Dodaj do ulubionych

"Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mariackie

01.05.05, 23:05
Krakowiacy i godszczący w Krakowie turyści zamiast tradycyjnego hejnału mogli dziś w południe wysłuchać hymnu Unii Europejskiej.

"Hymn Unii Europejskiej "Oda do radości" rozległ się w niedzielę w południe zamiast tradycyjnego hejnału z Wieży Mariackiej w Krakowie. Strażacy uczcili w ten sposób pierwszą rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej."

Źródło:
wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=68071
Obserwuj wątek
    • yossarian18 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 01.05.05, 23:08
      Zdrada. Zdrada. Zdrada. Po trzykroć zdrada.
      • zirby Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 01.05.05, 23:47
        yossarian18 napisał:

> Zdrada. Zdrada. Zdrada. Po trzykroć zdrada.

To znaczyze co? Fałszowali? Czy ze nie grali twojej ulubionej Miedzynarodówki?
        • yossarian18 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 01.05.05, 23:49
          Powinni zagrać Rotę.
          Grali hymn naszego socjalistycznego okupanta, więc pewnie, że zdrada.
          • jtb Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 08:50
            yossarian18 napisał:

> Powinni zagrać Rotę.
            > Grali hymn naszego socjalistycznego okupanta, więc pewnie, że zdrada.

Precz z Bethowenem. Zabronić grania jego muzyki we wszystkich filharmoniach.
        • wesoly33 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 02:52
          oda do radosci to wlasnie miedzynarodowka
          forumowy przyglupie michnikowy
      • gosc.z.korony o Maaaatko! ;-))) 02.05.05, 08:40
    • bush_w_wodzie prawie dobrze 01.05.05, 23:09
      kilka taktow ody - nie zamiast tylko oprocz

i?
      • j007james.blond Re: "Oda do unijnego smroda" 01.05.05, 23:44
        Dobrze, że mnie w tym Krakowie wtedy nie było, bo bym zwymiotował- cóż tak
        reaguję na unijne piękno.
        • sawa.com "Oda do radości" 02.05.05, 07:29
          A ja usłyszałam wczoraj odę do radości zupełnie niespodziewanie w swoim
          ogrodzie. Śpiewał ja bardzo fajnie i bez fałszowania dzieciak (przedszkolak)
          sąsiadów. Pewnie nauczył się tego w przedszkolu. Ale śpiewał tak sam z siebie,
          układając coś tam w piaskownicy. Nikogo wokół nie było a mnie też nie widział.

Układ strukturalny - tą okropną biurokrację i korupcję brukselską - mozna i
          trzeba krytykować i trze3ba ją rugować. Ale od idei zjednoczonej Europy nie ma
          odwrotu. A jeszcze my Polacy. Taki duży naród i to w środku geograficznej
          Europy.
          "Rota" jest piękna... i może w przyszłości hymnem zjednoczonej Europy będzie
          kompilacja motywów muzycznych krajów a wtedy już krajyn, które ją tworzą.

A "Rota" jest naprawdę piękna i wzruszająca.
          • sawa.com Re: "Oda do radości" 02.05.05, 07:37
            Prawdę powiedziawszy, to ja się cieszę, że są przeciwnicy naszego wejścia do
            Unii. Tworzy to zdrowy klimat i widzimy wszystkie wady tej sytuacji polityczno -
            gospodarczej ostrzej.
            Tym samym łatwiej krytykować ewidentne buble w wykonaniu naszego rządu. A jest
            ich zastraszającvo dużo.
    • gosc.z.korony Trochę jednak przegięli 02.05.05, 08:44
      Uważam, że sensowniej byłoby zagrać (w tej kolejności): ,,Hejnał Mariacki''
      (dla tradycji), ,,Mazurek Dąbrowskiego'' (dla podkreślenia powagi chwili) i
      dopiero na trzecim miejscu: ,,Odę do radości''.
      Byłby to taki okolicznościowy mini-koncercik.
      pozdr.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 08:56
      skandal! tego nie było nawet za Hitlera! nie słyszałem by ktoś z wówczas
      żyjących mówił żeby grano niemiecki hymn z wieży mariackiej czy międzynarodówkę
      nawet w najgorszym bo w stalinowskim okresie PRLu...jak przejmiemy włądzę nad
      Krakowem poszukamy nowego hejnalisty a temu podziękujemy...
      • gosc.z.korony Jak przejmiecie władzę nad Krakowem, to 02.05.05, 09:18
        Dzwon Zygmunta sam bić będzie na trwogę... bo nowa po stokroć gorsza, niż
        wcześniejsze, plaga przyjdzie na Rzeczpospolitą. Bośmy tu jeszcze nigdy
        rodzimego faszyzmu nie mieli.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Jak przejmiecie władzę nad Krakowem, to 02.05.05, 10:30
          strachy na lachy jak będziesz uczciwy to włos ci z głowy nie spadnie
          • gosc.z.korony Chrzań się! Sędzia z łaski Giertycha się znalazł! 02.05.05, 11:52

• wartburg4 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 09:19
        A nie przyszło ci do głowy, że Adolfowi i jego towarzyszom hejnał pasował jak
        najbardziej światopoglądowo?
        • oszolom.z.radia.maryja Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:31
          a niby to z jakiej racji?
          • wartburg4 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:42
            pomyśl.
        • yossarian18 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:44
          Oda do radosci tow. Adolfowi pasowalaby jak najbardziej. Tez byl za zjednoczona
          Europa.
          • wartburg4 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:53
            twoja wiedza o Adolfie jest porażająca
            • oszolom.z.radia.maryja Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:55
              a twoja niewiedza jeszce bardziej zatrważająca
              • wartburg4 Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 10:57
                trzymaj się więc swojej niewiedzy. Wtedy zawsze będziesz miał rację.
                • oszolom.z.radia.maryja Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 11:03
                  moja niewiedza przy twojej niewiedzy ..przy mnie wyglądasz jak niemowle
    • humbak Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 11:02
      A ja postuluję (za radnymi miasta Krk- źródło- Nowy Pompon) zastąpienie
      hejnałuy na stałe inscenizacją Hołdu Pruskiego odstawianą co godzinę!
      • neptyk-sceptyk Re: "Oda do radości" zamiast hejnału z Wieży Mari 02.05.05, 11:23
        "na stałe inscenizacją Hołdu Pruskiego odstawianą co godzinę! "

Jezus. Maria !!! i wszyscy święci, czy ty chcesz doprawadzic do zasrażnienia
        naszych bruksleksich stosunków doodbytniczych. To agresywne, nietolerancyjne i
        pełne ksenofobii malowidło trzeba czym prędzej spalić, ewentualnie przerobić na
        nowoczesny politycznie poprawny stosunek monopłciowy naszych przywódców i
        przywódców bratnich narodów ze wsiech stran socjalistycznej jewropy. Zaś zamiast
        wpomnianej improwiazcji proponuję cotogodniową paradę pedryli, lezbijek,
        sodomitów i pedofili, na trasie barbakan, floriańska, rynek, bracka,
        franciszkańska, wawel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka