opuścić więzienia — dowiaduje się Onet. Kapłan z archidiecezji krakowskiej został skazany za wieloletnie wykorzystywanie seksualne swojej siostrzenicy."

wiadomosci.onet.pl/krakow/ksiadz-pedofil-nie-zostanie-ulaskawiony-poznalismy-decyzje-w-tej-sprawie/lgh0ghr
        Wg badań z 2020 roku, ponad 78% księży ma za sobą przynajmniej jeden epizod pedofilski. U wielu epizod przeszedł w nałóg..

Nigdy nie liczyłem na to, że kościół oczyści się z ciążącej na nim hańby pedofilstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka