Dodaj do ulubionych

Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW

03.07.05, 17:32
www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrArticle=1783&NrIssue=32&NrSection=1

" Kogo, w jaki sposób i za co wolno krytykować?

jar, Sobota, 2 Lipca 2005

Bydgoska policja na tropie kobiety, która w Internecie miała znieważać
komendantów wojewódzkiego i miejskiego. Poszło o wypowiedzi na forum „Gazety
Wyborczej”.

Policjanci wkroczyli do mieszkania bydgoszczanki w piątek. Przeszukali je, po
czym zabezpieczyli znajdujący się tam sprzęt komputerowy.

Prokuratura Rejonowa Bydgoszcz-Północ postawiła kobiecie zarzut „znieważenia
funkcjonariusza publicznego albo osoby mu przybranej podczas lub w związku z
pełnieniem obowiązków służbowych”, za co grozi do roku więzienia.

- Podejrzana w wypowiedziach publikowanych w czerwcu na forum
internetowym „Gazety Wyborczej” znieważała komendanta wojewódzkiego i
miejskiego, dwóch komendantów komisariatów: Śródmieście i Fordon oraz jednego
z funkcjonariuszy KP Śródmieście - informuje prokurator Adam Lis, prowadzący
postępowanie. Prokuratura nie chce ujawniać danych kobiety „ze względu na
charakter sprawy”.

Ustaliliśmy, że osoba ta jest w pewnym stopniu związana z dziennikarstwem i
znana w środowisku. Mogła używać pseudonimu „max” lub „pokrzywdzona”.
Zastosowano wobec niej dozór policyjny.

Prokuratura powoła teraz biegłego, który ma potwierdzić, czy z jej komputera
były wysyłane obraźliwe wypowiedzi. Tymczasem na forum „Wyborczej” rozgorzała
wczoraj dyskusja nad granicami wolności słowa. Jeden z internautów, „radca”,
napisał: „Kogo wolno krytykować i za co? Czy krytyka elit, osób publicznych,
funkcjonariuszy publicznych - jest dozwolona, czy też absolutnie
zabroniona?”. „To nie jest zamknięte forum prywatne, tylko ogólnodostępne,
publiczne. I jeśli ktoś bezpodstawnie nazywa kogoś złodziejem/mordercą, to
musi się liczyć z odpowiedzialnością karną. To proste” - stwierdził z
kolei „kuszacy_witas”.(jar) "
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 17:36
      Policja nie ma się czym zajmować?
      • radca za chwile ukaze tersc PRZEPROSIN za POLICJE 03.07.05, 17:41
        t-800 napisał:

> Policja nie ma się czym zajmować?

- wlasnie.... i mysle,ze bedzie sie wiele jeszcze dzialo

np. za cgwile ukaze tresc pisma z PRZEPROSINAMI ZA BARDZO ZLE DZIALANIA POLICJI
        BYDGOSZCZ-FORDON

za chwile zapraszam do przeczytania o oceny dzialan policji , ktora w ten sposob
        POMAGALA SPRAWCOM PRZESTEPSTWA W UNIKNIECIU ODPOWIEDZIALNOSCI KARNEJ

radca
    • borbali Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 18:14
      Mówiłem,żę przumusowe logowanie do czegoś się przyda.
      Co innego jest krytykowanie,a co innego oczernianie czy ubliżanie.
      Na FK znalazłoby się kilku internautów,których należałoby przeszkolić na
      Rakowieckiej.
      • t-800 Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 18:16
        1. To śmieszna sprawa, policja i prokuratura takimi pierdołami nie powinna się
        zajmować.

2. A co tu daje logowanie? Nie rozumiem? Idę do kawiarenki, zakładam konto i
        bluzgam.
        • kropekuk Policja MUSI sie tymi sprawami zajmowac - tak 03.07.05, 19:30
          stanowi prawo miedzynarodowe, przyjete i przez Polske ;)
          A jesli chodzi o kawiarenki - karany jest jej wlasciciel i dlatego w UK
          wiekszosc juz zapisuje uzytkownikow (w bibliotekach publicznych po serii
          przestepstw pedofilow obowiazkowe jest okazywanie ID)
      • ubekkubek Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 18:16
        borbali napisał:

> Mówiłem,żę przumusowe logowanie do czegoś się przyda.
        > Co innego jest krytykowanie,a co innego oczernianie czy ubliżanie.
        > Na FK znalazłoby się kilku internautów,których należałoby przeszkolić na
        > Rakowieckiej.
        Z Izraela nie ma ekstradycji.
      • kropekuk ALES TY NAIWNY - LOGINOW MOZNA MIEC I Z 10 03.07.05, 19:28
        Sprawcow przestepstw w cyberprzestrzeni wykrywa sie po tzw. internetowym ID -
        kazdy ma u swego operatora wlasny rozpoznawalny numer ;)
        • mmkkll Re: ALES TY NAIWNY - LOGINOW MOZNA MIEC I Z 10 03.07.05, 19:33
          Ale chyba przecież można użyć jakiegoś anonimowego proxy...
          • t-800 Re: ALES TY NAIWNY - LOGINOW MOZNA MIEC I Z 10 03.07.05, 19:34
            Policja ma IP proxy (nie ID), idzie do właściciela proxy i prosi o IP, które
            było "proxowane". Jeśli jest to IP np. TP SA, wtedy idzie do TP SA i ustala
            właściciela adresu.
            • mmkkll Re: ALES TY NAIWNY - LOGINOW MOZNA MIEC I Z 10 03.07.05, 19:37
              > Policja ma IP proxy (nie ID)

Rozróżniam, chodziło o ukrywanie się.

"idzie do właściciela proxy i prosi o IP"

Myślisz, że to takie łatwe?(szczególnie, gdy właściciel serwera proxy jest na 2
              końcu świata, a sprawa- małego kalibru)
              • t-800 Re: ALES TY NAIWNY - LOGINOW MOZNA MIEC I Z 10 03.07.05, 19:39
                mmkkll napisał:

> Myślisz, że to takie łatwe?(szczególnie, gdy właściciel serwera proxy jest na 2
                > końcu świata, a sprawa- małego kalibru)

Różnie z tym jest, ale przecież nie ma rzeczy niemożliwych. ;-)
    • grom3 Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 18:15
      A gdzie byla prokuratura jak rabowano bydgoskie fabryki,czyzby tez prokuratura
      brala w tym udzial.
      • radca POLICJA przeprasza za swoja "niewiedze i blad " 03.07.05, 18:26
        " INSPEKTORAT
        KOMENDANTA GLOWNEGO POLICJI
        Tk-227/98

Pan Andrzej Kaniecki
        Bydgoszcz

"Realizujac polecenie Dyrektora Departamentu Nadzoru i Kontroli MSW i A, w
        odpowiedzi na skargi Pana skierowane do Ministra Spraw Wewnetrznych i
        Administracji oraz Komendanta Glownego Policji,uprzejmie informuje,iz podane
        przez Pana okolicznosci zwiazane z zaistnialym w dniu 1.11.1997 r w Strzyzawie
        wypadkiem drogowym,w wyniku ktorego smierc poniosl Panski syn-Dawid-byly
        przedmiotem szczegolowego badania przez Inspektorat Komendanta Glownego
        Policji.

W wyniku przeprowadzonych na terenie Bydgoszczy sprawdzen,rozmow,a takze
        analiz szeregu dokumentow i akt prowadzonych postepowan stwierdzic nalezy, iz
        niektore okolicznosci i podnoszone przez Pana zarzuty znalazly potwierdzenie.

W postepowaniu Policji zauwazalne bylo zbyt formalistyczne i malo aktywne
        dzialanie, a takze stwierdzony blad w czasie wykonywanego w dniu wypadku
        badania Lecha S.... na zawartosc alkoholu w wydychanym powietrzu.

Oceniajac dzialanie Komendy Rejonowej Policji w Bydgoszczy- Fordon zmierzajace
        do uzyskania wynikow ekspertyzy krwi Lecha S...,stwierdzono zbyt formalistyczne
        i malo aktywne podejscie Policji do tej kwestii.

Nie potwierdzono jednak zarzutu dotyczacego zwröcenia sie dopiero po uplywie
        dwoch miesiecy do Prokuratury o przeslanie wyniköw badan i niepodejmowanie
        przez trzy miesiace czynnosci sluzbowych w tym zakresie.Stwierdzono bowiem,iz
        juz w dniu 4.11.1997 r Komendant Rejonowy Policji
        w Bydgoszczy -Fordon rozpoczal poszukiwania wyniköw ekspertyzy krwi Lecha
        S.....Potwierdzono jednak,ze ustalenie wlasciwego adresata i uzyskanie
        wynikow nastapilo dopiero w dniu 28.01.1998 r. Analizujäc stosowne dokumenty
        stwierdzono.iz wplyw na to mialo zbyt pözne wskazanie adresata przez Wydzial
        Ruchu Drogowego,jak rowniez fakt,ze dopiero po uplywie miesiaca ( od chwili
        zwrocenia sie )
        Wojskowa Prokuratura w Poznaniu-Oddzial Zamiejscowy w Bydgoszczy,przekazala
        ekspertyze Komendzie Rejonowej Policji Bydgoszcz-Fordon.

Oceniajac krytycznie powyzsze-stwierdzono,iz mimo ze nie mozna bylo zarzucic
        Policji zupelnego braku dzialania i celowego wlekania -to jednak prowadzacy
        postepowanie ,a takze kierownictwo sluzbowe KRP Bydgoszcz-Fordon ograniczylo
        sie do zbyt formalistycznego dzialania
        polegajacego glownie na kierowaniu pism i oczekiwaniu na odpowiedz,nie
        wykazujac wiekszej aktywnosci i skutecznosci w poszukiwaniu ekspertyzy.

Majac na uwadze tragiczne dla Pana skutki zdarzenia -nie stwierdzono jednak
        by stan trzezwosci pielegniarza erki Lecha S.... mial na nie wplyw.

Nalezy zgodzic sie z Panskä sugestiä i zalozyc,iz wczesniejsze uzyskanie
        ekspertyzy stworzyloby mozliwosc ponownego zbadania probki pobranej krwi,a
        takze przeprowadzenia badan identyfikacyjnych.

Komenda Rejonowa Policji w Bydgoszczy w ramach prowadzonego
        postepowania przygotowawczego p spowodownie wypadku ze skutkiem smiertelnym
        skierowala do Prokuratury wniosek
        o sporzadzenie aktu oskarzenia wobec Dariusza K....-
        sprawcy wypadku.Przeciwko dwom lekarzom Pogotowia Ratunkowego w Sadzie
        Garnizonowym obecnie toczy sie postepowanie o wykonywanie czynnosci pod
        wplywem alkoholu.Trzej inni czlonkowie zalogi Pogotowia (w tym
        pielegniarz erki Lech S......) zostali przez Sad Rejonowy
        skazani za skladanie falszywych zeznan.

Reasumujac powyzsze ustalenia,nalezy stwierdzic,iz jakkolwiek nie stwierdzono
        w dzialaniach Policji bydgoskiej zlej woli i tendencyjnosci,to jednak nalezy
        krytycznie ocenic jej zbyt zachowawcze i formalistyczne dzialanie.

Panskie spostrzezenia i celne uwagi pozwolily ujawnic nieprawidlowosci w
        pracy Policji i bez watpienia wplyna one na eliminacje tego typu zjawisk.

W tym konkretnym przypadku daly podstawe do zdecydowanego zwrocenia uwagi na
        brak dostatecznej znajomosci okreslonych przepisow prawa przez poszczegolnych
        policjantow i egzekwowania przez nich aktywniejszego dialania.Spowodowaly
        ponadto podjecie dzialan dyscyplinujacych i zmierzajacych do zapobiezenia w
        przyszlosci powstawaniu tego odzaju sytuacjom.

Uznajac,iz postepowanie niektorych przedstawicieli Policji wobec Panskiej
        osoby nie zawsze bylo wlasciwe pragne Pana przeprosic, a w zwiazku z tragedia
        jaka Pana spotkala wyrazic szczere wspolczucie i zal po smierci syna Dawida.

Z powazaniem

DYREKTOR
        INSPEKTORATU "

KOMENDANTA GLOWNEGO POLICJI

(podpis nieczytelny )

insp. Hieronim Wozniakowski "
        • t-800 Re: POLICJA przeprasza za swoja "niewiedze i b 03.07.05, 18:27
          OK, a co to ma wspólnego ze ściganiem internatów?
          • radca Re: POLICJA przeprasza za swoja "niewiedze i b 03.07.05, 18:36
            t-800 napisał:

> OK, a co to ma wspólnego ze ściganiem internatów?

- to znaczy,ze nieraz potrzeba wiele, wiele czynnosci i roznych rozmaitych
            sposobow ,aby policja lub prokuratura przyznala sie do swoich bledow i uchybien

myslisz ,ze ja to sobie tylko pismo wtedy napisalem do MSWIA i KG POLICJI
            i juz otrzymalem odpowiedz ?

ja chodzilem za tym kilka miesiecy i bylem wysylany od POLICJI do PROKURATURY
            REJONOWEJ, wreszcie do OKREGOWEJ , rowniez do PROKURATURY WOJSKOWEJ i spowrotem
            na policje........wreszcie zaczeto mnie straszyc, zastraszac i ostrzegac ,
            ze jesli nie zaprzestane to.................!

nie odpusclem, bo wiedzialem ,ze mam racje .... i wreszcie KG-POLICJI
            przyznala sie do uchybien, " bledow i nieznajomosci przepisow " ....

reszta,o czym staraja sie chwalic - to juz nie ich zasluga ,a calkowicie innych
            instancji

radca

ps. to pismo to napisano do mnie i dotyczylo mego SP syna +
            • wanda43 Re: POLICJA przeprasza za swoja "niewiedze i b 03.07.05, 19:03
              Radca,serdecznie wspolczuje.Moja rodzina tez na wlasnej skorze odczula radosną
              dzialalnosc policji i prokuratury.Nielatwo z nimi wygrac,ale mozna.To jest
              towarzystwo wzajemnej adoracji.Jak nie mają sukcesow,to sobie je sami tworzą.A
              to,ze w potworny sposob krzywdzą przyzwoitych i uczciwych ludzi,doprowadzając do
              ruiny zdrowie i zycie, nie ma dla nich zadnego znaczenia.Liczy sie zaliczona
              sztuka.Ja niestety jeszcze nie mogę upublicznic niektorych dokumentow,ale mają
              jak w banku.
              • radca Re: POLICJA przeprasza za swoja "niewiedze i b 04.07.05, 18:30
                wanda43 napisała:

> Radca,serdecznie wspolczuje.Moja rodzina tez na wlasnej skorze odczula radosną
                > dzialalnosc policji i prokuratury.Nielatwo z nimi wygrac,ale mozna.To jest
                > towarzystwo wzajemnej adoracji.Jak nie mają sukcesow,to sobie je sami tworzą.A
                > to,ze w potworny sposob krzywdzą przyzwoitych i uczciwych ludzi,doprowadzając
                d
                > o
                > ruiny zdrowie i zycie, nie ma dla nich zadnego znaczenia.Liczy sie zaliczona
                > sztuka.Ja niestety jeszcze nie mogę upublicznic niektorych dokumentow,ale mają
                > jak w banku.

- nie jest latwo z nimi wygrac, bo maka wladze i wszelkie uprawnienia...
                i moga to wykorzystac do pomagania przestepcom w uniknieciu odpowiedzialnosci
                karnej

ale ja juz ukazalem oficjalny apel do tych struktur i czekam na odzew

radca
            • oneline Re:Radco 03.07.05, 23:09
              Współczuję Ci bardzo!
              • radca Re:Radco 04.07.05, 16:08
                oneline napisał:

> Współczuję Ci bardzo!

- Bog zaplac

radca
    • dziejas Re: Bydgoska PROKURATURA sciga internautow GW 03.07.05, 19:03
      no to juz chyba jest przegiecie... kazdy ma chyba prawo krytykowac osoby
      publiczne. no... chyba, ze kogos obraza a nie krytykuje.
      • incognitto o matko kochana! 03.07.05, 19:31

W takim razie oświadczam co następuje:

1. Będe glosowac na Włodzimierza Cimoszewicza na prezydenta, a do sejmu na
        Partię Demokratyczną

2. Bardzo lubię Frasyniuka Wladyslawa, o ktorym nie zawsza z symaptią tu
        pisalam od lat trzech, podziwiam go za styl w jakim doszedł od tego kim był, do
        tego kim jest.

3. Uważam, że wszelkie komisje sa niepotrzebne, nie należy łapać aferzystow,
        to nic, że niektorzy sobie wzięli małe conieco z narodowego majatku, niech tam,
        na zdrowie, w końcu bycie w jakiej tam SłużBie to tez ryzykowna sprawa.

4.Całe duchowieństwo powinno dobrze sie odżywiac, jeździć dobrymi samochodami,
        wcale nie jestem zgorszona, że bp-gen Sławoj dostał az tyle odprawy, kazdy
        biskup przed emeryturą powinien przejśc na etat do armii, zeby sie na stare
        lata podreperować.

5. Zacznę znowu (o ile to aktualne) co piątek rano sluchac arb Zycińskiego,
        ktory to w radiowej jedynce mial bardzo ciekawe pogadanki i nieprawda, że mnie
        doprowadzały do irytacji całkowitej.

6. Kocham i arabow w Arabii i żydów w Izraelu.
        :)
      • kropekuk Chodzilo o jawne oszczerstwa:"bandyci","zlodzieje" 03.07.05, 19:33
        "wspoludzial w zbrodni" etc - takie typowe rzygowiny oburzonego obywatela, acz
        analfabety prawnego. Ludziom sie ciagle zdaje, ze w internecie moga to, czego
        by nie napisali np. w liscie do redakcji. A to zupelnie nie tak ;)
    • kropekuk Alez to OCZYWISTE - w Unii Europejskiej obowiazuje 03.07.05, 19:26
      porozumienie o sciganiu przestepstw w tzw. cyberprzestrzeni, tylko dota wladze
      polskie to IGNOROWALY, wyrabiajac u polskich internautow, ze w internecie
      zniewagi i oszczerstwa sa bezkarne. Po kolejnym raporcie odpowiedniej Komisji
      RE polskie wladze, jak widac, zabraly sie w koncu za PRZESTRZEGANIE
      EUROPEJSKIEGO PRAWA. I dobrze.

PS: Drogi radco - prosze nie mylic KRYTYKI, z anonimowym wyzywaniem ludzi od
      bandytow etc.
      • zruc Re: Alez to OCZYWISTE - w Unii Europejskiej obowi 03.07.05, 19:44
        I tu Kropodup dajesz ciała,przecież ty cały czas ubliżasz Kaczyńskim.A ty to
        masz tyle czasu żeby wszedzie się wpiepszać?Widocznie na tym zachodzie cię nie
        zaakceptowali to tutaj udajesz b.mądrego.Ach te kompleksy.Wyobrażam sobie że
        massz cholerne kompleksy.I nie oczekuję ze się przyznasz.Bużka toi ja twój
        wielbiciel.
        • kropekuk Ublizam KACZYNSKIM? Udowodnij, bo cie pozwe ;) 03.07.05, 20:25

• t-800 Re: Alez to OCZYWISTE - w Unii Europejskiej obowi 03.07.05, 19:48
        To są jakieś bzdury. Nie mogę sobie nazwać jakiegoś polityka złodziejem? Do sądu
        mnie poda? A jak na wiecu wyborczym będę krzyczał "Złodziej" to mnie zaaresztują?

Ale u nas wszystko jest możliwe. Kuriozalne u nas jest to, że np. Lepper do tej
        pory został skazany jedynie właśnie za obrazę głowy państwa (za to, że nazwał
        Prezia nierobem).
        • radca opinie internautow z forum GW 03.07.05, 20:24
          " Autor: more.words
          Data: 03.07.2005 20:10

eghmm....
          bo ja wiem czy to zgodne z prawem....
          Art. 54.

1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i
          rozpowszechniania informacji.
          2.Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy
          są zakazane.[...]

więc mogą nam internautom naskoczyć !!! "
          • kropekuk Kolejny POLSKI ANALFABETA PRAWNY 03.07.05, 20:28
            1) jaka cenzura prewencyjna - skazuje sie za przestepstwa w cyberprzestrzeni
            dopiero, gdy w siec pojda ;)
            2)zniewagi i oszczerstwa sa PRZESTEPSTWAMI POSPOLITYMI, nie zas wyrazaniem
            pogladow;)
        • kropekuk Nie mozesz, jesli NIE JEST zlodziejem. 03.07.05, 20:26
          Gdy w sadzie wykazesz jego zlodziejstwo - wyjdziesz wolny jak ptak. Bo inaczej
          bedzie z toba jak z KACZYNSKIM ;)
        • kropekuk PS: Za obraze glowy panstwa skazano i Urbana - 03.07.05, 20:27
          glowy panstwa pt.Watykan ;)
        • grom3 WOLNOSC CZY NIEWOLNICTWO 03.07.05, 21:57
          Tp jak do ku.. nedzy mamy ta wolnosc slowa czy wolnosc slowa ma nas.
          • kropekuk Mowic i pisac mozesz wszystko. 03.07.05, 21:59
            Ale jak w USA za pewne wypowiedziane slowa mozesz przed sadem odpowiadziec.
            • grom3 Re: Mowic i pisac mozesz wszystko. 03.07.05, 22:06
              Zalezy co mowisz i gdzie mowisz,jak mowisz prawde to ciebie nie posadza ja mam
              swoj dobry schemat zawsze sie pytam czy prawda jest ze ten pan lub pani
              kradla,widzisz nikogo nie oskarzam a sluchacze wiedza ze oni kradli,poniewaz w
              pytaniu masz odpowiedz.Gdy chodzi o Zakon Oblacki jak pisze o ich
              zlodziejstwach siedza cichutko bo to jest prawda.
              • kropekuk Jesli prawda, to nie oszczerstwo, ale KRYTYKA 03.07.05, 22:09
                Za nia sie nie wsadza ;)
                • grom3 Re: Jesli prawda, to nie oszczerstwo, ale KRYTYKA 03.07.05, 22:14
                  Widzisz jak dotychczas ciesze sie wolnoscia,a juz pare razy chcieli mnie
                  wsadzic nie do wiezienia ale do trumny.
                  • kropekuk To Oblaci tacy brutalni? No, z ta trumna ;) 03.07.05, 22:16

• grom3 Re: To Oblaci tacy brutalni? No, z ta trumna ;) 03.07.05, 23:02
                      Moze nie az tak brutalni ale idioci naiwni,z kmiotka nie zrobisz pana.Wiekszosc
                      z nich to kmiotki z podupadlych wiosek Lubelskie Rzeszowskie Kieleckie widac to
                      po ich wyksztalceniu inteligencji nie idzie sie nauczyc inteligentnym trzeba
                      sie urodzic.
                      • oborovy [...] 04.07.05, 16:59
                        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • kropekuk Min. o ratyfikowaniu przez Polske Konwencji o 03.07.05, 21:06
      Cyberprzestepczosci:

www.coe.int/t/E/human_rights/ecri/1-ECRI/2-Country-by-country_approach/Poland/Pologne%203e%20rapport%20-%20polonais%20-%20cri04-25.pdf
      • radca anonimowosc internautow GW 03.07.05, 22:40
        Anonimowość uczestników popularnych forów internetowych (10-02-2005)

Generalny Inspektor Danych Osobowych chce, żeby dane uczestników forów
        internetowych można było przekazywać nawet prywatnym osobom. Na razie przegrał
        z Agorą, wydawcą "Gazety Wyborczej"
        Sprawa wyszła na jaw w środę w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym w Warszawie
        w związku ze skargą Agory, wydawcy "Gazety Wyborczej". Spółka zaskarżyła tam
        nakaz GIODO, by udostępnić dane osobowe czterech dyskutantów z forum portalu
        Gazeta.pl (też należy do Agory). Miał je otrzymać Waldemar K. z Akademii
        Świętokrzyskiej, o którym na regionalnym forum portalu w Kielcach internauci
        pisali m.in., że współpracował z SB i za pieniądze pisze prace naukowe.
        Sąd nie przyjął prywatnego pozwu od Waldemara K., bo nie było w nim nazwisk,
        tylko internetowe pseudonimy dyskutantów. Agora dwa lata temu odmówiła mu
        udostępnienia adresów IP komputerów, z których dokonano wpisów na forum. GIODO
        nakazał Agorze ujawnić te adresy.
        Spółka tę decyzję zaskarżyła,podkreślając, że zgodnie z ustawą o ochronie
        danych osobowych administrator portalu nie musi udostępniać danych osobom
        prywatnym. - Adresy IP nie identyfikują komputerów z których nastąpiło
        połączenie, tylko dostawcę internetu. Jeden adres IP może mieć np. instytucja,
        w której z komputera korzysta 50 osób. I jeśli internauta nie zaloguje się, to
        nie mamy o nim żadnych danych - przekonywała w środę w sądzie mec. Marzena
        Wojciechowska reprezentująca Agorę. Przypomniała też, że były już przypadki, iż
        pozwany internauta wygrywał proces o pomówienie i żądał potem od portalu
        odszkodowania.
        - Owszem, sam adres IP to nie dana osobowa. Ale w powiązaniu z adresem poczty
        już tak i pozwala zidentyfikować użytkownika. A o pomówieniu niech rozstrzygnie
        sąd - ripostował mec. Janusz Wojciechowski z GIODO.
        Sąd uchylił nakaz GIODO, bo uznał, że inspektor nie znalazł przepisu, który
        zezwalał go nałożyć na Agorę. A Waldemar K. po wielu pismach swoją sprawą w
        końcu zainteresował prokuraturę.
        [Mariusz Jałoszewski, gazeta.pl]

• kropekuk To info sprzed pol roku, tj. sprzed RATYFIKOWANIA 03.07.05, 23:16
          KONWENCJI ;)
    • borsuk14 Swiete krowy 03.07.05, 23:09
      Nikt nikogo nie pcha do funkcji publicznych. Wszyscy ktorzy je pelnia ,
      postawili sie sami do wyborow , badz wzieli udzial w konkursie na
      stanowisko.Dokonujac tego wyboru , postawili sie pod pregiezem opinii
      publicznej.A wiec krytyce .Do nich naleza policjanci i prokuratorzy. Wcale mnie
      nie dziwi , ze jedni popieraja drugich,maja wspolny interes.Jesli natomiast beda
      wylaczeni spod krytyki publicznej ,utworzymy w kraju kaste "swietych krow "
      nietykalnych.Jesli nie sa gotowi poddac sie krytyce ,powinni sie poddac do
      dymisji.Chyba , ze mowimy o innym systemie niz demokracja.W starozytnych Atenach
      znany byl sad skorupkowy w ktorym obywatele na zgromadzeniu ludowym na
      glinianych skorupkach (ostrakon)wypisywali nazwisko obywatela , ktorego uwazali
      za niebezpiecznego dla panstwa.Kto mial 6000 glosow przeciw sobie szedl na
      wygnanie.Zebranych nikt sie nie pytal o dowody.Wystarczyla opinia wiekszosci.
      • kropekuk Oszczerstwo nie jest krytyka, krytyka nie jest 03.07.05, 23:17
        oszczerstwem. Oszczerstwo podpada pod paragraf, krytyka zas nie - czy wy nie
        odrozniacie tych dwoch roznych pojec?
        • borsuk14 Re: Oszczerstwo nie jest krytyka, krytyka nie jes 03.07.05, 23:46
          Ze strony osob publicznych jest to po prostu gra slow.Krytyke przyjmuja za
          oszczerstwo , aby ukrocic i ukarac opinie publiczna.Przykladow w Polsce jest
          mnostwo nie wylaczajac wlasnie policji , prokuratury i sadow. Jesli ktos sie na
          goracym sparzyl , to na zimne dmucha.
          • oborovy Re: Oszczerstwo nie jest krytyka, krytyka nie jes 04.07.05, 16:11
            "Policjanci wkroczyli do mieszkania bydgoszczanki w piątek. Przeszukali je, po
            czym zabezpieczyli znajdujący się tam sprzęt komputerowy."

Czy ten sprzet byl NIEBEZPIECZNY ???
            • radca Re: Oszczerstwo nie jest krytyka, krytyka nie jes 04.07.05, 20:57
              oborovy napisała:

> "Policjanci wkroczyli do mieszkania bydgoszczanki w piątek. Przeszukali je,
              po
              > czym zabezpieczyli znajdujący się tam sprzęt komputerowy."
              >
              > Czy ten sprzet byl NIEBEZPIECZNY ???

- potraktowali jak wielkiego przestepce

radca
              • kropekuk ZAWSZE zabezpiecza sie sprzet - to dowod rzeczowy 04.07.05, 21:44

• sam_sob Re: Swiete krowy 04.07.05, 16:54
        Dopóki będą immunitety, dopóty święte krowy chadzać będą wszędzie, nie
        wyłączając internetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka