Dodaj do ulubionych

Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD????

IP: 5.2.1R* / *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.02, 04:49
Obserwuj wątek
    • Gość: Pesk Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.proxy.aol.com 17.06.02, 05:45
      Powod oczywisty, SOCJALIZM.. i SLd I Miller i Kwachem to poprostu powody
      zachamowania polskiej ekonomi. Albo wolny rynek albo socjalizm w imie litowania
      sie nad nierobami...............
      • Gość: Jaceq Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.szeptel.net.pl 17.06.02, 16:55
        Gość portalu: Pesk napisał(a):

> Powod oczywisty, SOCJALIZM.. i SLd I Miller i Kwachem to poprostu powody
        > zachamowania polskiej ekonomi.

Powód oczywisty, SOCJALIZM reformatołów: Buzek, Krzaklewski, to po prostu powody zahamowania
        polskiej ekonomii. "Zachamowania" można spodziewać się po dojściu do władzy lepp-ekonomistów.

> Albo wolny rynek albo socjalizm w imie litowaniasie nad nierobami...............

Maverick, jednak jesteś liberałem.
      • Gość: Gringo Do Peska IP: *.ipt.aol.com 17.06.02, 23:01
        Znalazles latwe przyczyny. Pogratulowac i isc spac w samozadowoleniu !!
        Powiedz mi kto wybral w demokratycznych wyborach wladze ? Przeciez nie Ruscy,
        ale Polacy. Jaki narod, takie jego wladze !
    • Gość: Oszołom Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 08:54
      Powodów tego stanu rzeczy jest wiele..mślę że kluczowe jest tu nasze
      podporzadkowanie UE
      • Gość: koral w Polsce bida piszczala od wiekow. Saksy to polski IP: *.dtcc.cc.nc.us 17.06.02, 16:57
        wynalazek przedwojenny. EU wtedy nie bylo, glupcze nazistowski.
        Gość portalu: Oszołom napisał(a):

> Powodów tego stanu rzeczy jest wiele..mślę że kluczowe jest tu nasze
        > podporzadkowanie UE

• Gość: koral w Polsce bida piszczala od wiekow. Saksy to polski IP: *.dtcc.cc.nc.us 17.06.02, 16:58
        wynalazek przedwojenny. EU wtedy nie bylo, glupcze nazistowski.

> Powodów tego stanu rzeczy jest wiele..mślę że kluczowe jest tu nasze
        > podporzadkowanie UE

• Gość: Wojtek Gdybym byl cwaniaczkiem typu Miller, to bym ... IP: *.bluewin.ch 17.06.02, 09:03
      ... wszystko zrzucil na Millera, tak jak on to robil, dochodzac do wladzy.
      Przed wyborami zyl chyba na Ksiezycu.

A ogolnie, to wina jest kryzys na swiecie, nie wprowadzenie wszystkich reform,
      cofniecie niektorych reform oraz obsadzanie stanowisk ludzmi z klucza
      partyjnego a nie fachowcami - zarowno przez SLD jak i AWS, przy czym SLD nie
      zna granic.

I najwieksza glupota bylo nie uchwalenie badz zatrzymanie (glownie dzieki SLD)
      - podatku liniowego,
      - nowej matury - tutaj Miller juz sie popisal! Szkoda ze nie zniosl obowiazku
      chodzenia do szkoly podstawowej - chociaz tutaj zyskal by glosy osob nie
      uprawnionych jeszcze do glosowania.

A AWS tez stopowala reformy. Ale to co robi SLD przechodzi wszelkie pojecie. A
      ludzie wielu ludzi woli dalej glosowac na starych komuchow - Samoobrone, SLD.
      Marza im sie stare czasy: w sklepach jest wyjatkowo ograniczony wybor i dzieki
      temu pieniadze starczaja z miesiaca na miesiac.
    • Gość: Kagan Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.vic.bigpond.net.au 17.06.02, 13:35
      "Reformy" gospodarcze, czyli systematyczne niszczenie polskiej
      gospodarki przez Balcerowicza i jego kolesi... :(
      • Gość: Kagan Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.tlsa.pl 17.06.02, 13:45
        Tak najprawdopodobniej masz racje Pipin-2 .
        Max Kolbe byl gwalcony przez Kapo( wielu homosiow pelnilo ta funkcje ),a ze te
        praktyki sa surowo zakazane przez jego zbrodniczy Kosciol wiec postanowil Kolbe
        z rozpaczy zniszczyc naczynie grzechu : czyli wlasne cialo...i popelnil
        samobojstwo, oddajac zycie za innego wieznia ( w rzeczywistosci bal sie
        powiesic ,bo takie samobojstwo jest tez sprzeczne z ideologia K.K. ).
        ps. nawet z wlasnej smierci Max K. potrafil zrobic reklamowke,jak przed wojna
        ze swoich anty-semickich pisemek typu : Rycerz Niepokalanej.....

• Gość: Pipin-2 Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.tlsa.pl 17.06.02, 13:49
          Jak bede nieuleczalnie chory i niepotrzebnie cierpial, to sie
          zglosze! Dopoki jestem zdrowy, nie widze takiej potrzeby!
          Podobnie, jaki nie widze powodu, aby odmawiac laski tym,
          ktorzy sie kawalifikuja do eutanazji, i sami jej zadaja...
          Kagan

• Gość: ........ Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.fastres.net 17.06.02, 16:59
      Nie wiem.
      • Gość: Skin Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 18:13
        Powodem są Zydzi i masoni a takze UE i globalizacja
        • maurycy Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? 17.06.02, 18:23
          Rozdęta do granic możliwości biurokracja, pochłaniająca gros dochodu narodowego.
          • Gość: koral Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.dtcc.cc.nc.us 17.06.02, 18:28
            brak organizacji i dyscypliny. Polak NIE POTRAFI byc posluszny regulom, zwlaszcza
            tym co obowiazuja codziennie, przez dlugi okres czasu.
            maurycy napisał(a):

> Rozdęta do granic możliwości biurokracja, pochłaniająca gros dochodu narodowego
            > .

• Gość: Dorota Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.csk.pl 17.06.02, 18:43
              Bardz mi przykro, ale od razu wyczuwam tutaj ton Redaktora Naczelnego Pana
              Michnika i Jego głoszone poglady, Brak jeszcze sformuowania Precz z komuną i
              komunistami takimi jak ja
            • Gość: Dorota Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.csk.pl 17.06.02, 18:48
              Chcąc naprawde budowac kraj musimy nauczyć sie najpierw do siebie szacunku jako
              partnerów, a potem prowadzić dialog dla dobra wszystkich Polaków.
              NAS GUBIĄ WAŚNIE I SPORY I BRAK UMIEJĘTNOŚCI PROWADZENIA ROZMÓW I TO TYCH
              NAJWAZNIEJSZYCH,
              Dziś o tym przekonałam się nawet w pracy, że nie potrafimy wysłuchać argumentów
              drugiej strony, tylko najlepiej od razu z gory na 2 człowieka/
              NAJLEPIEJ PROFILAKTYCZNIE , BO KRZYKIEM MOŻNA WIĘCEJ OSIĄGNĄĆ.
              Ja nie nawidzę wrzasków,
              • Gość: ktos Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.pl 17.06.02, 21:00

> Ja nie nawidzę wrzasków,

To dlaczego sama krzyczysz???
        • Gość: wikul Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.acn.waw.pl 17.06.02, 22:31
          Gość portalu: Skin napisał(a):

> Powodem są Zydzi i masoni a takze UE i globalizacja

I cykliści !!!

• Gość: Rysy Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.client.attbi.com 18.06.02, 08:41
            moze i tak
            Jezeli cyklisci to pedaly
    • Gość: Piotrek !!!!!!!!!!!!! Ja wiem jaki powód !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 207.30.78.* 17.06.02, 20:58
      Nic innego tylko głupota i złodziejstwo nas jako narodu polskiego. Ni mniej, ni
      więcej.
    • Gość: wikul Polska jest różna , bogata i biedna ! IP: *.acn.waw.pl 17.06.02, 22:44
      Co ty możesz powiedzieć co w Polsce piszczy , a może chciałbys żeby piszczało .
      Nadajesz z zagranicy to nie wiesz jakie w Polsce sa przyjęcia I komunijne , jakie
      wesela , jakie kolejki po wczasy zagraniczne , jakie pełne parkingi pod szkołami
      i zakładami , jakie pełne knajpy , dyskoteki , kawiarnie itp,itd.
      Zasłuchałeś sie co nadaje Lepper i wydaje ci sie ze wszystkie rozumy pozjadałeś .
      To jest irytujace jak jakiś mądrala z zagranicy chce się dowartościować nadajac z
      zagranicy jaka to w Polsce bieda .
      • Gość: gringo Do Wikula IP: *.ipt.aol.com 17.06.02, 23:05
        Ja tez pisze zza granicy i co ??!! Watraba mi sie przewraca od tych krajowych
        narzekan. Wg ciebie jest tak dobrze, wiec po cholere ci z kraju tak wiecznie
        narzekaja. Czyzby ktos byl popieprzony ?
        • Gość: wikul Re: Do Gringo IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 00:53
          Gość portalu: gringo napisał(a):

> Ja tez pisze zza granicy i co ??!! Watraba mi sie przewraca od tych krajowych
          > narzekan. Wg ciebie jest tak dobrze, wiec po cholere ci z kraju tak wiecznie
          > narzekaja. Czyzby ktos byl popieprzony ?

Mnie też wątroba sie przewraca ale na tego typu narzekania jak w tytule wątku
          takie gólne i nieprawdziwe . Nie da się przecież opisać sytuacji jakiegoś kraju
          jednym zdaniem . A Polacy narzekali zawsze czy mieli powód czy nie .
          A teraz powody do narzekań mają . Przede wszystkim na bezrobocie i dekoniukturę .
          I to wszystko co sie z tym wiąże . To sa problemy prawdziwe , nie wyssane z palca.
      • Gość: zyx Polska bogata , a dochod 50% Portugalii IP: *.rdu.bellsouth.net 17.06.02, 23:49
        piszesz jak patriota w stylu komunistycznym. Jest nedza, a restauracji 5 na krzyz
        w stolicy. Samochody graty smierdza i dzieci zebrza. Moze ty piszesz z palnety
        innej niz Ziemia?
        Gość portalu: wikul napisał(a):

> Co ty możesz powiedzieć co w Polsce piszczy , a może chciałbys żeby piszczało .
        >
        > Nadajesz z zagranicy to nie wiesz jakie w Polsce sa przyjęcia I komunijne , jak
        > ie
        > wesela , jakie kolejki po wczasy zagraniczne , jakie pełne parkingi pod szkołam
        > i
        > i zakładami , jakie pełne knajpy , dyskoteki , kawiarnie itp,itd.
        > Zasłuchałeś sie co nadaje Lepper i wydaje ci sie ze wszystkie rozumy pozjadałeś
        > .
        > To jest irytujace jak jakiś mądrala z zagranicy chce się dowartościować nadajac
        > z
        > zagranicy jaka to w Polsce bieda .

• Gość: andzia Re: Do Wikula IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 09:36
          Kiedy piszę na Forum spoza kraju nie cierpię pod moim adresem argumentu
          " co ty k...wa wiesz o Polsce".Zapewniam Cię Wikul, że piszący tu z najdalszych

zakątkow świata Polacy - wiedzą wiecej niż nasi politycy z Warsiawki ,
          którzy to pod eskortą , z predkością ponaddzwiękową przemierzają kraj w swoich
          Lanciach , a zaciemnione szyby zaciemniają im obraz rzeczywistości.

• Gość: wikul Re: Do Andzi IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 01:24
            Gość portalu: andzia napisał(a):

> Kiedy piszę na Forum spoza kraju nie cierpię pod moim adresem argumentu
            > " co ty k...wa wiesz o Polsce".Zapewniam Cię Wikul, że piszący tu z najdalszych
            >
            > zakątkow świata Polacy - wiedzą wiecej niż nasi politycy z Warsiawki ,
            > którzy to pod eskortą , z predkością ponaddzwiękową przemierzają kraj w swoich
            > Lanciach , a zaciemnione szyby zaciemniają im obraz rzeczywistości.
            >

Miła Andziu . Nie przesadzaj i nie spychaj mnie na pozycję obrońcy polityków .
            Mogę cię jednak zapewnić że politycy też ludzie , maja dzieci , żony , rodziny
            itp. i doskonale zdaja sobie sprawę co sie dzieje . Nie zawsze sie jednak tym
            przejmują .
            Nie przekonasz mnie jednak że ktoś przebywajacy przez dłuższy czas poza krajem
            orientuje sie dokładnie o sytuacji w Polsce . To jest po prostu nie możliwe .
            Niedawno przez tydzień nie byłem w Polsce i już mi brakowało wiedzy o tym co w
            Polsce w tym czasie się działo .
        • Gość: wikul Re: Polska bogata , a dochod 50% Portugalii IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 00:40
          Gość portalu: zyx napisał(a):

> piszesz jak patriota w stylu komunistycznym. Jest nedza, a restauracji 5 na krz
          > yz
          > w stolicy. Samochody graty smierdza i dzieci zebrza. Moze ty piszesz z palnety
          >
          > innej niz Ziemia?
          > Gość portalu: wikul napisał(a):
          >
          > > Co ty możesz powiedzieć co w Polsce piszczy , a może chciałbys żeby piszcz
          > ało .
          > >
          > > Nadajesz z zagranicy to nie wiesz jakie w Polsce sa przyjęcia I komunijne
          > , jak
          > > ie
          > > wesela , jakie kolejki po wczasy zagraniczne , jakie pełne parkingi pod sz
          > kołam
          > > i
          > > i zakładami , jakie pełne knajpy , dyskoteki , kawiarnie itp,itd.
          > > Zasłuchałeś sie co nadaje Lepper i wydaje ci sie ze wszystkie rozumy pozja
          > dałeś
          > > .
          > > To jest irytujace jak jakiś mądrala z zagranicy chce się dowartościować na
          > dajac
          > > z
          > > zagranicy jaka to w Polsce bieda .
          >

Skąd ty nadajesz i kiedy byłes w Polsce , napisz ale tak szczerze kiedy byłeś w
          Warszawie i policzyłeś te restauracje . Albo lepiej zajrzyj na jakiś portal
          warszawski w sprawie tych restauracji i nie kompromituj sie chłopie .
          W grudniu ub.r.byłem we Włoszech , dwa tygodnie temu wróciłem z Niemiec .
          Zapewniam cię że nie widać różnicy w samochodach jak ci się to wydaje .

• Gość: Ania Re: Polska jest różna , bogata i biedna ! IP: *.upc.chello.be 18.06.02, 09:43
        Gość portalu: wikul napisał(a):

> Co ty możesz powiedzieć co w Polsce piszczy , a może chciałbys żeby piszczało .
        >
        > Nadajesz z zagranicy to nie wiesz jakie w Polsce sa przyjęcia I komunijne , jak
        > ie
        > wesela , jakie kolejki po wczasy zagraniczne , jakie pełne parkingi pod szkołam
        > i
        > i zakładami , jakie pełne knajpy , dyskoteki , kawiarnie itp,itd.
        > Zasłuchałeś sie co nadaje Lepper i wydaje ci sie ze wszystkie rozumy pozjadałeś
        > .
        > To jest irytujace jak jakiś mądrala z zagranicy chce się dowartościować nadajac
        > z
        > zagranicy jaka to w Polsce bieda .

No to tylko pogratulowac!!Ciekawe gdzie wyjada na wczasy ci ze stoczni
        szczecinskiej co pracuja w czynie spolecznym.Pewnie sobie wczesniej naodkladali
        to sie kropna na Kanary z rodzinami a co!!!A taki przecietny rolnik polski to
        pewnie na Bahamach wakacje spedza bo jakzeby inaczej.Tylko po co ciagle nam tu
        ktos podtyka tego pajacyka do klikania by nakarmic polskie dzieci.Skandal pewnie
        jakies oszustwo.Panie Wikul prosze zrobic z tym porzadek.
        • Gość: GMR Re: Polska jest różna , bogata i biedna ! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 10:51
          Ale w większości jest ona biedna..bogaci to jakieś 10-15% społeczeństwa
        • Gość: wikul Re: Polska jest różna , bogata i biedna ! IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 00:22
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: wikul napisał(a):
          >
          > > Co ty możesz powiedzieć co w Polsce piszczy , a może chciałbys żeby piszcz
          > ało .
          > >
          > > Nadajesz z zagranicy to nie wiesz jakie w Polsce sa przyjęcia I komunijne
          > , jak
          > > ie
          > > wesela , jakie kolejki po wczasy zagraniczne , jakie pełne parkingi pod sz
          > kołam
          > > i
          > > i zakładami , jakie pełne knajpy , dyskoteki , kawiarnie itp,itd.
          > > Zasłuchałeś sie co nadaje Lepper i wydaje ci sie ze wszystkie rozumy pozja
          > dałeś
          > > .
          > > To jest irytujace jak jakiś mądrala z zagranicy chce się dowartościować na
          > dajac
          > > z
          > > zagranicy jaka to w Polsce bieda .
          >
          >
          >
          > No to tylko pogratulowac!!Ciekawe gdzie wyjada na wczasy ci ze stoczni
          > szczecinskiej co pracuja w czynie spolecznym.Pewnie sobie wczesniej naodkladali
          >
          > to sie kropna na Kanary z rodzinami a co!!!A taki przecietny rolnik polski to
          > pewnie na Bahamach wakacje spedza bo jakzeby inaczej.Tylko po co ciagle nam tu
          > ktos podtyka tego pajacyka do klikania by nakarmic polskie dzieci.Skandal pewni
          > e
          > jakies oszustwo.Panie Wikul prosze zrobic z tym porzadek.

Ja opisałem ten fenomen który widzę wokół siebie a co ma do tego pajacyk .
          Ci ze stoczni (którym chciało sie uczyć języka) pakuja sie i jadą pracować do
          Norwegii . Nie wiem jaki to jest przecietny rolnik ale np. w Samoobronie jest
          klku milionerów a i pozostałym sie nieźle powodzi , tym z PSL również . Kilka
          godzin temu nadawali w telewizji jak rolnicy z Opolszczyzny chcą kupować ziemię.
          Jeden z nich ma 800 ha i kupiłby jeszcze . Odkąd sięgam pamiecią (a żyje juz
          dosyć długo) rolnikom nic się nigdy nie opłacało a maszyny (prywatne) rdzewiały
          na polu . Mimo tego największym problemem związanym z rolnictwem jest obecnie
          klęska urodzaju . Magazyny sa pełne zboża , miesa , drobiu , cukru i wszelakiego
          rolniczego dobra . Zapadła decyzja o bezpłatnym wydawaniu niektórych z tych
          artykułów na cele charytatywne aby zwolnic miejsce na skup nowych dóbr .
          Wszyscy dookoła narzekaja a w kwietniu brakuje miejsc w biurach podróży na
          wyjazdy na Wyspy Kanaryjskie (na inne kierunki również). Przy tak mocnej złotówce
          wczasy zagraniczne są niewiele droższe od krajowych . Wszyscy narzekają a niema
          rodziny z której ktoś nie jeździłby za granicę .
          Ja wiem że dla Polaków z zagranicy nie w smak jest świadomość że większości
          Polaków żyje sie jako tako . Rodzi się bowiem wtedy pytanie o potrzebę emigracji
          i jej sens . Dlatego dla emigrantów tak ważny jest stereotyp Polski biednej ,
          brudnej i zaniedbanej . Zamiast jednak silić się na zgryźliwosci radzę zaopatrzyć
          sie aktualny polski rocznik statystyczny , zajrzeć , postudiować trochę np.ile
          samochodów (nowych)Polacy rocznie kupują , przyjechać do Polski , poobserwować i
          przekonać się że w Polsce nie ma 40 mil.pajacyków , że w Polsce nie ma tyle biedy
          ile by jej chcieli widzieć niektórzy emigranci .
          PS.Wyszło na to że jestem obrońcą obecnego ładu gospodarczego w Polsce . Nic
          bardziej mylnego . Na codzień narzekam tak samo jak inni , staram się jednak
          narzekając widzieć również pozytywy .
    • Gość: Oszołom Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 09:57
      Jako misjonarz redemptorysta pojechałem po raz pierwszy do Argentyny w roku
      1970. Na ziemi amerykańskiej przeżyłem 22 lata.

Mówi się w prowincji Misjones, a jest tam ziemia czerwona i tłusta, że
      bardzo "przykleja" się do serca człowieka. Rzeczywiście, w ciągu mojego pobytu
      pokochałem ją. Argentyna jest pięknym krajem, dlatego w serce zapada nie tylko
      czerwona ziemia z Misjones z mocną zielenią lasów, ale i sucha roślinność
      prowincji Chaco, a nawet surowe góry z La Quiaca.
      W okresie mojego pobytu w Argentynie byłem świadkiem licznych przemian
      politycznych, rewolucyjnych zamieszek i przewrotów wojskowych. Widziałem
      werbowanie młodzieży argentyńskiej do wywrotowych akcji lewicowych. Patrzyłem
      na wojskowe pacyfikacje, a nawet błogosławiłem ciała zamordowanych ludzi.
      W czasie głoszenia misji odwiedziłem ogromną liczbę rodzin. Widziałem wielkie
      przywiązanie do religii katolickiej i życzliwość dla kapłanów. Ze strony wojska
      i policji zawsze doznawałem wielkiego szacunku.....Argentyna, piękny i bogaty
      kraj, przeżywała często trudności, ale dźwigała się zawsze ku lepszemu. W ciągu
      mego pobytu byłem świadkiem, jak znikły zaprzęgane do pracy w polu dziesiątki
      koni, a na ich miejsce wjechały traktory i nowoczesne maszyny, gospodarze zaś
      do miasta mogli wyjeżdżać eleganckimi samochodami. Patrzyłem, jak rozwalano
      stare budynki szkolne, a na ich miejsce wznoszono białe, jasne sale. Do szkół
      dzieci nie musiały brać kawałka chleba, bo dostawały smaczny, gorący obiad. Na
      północy Argentyny znikały polne drogi, a między miastami powstawały szerokie
      asfaltowe połączenia. Z Resistencji do Corrientes przez rzekę Parana ludzie
      przestali przepływać na łodziach, a samochody przestały być przewożone na
      tratwach, gdyż w ciągu kilku lat zbudowano wspaniały, kilkukilometrowy most.
      Władze państwowe w tym czasie dawały Kościołowi katolickiemu całkowitą swobodę
      działania, wiedząc, że pracuje dla dobra narodu. Pod budowę obiektów sakralnych
      i służących charytatywnej działalności nie tylko przydzielano odpowiedni teren,
      ale bardzo często przekazywano pomoc pieniężną dla ich realizacji. Z okazji
      przybycia Ojca Świętego do Argentyny i Boliwii otrzymałem z Buenos Aires i La
      Paz od ministerstwa komunikacji bezpłatny wagon, aby przewieźć polskie dzwony i
      maszyny stolarskie do kościoła w Boliwii....minęło ćwierć wieku..do władzy w
      latach 80tych doszli liberałowie....
      W tym roku w styczniu odwiedziłem Argentynę po dziesięciu latach pracy w
      Kazachstanie i Rosji. Do obrazu, jaki przekazują media - głodni ludzie z
      garnkami na ulicy, wołający o chleb - pragnę dorzucić kilka spostrzeżeń.
      W prowincji Misjones, gdzie znajdują się piękne plantacje herbaty i yerba mate,
      ludzie są przytłoczeni sytuacją ekonomiczną. Na skutek prywatyzacji mogą
      istnieć jedynie wielkie firmy i to one dyktują rolnikom ceny za produkty,
      względnie w ogóle ich nie kupują, doprowadzając rodziny do nędzy.
      W Chaco był wspaniały urodzaj pszenicy i słonecznika. W Buenos Aires widziałem,
      jak kolumny samochodów przewoziły na statki argentyńskie zboże. Gdy
      gratulowałem jednemu z rolników, powiedział: "To nas nie cieszy, bo zapłata do
      nas nie należy. Wielkie firmy dyktują ceny, a obce banki zabierają nam
      wszystko. Sprzedano nas".
      Gdy jechałem z lotniska w Buenos Aires do Qilmes, po drodze były aż cztery
      punkty opłaty drogowej. Co się stało? Kierowca taksówki odpowiedział, że
      sprzedano drogi argentyńskie i obce firmy robią to, co chcą. "A my cierpimy
      nędzę. Sprzedano nas!".
      Jadąc autobusem do La Quiaca, widziałem zerwane przez rzekę na odcinku
      kilkudziesięciu kilometrów tory kolejowe; pociągi między Argentyną a Boliwią
      już nie kursują. Powiedziano mi, że koleje sprzedano obcym firmom, a im nie
      opłaca się naprawiać torów. Interesuje je tylko zarobek, a nie dobro
      społeczeństwa.
      La Quiaca to miasto graniczne z Boliwią. Było małe, ale czyste i tętniące
      życiem. Obecnie zastałem puste ulice. Wiele sklepów miało deskami zabite
      wystawy. Co się stało? Odpowiedziano mi: wielki kryzys w Argentynie zlikwidował
      turystykę. Drożyzna spowodowała, że ludzie z Boliwii nie przyjeżdżają po
      zakupy. Miasto umiera.
      Przyjeżdżając do Polski, czytając prasę i spotykając się z ludźmi, wspominam te
      obrazy z Argentyny. Podobna tragedia na dobre rozpoczęła się w Polsce. Obce
      koncerny i banki zabierają Polakom chleb. Jeszcze została ziemia i polskie
      lasy. Co z nimi będzie?
      Niedawno mocno przeżyłem pewne zdarzenie. Odwiedziłem w Gdyni zaprzyjaźnioną
      rodzinę Kaszubów. Pani domu przeprosiła mnie na chwilę i powiedziała, że idzie
      kupić coś do zjedzenia. Po chwili wróciła bardzo zmartwiona i powiedziała, że
      musi przygotować coś innego na kolację, ponieważ w sklepie nie ma polskiego
      chleba. Jest, ale nie polski. Powiedziała dosłownie: "Ja, która walczyłam o
      Polskę, nie będę jadła na polskiej ziemi obcego chleba". Tego wieczoru
      zjedliśmy smaczną kolację, ale ta prawdziwa patriotka nie dała sobie wydrzeć
      pieniędzy przez obcy kapitał. Jej postawa dała mi bardzo dużo do myślenia. Czy
      nie jest to właściwa droga organizowania się, by nas całkowicie nie sprzedano?
      ...tyle o. Zbigniew Kotliński CSsR (nie mylić z Romanem Kotlińskim zrdajcą i
      wydawcą antyklerykalnych Faktów i Mitów...)

- Reformy w Argentynie przeprowadził niejaki Cavallo argentyński Balcerowicz..a
      sktutki tego mamy okazję obserowować od grudnia ub.r....jeśli nie wywalimy
      Balcerowicza i jemu podobnych grozi nam to samo!!!!!!!!!
      • Gość: jacek 2 Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.abo.wanadoo.fr 18.06.02, 21:40

> Jako misjonarz redemptorysta pojechałem po raz pierwszy do Argentyny w roku
        > 1970. Na ziemi amerykańskiej przeżyłem 22 lata.
        >
        > Mówi się w prowincji Misjones, a jest tam ziemia czerwona i tłusta, że
        > bardzo "przykleja" się do serca człowieka. Rzeczywiście, w ciągu mojego pobytu
        > pokochałem ją. Argentyna jest pięknym krajem, dlatego w serce zapada nie tylko
        > czerwona ziemia z Misjones z mocną zielenią lasów, ale i sucha roślinność
        > prowincji Chaco, a nawet surowe góry z La Quiaca.
        > W okresie mojego pobytu w Argentynie byłem świadkiem licznych przemian
        > politycznych, rewolucyjnych zamieszek i przewrotów wojskowych. Widziałem
        > werbowanie młodzieży argentyńskiej do wywrotowych akcji lewicowych. Patrzyłem
        > na wojskowe pacyfikacje, a nawet błogosławiłem ciała zamordowanych ludzi.
        > W czasie głoszenia misji odwiedziłem ogromną liczbę rodzin. Widziałem wielkie
        > przywiązanie do religii katolickiej i życzliwość dla kapłanów. Ze strony wojska
        >
        > i policji zawsze doznawałem wielkiego szacunku.....Argentyna, piękny i bogaty
        > kraj, przeżywała często trudności, ale dźwigała się zawsze ku lepszemu. W ciągu
        >
        > mego pobytu byłem świadkiem, jak znikły zaprzęgane do pracy w polu dziesiątki
        > koni, a na ich miejsce wjechały traktory i nowoczesne maszyny, gospodarze zaś
        > do miasta mogli wyjeżdżać eleganckimi samochodami. Patrzyłem, jak rozwalano
        > stare budynki szkolne, a na ich miejsce wznoszono białe, jasne sale. Do szkół
        > dzieci nie musiały brać kawałka chleba, bo dostawały smaczny, gorący obiad. Na
        > północy Argentyny znikały polne drogi, a między miastami powstawały szerokie
        > asfaltowe połączenia. Z Resistencji do Corrientes przez rzekę Parana ludzie
        > przestali przepływać na łodziach, a samochody przestały być przewożone na
        > tratwach, gdyż w ciągu kilku lat zbudowano wspaniały, kilkukilometrowy most.
        > Władze państwowe w tym czasie dawały Kościołowi katolickiemu całkowitą swobodę
        > działania, wiedząc, że pracuje dla dobra narodu. Pod budowę obiektów sakralnych
        >
        > i służących charytatywnej działalności nie tylko przydzielano odpowiedni teren,
        >
        > ale bardzo często przekazywano pomoc pieniężną dla ich realizacji. Z okazji
        > przybycia Ojca Świętego do Argentyny i Boliwii otrzymałem z Buenos Aires i La
        > Paz od ministerstwa komunikacji bezpłatny wagon, aby przewieźć polskie dzwony i
        >
        > maszyny stolarskie do kościoła w Boliwii....minęło ćwierć wieku..do władzy w
        > latach 80tych doszli liberałowie....
        > W tym roku w styczniu odwiedziłem Argentynę po dziesięciu latach pracy w
        > Kazachstanie i Rosji. Do obrazu, jaki przekazują media - głodni ludzie z
        > garnkami na ulicy, wołający o chleb - pragnę dorzucić kilka spostrzeżeń.
        > W prowincji Misjones, gdzie znajdują się piękne plantacje herbaty i yerba mate,
        >
        > ludzie są przytłoczeni sytuacją ekonomiczną. Na skutek prywatyzacji mogą
        > istnieć jedynie wielkie firmy i to one dyktują rolnikom ceny za produkty,
        > względnie w ogóle ich nie kupują, doprowadzając rodziny do nędzy.
        > W Chaco był wspaniały urodzaj pszenicy i słonecznika. W Buenos Aires widziałem,
        >
        > jak kolumny samochodów przewoziły na statki argentyńskie zboże. Gdy
        > gratulowałem jednemu z rolników, powiedział: "To nas nie cieszy, bo zapłata do
        > nas nie należy. Wielkie firmy dyktują ceny, a obce banki zabierają nam
        > wszystko. Sprzedano nas".
        > Gdy jechałem z lotniska w Buenos Aires do Qilmes, po drodze były aż cztery
        > punkty opłaty drogowej. Co się stało? Kierowca taksówki odpowiedział, że
        > sprzedano drogi argentyńskie i obce firmy robią to, co chcą. "A my cierpimy
        > nędzę. Sprzedano nas!".
        > Jadąc autobusem do La Quiaca, widziałem zerwane przez rzekę na odcinku
        > kilkudziesięciu kilometrów tory kolejowe; pociągi między Argentyną a Boliwią
        > już nie kursują. Powiedziano mi, że koleje sprzedano obcym firmom, a im nie
        > opłaca się naprawiać torów. Interesuje je tylko zarobek, a nie dobro
        > społeczeństwa.
        > La Quiaca to miasto graniczne z Boliwią. Było małe, ale czyste i tętniące
        > życiem. Obecnie zastałem puste ulice. Wiele sklepów miało deskami zabite
        > wystawy. Co się stało? Odpowiedziano mi: wielki kryzys w Argentynie zlikwidował
        >
        > turystykę. Drożyzna spowodowała, że ludzie z Boliwii nie przyjeżdżają po
        > zakupy. Miasto umiera.
        > Przyjeżdżając do Polski, czytając prasę i spotykając się z ludźmi, wspominam te
        >
        > obrazy z Argentyny. Podobna tragedia na dobre rozpoczęła się w Polsce. Obce
        > koncerny i banki zabierają Polakom chleb. Jeszcze została ziemia i polskie
        > lasy. Co z nimi będzie?
        > Niedawno mocno przeżyłem pewne zdarzenie. Odwiedziłem w Gdyni zaprzyjaźnioną
        > rodzinę Kaszubów. Pani domu przeprosiła mnie na chwilę i powiedziała, że idzie
        > kupić coś do zjedzenia. Po chwili wróciła bardzo zmartwiona i powiedziała, że
        > musi przygotować coś innego na kolację, ponieważ w sklepie nie ma polskiego
        > chleba. Jest, ale nie polski. Powiedziała dosłownie: "Ja, która walczyłam o
        > Polskę, nie będę jadła na polskiej ziemi obcego chleba". Tego wieczoru
        > zjedliśmy smaczną kolację, ale ta prawdziwa patriotka nie dała sobie wydrzeć
        > pieniędzy przez obcy kapitał. Jej postawa dała mi bardzo dużo do myślenia. Czy
        > nie jest to właściwa droga organizowania się, by nas całkowicie nie sprzedano?
        > ...tyle o. Zbigniew Kotliński CSsR (nie mylić z Romanem Kotlińskim zrdajcą i
        > wydawcą antyklerykalnych Faktów i Mitów...)
        >
        > - Reformy w Argentynie przeprowadził niejaki Cavallo argentyński Balcerowicz..a
        >
        > sktutki tego mamy okazję obserowować od grudnia ub.r....jeśli nie wywalimy
        > Balcerowicza i jemu podobnych grozi nam to samo!!!!!!!!!

Oszolomie moze bys sie zajal blizej przypadkiem pralata Jankowskiego? Wstyd i
        hanba dla prawdziwych katolikow!!! Ten nadety bufon tylko zmienia mercedesy!!
        • Gość: Piotrek Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: 207.30.78.* 18.06.02, 21:47
          Gość portalu: jacek 2 napisał(a):

> Oszolomie moze bys sie zajal blizej przypadkiem pralata Jankowskiego? Wstyd i
          > hanba dla prawdziwych katolikow!!! Ten nadety bufon tylko zmienia mercedesy!!

Chyba nie kradnie z banku ani z listów na poczcie? Jak mu baranki płacą to czemu
          nie?

• Gość: jacek 2 Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.abo.wanadoo.fr 18.06.02, 22:29
            Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Gość portalu: jacek 2 napisał(a):
            >
            > > Oszolomie moze bys sie zajal blizej przypadkiem pralata Jankowskiego? Wsty
            > d i
            > > hanba dla prawdziwych katolikow!!! Ten nadety bufon tylko zmienia mercedes
            > y!!
            >
            > Chyba nie kradnie z banku ani z listów na poczcie? Jak mu baranki płacą to czem
            > u
            > nie?
            >
            >

Jakie baranki - raczej osiolki!!!
            • Gość: Piotrek Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: 207.30.78.* 18.06.02, 22:37
              Gość portalu: jacek 2 napisał(a):

> Jakie baranki - raczej osiolki!!!

Aha, ale są wolni, mają możliwość wyboru, a to największy dar w życiu.
            • Gość: pesk Re: Socjalizm jest powodem nedzy i komunistyczna IP: *.proxy.aol.com 19.06.02, 01:30
              mentalnosc. jacek to zawisty prymityw to wszystko woli wspolna nedze jak za
              starych dobrych czasow, a nedza to gniazdo gdzie lewusy sie kluja, i tak to im
              odpowiada. dlatego socjalizm moze zwyciezac, a bieda bedzie sie panoszyc,
              Naiwni rodza sie codziennie.
              • Gość: Krakfan Re: Socjalizm jest powodem nedzy i komunistyczna IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 14:38
                Powody są dwa:

1. 40 lat wspaniałego ustroju, jakim był PRL (nędza dopiero może być, jak
                się zaczną rozsypywać blokowiska z wielkiej płyty, ale cóż, niektórzy mówią:
                "za komuny to się budowało!")

2. wybitni "fachowcy" od gospodarki, w dużej części pochodzący z wiadomego
                okresu (postsocjalistyczne pierniki na stanowiskach kierowniczych, którzy
                nawet nie wiedzą, gdzie się włącza komputer, a co tu mówić o zarządzaniu
                nowoczesną firmą, gdy przeszkadza socjalistyczna mentalność).
      • Gość: wikul Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 01:09
        To bardzo wzruszajaca historia . Szczególnie ten fragment o niepolskim chlebie
        wzruszył mnie do łez . A w mojej dzielnicy same krajowe pieczywo na ogół bardzo
        niesmaczne (niestety) .
        PS.Niedawno w bawarskim Eichstaett jadłem wyśmienity miejscowy chleb i inne
        bardzo smaczne rzeczy . Co ja piszę , zaraz Oszołom podda w wątpliwość moje
        informacje i w ślad za Polskim Radiem przekona że wszystko co polskie jest
        najlepsze .
        • Gość: Miecio Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: 5.2.1R* / 24.100.66.* 19.06.02, 02:13
          Nie wiem co grane, Juz nie ma Komuny, juz nie ma Zydow, co sie tu dzieje.
          Kto jest TERAZ winien?
          • Gość: andzia Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 11:18
            Gość portalu: Miecio napisał(a):

> Nie wiem co grane, Juz nie ma Komuny, juz nie ma Zydow, co sie tu dzieje.
            > Kto jest TERAZ winien?

No właśnie to pytanie zadaja sobie teraz w Polsce wszyscy.
            Jestesmy chyba "ugotowani" w sosie własnym. Dla niektorych
            winnymi pozostaja jeszcze ; Unia Europejska i Balcerowicz / który
            dla tych samych/ jest 'oczywiscie' Zydem...

• Gość: Pesk Re: Zapominaja o jednym IP: *.proxy.aol.com 19.06.02, 17:35
              ze problemy rozwiazuje sie od siebie, a nie szuka kozla ofiarnego. Winna jest
              komunistyczna mentalnosc, ktora pozostaje nieuleczona. Polski pilkarz Hajto
              zamiast byc krytyczny za swoj niefortunny wystep w sobie samym ,szukal winnych
              wszedzie tylko nie tam gdzie powinien. Polacy maja podobna mentalnosc, w
              kapitalizmie trzeba tyrac i starac sie uby firma odniosla sukces z udawaniem ze
              sie pracuje i narzekaniem to naprawde nic nie bedzie sie oplacalo.
              Poczas mojej wizyty w Gdansku na starym miescie, chcialem kupic pamiatki, ale
              ekspedientka nie byla zainteresowana mnei jak najwiecej sprzedac aby wlasciciel
              podniosl jej stawke, lub dal bonus za wspaniale wyniki tylko narzekala myslac
              ze cos dostanie za nic, polecilem jej aby dogadala sie z wlascicielem aby
              placil jej od ilosci sprzedanych towarow i utargu wtedy bedzie sie umiala
              starac. Nieopodal kobieta na ulicy sprzedawal ksiazeczki, tez narzekala tym
              razem zrobilo sie mnie jej zal zwlaszcza ze narzekala ze ma sporo dzieci
              kupilem ksiazeczke za 5 zlotych placac 20 i niechcac reszty, odrazu zwinela
              majdan i mowi ze swoje na dzisiaj zarobila. Gdzie wy z taka mentalnoscia
              dojdziecie, takie przyklady myslenia sa wszedzie, od sprzedawcow produktow
              wielkich firm co nie potrafia znalesc rynkow dla swoich produktow, do glupich i
              socjalistycznych menadzerow. Teraz im sie marzy atak na RPP aby zwalac winne za
              swoje socjalistyczne glupoty. Nie zmieni sie az do mementu gdy generacja
              socjalistycznych negusow wymrze.
              • Gość: jacek 2 Re: Zapominaja o jednym IP: *.abo.wanadoo.fr 19.06.02, 18:25
                Gość portalu: Pesk napisał(a):

> ze problemy rozwiazuje sie od siebie, a nie szuka kozla ofiarnego. Winna jest
                > komunistyczna mentalnosc, ktora pozostaje nieuleczona. Polski pilkarz Hajto
                > zamiast byc krytyczny za swoj niefortunny wystep w sobie samym ,szukal winnych
                > wszedzie tylko nie tam gdzie powinien. Polacy maja podobna mentalnosc, w
                > kapitalizmie trzeba tyrac i starac sie uby firma odniosla sukces z udawaniem ze
                >
                > sie pracuje i narzekaniem to naprawde nic nie bedzie sie oplacalo.
                > Poczas mojej wizyty w Gdansku na starym miescie, chcialem kupic pamiatki, ale
                > ekspedientka nie byla zainteresowana mnei jak najwiecej sprzedac aby wlasciciel
                >
                > podniosl jej stawke, lub dal bonus za wspaniale wyniki tylko narzekala myslac
                > ze cos dostanie za nic, polecilem jej aby dogadala sie z wlascicielem aby
                > placil jej od ilosci sprzedanych towarow i utargu wtedy bedzie sie umiala
                > starac. Nieopodal kobieta na ulicy sprzedawal ksiazeczki, tez narzekala tym
                > razem zrobilo sie mnie jej zal zwlaszcza ze narzekala ze ma sporo dzieci
                > kupilem ksiazeczke za 5 zlotych placac 20 i niechcac reszty, odrazu zwinela
                > majdan i mowi ze swoje na dzisiaj zarobila. Gdzie wy z taka mentalnoscia
                > dojdziecie, takie przyklady myslenia sa wszedzie, od sprzedawcow produktow
                > wielkich firm co nie potrafia znalesc rynkow dla swoich produktow, do glupich i
                >
                > socjalistycznych menadzerow. Teraz im sie marzy atak na RPP aby zwalac winne za
                >
                > swoje socjalistyczne glupoty. Nie zmieni sie az do mementu gdy generacja
                > socjalistycznych negusow wymrze.

Niestety, masz racje! Moim zdaniem musi nastapic zmiana nie jednej a dwoch
                generacji , by polacy zaczeli inaczej myslec, i reagowac .Ale w tzw. miedzyczasie
                swiat pojdzie do przodu , a u nas tradycyjnie wszystkiemu beda winni zydzi......
    • Gość: Kasza Re: Polska pada na pysk,BIDA AZ PISZCZY,JAKI POWOD???? IP: 5.2.1R* / 24.100.66.* 19.06.02, 16:29
      Fakt pozostaje ze Polacy i tylko Polacy sa winni samemu sobje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka