superspec2 29.01.26, 20:13 kwitnie.:( To jest moim zdaniem podłoże popularności braunowców. www.dziennikwschodni.pl/artykul/385791,bezrobocie-w-lubelskiem-rosnie-najgorzej-na-wschodzie-regionu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k zbyt szybki wzrost plac 29.01.26, 20:17 ponad poziom inflacji. - to musi owocowac takimi skutkami. ale viem to od kumpla (przedsiebiorcy) z Pulaw - wiec gdzie mi tam do wiedzy o Wlodawie... Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Szczególnie minimalnej 30.01.26, 15:11 Płaca min rośnie jak wariat i są efekty: -jeszcze w 2019-2021 zarabiało ją 1,5 - 1,6 mln osób -w 2025 to było ok. 3,2-3,6 mln (ciężko znaleźć dane) Czyli ok. 1/4 ma płacę min. W dodatku nierówno. W dużych miastach jest to strzelam 5%, a w małych 80%, a na zadupiach niemal 100% (nie ważne jak pracujesz dostajesz tyle samo). Dlatego na mapie bezrobocia duże miasta mają 1-2% bezrobocia, a na zadupiach po 15% (dane z 2024). Co do Brauna to Wschód Polski jest na wschód od linii Wisły więc tam się bardziej boją drażnienia rosyjskiego niedźwiedzia oraz mają więcej problemów z przestępczością Ukraińców (przecież jest ich pewnie ze 2-3 mln, a takie biedniejsze skupiska to też większa przestępczość, nie że Ukraińcy, ale wszędzie - choćby Czarni w USA bardzo dobrze zintegrowani). Odpowiedz Link Zgłoś
kaminska-j Re: Lubelskie 29.01.26, 22:08 Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy, i słaba organizacja społeczna Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Lubelskie 29.01.26, 22:26 kaminska-j napisała: > Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. Wiadomo, że to da > wny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy, i słaba o > rganizacja społeczna śmieszne, cały zachód Polski zamieszkują głównie przesiedleńcy ze wschodu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy Mylna diagnoza 30.01.26, 15:22 kaminska-j napisała: > Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do władzy, i słaba organizacja społeczna Mylna diagnoza Lodzkie, wschodnia Wielkopolska (Kalisz), Kujawy - to tez byly zabor rosyjski - a jest tam jednak inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
k.e.g.2 Re: Mylna diagnoza 30.01.26, 15:56 obrotowy napisał: > kaminska-j napisała: > > > Ja bym się raczej dopatrywała tego stanu w mentalności ludzi. > Wiadomo, że to dawny zabór rosyjski, gdzie panowało łapówkarstwo, nieufność do > władzy, > i słaba organizacja społeczna > > > Mylna diagnoza > > Lodzkie, wschodnia Wielkopolska (Kalisz), Kujawy - to tez byly zabor rosyjski - > a jest tam jednak inaczej. We wschodniej Polsce jest mniej inwestycji zagranicznych, w tym przemysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Lubelskie 29.01.26, 22:27 wrócił Tusk to i wróciło wróciło hasło - "ch..j z Polską wschodnią" właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.urbanski Re: Lubelskie 30.01.26, 01:39 Tylko secesja was uratuje własnie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Lubelskie 30.01.26, 15:29 mateusz.urbanski napisał(a): > Tylko secesja was uratuje własnie😀 no i ją zrobimy dając ci kopa w tyłek aż wylądujesz pod Berlin stadt. A! u nas w lubelskim to się nazywa - wyrwać chwasta właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy a tak z ciekawosci... 30.01.26, 15:59 perla.roztocza napisał(a): > A! u nas w lubelskim to się nazywa - wyrwać chwasta właśnie. a tak z ciekawosci: u Wasz tam na Roztoczu - to sie Panienki "rwie" (wyrywa), czy "wyjmuje" ? Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: a tak z ciekawosci... 30.01.26, 16:13 obrotowy napisał: > u Wasz tam na Roztoczu - to sie Panienki "rwie" (wyrywa), czy "wyjmuje" ? u nas na Roztoczu to panienki zaprasza się na okolicznościową przechadzkę po puszczy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.urbanski Re: Lubelskie 31.01.26, 05:36 Perła bojowa czekistka z roztoczańskiego boru🤣 I po co ta mowa nienawiści? No przecież nikt wam tam na wschodzie nie zagraża😄 Nie znam nikogo, kto się tam wybiera Nic nie wiem o peregrynacjach lub masowych osiedleniach w tym pięknym regionie A skoro czujesz się poszkodowany - więc tania rada/nomen omen😄/ tylko secesja właśnie! Btw Jednak widzisz różnicę w mentalności pomiędzy wschodem a zachodem, zamieszkałym przez potomków wschodnich przesiedleńców - no taki paradoks właśnie😂 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Lubelskie 01.02.26, 23:28 To słowo "ch..j" to właśnie od was rusko ciemnogrodzkie, pewnie pierwsze jaki jako dziecię wymówiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Lubelskie 30.01.26, 16:08 superspec2 napisał: > kwitnie.:( To jest moim zdaniem podłoże popularności braunowców. > > www.dziennikwschodni.pl/artykul/385791,bezrobocie-w-lubelskiem-rosnie-najgorzej-na-wschodzie-regionu A Kraków Cię nie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Lubelskie 30.01.26, 21:12 Jestem z Lublina ale o kłopotach na rynku pracy w Krakowie słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Lubelskie 31.01.26, 05:55 superspec2 napisał: > Jestem z Lublina ale o kłopotach na rynku pracy w Krakowie słyszałem Radzą sobie jakoś a przynajmniej aktywiści PO obejmując po kilka stanowisk pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Lubelskie 01.02.26, 21:52 jawnylublin.pl/blokow-coraz-wiecej-ludzi-coraz-mniej-lublin-sie-wyludnia/ Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Lubelskie 01.02.26, 23:32 Uciekają z ciemnogrodu, batyrowcy zostaje, zawiedzeni skłaniają się ku Brunatnemu.. Odpowiedz Link Zgłoś