m635 10.04.05, 13:53 "Krytykował władze socjalistyczne w ciasnych mieszkaniach przyjaciół"... Kto to pisał? Litości! Jak można pozwolić pisać o Wielkim Poecie zwykłemu analfabecie?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umo Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 14:12 No i ten blad rzeczowy,w przypadku Mistrza mowi sie o programach a nie o plytach. Odpowiedz Link Zgłoś
to_man 10.IV godz. 18.30 Katedra Oliwska w Gdańsku 10.04.05, 14:40 Msza Św. w intencji Jacka Kaczmarskiego. Podaję za: miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2645550.html Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 15:08 Dziękuję Ci, Jacku, za piękne teksty.Twe odejście pozostawiło w moim sercu smutek, ból, tęsknotę, że więcej nie zaśpiewasz, nie napiszesz. Spoczywaj w Pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
belfastmf Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 15:22 Kwiecień będzie z wielu względów autentycznym Miesiącem Pamięci Narodowej- rocznica rostrzeliwań w Katyniu,śmierć Jana Pawła II,Jacka Kaczmarskiego.Trawestując poetę...kwiecień to niedobry miesiąc dla Polaków.Bogowie odchodzą,co pozostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
bubson5 [...] 10.04.05, 15:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ???????????????? 10.04.05, 15:55 a tak dokładnie, to co miales/mialas na mysli? o ile w ogole masz jakies ludzkie mysli... nie podoba Ci sie Kaczmarski i jego zycie? i to co robił? A co ty robiles/ robilas wtedy? to moze lepsi byli: jabłonski, bierut, gomułka, gierek, jaruzelski, jaroszewicz.. i inne komunistyczne mendy? ci to sie ku*wa mac Polsce przysłuzyli... prawda?? całym zyciem.. .nie? --- zanim cos napiszesz, buraku pastewny, zapytaj mądrzejszych od siebie, czy masz prawo to wysylac w swiat i ludzi wkurzac i tyle ;-( imiennik Jacka Odpowiedz Link Zgłoś
bubson5 [...] 10.04.05, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
darekte Re: ???????????????? 10.04.05, 17:04 Co to jest pozdro? Nie umiesz normalnie pisac? Masz slaby dlugopis, czy cos..? Nie pisz, prosze, o Kaczmarskim. Szkoda Twojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
consigliere1 Re: ???????????????? 10.04.05, 18:36 Daj mu spokój. Jemu może się podoba Strawiński, Schoenberg albo Stańko. To mit, że Jacka muszą uwielbiać, tak jak ja, kolejne, następne pokolenia. Ja ich muzyki, dla mnie "muzyki", też nie trawię. A pełny Kaczmarski, to absolutnie niezbędne trzy składniki. Muzyka, tekst i autorskie wykonanie. Zjawisko przy braku jednego z nich, utracone na zawsze. Ciekawe, czy Bubson i jego generacja, też otrzymają od losu, swojego Jacka Kaczmarskiego. Szczerze mu tego życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 co ty.. k***a wiesz o Jacku K. 10.04.05, 19:46 że tak powiem, parafrazujac nawiekszego (jedynie wzrostem) naszego rezysera, Pasikowskiego ---- "zródło", "jałta", "ballada wrzesniowa", "epitafium dla W. Wysockiego" na marginesie: czy wiesz, kto to był Wysocki, buraczyno w dresie z kapturkiem? "kara Barabasza", "Lalka", "przejscie Polaków przez Morze Czerwone".. ---- to tylko przyklady mądrych tekstów, przy których wypociny wygolonych syneczków z osiedla, bredzących o tym, jak to zle pojawic sie w nocy na ich osiedlu.. czy o tym, jak to oni podrywają i przelatują kolejne tłumy rownie tępych jak oni lasek, są po prostu sztuką... Jacek Kaczmarski byl dla Was za mądry i dlatego go nie rozumiecie.. zeby zrozumiec teorię wzglednosci, trzeba znac najpierw podstawy fizyki:-) i tu jest tak samo.. ---------- o słynnej dykcji Jacka swiadczy najlepiej fragment "Ballady o głupim Jasiu"... Głupi Jasiu, głupi Jasiu Jeśliś nas sie nie przestraszył Idź przed siebie ścieżką na sam szczyt ... -- chlopaczki w dresikach bredzą tak niewyraznie.. ze cholera jasne czasem nie wiem, czego te pustaki chcą od swiata.. i tyle :-( Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 18:38 Nie zwracajmy uwagi na tych, co sobiemuszą odreagować tutaj, bo takie życie mają, że gdzie indziej nie mogą. I bez podrażnienia innych jakoś nie przeżyją. Redakcja jak napisała, tak napisała, no nienajszczęśliwiej. Ale nie lepiej o prostu pomyśleć o panu Jacku, zapalić mu świeczkę ['] zamiast iść w te nasze zwykłe przepychanki Panpaniscus, wychowana na Jacku Kaczmarskim serdecznie pozdrawiająca tych, co też jest smutno Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 18:52 Kaczmarski pozostanie sztywniakiem dla tych, dla których metafora, wrażliwość to puste dźwięki. Ale przecież pisał nie dla nich, pisał dla nas, tych, którzy Go kochali. Odpowiedz Link Zgłoś
magtomal Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 18:58 Należę do pokolenia, które wychowało się na Jacku Kaczmarskim. Ale dociera On też do młodszych - moje dzieci słuchają Go bardzo chętnie, moi uczniowie (jestem polonistką) też bardzo Go lubią. Może dla młodszych nie jest tym, kim był np. dla mnie, ale dociera do nich. Te teksty są aktualne...! Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 19:45 Pamiętamy, choć smutna ta rocznica, przytłumiona jeszcze innym smutkiem... Ale wciąż żyje w swych tekstach, których większość pozostanie ponadczasowa "bo źródło wciąż bije...." [*] Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt Ku Czci Kaczmara ['][']['] 10.04.05, 21:48 Ech to juz rok go z nami nie ma, ale zostaly plyty ktorych mozna sluchac, zostala jego dusza w nas samych bez wzgledu na to czy jestesmy mlodzi czy starzy, czy mozemy pamietac komune czy tez nie, jego teksty sa uniwersalne jak dla mnie i za to bede go zawsze szanowac. Brak go na tym swiecie,ale musimy sie pogodzic z tym, ze ludzie odchodza, bo taka jest kolej rzeczy, szkoda tylko, ze niektorzy odchodza przed ich wyznaczonym czasem...Ku Czci['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Pierwsza rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego 10.04.05, 22:44 ja pamiętam... skłądam hołd... dziękuję... G. P.S. m635 napisał: "Krytykował władze socjalistyczne w ciasnych mieszkaniach przyjaciół"... Kto to pisał? Litości! Jak można pozwolić pisać o Wielkim Poecie zwykłemu analfabecie?!" mnie też nie podoba się ten tekst w "Gazecie" - taki suchy, sprawozdawczy, beznamiętny ... okropny. Odpowiedz Link Zgłoś