Dodaj do ulubionych

Chciałbym być Czechem........

19.04.05, 22:22
Bez tego obciążenia historią. Bez oglądania polskiego chamstwa i zawiści na
codzień. Z dystansem do świata i samego siebie nad kuflem zimnego Pilsnera z
pianką.
Obserwuj wątek
    • nabukko Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:23
      co racja to racja...
      • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:26
        a to piwa w pubie brakło? Zresztą - oni też mają historię, zapewniam.
        • nabukko Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:28
          ale sa rozsądnym narodem a nie stadem porąbanych fałszywych katoli pod figurą z
          rydzykiem za skorą
          • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:31
            Myślę, że aż tak się nie różnimy.
        • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:32
          Pewnie, ze mają, ale nie są nią obciążeni.
          My do tej pory przeżuwamy zabory- 123 lata
          Oni nie mieli panstwowości przez lat 298.
          • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:33
            tak jest -Biała Góra 1620.
          • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:34
            W Polsce, mimo papieskich nauk, mamy najmniejsze zaufanie względem drugiego
            człowieka i instytucji państwowych (to mnie akurat nie dziwi) w Unii
            Europejskiej.
        • kitop Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:35
          Podzielam Twoje poglądy. Czechem juź nie będę, szkoda! Ale dla psychicznego
          relaksu przynajmniej raz w roku muszę wpaść do Pragi. Połazić po starówce, po
          moście Karola, zjeść obiad w dobrej knajpie, kolację u Kalicha (coś ostatnio
          podupadł, nie wiem czemu...) I w ogóle " wytarzać się" po tym cholernym
          mieście. Chociaż... takie Budziejowice naprzykład, ho ho!
          Kocham ten kraj i rzeczywiście, bardzo żałuję, że nie urodziłem się Czechem!
          • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:36
            kitop napisał:

> Podzielam Twoje poglądy. Czechem juź nie będę, szkoda! Ale dla psychicznego
            > relaksu przynajmniej raz w roku muszę wpaść do Pragi. Połazić po starówce, po
            > moście Karola, zjeść obiad w dobrej knajpie, kolację u Kalicha (coś ostatnio
            > podupadł, nie wiem czemu...) I w ogóle " wytarzać się" po tym cholernym
            > mieście. Chociaż... takie Budziejowice naprzykład, ho ho!
            > Kocham ten kraj i rzeczywiście, bardzo żałuję, że nie urodziłem się Czechem!
            Praga ok, ale radzę Ci odwiedzić małe miateczka w południowych Czechach- cudo!
            Pozdrawiam Czechoholików!
          • koaa Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:36
            ale nie maja dostepu do morza
            • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:38
              koaa napisał:

> ale nie maja dostepu do morza
              Fakt, chociaż były plany, aby czeskim portem był... Szczecin.
          • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:38
            Ja kocham Pragę, ale uwielbiam Kraków. Nie żałuję,że jestem Polką. Może -
            wybierając towarzystwo - miałam więcej szczęścia niż Wy. Zmieńcie znajomych -
            po prostu. I jedźcie do Krakowa.
            • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:40
              she8 napisała:

> Ja kocham Pragę, ale uwielbiam Kraków. Nie żałuję,że jestem Polką. Może -
              > wybierając towarzystwo - miałam więcej szczęścia niż Wy. Zmieńcie znajomych -
              > po prostu. I jedźcie do Krakowa.
              Na towarzystwo nie narzekam, jednak już gorzej jest kiedy jadę tramwajem lub
              autobusem. Inna sprawa- mieszkam w Wawie, a Kraków bliżej Czech, więc powietrze
              tam inne (co nie znaczy zdrowsze- dzięki Nowej Hucie ;-)
            • nabukko Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:41
              Czy wiesz kto to jest Szkot? To Krakus skazany na banicje za rozrzutność. Ale
              lubię Krakusów, pomimo wszystko.
              • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:44
                Ludzie są wszędzie tacy sami: trochę dobrzy, trochę źli, w kratkę, jak pisze
                Twardowski. To chyba dobrze?
                • andrew_eldtrich1 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:46
                  she8 napisała:

> Ludzie są wszędzie tacy sami: trochę dobrzy, trochę źli, w kratkę, jak pisze
                  > Twardowski. To chyba dobrze?
                  Racja. Jednak w niektórych miejscach na tej planecie czujesz, że oddychasz
                  pełną piersią i nie musisz się rozglądać dookoła z obawą, że ktoś ci będzie
                  chciał przyłożyć.
                  • she8 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:49
                    Naprawdę, nigdy i nigdzie nie miałam takiego wrażenia, troche podróżuję na
                    wakacjach.Czy jestem aż taką szczęściarą?
            • kitop She!!!! 19.04.05, 22:49
              Po co ta wyłączność??? Jadąc do Pragi, zawsze wpadam do Krakowa. Albo
              odwrotnie - wracając. Spacer po Rynku, kawa u Noworolskiego, chwila skupienia w
              Kościele Mariackim...Toż to prawie elementarz Polaka. Przynajmniej w moim
              wieku! Ale Praga to Praga! Tam pachnie innym światem, nostalgią za ciszą,
              spokojem, szacunkiem dla innych, kulturą, porządkiem...Za tym wszystkim, czego
              my Polacy nie doceniamy, nie potrafimy wytworzyć, zbudować...
              She! Kraków to Polska, masz rację. Ale Praga i Czechy to Europa, świat...Inny
              świat, niestety.
              • she8 Re: She!!!! 19.04.05, 22:57
                Kocham Kraków pewnie dlatego,że tu studiowałam .Wracam , jak do domu: znam
                knajpki, uliczki. Pewnie stąd moja nostalgia, choć jestem tu często. W Pradze
                rzeczywiście oddech można złapać szerszy, ale to my możemy wybrać sobie
                miejsce, gdzie zamieszkamy. Jakiś wpływ na to mamy, prawda?
            • szatek100 Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:52
              No właśnie.Zapraszma wszystkich do mojej drugiej ojczyzny - Nowej Huty.Piekna
              architektura , mili ludzie (zwłaszcza panowie stojacy pod klatkami po
              22:00).Przybywajcie....

pzdr
              • she8 szatek, 19.04.05, 22:54
                Praga też ma takie dzielnice. To nie tylko Starówka, katedra, zabytki. A Huta
                to rzeczywiście syf - sorry za określenie.
                • szatek100 Re: szatek, 19.04.05, 22:58
                  Kraków rzeczywiscie jest chyba jedynym wiekszym miastem w Polsce , które moze
                  sie podobac zagranicznym turystom.Ponoc Wrocław (poniemiecki!) tez jest
                  ładny.Szkoda , ze oba miasta sa zaniedbane.Na szczęscie to się zmienia.

pzdr
    • dokowski Ja też. Szwejka czytam raz do roku. Kilka razy... 19.04.05, 22:41
      ... byłem w Pradze, a raz w małym miasteczku. Czechy to wyższa kultura i
      cywilizacja.
      • she8 Re: Ja też. Szwejka czytam raz do roku. Kilka raz 19.04.05, 22:42
        Ja Szwejka czytałam w oryginale - to dopiero uczta! Ale z kulturą wyższą niż
        nasza to chyba jednak pomyłka.
      • andrew_eldtrich1 Re: Ja też. Szwejka czytam raz do roku. Kilka raz 19.04.05, 22:43
        Kurdę. Widzę, ze nie jestem sam i już jest to jakiś pozytyw :-D
    • szatek100 Ja też :) 19.04.05, 22:45
      A do tego piekne kobiety , status najbardziej swiatowego kraju
      postsocjalistycznego , swietni piłkarze , niskie bezrobocie...Ktos roztropny
      napisał , że Czechy sa takim krajem , jakim Polska chciałaby byc

pzdr
      • she8 Re: Ja też :) 19.04.05, 22:46
        No nie, zawsze słyszę, że Polki najpiękniejsze. Może to na nie patrzysz w
        Pradze?
        • szatek100 Re: Ja też :) 19.04.05, 22:54
          Mówiac o pieknych kobietach mam na mysli armie czeskich supermodelek :)
          Urocze panie mozna tez oczywiscie spotkac w Polsce.Ty tez na swój sposób jestes
          urocza :)

pzdr
          • andrew_eldtrich1 Re: 19.04.05, 22:56
            Nawet czescy oszołomi są o kilka klas lepsi niż ci polscy, tam nie uświadczysz
            Leppera albo Giertycha.
    • abaddon_696 Ocenianie ludzi po narodowości 19.04.05, 22:55
      nienajlepiej o Tobie świadczy. A wrzucanie wszystkich Polaków do jednego worka
      nawet nie wymaga komentarza.
      • andrew_eldtrich1 Re: Ocenianie ludzi po narodowości 19.04.05, 22:58
        Nie wrzucam Polaków do jednego wora, mam na myśli ogólną atmosferę w Polsce i
        codzienne obserwacje z dwóch stolic- Pragi i Warszawy.
        W Pradze możesz sobie spacerować po północy bez obaw, w Wawie raczej bym nie
        radził.
    • douglasmclloyd Re: Chciałbym być Czechem........ 19.04.05, 22:55
      andrew_eldtrich1 napisał:

> Bez tego obciążenia historią. Bez oglądania polskiego chamstwa i zawiści na
      > codzień. Z dystansem do świata i samego siebie nad kuflem zimnego Pilsnera z
      > pianką.

Zapomniales o knedlach. Knedle na sniadanie, knedle na obiad, knedle na
      kolacje. Po trzech dniach chcialbys byc znowu Polakiem.
      • kitop Douglas!!! 19.04.05, 23:17
        ...chyba się upiłeś!!!Po pierwsze nie knedle tylko knedliczki, po drugie - tam
        Cię nikt do tego nie zmusza! To jest ta "drobna" różnica! A tak przy okazji -
        jadłeś utopence? I co, znudziły Ci się???? Jak powiesz, że tak, to znaczy, że
        nigdy nie byłeś u Kalicha! A to Cię wyłącza z dyskusji o Czechach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka