pypcinski 17.04.05, 21:42 Tutaj link do najnowszego nru kaszubskiego miesięcznika "Kaszëbskô Òdroda" w wersji on-line (kto chce, niech spróbuje swoich sił w czytaniu): odroda.zk-p.pl/05-02/csb_w_urzadach.htm#top Strona główna: odroda.zk-p.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pypcinski Re: Język kaszubski od maja wchodzi do urzędów 18.04.05, 05:12 6 stycznia język kaszubski uzyskał status języka regionalnego. Od tego dnia mamy w Polsce formalnie dwa języki zachodniosłowiańskie: polski i kaszubski. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba666 ciekawe tylko, jak ze sformułowanymi... 18.04.05, 06:38 ...po kaszubsku dokumentami poradzą sobie Hanysi, albo Białorusini :))) Tak się składa, że od lat wieludziesięciu lokalnej administracji miałem okazję się przyglądać i nigdy nie było w tej administracji problemów z porozumiewaniem się petentów z urzędasami. Klienci administracji posługujący się na codzień niespecjalnie skodyfikowanym językiem 'prostym' obsługiwani byli i są tak samo dobrze (albo źle:))) jak ci wszyscy, którzy literacką polszczyzną się posługują. Przez długie lata o wiele gorzej mieli głuchoniemi, którzy do urzędów z tłumaczami własnymi przychodzić musieli, a to z racji takiej, ze wielu z nich specyficznymi, 'domowymi' wariantami języka migowego posługiwać się tylko potrafiło. Niespecjalnie wyobrażam sobie (przy całej sympatii do wszelkich regionalności) aktu notarialnego sporządzonego w języku kaszubskim, albo białoruskim. I doświadczenie tu pewne przemawia... Kiedyś jechałem sobie z Grodna do Mińska i po drodze były trzy zjazdy z ekspresówki do miejscowości, która się Skidel nazywa. Przy każdym ze zjazdów były kierunkowskazy, każdy był po białorusku i każdy był INACZEJ napisany. Od wielu już lat syn Sokrata Janowicza (jednego z ojców literackiego języka białoruskiego) wojuje o dwujęzyczne nazwy miejscowości w okolicach mojego miasteczka. Kiedyś w 'Polityce' wywodził, że jedna z pobliskich wsi, nosząca oficjalną nazwę 'Gieniusze', w języku lokalnym 'Hieniuszy' się nazywa - i białoruski źródłosłów to miało mieć. Problem w tym, że się takiej nazwy po białorusku zapisać nie da... A poza tym, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: ciekawe tylko, jak ze sformułowanymi... 18.04.05, 08:56 Wygląda na to, że będą musiały mieć drugą wersję - Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony TO BARDZO DOBRZE! - POPIERAM! 18.04.05, 15:50 Kaszubi na przestrzeni dziejów byli traktowani po macoszemu. Zarówno Polacy, jak i Niemcy, tak naprawdę nie bardzo wiedzieli ,,co począć'' z tą ,,grupą''. Skutkiem tego było dręczące Kaszubów poczucie osamotnienia i odtrącenia. To bardzo dobrze, że dla ochrony dorobku kulturowego i Ich etnicznej odrębności wprowadzono kaszubski język do urzędów. Myślę, że ma to dla Kaszubów identyfikujących się ze swą spuścizną, pierwszorzędne znaczenie. Sądzę, że powinna za tym pójść większa współpraca władz, organizacji i środowisk społecznych dla ochrony kaszubskich tradycji, folkloru, języka i kultury! Popieram ten pomysł! Wszelkie formy odrębności i kultywowania tradycji wzbogacają i rozwijają Nas wszystkich. Jestem fanem Rzeczypospolitej Jagiellonów w której pokojowo współistniały różne nacje, grupy i kultury, a pomysł ochrony Kaszubów - naszych etnicznych sąsiadów, jest z tą ideą zbieżny! Pozdrawiam Wszyskich Kaszubów bardzo serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Gratulacje:-) 18.04.05, 16:12 Super. Sił w czytaniu spróbowałam, poszło tak sobie:-) Może jakiś słownik albo podręcznik w necie ? Gratuluję raz jeszcze pomysłu i wytrwałości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś