yossarian18 14.04.05, 23:35 www.piusx.org.pl/komunikaty/index.php?nr=73 Pragne zwrocic Wam szczegolna uwage na audycje w RM, ktora odbedzie sie w najblisza sobote. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olewin Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 14.04.05, 23:50 integryzm bez schizmy w kościele to nic złego .. Sam Ojciec Św. zrobił bardzo wiele dla zachowania integralności kościoła a ekumenizm w wydaniu Papieskim nie był wyjściem poza konserwatywne ramy .. Oczywiście ateiści i wszelakiej maści innowiercy od razu znajdą coś co dzieli a nie łączy choć ich absolutnie nie dotyczy .. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 15.04.05, 00:34 olewin napisał: > integryzm bez schizmy w kościele to nic złego .. Modernistyczna propaganda sprawiła, że słowo "integryzm" kojarzy się dzisiaj wyłącznie negatywnie. Sam Ojciec Św. zrobił bardzo wiele dla zachowania integralności kościoła a > ekumenizm w wydaniu Papieskim nie był wyjściem poza konserwatywne ramy .. > Oczywiście ateiści i wszelakiej maści innowiercy od razu znajdą coś co dzieli a > > nie łączy choć ich absolutnie nie dotyczy .. Zgadzam się. Choć zdaniem ks. Obirka lub ks. Czajkowskiego JPII zrobił zdecydowanie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorak Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 14.04.05, 23:52 Komunikat Konferencji Episkopatu Polski 27.11.1998 "Pragniemy przypomnieć, że "Bractwo św. Piusa X" utworzyło struktury zostające poza Kościołem katolickim. Grupa księży i wiernych "Bractwa św. Piusa X" odrzuciła uchwały Soboru Watykańskiego II, które tak intensywnie wprowadza w życie Jan Paweł II. Grupa ta odrzuciła też posoborowe prawodawstwo Kościoła i nie uznaje władzy papieża w Kościele Katolickim. Mimo starań Stolicy Apostolskiej, członkowie "Bractwa św. Piusa X" na czele z nieżyjącym już Arcybiskupem Lefebvre'm zerwali w roku 1988 więź jedności z Ojcem Świętym, Biskupem Rzymu i Następcą św. Piotra. W ten sposób stali się oni grupą schizmatycką, czyli oderwaną od jednego Kościoła Katolickiego, a zatem nie mają również prawa używać określenia "katolicki" w podejmowanych przez siebie działaniach. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że przynależność katolika do grupy schizmatyckiej pociąga za sobą karę ekskomuniki (por. kan. 1364 paragraf 1), to znaczy wyłączenia ze wspólnoty wierzących. Informujemy jednocześnie, że kapłani należący do "Bractwa św. Piusa X" nie posiadają zgody kompetentnych władz Kościoła Katolickiego na wypełnianie swej posługi, przez co narażają na konflikt sumienia ludzi nie mających właściwego rozeznania sytuacji." Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 14.04.05, 23:57 gregorak napisał: > Komunikat Konferencji Episkopatu Polski 27.11.1998 Grupa ta (...) > nie uznaje władzy papieża w Kościele Katolickim. Klamstwo. FSSPX uznaje wladze papieza. W ten sposób stali się oni grupą > schizmatycką, czyli oderwaną od jednego Kościoła Katolickiego Klamstwo. FSSPX nie jest grupa schizmatycka. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 15.04.05, 00:01 > Klamstwo. FSSPX uznaje wladze papieza. KTÓREGO???? > Klamstwo. FSSPX nie jest grupa schizmatycka. A CZYM JEST??? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 15.04.05, 00:04 pan.nikt napisał: > > Klamstwo. FSSPX uznaje wladze papieza. > > KTÓREGO???? > Jana Pawła II > > Klamstwo. FSSPX nie jest grupa schizmatycka. > > A CZYM JEST??? > częścią Kościoła Katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kierownik duchowy M. Gibsona w Polsce 15.04.05, 00:06 jesteś pewny swoich stwierdzeń?? Ja mam poważne wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 No pewnie, że tak 15.04.05, 00:25 Parę cytatów: Kardynał Castillo Lara, J.C.D. przewodniczący Komisji Pontyfikalnej d/s Właściwej Interpretacji Prawa Kanonicznego: Akt wyświęcenia biskupa (bez zgody Papieża) nie jest sam w sobie czynem schizmatyckim”, a tym samym ekskomunika nie ma zastosowania. (La Repubblica, 7 października 1988). Kardynał Alfons Stickler były prefekt Archiwum i Biblioteki Watykańskiej: „Papież Jan Paweł II, w r. 1986, zadał dwa pytania komisji złożonej z dziewięciu kardynałów. Po pierwsze, czy Papież Paweł VI lub jakakolwiek inna kompetentna władza, legalnie zabroniła publicznego odprawiania Mszy św. Trydenckiej [Łacińskiej] w obecnym czasie? Odpowiedź udzielona przez ośmiu kardynałów w 1986 roku brzmiała: nie, Msza Świętego Piusa V nigdy nie była zakazana. Mogę to powiedzieć, gdyż byłem jednym z tych kardynałów. Było także drugie pytanie, bardzo interesujące. ‘Czy jakikolwiek biskup może zabronić jakiemukolwiek kapłanowi o dobrej reputacji odprawiania Mszy Trydenckiej obecnie?’ Dziewięciu kardynałów jednomyślnie zgodziło się, że żaden biskup nie może zabronić katolickiemu księdzu odprawiania Mszy Trydenckiej. Nie mamy oficjalnego zakazu, a ja myślę, że Papież nigdy nie mógłby ustanowić oficjalnego zakazu (...) ze względu na słowa Piusa V, który ogłosił ją Mszą Wszechczasów”. (Latin Mass Magazine, 5 maja 1995) Ojciec Gerald E. Murray, J.C.D. z archidiecezji nowojorskiej, otrzymał doktorat z prawa kanonicznego na słynnym rzymskim Uniwersytecie Gregoriańskim, w czerwcu 1995 r., po obronieniu drobiazgowej pracy zatytułowanej: Status Kanoniczny Wiernych Świeckich Związanych ze Zmarłym Arcybiskupem Marcel’em Lefebvre’m oraz Bractwem św. Piusa X: Czy są oni Ekskomunikowani jako Schizmatycy? „Otrzymałem doktorat z prawa kanonicznego i studiowałem ten temat, tj. kwestię ekskomuniki arcybiskupa Lefebvre’a, jako przedmiot mojego doktoratu (...). Oni nie są ekskomunikowani jako schizmatycy, gdyż Watykan nigdy nie powiedział, że są (...) Można (...) wykazać, że sam Lefebvre nie był ekskomunikowany, a tym samym również nikt inny (...). Doszedłem do wniosku, że, mówiąc językiem kanonicznym, nie jest on winny czynu schizmatyckiego karalnego przez prawo kanoniczne. Jest on winny czynu nieposłuszeństwa wobec Papieża, ale uczynił to w taki sposób, że mógł skorzystać z postanowień prawa, które chronią go przed automatyczną ekskomuniką (latae sententiae) za ten czyn.” Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: No pewnie, że tak 15.04.05, 00:37 OK można odprawiać Mszę Trydencką, ale nie wolno ignorować mszy w językach ojczystych. I tu jest problem. Czy nie widzisz pola miedzy ekskomuniką, a nieposłuszeństwem papiezowi?? Bo ja widzę. Papież z różnych przyczyn, nie nakladał ekskomuniki, czli tolerował działalność tego stowarzyszenia, które go nie tylko olewało, ale i atakowało. Już samo zapytanie Papieża o ten problem jest wymowne. W cywilu, takie działania jak ww stowarzyszenia, noszą nazwę BALANSOWANIE NA GRANICY PRAWA, albo CHODZENIE PO CIĘKIEJ LINII między KK, a schizmą. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Nie jestem lefebrystą 15.04.05, 00:06 Mam wielki szacunek do abpa Lefebvre, bo to był człowiek, który z niezwykłą pasją, konsekwencją i determinacją bronił wiary swoich ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Przeciez\ podajesz linka do witryny lefebrystow ;) 15.04.05, 00:11 www.piusx.org.pl/kryzys/index.php?nr=0 Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 To ty jestes lefebrysta!!! 15.04.05, 00:18 Równie dobrze mógłbym podać linka stąd: www.phalanx.icenter.pl/index.php?id=23&backPID=9&tt_news=536 Kiedys podawales linka ze strony FSSPX i to nie jeden raz. Jestes "schizmatykiem antysoborowym", kropeku! Odpowiedz Link Zgłoś
olewin Re: To ty jestes lefebrysta!!! 15.04.05, 00:22 on nie jest lefebrystą tylko należy do kościoła w którym homoseksualizm wśród kapłanów, kapłaństwo kobiet i tolerowanie cudzołóstwa przez głowę kościoła to norma .. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: To ty jestes lefebrysta!!! 15.04.05, 00:28 olewin napisał: > on nie jest lefebrystą tylko należy do kościoła w którym homoseksualizm wśród > kapłanów, kapłaństwo kobiet i tolerowanie cudzołóstwa przez głowę kościoła to > norma .. Wiem, kropekuk jest angilkaniniem, czyli heretykiem. Wkurza mnie, bo pisze tu głupoty o "schizmatykach antysoborowych", itp. brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Schizmatyk z tradycjami schizmatyka-nuworysza 15.04.05, 00:44 ZAWSZE rozpozna... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie, nie musze: jestem anglikaninem ;) Za mnie 15.04.05, 00:42 przeciwko Biskupowi Rzymskiemu juz sie Henryk XVIII zbuntowal... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: A linka podawalem, by pokazac JAK lefebrysci 15.04.05, 00:43 oceniaja Jana Pawla II. Odpowiedz Link Zgłoś