Dodaj do ulubionych

Polska dogania WB?

15.10.25, 11:58
,,Również w tym miesiącu "The Sunday Times" zwrócił uwagę, że PKB per capita Polski wkrótce może zrównać się z brytyjskim, a już teraz dwanaście polskich regionów jest zamożniejszych niż zachodnia Walia — jedna z najbiedniejszych części Zjednoczonego Królestwa. "
Podkarpacie i tak zawsze będzie biedniejsze niż Walia
Obserwuj wątek
    • j-k w tym (mam nadzieje) Polska GB nie dogoni :) 15.10.25, 15:36
      ...

w kolorze ulic:
      .
      www.lbcgroup.tv/news/breaking-news/19880/london-tackles-gangs-six-months-after-uk-riots/en
    • manhu Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 15:50
      To są bzdury. O PKB pisałem wiele razy, w tym takie absurdy jak:
      -PKB USA wzrósł 20 razy w 50 lat
      -a 4x PKB per capita.
      Już 2x w 100 lat to 1024x w 1000 lat i milion razy od czasów Chrystusa - więc jakim cudem oni żyli? Przecież żałosny 1% w rok to ok. 170% w 100 lat! Czyli 2x w 100 lat wygląda na łatwiznę.

Realnie to jest spekulacja walutowa. Przypomnę, że dolar i euro nie zmieniły ceny w niemal 30 lat. Za czasów Bauca dolar był po 4,5 zł itp. A od tego czasu inflacja, że hej, owszem w USA też spora, ale u nas większa.

Przypomnę też, że na PKB wpływa inflacja, a banki centralne celują w 2% i pudłują, w USA to jest rzędu 3% w 50 lat. I jeśli np. PIS kłamał o inflacji 43% w 8 lat ich rządów (gdy wszystko co kupuję w sklepach wzrosło o 100-140%), a PKB nominalne wzrosło jak szalone to wyrównane inflacyjnie o fałszywe 43% daje fałszywy wzrost PKB, np. 8,6% w tragicznym Q1 2022 (wojna, szalony wzrost cen gazu i prądu).

PS. Co do UK to cena funta spadła z 6,7 zł w 2000 roku na 4,9 zł obecnie. A nasze zarobki wzrosły ok. 3x, realna inflacja podobnie.
      • stefan4 Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 16:15
        manhu:
        > Już 2x w 100 lat to 1024x w 1000 lat i milion razy od czasów Chrystusa

Na brytyjskim PKB nie znam się, ale to co piszesz o procentach składanych, to święta prawda. I to, że ludzie po maturze nie rozumieją procentów, to też prawda.

Gdyby w jakimś dużym zakładzie szef nagle obniżył płace o 50%, to wybuchłby strajk. I gdyby w wyniku tego strajku szef podwyższył te nowe płace o 50%, a następnie dodał jeszcze 20% ,,na zgodę'', to przynajmniej połowa zatrudnionych uważałaby, że na całej operacji zyska. I dopiero potem (po podpisaniu nowej umowy zbiorowej) zdziwiłaby się, że za każde dotychczasowe 100zł ma teraz tylko 90zł, a nie 120zł.

- Stefan
      • stasi1 Re: Polska dogania WB? 16.10.25, 18:12
        Myślisz że w czasach Chrystusa był ten wzrost 1% rocznie? Podejrzewam że jeszcze w 17 wieku rolnik mógł powiedzieć: mój pradziadek tak gospodarzył jak ja i mój prawnuk będzie tak samo gospodarzył . Dopiero w 18 wieku ten prawnuk mógł inaczej gospodarzyć. Na terenach Polski to dopiero w 20 wieku coś na roli się zmieniło.
        Wszystkie waluty tracą na wartości.
        To masz przechlapane z tymi sklepami. Ja tak w pracy 20.lat temu kupowałem kajzerkę za 39 groszy, od 8 lat mam po 35gr. Zmieniłem sklep
        • stefan4 Re: Polska dogania WB? 16.10.25, 19:12
          stasi1:
          > Myślisz że w czasach Chrystusa był ten wzrost 1% rocznie? Podejrzewam że jeszcze
          > w 17 wieku rolnik mógł powiedzieć: mój pradziadek tak gospodarzył jak ja i mój prawnuk
          > będzie tak samo gospodarzył. Dopiero w 18 wieku ten prawnuk mógł inaczej gospodarzyć.

OK, no to policzmy dla 300 lat. Wzrost 1% rocznie to wzrost ok. 20-krotny przez 300 lat.
              ,,W poł. XVII w. Rzeczpospolitą zamieszkiwało ok. 11 mln ludności''
          A teraz mniej więcej 3-krotnie więcej. Czy myślisz, że żremy 7-krotnie więcej niż nasi praszczurzy z połowy XVII wieku?

- Stefan
          • stasi1 Re: Polska dogania WB? 18.10.25, 10:06
            Może i nie jemy więcej 7 razy ale pomyśl sobie: bierzesz aktualną starą aluminiową łyżkę sprzedajesz ją 300 lat temu jakiemuś królowi i żyjesz w tamtych czasach juz za darmo do końca życia
          • donvito52 Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 19:54
            stefan4 napisał:

> stasi1:
            > > Myślisz że w czasach Chrystusa był ten wzrost 1% rocznie? Podejrzewam że
            > jeszcze
            > > w 17 wieku rolnik mógł powiedzieć: mój pradziadek tak gospodarzył jak ja
            > i mój prawnuk
            > > będzie tak samo gospodarzył. Dopiero w 18 wieku ten prawnuk mógł inaczej
            > gospodarzyć.
            >
            > OK, no to policzmy dla 300 lat. Wzrost 1% rocznie to wzrost ok. 20-krotny prze
            > z 300 lat.
            >     ,,W poł. XVII w. Rzeczpospolitą zamieszkiwało ok. 11 mln ludności''
            > A teraz mniej więcej 3-krotnie więcej. Czy myślisz, że żremy 7-krotnie więcej
            > niż nasi praszczurzy z połowy XVII wieku?
            >
            > - Stefan
            >
            Może 7 razy więcej to nie.
            Jednak zdecydowanie więcej i lepiej.
            Dawno, dawno temu wyrobnik pracował głównie na nędzne żarcie, kaszę, rzepę i takie tam inne.
            W miarę dobrze jadali bogaci, szlachta i mieszczanie. W miarę ...
            Pod Lublinem jest skansen wsi polskiej. Zajrzyj, zobacz jak żyli. Jak nie zobaczysz, nie uwierzysz.
            Teraz szlachta ( z byłych czasów ) by pozazdrościła ( albo nie ;) ). Cukier, ciasta, owoce, egzotyczne potrawy ...
            Trudniej obecnie o pieczonego dzika, czy innego jelenia ale też się da.
      • laina.haase Re: Polska dogania WB? 22.10.25, 10:40
        manhu napisał:

> Już 2x w 100 lat to 1024x w 1000 lat i milion razy od czasów Chrystusa - więc j
        > akim cudem oni żyli? Przecież żałosny 1% w rok to ok. 170% w 100 lat! Czyli 2x
        > w 100 lat wygląda na łatwiznę.
        > Realnie to jest spekulacja walutowa. Przypomnę, że dolar i euro nie zmieniły ce
        > ny w niemal 30 lat. Za czasów Bauca dolar był po 4,5 zł itp. A od tego czasu in
        > flacja, że hej, owszem w USA też spora, ale u nas większa.
        >
        > Przypomnę też, że na PKB wpływa inflacja, a banki centralne celują w 2% i pudłu
        > ją, w USA to jest rzędu 3% w 50 lat. I jeśli np. PIS kłamał o inflacji 43% w 8
        > lat ich rządów (gdy wszystko co kupuję w sklepach wzrosło o 100-140%), a PKB no
        > minalne wzrosło jak szalone to wyrównane inflacyjnie o fałszywe 43% daje fałszy
        > wy wzrost PKB, np. 8,6% w tragicznym Q1 2022 (wojna, szalony wzrost cen gazu i
        > prądu).
        >
        > PS. Co do UK to cena funta spadła z 6,7 zł w 2000 roku na 4,9 zł obecnie. A nas
        > ze zarobki wzrosły ok. 3x, realna inflacja podobnie.
        Nareszcie ktoś kto rozumie te mechanizmy się wypowiedział.
        • stasi1 Re: Polska dogania WB? 23.10.25, 12:54
          Szkoda że nie przeczytałeś tego co ja napisałem na to rozumne pisanie
    • bernadetta-pijaczka Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 16:11
      Polska juz dawno przegoniła WB. Przecież WB, to trzeci świat.
      • privus Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 17:07
        Gorzej. Do tego nie mówią po polsku :o)
        • j-k Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 17:35
          privus napisał:
          > Gorzej. Do tego nie mówią po polsku :o)

jak to nie ?

bylem, widzialem.

W Szkocji w recepcji prawie kazdego hostelu - recepcjonistka po polsku mowi.
          • privus Re: Polska dogania WB? 15.10.25, 19:30
            No to urodziłeś się z czepkiem na głowie i to pod szczęśliwą gwiazdą :)

Wg. obecnego stanu na październik b.r. populacja Wielkiej Brytanii wynosi około 69,7 miliona, w tym ok. 0,7-0,8 mln. stanowią Polacy, co stanowi max. ok. % ludności.
            • j-k viem. 19.10.25, 22:30
              privus napisał:

> No to urodziłeś się z czepkiem na głowie i to pod szczęśliwą gwiazdą :)
              >
              > Wg. obecnego stanu na październik b.r. populacja Wielkiej Brytanii wynosi około
              > 69,7 miliona, w tym ok. 0,7-0,8 mln. stanowią Polacy, co stanowi max. ok. % lu
              > dności.

viem.
              ale dziewczyny (Polki) widac lubia pracowac na recepcji w hostelach :)
        • student_zebrak Re: Polska dogania WB? 25.10.25, 07:36
          jezyk polski do niedawna byl drugim w uzyciu, po angielskim
          • boggi_dan Re: Polska dogania WB? 27.10.25, 10:21
            student_zebrak napisał:

> jezyk polski do niedawna byl drugim w uzyciu, po angielskim
            >
            Rosyjski jak byś nie wiedział.
    • stasi1 Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 17:06
      Teraz już przegania, coraz lepiej nam idzie.
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,179449478,179449478,Polska_gospodarka_przegania_brytyjska.html
      • negativum Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 17:28
        stasi1 napisał:

> Teraz już przegania, coraz lepiej nam idzie.
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,179449478,179449478,Polska_gospodarka_przegania_brytyjska.html

Wydatki Wielkiej Brytanii na badania i rozwój (B+R) wzrosły do 17,4 mld funtów w 2023 r., co stanowi wzrost o 8,2% w porównaniu do 16,1 mld funtów w 2022 r.. W ramach planu na lata 2026/27–2029/30 przewiduje się dalsze inwestycje, które mają sięgnąć ogółem 86 miliardów funtów.

Licząc funta jako ponad 5 zł daje to ca. 100 000 000 zł.
        Herr Tusk przez Gzika wspaniałomyślnie przeznaczył mniej niż 2 mld. Doganiamy jak diabli :)
        • stefan4 Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 22:22
          negativum:
          > Licząc funta jako ponad 5 zł daje to ca. 100 000 000 zł.

Napisałeś jak zwykle, tak niejasno, że nie wiadomo. co pomnożyłeś przez te 5zł/funt, żeby Ci wyszło 100mln zł. Ale na oko wygląda, że pomyliłeś się o jakieś o 3 zera na niekorzyść Wielkich Brytanów. Dobra dokładność, jak na człowieka, który podobno ukończył szkołę podstawową.

negativum:
          > Wydatki Wielkiej Brytanii na badania i rozwój (B+R) wzrosły do 17,4 mld funtów w 2023 r.

Po pomnożeniu przez 5zł/funt to daje 87 000 000 000 zł.

negativum:
          > W ramach planu na lata 2026/27–2029/30 przewiduje się dalsze inwestycje, które mają
          > sięgnąć ogółem 86 miliardów funtów.

A to z kolei daje 430 000 000 000 zł.

negativum:
          > Licząc funta jako ponad 5 zł daje to ca. 100 000 000 zł.
          > Herr Tusk przez Gzika wspaniałomyślnie przeznaczył mniej niż 2 mld.

A dominus Negativus uznał, że 100 milionów to mniej niż 2 miliardy.

Nie przejmuj się, nie jesteś jedynym pisiorem używającym liczb wyłącznie w celach ozdobnych.

- Stefan
          • boggi_dan Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 23:11
            Podziwiam cię Stefan. Ty taki bystrzak i otrzaskany na tych forach. Coś dla ciebie. W latach 2007–2015 PO miała większość w Sejmie oraz Senacie, z PSL-em utworzyła koalicję rządową, Poza tym własny prezydent Komorowski, niemal wszystkie media, a jednak - jak ocenił peowski minister rządy swojej partii - Polska to ch..., d... i kamieni kupa. I teraz to samo
            • negativum Re: Polska dogania WB? 19.10.25, 23:26
              boggi_dan napisał:

> Podziwiam cię Stefan. Ty taki bystrzak i otrzaskany na tych forach. Coś dla ci
              > ebie. W latach 2007–2015 PO miała większość w Sejmie oraz Senacie, z PSL-em utw
              > orzyła koalicję rządową, Poza tym własny prezydent Komorowski, niemal wszystkie
              > media, a jednak - jak ocenił peowski minister rządy swojej partii - Polska to
              > ch..., d... i kamieni kupa. I teraz to samo

Pomyliłem się, zamiast 9 zer wpisałem 6. Stefek nie odniósł się jednak do meritum. Nie na się uprawiać nauki przy nakładach poniżej 2 mld złotych na cały kraj. Telewizja w stanie upadłości ma więcej.
              • stasi1 Re: Polska dogania WB? 22.10.25, 08:00
                Ale telewizja bez upadłości miała więcej od tej upadłej. Więc nic dziwnego że musi upadać skoro ma mniej niz za PiSu, nie realnie, nominalnie
            • student_zebrak Re: Polska dogania WB? 25.10.25, 07:42
              a do czego ch..d..i k..k.. sie odnosilo?
              przeciez burdel gowniano-tekturowy trwa
              zacznijmy od sprawy najwazniejszej - dekonstrukcji konstytucji, organizacji panstwa, zabetonowania instytucji i sadow .....
              przez 8 lat... zlajdaczyli kraj, a uprzednio zrobili do tego przymiarke.
              Prezes i spolka powinni stanac przed Trybunalem Ludowym, a otrzymane wyroki powinny byc wykonane niezwlocznie bez ogladania sie na lokatora z Krakowskiego.
              • boggi_dan Re: Polska dogania WB? 27.10.25, 10:23
                student_zebrak napisał:

> a do czego ch..d..i k..k.. sie odnosilo?
                > przeciez burdel gowniano-tekturowy trwa
                > zacznijmy od sprawy najwazniejszej - dekonstrukcji konstytucji, organizacji pan
                > stwa, zabetonowania instytucji i sadow .....
                > przez 8 lat... zlajdaczyli kraj, a uprzednio zrobili do tego przymiarke.
                > Prezes i spolka powinni stanac przed Trybunalem Ludowym, a otrzymane wyroki pow
                > inny byc wykonane niezwlocznie bez ogladania sie na lokatora z Krakowskiego.
                >
                Ta marzenia studenta żebraka. Bo akademiki za złotówkę poszły w po.... Wyszukaj sobie co to znaczy. I przeczytaj-ostatnio rynek księgarski w Polsce podbijają dwa tytuły, bestsellery.
                1. "Szczerze" Donalda Tuska
                2. "Moje życie z mitomanem" Małgorzaty Tusk.
        • stasi1 Re: Polska dogania WB? 25.10.25, 22:57
          A ile przeznaczał na to Kaczyński?
    • student_zebrak Re: Polska dogania WB? 25.10.25, 07:32
      Owszem Wielka Warszawa ustepuje tylko stolecznemu Londynowi, ale...
      w innym wydaniu prognoza brzmi: Polska zrowna swoje PKB w 2035. Ale Czechy w 2030...
      Oczywiscie oni nie zakladaja powrotu kurdupla i spolki do wladzy.
      Porownanie lotniska Heathrow z Centralnym Kartofliskiem Baranow jest niestosowne. Oni maja spory opor wsrod lokalsow draznionych ciaglym ruchem samolotow.
      Koleje faktycznie maja powolne, co w kolebce kolejnictwa dziwi.
      • boggi_dan Re: Polska dogania WB? 27.10.25, 10:26
        student_zebrak napisał:

> Owszem Wielka Warszawa ustepuje tylko stolecznemu Londynowi, ale...
        > w innym wydaniu prognoza brzmi: Polska zrowna swoje PKB w 2035. Ale Czechy w 20
        > 30...
        > Oczywiscie oni nie zakladaja powrotu kurdupla i spolki do wladzy.
        > Porownanie lotniska Heathrow z Centralnym Kartofliskiem Baranow jest niestosown
        > e. Oni maja spory opor wsrod lokalsow draznionych ciaglym ruchem samolotow.
        > Koleje faktycznie maja powolne, co w kolebce kolejnictwa dziwi.
        >
        > Ale kurdupel wraca za dawa lata. Więc twoje nadzieje płonne. Przez tą kadencję nic Ryzy oszust nie zbuduje. A w następnej go nie będzie. Nawet nie rozliczy Pisiorów.
    • prze.nick Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 26.10.25, 13:30
      wpolityce.pl/swiat/744122-chinczycy-wykupuja-uk-maja-aktywa-o-wartosci-190-mld-funtow
      "Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. Pekin kontroluje brytyjskie aktywa o wartości ponad 190 mld funtów. "Obawy o bezpieczeństwo narodowe""

Ciekawe ile u nas wynoszą udziały Niemiec i innych wrogich państw
      • stasi1 Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 27.10.25, 10:10
        Pewnie żałujesz że nie ma u nas udziałów przyjazne państwo jak Rosja? Wtedy byś się cieszył?
        • prze.nick Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 27.10.25, 19:11
          nie miłośniku odgrzewanych forumowych kotletów - Rosję uważam za wroga. Uważałem ją za wroga nawet wtedy gdy Tusk i Komorowski robili sobie jaja z wizyty LK w Gruzji czy po jego śmierci, gdy razem z kacapami późniejsza premier Kopaczowa przekopywała ziemię smoleńską i robiła badania genetyczne.
          • negativum Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 27.10.25, 19:16
            prze.nick napisał:

> nie miłośniku odgrzewanych forumowych kotletów - Rosję uważam za wroga. Uważałe
            > m ją za wroga nawet wtedy gdy Tusk i Komorowski robili sobie jaja z wizyty LK w
            > Gruzji czy po jego śmierci, gdy razem z kacapami późniejsza premier Kopaczowa
            > przekopywała ziemię smoleńską i robiła badania genetyczne.

2 metry w głąb? Własnymi rukami.
            • prze.nick Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 27.10.25, 19:39
              to że psychicznie niezrównoważony Donkey jest w stanie teraz udawać wiecznego wroga Rosji to jakoś idzie zrozumieć - to przecież patologiczny kłamca
              ale że platformiani intelektualiści forumowi te kłamstwo powtarzają to już naprawdę nie jest zabawne
          • stasi1 Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 29.10.25, 07:58
            A j ak Kaczyński pisał do przyjaciół moskali?
            • buldog2 Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 12.11.25, 14:34
              PISali ten list razem. Prezes ma stałe poglądy i jest stały w uczuciach.
              Ja to wiem przecież.
          • buldog2 Re: Chińczycy wykupują Wielką Brytanię. 12.11.25, 14:32
            Ale do Moskwy ze swoim prezydentem się wybierałeś, a i obiadek z Antonim w Smoleńsku zaliczyłeś.
            PISowcom pieniądze nie śmierdzą, szczególnie nieopodatkowane z funduszu specjalnego FR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka