Dodaj do ulubionych

Glapiński, NBP i Polska

10.03.26, 17:23
Skąd pan Glapiński jako prezes NBP mającego 100 miliardów straty nagle oferuje kasę przekraczającą tą stratę w wysokości 180 miliardów. To znaczy on jej nawet nie oferuje tylko on robi ogromne czary mary, fokus pokus i mówi patrzcie co mam w swoim kapeluszu ? Tutaj mam 180 miliardów choć kapelusz jest pusty to proszę mi wierzyć, że ja je tutaj mam. Tusku bierz te 180 miliardów bo są na zero procent i nie narzekaj, że kapelusz jest pusty. Wyobraź sobie jednak Tusku, że jest pełny bo Karol Nawrocki widzi, że tak jest a on się zna na takich operacjach finansowych na przykład operacjach finansowych w mieszkalnictwie. szczególnie jeśli chodzi o kawalerki.
Czuję się ostatnio jakbym w cyrku jakimś był, a cyrk ten to Polska się zwie. Zawdzięczamy to takim cyrkowcom jak Glapiński i Nawrocki.
Obserwuj wątek
    • x2468 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 17:32
      Ten cyrk jest opanowany przez moskiewską agenturę i pożytecznych idiotów działających pod szyldem pis, korony i konfy działających w interesie Rosji, przeciwko silnej zjednoczonej Europie.
    • kaminska-j Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 17:44
      mateusz572 napisał:

> Skąd pan Glapiński jako prezes NBP mającego 100 miliardów straty nagle oferuje
      > kasę przekraczającą tą stratę w wysokości 180 miliardów. To znaczy on jej nawet
      > nie oferuje tylko on robi ogromne czary mary, fokus pokus i mówi patrzcie co m
      > am w swoim kapeluszu ? Tutaj mam 180 miliardów choć kapelusz jest pusty to pros
      > zę mi wierzyć, że ja je tutaj mam. Tusku bierz te 180 miliardów bo są na zero p
      > rocent i nie narzekaj, że kapelusz jest pusty. Wyobraź sobie jednak Tusku, że jpiński
      > est pełny bo Karol Nawrocki widzi, że tak jest a on się zna na takich operacjac
      > h finansowych na przykład operacjach finansowych w mieszkalnictwie. szczególnie
      > jeśli chodzi o kawalerki.
      > Czuję się ostatnio jakbym w cyrku jakimś był, a cyrk ten to Polska się zwie. Za
      > wdzięczamy to takim cyrkowcom jak Glapiński i Nawrocki.

Już wiem, 😁 zrozumiałam ten pisowski pomysł. Glapiński kupił złoto. Przypuśćmy że dał 100 miliardów. Kurs złota skoczył w tych trudnych czasach. Teraz to złoto po obecnym kursie jest warte np 300 miliardów. Gdyby sprzedał! .., ale on sprzedać nie chce.Co zrobi?
      Przeksięguje w swych papierach wartość że 100 na 300.;!I już ma zysk😂 A teraz dodrukuje pieniędzy 200 miliardów
      • dunajec1 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 17:55
        Chcialem se kupic auto, ale nie mam pieniedzy, ale dzieki pisiorom juz wiem ze mam, jak? Juz tlumacze, otoz kiedys kupilem dom wartosci 30 000 teraz jest on wart ok 60 000, woooow, sprzedam dom i kupie auto, a co zostanie, to....no domu juz nie kupie bo nie mam pieniedzy. Ale curfaa auto mam.
        • kaminska-j Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:16
          Nie Dunajec. Masz dom za który dałes 30 tys. Teraz jest wart 60 tys. Wykazujesz że tyle jest wart i bierzesz pod zastaw pożyczkę. Kupujesz samochód. Po czym rozbijasz samochód. Bank zajmuje dom i nie masz NIC😱
      • asia-loi Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:09
        kaminska-j napisała:

A teraz dodrukuje pieniędzy 200 miliardów

A sam Glapiński może nakazać drukowanie pustych pieniędzy, czy tu potrzebna jest zgoda rządu?
        • kaminska-j Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:11
          asia-loi napisała:
          >
          > A sam Glapiński może nakazać drukowanie pustych pieniędzy, czy tu potrzebna jes
          > t zgoda rządu?
          >
          Miejmy nadzieję że tak
      • mateusz572 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 19:02
        kaminska-j napisała:

> Już wiem, 😁 zrozumiałam ten pisowski pomysł. Glapiński kupił złoto. Przypuśćmy
        > że dał 100 miliardów. Kurs złota skoczył w tych trudnych czasach. Teraz to zło
        > to po obecnym kursie jest warte np 300 miliardów. Gdyby sprzedał! .., ale on s
        > przedać nie chce.Co zrobi?
        > Przeksięguje w swych papierach wartość że 100 na 300.;!I już ma zysk😂 A teraz
        > dodrukuje pieniędzy 200 miliardów

No Glapiński przewidział, że Trump będzie rządził i powodował potworne zawirowania na rynkach. W związku tym ceny złota skoczyły skokowo do góry. Jednakże cena złota może także spadać i co wtedy? NBP wykaże tylko jeszcze większe straty i Glapińskiemu przyzna wyższą pensję a co zrobi rząd bo to fikcyjne pokrycie wyparowało?
        Dodruk pieniądza to ogromne ryzyko bo po pierwsze inflacja i spadek wartości pieniądza, po drugie dewaluacja złotówki w stosunku do innych walut i zaburzenia w gospodarce.
        Pisuary drukowały pieniądze na dużą skalę i czym to się skończyło?
        Kilkunastoprocentową inflacją.
        A z tym przewidywaniem Glapińskiego względem Trumpa to żartowałem choć można było przewidzieć, że będzie się działo.
        • x2468 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 22:44
          Cena złota właśnie spada.
    • moingeal Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:24
      Polska ma zaciągnąć kredyt SAFE z mechanizmem warunkowości by obronić Europę ? a dlaczego Europa nie chce wziąć tego kredytu by obronić Polskę ??
      • asia-loi Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:29
        moingeal napisała:

> Polska ma zaciągnąć kredyt SAFE z mechanizmem warunkowości by obronić Europę ? a dlaczego Europa nie chce wziąć tego kredytu by obronić Polskę ??

Ale się ruskim ten SAFE z UE nie podoba. Oj nie podoba.
        • boggi_dan Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:34
          asia-loi napisała:

> moingeal napisała:
          >
          > > Polska ma zaciągnąć kredyt SAFE z mechanizmem warunkowości by obro
          > nić Europę ? a dlaczego Europa nie chce wziąć tego kredytu by obronić Polskę ??
          >
          > Ale się ruskim ten SAFE z UE nie podoba. Oj nie podoba.
          >
          > Wojna się toczy na Ukrainie i nie ma końca. Więc o czym ty bredzisz. SAFE unijne ma juz 10 miesięcy a w tej chwili jest procedowane w ekspresowym tempie i obłożone tajnością i przy obecności niemieckiego ambasadora.
          Co juz nie jest tajne? Przecież nawet proces Grodzkiego, wyrok, był utajniony.
          Jesteśmy w oparach tajności i mamy wierzyć na słowo.
          • asia-loi Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 19:06
            boggi_dan napisał:

> asia-loi napisała:
            >
            > > moingeal napisała:
            > >
            > > > Polska ma zaciągnąć kredyt SAFE z mechanizmem warunkowości b
            > y obro
            > > nić Europę ? a dlaczego Europa nie chce wziąć tego kredytu by obronić Pol
            > skę ??
            > >
            > > Ale się ruskim ten SAFE z UE nie podoba. Oj nie podoba.
            > >
            > > Wojna się toczy na Ukrainie i nie ma końca. Więc o czym ty bredzisz. SAFE unijne ma juz 10 miesięcy a w tej chwili jest procedowane w ekspresowym tempie

A dlaczego jeszcze niedawno PiS darł japę, że rząd Tuska nie składa wniosku o SAFE z UE?
      • stefan4 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 19:16
        moingeal:
        > Polska ma zaciągnąć kredyt SAFE z mechanizmem warunkowości by obronić Europę ?
        > a dlaczego Europa nie chce wziąć tego kredytu by obronić Polskę ??

Europa buduje siły obronne. Niektóre kraje UE robią to z własnych środków, innym (m.in. Polsce) przydałaby się na to nisko oprocentowana pożyczka. Udało się wynegocjować pożyczkę na 3%/rok — taniej niż wynikałoby to z sytuacji finansowej Polski.

Warunki w tej rozreklamowanej przez polskich Rosjan ,,warunkowości'' są trzy: żeby pieniądze nie poszły na żadną korupcję (na PiSowską ani prezydencką również nie), żeby zostały użyte na cele obronne i żeby ich większość została wydana wewnątrz Unii.

A co do bronienia Polski ,,przez Europę'', to nie da się inaczej. Jesteśmy częścią Europy, więc jeśli tylko będziemy się bronić, to już będzie to obrona Polski przez Europę. Kiedy kupujesz buty swoim nogom, żeby lepiej Cię niosły, to dlaczego nie chcesz kupić butów sobie, żeby lepiej nieść nogi?

- Stefan
      • x2468 Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 22:45
        Właśnie Europa go gwarantuje dzięki temu 3% a nie 7%
    • boggi_dan Re: Glapiński, NBP i Polska 10.03.26, 18:29
      Mógłby prezydent podpisać jutro tę ustawę, a jeszcze przed Wielkanocą wyjadą z polskich fabryk transportery opancerzone, czołgi, całe eskadry nowoczesnych, opartych o polską myśl techniczną samolotów wzbije się w niebo, a Bałtyk będzie przejmą cała stada polskiej produkcji okręty podwodne, nie mówiąc już o wojennej flocie nawodnej, a orkiestry wojskowe dostaną wymarzone instrumenty, na których zagrają duszoszczypatielne piosenki i pieśni podczas defilad. Bo chyba tak trzeba tłumaczyć presję czasu podsycaną przez Tuska, jego ferajnę oraz generalicję?
    • taziuta Zysk dopiero po wyrównaniu straty? 10.03.26, 19:26
      mateusz572 napisał:

> Skąd pan Glapiński jako prezes NBP mającego 100 miliardów straty nagle oferuje
      > kasę przekraczającą tą stratę w wysokości 180 miliardów. /.../

Czy nie jest tak, że jak firma zaczyna generować zysk, to najpierw pokrywa nim stratę z lat poprzednich?
      Innymi słowy zysk się zaczyna dopiero od momentu wypełnienia dziury wykopanej przez stratę?
      • ukos Re: Zysk dopiero po wyrównaniu straty? 10.03.26, 20:21
        taziuta napisał:

> Czy nie jest tak, że jak firma zaczyna generować zysk,
        > to najpierw pokrywa nim stratę z lat poprzednich?
        > Innymi słowy zysk się zaczyna dopiero od momentu
        > wypełnienia dziury wykopanej przez stratę?

Jak się ma okresowy przypływ gotówki, to można zaryzykować jej wydanie nie bacząc na zadłużenie, licząc na kolejne przyszłe zyski. Taką właśnie ruletkę proponują Batyr z Glapą. A nawet jeszcze gorzej - tego okresowego zysku też nie mają.
    • ukos Nie ma darmowych obiadów 10.03.26, 20:17
      Jak ktoś obiecuje darmowe obiady, to na 100% jest to oszust. Jak w banku.
    • mateusz572 Re: Glapiński, NBP i Polska 11.03.26, 13:21
      Ja myślę, że Glapiński, gdyby pisuary rządziły, wykazywałby zyski w NBP stosując takie właśnie chachmęcenie jak teraz na gwałt chce zrobić.
      Rzecz jest w tym, że dzięki tym czarom na SAFE zero i drukowaniu miliardów bez pokrycia, że odpowiedzialność za skutki spadnie na rządzących to jedna strona medalu. Druga natomiast równie ważna dla pisuarów to równe uczestnictwo w interesie o nazwie sejf zero i czerpaniu profitów z tego programu. Przebierają nóżkami bo przecież już zagarnęli kupę kasy podczas swoich rządów w takich dziwnych rzeczach jak Fundusz Sprawiedliwości czy RARS, W głowach im się nie mieści, że nie ma ich przy stole przy spożywaniu tego ogromnego tortu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka