Dodaj do ulubionych

Święto Dziękczynienia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:43
Pomocy ! Czego się życzy Amerykanom na Święto Dziękczynienia ?! Muszę wysłać
firmowe życzenia i nie wiem, czego im się życzy... Proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 09:47
      Można "Happy Thanksgiving Day !"
      • Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:47
        To wiem, a coś więcej ?;-))
        • hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 09:57
          Wystarczy..
          • Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:59
            Żadnego "smacznego indyka" czy czegoś takiego ?:-))
            Cholerka, nigdy nie składałam życzeń z okazji Thanksgiving Day :/
    • lupus.lupus Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:00
      To rodzinne swięto. Podkreśl to w życzeniach.
      • hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:06
        Można, ale liczy się intencja i lakoniczność.
        Składałem kilkaset tego rodzaju życzeń i to hasło wystarczało.
        • Gość: Małgosia Re: Święto Dziękczynienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:08
          fotografia indyczka może być, czy już odpuścić ?;-)
          • hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:16
            odpuść, ja ztakmi jakoś się nie spotykałem..
            • hugus1 Re: Święto Dziękczynienia 25.11.04, 10:18
              Zresztą , ten indyk to taki trochę niezręczny symbol.
              Amaerykanie zajadają się swoim onego czasu wybawcą, stąd obyczaj ratowania przez Prezydenta jednej indyczej głowy...
    • Gość: czur-czur-ra! Happy Thanksgiving IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:23
      Zapytaj ich, czy znają taką historyjkę:

Healing Our World: Weekly Comment

By Jackie Alan Giuliano, Ph.D.

Give Thanks and Acknowledge the Truth

"The Europeans were able to conquer America not
      because of their
      military genius, or their religious motivation, or
      their ambition, or
      their greed. They conquered it by waging
      unpremeditated biological
      warfare."
      • Gość: Małgosia Re: Happy Thanksgiving IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:24
        Nie popadajmy w skrajności :-)
        Serdecznie dziękuję za pomoc, napisane, wysłane, niech im miło będzie :-)
        Miłego dnia:-)
        • Gość: czur-czur-ra! Re: Happy Thanksgiving IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:27
          Nawzajem:)
          Niech biali Amerykanie świętują miło swoje wynalezione święto:)
          • Gość: piessek Re: Happy Thanksgiving IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:32
            wielu moich czarnych przyjaciół też świetuje, nawet bardziej uroczyście niż biali, więc nie ponimaju aluzji?...
            • Gość: czur-czur-ra! Czarni też IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:40
              sorry, winno być: "niech nieindiańscy Amerykanie miło świętują.."
              • Gość: piessek Re: Czarni też IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:44
                Pare lat temu świętowałem Thanksgiving z kilkoma Seminolami na Florydzie.
                Byli oni indiańscy w 100% so../?
                • Gość: czur-czur-ra! Re: Czarni też IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 10:47
                  so what?
                  ja też swietowałem z Indianami, ale nie wszyscy Indianie pamiętaja to swieto
                  tak jak je pamietaja biali.

p.s. Co znaczy "w 100 proc indianscy"?
                  • Gość: piessek Re: Czarni też IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:50
                    Nie mieszani, atta pamięć historyczna , to jasne, że dla każdej nacji jest inna.
                    A vw Polsce, jedna nacja a pamięci historyczny 2 miliony i co?
                    • Gość: czur-czur-ra! Seminole IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:06
                      no i wlasciwie o nic innego mi nie szło, tylko o zwrócenie uwagi na to, że
                      inaczej się zapamiętuje tą samą przeszłość.
                      Jezeli Ci mówili, że są "niemieszani", to Cię nabrali:) . Seminole już z
                      definicji są "mieszańcami", bo powstali z połączenia różnych grup indianskich
                      200-300 lat temu, nie mówiąc o mieszaniu się z białymi i Czarnymi aż do dzisiaj.
                      Ale to ciekawe, że tam byłeś. Ja krótko odwiedzałem Seminoli w Oklahomie w tym
                      roku. Część z nich to zdewotowani baptyści. Podobnie na Florydzie, jeśli wolno
                      zapytać?
                      • magni-nominis-umbra Re: Seminole 25.11.04, 11:11
                        Aż tak moja docieklwosc głeboko nie siegała, nie rozmawiałe z nimi o religii, a fakt "zmieszania", to też nic sensacyjnego.
                        Spotkania z nimi z kolei w rezerwacie to raczej niemile wspomnienia, zapici, zdegenerowni, uprawiający tylko... bingo.
                        Ci z którymi balowałem , byli normalnie funkcjonującym w spoleczenstrwie amerykanskim , obywatelami.
                        • Gość: czur-czur-ra! Re: Seminole IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:48
                          jasne, że nic sensacyjnego - dla mnie. Ale dla Ciebie chyba jednak tak, skoro
                          wcześniej pisałeś o niezmieszaniu.
                          Zdegenerowani, zapici - normalnie funkcjonujący w społ. amer. Podoba mi się ta
                          charakterystyka:) Znam wielu takich.
                          Ja nie musiałem wypyttywać o religię, bo oni na każdym kroku o Bogu i
                          modlitwie. No i o tym, że należy popierać Busha :(
                        • Gość: czur-czur-ra! p.s. IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 11:49
                          Acha, i obydwa ich kasyna zamknięte przez FBI ze względu na związki z mafią
                          • Gość: piessek Re: p.s. IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 14:13
                            Przerwałem te mila pgwarke, ale duty is duty.
        • Gość: hugus1 Re: Happy Thanksgiving IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:29
          tobie też, a za pamięć będą Ci tam bardzo wdzięczni, miło zaskoczeni, naprawdę...
      • Gość: piessek and what? IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 25.11.04, 10:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka