Dodaj do ulubionych

Surówka z czerwonej kapusty

IP: w3cache.* / *.2-0.pl 05.11.04, 19:38
Jak się robi taką surówkę. w której czerw. kapusta jest miękka, lekko różowa
i kwaskowata? Bardzo mi to smakuje, więc proszę o przepisy (najlepiej
łopatologiczne). Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: kostruszka Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: w3cache.* / *.2-0.pl 05.11.04, 20:19
      Jeju, nikt nie robi? a ja myślałam, że to jakaś prościzna ...
    • Gość: tekisk Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.11.04, 21:03
      Chyba tak samo , jak z białej .

Z czerwonej kapusty , jeszcze nigdy nie jadłam surówki .
      Jadłam i robię , sałatkę z gotowenej . Kiedyś muszę spróbować zrobić surówkę .
      • Gość: marcee Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.11.04, 21:16
        w kanjpach robia ja z kiszonej, kupowanej w sloikach
        dodaja cukier i czosnek i juz

• Gość: Ewa Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.11.04, 21:24
      1. Poszatkowac kapuste + majonez, bardzo dobra

2. Poszatkowac kapuste, mala cebulke, jablko, troche oleju + przyprawy
      Smacznego
    • Gość: ba Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: 5.2.* / *.chello.pl 05.11.04, 21:51
      poszatkowaną kapustę zalewam posolonym i posłodzonym wrzątkiem po zagotowaniu
      odcedzam (trzeba spróbować czy jest dość miękka)
      dodaję pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
      na wierzchu układam ugotowane pokrojone grzyby i białą drobną fasolkę.
      • Gość: nomi Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.net 05.11.04, 22:03
        Poszatkować,posolić,pocisnąć,żeby zmiękła.Cebulę w kostkę,jabłko na grubej
        tarce,doprawić cytryną,cukrem i oliwą.
    • Gość: kostruszka Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: w3cache.* / *.2-0.pl 05.11.04, 23:29
      Proszę o więcej przepisów - być moze temat powinien brzmieć "sałatka ...", bo
      toto na pewno nie jest z surtowej kapusty. K.
    • Gość: kostruszka Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.11.04, 09:33
      up
    • Gość: wir Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.04, 10:05
      SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Kapusta czerwona, ananas - puszka, grejpfrut czerwony, sok z grejpfruta, sól,
      pieprz.
      Kapustę zetrzeć na jarzynowej tarce - duże oczka. Ananas i grejpfruty pokroić w
      kostkę, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem z grejpfruta, mieszamy.
      Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
    • Gość: anna k Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: ehn.wg* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:36
      1 główke kapusty czerwonej poszatkować wrzucić na wrzącą wodę gotować 10 min
      pod koniec gotowania wylać na druszlak i skropić mocno cytryna lub octem aż
      dostanie swojego koloru ,poczekać aż wystygnie dodać cebulkę ,starte jabłko,
      pieprz, sól i olej .
      możesz doprawić sosem sałatkowym knora pycha
      do tego rolodki z wołowiny i kluski śląskie
      niebo w gębie
      • Gość: kostruszka Do Anny K IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.11.04, 15:43
        Dzięki, dzięki - chyba właśnie o to chodzi. Jutro będę próbować! K.
      • Gość: Renata Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 15:54
        Robię identycznie, ale dodaję śmietanę, też miód w gębie.
      • Gość: wiedzma Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.3web.net 07.11.04, 01:18
        Ja tez tak robie :) tylko daje malo wody - dusze - i nie musze na durszlak,
        pozniej kwasek, jablucho, olej i przyprawy :) mniammm...
    • ola46 Re: Surówka z czerwonej kapusty 06.11.04, 19:29
      Mam dwa moim zdaniem bardzo smaczne.
      I. Czerwoną kapustę surową poszatkować cieniutko. Posolić i mocno wygnieść, żeby
      zmiękła.
      Część białą pora pokroić w krążki też w miarę cieńko.
      Dodać do kapusty dodać łyżkę musztardy, dwie lub więcej łyżek majonezu
      ( według gustu ), łyżkę cukru i pieprz.
      Pierwszy raz może nie wyjść tak jak byś sobie życzyła, ale za drugim razem
      napewno sie uda. Będziesz wiedziała, czy musztardy więcej, czy cukru dołożyć.
      II.Posztkować jak w przepisie pierwszym nie solić tylko wrzucić do wrzącej
      osolonej wody z łyżką octu. Gotować dosłownie 5 minut. Odcedzić. Jak ostygnie
      dodać cukier, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
      Jak bedą smakowały proszę napisz. Życzę smacznego Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka