Dodaj do ulubionych

Ręce precz od Kuronia!

28.02.05, 11:45
Jakim prawem Frasyniuk z Hausnerem i resztą tych cwaniaków pt. „Partia
Demokratyczna” zawłaszcza sobie postać Jacka Kuronia! Mam duże wątpliwości
czy poparłby on styl polityki jaki nowa partia obiecała uprawiać i język
jakim się jej liderzy posługują.

„W deklaracji programowej wymieniono byłego premiera jako postać-symbol III
RP. Drugim symbolem jest Jacek Kuroń.”

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2575094.html
Obserwuj wątek
    • jak.babcie.kocham Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:04
      iza.bella.iza napisała:

> Jakim prawem Frasyniuk z Hausnerem i resztą tych cwaniaków pt. „Partia
      > Demokratyczna” zawłaszcza sobie postać Jacka Kuronia! Mam duże wątpliwośc
      > i
      > czy poparłby on styl polityki jaki nowa partia obiecała uprawiać i język
      > jakim się jej liderzy posługują.
      >
      >
      > „W deklaracji programowej wymieniono byłego premiera jako postać-symbol I
      > II
      > RP. Drugim symbolem jest Jacek Kuroń.”
      >
      > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2575094.html

Jacek Kuroń był:
      - założycielem i członkiem ROAD-u, a następnie UD i UW
      - przeciwnikiem lustracji i dekomunizacji
      - orędownikiem zasypywania starych podziałów
      - człowiekiem, który bardzo pozytywnie wypowiadał się o Jerzym Hausnerze i
      chwalił jego politykę

Ergo, nie mam żadnych wątpliwości, że Jacek Kuroń poparłby tę inicjatywę.

A jakim prawem odwoływanie się do postaci-symbolu, jaką był Jacek Kuroń przez
      ludzi, którzy przyjaźnili się z nim i znali go kilkadziesiąt lat nazywasz
      "zawłaszczaniem"?
      Chcesz się licytować kto ma większe prawa do Jacka?
      • karol113 Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:08
        Lenin i Hitler też byli socjalistami i pewnie poparliby tą partię. Co prawda nie
        żyją, ale tak możemy dedukować.
      • pan.nikt Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:25
        Kochasz się z babcią i nie masz czasu na zbieranie informacji.
        Kuroń, przed śmiercią wyraźnie odcinał się od grubej krechy i osiągnięć UD i
        UW, co można było znaleźć w jego wypowiedziach i oswiadczeniach.

Zwyczajnie zobaczył, że przy stanie kraju do jakiego doprowadzili jego koledzy
        od OS, jego kotły na bidazupkę są za małe.
        • jak.babcie.kocham Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:28
          pan.nikt napisał:

> Kochasz się z babcią i nie masz czasu na zbieranie informacji.
          > Kuroń, przed śmiercią wyraźnie odcinał się od grubej krechy i osiągnięć UD i
          > UW, co można było znaleźć w jego wypowiedziach i oswiadczeniach.

Może jakiś cytacik na potwierdzenie tych śmiałych tez?

>
          > Zwyczajnie zobaczył, że przy stanie kraju do jakiego doprowadzili jego koledzy
          > od OS, jego kotły na bidazupkę są za małe.
          >
          >
          • pan.nikt Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:39
            Nie archiwizuję wypowiedzi.
            Natomiast zachowuję w pamięci ich treści i sens.
            Tych wypowiedzi było kilka.
            Pamietam, np jakiś list otwarty do alterglobalistów.
            Moższ to sobie poszukać.
          • homosovieticus oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 12:45
            jak.babcie.kocham napisała:

> pan.nikt napisał:
            >
            > > Kochasz się z babcią i nie masz czasu na zbieranie informacji.
            > > Kuroń, przed śmiercią wyraźnie odcinał się od grubej krechy i osiągnięć U
            > D i
            > > UW, co można było znaleźć w jego wypowiedziach i oswiadczeniach.
            >
            > Może jakiś cytacik na potwierdzenie tych śmiałych tez?
            >
            bardzo proszę:

Jacek Kuroń:

- Na razie robią miny oznaczające, że mają rozwiązanie dla Iraku. No, to
            popatrzmy na kraj, którego oni co prawda nie zdobyli militarnie, ale w jakimś
            sensie "wywojowali". Kraj, który sam chciał się zamerykanizować i... poniósł
            totalną klęskę. Ten kraj to Polska.

Byłem człowiekiem odpowiedzialnym za nowy ład w tym kraju i muszę
            powiedzieć: "Przepraszam Państwa, spieprzyłem to". Bo jeżeli mamy dobrze ponad
            połowę ludzi żyjących na poziomie minimum socjalnego, a 15 procent na poziomie
            minimum egzystencji, to nasuwa się pytanie: "Do czego ma być ta zaimportowana
            przez nas gospodarka?". Bo wiadomo już, że nie do tego, żeby zaspokajać różne
            społeczne dążenia lub potrzeby, jak to lubią mówić niektórzy psychologowie.
            Gospodarka u nas do tego nie służy. Z mego punktu widzenia taka gospodarka jest
            po prostu nieużyteczna, bo społeczeństwo jest dla tej gospodarki, a nie ona dla
            społeczeństwa. I to jest klęska przecież nie tylko polska.

A my jesteśmy krajem w gruncie rzeczy zachodnioeuropejskim i proamerykańskim. I
            okazało się, że tamta recepta nas nie leczy. I nie wyleczy też tym bardziej
            innych, nastawionych antyamerykańsko. Leki z recepty nie działają, bo to apteka
            przeżywa kryzys. Globalizacja zepsuła dotychczasowe układy w sposób zasadniczy
            • pan.nikt Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 12:57

DZIEKUJĘ Homosovieticusie
              • jak.babcie.kocham Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:06
                Nie masz za co dziękować, bo przytoczone przez homo słowa wcale nie potwierdzają
                twoich tez. Kuroń pod koniec życia ostro krytykował globalizację i to dla mnie
                nic nowego. Ty natomiast utrzymujesz, że Kuroń stanowczo odcinał się od UW i
                grubej kreski. Na to dalej nie masz dowodu.
                • ayran Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:12
                  Odcinał, nie odcinał. Tak czy owak, nie ma żadnej pewności, czy chciałby
                  poprzeć obecną inicjatywę, tak samo jak nie ma żadnej pewności, czy Jacek
                  Kaczmarski chciałby poprzeć Michnika przy okazji afery Rywina. Czyż nie
                  wystarczy poparcie osób żyjących?
                  • jak.babcie.kocham Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:18
                    ayran napisał:

> Odcinał, nie odcinał. Tak czy owak, nie ma żadnej pewności, czy chciałby
                    > poprzeć obecną inicjatywę, tak samo jak nie ma żadnej pewności, czy Jacek
                    > Kaczmarski chciałby poprzeć Michnika przy okazji afery Rywina. Czyż nie
                    > wystarczy poparcie osób żyjących?

Masz jednak rację - pewności nie ma, jest duże prawdopodobieństwo. Ale nie
                    znaczy to, że Demokraci nie mają prawo odwoływać się do legendy Kuronia. Różni
                    ludzie odwołują się do różnych ludzi. Wielu polityków - romunych i bezrozumnych,
                    prawych i złodziei lubi powoływać się na autorytet papieża. I co? Zabronisz im
                    tego? Czy jeśli mówią, że pragną być wierni jego przesłaniu to jest to od razu
                    zawłaszczanie? Przecież nie.
                    • ayran Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:24

> Masz jednak rację - pewności nie ma, jest duże prawdopodobieństwo. Ale nie
                      > znaczy to, że Demokraci nie mają prawo odwoływać się do legendy Kuronia.

Masz rację, prawo tego nie zabrania. Zresztą mogli wybrać gorzej (w kategoriach
                      prawdopodobieństwa) powołując się na przykład na Nowaka-Jeziorańskiego.

> Wielu polityków - romunych i bezrozumnych
                      > prawych i złodziei lubi powoływać się na autorytet papieża. I co? Zabronisz im
                      > tego?

Romuny to od Roman? Żebyś razem z babcią dobrze mnie zrozumiał(a) – ja nie
                      zabraniam, bo nie mam do tego żadnego tytułu - ja zwracam uwagę na
                      niestosowność.
                      • jak.babcie.kocham Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:33
                        Żeby była jasność chodzi o to zdanie:
                        "CHCEMY BYĆ ODWAŻNI ODWAGĄ JACKA KURONIA, KTÓRY SWĄ WIZJĘ REALIZOWAŁ DLA LUDZI I
                        Z LUDŹMI. TAKĄ POLSKĘ CHCEMY Z WAMI WSPÓŁTWORZYĆ."

Co jest w tym niestosownego?
                        Co niestosownego jest w tym, że deklarują, że chcą być odważny.

Różnica pomiędzy Nowakiem Jeziorańskim a Kuroniem jest taka, że ten pierwszy
                        nigdy nie był członkiem UW.

• ayran Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:43

> Żeby była jasność chodzi o to zdanie:
                          > "CHCEMY BYĆ ODWAŻNI ODWAGĄ JACKA KURONIA, KTÓRY SWĄ WIZJĘ REALIZOWAŁ DLA LUDZI

> I
                          > Z LUDŹMI. TAKĄ POLSKĘ CHCEMY Z WAMI WSPÓŁTWORZYĆ."
                          >
                          > Co jest w tym niestosownego?
                          > Co niestosownego jest w tym, że deklarują, że chcą być odważny.

Gdyby deklarowali, że po prostu chcą być odważni, to nie byłoby w tym nic
                          niestosownego.

> Różnica pomiędzy Nowakiem Jeziorańskim a Kuroniem jest taka, że ten pierwszy
                          > nigdy nie był członkiem UW.

Bardzo ciekawe, choć dopatruję się paru istotniejszych odmienności.
                          • jak.babcie.kocham Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 14:08
                            ayran napisał:

> jak.babcie.kocham napisała:
                            >
                            > > Żeby była jasność chodzi o to zdanie:
                            > > "CHCEMY BYĆ ODWAŻNI ODWAGĄ JACKA KURONIA, KTÓRY SWĄ WIZJĘ REALIZOWAŁ DLA
                            > LUDZI
                            >
                            > > I
                            > > Z LUDŹMI. TAKĄ POLSKĘ CHCEMY Z WAMI WSPÓŁTWORZYĆ."
                            > >
                            > > Co jest w tym niestosownego?
                            > > Co niestosownego jest w tym, że deklarują, że chcą być odważny.
                            >
                            > Gdyby deklarowali, że po prostu chcą być odważni, to nie byłoby w tym nic
                            > niestosownego.

Może straszny ze mnie przygłup, ale dalej nie kumam, co w tym niestosownego.
                            Chodzi o to, że Demokraci odwołują się do osoby nieżyjącej?
                            W takim razie Józef Wybicki też nie był zbyt subtelny gdy pisał:

"Jak Czarniecki do Poznania,
                            Po szwedzkim zaborze,
                            Dla ojczyzny ratowania,
                            Wrócim się przez morze."

>
                            >
                            > > Różnica pomiędzy Nowakiem Jeziorańskim a Kuroniem jest taka, że ten pierw
                            > szy
                            > > nigdy nie był członkiem UW.
                            >
                            > Bardzo ciekawe, choć dopatruję się paru istotniejszych odmienności.
                            • ayran Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 15:58
                              Tak tak, na pewno szczerze uważasz, że takie powoływanie się na osobę niezyjącą
                              miałem na myśli. Mogleś jeszcze wspomnieć „Przybieżeli do Betlejem” powołujące
                              się na od jeszcze dawniej nieżyjących pasterzy.
                        • homosovieticus dwie odwagi lżejsze od jednej! 28.02.05, 13:49

> Żeby była jasność chodzi o to zdanie:
                          > "CHCEMY BYĆ ODWAŻNI ODWAGĄ JACKA KURONIA, KTÓRY SWĄ WIZJĘ REALIZOWAŁ DLA
                          LUDZI
                          > I
                          > Z LUDŹMI. TAKĄ POLSKĘ CHCEMY Z WAMI WSPÓŁTWORZYĆ."
                          >
                          > Co jest w tym niestosownego?

Jeśli Kuroń był odwaznym, to Hausner był odwaznym inaczej.Wrzucanie ich do
                          jednego worka,nawet demokratycznego, przez ambitnego szofera ciezarówki jest
                          niestosowne!
                          Sojusz częsci okragłostołowców z ludzmi wywodzacymi sie z PZPR, można
                          traktować nie tylko jako dowód na bezwstydny koniunkturalizm polityczny dawnej
                          UW, ale także jako dowód na istnienie spraw nie wyjasnionych do końca z
                          historii OS
                • homosovieticus Babcia! na balkon! 28.02.05, 13:16

> Nie masz za co dziękować, bo przytoczone przez homo słowa wcale nie
                  potwierdzaj
                  > ą
                  > twoich tez. Kuroń pod koniec życia ostro krytykował globalizację i to dla mnie
                  > nic nowego. Ty natomiast utrzymujesz, że Kuroń stanowczo odcinał się od UW i
                  > grubej kreski. Na to dalej nie masz dowodu.
                  Baciu kochana!
                  robienie na drutach byłoby znacznie mniej męczace niż interpretacja kuroniowych
                  wyznań poczynionych w szpitalu , niedługo przed smiercią.Najsztub opublikował
                  interesujacą rozmowę z tego okresu.Tam zdanie "nie o taką Polskę walczyłem" w
                  innym umieszczone kontekście, jednoznacznie wskazuje ,na głebokie rozczarowanie
                  kuronia sytuacją gospodarczą i polityczną w Polsce, za którą w bardzo powaznym
                  stopniu odpowiedzialna jest UW.
                  Rozumiem Twoje zaangazowanie polityczne ,ale i Ty powineneś zrozumieć
                  moje.Kapujesz babciu?
                • m_y_s_i_a Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 14:32
                  Kuroń pod koniec życia ostro krytykował globalizację i to dla mnie
                  > nic nowego. Ty natomiast utrzymujesz, że Kuroń stanowczo odcinał się od UW i
                  > grubej kreski. Na to dalej nie masz dowodu.

Racja!
                  • szatek100 :) 28.02.05, 23:26
                    To że w Polsce analfabetyzm wtórny się szerzy wiadomo od dawna , ale zeby w
                    krytyce globalizacji i kapitalizmu doszukac się watku lustracyjnego...no nie
                    mam słów...
              • homosovieticus Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 13:08
                Miło mi ,że mogłem się przydać w pożytecznej budowie nowego, niezadufanego w
                sobie, forumowego autorytetu politycznego, jak babcię kocham.
                ps
                Sam jestem wyjątkowo skromnym i inteligentnym człowiekiem,zauwazyłes to zapewne
                bez najmniejszego trudu.
                :)
              • dor3 Re: oto cytacik jak babcie kocham 28.02.05, 18:11
                pan.nikt napisał:

>
                > DZIEKUJĘ Homosovieticusie
                > A co to do cholery znaczy , ja na przykład nie kocham ludzi i jestem z tego
                dumny co to w ogóle znaczy (poza gładkim frazesem) Jak ktoś kocha bzdury to sam
                sobie szkodzi , Pan J.Kuroń był człowiekiem bardzo wyróżniającym się i
                nietuzinkowym ( chociaż promował trockizm) ale chwala Bogu że jego idee nie
                zostały wcielone w życie.
                >
        • bladatwarz Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 12:33
          Wiem, ze mial calkowicie odemienne stanowsiko w sprawie wojny w Iraku.
          Do konca pozostal socjalita.
          NIe pamietam, by wprost odcinal sie od UW. Zreszta gdyby tak bylo, to i tak GW
          by o tym nie pisala, a RP nie zajmuje sie pogladami politykow indywidualnie.
          Byc moze jest to w ksiazce, ktora miala sie ukazac... Kuron podobno nad czyms
          pracowal.
    • homosovieticus zamurowało babcie? nie chciałem tego jak babcie ko 28.02.05, 12:57
      -cham. :))
    • homosovieticus cd. rozmowy Kuronia z Nasztubem. Warto czytać! 28.02.05, 14:59

Pyta Najsztub odpowiada Jacek Kuroń:

(...)Ten świat polityki, który Pan współtworzył, kompromituje się i rozpada.

- Oczywiście przykro mi, ale z mojego przepraszania nic nie wynika. Istotne
      jest, dlaczego tak się dzieje. Bo załamała się podstawa ładu zwanego
      kapitalizmem. Stary Marks padłby ze śmiechu, bo wyszło na jego - rozwój sił
      wytwórczych rozsadził stosunki produkcji, mówiąc językiem marksowskim. To
      znaczy rozwój technologii rozsadził układy formalno-prawne i społeczne na nich
      zbudowane.

I tym usprawiedliwia Pan to, co mamy w tej chwili w Polsce, a nie jakością
      polityków?

- To jest światowe usprawiedliwienie - kryzys globalny. My dodajemy do tego
      rzecz szczególnie dramatyczną dla Polski i w ogóle dla większości byłych krajów
      bloku sowieckiego - wielką zdradę przywódców. Proszę zobaczyć, co się zdarzyło!
      Nastrój znaczącej części społeczeństwa jest taki: "Wynieśliśmy tę władzę na
      plecach, a oni nam wykręcili taki numer!". Wykręcili numer, wprowadzając
      kompletnie utopijną, rynkową, monetarystyczną politykę! I zrobili to przemocą,
      odgórnie! Wyniósł nas do władzy potężny ruch, w którym myśmy o różne rzeczy
      nawzajem się pytali, a nie zapytaliśmy, jaką drogą pójdziemy w nowej Polsce. Po
      prostu żeśmy to zadekretowali - robimy plan Balcerowicza! Ludzie ledwo żyli,
      zakłady padały. Oszukaliśmy ich.

Muszę się przyznać, że byłem przygotowany do obalania państwa, a nie do tego,
      żeby nim rządzić. Jednak zauważyłem na samym początku naszego rządzenia, że
      ludzie to muszą odrzucić, że będą mieli ku temu realne powody. Ludzie
      oczywiście się zbuntowali i na czele tego buntu stanął legendarny przywódca
      Solidarności. Były wybory prezydenckie, w których głosowano nie przeciw
      kandydatowi Mazowieckiemu, tylko przeciw Balcerowiczowi. I ludzie wybrali
      swojego przywódcę - Lecha Wałęsę. A co im natychmiast zrobił wymarzony Wałęsa?
      Na dzień dobry, symbolicznie, zrobił Balcerowicza ministrem finansów i
      wicepremierem! Powiedział, że będzie robił to samo. Po takim oszustwie musiało
      się narodzić to całe towarzystwo oszołomów i karierowiczów. Przekazaliśmy
      władzę płynnie, z własnej woli, administratorom swoich karier. A trzeba już
      rozstrzygać problemy europejskie! Jak my możemy rozstrzygać problemy
      europejskie, kiedy nikt nas tego nie uczy, na żadnym szczeblu nauki, a poza tym
      nie podjęliśmy prób naprawy naszej demokracji? Żeby z tego wyjść, potrzebne
      jest zupełnie nowe rozdanie polityczne.

Ale najpierw stare trzeba chyba zabić, bo samo nie odejdzie?

- Może pan mieć rację. Tylko skutki utrupienia tego...

Będzie chaos.

- Totalny, i jeszcze możemy przy okazji przegrać Europę. Tu pokazują się moje
      dwie dusze. Jestem bardzo radykalny w myśleniu i boję się mówić, co myślę, bo
      jako rewolucjonista mam świadomość, że rachunek strat i zysków takiego skoku
      jest zawsze ujemny...

Taka świadomość u rewolucjonisty...

- Tak, kończy rewolucjonistę. I dlatego ja jestem emeryt. Choć kombinuję, jak
      to robić, żeby ten skok był bezbolesny, i mam pewien pomysł. Powiadam: "Nie
      zdobywajcie władzy, zdobywajcie edukację. Organizujcie ruch edukacji mas".

I pozwalajcie w tym czasie rządzić komukolwiek?

- Komukolwiek, byle nie rządził w edukacji. A to da się wywalczyć, wymóc na
      tych władzach! To będzie skok nieprawdopodobny, a zarazem z minimalnym
      ryzykiem.

Chce mi Pan przez to powiedzieć, że nie interesuje go bieżąca polityka?

- Nie mam czasu i sił na michałki. Nie otwieram telewizora.

ROZMAWIAŁ PIOTR NAJSZTUB

Warszawa, 11 kwietnia 2003 r.
      • m_y_s_i_a Braj jednoznacznego stanowiska 28.02.05, 16:13
        Z tego tekstu nie wynika, ze odcial sie lub pozostal przy UW-owskich idealach.
    • leszek.sopot Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 15:27
      Twoje na pewno.
      • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 16:57
        leszek.sopot napisał:

> Twoje na pewno.

Ja nie tykam tych, którzy opoczywaja w pokoju. Nie jestem hieną jak Frasyniuk i
        jego kolesie z PeDalicji.
        • wan4 Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 17:37
          iza.bella.iza napisała:
          > jego kolesie z PeDalicji.

Obrzydliwość. Nie spodziewałem się tego po tobie.
          • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 21:00
            wan4 napisał:

> iza.bella.iza napisała:
            > > jego kolesie z PeDalicji.
            >
            > Obrzydliwość.

Też uważam, że powołanie Pedalicji do życia to obrzydliwość.

> Nie spodziewałem się tego po tobie.

Ja z tą organizacją nie mam nic wspólnego.
            • zalogowany.franek Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 21:30
              iza.bella.iza napisała:

> wan4 napisał:
              >
              > > iza.bella.iza napisała:
              > > > jego kolesie z PeDalicji.
              > >
              > > Obrzydliwość.
              >
              > Też uważam, że powołanie Pedalicji do życia to obrzydliwość.
              >
              > > Nie spodziewałem się tego po tobie.
              >
              > Ja z tą organizacją nie mam nic wspólnego.

Z każdym postem coraz lepsze świadectwo sama sobie wystawiasz, gratulacje.
              • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 21:56
                zalogowany.franek napisał:

> Z każdym postem coraz lepsze świadectwo sama sobie wystawiasz, gratulacje.

A może lepiej by było żebyś się, Franku, zastanowił jakie sam sobie czasem
                świadectwo wystawiasz?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=19160934&a=19562435
                • zalogowany.franek Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 22:00
                  iza.bella.iza napisała:

> zalogowany.franek napisał:
                  >
                  > > Z każdym postem coraz lepsze świadectwo sama sobie wystawiasz, gratulacje
                  > .
                  >
                  > A może lepiej by było żebyś się, Franku, zastanowił jakie sam sobie czasem
                  > świadectwo wystawiasz?
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=19160934&a=19562435

Z przyjemnością powtórzę każde ze słów, które we wskazanym przez Ciebie poście
                  napisałem.
                  • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 22:05
                    zalogowany.franek napisał:

>
                    > Z przyjemnością powtórzę każde ze słów, które we wskazanym przez Ciebie
                    poście
                    > napisałem.

Tak myślałam. Mnie się nie podoba Twoja postawa, a Tobie moja - może więc
                    omijaj mnie z daleka, jak ja to czynię w stosunku do Ciebie od pewnego czasu.
                    Wpisz mnie w opcjach forum na listę nieprzyjaciół i nie zobaczysz już więcej
                    moich wpisów.

Żegnaj Franku.
                    • zalogowany.franek Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 22:27
                      iza.bella.iza napisała:

> Tak myślałam. Mnie się nie podoba Twoja postawa, a Tobie moja - może więc
                      > omijaj mnie z daleka, jak ja to czynię w stosunku do Ciebie od pewnego czasu.
                      > Wpisz mnie w opcjach forum na listę nieprzyjaciół i nie zobaczysz już więcej
                      > moich wpisów.
                      >

Spokojna głowa - ja całe forum omijam z daleka od pewnego czasu. Nie mam tyle
                      cierpliwości co Leszek, Bratek czy Jak Babcie Kocham, żeby się z Wami wykłócać.
                      Ale obiecuje Ci, że nawet jeśli zdarzy mi się tu jeszcze kiedyś zajrzeć,
                      postaram się Twoich wpisów nie komentować. Teraz nie wytrzymałem.
        • wielki.inkwizytor Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 18:08
          Czy mozesz wyjasnic co to jest PeDalicja?
          • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 20:57
            wielki.inkwizytor napisał:

> Czy mozesz wyjasnic co to jest PeDalicja?

Centrowa koalicja polityczna obrońców demokracji, rozsądku, tolerancji i
            wolnego rynku przeciw bolszewickiej, ziejącej nienawiścią i oszołomskiej
            prawicy - czyli Frasyniuk & company, co się nazywa szumnie Partią
            Demokratyczną, w skrócie jak wyżej.

• bladatwarz Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 21:49
              Skoro pedalicja, to kto jest mezem a kto zona w tej Company?
    • indris Kuroń miał bogaty życiorys 28.02.05, 16:38
      Popierał różne idee i polityki, do których następnie się rozczarowywał. Kuroń z
      r. 1989 do PD możeby się i zapisał, ale Kuroń z ostatnich lat życia chyba już
      nie.
    • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 28.02.05, 16:59
      Dziękuję Panom:) za poparcie i potwierdzenie cytatami z wypowiedzi Kuronia
      tego, że formacja Frasyniuka nie powinna sobie nim gęby wycierać.
      • indris Kuroń 11 kwietnia 2003 28.02.05, 17:57
        'Nastrój znaczącej części społeczeństwa jest taki: "Wynieśliśmy tę władzę na
        plecach, a oni nam wykręcili taki numer!". Wykręcili numer, wprowadzając
        kompletnie utopijną, rynkową, monetarystyczną politykę! I zrobili to
        przemocą, odgórnie! Wyniósł nas do władzy potężny ruch, w którym myśmy o różne
        rzeczy nawzajem się pytali, a nie zapytaliśmy, jaką drogą pójdziemy w nowej
        Polsce.
        Po prostu żeśmy to zadekretowali - robimy plan Balcerowicza! Ludzie ledwo żyli,
        zakłady padały. Oszukaliśmy ich.

Muszę się przyznać, że byłem przygotowany do obalania państwa, a nie do tego,
        żeby nim rządzić. Jednak zauważyłem na samym początku naszego rządzenia, że
        ludzie to muszą odrzucić, że będą mieli ku temu realne powody. Ludzie
        oczywiście się zbuntowali i na czele tego buntu stanął legendarny przywódca
        Solidarności. Były wybory prezydenckie, w których głosowano nie przeciw
        kandydatowi Mazowieckiemu, tylko przeciw Balcerowiczowi. I ludzie wybrali
        swojego przywódcę - Lecha Wałęsę. A co im natychmiast zrobił wymarzony
        Wałęsa? Na dzień dobry, symbolicznie, zrobił Balcerowicza ministrem finansów i
        wicepremierem! Powiedział, że będzie robił to samo. Po takim oszustwie
        musiało się narodzić to całe towarzystwo oszołomów i karierowiczów.'
        (Rozmowa z Najsztubem)

KTO jeszcze z liderów dawnej opozycji miałby odwagę ta powiedzieć ?
    • demokrata.antyfaszysta1 Re: RM sola w oku sa Noblisci i opozycjonisci 28.02.05, 22:34
      Czy to nie dowod wielkiego zboczenia,
      Ze rzekoma wiara w kundla czleka zmienia
      Gryzacego rozwscieczonym pyskiem
      Bohaterow Polski, Noblistow, Noblistke ?
      Patrzymy na to jakby na koszmary
      Gdzie w pieklo zammieniono polski kosciol stary
      Jemu teraz zabraklo milosci i honoru
      Stal sie podobny do toczacego Polske nowotworu
      Ktory usiluje zniszczyc to co bylo piekne
      W mysl diabelskiej jakiejs racji niepojetej
      Usiluje sklocic Polakow,wzajemnie obrzydzic
      Nie pozwolmy Ma-ryji z Polski i z Polakow szydzic
      • holota_gardlujaca_w_internecie Czy to literacki Nobel 2005? 28.02.05, 22:40
        Fakt, politycznie poprawny bardzo lewacki. Mysle, ze komitet to doceni.
        • demokrata.antyfaszysta1 Re: Czy holota nosi moherowy berecik 28.02.05, 22:47
          czy podglada kochankow z okna naprzeciw
          Czy holota ma-ryji napelnia portfele
          A na FK holota jest po cholere ?
          • holota_gardlujaca_w_internecie Leszku, nie wstydz sie! 28.02.05, 22:54
            Wroc do starego nicka. Nawet holota ci dzisiaj arcydzielo zadedykowala a ty
            taki niewzruszony? Moze nie dotarl i trzeba powtorzyc?
            • demokrata.antyfaszysta1 Re: Holota z kims mnie sobie pomylila 28.02.05, 23:04
              Czyzby ma-ryjnymi modlami az tak sie wstawila ?
      • iza.bella.iza Re: RM sola w oku sa Noblisci i opozycjonisci 28.02.05, 22:48
        demokrata.antyfaszysta1 napisał:

> Czy to nie dowod wielkiego zboczenia,
        > Ze rzekoma wiara w kundla czleka zmienia
        > Gryzacego rozwscieczonym pyskiem
        > Bohaterow Polski, Noblistow, Noblistke ?
        > Patrzymy na to jakby na koszmary
        > Gdzie w pieklo zammieniono polski kosciol stary
        > Jemu teraz zabraklo milosci i honoru
        > Stal sie podobny do toczacego Polske nowotworu
        > Ktory usiluje zniszczyc to co bylo piekne
        > W mysl diabelskiej jakiejs racji niepojetej
        > Usiluje sklocic Polakow,wzajemnie obrzydzic
        > Nie pozwolmy Ma-ryji z Polski i z Polakow szydzic

Piękna poezyja, rodem z Częstochowy
        Pasuje w tym wątku jak pęść nochalowi.
        • demokrata.antyfaszysta1 Re: RM sola w oku sa Noblisci i opozycjonisci 28.02.05, 22:54
          Tobie nic nie pasuje co tyka
          Twojego ulubienca T.Rydzyka
          Jezeli moje wierszyki pachna Czestochowa
          Mozesz je sobie schowac pod przykrywka moherowa

• holota_gardlujaca_w_internecie Ile ty masz tych nickow oszolomie michnixa? 28.02.05, 23:01
            Ciagle bredzisz to samo Leszku.
            • iza.bella.iza Re: Ile ty masz tych nickow oszolomie michnixa? 28.02.05, 23:08
              holota_gardlujaca_w_internecie napisała:

> Ciagle bredzisz to samo Leszku.

To nie Leszek - na 100%. On nie potrafi rymować, nawet po częstochowsku. Ten
              gość pisał chyba wczoraj jako "volksdojcz z radia maryja". Jednak to też nie
              jest pewne. W końcu czy to takie ważne ilu tych wariatów jest - jeden w trzech
              osobach, czy trzech w jednej?
              • holota_gardlujaca_w_internecie Re: Ile ty masz tych nickow oszolomie michnixa? 28.02.05, 23:12
                iza.bella.iza napisała:

> holota_gardlujaca_w_internecie napisała:
                >
                > > Ciagle bredzisz to samo Leszku.
                >
                > To nie Leszek - na 100%. On nie potrafi rymować, nawet po częstochowsku. Ten
                > gość pisał chyba wczoraj jako "volksdojcz z radia maryja". Jednak to też nie
                > jest pewne. W końcu czy to takie ważne ilu tych wariatów jest - jeden w
                trzech
                > osobach, czy trzech w jednej?

Nie to dosyc istotne jednak, w koncu zyjemy w tradycji judeo-chrzescijanskiej:)
            • demokrata.antyfaszysta1 Re: Tobie tylko w glowie Leszek 28.02.05, 23:10
              a na niej moherowy mieszek
              Co swiat zaslania calkiem szczelnie
              O forumowym kochasiu myslisz wiec namietnie
              Popatrz na realnych,droga holoto
              Bo niedlugo uczucia swe zostawisz kotom
              • iza.bella.iza Re: Tobie tylko w glowie Leszek 28.02.05, 23:15

> a na niej moherowy mieszek
                > Co swiat zaslania calkiem szczelnie
                > O forumowym kochasiu myslisz wiec namietnie
                > Popatrz na realnych,droga holoto
                > Bo niedlugo uczucia swe zostawisz kotom

Antyfaszysto! Litości kochany!
                Twój bełkot fatalnie jest wciąż rymowany.
                Wróć do prozy, dziecko. Rzuć tę poezyję!
                Bo jak nie przestaniesz przegryzę Ci szyję!!!
                • holota_gardlujaca_w_internecie Iza.bello.izo! Przywoluje cie do porzadku! 28.02.05, 23:19
                  Bo zaraz powstanie 5 watkow sygnowanych przez GW o ksenofobii czy o czyms
                  takim:))
                • demokrata.antyfaszysta1 Re:Wampirzyca Izia w moherowym berecie 28.02.05, 23:27
                  Wrargnela na FK o polnocy,przeciez
                  Zeby swe wystawila ze szczerego zlota
                  Co je ostrzyla do zbrodni wzorem swego kota
                  Zamiast isc spokojnie do lozka ze swym mruczkiem
                  Rozbija sie po FK slowa tegim tluczkiem
                  • iza.bella.iza Re:Wampirzyca Izia w moherowym berecie 28.02.05, 23:47

> Wrargnela na FK o polnocy,przeciez
                    > Zeby swe wystawila ze szczerego zlota
                    > Co je ostrzyla do zbrodni wzorem swego kota
                    > Zamiast isc spokojnie do lozka ze swym mruczkiem
                    > Rozbija sie po FK slowa tegim tluczkiem

Nie przegryzę szyi tego wierszolkety,
                    Bo jest pewnie gorsza niż z baru kotlety.

• demokrata.antyfaszysta1 Re:Wampirzyca Izia w moherowym berecie 01.03.05, 00:05
                      Gdy kotletow nie lubisz,przegryz szyje kota
                      Na wierszowanie dobrze ci zrobi kocia posoka
                      Gdy przez futro przebijesz swoj zabeczek zloty
                      Zrobisz sie w dyskusji godna holoty

• iza.bella.iza Rymokleto! 28.02.05, 23:05

> Tobie nic nie pasuje co tyka
            > Twojego ulubienca T.Rydzyka
            > Jezeli moje wierszyki pachna Czestochowa
            > Mozesz je sobie schowac pod przykrywka moherowa
            >

Do kogo ta mowa dość kiepsko związana,
            przez którą prześwieca myśl powyginana?
            Moim ulubieńcem jest tylko kot Mruczek.
            A twe rymy tępę jak drewniany tłuczek.

• demokrata.antyfaszysta1 Re: Rymokletko! 28.02.05, 23:17
              Twoje rymy pîekne sa zas,artystyczne,
              Jak pisane po tym gdy cie mruczek swisnie
              Swym ogonem po glowie w glebokim snie,
              Nigdy ci nie dorownam Iziu,oj nie
              • iza.bella.iza Re: Rymokletko! 28.02.05, 23:38

> Twoje rymy pîekne sa zas,artystyczne,
                > Jak pisane po tym gdy cie mruczek swisnie
                > Swym ogonem po glowie w glebokim snie,
                > Nigdy ci nie dorownam Iziu,oj nie

No właśnie, biedaku, nie masz ty zdolności.
                Ani z kocich pieszczot u ciebie radości.
                Talent Bozia daje wedle swojej woli.
                Kota zaś przygarnąć każdemu dozwolił.
                Kup więc waćpan jakiegoś i weź na kolana,
                On Cię wnet wyleczy z wierszyków klepania.

• demokrata.antyfaszysta1 Re: Rymokletko! 28.02.05, 23:45
                  Kot mruczek na kolanach,moherowa pani
                  Jak sama widzisz, zwykle sluzy na nic
                  Od wierszykow nie leczy,trzeba po nim sprzatac
                  Jak moherowa Izia zbierac g.. po katach
                  • iza.bella.iza Re: Rymokletko! 28.02.05, 23:52

> Kot mruczek na kolanach,moherowa pani
                    > Jak sama widzisz, zwykle sluzy na nic
                    > Od wierszykow nie leczy,trzeba po nim sprzatac
                    > Jak moherowa Izia zbierac g.. po katach

Dziecinko miła - trzeba ci spać
                    A nie na forum bzdurki pisać.
                    Moher na zimę to dobra rzecz.
                    Tyś pewnie goło wyszedł na śnieg
                    Dlatego bredzisz tutaj po nocy,
                    Boś się zapewne wcześniej przemocył.
                    Maligna minie, a wstyd zostanie
                    Jak spojrzysz kiedyś w swe rymowanie.

p.s. dobranoc.
                    • demokrata.antyfaszysta1 Re: Rymokletko! 01.03.05, 00:16
                      Moherowy Berecik,Ma-ryja na cyckach
                      oto idzie partyja ojca Rydzycka
                      Laseczka,pampersik,no i sztuczna szczeka
                      Przyschnieta wiekiem starcza piers wypieta

Taka bedziesz Izuniu,wlascicielko Mruczka
                      Niech ten wierszyk bedzie dla ciebie nauczka
                      • iza.bella.iza demokrata.antyfaszysta 01.03.05, 00:21
                        Demokrata i antyfaszysta - tak nazywano członków komunistycznej Partii NRD. Jak
                        widać długi pobyt w tamtej formacji skutkuje tym, że się ma potem nocne
                        koszmary i bredzi bzdury. Jednak pocałunek Honeckera był trujący.
                        • demokrata.antyfaszysta1 Re: moherowa Izunia 01.03.05, 00:29
                          Tobie sie po nocach snia Honeckery ?
                          Skojarzenia z ma-ryji masz,do cholery !
                          Zaprogramowana przez ojca Rydzyka
                          Dostajesz moja Iziu ma-ryjnego bzika
                          I lepiej juz gdy piszesz do rymu niz proza
                          Bo przy rymowaniu,Izo troche ruszasz glowa
                          • iza.bella.iza Re: moherowa Izunia 01.03.05, 00:38
                            Ja nie słucham Radia Maryja. Ty zapewne tak, skoro wiesz tyle na jego temat.
                            Żle Ci robi na rozumek słuchanie toruńskiej rozgłośni. A poza tym jesteś nudny
                            i opowiadasz stare kawały. A właśnie za to Kain zabił Abla, podobno.

p.s. więcej czasu ci nie poświęcę, więc znajdź sobie inny obiekt adoracji.
                            • demokrata.antyfaszysta1 Re: moherowa Izuniu, gdyby nie ja 01.03.05, 00:48
                              twoj zalosny watek dawno by siadl
                              wpisywalem do niego wierszyki z litosci
                              Ty zamiast podziekowac,brzydko sie zloscisz
                              Oto kliniczny przyklad babskiej przewrotnosci
                              Musze tez wyznac szczerze,ze twoje bredzenie
                              Dalo do wierszykow moich nagle natchnienie
                              • iza.bella.iza Dobranoc Maksiu z NYC:) n/t 01.03.05, 00:50
                                • demokrata.antyfaszysta1 Re:Dobranoc,berecie z kociej wloczki 01.03.05, 00:54
        • holota_gardlujaca_w_internecie To tylko nasz Leszek, alias jak babcie kocham 28.02.05, 22:58
          alias demokrata.antyfaszysta1 alias borbali.
          Prosze sie nie dziwic, Leszek w coraz gorszej formie. Lustruja mu kolegow.
          Np. dzisiaj dziekan historii na UW, wielki autorytet. Leszek sie denerwuje
          coraz bardziej. Bo podobala mu sie zabawa dotychczasowa.
          • iza.bella.iza Re: To tylko nasz Leszek, alias jak babcie kocham 28.02.05, 23:10

> Lustruja mu kolegow.
            > Np. dzisiaj dziekan historii na UW, wielki autorytet. Leszek sie denerwuje
            > coraz bardziej. Bo podobala mu sie zabawa dotychczasowa.

O kim ty piszesz? I skąd masz te wieści? Możesz podać źródło?
            • holota_gardlujaca_w_internecie Wprost, 06.03.2005 28.02.05, 23:16
              Niestety, Andrzej Garlicki..
              • iza.bella.iza Re: Wprost, 06.03.2005 28.02.05, 23:17

> Niestety, Andrzej Garlicki..

Cholera:( To jest tylko w papierowym wydaniu, tak?
                • holota_gardlujaca_w_internecie Re: Wprost, 06.03.2005 28.02.05, 23:21
                  Do konca tygodnia pewnie tak.
                  "Profesor z SB"
                  Na UW male trzesienie.
                  Ps. Wildstein mial racje, kropla drazy skale...
                  Pozdrawiam,
                  • bladatwarz Re: Wprost, 06.03.2005 01.03.05, 00:25
                    Smutne, ale potrzebne.
      • bladatwarz Ale grafomanskie wypociny 01.03.05, 00:53
        TEN LIST DO BRONKA SPRZED MIESIACA TO TEZ BYLO TWOJE DZIELO.
        WYCZUWA SIE TEN CHCAKTERYSTYCZNY GRAFOMASKI STYL.

• czur-czur-ra Precz z preczem! 28.02.05, 23:27

Oczywiście, Kuroń jest symbolem stylu Izy.Belli.Izy, Homosovieticusa i pewnie
      jeszcze Lupusa. Wara Frasyniukowi od niego!
    • kunce Kuroń, Wende, Kaczmarski... 28.02.05, 23:51
      Są częścia historii Unii Wolności. I żadne histeryczne okrzyki tego nie zmienią.
      Z własnej nieprzymuszonej woli byli z nami do końca.

Kuroń, po kilkuletniej przerwie wymuszonej przez pogarszające się zdrowie,
      wracając (niestety na krótko) do czynnej działalności napisał:

"Nadal jestem w Unii Wolności, w której zawsze znajdowałem wsparcie dla
      podejmowanych przeze mnie prac. W Unii widzę główną siłę polityczną mogącą
      przeciwstawić się demagogii, pustosłowiu, dawaniu obietnic bez pokrycia. W Unii
      Wolności są moi przyjaciele, z którymi byliśmy razem w opozycji demokratycznej,
      ruchu Solidarności, w Unii Demokratycznej, Unii Wolności. Wiemy, że jednym z
      największych i najważniejszych problemów, jaki mają zwykli ludzie, to brak
      pracy lub perspektywa jej utraty.
      Chcę też działać na rzecz rozwoju małych miast, gdzie żyje 30 procent
      ludności."
      • holota_gardlujaca_w_internecie Jakies linki mozemy prosic? 28.02.05, 23:53
        Bo tu juz wielu sie pastwilo nad grobami...
      • iza.bella.iza Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 28.02.05, 23:55
        kunce napisała:

> Kuroń, po kilkuletniej przerwie wymuszonej przez pogarszające się zdrowie,
        > wracając (niestety na krótko) do czynnej działalności napisał:
        >

A o bardziej dokładna datację Jego wypowiedzi można Kunce poprosić?
      • iza.bella.iza Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 00:12
        Dlaczego w tytule Twego postu jest Kaczmarski? Nigdy nie słyszałam o tym, żeby
        był członkiem UW.
        • kunce Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 00:26
          i pewnie nigdy nie słyszałaś, że śpiewał na każdej konwencji wyborczej UW? i
          bywał na jej "salonach"?
          a śpiewał tylko dla jednej partii
          był tez sygnatariuszem wielu Unijnych inicjatyw - dla "barda Solidfarności"
          wszystko, co najlepsze z Wielkiego Sierpnia znalazło kontynuację w UW/UD
          • iza.bella.iza Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 00:34
            kunce napisała:

> dla "barda Solidfarności"
            > wszystko, co najlepsze z Wielkiego Sierpnia znalazło kontynuację w UW/UD

Według Twojej oceny, dodaj.

Ja się nigdy z taką deklaracją jaka Kaczmarskiego nie spotkałam. Teraz
            oczywiście można mu wszystko wmówić, bo już nie nie jest wstanie polemizować.
            Ja też jeszcze do niedawna głosowałm na UD/UW, a dziś nawet spojrzeć w stonę
            ludzi z tego ugrupowania nie chcę. Może więc niech żywi żrą się między sobą, a
            zmarli niech odpoczywają w pokoju. Nie mieszajmy ich do naszego zgiełku.

p.s. co z tą datą?
            • kunce Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 08:47
              iza.bella.iza napisała:

> kunce napisała:
              >
              > > dla "barda Solidfarności"
              > > wszystko, co najlepsze z Wielkiego Sierpnia znalazło kontynuację w UW/UD
              >
              > Według Twojej oceny, dodaj.

nie, według oceny Jacka Kaczmarskiegho

> Ja się nigdy z taką deklaracją jaka Kaczmarskiego nie spotkałam.

z wieloma zjawiskami nie spotkałaś sie, ale czy to znaczy, że ich nie ma? takie
              traktowanie rzeczywistości przesuwa Cię na pozycje skrajnego solipsyzmu ;-)

Teraz
              > oczywiście można mu wszystko wmówić, bo już nie nie jest wstanie polemizować.

Jacek kaczmarski polemizowałby z Twoja tezą, nie z moja, na szczęscie umiał
              pisać i pozostawił po sobie, obok wierszy, prozę autobiografgiczną

> Ja też jeszcze do niedawna głosowałm na UD/UW, a dziś nawet spojrzeć w stonę
              > ludzi z tego ugrupowania nie chcę.

to Twój problem, z urazów mozna sie leczyć, i warto - zwłaszcza, gdy nie
              pozwalaja obiektywnier oceniać faktów i zmuszaja do zakłamywania rzeczywiśtości

Może więc niech żywi żrą się między sobą, a
              > zmarli niech odpoczywają w pokoju. Nie mieszajmy ich do naszego zgiełku.

moi "plityczni przodkowie" dali mnie i innym swoim przyjaciołom i
              współpracownikom prawo do korzystania z ich działa i spóścizny, i nie prosili,
              byś broniła ich przed UW

>
              > p.s. co z tą datą?

Kaczmarski i Kuroń zostawili piękne autobiografie, tam znajdziesz wszystko, o
              czym piszę. Szukaj w bibliotekach i archiwach, nie tylko ubeckie warte są uwagi

• jak.babcie.kocham Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 09:27
                kunce napisała:

> iza.bella.iza napisała:
                >
                > > kunce napisała:
                > >
                > > > dla "barda Solidfarności"
                > > > wszystko, co najlepsze z Wielkiego Sierpnia znalazło kontynuację w
                > UW/UD
                > >
                > > Według Twojej oceny, dodaj.
                >
                > nie, według oceny Jacka Kaczmarskiegho
                >
                > > Ja się nigdy z taką deklaracją jaka Kaczmarskiego nie spotkałam.
                >
                > z wieloma zjawiskami nie spotkałaś sie, ale czy to znaczy, że ich nie ma? takie
                >
                > traktowanie rzeczywistości przesuwa Cię na pozycje skrajnego solipsyzmu ;-)
                >
                > Teraz
                > > oczywiście można mu wszystko wmówić, bo już nie nie jest wstanie polemizo
                > wać.
                >
                > Jacek kaczmarski polemizowałby z Twoja tezą, nie z moja, na szczęscie umiał
                > pisać i pozostawił po sobie, obok wierszy, prozę autobiografgiczną
                >
                > > Ja też jeszcze do niedawna głosowałm na UD/UW, a dziś nawet spojrzeć w st
                > onę
                > > ludzi z tego ugrupowania nie chcę.
                >
                > to Twój problem, z urazów mozna sie leczyć, i warto - zwłaszcza, gdy nie
                > pozwalaja obiektywnier oceniać faktów i zmuszaja do zakłamywania rzeczywiśtości
                >
                > Może więc niech żywi żrą się między sobą, a
                > > zmarli niech odpoczywają w pokoju. Nie mieszajmy ich do naszego zgiełku.
                >
                > moi "plityczni przodkowie" dali mnie i innym swoim przyjaciołom i
                > współpracownikom prawo do korzystania z ich działa i spóścizny, i nie prosili,
                > byś broniła ich przed UW
                >
                > >
                > > p.s. co z tą datą?
                >
                > Kaczmarski i Kuroń zostawili piękne autobiografie, tam znajdziesz wszystko, o
                > czym piszę. Szukaj w bibliotekach i archiwach, nie tylko ubeckie warte są uwagi
                >

Nie trzeba długo szukać:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=21146154
                • jak.babcie.kocham Im dłużej szukasz, tym więcej znajdujesz 01.03.05, 09:31
                  "Nasza przygoda z Unią Wolności

„Koncert dla Jacka Kaczmarskiego”

Któregoś dnia przeczytałam w Gazecie, że Jacek Kaczmarski jest ciężko chory (rak
                  krtani) i że Unia Wolności organizuje koncert, aby zebrać pieniądze na bardzo
                  kosztowne leczenie, które im tak jedynie może tylko zatrzymać postęp choroby...
                  Postanowiliśmy przyłączyć się do tej akcji. Jacek Kaczmarski nierozerwalnie
                  kojarzy nam się z walką z komunizmem w Polsce. On śpiewał o tym co bolało, on
                  wspierał muzyką tych, którzy wystąpili przeciw szarej beznadziejnej
                  rzeczywistości PRL’u. Nie wyobrażam sobie, że nie usłyszę już nigdy „Murów” w
                  jego wykonaniu...

Koncert dla Jacka otwierała premiera teledysku i wykonanie przez Grzegorza
                  piosenki „Przeżyj to sam...” . Był to bardzo wzruszający moment. Na sali byli
                  obecni Lech Wałęsa, Włodzimierz Frasymiuk, Zbigniew Bujak, Ci, którzy wtedy
                  ryzykowali własnym życiem i życiem swoich rodzin by dokonać tej wielkiej
                  przemiany...

Kosztuje nas to wiele, ale możemy spokojnie patrzeć w przyszłość wierząc, że po
                  wejściu Polski do Unii Europejskiej będzie lepiej!!!"

„Lombard dla Marka Kotańskiego”

Od koncertu dla Jacka właściwie zaczęła się nasza przygoda i przyjaźń z Unią
                  Wolności. Dlaczego właściwie? Będąc jeszcze studentką politologii należałam do
                  unijnej młodzieżówki... Nie było to działalność aktywna ale identyfikowałam się
                  z ta partią!!! Okazało się, że Unia Wolności ma wielu przyjaciół, którzy chętnie
                  wspierają jej akcje!!! Cieszymy się, że należymy do tego grona. Na każdym
                  koncercie spotykamy wielu wspaniałych artystów, a są wśród nich: Wojciech
                  Młynarski, Magda Umer, Joanna Szczepkowska, Teresa Budzisz - Krzyżanowska,
                  Katarzyna Groniec, Piotr Machalica, Wiktor Zborowski, Marian Opania, Przemysław
                  Ginitrowski, Krzysztof Materna, Kuba Sienkiewicz... Zaśpiewaliśmy wszyscy razem
                  „Daj siebie innym”, utwór autorstwa znakomitego tekściarza Wojtka
                  Młynarskiego... Znów udało się zebrać znaczną sumę tym razem dla Monaru... Jak
                  cudownie jest „Dawać siebie innym”!!!"
                  www.lombard.pl/zostatniej2.htm
                  • iza.bella.iza Re: Im dłużej szukasz, tym więcej znajdujesz 01.03.05, 13:07
                    I czego ma dowodzić Twoja wklejka? Tego, że jakaś dziewczyna popiera UW? Co to
                    ma wspólnego z moim protestem przeciwko wykorzystywania zmarłych do własnych
                    celów?

Biedny wnuczuś, znowu kulą w płot:)))
                  • iza.bella.iza Wywiad z Kaczmarskim jest z 2001 01.03.05, 20:30
                    Szukałam i znalazłam. Pewnie Kunce i wnuczuś pominęli datację wywiadu z czystej
                    głupoty, a nie chęci manipulacji.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=21146154&a=21174588
              • iza.bella.iza Re: Kuroń, Wende, Kaczmarski... 01.03.05, 13:03
                kunce napisała:

>
                > Kaczmarski i Kuroń zostawili piękne autobiografie, tam znajdziesz wszystko, o
                > czym piszę. Szukaj w bibliotekach i archiwach, nie tylko ubeckie warte są
                uwagi
                >

Być może jeszcze próbowałabym z Tobą rozmawiać, ale nie mam zamiaru gadać z
                kimś kto zakłada, że jego oponent niczego nie czyta poza ubeckim aktami. Być
                może ty przeczytałaś "piękne autobiografie" Kuronia i Kaczmarskiego, ale
                najwidoczniej niewiele z nich zrozumiałaś i się nauczyłaś. Sa one dla ciebie
                tak samo martwa litera jak dla dewotko "zdrowaśka".
    • w0man29 Re: Ręce precz od Kuronia! 01.03.05, 01:21
      Kuroń był człowiekiem przez duże C.... ale jego związki z lewicą nie są tematem
      tabu ..
      • iza.bella.iza Re: Ręce precz od Kuronia! 01.03.05, 01:30
        w0man29 napisała:

> Kuroń był człowiekiem przez duże C.... ale jego związki z lewicą nie są
        tematem
        >
        > tabu ..

Nie rozumiem co ta refleksja ma wspólnego z moim wpisem "założycielskim", tym
        bardziej, że PD nie jest partią lewicową (przynajmniej w deklaracjach) lecz
        centrową.
        • olewin Re: Ręce precz od Kuronia! 01.03.05, 01:32
          centrową chyba tylko z faktu że w przeważającej większości
          obsadzonej "opozycjonistami" z lewicową przeszłością ..
    • jaroozel Re: Ręce precz od Kuronia! 01.03.05, 09:31
      to kolejny chwyt przedwyborczy. Skąd nagła koalicja prawicy z lewicą???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka