Dodaj do ulubionych

Fiskus ostrzy zęby na Obajtka

26.08.26, 10:59
www.youtube.com/watch?v=lkcKr9n9a4Q
W skrócie - Obajtek kupił nieruchomość, wynajął jakiejś fundacji, fundacja wyżebrała kasę na remont od państwowych spółek, i wtedy Obajtek umowę na wynajem rozwiązał.
Pytanie - czy powinien w takim razie zapłacić podatek od tych pieniędzy przeznaczonych na remont?
Obserwuj wątek
    • basia_nobile Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 11:05
      tapatik napisał:

> www.youtube.com/watch?v=lkcKr9n9a4Q
      > W skrócie - Obajtek kupił nieruchomość, wynajął jakiejś fundacji, fundacja wyże
      > brała kasę na remont od państwowych spółek, i wtedy Obajtek umowę na wynajem ro
      > związał.
      > Pytanie - czy powinien w takim razie zapłacić podatek od tych pieniędzy przezna
      > czonych na remont?

Zapytaj doradcę podatkowego , wątpię aby tutaj tacy byli .
      • tapatik Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 11:26
        Dlaczego ja mam się pytać? O to powinien znacznie wcześnie zapytać się Obajtek.
        Powyższy przykład pokazuje jego bezczelność i poczucie bezkarności.
        • basia_nobile Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 11:31
          tapatik napisał:

> Dlaczego ja mam się pytać?

Bo zadałeś takie pytanie w poście otwierającym wątek.
        • no-popis Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 13:41
          tapatik napisał:

> Dlaczego ja mam się pytać? O to powinien znacznie wcześnie zapytać się Obajtek.
          > Powyższy przykład pokazuje jego bezczelność i poczucie bezkarności.
          Zapewne zapytał.
          Ty, jak każdy partyjny troll, odPOwiedż już znasz bez doradcy.
          • tapatik Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 20:45
            no-popis napisała:

> Zapewne zapytał.

To czemu prokuratura się nim interesuje?

> Ty, jak każdy partyjny troll, odPOwiedż już znasz bez doradcy.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.
            Poza tym nie każdy przeciwnik pisich jest od razu zwolennikiem KO, co tłumaczyłem już kilka razy.
        • no-popis zadam "głupie" pytanie jakei zadaje tapatik 26.08.26, 13:52
          tapatik napisał:

> Powyższy przykład pokazuje jego bezczelność i poczucie bezkarności.
          A na jakiej podstawie, w oparciu o jakie fakty i analizy, tak twierdzisz?
          • tapatik Re: impertynencki propisie 26.08.26, 18:43
            no-popis napisała:

> tapatik napisał:
            >
            >
            > > Powyższy przykład pokazuje jego bezczelność i poczucie bezkarności.
            > A na jakiej podstawie, w oparciu o jakie fakty i analizy, tak twierdzisz?

W oparciu o to, co o nim słyszałem, a tak się nieszczęśliwie złożyło, że przez jakiś czas miałem "przyjemność" pracować w spółce, którą kierował. Na szczęście nie miałem z nim bezpośrednio do czynienia.

Miał problemy w szkole, ale został zatrudniony przez swojego wujka. W podzięce zaczął wynosić dane z zakładu wujka do jego konkurencji.
            W Orlenie w Wigilię urządził spotkanie dla swoich dyrektorów i wszystkim im wręczył wtedy wypowiedzenia.
            Doprowadził kilkukrotnie do uszczerbku finansowym w Orlenie.
            Poprzednio pracował w jakiejś agencji, ale musieli go przenieść, bo sobie nie radził.
            Przypominam, że w 2015 roku było prowadzone śledztwo, gdzie był podejrzanym. Po wygranej PiS śledztwo zostało szybciutko umorzone.
            • no-popis Re: impertynencki propisie 26.08.26, 20:19
              tapatik napisał:

> no-popis napisała:
              >
              > > tapatik napisał:
              > >
              > >
              > > > Powyższy przykład pokazuje jego bezczelność i poczucie bezkarności.
              > > A na jakiej podstawie, w oparciu o jakie fakty i analizy, tak twierdzisz?
              >
              >
              > W oparciu o to, co o nim słyszałem, a tak się nieszczęśliwie złożyło, że przez
              > jakiś czas miałem "przyjemność" pracować w spółce, którą kierował. Na szczęście
              > nie miałem z nim bezpośrednio do czynienia.
              >
              > Miał problemy w szkole, ale został zatrudniony przez swojego wujka. W podzięce
              > zaczął wynosić dane z zakładu wujka do jego konkurencji.
              > W Orlenie w Wigilię urządził spotkanie dla swoich dyrektorów i wszystkim im wrę
              > czył wtedy wypowiedzenia.
              > Doprowadził kilkukrotnie do uszczerbku finansowym w Orlenie.
              > Poprzednio pracował w jakiejś agencji, ale musieli go przenieść, bo sobie nie r
              > adził.
              > Przypominam, że w 2015 roku było prowadzone śledztwo, gdzie był podejrzanym. Po
              > wygranej PiS śledztwo zostało szybciutko umorzone.
              Umorzone tak jak Giertychowe po wygranej PO :)
              >
              No i....
              Ja miałem z kolegami z biznesu spotkanie z Tuskiem l Lewandowskim, ktorzy prosili o wsparcie ich kampanii finansowej w czasach KLD twierdząc, że jak dostaną się do rządu to każdemu sponsorów dadzą dojście do koryta, koncesje i bezkarność.
              No i ...
              • tapatik Re: impertynencki propisie 26.08.26, 21:04
                Aha, czyli skoro sprawa Giertycha została umorzona, to Obajtek jest czysty jak łza?
                Bo ja dalej twierdzę, że jest chamski i czuje się bezkarny.

Poza tym powinien beknąć nie tylko za sprawę opisaną przez Wielowieyską, ale przede wszystkim za bardzo niekorzystną dla Polski transakcję połączenia Orlenu z Lotosem oraz za Olefiny III.
    • stefan4 Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 12:46
      tapatik:
      > Obajtek kupił nieruchomość, wynajął jakiejś fundacji, fundacja wyżebrała
      > kasę na remont od państwowych spółek, i wtedy Obajtek umowę na wynajem
      > rozwiązał.

A jak się stało, że te państwowe spółki zgodziły się finansować fundacji remont czegoś, co nie stanowiło jej własności?

Zacząłbym od próby ustalenia, czy te spółki wiedziały, na co fundacja chce przeznaczyć pieniądze; oraz od sprawdzenia, na jakie wydatki pozwalają ich statuty.

W każdym razie od Obajtka należałby się co najmniej windfall tax  — podatek od niespodziewanego i niezasłużonego wzbogacenia się. Ale nie wiem, czy polskie prawo takie coś przewiduje.

- Stefan
    • stasi1 Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 14:07
      Ale na pewno było tak że rozwiązał te umowy? Z tego co pamiętam było to tak że fundacja za remont miała korzystać z tych nieruchomości przez rok. Później musiała sie wyniesc. Oczywiście jakby Obajtek bezpośrednio skorzystał z tych państwowych pieniędzy zaczął by się krzyk, a że fundacja to już prawie że państwowe
      • tapatik Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 18:44
        To już ustala prokuratura.
        • no-popis Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 20:20
          tapatik napisał:

> To już ustala prokuratura.
          >
          Ale Ty już wiesz:)
          Nie odpowiedziałeś na pytanie.
          • tapatik Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 22:01
            Rzeczywiście masz rację, twierdzenia Wielowieyskiej bez dodatkowych źródeł mogą być uznane za niewystarczające, ale przeczytaj poniższe artykuły:
            wiadomosci.onet.pl/kraj/dworek-daniela-obajtka-w-borkowie-fundacja-handicap-dostala-pieniadze-od-orlenu/kvtpf2x
            businessinsider.com.pl/wiadomosci/palacyk-obajtka-nowe-informacje-o-finansowaniu-inwestycji/n8tbgqj
            www.bankier.pl/wiadomosc/Luksus-w-dworku-Obajtka-Korty-basen-amfiteatr-8688528.html
            Jest trochę potwierdzeń, że umowa z fundacją Kresy RP została rozwiązana, co potwierdza słowa Wielowieyskiej.
    • x2468 Re: Fiskus ostrzy zęby na Obajtka 26.08.26, 23:17
      Ciekawe czy zapłacił podatek od uzyskanej korzyści w postaci implantów które sobie zafundował na koszt Polek i Polaków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka