Gość: g-y Podobno Urban wcale nie udaje glupiego !!!!!!!!!!! IP: 5.5R* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 26.01.05, 02:04 Urban ma sie odwolac rowniez do SADU OSTATECZNEGO!, a to juz nie sa zarty, ......... ze za nisko go wycenili w nizszej instancji, tylko 20,000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fmw Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.94.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 26.01.05, 02:19 Wojtyla, godzac sie na objecie stanowiska biskupa Rzymu, a wiec glowy kosciola kat. i panstewka Watykan, zgodzil sie byc osoba publiczna, a wiec narazona na krytyke. Jesli Bog pozwolil opublikowac Urbanowi ow artykul, to znaczy, ze tak mialo byc, i ludzkie sady nie maja tu nic do gadania. Albo mamy wolnosc slowa, albo jak za sanacji czy komuny jej brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Jesli Bog pozwolil opublikowac .... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 02:22 Jestes BARDZO GLUPI. Jesli Bog pozwolil mi to opublikowac to znaczy ze jest to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosztorys Honor papieza za 20.000 zlotych? hehehehehehehehe IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 26.01.05, 02:21 A co na to papiez? Za ile mozna w pysk dac gertychowi? Odpowiedz Link Zgłoś
parle.parle Jak za używanego "poloneza" 26.01.05, 03:33 Gość portalu: kosztorys napisał(a): > A co na to papiez? > Za ile mozna w pysk dac gertychowi? Za tyle co wart używany rower "wigry 3", z dynamem i pompką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirurg plastyczny operacja czy okaleczenie ????? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 02:32 Czy obciecie obrzydliwych uszu byloby uznane przez prawo za operacje plastyczna czy okaleczenie ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: pozbawienie praw autorskich :-) IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 04:43 Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 U Urbana operacja plastyczna u Glempa okaleczenie 26.01.05, 23:13 Taki wyrok wydała by ta sędzina co osądzała Urbana. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick JP2, operacja czy okaleczenie ????? IP: *.stenaline.com 27.01.05, 08:51 Wojtyle naciągnięto ostatnio skórę na twarzy, wygląda jak Chińczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prokurator Re: Co to za Demokracja...!!!!! , jak w Rosji IP: *.jetstream.xtra.co.nz 26.01.05, 02:40 ... a gdzie wolność slowa, .. takie ma zdanie wiec się wypowiedzial, co w tym złego. Jeszcze troche i na Sybir ku.. znowu zaczną wysyłać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Co to za Demokracja...!!!!! , jak w Rosji IP: *.ceron.pl 26.01.05, 20:49 I oto Urban zwycięża. Udowadnia to, co zawsze twierdził, że Polska to zacofane państwo pełne irracjonalych guseł i zabobonów, gdzie logika i prawo muszą ustąpić przed emocjami i kompleksami. Artykuł wymierzony w dręczycieli papieża: wiernych i Watykan okazał się "znieważeniem papieża". Apelowanie o uszanowanie godności chorego starca, którego nie powinno się zostawiać przed kamerami, gdy zasnął i puszcza nosem bańki, stało się wulgarnym atakiem na głowę obcego państwa. W rzeczywistości chodzi o atak na bałwochwalczy kult jednostki - Jana Pawła II i obrazę uczuć religijnych tych "chrześcijan", Są to niewierni frustraci, których bliskość papieża ratuje przed oddaleniem od Boga, a w szczególności od nauk Jezusa. Oczywiście papież nie jest traktowany jak człowiek, lecz nadczłowiek - czyli osoba pozbawiona prawa do słabości. Dzięki temu może być używany jako człowiekopodobny fetysz religijno-magiczny. Jego podobizny stają się fetyszem wizualnym, zdobiąc ścianę każdego Polaka-katolika. Jego imię staje się fetyszem słownym i używane jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju przekazów religijnych, naukowych, kulturalnych, społecznych czy politycznych. Osobny status zyskał fetysz w postaci łączenia papieża z terminem "autorytet". Oto publiczne media nazywają papieża ostatnim "autorytetem naszych czasów". Oczywiście autorytet to jakaś wyrocznia, mistrz, którego słowa są przejmowane przez wielbicieli. Tymczasem "wielbiciele" w dużej częsci są zwolennikami wojny w Iraku, są przeciwni UE, są antysemitamiuznają za konieczne karanie za niewygodne poglądy. Może oglądaliście "Dzieciątko z Macon". Papież i to dzieciątko znajdują się w podobnej roli niby czczonych niewolników zakłamania i sadyzmu tłuszczy. Oto "wierni" odkupiają swoje winy dzięki cierpieniu papieża i łączności z nim poprzez fetysze. Dziś były demonstracje wyzywające Putina od "morderców". No to mamy następnych kandydatów do pierdla w imię godności głowy obcego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Papiez moim autorytetem, ale... IP: *.sympatico.ca 26.01.05, 03:01 ...watpie czy sie poczul urazony przez takiego malego krzykacza :) Ja na pewno nie, chociaz obrazil on najbardziej dla mnie wartosciowego czlowieka. A te 2 dyszki moznaby przekazac na jakies szczytne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thorsten Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.05, 03:35 ......szkoda tylko , ze nie zajmuja sie / sady/ sciganiem i karaniem przestepcow Odpowiedz Link Zgłoś
parle.parle Chcę Wstąpić Do Urbana napisał douglasmclloyd!??? 26.01.05, 03:42 I co? Zaczniesz pisywać w NIE? Czy w charakterze TW (towarzysza Wallenroda) i bedziesz kapować na nowych kumpli? Ale numer! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedzia Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: 209.195.80.* 26.01.05, 04:29 Wybaczcie ludzie ale to naprawde debilna zbrodnia i jak i kara. Zenujace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius "Wolnosc slowa" a urban IP: *.intern.mad / *.61.104.19.host.de.colt.net 26.01.05, 05:25 polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Michnika Re: pies będzie srał na grób urbana... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 05:26 Zanim pies to zrobi, na tym forum padnie rekordowa ilosc postow. Panie Michnik prosze trzymac artykul jeden dzien dluzej, aby wszyscy mogli sie publicznie zachwycic uszami na zalaczonym zdjeciu. Osobnik przedstawiony na fotce w pelni zasluzyl na taka "popularnosc". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torba po CEMENCIE Urban moglby nosic nakrycie glowy IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 05:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz TOLERANCJA Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.mia.bellsouth.net 26.01.05, 05:38 Alez o co kruszyc kopie, przeciez ten co pisze o Papiezu, co wiecej o kimkolwiek obrazliwe artykuly, to po prostu nic, zero i taki jakim byl takim bedzie, i takim pozostanie, a po jego przeminieciu nikt o jego istnieniu pamietal nie bedzie, na szczescie. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskuda OBRONA PRAW CZLOWIEKA - jakiego? IP: *.ns.aliant.net 26.01.05, 05:42 Komu sluza Praw Czlowieka? Czy w tym przypadku obronie dziennikarza (Urban), ktory w imie wolnosci napisal niewybrednie, wulgarnie, bez respektu dla "czlowieka" (w podeszluym wieku Papieza)------------- czy raczej Prawa Czlowieka powinny sluzyc obronie tych wartosci, ktore zawarte sa w slowie "czlowieczenstwo" , czyli min. dobra osobiste, w tym dobre imie, a wiec w tym wypadku sluzace obronie praw czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick OBRONA PRAW CZLOWIEKA - jakiego? KAŻDEGO !!! IP: *.stenaline.com 26.01.05, 07:59 W tym wypadku Papież jako głowa państwa jest narażony na możliwość ostrzejszej krytyki niż Jan Kowalski. Obejmując urząd musi być tego świadom. Pełnienie funkcji publicznej to nie nabycie nietykalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskuda Re: OBRONA PRAW CZLOWIEKA - jakiego? KAŻDEGO !!! IP: *.ns.aliant.net 26.01.05, 16:32 Papiez jest czlowiekiem, tak jak Jan Kowlaski. Ani mniej, ani wiecej naleza mu sie prawa czlowieka, tak jak Kowlaskiemu. Pod tym wzgeldem wszyscy sa rowni. Moje stanowisko nie jest optowaniem na rzecz elitaryzmu, raczej przeciwnie. Bronie praw czlowieka (Papieza) naruszonych przez p. Urbana. Staje, inczej mowiac po stronie poszkodowanego. Dla mnie p. Urban - obraził przede wszsytkim czlowieka, ktory jest tez papiezem, głowa Kościoła. Mozna Papieza krytykowac, tak jak Jana Kowalskiego, ale z zachowaniem norm wymaganaych w cywilizowanym swiecie. Obydwdu nie mozna publicznie obrazac, naruszac ich dobra ludzkiego, odmawiajac im prawa do bycia traktowanym jak czlowiek, ktory ma swoje prawa, prawa do bycia traktowanym z godnoscia. Kondycja bycia starym czlowiekiem jest kondycja czlowieka, a nie jego dewaluacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: OBRONA PRAW CZLOWIEKA - jakiego? KAŻDEGO !!! IP: *.ceron.pl 26.01.05, 21:32 Człowieczeństwo papieża to wy negujecie wystawiając go na zgrozę i pośmiewisko. Przecież normalny człowiek widząc coś takiego, jak możemy co tydzień ujrzeć w relacji z Rzymu, reaguje wstrząsem (np. współczucia, odrazy, lęku, oburzenia). Urban reaguje tu jak normalny człowiek - tylko, że odważny i władny na tyle by głosić to w polskich mediach opanowanych przez zakłamanych sadystów i koniunkturalistów. Co was boli to podważenie waszego człowieczeństwa (o ile czytaliście felieton). Jeśli "NIE" - oto link. www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=719&zaznacz=obwo%BCne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FeliksK Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.broker.com.pl 26.01.05, 05:49 Urban nie powinien używać takich słów-no niby wolność słowa.Czy wyrok słuszny może tak może nie -Urban też jest starszym człowiekiem,odniosłem wrażenie,że nie posiada żadnych uczuć ma za dużo kasy,chce być bardziej popularny wymyśla,niestworzone rzeczy -jest jaki jest i napewno się nie zmieni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granice krytyki SONDAZ IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 06:00 Gdyby polski dziennikarz w Izraelu uzyl publicznie takich samych slow o Szaronie jakich uzyl Urban o Papiezu, na jaka kare skazalby go Izraelski sad?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HERMES Re: SONDAZ IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 26.01.05, 07:07 __________ NIE___________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SONDAZ Urban w ksiedze rekordow Guinessa IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.05, 06:03 Czy Urban ma szanse znalezc sie w ksiedze rekordow Guinessa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Urban w ksiedze rekordow Guinessa IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 06:22 Widze,ze to ciekawy bardzo temat skoro ma tyle postow. Moim zdaniem niejaki Urban nie obrazil zadnego Papieza, bo dziennikarzowi wolno pisac co chce,i to co sie pisze nie jest obraza ale pewnym srodkiem wyrazu.Zreszta postepujac w ten sposob trzeba by bylo wytoczyc procesy tysiacom dziennikarzy gazet swiata za obraze majestatu jakiegos tam przywodcy np.Kadafiego<a dlaczego nie?czy Prezydenta USA G.W.Busha,ilez to paszkwili jest na niego zawrtych w roznych pismach swiata;gdyby mial sie tym zajmowac musialby zglupiec. A zatem decyzje tego polskiego sadu uwazam za niesluszna i obciozana wina braku wolnosci w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: słusznie skazany, za łagodnie potraktowany IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 06:37 Tak,zabic go,bo zasluzyl na to,katoliku ! Czy wiesz co to Jedwabne? i jak ludzie swiata postrzegaja takich jak ty? A coz on takiego zrobil? Nazwal Papieza tym kim jest? To rzeczywiscie obraza dla tych co mysla ze jest kimms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor Re: słusznie skazany, za łagodnie potraktowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 07:49 Jesteś jak pawiani móżdżek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor Przecież to śmieszne, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 07:46 20 tyś.? Ja rozumiem, jeżeli rolą sądu jest karać, to niech to będzie kara (np. 1/2 rocznego dochodu), a nie "pobranie zaliczki". Ile to jest 20 tyś dla Urbana? Jeden wypad na dziwki i już po 20 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Przecież to śmieszne, IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 08:12 Gość portalu: kocoor napisał(a): > 20 tyś.? Ja rozumiem, jeżeli rolą sądu jest karać, to niech to będzie kara (np. > > 1/2 rocznego dochodu), a nie "pobranie zaliczki". Ile to jest 20 tyś dla > Urbana? Jeden wypad na dziwki i już po 20 tyś. Papiez powinien przeprosic za Jedwabne,ale nie zrobil tego do dzis. Kiedy bylem jeszcze w Polsce studentem w Krakowie popijalismy sobie piwo pod tzw."Plachta" na Bloniach Krakowskich. W ten dzien akurat pilem go z niejakim Wojtkiem z Politechniki Krakowskiej ja bylem z UJ-tu.Wszystko szlo niezle,az tu nagle usleszelismu tupot,jakby konskich kopyt,a to sfora chlopakow jakis gonila jednego ktory uciekal poprzez blonia w strone rzeki Rudawy. Pytam sie Wojtka,co jest grane?(bo on byl wiecej w tym wszystkim obeznany niz ja),a on mi mowi ze gonia pewnie Zyda,a ja na to jakiego znowu Zyda? No, Zyda mowi,co Ty nie stad jestes?a ja mowie ze nie jestem z Czestochowy i studiuje na UJ.A on ,a to nic nie wiesz,u nas Zydow sie tepi. Poniewaz mialem juz troche w czubie wiec bylem zuchwaly i mowie do niego, (chociaz pierwszy raz widzielismy sie),sluchaj,kimkolwiek ten chlopak jest ja lece mu pomoc bo to nie moze tak byc,aby tylu gonilo jednego. A on na to, Ok,i polecielismy,mialem wtedy 21 lat,i biegi mialem niezle, a wiec wyprzedzilem Wojtka i pierwszy przybieglem tam gdzie oni go juz dorwali. Rozerwalem kolo wokol niego,i podeszlem do niego podajac mu reke. Spojrzalem sie naokolo,widzialem w oczach wszystkich nienawisc aby mnie zabic. Ten wstal,troche zablocony i pokrawiony,a ja powiedzialem im,odpieprzcie sie od niego bo to moj kolega i gowno wam do niego. A oni na to,a kim ty jestes?Akurat nadlecial Wojtek,a oni go znali i wyjasnil im ze my kumple,i na tym sie skonczylo. Chlopaczystko poszlo sobie do domu a my z Wojskiem dalej pod plachte. Potem poszedlem pic dalej do baru hotelowego,ale juz Wojtka nie zaprosilem na to,moze byl,moze nie tego wart. Oto jak wygladalo nasze "Jedwabne". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor Re: Przecież to śmieszne, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:18 Jedwabniku, tak się sklada, że ja skończyłem Uj... ROTFL!!! Kibice Cracovii są w Krakowie nazywani żydami (mała litera), a ty z Krakowem i UJ masz tyle wspólnego, co ja z University of Atlanta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Przecież to śmieszne, IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 08:23 chesz abym ci podal jakies szczegoly? Pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocoor Re: Przecież to śmieszne, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:20 A ta knajpa nazywa się "Pod Blachą"... he, he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Przecież to śmieszne, IP: *.dyn.optonline.net 26.01.05, 08:30 ja pisze o czasach ktore byly 30 lat temu, gowniarzu. idz sie wyspij! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Przecież to śmieszne, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.05, 08:37 pewnie gonili stefcia michnika. i po jaka cholere tego zbrodniarza stalinowskiego broniles? a moze starego morela gonili: tego zbrodniarza ze "zgody w swietochlowicach. obojetnie jak na to spojrzec: "rasizm pozytywny" w stylu: wszyscy zydzi to ofiary i swietoszki jest tak samo podly, jak antysemityzm (nowe przyklady to traktowanie dzieci palestynskich przez zolnierzy izraelskich: czesto nachodza mnie mysli, gdzie oni podpatrzyli? pewnie u ss) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: Przecież to śmieszne, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:13 A lichwa, a żydowskie powiedzenie "wasze ulice nasze kamienice", czy inne jak np. "żyd krew wypije a dziury nie zrobi" - to tak bez przyczyny,proszę się nie obrażać, że niesprawiedliwym i infantylnym nazwę podobny sposób myślenia. Zapewne wiele jest krzywd i wiele wzajemnych bolesnych ran. Proponuje ich nie rozdrapywać, lub wypominać i przepraszać bez końca. Ale papieża do tego nie mieszajmy to nie przystoi myślącym. Wracając do artykułu. Przed wielu laty, kiedy to coraz bardziej stawała się znana sztuka tworzona przez ludzi kalekich powykręcanych, zdeformowanych : bez kończyn w ogóle- trzymających przybory w ustach, bez rąk - malujących, czy ugniatajacych gips stopami itd., nie umiejąc czytać tych dzieł inaczej jak przez pryzmat wyglądu ich autorów, dominowało we mnie uczucie niesmaku i odrazy. Bo jakież treści mogły tam być zawarte, jakie przesłania ? Ale na szczęscie życie szybko skorygowało to wypaczenie. Od ponad 20 lat przyjażnię się z osobą kaleką - wspaniałym wartościowym człowiekiem. Od lat wyszukuję obrazów, kalendarzy ,kartek autorstwa ludzi kalekich. Wiele w nich radości życia, życzliwości i mądrości. Podziwiam ich pasję, podziwiam za szczerość, za ogromną wolę walki o każdy dzień i to,że tak wielu z nich pozostawia swój dobry ślad. Bycie razem ze wszystkimi ludźmi, tworzenie, wypowiadanie się, akceptacja przede wszystkim przez tych sprawnych jest im niezbedna do życia. Dzisiaj najpierw widzę dzieło, a później jego twórcę i sprawiedliwie go oceniam przez pryzmat tego co tworzy. I myślę, że Ojcu św. potrzebne są nasze gorące serca a nam jego wielkie tworzenie prawości i to, żeby do końca był z nami, do końca do nas przemawiał, a jednocześnie boli mnie, że choroba coraz bardziej mu dokucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.b.pppool.de 26.01.05, 07:53 Przeciez to tylko nastepne widowisko w ktorym Urban zwyciezyl.....znowu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagranicy Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.UL1.srv.t-online.de 26.01.05, 08:00 rozpalcie stosy! Polska zbliza sie wielkimi krokami sredniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan z Sydney Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.nsw.bigpond.net.au 26.01.05, 08:04 Urbaqn to wyjątkowa ku.., tyle tylko że inteligentna. Z poważaniem, Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 08:23 Urban odwołuje sie do wolności słowa , co w jego ustach brzmi jak kolejna kpina.Wszak on był głównym rzecznikiem zniewolenia obywateli w stanie wojennym.Wolność słowa służy dobrze, jeżeli korzystający z niej ma coś istotnego do zakomunikowania innym. Urban przez wiele lat dokopywał nam, korzystając z osłony jaką dawała mu Władza. Teraz nikt go nie chroni, więc niestety musi miarkować swoje słowa. Nie jest ważne co sobie Urban myśli o Papieżu , ważne jest że publicznie z niego szydząc obraża wszystkich, tych , którzy w Ojcu Św. widzą nie tylko starego Człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick A gdyby tak car Watykanu był Murzynem... IP: *.stenaline.com 26.01.05, 08:26 Czy nasza prokuratura ścigałaby Urbana za analogiczny artykuł? Czy wyrok, tak naprawdę nie jest religijnym odwetem tych wszystkich, którzy widzą w Wojtyle świętego? Dlaczego państwowa prokuratura nabiera cech inkwizycji? Najzabawniejsze jest to, że już niedługo, po wyborze innego papieża - najlepiej Niemca albo Nigeryjczyka - będą 2 relacje TV rocznie z Watykanu a polski kościół przekształci się w sektę o rydzykowatej konotacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sul Re: Urban skazany za zniewagę Papieża IP: 212.33.88.* 26.01.05, 09:23 kto obraził się gdy Urban nazwał Królową brytyjską parę lat temu, gdy przyjechała do Polski, "STARĄ PUDERNICĄ"?? Odpowiedz Link Zgłoś