Gość: Małgosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:43 Pomocy ! Czego się życzy Amerykanom na Święto Dziękczynienia ?! Muszę wysłać firmowe życzenia i nie wiem, czego im się życzy... Proszę o pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 09:47 Można "Happy Thanksgiving Day !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:47 To wiem, a coś więcej ?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:59 Żadnego "smacznego indyka" czy czegoś takiego ?:-)) Cholerka, nigdy nie składałam życzeń z okazji Thanksgiving Day :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:00 To rodzinne swięto. Podkreśl to w życzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:06 Można, ale liczy się intencja i lakoniczność. Składałem kilkaset tego rodzaju życzeń i to hasło wystarczało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:08 fotografia indyczka może być, czy już odpuścić ?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:16 odpuść, ja ztakmi jakoś się nie spotykałem.. Odpowiedz Link Zgłoś
hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:18 Zresztą , ten indyk to taki trochę niezręczny symbol. Amaerykanie zajadają się swoim onego czasu wybawcą, stąd obyczaj ratowania przez Prezydenta jednej indyczej głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Happy Thanksgiving IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:23 Zapytaj ich, czy znają taką historyjkę: Healing Our World: Weekly Comment By Jackie Alan Giuliano, Ph.D. Give Thanks and Acknowledge the Truth "The Europeans were able to conquer America not because of their military genius, or their religious motivation, or their ambition, or their greed. They conquered it by waging unpremeditated biological warfare." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Happy Thanksgiving IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:24 Nie popadajmy w skrajności :-) Serdecznie dziękuję za pomoc, napisane, wysłane, niech im miło będzie :-) Miłego dnia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Re: Happy Thanksgiving IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:27 Nawzajem:) Niech biali Amerykanie świętują miło swoje wynalezione święto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: Happy Thanksgiving IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:32 wielu moich czarnych przyjaciół też świetuje, nawet bardziej uroczyście niż biali, więc nie ponimaju aluzji?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Czarni też IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:40 sorry, winno być: "niech nieindiańscy Amerykanie miło świętują.." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: Czarni też IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:44 Pare lat temu świętowałem Thanksgiving z kilkoma Seminolami na Florydzie. Byli oni indiańscy w 100% so../? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Re: Czarni też IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:47 so what? ja też swietowałem z Indianami, ale nie wszyscy Indianie pamiętaja to swieto tak jak je pamietaja biali. p.s. Co znaczy "w 100 proc indianscy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: Czarni też IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:50 Nie mieszani, atta pamięć historyczna , to jasne, że dla każdej nacji jest inna. A vw Polsce, jedna nacja a pamięci historyczny 2 miliony i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Seminole IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:06 no i wlasciwie o nic innego mi nie szło, tylko o zwrócenie uwagi na to, że inaczej się zapamiętuje tą samą przeszłość. Jezeli Ci mówili, że są "niemieszani", to Cię nabrali:) . Seminole już z definicji są "mieszańcami", bo powstali z połączenia różnych grup indianskich 200-300 lat temu, nie mówiąc o mieszaniu się z białymi i Czarnymi aż do dzisiaj. Ale to ciekawe, że tam byłeś. Ja krótko odwiedzałem Seminoli w Oklahomie w tym roku. Część z nich to zdewotowani baptyści. Podobnie na Florydzie, jeśli wolno zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
magni-nominis-umbra Re: Seminole 25.11.04, 11:11 Aż tak moja docieklwosc głeboko nie siegała, nie rozmawiałe z nimi o religii, a fakt "zmieszania", to też nic sensacyjnego. Spotkania z nimi z kolei w rezerwacie to raczej niemile wspomnienia, zapici, zdegenerowni, uprawiający tylko... bingo. Ci z którymi balowałem , byli normalnie funkcjonującym w spoleczenstrwie amerykanskim , obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! Re: Seminole IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:48 jasne, że nic sensacyjnego - dla mnie. Ale dla Ciebie chyba jednak tak, skoro wcześniej pisałeś o niezmieszaniu. Zdegenerowani, zapici - normalnie funkcjonujący w społ. amer. Podoba mi się ta charakterystyka:) Znam wielu takich. Ja nie musiałem wypyttywać o religię, bo oni na każdym kroku o Bogu i modlitwie. No i o tym, że należy popierać Busha :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czur-czur-ra! p.s. IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:49 Acha, i obydwa ich kasyna zamknięte przez FBI ze względu na związki z mafią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: p.s. IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 14:13 Przerwałem te mila pgwarke, ale duty is duty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugus1 Re: Happy Thanksgiving IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:29 tobie też, a za pamięć będą Ci tam bardzo wdzięczni, miło zaskoczeni, naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś