Dodaj do ulubionych

Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości

11.06.05, 08:01

- Mnie parada gejów i lesbijek aż tak bardzo nie interesuje, dopóki nikt nie
stara się bez powodu jej zakazać.

Dziś Kaczyński zakaże parady gejów, jutro będzie rozwiązywał inne ostateczne
kwestie...

Obserwuj wątek
    • 80662270a [...] 11.06.05, 08:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jurek46pink [...] 11.06.05, 08:51
        • davidmors Re: Wśród O.Dominikanów też pedał się trafi ! 12.06.05, 11:36
          • mbishop Trafi się - i pomyśl o ile łatwiej mu z celibatem! 12.06.05, 15:37
            Jak sam zresztą zauważył - wśród księży odsetek homo jest dużo wyższy niż w
            społeczeństwie. Pomyśl, davidmorsie (choć wiem, że to niełatwe) - może Twój
            proboszcz też jest homo?
            Rozumiem, że nie podoba Ci się gej-kultura. Mi też średnio. Ale to nie zwalnia
            Cię z miłości bliźniego.
      • pawelgay Re: na myśl o pedałach chce się rzygać 11.06.05, 08:56
        A kto każe ci myśleć? Skoro myślenie wywołuje takie reakcje to lepiej przestań,
        bo sobie zaszkodzisz…
        • ethebor Re: na myśl o pedałach chce się rzygać 11.06.05, 13:19
          ... a czy takie manifestacje jak w Warszawie maja sluzyc przypadkiem podobnemu
          mysleniu? Chyba to drobna niekonsekwencja.

pawelgay napisał:

> A kto każe ci myśleć? Skoro myślenie wywołuje takie reakcje to lepiej przestań,
          > bo sobie zaszkodzisz…
      • suco To pomyśl o kierownicy... 11.06.05, 09:41
        albo o dzwonku!
      • falafel5 Re: na myśl o pedałach chce się rzygać 11.06.05, 10:56
        A co ci szkodzi. sie wyrzygaj, a pozniej roznomiernie rozprowadz swoje rzygi po
        calym swoim watlym cialku. bedzie ci bardzo do twarzy
      • malaszaramysz To rzygaj:-))) Nie widzę przeszkód:-)))))))))))) 11.06.05, 11:03
        Wolno Ci.
        • sagittarius954 Re: To rzygaj:-))) Nie widzę przeszkód:-))))))))) 12.06.05, 10:25
          Gastrolog,natychmiast potrzebny gastrolog.
      • ulasimko Re: na myśl o pedałach chce się rzygać 11.06.05, 13:46
        Idż do psychiatry. To tacy sami ludzie jak my, tylko kochają inaczej. Na myśl o
        inwalidach też chce Ci się rzygać? A na myśl o murzynach? Szkoda mi Ciebie...
      • maruda.r to o nich nie myśl 12.06.05, 23:32
    • henio56 a jednak są trzeźwo myślacy duchowni !!! 11.06.05, 08:12
      zaraz zapewne oszołomstwo okrzyknie go pedałem, ale prostactwem nie ma co się
      przejmować.Ja mam takie same poglądy jak ten zakonnik. Żyj i daj żyć innym.
      Brawo wielebny !
    • szatek100 Przyznam , ze jestem zaskoczony.... 11.06.05, 08:24
      Katabas , który nie zieje nienawiscia i nie mówi , ze homoseksualista i pedofil
      to w zasadzie to samo.Gdyby takich było więcej , to może zrewidowałbym swój
      pogląd na Kosciół kat.Ciekawe , jakiemu ostracyzmowi zostanie poddany teraz ten
      odwazny nieszczęśnik przez swoich "braci"?Wiadomo , że biały papa zwany przez
      niektórych "najwiekszym polakiem" wobec gejów był nieprzejednany.Ten
      hitlerowiec , który teraz kreci całym interesem głosi chyba to samo...

pzdr
      • zambro Re: Przyznam , ze jestem zaskoczony.... 11.06.05, 08:26
        Duże uznanie dla brata: i za rozum i odwagę.
        • henryad GŁUPIA ODWAGA ZŁA 11.06.05, 09:02
          Słowo Boże wyraźnie mówi (DO RZymian), że homoseksualizm jest grzecha, to
          demoniczna dewiacja. Był to główny grzech Sodomy i Gomory. Jest to efekt
          ignorowania Boga, życia co poddaje nasze ciało które jest siedliskiem zła jeśli
          nie kontrolujemy go Duchem SW który został nam dany przez Jezusa Chrystusa.
          Człowiek cielesny jest demoniczny niezależnie czy jest homoseksualistą czy nie.
          Ciało nie jest posłuszne Bogu i zresztą nie może. W Jezusie Chrystusie my
          jesteśmy narodzeni na nowo z Ducha i Duchem umartwiamy ciało.
          Papież, Wojtyła to wiedział z Bibli i był przeciwny homoseksualistom.
          Natomiast większość Kościała katolickiego to zwykłe matoły wiary. Apostoł Paweł
          mówił o takich jako niemowlętach w wierze które się ciągle uczą i niczego nie
          mogą się nauczyć. Poza deklaracją wiary rzeczywistość tych ludzi to cielesność
          i duchowa głupota. Tak jak Jezus Chrystus powiedział to części swoich uczniów
          na drodze do Emaus: O głupi i gnuśnego serca (w katolckim
          przekładzie ..nierozsądni. Ale w originale głupi).
          Ten dominikanin to takie ble, ble, me, me. Mała świnka.
          A Jezus powiedział: nie rzucaj pereł między wieprze....etc.
          Można się modlić o homoseksualistów, pomagać im wyjść z tego demonicznego
          opentania. Wielu homoseksualistów którzy zaakceptowali i przyjeli Jezusa
          Chrystusa doświadczali cudu uzdrowienia z homoseksualizmu. słyszałem ich
          świadectwa nawrócenia i uzdrowiena. Tak samo jak można się nawrócić ze swoich
          grzechów.
          Najgorszą historią jest ich racjonalizowanie i budowania fałszywego
          usprawiedliwienia. To pogłębia chorobę.
          Swiat coraz bardziej staje się antyboży i głupi w swojej ego-pysze.
          Perwersja.
          • acmechb Re: GŁUPIA ODWAGA ZŁA 11.06.05, 10:28
            Podzielając opinię mojego Przedmówcy w kwestii ODWAGI niezbędnej do godnego
            życia (niezależnie do orientacji seksualnej), boleję, że jednoznacznym
            stwierdzeniem autora artykulu:
            "Po prostu człowiek w okresie dojrzewania odkrywa pociąg do osób tej samej
            płci. Tak przeżywa własną seksualność i tak będzie ją przeżywał do końca życia."
            o. T. Bartoś zamyka drogę do Wyzwolenia człowieka ze "zranieniem
            homoseksualnym" . Wyzwolenia możliwego do osiągniecia poprzez Łaskę Bożą,
            dzięki której seksualność człowieka przestaje być czynnikiem determinującym
            jego życie. ("Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli"). Swiadectwa takiej Odwagi
            można odnależć: www.odwaga.oaza.org.pl/ , www.pomoc2002.org/
          • muuua DO ***henryad*** 11.06.05, 10:33
            WYBACZ, ALE TO CO PISZESZ BRZMI JAK H E R E Z J A !!!

<<homosex.-grzech, demoniczna dewiacja, grzech Sodomy i Gomory(...)>> to się
            może odnosić TYLKO I WYŁĄCZNIE do praktyk homoseksualnych, NIE do istoty
            problemu. To praktyki są złem w oczach Boga i KK, i temu też JPII najpewniej
            się sprzeciwiał (choć akurat nic nie wiem o jego nauczaniu w tej kwestii).
            Homoseksualizm jest NIEZAWINIONY i nie wiadomo jakie są jego przyczyny. Wobec
            Boga wszyscy są równi; grzechów są tysiące a praktyki homoseksualne to tylko
            jeden z nich; raczej nie do nas należy "wartościowanie" który grzech
            jest "gorszy"[cięższy]!

<<Człowiek cielesny jest demoniczny niezależnie czy jest homoseksualistą czy
            nie>> - nie przypominam sobie, żeby Chrystus coś takiego powiedział!!!

Duch Św.---> wg Pisma Św. jest jedną z trzech osób boskich, zatem, de facto,
            Bogiem. Jeśli potrafisz kontrolować swoje ciało (dla mnie trafniej- panować nad
            zmysłami) /a do tego być szczęśliwym!/ to jest to łaska; Duch Św. Cię nią
            obdarza- On- Twój(?) Bóg jest SPRAWCĄ, a nie Ty sam siebie Nim kontrolujesz-
            trochę szacunku!

A co do "pokornego" wytykania innym głupoty to, w przedwczorajszej chyba,
            liturgii Słowa tak oto czytamy:
            "A kto by rzekł swemu bratu: Raka [= "pusta głowo" lub "człowieku godny
            pogardy"], podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega
            karze piekła ognistego. (...)" Mt 5, 22-23. To są słowa samego Boga, pomyśl o
            tym. I radzę najpierw za siebie się pomodlić, potem za homoseksualistów...

A tak poza tym na na ogół dominikanin ma rację. Przede wszystkim świętą prawdą
            jest to, że argumenty Kaczki są NIEZGODNE z podstawowymi prawami i wartościami
            WOLNEGO kraju, o który Polska walczyła tyle lat !!!

Pozdro
          • buran Re: GŁUPIA ODWAGA ZŁA 11.06.05, 12:24
            Prostactwo głupawego polskiego katola!
            Do niejakiego henryad:
            To coś zwymiotował na tym forum to stek bredni, których nie powstydziłby się
            najbardziej zacofany człek z najczarniejszych zakątków średniowiecza. Jesteś
            mentalnym gniotem, który nie jest w stanie krytycznie spojrzeć na własną
            hipokryzję. Jeżeli ktokolwiek mówi, że homoseksualizm to DEMONICZNA DEWIACJA i
            to w dodatku w XXI wieku nie jest chyba człowiekiem tylko zdziczałym hominidem,
            któremu rozum nie jest do niczego potrzebny. To jak to jest z tym
            homoseksualizmem baranie jeden? Czyż to nie twój bóg stworzył ten świat ze
            WSZYSTKIMI jego właściwościami? To w co wierzysz to głupoty jakich świat nie
            widział. Pomieszałeś starotestamentowego demiurga z własnymi wątłej jakości
            przemyśleniami i wyszedł taki oto potwór umysłowy. Napisałeś, że "większość
            Kościoła katolickiego to zwykłe matoły wiary" TY JESTEŚ TEGO PRZYKŁADEM W
            CZYSTEJ FORMIE - ucieleśnieniem ludzkiej impotencji umysłowej. Nie
            wysyłaj "pedałów" na leczenie, nie proponuj przyjęcia Jezusa Chrystusa bo nie
            jesteś Jego rzecznikiem. Sam też się nie lecz - tobie już nic nie pomoże!
            Nie pozdrawiam.
            • muuua Re: GŁUPIA ODWAGA ZŁA 11.06.05, 12:43
              Ej kolego,

nie dziwię się, że się mocno wkurzyłeś po przeczytaniu tego co spłodził 'niejaki henryad' ale wyloozuj, bo brak 'impotencji umysłowej' objawia się min. też tym, że umiesz "włączyć" myślenie jak Cię ponoszą nerwy, przynajmniej publicznie...
              Człowiek inteligentny, moim zd. potrafi mimo wszystko zachować klasę.

Pozdro quand meme :)
              • muuua I jeszcze jedno !!! 11.06.05, 13:00
                Osobiście NIE ŻYCZĘ sobię uogólnień typu << prostactwo głupawego polskiego katola >> !!! To, że jakiś fagas wypisuje głupoty nie znaczy, że masz prawo takimi określeniami obrażać innych, którzy czują się JEDNOCZEŚNIE : katolikami i ludźmi inteligentnymi i myślącymi!!! Jeśli tamtemu zarzucarz braki intelektualne, to powinieneś, Q* rozumieć, że proste uogólnienia w tym wypadku o Tobie dobrze nie świadczą. A jeśli myślisz, że wszystko można, bo tu jesteś tylko rzędem literek na monitorze, to tym Q* gorzej !!! A co do prostactwa... cóż, może niech ktoś "z zewnątrz" oceni...

Dziękuję za uwagę

pozdro
                • buran Re: I jeszcze drugie !!! 11.06.05, 13:31
                  Początek mojego postu może troszkę za ostry, ale głupawy polski katol to nie to
                  samo co katolik (czasami). Wydało mi się to jasne, lecz jeśli uraziłem to
                  przepraszam.
                  Pozdrawiam.
                  Andrzej B.
                  PS Oczywiście nie wszystko można, ale swoich opinii nie wstydzę się czy jestem
                  tylko rządkiem literek czy fizycznym cielskiem (i tym Q* lepiej)!
                  • muuua Re: I jeszcze drugie !!! 13.06.05, 14:57
                    Andrzeju B.,
                    możliwe już tego nie przeczytasz, mimo to napiszę krótkie "dwa słowa".

"jeśli uraziłem to
                    > przepraszam. " - thanks! zawsze doceniam i szanuję jak ktoś potrafi przyhamować i tak napisać.
                    W sumię ja też już mogłam sobie te "Q*" darować, ale czasem, jak coś mnie bulwersuje to mnie ponosi. Może mi z wiekiem przejdzie ;)

Pozdrawiam
                    Marta P.
            • prinsik Re: GŁUPIA ODWAGA ZŁA 12.06.05, 16:15
              Fajnie zburalaes zaciemnialego, zgorzknialego tluczka
              Pozdro
          • prinsik Re: GŁUPIA ODWAGA ZŁA 12.06.05, 16:08
            KOLES NIE PIEPRZ O LEGENDARNYCH HISTORIACH

JESLI TERAZ UWAZASZ, ZE TO CO GLOSIL KIEDYS KOSCIOL JEST PRAWDA ABSOLUTNA
            I NA PEWNO NIE MOGL SIE MYLIC - POWTORZE - NA PEWNO NIE MOGL SIE MYLIC

TO PROPONUJE WROCIC DO BLIZSZYCH CZASOW KIEDY ZA TWIERDZENIE ZE SLONCE JEST
            NASZYM CENTRUM I SOBIE STOI W MIEJSCU NIEPOLICZALNA ILOSC LUDZI ZGINELA W
            TORTUTACH I NA STOSACH.

ALE CHWILECZKE SKORO TY TAK SIE JEDNAK UPIERASZ, ZE WTEDY KOSCIOL NIE MOGL
            BLADZIC
            TO MUSISZ ROWNIEZ POZOSTAC PRZY TWIERDZENIACH SREDNIOWIECZA W DALSZYM CIAGU.

TAK MASZ RACJE ZIEMIA JEST OSTOJA NASZEGO UKLADU SLONECZNEGO
            ZIEMIA JEST SLONCEM A TE PRAWDZIWE KRAZY W OKOL ZIEMI:
            MASZ RACJE I GRATULUJE PEWNEJ PEWNOSCI ZALOSNY NIEUKU
            • prinsik DOTYCZY HAYRADA 12.06.05, 16:12
              DOTYCZY HAYRADA
              DOTYCZY HAYRADA
              • nick3 CHRYSTO-FASZYZM - TO JEST ZŁO! 14.06.05, 22:25
                Skąd wiadomo? Po owocach.

Gadki o "demonicznym ciele" to nienawiść do człowieka, bo realny człowiek
                realnie cierpi i realnie cieszy się właśnie jako - realny, cielesny. Nie -
                jako, będący przedmiotem wiary, "duch".

Taki fanatyzm w imię "niewidzialnego" pozbawia swoich adeptów wszelkiej
                rzeczywistej, a więc "cielesnej", wrażliwości na, cielesnego przecież,
                człowieka. Stąd złe owoce tej "wiary", których tak pełno.

(Według tej logiki np. tylko z powodu objawionego zakazu nie wolno zabijać
                ludzi, a nie z powodu ich "cielesnego" cierpienia, które nic nie znaczy. Łatwo
                sobie wyobrazić, że wyższe względy religijne mogą nakazać w tym względzie co
                innego: np. eksterminację ludności Kanaanu czy wysadzenie World Trade Center)

Demoniczne jest mówienie, że ciało jest demoniczne.

Sam Hayrad nie wydaje się serdecznym człowiekiem.
        • beatamorawa Re: Przyznam , ze jestem zaskoczony.... 11.06.05, 11:48
          gdzie tu odwaga,gdzie rozum?ja widzę tylko stukniętego człowieczka który gada
          żeby gadać
      • jurek46pink Re: Przyznam , ze jestem zaskoczony.... 11.06.05, 08:54
        szatek100 napisał:

> Katabas , który nie zieje nienawiscia i nie mówi , ze homoseksualista i
        pedofil
        >
        > to w zasadzie to samo.Gdyby takich było więcej , to może zrewidowałbym swój
        > pogląd na Kosciół kat.Ciekawe , jakiemu ostracyzmowi zostanie poddany teraz
        ten
        >
        > odwazny nieszczęśnik przez swoich "braci"?Wiadomo , że biały papa zwany przez
        > niektórych "najwiekszym polakiem" wobec gejów był nieprzejednany.Ten
        > hitlerowiec , który teraz kreci całym interesem głosi chyba to samo...
        >
        >
        > pzdr

Ten "hitlerowiec" całkowicie obniżył poziom wypowiedzi, a szkoda...
      • c.y.s.i.e.k Re: Przyznam , ze jestem zaskoczony.... 11.06.05, 10:35
        > Ten hitlerowiec , który teraz kreci całym interesem głosi
        > chyba to samo...

tak sie sklada ze spod piora "tego hitlerowca" wyszla wiekszosc dokumentow Kongregacji Nauki Wiary, na ktorych swoje poglady oparl o. Bartoś

pozdrawiam
    • henryk.log rozsądek jest w Kościele tak rzadkim zjawiskiem ?? 11.06.05, 08:25

• gramotka To jest ten wyjatek obliczony na alibi :) Stary nu 11.06.05, 08:46
      numer kk. Bo to nigdy nie wiadomo czy nie bedzie trzeba wyciagnac tego
      dominikanina - jako dowodu na przyjazne podejscie kk do niektorych
      homoseksualistow.
    • bromba2 A ten dominikanin to nie znajomy Hejmy? 11.06.05, 09:03
      • suco Tylko bezsilne prymitywy... 11.06.05, 09:50
        ... z braku rzeczowych argumentów uzywają argumentów "ad hominem". Wyrazy
        współczucia!
    • 18261826www Radio Maryja to tez jest mniejszosc seksualna!!! 11.06.05, 09:16
      Oni tez kochaja inaczej!
    • ratatatam ojciec Hejmo??? 11.06.05, 09:16
    • gallux Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 09:37
      dlaczego wiekszość gejów ma na imie paweł albo szymon??
      • maruda.r Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 13:54
        gallux napisała:

> dlaczego wiekszość gejów ma na imie paweł albo szymon??

Znasz wszystkich?

• chiara77 Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 09:59
      ksiadz jest naprawde git. to mala iskierka nadzieji: sa jeszcze naprawde madrzy ludzie kosciola w
      polsce. dziekujemy!
      • jola69 Re: A kto sponsoruje tego radosnego dominikanina? 11.06.05, 10:08

• suco Jeden taki, zwany Jezusem 11.06.05, 10:20
          Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy
          zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. 32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie
          narody, a On oddzieli jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od
          kozłów. 33 Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. 34 Wtedy
          odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca
          mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! 35
          Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem
          przybyszem, a przyjęliście Mnie; 36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem
          chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". 37
          Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i
          nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? 38 Kiedy widzieliśmy Cię
          przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedy
          widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" 40 A Król im
          odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci
          moich najmniejszych, Mnieście uczynili". 41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej
          stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu
          i jego aniołom! 42 Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a
          nie daliście Mi pić; 43 byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a
          nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie."
          44 Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo
          spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie
          usłużyliśmy Tobie?" 45 Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko,
          czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie
          uczynili". 46 I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.
          (Ewangelia według Mateusza, 25,31-44)

I na deser:

My miłujemy Boga, ponieważ Bóg sam pierwszy nas umiłował. 20 Jeśliby ktoś mówił:
          «Miłuję Boga», a brata swego nienawidził, jest kłamcą, albowiem kto nie miłuje
          brata swego, którego widzi, nie może miłować Boga, którego nie widzi.
          (1 list św. Jana 4,19-20)
          • gallux Re: Jeden taki, zwany Jezusem 11.06.05, 10:38
            cytując kogolwiek, a tym bardziej Autorytet nie zapominaj mój "tłumaczu" czym
            jest samo słowo "Miłość". W języku greckim ma ono aż 4 znaczenia. Miłośc czyli
            czynienie dobra drugiemu człowiekowi w myśl henrajskiego "nie czyń drugiemu co
            tobie niemiłe" odnosi się do osoby, a nie do jej czynów:)
            Miłość do osoby homoseksualnej w moim rozumieniu to nie potępianie go
            jako "innego" czy 'zboczeńca" z jednoczesnym potepieniem grzechu w jakim trwa
            jeżeli folguje analnie swoim chuciom
            i od tego KK nigdy nie odstąpi bo zwyczajnie nie może.....
            • eurypides77 Dobre i to 11.06.05, 11:21
              Nie jestem katolikiem, więc osobiście nie mam problemu jeżeli Kościół Katolicki
              uważa seks homoseksualny za grzech, pod warunkiem, że towarzyszy temu postawa
              taka jak zaprezentowana przez o. Bartosia. W końcu zgodnie z nauczaniem KK wiele
              innych praktyk powszechnych w społeczeństwie, takich jak seks przedmałżeński,
              antykoncepcja, rozwód czy masturbacja, to również grzechy - tyle że banda
              homofobów spod znaku Rydzyka (którzy niewiele mają wspólnego z nauczaniem
              Jezusa) wykorzystuje to aby atakować gejów jako osoby.

Tak więc jako Polak, Warszawiak i nie-katolik uważam głoś o. Bartosia za bardzo
              pożądny - oby było takich więcej.
            • suco Miłość... 11.06.05, 12:04
              Zastanó się przez chwilę, co chcesz wyrazić, gdy mówisz komuś: "Kocham Cię!" -
              może wtedy przestaniesz dzielić włos na czworo.
              No chyba że nie mówisz tego nikomu...

Przaypomnij sobie co czułeś, gdy ktoś Ci powiedział po raz pierwszy: "Kocham
              Cię" - może wtedy zrozumiesz czego oczekuje każdy człowiek od drugiego człowieka.
              No chyba że nkit Ci tego nie powiedział...

Wszystko inne to ideologia.
    • gauche Czarna owca w białym habicie 11.06.05, 10:30
      zawsze sie znajdzie- moze liczyc na reklame w wybiórczej, wywiad w tvn
      itp.popularnosć; tak jak Czajkowski, Obirek, Pieronek- na szczescie to wąski
      margines (doslownie i w przenosni) w polskim Kosciele

a co do homosiów:
      www.catholiceducation.org/articles/homosexuality/ho0095.html
      • efka_2 zapomniałeś o plaszczu - czarnym... 11.06.05, 17:38
        ... a ojcowie których wymieniłeś... to na _nieszczęście_ wąski margines... tzw.
        kościół przekona się o tym najdalej za 15 lat.
    • oszolom.z.radia.maryja Czarna seria dominikanów? Hejmo, Bartoś... 11.06.05, 10:37
      to poważny problem dla kościoła...trzeba będzie zrobic tam porzadek
    • falafel5 Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 10:54
      bardzo budujacy jest ten wywiad! milo wiedziec, ze jest pare rozsadnych osob w
      naszym kosciele.
    • zigzaur rozsądek? 11.06.05, 11:00
      Duchowieństwo rzymsko-katolickie nie powinno podsycać nienawiści do
      homoseksualistów.

We własnym interesie....
      • piotr7777 Re: a czy to na pewno duchowny 11.06.05, 11:06
        Wszyscy dominikanie chodzą w białych habitach a ten po cywilnemu.
        • oszolom.z.radia.maryja to masoński agent w łonie KK!!!! 11.06.05, 11:22
          • hatteras Re: to faszystowski agent na forum GW!!! 11.06.05, 12:20
            Jestes nim ty oszo?omie,bez honoru i godnosci ludzkiej.
        • ethebor W sumie nie mowi nic nadzwyczajnego 11.06.05, 13:06
          ani nowego po prostu wyrazil aktualna nauke Kosciola. Moze z wyjatekim samego
          stosunku do parady, ale to nie nauka kosciola tylko jego zdanie (moim zdaniem to
          jest niepotrzebna propaganda).
          Dominikanon tez zdarza sie chodzic po cywilnemu (znam kilku ktorym sie to czesto
          zdarza - swoja droga musze zapytac o reguly).
          Natomiast co do do manifestacji gejo to nie sa takie cacy w stosunku do
          Dominikanow - w czasie demostracji w Krakowie zdemolowali im swiezo
          wypielegnowane klomby - celowo bo po zwroceniu uwagi metodycznie dokonczyli
          dziela "walki z kosciolem".
    • plorg Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 11:49
      Ten wywiad to albo manipulacja, albo Dominikanin ma ciagoty homo. Parada az tak
      bardzo go nie interesuje, hm czyli wlasciwie go interesuje, tylko nie chce tego
      otwarcie przyznac. Moze nawet chcialby sie przylaczyc. Tolerancja i wolnosc
      ponad wszystko, zadnych zasad moralnych. Rubta co chceta. "Nie twierdzę, że
      kultura homoseksualna powinna dominować we wszystkich przekazach medialnych,
      ale uważam, że ci ludzie mają prawo żyć publicznie" he, znowu, nie we
      wszystkich przekazach, ale powinna dominowac! - wniosek prosty. "...nauczanie
      moralne Kościoła nakazuje im seksualną wstrzemięźliwość" a czym jest parada,
      jak nie domaganiem sie oficjalnego jawnogrzeszenia. Jezus powiedzial idz i
      niegrzesz wiecej, tak tez naucza chyba kosciol. Parada wola - chcemy grzeszyc,
      mamy do tego prawo i domagamy sie zeby wszyscy to zaakceptowali. Czy jest to
      zgodne z ideologia kosciola. Kosciol nie potepia grzesznikow ale potepia grzech
      nawolujac do odwrocenia sie od niego. Jezeli Dominikanin broni parady - broni
      ludzi domagajacych sie prawa do grzeszenia. "Przecież są różne idee, które
      ludzie mają prawo głosić, choć nie są to poglądy przeze mnie podzielane" tak,
      ta ideaa najwyrazniej jest podzielana, a tak na marginesie, to nie wszystkie
      idee maja prawo byc gloszone, kazda wolnosc ma swoje granice. Nawet jezeli
      jakas idea ma prawo, to nie zawsze powinna byc gloszona publicznie na ulicach
      miasta. Kadza wolnosc jest ograniczona prawami innego obywatela.
      • tomxp drogi plorg u.... 11.06.05, 14:49
        piszesz : >to albo manipulacja, albo Dominikanin ma ciagoty homo<
        znaczy jak ludzie bronia np murzynow, protestuja przeciw ich dyskryminowaniu
        to tez manipulacja(i to na jaka skale, hej!) albo sa zakamuflowanymi murzynami,
        lol

piszesz : >Jezus powiedzial idz i nie grzesz wiecej, tak tez naucza chyba
        kosciol. Parada wola - chcemy grzeszyc, mamy do tego prawo i domagamy sie zeby
        wszyscy to zaakceptowali. <

t o b i e sie wydaje ( i zagubionym duszom) ze parada tak wola. moje wnioski
        sa inne. nie wydaje mi sie ze rozwiazaniem sa kamienie rzucane tak patriotyczna
        i tak polska reka. to ni po bozemu i to duzo bardziej nie po bozemu niz
        paradowanie. nawet w damskich gaciach. od tego nikt nie stracil zycia.
        a z kamieniami to jest inaczej....
        pzdr

kwakwakwak
        • plorg Re: drogi plorg u.... 11.06.05, 15:44
          > piszesz : >to albo manipulacja, albo Dominikanin ma ciagoty homo<
          > znaczy jak ludzie bronia np murzynow, protestuja przeciw ich dyskryminowaniu
          > to tez manipulacja(i to na jaka skale, hej!) albo sa zakamuflowanymi
          murzynami,
          >
          > lol
          KK. Nikogo nie nawoluje do komienowania. Obrona parad gejowskich w zaden sposob
          nie miesci sie w ideologii kosciola. Artykul wyraznie sugeruje, ze zakonnik -
          przedstawiciel kosciola - broni parady. Analogia do przesladowan murzynow jest
          kompletnym nieporozumieniem. Bycie murzynem wg kosciola nie jest grzechem.
          Praktykowanie homoseksualizmu - jest. Artykul jest manipulacja, bo probuje
          wmowic, ze kosciol jest za. W swietle tego co KK naucza i co sam zakonnik mowi,
          kosciol nie moze byc za. Jednoczesnie daje sie odczuc, ze Domonikanin prywatnie
          sympatyzuje z kochajacymi inaczej. Czy nalezy stawac w obronie (w tym wypadku
          rzekomo) dyskryminowanych, bez wzgledu na to co glosza - tylko dlatego, ze sa
          dyskryminowani? Czy jezeli ktos bedzie przeciw paradzie neofaszystow,
          Dominikanin tez podniesie glos, niewolno im zabraniac, maja prawo wolnosci
          wypowiedzi, to przeciw demokracji itp. itd.
          Wspominajac slowa Jezusa, przypominam nauke KK. Kosciol nie potepia gejow, ale
          ich czyny. Tym samym KK nie moze popierac parady, ktora jest przeciwna jego
          naukom w sferze moralnosci.
      • kemal_melek Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 22:38
        A co powiesz na Augustyna "Kochaj i czyń co chcesz" (zreszta zdaje sie, ze
        dominikanie przyjeli te regule dla swego zakonu). Zawsze słyszałem, że na końcu
        życia rozliczani będziemy z miłości. I na koniec Grzegorz z Nazjanu, który
        mówił o sądzie ostatecznym, na którym Bóg zada nam tylko dwa pytania:
        - Czy Mnie kochasz?
        I nawet, gdy człowiek odpowie nie, to usłyszy drugie pytanie, zresztą
        najpiękniejsze, jakie Bóg może zadać człowiekowi:
        - Czy pozwolisz, abym Ja Ciebie kochał.
        Dziękuję ojcu za ten tekst i dziękuję za Kościół, który głosi Miłość, Jezusa.
    • edi54 Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 12:06

Jesli Sodoma i Gomora byla siedliskiem zla , to nie ulega dla mnie
      najmniejszej watpliwosci,ze fala nietolerancji (czesto nawet nienawisci)wobec
      drugiego czlowieka ( z racji "innego" wyznania lub orientacji seksualnej)jaka
      od lat zalewa Polske upodobnia skala i glebia zla biblijna Sodome i
      Gomore.Bierze sie to niestety z niskiego poziomu kulturowego spoleczenstwa i z
      uprzedzen ksztaltowanych przez "parafialny" katolicyzm.Nietolerancja godzaca w
      drugiego Czlowieka jest ciezkim grzechem przeciwko Bogu.Okrywa nas hanba.Jakze
      to tragiczne ,ze Glos dominikanina z Warszawy jest glosem wolajacego na puszczy.
      Lecz jest to niezwykle wazny Glos Rozumu i Sumienia.Kiedys beda go przywolywac
      historycy(tak jak dzis przywoluje sie pojedyncze glosy ludzi Kosciola z
      XVII/XVIII wieku krytycznie oceniajace procesy czarownic).Smiem twierdzic ,ze
      problem braku tolerancji w tym Panstwie jest stokroc powazniejszy niz "goracy"
      problem teczek.Bo jest to zagadnienie wielkiego kryzysu humanizmu ,ktory niczym
      zlosliwy rak niszczy tkanke naszej cywilizacji.
      • toyok Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 12:13
        Wlasnie.. za rok bedzie parada zoofili..
      • plorg Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 12:35
        > Lecz jest to niezwykle wazny Glos Rozumu i Sumienia.

Raczej glos zakonnika o preferencjach homo.

Czyzby Kolega chcial powiedziec, ze brak tolerancji dla parad pedalow jest
        grzechem przeciw Bogu, albo kryzyzem humanizmu. Jest to raczej pozytywna
        oznaka, ze to spoleczenstwo ma jeszcze jakies moralne wartosci i calkiem nie
        upadlo. Rakiem cywilizacji jest pedalstwo i wszelka rozwiazlosc seksualna.
        W zdrowym spoleczenstwie wszelkie tego typu parady powinny sie spotkac z
        przeciwem.
    • toyok [...] 11.06.05, 12:12
      • piotr7777 Re: kościół katolicki nie zmieni stanowiska wobec 11.06.05, 12:14
        ...homoseksualistów bo musiałby unieważnić Biblię. Może co najwyżej inaczej
        rozkładać akcenty.
    • 24grudnia Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 12:39
      Dlaczego przekłamuje słowa ks.Oko? Nie czytał uważnie tekstu? I gdzie on
      spotkałych tych tolerancyjnych, chcących porozmawiać gejów? :-))
    • mangold Żeby czasem razem z Hejmo w klasztorze nie 11.06.05, 12:40
      skończył. Przecież w Kościele nie mozna mieć swojego zdania ....
      • obywatelpiszczyk rozsądny klecha 11.06.05, 13:07
        W końcu ktoś z polskiego kk. wypowiedział się na poziomie.
        Gratuluję i podziwiam.

Zgadzam się prawie z każdym słowem odnośnie tolerancji i charakteryzowania
        homoseksualizmu jako grzech przez populistów, podczas gdy kk. grzechem nazywa
        stosunki homoseksulane (podobnie jak każdy inny sex dla zabawy).

Jedna tylko uwaga: przyczyny homoseksualizmu według znawców muszą być częściowo
        behawioralne. Gdby były tylko natury genetycznej to na przestrzeni wieków
        homoseksualizm by się sam wyeliminował z puli genetycznej- w końcu jest to
        cecha znacząco obniżająca szanse na posiadanie potomstwa.

Skoro przyczyny homoseksualizmu są natury behawioralnej, to nie od rzeczy jest
        zastanowienie się, czy przypadkiem nie warto zakazać reklamowania tego typu
        zachowań.
        A parada jest swoistą reklamą - widziałem takie parady w Amsterdamie czy NY -
        fajnie zbudowani, przystojni i fantazyjnie ubrani faceci krzyczą
        wręcz: "przyłącz się do nas".

A ze względów społecznych i demograficznych nie za bardzo możemy sobie pozwolić
        na następne 10% populacji nie zakładające rodzin.

No i pozostaje pytanie co jest groźniejsze: ograniczanie swobody wypowiedzi,
        czy też pozwalanie na promocję nieporządanych z punktu widzenia państwa
        zachowań seksualnych.
        • lukasz.drozd Re: rozsądny klecha 11.06.05, 13:29
          A co z heterykami ktorzy nie chca miec dzieci? Obozy reedukacyjne? A moze Lebensborn?

Ciekaw jestem ilu heterykow moze pod wplywem takiej parady "nawrocic sie na homo"? Widok faceta ubranego w damskie ciuszki (albo skorzane wdzianka w dziurami przez ktore widac posladki), czy dwoch calujacych sie facetow jakos nie zachecilby mnie do zmiany orientacji...
          Przyczyn behawioralnych nie neguje - ale one moga wystapic w mlodym wieku (np. uwiedzenie) ale nie wierze ze jak ktos przez np 20-25 lat jest naturalnym heteroseksualistą, to nagle po zobaczeniu parady rownosci zacznie kochać osoby tej samej plci. Orientacja seksualna finalizuje sie w wieku dojrzewania i potem nie bardzo da sie ja zmienic. Tak samo jak nie da sie zrobic hetero z homos, tak samo nie da sie zrobic homo z hetero ("leczenie" homoseksualistow to mit). Zreszta odsetek homoseksualistow w populacji jest dosc staly wiec to czy parada sie odbedzie czy nie to nie wplynie na orientacje i "dzietnosc" calego spoleczenstwa.
          Skoro martwi cie spadek populacji i mniejszy przyrost natualny, to chyba lepiej zastanowic sie nad heteroseksualistami ktorzy nie chca miec dzieci (oraz PRZYCZYNAMI dla ktorych nie chca), niz mniejszosciami seksualnymi.
          • obywatelpiszczyk Re: rozsądny klecha 12.06.05, 01:55
            Wiem doskonale, że powody dla których młodzi ludzie obecnie nie decydują się na
            zakładanie rodzin są generalnie nie związane z homoseksualizmem.

Wiem też, że problemy społeczne i ekonomiczne które są główną przyczyną takiego
            stanu rzeczy jest dużo trudniej rozwiązać niż paradę.

Co do zmiany orientacji seksualnej w dojrzałym wieku to masz rację, ale jest
            podobno cała masa ludzi u których skłonności homoseksualne są gdzieś bardzo
            blisko pod powierzchnią. Nie muszą oni nawet zdawać sobie z tego sprawy.

Widziałem sprawozdanie z ciekawego eksperymentu - mierzono tam poziom "napięcia
            seksualnego" u heteroseksualnych facetów którym wyświetlano gay porno.
            Co ciekawe, u homofobów zanotowano znacznie większy (statystycznie) poziom
            napięcia niż u facetów którzy mieli bardziej wyważone poglądy nt.
            homoseksualizmu.
            To by mogło oznaczać, że na przykład co 5-6 homofob jest utajonym
            homoseksualistą.

Po drugie takie parady/reklamy oglądają również dzieci i dojrzewająca
            młodzież. A wśród nich, taka reklama może mieć jakieś skutki.

Co do zakazu, to jednak uważam, że to był zły pomysł. Właśnie BBC podało
            informacje, że w Warszawie miała miejsce demonstracja w obronie praw gejów,
            którzy są w Polsce strasznie dyskryminowani.

I chociaż Polska jest w rzeczywistości krajem homofobów i kołtunów, to nie
            musimy tego jednak aż tak rozgłaszać.
        • przemek05 Re: rozsądny klecha 13.06.05, 19:06
          Piszesz: "przyczyny homoseksualizmu według znawców muszą być częściowo
          behawioralne. Gdby były tylko natury genetycznej to na przestrzeni wieków
          homoseksualizm by się sam wyeliminował z puli genetycznej- w końcu jest to
          cecha znacząco obniżająca szanse na posiadanie potomstwa."

Zauwaz jednak, ze sklonnosci takie sa tez wsrod przedstawicieli innych
          gatunkow, a tam o promocji takich zachowan, np. w formie parad, trudno mowic :-)
          Istnienie takich "antyprokreacyjnych" zachowan to jednak ciekawy paradoks, z
          wyjasnieniem ktorego nie bardzo moze sobie poradzic psychologia ewolucyjna.

• ba.dudek Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 13:40
      Brawo! Są w Polsce mądrzy księża, którzy mają odwagę stanąć w obronie
      Ewangelii.Jezus nazywany był "przyjacielem kurew i celników" i jak stwierdził
      niemiecki teolog Eugen Drewermann - to jest prawdziwie wielki tytuł Mesjasza.
      Kto tego nie rozumie, nie rozumie ani ducha Ewangelii ani kim był naprawdę
      Jezus. PS. By rozwiać wątpliwości co poniektórych, spieszę dodać, że bynajmniej
      nie jestem homo, ale jako członek mniejszości polskiej w Niemczech doskonale
      wiem, co znaczy być inny niż otoczenie.
    • creesn Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 13:43
      Jestem zdziwiona postawa o.Bartosia.Ja rowniez nie potepiam gejow i
      lesbijek,uwazam ze naleza im sie takie same prawa np w miejscu
      pracy,zamieszkania itp.ale jestem przeciwna demonstrowaniu swojej
      seksualnosci.Uwazam,ze jest to intymna sprawa kazdego czlowieka.Kiedy tak
      usilnie chca demonstrowac to u mnie wywoluje odwrotny skutek ,coraz bardziej
      zniechecam sie.Naprawde,czy zycie polega na paradzie?Uwazam,ze silnym sie jest
      czlowiekiem nie wtedy kiedy walczy sie o prawa u innych/zwlaszcza prawa do
      chodzenia za reke i calowania sie na ulicy/ tylko kiedy walczy czlowiek ze
      swoimi slabosciami,popedami ,zadzami.Proponuje zaangazowac,ukierunkowac zadze
      targajace gejami w inny pozytywny sposob,przemienic w cos
      wartosciowego.Przeciez poped seksualny miedzy gejami to nie jest piekny akt
      milosci /jaki dokonuje sie miedzy malzonkami/,jest to zwykle zjawisko
      fizjologiczne,sluzace rozladowaniu napiec powstalych w ukladzie hormonalno-
      nerwowym,albo inaczej jest to odreagowanie napiec rodzacych sie w sferze
      plciowej .Partnerzy sa dla siebie poprostu przedmiotami do uzycia,sprowadza sie
      to zwyczajnie mowiac do odruchu warunkowego.Nie bardzo rozumiem kto jest kim
      dla drugiej osoby w takim zwiazku?O jakiej rownisci jest mowa?Napewno nie
      seksualnej,przeciez dzieci z tego nie bedzie.A swoja droga przykro jest
      przeczytac,ze spora ilosc osob duchownych idzie za Chrystusem,azeby ukryc swoja
      chorobe...myslalam,ze powolanie ma glebszy wymiar.Baska
      • hawa1 Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 16:57
        do creesn
        duzo racji w tym co piszesz . tam u "nich" tez istnieje tak jak w naszych
        zwiazkach , wyrachowanie, sex za pieniadze i.. milosc. myy hetero mielismy
        szczescie takimi sie urodzic - nas nikt nie napietnuje.
        Oni kamufluja sie , walcza o swoje prawa, przynajmniej im nie przeszkadzajmy.

WYRAZY SZACUNKU I UZNANIA DLA DOMINIKANINA
      • przemek05 Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 13.06.05, 19:19
        creesn napisała:

Przeciez poped seksualny miedzy gejami to nie jest piekny akt
        > milosci /jaki dokonuje sie miedzy malzonkami/,jest to zwykle zjawisko
        > fizjologiczne,sluzace rozladowaniu napiec powstalych w ukladzie hormonalno-
        > nerwowym,albo inaczej jest to odreagowanie napiec rodzacych sie w sferze
        > plciowej .Partnerzy sa dla siebie poprostu przedmiotami do uzycia...

Po pierwsze, w wielu zwiazkach hetero- tez tak jest, homo- nie maja tu monopolu
        na zlo moralne, czyli wyrzadzanie krzywdy partnerom.
        Po drugie, ogladalas "Smierc w Wenecji" Viscontiego wg T.Manna? Tam jest
        ukazane czyste uczucie, niespelnione, kreujace dobro (zauroczony naszym
        rodakiem :-) intelektualista o sklonnosciach homo- ostrzega rodzine chlopca
        przed zaraza).

Paradoksem jest, ze niektorzy homoseksualisci odzegnuja sie od wizji noblisty
        T.Manna, dowodzac, ze jest wlasnie tak, jak Ty mowisz :-) Byl taki wywiad z
        niejakim Zurawieckim, wysmiewa on sie z Viscontiego, a usprawiedliwia jakies
        uklady zbiorowe, 3 osobowe... Niedzwiedzia przysluge wyswiadcza tym homo-,
        ktorzy sa zdolni do uczuc wyzszych, a nie chca uchodzic za jakichs
        bezmyslnych "wesolkow" (bo jak przetlumaczyc gay?)
    • efka_2 Bardzo rozsądny głos 11.06.05, 17:04
      Dobrze, że i w kościele zdarzają się czasem ludzie rozsądni i myślący...
      Oby tylko ta wypowiedź nie stała się pretekstem do zamknięcia ust kolejnemu
      'niewygodnemu' kapłanowi... Historia o.Oszajcy daje wiele do myślenia...
      • przemek05 Re: Bardzo rozsądny głos 13.06.05, 19:22
        A co sie stalo z Oszajca? Napisz prosze.
    • bydgosc Re: Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości 11.06.05, 17:05
      gratuluje - zgadzam sie w 100%
    • mirmat1 Ojciec Hejmno tez sie dolacza 11.06.05, 17:10
      Wlasnie dostal instrukcje od tow. Nalecza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka