Dodaj do ulubionych

Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego Narodz

13.12.04, 22:35
Święta w kurorcie?
Mieszkańcy Europy Zachodniej - o ile należą do tych grup społecznych, które
dały sobie wmówić, że święta Bożego Narodzenia to tylko jedna z wielu
tradycji - coraz częściej opuszczają swoje domy i czas świąteczny spędzają na
nartach, w schroniskach i pensjonatach. Nie brak też tych, którzy uważają
Boże Narodzenie za najlepszą okazję do odbycia egzotycznych podróży. Ten
obyczaj staje się coraz popularniejszy także u nas...

0-to wynik oderwania od tradycji i mopim zdaniem też celowej sekularyzacji
religijnych świąt dokonywanej przez lewackie antyreligijne media! ze św
Mikołaja zrobiono krasnala a kolędy zastępowane są jakimis przyśpiewkami z
muzyki pop importuje sie do nas obce kolędy ktore są całkowicie oderwane od
religijnego aspektu siąt Bozego Narodzenia..To sie staje pustym towarzykim
konwenansem to nie jest swięto Bozego Narodzenia lecz święto karipa choinki i
prezentów orazoglądania programu TV...jak widać do tego dochodzić zaczynaja
wyjazdy w obcy teren, śieta tracić zaczynaja rodzinny charakter..no bo jak
świętowac w rodzinie skoro rodziny są w rozsypce...To jeszcze w Polsce nie
dominuje ale z wolna zaczyna sie tak stawać...Laicyzacja i dechrystianizacja
Obserwuj wątek
    • Gość: oszolom na masony Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pieniadze IP: 68.214.176.* 13.12.04, 22:40
      Wiem, ze marzy sie lprakom i wszarzom powtorka z komuny i marsz ppod dyktando.
      Nie zamienimy zamordyzmu czerwonego na czarny. malo to ludzi obchodzi jak ty
      chcesz zyyc w Polsce;ZYJ JAK CHCESZ!
      Ale nie dyktuj innym jak oni maja zyc. To jest demokracja kapitalistyczna i
      wara tobie od moich pieniedzy i moich swiat!
      • swarozyc Re: Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pienia 13.12.04, 22:42
        jak sie czarnemu polactwu polepszy to tez bedom chciec jechac do wod.
        • Gość: gigi Re: Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pienia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.12.04, 14:04
          W Polsce chyba nie będzie lepiej, bo u nas za dużo politykierów i ludzi którzy
          maja swoje cudowne recepty na dobrobyt. Może tylko kilka % społeczeństwa jest
          stanie wznieść sie ponad swoje prywatne interesy ,myśleć wiecej o dobru
          wspólnym.Przeważnie kazdy z dyskutantów z tego i nie tylko z tego forum pisze
          ze swojego punktu siedzenia,dlatego też u kazdego z was taki punkt
          widzenia.Nienawśc do koscioła,agresja i złośliwość ,nieumiejętnośc rozumienia
          oczywistych i podstawowych prawd, zakłamanie,brak patriotyzmu ,poczucia
          godnosci,brak honoru oto cechy jakie kazdy moze zauważyć czytając niektóre
          wypowiedzi.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pienia 31.12.04, 14:29
          rasista...
          • Gość: a-z mow ludziom jak maja wydawac swoje pieniadze IP: *.acn.waw.pl 02.01.05, 22:14
            po co na narty - od tego katolicy łamią nogi - lepiej kupić katroń wina spod
            Jankowskiego i się pobożnie nachlać
      • Gość: gigi Re: Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pienia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.12.04, 13:46
        Nikt ci nie narzuca jak masz spędzać święta. Mnie sie wydaje że ateisci
        powinni pracować bo to nie są ich święta.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Nie mow ludziom jak maja wydawac swoje pienia 30.12.04, 22:48
        komuny my nie chcemy tylko II RP najlepiej z lat 1918-26
    • czyzunia Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 13.12.04, 22:41
      a co ci to przeszkadza?
      • Gość: a-z Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.acn.waw.pl 02.01.05, 22:10
        oszołek tylko ostrzega przed gniewem boskim - at tak, na wszelki przypadek
        ostrzega za późno, żeby winni się nie wywineli od kary - BO TSUNAMI TO
        GNIEW NA TYCH CO CHCIELI W TROPIKI ZAMIAST KOLĘDOWAĆ POD CHOINKĄ !!!!!!
    • Gość: antydebil No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? IP: *.chello.pl 13.12.04, 22:46
      No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? Niech każdy spędza jak chce, jego
      sprawa, komuchu. Wszyscy tak samo to było na pochodach 1 majowych. Pewnie w
      każdym uczestniczyłeś.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? 13.12.04, 23:08
        jedyne pochody w jakich uczestniczy moja rodzina to są procesje Bozego Ciała
        • czyzunia Re: No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? 13.12.04, 23:11
          i daj jej panie boże a nas nie opuszczaj.
        • Gość: antydebil Re: No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? IP: *.chello.pl 13.12.04, 23:20
          Nie odpowiedziałeś na pytanie. Jak zawsze piszesz nie na temat, gdy jest to dla
          ciebie niewygodne, komuchu.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: No i co z tego, w czym ci to przeszkadza? 14.12.04, 11:08
            odpowiedziałem a ze nie zrozumiałeś to nie moja wina żeś jest wtórnymanalfabetą
            który nie rozumie tego co jest po polsku napisane
      • mapipex Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 13.12.04, 23:14
        Marzą mi się Święta np. w górach ,z najbliższymi,z opłatkiem itp.,itd.
        W czym Ci to Oszołomie zawadza ?
        Prowadzisz tu od długiego czasu jakąś niezrozumiałą ,prawie samotną dysputę.
        Zakładasz prowokujące tematy.
        Społeczeństwo już i tak podzielone!
        Jesteś z RM , to na Forum"Religia" przejdż.Tam jest podatniejszy grunt.

• oszolom.z.radia.maryja Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 11:10
          ja nie chcę niczego narzucać tylko by jeden z drugim zzatrzymał się na chweile
          i pomyślał po co w ogóle żyje zdobył się na jakąś głębszą refleksję na temat
          otaczajacego nas świata i zachodzących w nim zmian...to wszystko..a ty i ntobie
          podobni odbierają to jako atak...zupełnie tego nie rozumiem..
          • kotek.filemon To pierwszy Twój post... 14.12.04, 11:31
            ...w chrześcijańskim duchu: bez pokrzykiwania, bez ochów, achów i zdrady
            narodowej. Napisałeś bardzo mądrze.

Ale ja uważam, że każdy ma prawo wybrać. Ja zawsze spędzam święta Bożego
            Narodzenia i Wielkiej Nocy w rodzinnym gronie, z wszelkimi starymi tradycjami
            przywiezionymi z różnych stron Polski przez ciocie, babcie i prababcie. Nie
            wyobrażam sobie że mogłoby być inaczej. Cały czas pamiętam jednak o tym, że
            jest to mój prywatny wybór i ktoś inny może chcieć inaczej. Cóż, to już nie
            moja sprawa...
          • Gość: w morde faszyste [...] IP: 68.214.178.* 14.12.04, 14:44
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: czyzunia Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:10
          oszole, a tak dokladnie to o co ciebie spaceruje.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 11:15
            przeczytaj mój poprzedni wpis..
            • Gość: SiTY Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 11:24
              A ja wolę Wielkanoc :) Między innymi dlatego, że nie ma tej komercyjnej
              otoczki. Btw. Oszołomie, to nie lewactwo, to kapitaliści i przedsiębiorcy
              zwietrzyli interes - trzeba zarabiać skoro jest okazja no nie? Tu nie trzeba
              mediów.
              Poazdr. i Wesołych Świąt :)
              w dawnym duchu
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 11:29
                dzisiaj są tak poplątane czasy że ajwieksi lewacy stali sie największymi
                kapitalistami..zauważ ze to nie tylko w Polsce tak się dzieje..w USA tez
                mieliśmy do czynienia z podobnym zjawiskiem..tzw nowy biznes multimedialny
                poparł demokratę Kerrego a u nas ludzie biznesu wywodzą sie ze środowsik
                PZPRowskich z jego liberalnej frakcji
                • fuszi Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 11:34
                  No właśnie: problem nie polega wcale na nierównomiernym podziale dóbr, czy też
                  tzw. sprawiedliwości społecznej i współczuciu bliźniemu! Nie, nie, te relacje
                  są OK, tylko to Wy, Radio Maryja, powinniście zastąpić Kulczyka na szczycie
                  listy przebojów. Wtedy by wszystko było si.
                • Gość: SiTy Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 12:16
                  Nie wiem co ma lewactwo do kapitalizmu, chyba, ze co innego rozumiemy pod
                  pojęciem lewactwa. Dla mnie zawsze lewactwo było zjawiskiem, które kapitalizmu
                  nie lubiło i vice versa. A krasnale-mikołaje, "kolędy" (Last Christmas I gave
                  you my heart - znowu w kółko leci w radiu - zmora grudniowa) i ogólna komercja
                  to wynik strategii marketingowej, która nie ma nic wspólnego z celową
                  sakularyzacją dokonywaną przez jakieś antyreligijne środowiska.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 14:07
                    tak rozumowało stare komunistyczne oparte na marksixmie lewactwo..te lewactwo
                    się kończy ale pojawiło się nowe te powstałe na bazie seksrewolucji podszyte
                    anarchizmem i trockizmem (trockizm akceptuje pewna atrapę kapitalizmu patrz NEP)
                    lewica zmienia akcenty i sztandar..z czerwonego na tęczowy
                    • Gość: SiTy Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 14:25
                      Ok, ale takie lewactwo (co do jego istnienia się zgodzę) ma być odpowiedzialne
                      za sekularyzację świąt? Przykład może jakiś? Dla mnie to czysty chciwy
                      kapitalizm odpowiada za krasnale i pop kolędy.
                      • fuszi Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 14.12.04, 14:29
                        Problem polega na tym, że nasz Oszołomek ma już swojego oskarżonego i teraz
                        tylko próbuje do niego dopasować paragraf.
                        • Gość: SiTY Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 14:39
                          Domyslam się tego, ale może coś odpowie. Trochę bez sensu są tezy o tęczowych
                          kolesiach odpowiedzialnych za to, że ja jadę w góry na święta.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Spędzam zgodnie ze swoim duchem. 30.12.04, 21:25
                        zauważ ze większosć bogaczy kapitalisów to ateiści i róznej maści lewacy
                    • Gość: w morde lparkom [...] IP: 68.214.178.* 14.12.04, 14:46
    • fuszi Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów? 14.12.04, 11:25
      Przypominam Ci, że czas wydarzeń Sierpniowych rodzina Giertychów spędziła na
      plażach słonecznej Bułgarii. Czyli nie może to być takie złe. Poza tym przestań
      się wpieprzać ludziom w życie. Każdy żyje jak chce i może. Jak ktoś nie może,
      to siedzi w kapciach, obżarty do granic, przed telewizorem ze swoją ślubną,
      ogląda świąteczną Familiadę i dorabia ideologię, że święta rodzinne
      zorganizował. Myślę, że to Twój przypadek.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 11:30
        sierpień to czas wakacji palancie! wtedy nie ma żadnych świąt w kalendarzu, a
        rocznica cudu nad Wisłą nie była obchodzona bo była zakazana. Urlop był
        zaplanowany od dawna a strajki wybuchły nagle i niespodziewanie
        • fuszi Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 11:39
          Z rodziną Giertychów jest tak jak z derogowcami: zima ich zaskoczyła! A co do
          obchodów Cudu nad Wisłą, to masz rację: partia zabroniła, to endecja nie
          świętowała. Ale strajki też były przecież nielegalne. Robotnicy jednak nie
          wykazali tej karności co endecy.
          Pomijam tego "palanta", drogi Oszołomie.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 11:55
            endecji wtedy nie było!! była rozbita! każdy świętował prywatnie
            • fuszi Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 12:07
              Każdy przy własnym torciku z jedną świeczką! Ależ wola walki była w tej głęboko
              zakonspirowanej endecji. Inni jakoś się potrafili zorganizować! Tak to jest,
              jakby się człowiek miał na endecję oglądać, to by teraz stał w kolejce po ocet.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 12:39
                Myśmy się zorganizowali teraz..widocznie trzeba było kompromitacji Solidarności
                byśmy mogli zaistnieć
                • fuszi Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 12:50
                  Nie, no jasne, teraz jest łatwiej. Bo nikt Wam niczego nie zabroni, więc nie ma
                  obawy, że któryś z Was nie utrzyma stolca ze strachu. Dzięki Solidarności
                  możecie się organizować teraz i nie brudzić sobie portek.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 12:56
                    myśmy się stawiali za Bieruta..i metodycznie jednego po drugim nam zlikiwodwali
                    najlepszych działaczy. Z komuną walczyliśmy też zbrojnie..niedobitki na bagnach
                    biebrzańskich walczyły aż do 1953 roku (atakowaliśmy posterunki |MO
                    organizowaliśmy zamachy na lokalnych kacyków PZPR)
                    • fuszi Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 14:10
                      Jasne. Czytałeś Mrożka (pewnie nie czytałeś, bo to Żyd, albo jeszcze jakiś inny
                      mason)? Polecam opowiadanie "Ostatni Husarz". To jest właśnie mniej więcej o
                      takim człowieku, jak Twoi tchórzliwi, groteskowi idole z endecji. Żałosne
                      faceciki z kompleksami zamiast chonoru.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 21:52
                        byłem kiedys na jego sztuce w tearze (Emigrantów wystawiali, w rolach głównych
                        wystąpili Olaf Lubaszenko i Cezary Pazura...ten pierwszy grał profesora ten
                        drugi prostego robotnika..mieszkali razem w nowojorskiej
                        sutenerze...zaskoczyłem cię co?człowieku "Chonoru"...kto cię uczył ortografii?
                    • Gość: lucyperek Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:13
                      > myśmy się stawiali za Bieruta..i metodycznie jednego po drugim nam zlikiwodwali
                      >
                      > najlepszych działaczy. Z komuną walczyliśmy też zbrojnie..niedobitki na bagnach
                      >
                      > biebrzańskich walczyły aż do 1953 roku (atakowaliśmy posterunki |MO
                      > organizowaliśmy zamachy na lokalnych kacyków PZPR)

Ty k...wa walczyłeś gnojarzu !!!!!?????? ..śmy ?????
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 14.12.04, 21:53
                        mój dziadek i pradziadek walczyli z komunistami..dziadka potem schwytali i na
                        siłę wysłali go w bieszczady do walk z bandami UPA
                        • Gość: lucyperek Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:32
                          > mój dziadek i pradziadek walczyli z komunistami..dziadka potem schwytali i na
                          > siłę wysłali go w bieszczady do walk z bandami UPA

Więc dziadek walczył, a nie "..śmy" walczyli. Nie dopisuj sobie endeku zasług
                          dziadka !
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów 30.12.04, 19:59
                            ale moja rodzina walczyła a ja sie z nią w pełni utożsamiam stąd mówię w
                            liczbie mnogiej
                    • Gość: antybydle Co ty oszolomie przechrzto chrzanisz???? IP: *.lublin.mm.pl 02.01.05, 22:00
                      Przecież za Bieruta to ty nawet jeszcze plemnikiem nie byłeś!!!
            • Gość: W MORDE NAZISTOW KAZDY ma prawo do wlasnego swietowania lub NIE IP: 68.214.178.* 14.12.04, 14:50
              swietowania. Nazistom lprackim wara od wolnosci! SolidaRNOSC ZBUDOWANO ZA
              AMERYKANSKIE PIENIADZE I TO MY ROZDAWALISMY WLADZE I BEDZIEMY JA ROZDAWAC TYM
              KTORZY BRONIA LIBERALNEJ DEMOKRACJI. rYDZYK TO ZBIEG I SZPICEL ROSYJSKI. tAKIM
              WL;ADZY NIE MOZNA DAC I nigdy NIE DAMY!
              • oszolom.z.radia.maryja Re: KAZDY ma prawo do wlasnego swietowania lub NI 30.12.04, 21:07
                też mi wolność w której katolicy są prześladowani
        • Gość: czyzunia Re: Co masz przeciwko wyjazdom do ciepłych krajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:39
          oszole, kto chciał to obchodził te cuda skorupców.mógł i w bulgarii.
    • Gość: qwe Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: 213.199.219.* 14.12.04, 14:15
      Pamięaj, abyś dzień święty święcił!
      To tyle. Reszta to kwestia interpretacji!
      • Gość: lucyperek Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:40
        > Pamięaj, abyś dzień święty święcił!
        > To tyle. Reszta to kwestia interpretacji!

O nie, poprawny endek wytłumaczy Ci pałą jak go masz święcić. W końcu to on
        wyznaje się najlepiej w kwestiach interpretacji.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 14.12.04, 21:54
        o tym włąściwie chciałem powiedzieć
    • Gość: galganow Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.chello.pl 14.12.04, 16:29
      a zaczelo sie od zniesienia postu w wigilie bozego narodzenia
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 14.12.04, 21:55
        i to uważam za wielki skandal..to był przewrót dokonany przez katolewactwo
    • Gość: S Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.blaster.pl 14.12.04, 16:45
      Rozumiem że gdyby LPR jakimś cudem wygrała wybory,to zakażecie wyjazdów w
      święta?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 14.12.04, 21:56
        a z jakiej racji? innowiercom i ateuszom nie zabronimy wyjeżdżać conajwyżej już
        byśmy ich z powrotem nie wpuścili do kraju
        • Gość: oszolom na masony [...] IP: 68.214.177.* 15.12.04, 00:37
        • Gość: M Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.12.04, 01:14
          Tu po części masz odpowiedź...
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,42786,2440673.html
          • Gość: lucyperek Bardzo ciekawy tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:44
            Ale w odpowiedzi i tak usłyszysz, że napisał to masoński agent. Do tych
            betonowych idiotów o zdrewniałych mózgach nic nie dociera.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Bardzo ciekawy tekst 15.12.04, 14:14
              Michnikowcy znaleźli sobie sługusa wśród Irlandczyków i wyvieraja sobie nim
              gębę. Mylse że o Sulivan jest głównym sprawcą kryzysu koscioła w Irlandii, choć
              kryzys ten jest względny bowiem nadal 55% Irlandzcykow chodzi regularnie na
              msze do kościola co niedziele (było 80%)
              • Gość: lucyperek c.b.d.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:28
                czyli jak może pamiętasz ze szkoły (jeśli nie było zbyt pod górkę) "co było do
                dowiedzenia". Wiedziałem, że to żydomason.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 16.12.04, 12:21
            właściwą oepowiedź i bardziej związaną z omawianym tematem znajdziesz tu
            www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20041216&id=my12.txt
    • Gość: Mariner Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.04, 13:15
      Po pierwsze trzeba zacząć, że Chrystus urodził sie około początku jesieni.
      W Rzymie starożytnym obchodzono w terminie dzisiejszych świąt BN poganskie
      święto. Bodaj boga Janusa, ale nie jestem pewien. Jest zadziwiające, że
      obchodzono je od strony "kulinarno-rozrywkowej" podobnie jak dzisiaj BN.
      Wyznaczony przez KK termin BN, miał za zadanie zmienić poganskie święto, na
      nowe, chrześcianskie. Zdawano sobie bowiem sprawę, ze nie uda się tego
      poganskiego święta po prostu zlikwidować
      Wiele świąt i obyczajów przetrwało z czasów poganskich. Na prtzykład Noc
      Świętojanska. Malowanioe jajek w Wielkanoc to też ma nie wiele wspólnego ze
      Zmartwychwstaniem. W katolickiej Irlandii przetrwało wiele zwyczajów jeszcze
      celtyckich. A to dla tego, że tamtejszy kosciół, starszy od naszego nie
      zwalczał w przeszłosci tak bardzo, starych tradycji. Tradycja jest potęzną siłą
      w każdym narodzie. Widać to w obrzędach i zwyczjach ludowych, także i w Polsce.
      Mnie też irytyje to świąteczne obżarstwo i dlatego wolę gdzieś wyjechać, aby
      chronić swoje zdrowie. Ludzie zaciągają kredyty na to śiąteczne żarcie. Corac
      więcej ludzi sie po prostu buntuje.
      Modlić się mozna niekoniecznie w miejscu zamieszkania.
      Mówiąc już całkiem pragmatycznie, to szalenstwo światecnych zakupów daje pracę
      całkiemsporej liczbie ludzi.
      Spędzałem BN w wielu krajach świata. Wszędzie jest to trochę inaczej. Bo
      wszędzie to chrześcianskie święto miesza się z lokalną tradycją.
      Nie w każdym kraju katolickim jest na przykład post podczas Wigilii BN.
      W Irlandii ludzie jedzą mięsa. Mnie, pomimo, że nie jestem zbyt gorliwym
      katolikiem mięso w Wigilię po prostu nie smakuje, wole karpia. A to jest
      właśnie siła tradycji.
      A kolęda "Silent night" baaaardzo mi się podoba! Polskie kolędy zreszą tez. :-)
      Niestety jadę do roboty i znów święta będę zdala od rodziny. :-(
      M.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 16.12.04, 13:31
        Cicha noc to kolęda miedzynarodowa i faktycznie jest ładna..to jedyna kolęda z
        zachodu która nie została zeświecczona ale co do tego ze Jezus urodził sie na
        jesieni mam spore wątpliwości..w ogóle daty są poprzesuwane a to za sprawką
        Dionizego małego który w obliczeniach pomylił sie conajmniej o 4 lata
        • Gość: Mariner Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.04, 16:20
          Forma tego forum nie pozwala na szczgółową analizę ewangelii. Ja przez nie
          wszystkie przebrnąłem. Przeczytałem też wiele ich analiz. ALe to nie jest w
          koncu takie ważne, kiedy urodził się Jezus. Kalendarz się przesunął o te 4 lata
          za sprawą niedokładnych obliczeń, stąd jego reforma.
          W sposobie celebracji BN nie ma żadnych spisków. Przecietny człowiek podchodzi
          do takich wydarzeń raczej bezrefleksyjnie. Robi to i owo, bo tak robili jego
          rodzice, dziadkowie. Jednak atmosfera BN jest niepowtarzalna. Bez względu na to
          jaki ktoś wyznaje światopogląd. Najpierw ogromna zadyma z przygotowaniami, a
          potem to wyciszenie.
          Może Cię to zdziwi, ale ja bardzo lubię stare kościoły. Pmiętam, jak podczas
          wyjątkowo upalnego lipca byłem w Rouen. (Tam gzie Joaśkę spalili) Byłem
          zmęczony i lało się ze mnie. Wszedłem do wspaniałej, gotyckiej katedry. I ten
          chłód, i ten spokój!
          M.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N 30.12.04, 14:07
            a widzisz..lubisz stare koscioły..a kiedy one powstały? przecież nie po soborze
            watykańskim II tylko przed..ba! nawet przed soborem trydenckim!..ja tez lubie
            to co stare i zamierzchłe ..do siego roku!
    • Gość: Lola kontynuacja swiat rzymskich IP: 207.134.87.* 16.12.04, 13:27
      Jesus nie urodzil sie 25 grudnia. Swietowanie tej daty jest przedluzeniem
      swieta rzymskiego. wiec tak na dobra sprawe o jakiej sekularyzacji i
      dechristianizacji mowimy, skoro dzien ten z inna co prawda nazwa swietowali
      poganscy Rzymianie?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: kontynuacja swiat rzymskich 16.12.04, 13:31
        chrzescijaństwo odpoganiło niektóre swięta pogańskie i nadało im nowy wymiar
        • Gość: P-77 Re: kontynuacja swiat rzymskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:01
          W jednym oszołom ma trochę racji - Bożemu Narodzeniu zagraża duch politycznej
          poprawności - właściwie moze sie okazać, że wkrótce zostanie przemianowane np.
          na Święto Przesilenia Zimowego. Już teraz w północnych Włoszech nauczycielka
          uczyła dzieci kolęd, w których słowo "Jezus" zastąpiono słowem "Cnota" (po
          polsku byłoby np. "Lulajże Cnotuniu") a zamiast szopki dzieci wystawiły bajkę o
          Czerwonym Kapturku. Niby żeby nie drażnić miejscowych muzułmanów, ale nawet im
          specjalnie Boże Narodzenie nie przeszkadza.
          Może się więc okazać, że zachodnioeuropejscy muzułmanie będą mogli bez
          przeszkód obchodzić ramadan a chrześcijanie będą musieli obchodzić Boże
          Narodzenie w laickiej formule.
          Nie mam nic przeciwko poltical correctness, ale nadmiar cnoty (nie tej z kolęd)
          prowadzi do jej przeciwieństwa.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: kontynuacja swiat rzymskich 28.12.04, 23:34
            nie sądziłem że życie dopisze tak tragiczny a jednoczesnie tak trafny komentarz
            do tego tematu...(chodzi mi TSUNAMI)..ci co przezyli katastrofę nagle zaczynają
            mówić Bogu dzięki że przeżyłem itd...a przed wyjazdem pewnie nie jeden z nich
            ublizał Bogu ile wlezie....jak to mówią gdy trwoga to do Boga...
            • Gość: ANTYDEBIL [...] IP: *.chello.pl 28.12.04, 23:38
              • oszolom.z.radia.maryja Re: 28.12.04, 23:47
                to raczej twój wpis z wulgaryzmem predzej do wykasowania się kwalifikuje
                • Gość: ANTYDEBIL Zwykła szmata z ciebie IP: *.chello.pl 28.12.04, 23:59
                  Bo na takiego c.h.u.j.a naigrywającego się z takiej tragedii nadają się tylko
                  wulgaryzmy. Zobaczymy co admin wyżej ceni- używanie sobie ze śmierci
                  kilkudziesięciu tysięcy ludzi czy kilka wulgaryzmów na debila robiącego to.
                  Jesteś zwykłą szmatą. Żal mi ofiar tej tragedii, ale akurat bardzo bym się
                  ucieszył gdybyś ty się wśród nich znalazł.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Zwykła szmata z ciebie 29.12.04, 19:51
                    Ja się z ofiar nie naigrywam..jestem od tego jak najdalszy...sam wspomogłem
                    finansowo ratująacych tam (za posrednictwem Caritasu)..ale zauważyłem też jacy
                    to turyści jeżdżą na wakacje w okresie świąt Bozego Narodzenia..dzię TVN
                    pokazał wracajacego wraz z żoną do kraju..Jerzego Urbana...widać Bóg okazał
                    wobec niego wielkie miłosierdzie...pytanie tylko czy on to doceni
            • Gość: lola Re: kontynuacja swiat rzymskich IP: 207.134.94.* 02.01.05, 21:09
              Bozego Narodzenia nie obchodzono przez pierwsze zdaje sie 300lat
              chrzescijanstwa. To kosciol je wymyslil aby za pomoca tego swieta jeszcze raz
              wplywac na ludzkie zycie. A ze ludzie w Rzymie i innych osciennych krajach z
              radoscia obchodzili swieto Slonca czyli przesilenia zimowego wiec kosciol
              skorzystal z tego i tak powstalo Boze Narodzenie. Coz to za chrzescijanska
              tradycja? I dlaczego sie gorszycie,ze ludzie ciesza sie wtedy , wyjezdzaja i
              przyjemnie spedzaja czas. A co maja lezec krzyzem w kosciele i sluchac
              zdemoralizowanych i niespecjalnie inteligentnych ksiezy? Te czasy juz dawno sie
              skonczyly. Kosciol musi isc z postepem czasu a ksieza musza byc na poziomie. A
              jest zupelnie na odwrot. Religia jest dla ludzi a nie ludzie dla religii.
    • Gość: ren Odwal się od Św. Mikołaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:14
      Co ? Preze3ntu Ci nie przyniósł, że tak marudzisz ?
    • Gość: GMR Re: Dechrystianizacja i laicyzacja świąt Bożego N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:18
      Coś chyba jest na rzeczy... wierzący obchodzą święta rodzinnie i uczestniczą w
      świątecznych nabozeństwach a niewierzący wybierają sie na wakacje do
      egzotycznych krajów ... zastanawiający jest otóż fakt ze mało było w rejonie
      kataklizmu Amerykanów..oni uchodzą za najbardziej religijną społeczność wśród
      państw wysoko rozwiniętych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka