29.01.26, 20:13
kwitnie.:( To jest moim zdaniem podłoże popularności braunowców.

www.dziennikwschodni.pl/artykul/385791,bezrobocie-w-lubelskiem-rosnie-najgorzej-na-wschodzie-regionu
Obserwuj wątek
    • j-k zbyt szybki wzrost plac 29.01.26, 20:17
      ponad poziom inflacji.

- to musi owocowac takimi skutkami.

ale viem to od kumpla (przedsiebiorcy) z Pulaw - wiec gdzie mi tam do wiedzy o Wlodawie...

• superspec2 Re: zbyt szybki wzrost plac 29.01.26, 21:44
        Ma rację
        • manhu Szczególnie minimalnej 30.01.26, 15:11
          Płaca min rośnie jak wariat i są efekty:
          -jeszcze w 2019-2021 zarabiało ją 1,5 - 1,6 mln osób
          -w 2025 to było ok. 3,2-3,6 mln (ciężko znaleźć dane)

Czyli ok. 1/4 ma płacę min. W dodatku nierówno. W dużych miastach jest to strzelam 5%, a w małych 80%, a na zadupiach niemal 100% (nie ważne jak pracujesz dostajesz tyle samo). Dlatego na mapie bezrobocia duże miasta mają 1-2% bezrobocia, a na zadupiach po 15% (dane z 2024).

Co do Brauna to Wschód Polski jest na wschód od linii Wisły więc tam się bardziej boją drażnienia rosyjskiego niedźwiedzia oraz mają więcej problemów z przestępczością Ukraińców (przecież jest ich pewnie ze 2-3 mln, a takie biedniejsze skupiska to też większa przestępczość, nie że Ukraińcy, ale wszędzie - choćby Czarni w USA bardzo dobrze zintegrowani).
    • kaminska-j Re: Lubelskie 29.01.26, 22:08
      Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy, i słaba organizacja społeczna
      • perla.roztocza Re: Lubelskie 29.01.26, 22:26
        kaminska-j napisała:

> Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. Wiadomo, że to da
        > wny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy, i słaba o
        > rganizacja społeczna

śmieszne, cały zachód Polski zamieszkują głównie przesiedleńcy ze wschodu właśnie.
      • obrotowy Mylna diagnoza 30.01.26, 15:22
        kaminska-j napisała:

> Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi.
        Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy,
        i słaba organizacja społeczna

Mylna diagnoza

Lodzkie, wschodnia Wielkopolska (Kalisz), Kujawy - to tez byly zabor rosyjski - a jest tam jednak inaczej.
        • k.e.g.2 Re: Mylna diagnoza 30.01.26, 15:56
          obrotowy napisał:

> kaminska-j napisała:
          >
          > > Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi.
          > Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do
          > władzy,
          > i słaba organizacja społeczna
          >
          >
          > Mylna diagnoza
          >
          > Lodzkie, wschodnia Wielkopolska (Kalisz), Kujawy - to tez byly zabor rosyjski -
          > a jest tam jednak inaczej.

We wschodniej Polsce jest mniej inwestycji zagranicznych, w tym przemysłu.
    • perla.roztocza Re: Lubelskie 29.01.26, 22:27
      wrócił Tusk to i wróciło wróciło hasło - "ch..j z Polską wschodnią" właśnie.
      • mateusz.urbanski Re: Lubelskie 30.01.26, 01:39
        Tylko secesja was uratuje własnie😀
        • perla.roztocza Re: Lubelskie 30.01.26, 15:29
          mateusz.urbanski napisał(a):

> Tylko secesja was uratuje własnie😀

no i ją zrobimy dając ci kopa w tyłek aż wylądujesz pod Berlin stadt.
          A! u nas w lubelskim to się nazywa - wyrwać chwasta właśnie.
          • obrotowy a tak z ciekawosci... 30.01.26, 15:59
            perla.roztocza napisał(a):
            > A! u nas w lubelskim to się nazywa - wyrwać chwasta właśnie.

a tak z ciekawosci:

u Wasz tam na Roztoczu - to sie Panienki "rwie" (wyrywa), czy "wyjmuje" ?
            • perla.roztocza Re: a tak z ciekawosci... 30.01.26, 16:13
              obrotowy napisał:

> u Wasz tam na Roztoczu - to sie Panienki "rwie" (wyrywa), czy "wyjmuje" ?

u nas na Roztoczu to panienki zaprasza się na okolicznościową przechadzkę po puszczy właśnie.
          • mateusz.urbanski Re: Lubelskie 31.01.26, 05:36
            Perła bojowa czekistka z roztoczańskiego boru🤣
            I po co ta mowa nienawiści?
            No przecież nikt wam tam na wschodzie nie zagraża😄
            Nie znam nikogo, kto się tam wybiera
            Nic nie wiem o peregrynacjach lub masowych osiedleniach w tym pięknym regionie
            A skoro czujesz się poszkodowany - więc tania rada/nomen omen😄/ tylko secesja właśnie!
            Btw
            Jednak widzisz różnicę w mentalności pomiędzy wschodem a zachodem, zamieszkałym przez potomków wschodnich przesiedleńców - no taki paradoks właśnie😂
      • x2468 Re: Lubelskie 01.02.26, 23:28
        To słowo "ch..j" to właśnie od was rusko ciemnogrodzkie, pewnie pierwsze jaki jako dziecię wymówiłeś.
    • no-popis Re: Lubelskie 30.01.26, 16:08
      superspec2 napisał:

> kwitnie.:( To jest moim zdaniem podłoże popularności braunowców.
      >
      > www.dziennikwschodni.pl/artykul/385791,bezrobocie-w-lubelskiem-rosnie-najgorzej-na-wschodzie-regionu

A Kraków Cię nie interesuje?
      • superspec2 Re: Lubelskie 30.01.26, 21:12
        Jestem z Lublina ale o kłopotach na rynku pracy w Krakowie słyszałem
        • no-popis Re: Lubelskie 31.01.26, 05:55
          superspec2 napisał:

> Jestem z Lublina ale o kłopotach na rynku pracy w Krakowie słyszałem
          Radzą sobie jakoś a przynajmniej aktywiści PO obejmując po kilka stanowisk pracy.
          • superspec2 Re: Lubelskie 01.02.26, 21:52
            jawnylublin.pl/blokow-coraz-wiecej-ludzi-coraz-mniej-lublin-sie-wyludnia/
            • x2468 Re: Lubelskie 01.02.26, 23:32
              Uciekają z ciemnogrodu, batyrowcy zostaje, zawiedzeni skłaniają się ku Brunatnemu..
            • j-k Ukry wam ten ubytek wkrotce wyrownaja. 02.02.26, 00:01
              strach sie bac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka