Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow

22.04.05, 14:10
za niemiecke agresje, zwlaszcza za te w 1939 roku, za obozy smierci, za
zruinowana Polske i komunizm,ktory byl jej konsekwencja. Wozenie go na
uroczystosci z okazji 25 lecia Solidarnosci mogloby nastapic dopiero po jego
ukorzeniu sie przed sciana smierci w Auschwitz.
Obserwuj wątek
    • leszek.sopot Modli sie za wszystkich ludzi 22.04.05, 14:18
      Benedykt XVI od momentu wdziana szat duchownych jest przede wszystkim czlonkiem
      kosciola. Po wyborze na papieza nie mozesz go sadzic jako Niemca. Od wielu lat
      wielu Niemcow przepraszalo za agresje hitlerowska, za obozy smierci. czasem
      niestety spotyka sie to haniebna reakcja Polakow, ktorzy to jak czlonkowie
      mlodziezowki LPR obrzucili wyzwiskami i wygwizdali bylych zolnierzy
      Niemieckich, ktorzy walczyli z Polakami na Westerplatte, a ktorzy przybyli
      zlozyc kwiaty pod pomnikiem.
      Chcialbym abys przypomnial sobie jednoczesnie list biskupow polskich do
      biskupow niemieckich, chcialbym takze abys przypomnial sobie nauczanie Jana
      Pawla II i jego wezwanie do dialogu, pojednania i milosci. Nie na miejscu jest
      oskarzanie nowego papieza o II wojne swiatowa. Nie jest to papiez jakiegos
      jednego narodu, jest papiezem wszystkich czlonkow kosciola.
      • oborovy [...] 22.04.05, 14:19
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • polonus7 Niech sie modli,jego sprawa 22.04.05, 14:29
        Jako byly zolnierz Wehrmachtu i czlonek Hitlerjungen oraz Niemiec nie jest
        zwyczajnym papiezem od modlenia i opowiadania bajek o Panu Bogu. Poza tym podla
        rola niemieckiego kleru w nazistowskim Niemczech do czegos go zobowiazuje.
        jezeli ten papiez nie ukorzy sie przed sciana smierci w Oswiecimiu nie chce o
        nim slyszec.
        • oborovy Re: Niech sie modli,jego sprawa 22.04.05, 14:32
          Rola papieza jest sie modlic, bo co innego ma do roboty (no chyba zeby zaczal juz pisac
          wieczorami swoj testament) ...
    • oborovy Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 14:18
      Lepiej niech uniewazni konkordat, bo to rujnuje polski budzet (Suchockiej tez moglby dac
      persona non grata)
    • oborovy Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 14:29
      polonus7 napisa?:

> za niemiecke agresje, zwlaszcza za te w 1939 roku, za obozy smierci, za
      > zruinowana Polske i komunizm,ktory byl jej konsekwencja. Wozenie go na
      > uroczystosci z okazji 25 lecia Solidarnosci mogloby nastapic dopiero po jego
      > ukorzeniu sie przed sciana smierci w Auschwitz.

Powinien tez przeprosic za Katyn - tak dla swietego spokoju i poprawnosci politycznej wobec
      idiotow z LPR!
      • polonus7 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 14:33
        iu za wywozki Polakow na Sybir i do gulagow. To wszystko sprawka jego rodakow..
        • lauriane Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:07
          polonus7 napisał:

> iu za wywozki Polakow na Sybir i do gulagow. To wszystko sprawka jego
          rodakow..
          L. No i jeszcze za komunizm, stan wojenny, 59-letnie opoznienie do standardu
          EU, albo za 72 bodaj miejsce w Transparency Index...
          Innymi slowy extremalna prawica ma antysemityzm, a wy etatowe szczylki macie
          antyklerykalizm, to taka sama szajka....
          J.C.
          • piotr7777 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:10
            Członkostwo w HJ było automatyczne, z mocy prawa.
            Póki polonus sobie tego nie uświadomi będę powtarzał do znudzenia.
            Benedykt XVI kierując się ta logiką winien przeprosić Polaków za to, ze
            -jest Niemcem
            -urodził się w 1927 r.
            -skończył 10 lat w czasach hitlerowskich
            -przezył wojnę
            -nie strzelił sobie w łeb.
            • oborovy Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:14
              Jak mialby sobie strzelic w leb - to grzech ciezki!
            • jack20 [...] 22.04.05, 15:19
            • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:20
              • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:25
                Czytam te idiotyzmy i czytam BenedyktXVI nie musi przepraszac poniewaz podczas
                wojny nie byl jeszcze pelnoletni,swoja droga Niemcy z Bawarii traktowali
                Polakow nienajgorzej.Pamietam moj tata zostal zlapany podczas wojny przez
                Niemca z Bawarii z koszem pelnym karabinow i granatow puscil go wolno,i
                powiedzial uwazaj jestes jeszcze mlody zycie przed toba.
                • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:33
                  • mierny.szyderca Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:53
                    moja matke z plonacego domu wyniosl facet z wermachtu

i daj spokuj tym insynuacja ....
                    • grom3 [...] 22.04.05, 15:56
                      • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:57
                      • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 16:00
                        prawdziwy polak katolik z ciemnogrodu nigdy zdrajca ani dezerterem nie
                        bylem,moze niedlugo wroce do Polski zrobic porzadek z takimi pseudoautorytetami
                        jak skorumpowany wypasiony kler mysle ze Benedykt XVI bedzie bardzo zadowolony.
                        • prawdziwy_polak_katolik Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 16:03
                          grom3 napisał:

> prawdziwy polak katolik z ciemnogrodu nigdy zdrajca ani dezerterem nie
                          > bylem

To dlaczego zwiałeś z Polski jak potrzebowała ona patriotów???
                          • grom3 [...] 22.04.05, 16:10
                            • prawdziwy_polak_katolik Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 16:14
                              Wykształciła cię Polska, za pieniądze Poalków a ty jak tchórz zostałeś w
                              Kandzie gdzie wysługujesz się obcym! Oddaj pieniądze za twoją naukę i nie
                              pojawiaj się w Polsce więcej! Polska ma dosyć takich jak ty!
                    • prawdziwy_polak_katolik Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:56
                      mierny.szyderca napisał:

> moja matke z plonacego domu wyniosl facet z wermachtu
                      >
                      > i daj spokuj tym insynuacja ....

Wermacht to nie Hitlerjugend!
              • piotr7777 [...] 22.04.05, 15:32
                • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:36
                  • grom3 prawdziwy polak katolik z ciemnogrodu 22.04.05, 15:42
                    Moj tata zadnej listy nie podpisywal ani Niemca jak i komunista,jest twardym
                    Polakiem i Katolikiem ale nie ma nic wspolnego z ciemnogrodem i pomylonymi z
                    radia Maryja.Byl zawsze dla mnie wzorem nauczyl mnie wiary w Boga i szacunku
                    dla Krzyza a nie dla ZLODZIEJSKIEGO SKORUMPOWANEGO WYPASIONEGO KLERU tym sie
                    roznimy
                    • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:44
                      • grom3 [...] 22.04.05, 15:51
                        • prawdziwy_polak_katolik [...] 22.04.05, 15:54
                        • pandada Nie gadaj z nim 22.04.05, 21:17
                          Szkoda klepania w klawiaturę na takie... coś.
              • mierny.szyderca Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:49
                coz za przeblysk intelektu ty prawdziy .....

jesli chcesz okreslac ludzi mianem smiecia to po pierwsze nie zycze sobie by w
                nicku byly slowa

1 polak - ja nim jestem i jest to uwlaczajacy gdy ktorys z moich rodakow
                schodzi do takiego poziomu

2 katolik - jest katoliczka moja zona i dzieci i je to obraza po wielokroc

nastepnym razem poprosze admina by skasowali ten nick na stale
                • prawdziwy_polak_katolik Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:53
                  mierny.szyderca napisał:

> jesli chcesz okreslac ludzi mianem smiecia to po pierwsze nie zycze sobie by
                  w
                  > nicku byly slowa
                  >
                  > 1 polak - ja nim jestem

Wątpię! Jesteś pewnie relatywistą! Przez takich jak Ty Polska cierpi!

> 2 katolik - jest katoliczka moja zona i dzieci i je to obraza po wielokroc

Jeśli są prwdziwymi Katolikami, to nie potrzebują adwokata-innowiercy!

• mierny.szyderca Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 15:57
                    mam na tyle zadkie nazwisko ze w tym kraju jest nas mniej niz 500

i to nazwisko jest na liscie pomordowanych - "zbrodnia katynska"

wsrod pomordowanych w oswiecimiu

komuna wywlaszczala moja rodzine

nie ma nas na listach TW

COS JESZCZE????????????????????????????? ....??????????????????

• prawdziwy_polak_katolik Nazwisko zmieniłeś? 22.04.05, 15:58
                      • mierny.szyderca . 22.04.05, 16:03
                    • pandada Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 21:20
                      Nie tłumacz się przed tym paskudztwem. Ta wesz antypolska niczego nie uszanuje.
              • kropekuk Ty, polak-katolik: NIE BRZEDZ !!! 22.04.05, 16:58
                Czlonkostwo HJ bylo w III Reich OBOWIAZKOWE od 1936 roku na mocy odnosnego
                dekretu Rzeszy - jesli gowno wiesz, to sie nie odzywaj.
                Wykrecic sie od tego mozna bylo tylko jako nieczysty rasowo (i wyjsc wkrotce
                potem przez komin). Za odmowe - oboz pracy, zwykle dla smarkacza i calej jego
                rodzinki. I tyle.
                PS: wyobrazasz sobie emigracje 13-latka i jego wniosek o azyl?
      • olo1033 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 16:05
        oborovy napisała:

> polonus7 napisa?:
        >
        > > za niemiecke agresje, zwlaszcza za te w 1939 roku, za obozy smierci, za
        > > zruinowana Polske i komunizm,ktory byl jej konsekwencja. Wozenie go na
        > > uroczystosci z okazji 25 lecia Solidarnosci mogloby nastapic dopiero po j
        > ego
        > > ukorzeniu sie przed sciana smierci w Auschwitz.
        >
        > Powinien tez przeprosic za Katyn - tak dla swietego spokoju i poprawnosci
        polit
        > ycznej wobec
        > idiotow z LPR!

>>>>>>>>>>WIDZĘ ŻE NIEKTÓRYM ZACZYNA PALMA ODBIJAĆ -PROŚ BOGA O ZDROWIE BO O
        ROZUM ZA PÓŻNO.Gdzieś się uchowała geniuszu i znawco histori ale chyba jesteś
        małolatem o ile tak to nie pisz głupot ,idzi odmów paciorek i lulu...
    • kropekuk Mnie sie wydaje, ze biskupi niemieccy dawno to 22.04.05, 16:52
      juz zrobili... A moze mam przewidzenia?
      • grom3 prawdziwy polak katolik z ciemnogrodu 22.04.05, 17:11
        Czlonek yugomaryja folksland party przez takich jak ty siedzacych w
        Polsce,bioracych zasilki dla ubogich Polska nie moze odbic sie od dna.Moge
        zaprosic ciebie do Kanady i pokazac tobie co to jest praca i szacunek dla
        niej,w wolnej chwili bedziesz mogl wspierac skorumpowany prawdziwy ZAKON
        OBLACKI.Takich jak ty oni potrzebuja wolno myslacych slepo wiezacych.
        • kropekuk Re: prawdziwy polak katolik z ciemnogrodu 22.04.05, 18:10
          Pocaluj mnie w tylek, UBolu, tylko koniecznie przez papierek, bo syfa nie
          chcialbym zlapac po jakiejs ruskiej qrwie.
          Jestem Anglikiem i dobrze mi we wlasnej chatce w okolicach Oxfordu, do Kanady
          jezdze zima turystycznie - bo TANIO, a jako anglikanin oblatow mam gleboko w
          nosie wraz z cala reszta KK (nie po to Henry VIII z Rzymem zrywal!).
          Fakt przeprosin (wzajemnych) biskupow polskich i niemieckich jest zas
          powszechnie w Europie znany - tumany z "Hameryki" ryj w kubel i niech sie nie
          wtracaja. I tyle.
          A, jeszcze jedno: jesli ten Luftschutz Ratzingera kogokolwiek zestrzelil nad
          Monachium, to naszych albo Amerykanow (polskie dywizjony nie braly udzialu w
          nalotach na to miasto), a my don o to nie mamy najmniejszych pretencji -
          zreszta nie zestrzelil, bo Luftschutz byl glownie od gaszenia bomb zapalajacych
          itp. To w mundurku Luftschutzu, nie HJ, jest ta fotka Ratzingera-dzieciaka,
          polskie tumany historyczne. A jako 17-latek (ordung w Reich to byl ordung)
          Ratzinger nie mogl byc w Wehrmachcie, ale w Volkssturmie - tak to zreszta i z
          dat wypada.
      • humbak Re: Mnie sie wydaje, ze biskupi niemieccy dawno t 22.04.05, 19:26
        Ano też coś takiego kojarzę. Ale panowie potępiający Oszołoma za nacjonalizm
        sami rzucają hasła mocno pasujące do takiej stylistyki;)
    • lolo11 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 17:28
      Uwazal polonusie, bo ci Palestynczyk dupe w powietrze wysadzi.
      • neptyk-sceptyk Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 17:54
        ....i jeszcze niech przeprosi za oblężenie Głogowa i Zygfryda de Loewe, za
        mobbing i molestowanie Wandy Krakówny, za Gwiewka syna rybaka, za córkę rybaka
        co się zadawała z Schubertem, za Wildsteina, za Tannenberg, za DzrzymalaVagen, i
        za September Kinder co to się modlić nie chciały,

bajonet auf !
    • best_beast OCZYWIŚCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.04.05, 17:47
      TAK SAMO JAK NASZ JAN PRZEPROSIŁ ŻYDÓW!!!!!!!
    • lolo11 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 17:59
      Polakow przeprosic, zydom wyplacic odszkodowanie np.ze 30 mld euro.
    • murzynek.rambo po co sie wpisujecie w ten durny watek? :-(((((((( 22.04.05, 18:10
      przeciez POLONUS7 vel PRAWDZIWY_POLAK_KATOLI to jeszcze jeden UBECKI
      prowokator :-((((((
      • kropekuk Re: po co sie wpisujecie w ten durny watek? :-((( 22.04.05, 18:13
        Dodaj groma3 z Kanady - tam sie schronila ubecja, co wyplynela z Polski z
        lewymi papierami "cierpiacych za Solidarnosc" i bala sie zatrzymac w Londynie
        (tu byli zbyt latwo identyfikowalni: "Solidarity for Solidarity" itp)
        • pandada Re: po co sie wpisujecie w ten durny watek? :-((( 22.04.05, 21:29
          I kropekuka!
          Co wam się kurde potrzaskało? Wyzywają się, a prezentują ten sam pogląd z gromem.
    • zytkapitka [...] 22.04.05, 18:28
      • piotr7777 [...] 22.04.05, 18:55
      • fastaxe77 Re: Wybaczamy i prosimy o wybaczenie 22.04.05, 19:11
        Zytkopitko (fajny nick,tylko ta zytka:-(( )
        -ja pamiętam.
        Pisaliśmy wtedy protest do Episkopatu pod dyktando Pani Wychowawczyni...
        Nie podobały mi się wtedy obie rzeczy tzn.dyktando i przepraszanie krzyżaków;-)
        Teraz po tej (sterowanej)telewizyjnej erupcji żalu jest chiba 1:1?
    • zytkapitka [...] 22.04.05, 19:07
      • piotr7777 pytanie do administratora 22.04.05, 19:17
        Właściwie dlaczego wycięty został mój post z 15.32 (czemu ten ostatni to akurat
        się domyślam).
        Po prostu nie pamiętam już co tam napisałem a jest to moja pierwsza czerwona
        kartka wiec jestem ciekawy.
        • giwi Re: pytanie do administratora 22.04.05, 19:30
          Jest zacytowany cały post prawdziwego_polaka, który ocenzurowałam. Nie cytować
          bez potrzeby, szczególnie nieregulaminowych postów. :-)
          • babariba666 to był papa nowy w Hitlerjugend, czy nie byl... 22.04.05, 21:06
            stwierdzenie prostego faktu tak Nożyczki Forumowe bulwersuje???
            • grom3 Re: to był papa nowy w Hitlerjugend, czy nie byl. 22.04.05, 21:09
              To bylo bardzo dawno temu byl mlody i glupi jak to sie mowi,wieze ze przez swoj
              pontyfikat sie zrechabilituje.Zycze jemu sukcesow a nie oskarzam jego jak
              Rydzykowe oszolomy.
            • humbak Re: to był papa nowy w Hitlerjugend, czy nie byl. 22.04.05, 21:23
              Był, niky nie przeczy, ale jak ktoś nie ma mózgu, to nie zrozumie że to nie ma
              nic do rzeczy.
            • kropekuk Babaryba: ILE razy wspominac odnosny dekret 22.04.05, 22:17
              III Reich z 1936? Byl, bo jako "czysty rasowo" byc musial. Mogl odmowic
              i ...wyladowac wraz z cala rodzina w jakims lagrze. Tego wymagasz od 10-
              letniego w owym czasie dzieciaka?
    • humbak Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 19:23
      A jest reprezentantem narodu niemieckiego na arenie międzynarodowej?
    • indris Benedykt XVI... 22.04.05, 19:35
      ...w chwili wybuchu wojny miał 12 lat, więc osobiście za wojne nie odpowiada,
      ani nawet nie współodpowiada. Nie odpowiada równie za nia Kościół katolicki, na
      którego czele on stoi. Domaganie się od niego przeprosin nie ma więc żadnego
      sensu.
      • olo1033 Re: Benedykt XVI... 22.04.05, 22:49
        indris napisał:

> ...w chwili wybuchu wojny miał 12 lat, więc osobiście za wojne nie odpowiada,
        > ani nawet nie współodpowiada. Nie odpowiada równie za nia Kościół katolicki,
        na
        >
        > którego czele on stoi. Domaganie się od niego przeprosin nie ma więc żadnego
        > sensu.

>>>>>>>>>>jak ty mądrze myślisz ,widzę że tobie nie skołowaliw głowie ci
        pseudohistorycy ..takich jak ty jest na razie mało.Ja też byłem w
        tzw,czerwonum harcerstwie gdzie mi śp.Kuroń zawiązał czerwony krawat i póżniej
        byłem w ZMP i ZSMP i co trzeba mnie osądzić i powiesić ,może za ja..
    • olewin Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 19:36
      jako głowa Kościoła nie jest odpowiedzialny za zbrodnie nazistów .. do wojska
      został wcielony przymusowo tak samo jak do HJ .. W 1945 roku miał 18 lat i
      służył we flaku (obronie przeciwlotniczej ..).. Swoją drogą maił szczęście że
      nie służył w Kolonii albo Dreznie ..

no chyba żeby Benedykt XVI zdecydował się na przeprosiny Żydów za niemieckie
      zbrodnie wtedy powinien przeprosić i Polaków ..
      • grom3 Apology for Giwi 22.04.05, 19:40
        Giwi im sorry you cut few my post,ale co mozna zrobic w mysl doktryny Sw
        Benedykta modl sie i pracuj a bedziesz zbawiony.Giwi juz piatek czy wyjezdzasz
        za miasto a moze idziesz do kina.
    • malaszaramysz Ten temat staje się nudny ! Był w HJ, 60 lat temu 22.04.05, 20:04
      jako dziecko. Nie on jeden. I co teraz? Zrobicie protest w Watykanie? Zakładam
      się o dobrą flaszkę, że wszyscy, którzy te pełne oburzenia posty wypisują
      urodzili się długo po II wojnie św. Nikt nie wie, co by zrobił, gdyby był 16-
      latkiem w hitlerowskich Niemczech więc dajcie już spokój.
      • kropekuk Wiadomo. Po tym co robia w Polsce i dla Polski 22.04.05, 20:24
        Sfrustrowane, slabe szczekaczki...Hau,hau, hau...
        • malaszaramysz Tylko skąd im się to bierze? Sami wymyślili? 22.04.05, 20:48
          To się chore robi:-(
    • czarna_rozpacz byc moze, przeprosi............ 22.04.05, 20:22
      jego tragedia jest,
      ze jest na tym stanowisku,
      po Naszym Wielkim,
      • kropekuk Po JAKIM "waszym"? 22.04.05, 20:28
        Lajno podwiazuje sie do okregu, by "razem poplynac"?
        Jan Pawel II byl fascynujaca osobowowscia, madrym czlowiekiem, moze i
        najlepszym papiezem ostatniego stulecia (sam sie waham pomiedzy Nim i Janem
        XXIII), doskonalym "komunikatorem", wielkim humanista...
        Ale, odpowiedzcie sobie szczerze: ILU Polakow jest takich? To nie
        wasz "chrakter narodowy" uczynil Wojtyle Janem Pawlem.
        • czarna_rozpacz Re: Po JAKIM "waszym"? 22.04.05, 20:32
          fakt,
          byl ponad przecietny,
          ale przy okazji niechcacy byl polakiem,
          • grom3 Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 20:40
            Powinnismy cieszyc sie ze mamy Papieza tez duzej klasy a nie ujadac jak
            niejedni ujadaja.Ujadanie i tak wam nic nieda lepiej pomodlcie sie niejedni
            oszolomi za jego pontyfikat.Co on ma zrobic sam bedzie wiedzial a wasze
            wskazowki napewno ma gdzies.
            • smutniak Re: Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 21:10
              jak chcesz,to sie ciesz,ale nie zmuszaj do tego innych.Ten papiez
              dla wielu osob nigdy nie bedzie Ojcem,ani Swietym.
              • piotr7777 Re: Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 21:13
                > jak chcesz,to sie ciesz,ale nie zmuszaj do tego innych.Ten papiez
                > dla wielu osob nigdy nie bedzie Ojcem,ani Swietym.
                W takim razie to nie są katolicy.
                • czarna_rozpacz Re: Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 21:18
                  katole, muzulmanie, cyganie,
                  czyli sranie w banie,
                  z tymi religiami,
                • smutniak Re: Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 21:33
                  zapytaj polskich katolikow,ktorzy przezyli WS,czy dla nich papiez
                  niem.pochodzenia bedzie Ojcem Swietym,bardzo w to watpie.Tyle tylko,ze
                  chyba w dzisiejszej Polsce nikt sie do tego otwarcie nie przyzna.Presja
                  spoleczna jest tak duza,ze ludzie sie boja na glos krytykowac KK.
                  • piotr7777 Re: Cieszyc sie a nie krytykowac 22.04.05, 22:10
                    > zapytaj polskich katolikow,ktorzy przezyli WS,czy dla nich papiez
                    > niem.pochodzenia bedzie Ojcem Swietym,bardzo w to watpie
                    Albo jesteś katolikiem rzymskim i wtedy każdy papież jest dla ciebie Ojcem
                    Świętym albo nie jesteś katolikiem rzymskim. Tertium non datur est.
                    Nawiasem mówiąc Jan Paweł II też przeżył wojnę.
                    > chyba w dzisiejszej Polsce nikt sie do tego otwarcie nie przyzna.Presja
                    > spoleczna jest tak duza,ze ludzie sie boja na glos krytykowac KK.
                    Jak widać na forum nikt się nie boi.
                  • kropekuk Powinni krytykowac wlasne uprzedzenia RASOWE 22.04.05, 22:18

• kropekuk A poprzedni byl dla WSZYSTKICH? /nt 22.04.05, 22:15

• vox-nihili Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 21:59
      ??? NIE MA ZA CO !!!
    • cham_i_prostak Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 22.04.05, 22:14
      Nie musi przepraszać, to nic nie da!
      Powinien się pomodlić w intencji zamordowanych...
      • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 00:15
        cham i prostak zgadzam sie z toba niech sie pomodli za zamordowanych.
        • polonus9 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 00:27
          Musi przeprosic.Watykan powinien sie upokorzyc za swoje winy podczas II wojny
          wlasnie ustami Niemca aby nabralo to rzeczywistego znaczenia. O ile wiem
          Watykan nigdy tego nie zrobil i mysli nawet o beatyfikowaniu Piusa XII co jest
          absolutnym skandalem i uwlaczaniem pamieci milionow ofiar faszyzmu.
          • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 00:44
            polonus9 nie zbadane sa wyroki boskie.
            • polonus9 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 00:53
              Czy ktos kto uwarza sie za katolika moze wierzyc w "wyroki boskie" polegajace
              na mordowaniu w bestialski sposob milionow ludzi i cichej tego aprobacie przez
              namiestnika Chrystusa ?
              • anastazy123 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 00:55
                Polonus9 zobacz ile ludzi umiera z glodu w swiecie,nikt ich nie morduje tez sa
                miliony i co Papiez powinien przepraszac.
                • polonus9 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 01:01
                  Co ma piernik do wiatraka ? KK przyczynil sie czynnie do ludobojstwa w okresie
                  II wojny swiatowej. Nie przyczynia sie natomiast do obecnego glodu na swiecie,
                  wiec porownanie jest absurdalne.
                  • smutniak Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 09:27
                    polonus9 napisał:

> Co ma piernik do wiatraka ? KK przyczynil sie czynnie do ludobojstwa w
                    okresie
                    > II wojny swiatowej. Nie przyczynia sie natomiast do obecnego glodu na
                    swiecie,
                    > wiec porownanie jest absurdalne.

Ale przyczynia sie i do obecnego glodu.Rozejrzyjcie sie po Polsce,co
                    zobaczycie?Ile rodzin gloduje?Rodziny wielodzietne,te ,ktore nauk KK
                    sluchaja najbardziej,rodziny gdzie zwykly chleb jest luksusem.
                  • piotr7777 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 11:03
                    > Co ma piernik do wiatraka ? KK przyczynil sie czynnie do ludobojstwa w
                    okresie
                    > II wojny swiatowej.
                    Nieprawda. Nie mam czasu na szerszą polemikę, ale potem napiszę więcej.
                    • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 11:42
                      polonus9 zobacz ile ksiezy zginelo w Dachau,gdyby kosciol tak bardzo wspieral
                      Hitlera oszczedzili by ksiezy i nie palili by kosciolow.
                      • piotr7777 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 23.04.05, 16:29
                        Kosciół katolicki w nawet najmniejszym stopniu nie odpowiada za Holocaust.

Uzasadnienie:
                        1. Pomysł Holocaustu zrodził się w głwie jednego człowieka - Adolfa Hitlera,
                        który nie wierzył w Boga i gardził chrześcijaństwem jako religią dla słabeuszy.
                        Władza Hitlera w III Rzeszy nie miała deistycznego pochodzenia, gdyż Hitler nie
                        uznawał nad sobą żadnej zwierzchności - także zwierzchności Boga. Hitler chciał
                        stworzyć własny kościół, jednak musiał się pogodzić z istnieneim w Niemczech
                        różnych kościołów. Nie znaczy to wcale że dla duchownych różnych wyznań był to
                        spokojny czas.
                        2. To prawda, że w Kościele katolickim był silny nurt antyżydowski, ale był to
                        antyjudaizm (niechęć do wyznawców judaizmu, niekoniecznie pochodzenia
                        żydowskiego) a nie antysemityzm (niechęć do wszystkich ludzi pochodzenia
                        żydowskiego niezależnie od wyznawanej religii).
                        3. Hitler nie opierał się na katolickich antyzydowksich opracowaniach ale na
                        twierdzeniach Fryderyka Nietcheggo wyznającego kult nadczłowieka i głoszącego,
                        że "Bóg umarł". Korzystał również z teorii ewolucji i darwinizmu społecznego
                        (toczy się walka o bt, silniejszy musi wygrać), których to teorii kościół
                        katolicki nie akcpetował.
                        4. Hiler zwarł konkordat z Watykanem, ale od początku go nie przestrzegał, co
                        zresztą było przyczyną encykliki Piusa XI Mit bremen sorge z 1937 r. zresztą
                        napisanej przy udziale sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej a wczesniej
                        nuncjusza papieskiego w Berlinie eugenio Paccellego. Jakkolwiek Stolica
                        apostolska zkupiła się tam głównie na stosunku III Rzeszy do Kościoła
                        katolickiego znalazło się tam również potępienie innych praktyk faszystowskich.
                        4. Tenże Paccelli był faktycznie germanofilem ale nie faszystą. Uważał jedynie
                        faszyzm za mniejsze zło niż bolszewiczm - nie on jeden zresztą. Nigdy nie
                        potępił Holocaustu jako takiego ale i on i dyplomacja watykańska (chocby Angelo
                        ronaclli, późniejszy papież Jan XXIIII) wiele zrobiła aby pomóc osobom
                        zagrożonym Holocaustem, może nawet więcej niż aby pomóc księżom katolickim w
                        krajach okupowanych
                        5. Pius XII zrobił być może więcej dla ofiar Holocaustu niż przywódcy wolnego
                        świata z prezydentem Roosveltem na czele - można było na przykład zbombardować
                        tory kolejowe do Auschwitz

Reasumując - polonus 9 podle kłamie.
                        • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 24.04.05, 02:57
                          piotr7777 polonus9 nie klamie tylko przeinacza fakty na swoja strone, moze
                          sobie troche poszczekac nic go to nie kosztuje,
    • wesoly33 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 24.04.05, 03:00
      a kwach vel stolzman
      nie powinien przeprosic
      za tatusia w NKWD ?
      • piotr7777 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 24.04.05, 09:02
        wesoly33 napisała:

> a kwach vel stolzman
        > nie powinien przeprosic
        > za tatusia w NKWD ?
        Nie, kretynie. Ojciec prezydenta był lekarzem z Wilna.
        • grom3 Re: Benedykt XVI powinien przeprosic Polakow 24.04.05, 15:04
          Jak komus idzie dobrze to zaraz zyd,wezcie sie za robote i nauke to tez
          bedziecie mieli obijoboki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka