Dodaj do ulubionych

Gierek to był wielki człowiek!

IP: 217.153.51.* 04.09.02, 09:58
Gierkowi należy się pomnik, bo był to wielki człowiek. Za jego czasów można
było się czuć przynajmniej bezpiecznie na ulicy, praca była dla wszystkich.
Żyło się godnie. A że na kredyt? Teraz też przecież żyjemy na kredyt. Dług
publiczny rośnie. Państwo coraz bardziej się zadłuża i końca nie widać.
Następuje coraz większe upodlenie ludzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wars Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: 157.25.128.* 04.09.02, 10:01
      No, rzeczywiście - kawał chłopa z niego było!
      Wars
    • Gość: kiks Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 10:04
      Napisz ile masz lat. Bo ja mam wystarczajaco dużo, żeby napisać co to znaczy
      upodlenie ludzi.
      • viki6 Re: Gierek to był wielki człowiek! 04.09.02, 10:11
        Gość portalu: kiks napisał(a):

> Napisz ile masz lat. Bo ja mam wystarczajaco dużo, żeby napisać co to znaczy
        > upodlenie ludzi.

Beznadzieja ,brak pracy,praca bez zaplaty,szukanie chleba po smietnikach
        eksmisje na bruk,no i glodowa smierc...to jest upodlenie ludzi.
        • Gość: kiks Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 10:17
          viki6 napisała:

> Gość portalu: kiks napisał(a):
          >
          > > Napisz ile masz lat. Bo ja mam wystarczajaco dużo, żeby napisać co to znac
          > zy
          > > upodlenie ludzi.
          >
          >
          > Beznadzieja ,brak pracy,praca bez zaplaty,szukanie chleba po smietnikach
          > eksmisje na bruk,no i glodowa smierc...to jest upodlenie ludzi.
          Tak, masz rację, że to obraz dnia dzisiejszego, ale do tego dodaj brak wolności
          słowa, brak praw obywatelskich, zdemoralizowanie społeczństwa poprzez tworzenie
          fikcji pracy, nauczenie ludzi, że co wspólne to niczyje, pozbawienie prawa
          własności itd. To jest pełny obraz tamtych czasów.
          • Gość: Kwasek Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.se.com.pl / 10.0.100.* 04.09.02, 10:32

> > > Napisz ile masz lat. Bo ja mam wystarczajaco dużo, żeby napisać co to
            > znac
            > > zy
            > > > upodlenie ludzi.
            > >
            > >
            > > Beznadzieja ,brak pracy,praca bez zaplaty,szukanie chleba po smietnikach
            > > eksmisje na bruk,no i glodowa smierc...to jest upodlenie ludzi.
            > Tak, masz rację, że to obraz dnia dzisiejszego, ale do tego dodaj brak
            wolności
            >
            > słowa, brak praw obywatelskich, zdemoralizowanie społeczństwa poprzez
            tworzenie
            >
            > fikcji pracy, nauczenie ludzi, że co wspólne to niczyje, pozbawienie prawa
            > własności itd. To jest pełny obraz tamtych czasów.
            Widocznie dla komuchów o żebranie o wszystko u czerwonych kacyków było
            nieupodlające. Pensje były tak niskie, że owszystko trzeba było żebrać lub
            zapisać sie do PZPR. Człowiek ma satysfakcje gdy sam cośwypracuje a nie gdy
            dają mu z łaski czerwonych. Trzeeba było gadać bzdury o umiłowaniu klasy
            robotniczej i Związku Sowieckiego bo inaczej nici z mieszkania samochodu itp.
            • Gość: Wprost Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.proxy.aol.com 04.09.02, 23:25
              Nie nalezy zapominac tez o gdanskim grudniu, sklepach za zoltymi firankami,
              cichych i nierealnych marzeniach o paszporcie, kolejkach po wszystko,
              przymusowych wykladach o leninach,przymusowych pochodach pierwszomajowych,
              przymusowych wiecach antyamerykanskich, bijacej milicji, wszechwladnego SB,
              malowania trawnikow przed wizyta tego "Wielkiego Czlowieka", przymusowych
              czynow spolecznych, pogardliwego stosunku do wyksztalconych (pasozyty
              spoleczne).....Uzbieraloby sie tego jeszcze sporo. Wystarczy popytyac sasiadow
              lub znajomych albo zajrzec do takiej chociazby Trybuny Ludu z tamtych czasow
              (pewnie jest gdzies w archiwach to pamietne czerwone pismidlo).
          • Gość: Mati Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: 217.153.51.* 04.09.02, 10:38
            Zapytaj się koczujących w dawnych PGRach albo zwalnianych z zakładów, co myślą
            o prawie własności, pozbawieniu swobód obywatelskich, wspólnej własności. Mają
            to gdzieś! Są wolni jasne! Ale głodni, bez perspektyw, żyją w skrajnej nędzy.
            Takich ludzi jest kilka milionów. Tych bogatych, bez zmartwień kilkaset tysięcy
            (zresztą większośc z nich to złodzieje, bo tak dorobili się majątków). A co w
            temacie przestrzegania prawa? Czy teraz będąc wolnym jesteś zadowolony, że
            bandziory robią co chcą. Strzelają na ulicach, zabijają i gwałcą w biały dzień?
            Tych co kradną jest bez liku i wielu przypadkach mogą spać spokojnie
            (Elektromis). Czy tak samo było za Gierka???
            • Gość: kiks Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 14:34
              Gość portalu: Mati napisał(a):

> Zapytaj się koczujących w dawnych PGRach albo zwalnianych z zakładów, co
              myślą
              > o prawie własności, pozbawieniu swobód obywatelskich, wspólnej własności.
              Mają
              > to gdzieś! Są wolni jasne! Ale głodni, bez perspektyw, żyją w skrajnej nędzy.
              > Takich ludzi jest kilka milionów. Tych bogatych, bez zmartwień kilkaset
              tysięcy
              >
              > (zresztą większośc z nich to złodzieje, bo tak dorobili się majątków). A co w
              > temacie przestrzegania prawa? Czy teraz będąc wolnym jesteś zadowolony, że
              > bandziory robią co chcą. Strzelają na ulicach, zabijają i gwałcą w biały
              dzień?
              >
              > Tych co kradną jest bez liku i wielu przypadkach mogą spać spokojnie
              > (Elektromis). Czy tak samo było za Gierka???

Za Gierka był bandytyzm, były afery gospodarcze i była skrajna bieda, tyle, że
              informacje te były obłożone embargiem, zero przeciekó do społeczeństwa.
              Informowało się tylko o wrogach socjalistycznego państwa.
              A co do d. pgr-ów, jest to niewątpliwa tragedia i dramat tych ludzi, ale czy to
              nie jest pokłosie po gierkowskie kiedy do granic rozsądku rodmuchano państwowe
              gospodarstwa, gdyby nie utworzono pgr-ów nie byłoby dziś problemó z ich
              pracownikami. Tak na marginesie, czy wiesz jak tworzono zadowolenie społeczne
              pgr? Były one z założenia deficytowe, a premia i do bardzo godna była zawsze,
              skąd? Z mojej kieszeni, a dziś i z Twojej bo płacisz z luksus życia klasy
              robotniczo-chłopskiej.
          • viki6 Re: Gierek to był wielki człowiek! 04.09.02, 10:47
            Gość portalu: kiks napisał(a):

> viki6 napisała:
            >
            > > Gość portalu: kiks napisał(a):
            > >
            > > > Napisz ile masz lat. Bo ja mam wystarczajaco dużo, żeby napisać co to
            > znac
            > > zy
            > > > upodlenie ludzi.
            > >
            > >
            > > Beznadzieja ,brak pracy,praca bez zaplaty,szukanie chleba po smietnikach
            > > eksmisje na bruk,no i glodowa smierc...to jest upodlenie ludzi.
            > Tak, masz rację, że to obraz dnia dzisiejszego, ale do tego dodaj brak
            wolności
            >
            > słowa, brak praw obywatelskich, zdemoralizowanie społeczństwa poprzez
            tworzenie
            >
            A dla kogo jest ta wolnosc slowa?Dla tych co robia wode z mozgu ludziom?
            Michnik ,Rydzyk,Urban kazdy z nich ma wolnosc slowa.,No i Ty i ja bo mamy
            internet ale kto sie liczy z naszym zdaniem?Tyle samo co bys sobie w toalecie
            napisal.

> fikcji pracy, nauczenie ludzi, że co wspólne to niczyje, pozbawienie prawa
            > własności itd. To jest pełny obraz tamtych czasów.

a czy uwazasz,ze brak pracy to nie demoralizuje spoleczenstwa?Ciagle afery
            korupcja bandytyzm to nie jest demoralizacja?Pytam jaka wolnoscia cieszy sie
            czlowiek pozbawiony srodkow do zycia?To jest dopiero fikcja.
        • Gość: Slon Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.trade / 10.0.0.* 04.09.02, 10:31
          Znów półprawdy, niedopowiedzenia i nie na temat.
          Długi za które Gierek budował i fundował bezpieczeństwo spłacamy do dzisiaj.
          Komuniści pod koniec lat siedemdziesiątych pilnie i długo szukali kogoś komu
          oddać władzę w upadającym państwie, Państwie doprowadzonym do ruiny!!!
          Ja pamiętam jak stałem całą noc pod sklepem mięsnym, żeby kupić szynkę na
          święta, pamiętam jak nie było papierosów (robiliście skręty?)i papieru
          toaletowego (ale była Trybuna).
          Moja mama załapała się na spółdzielcze mieszkanie, ja już nie, mimo
          kilkunastoletniego oczekiwania z pełnym wkładem (macie książeczki mieszkaniowe
          z pełnym wkładem od 1977-78 roku?). Tak można się przerzucać argumentami.
          Jeżeli ktoś chce mi pożyczyć jakieś drobne 100-200 tyś. zł na mieszkanie to
          chętnie przyjmę. Ale nie oddam.
          Dyskutujcie raczej nie o historii, nie zakłamujcie jej, aby się pocieszyć!
          Żądajcie odpowiedzi od polityków dlaczego kradną, dlaczego są bezradni,
          dlaczego sędziowie są skorumpowani, bo Państwo znów się rozpada!!!
          Nie zarabiam dużo, jestem przeciętnym Polakiem, ale nie mogę znaleźć nikogo do
          umycia okien za niewielkie pieniądze, nikomu się nie opłaca.

Pzdr, Slon
          • Gość: wikul Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.acn.waw.pl 10.09.02, 23:50
            Gość portalu: Slon napisał(a):

> Znów półprawdy, niedopowiedzenia i nie na temat.
            > Długi za które Gierek budował i fundował bezpieczeństwo spłacamy do dzisiaj.
            > Komuniści pod koniec lat siedemdziesiątych pilnie i długo szukali kogoś komu
            > oddać władzę w upadającym państwie, Państwie doprowadzonym do ruiny!!!
            > Ja pamiętam jak stałem całą noc pod sklepem mięsnym, żeby kupić szynkę na
            > święta, pamiętam jak nie było papierosów (robiliście skręty?)i papieru
            > toaletowego (ale była Trybuna).
            > Moja mama załapała się na spółdzielcze mieszkanie, ja już nie, mimo
            > kilkunastoletniego oczekiwania z pełnym wkładem (macie książeczki
            mieszkaniowe
            > z pełnym wkładem od 1977-78 roku?). Tak można się przerzucać argumentami.
            > Jeżeli ktoś chce mi pożyczyć jakieś drobne 100-200 tyś. zł na mieszkanie to
            > chętnie przyjmę. Ale nie oddam.
            > Dyskutujcie raczej nie o historii, nie zakłamujcie jej, aby się pocieszyć!
            > Żądajcie odpowiedzi od polityków dlaczego kradną, dlaczego są bezradni,
            > dlaczego sędziowie są skorumpowani, bo Państwo znów się rozpada!!!
            > Nie zarabiam dużo, jestem przeciętnym Polakiem, ale nie mogę znaleźć nikogo
            do
            > umycia okien za niewielkie pieniądze, nikomu się nie opłaca.
            >
            > Pzdr, Slon

Nareszcie parę słów prawdy . Mnie już ręce opadają gdy czytam mitomanów
            chwalących Gierka .
    • Gość: GP Re: Gierek to był wielki człowiek? IP: *.ipt.aol.com 04.09.02, 10:36
      Jezeli w Polsce:
      1. Byli agenci komuszego wywiadu piastuja wysokie stanowiska rzadowe (np. Pan
      Wiatr)
      2. Byli sekretarze PZPR piastuja jeszcze wyzsze stanowiska (np. Pan Miller)
      3. 40% Polakow wspomina gierkowa dekade pozytywnie
      4. We Wloclawku chca Panu Gierkowi stawiac pomnik
      itd. itp
      to nasuwa sie dosc trudny do przyznania wniosek: pogarszanie sytuacji w Polsce
      jest nie tylko efektem obiektywnych czynnikow, ale takze rezultatem poczatku
      dominacji idiotow. Co z tego, ze Polska jest demokratyczna jak glosuja durnie?
      Popatrzcie na Wloclawek tam bieda, az wyje - i co chca budowac Panu Gierkowi
      pomnik. To jak ma tam byc dobrze - sa przeciez kowalami wlasnego losu!!!
      • Gość: Mati Czysta prawica? IP: 217.153.51.* 04.09.02, 10:43
        A czy prawa strona jest bez grzechu? Olechowski szpieg, Kolasiński złodziej,
        Szeremietiew łapówkarz, Ale oni są w porządku, bo przecież walczą o niepodległą
        Polskę.
        • Gość: GP Re: Czysta prawica? IP: *.ipt.aol.com 04.09.02, 10:48
          Takie same ch... i co z tego? Lajdactwo jednych nie usprawiedliwia drugich.
          Troche oleju do glowy przyjacielu!!!
    • Gość: waw Re: O co tu się kłócić! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 14:35
      • Gość: waw Re: O co tu się kłócić! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 14:39
        Pieprznijmy całą tą naszą niepodległość, olejmy państwowość i honor i poprośmy
        jak Łukaszenka Putina o przyjęcie nas na łono wielkiej Rosji. Będzie jak za
        Gierka, amoże i lepiej. Na cholerę się męczyć i gonić tą zawszoną i skundloną,
        pozbawioną wartości katolickich UE. Chcemy Gierka, Bieruta, Gomułki. I jeszcze
        Rokossowskiego.
        • Gość: Leonid Jaruzelski to człowiek niewielki IP: 195.205.230.* 04.09.02, 15:03
          Może ktos mi powie dlaczego Jaruzelski z Urbanem potraktowali tego wielkiego
          człowieka tak jak tysiące "elementów antysocjalistycznych" i na rok pozbawili
          wolności umieszczając go w "internacie"?
          • Gość: Mati Re: Jaruzelski to człowiek niewielki IP: 217.153.51.* 04.09.02, 15:11
            Tak są to mali ludzie .Gierek przynajmniej myślał o ludziach. Jaruzelski to
            bandyta, a Urban kłamliwa świnia.
        • Gość: Mati Re: O co tu się kłócić! IP: 217.153.51.* 04.09.02, 15:04
          Nie lepiej pozostać niepodległym państwem. To nic, że 13 mln Polaków żyje w
          biedzie, a 2 mln przymierają głodem. Nadal będziemy trwać podśpiewując "....a
          mury runą.....". Banda tzw. przywódców niepodległościowych będzie nadal zbijać
          kasę. Tak na marginesie: znacie jakiegoś biednego działacza KORu czy prominenta
          Solidarności? Koryto to samo, tylko ryje się zmieniły. Czy za Gierka też było
          tyle morderstw,gwałtów i rozbojów jak teraz??? Czy też według Ciebie też o tym
          nie wiedzieliśmy i byliśmy okłamywani, a w Warszawie szalały gangi? Nie, bo
          można było spokojnie chodzić po ulicach, wysyłać dziecko do szkoły, bez obawy,
          że będzie mógł kupić narkotyki od pani nauczycielki czy też na byle bazarze
          kupić sobie pistolet? Czy też tutaj wywalczyliśmy lepsze jutro??? Czy to nie
          wygórowana cena???
          • Gość: waw Re: O co tu się kłócić! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 18:38
            Wróćmy do milicji, sb i dyktatury, która poradzi sobie ze wszystkimi
            patologiami, tak jak radziła sobie za Gierka i innych komunistów.
            Tak cena jest wysoka z wolność, ale co w zamian?
            Ja nie byłem działaczem żadnego ugrupowania, a to co posiadam zawdzięczam,
            wykształceniu, odwadze założenia firmy w 89 roku, 14-16h dniu pracy. Czy
            chciałbym żyć z Gierka? Nie, aczkolwiek zaczyna się zacierać różnica w ocenach
            moralnych. Mój ojciec był "złodziejem" za Gierka bo radził sobie, dziś ja jestm
            potępiony, że nie głoduję i radzę sobie. Płacąc ogromne podatki na tych, który
            nie wyszło.
    • Gość: mondry Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 04.09.02, 15:10
      ales jest pierdolniety
    • Gość: Wiecznie Zywy L. Yogi to był wielki Niedzwiedz. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 15:30

> Gierkowi należy się pomnik, bo był to wielki człowiek. Za jego czasów można
      > było się czuć przynajmniej bezpiecznie na ulicy, praca była dla wszystkich.
      > Żyło się godnie. A że na kredyt? Teraz też przecież żyjemy na kredyt. Dług
      > publiczny rośnie. Państwo coraz bardziej się zadłuża i końca nie widać.
      > Następuje coraz większe upodlenie ludzi.

niestety amerykanie go przewerbowali zrobili mu pranie mózgu i skompromitowali
      go w głupim serialu. od tego czsu nastepuje coraz wieksze upodlenie niedzwiedzi.
      mamy nadzieje, że ponownie bedą wysłki na białe niedzwiedzie.

Kołymskie Misie
    • Gość: Sala Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.09.02, 17:17
      Powalilo cie z tym Gierkiem.
      Co kredyciki tez lubisz brac?
      • viki6 Re: Gierek to był wielki człowiek! 04.09.02, 17:22
        Gość portalu: Sala napisał(a):

> Powalilo cie z tym Gierkiem.
        > Co kredyciki tez lubisz brac?

Tyle,ze za kredyty Gierek cos zbudowal.a te mendy kredyty biora dalej tylko,ze
        dla siebie.Na zakup waszych zasranych rakiet i samolotow od USA.
        Ciekawe kto to bedzie splacal.
        • Gość: Leonid Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: 195.205.230.* 04.09.02, 22:48
          Zbyt wielki to on nie był, mieścił się nawet do Fiata 126p. Dzisiejsi przywódcy
          to są dopiero wielcy, w Lanciach już się nie mieszczą, kupili se BMW.
          • Gość: Imagine summa summarum IP: *.unl.edu 04.09.02, 23:04
            Gość portalu: Leonid napisał(a):

> Zbyt wielki to on nie był, mieścił się nawet do Fiata 126p. Dzisiejsi
            przywódcy
            >
            > to są dopiero wielcy, w Lanciach już się nie mieszczą, kupili se BMW.

Jak tak czytam te wypowiedzi to dochodze do jednego wniosku. MY POLACY MAMY
            PRZEJEBANE W OBOJETNIE JAKIM SYSTEMIE.
            Wodz Imagine, Poludniowa Nebraska.
        • Gość: Wprost Gierek budowal statki dla Sowietow IP: *.proxy.aol.com 04.09.02, 23:31
          Te samoloty i rakiety beda przynajmniej dla nas. czyzbys nie wiedzial
          czlowieku, ze Gierek budowal statki dla Sowietow za pozyczone z Zachodu
          pieniadze. Sowieci duzo tego potrzebowali dlatego stocznie szly pelna para, a
          Gierek musial duzo pozyczac. Wiele drog w tamtych czasach powstawalo tez w
          obowiazkowym czynie spolecznym. Czyzbys o tym nie chcial wiedziec?
        • Gość: wikul Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.acn.waw.pl 10.09.02, 23:56
          viki6 napisała:

> Gość portalu: Sala napisał(a):
          >
          > > Powalilo cie z tym Gierkiem.
          > > Co kredyciki tez lubisz brac?
          >
          >
          > Tyle,ze za kredyty Gierek cos zbudowal.a te mendy kredyty biora dalej
          tylko,ze
          > dla siebie.Na zakup waszych zasranych rakiet i samolotow od USA.
          > Ciekawe kto to bedzie splacal.

Kredyty biorą na spłacanie Gierka . Czy to tak trudno zrozumieć ?
    • jastrzebiec Re: Gierek to był wielki człowiek! 04.09.02, 23:27
      Matiemu nalezy natomiast wystawic pytanie na czym polega wielkosc Edzia Gierka.
      Byl wysoki, ale co dalej?

Mowi, ze mozna bylo sie czuc bezpiecznie na ulicy. Nie wiem. Pamietam, ze nie
      zawsze sie czulem taki calkiem bezpieczny a jesli to raczej dzieki wlasnemu
      wzrostowi i postawie tudziez wspoltowarzystwie znajomych. Widok zas
      funkcjonariuszy MO nie wplywal dodatnio na moje wlasne poczucie bezpieczenstwa.

Praca rzeczywiscie byla dla wszystkich. Raczej, nalezaloby powiedziec - POSADA.
      Bo z ta praca i jej uzytecznoscia to roznie bywalo. W znacznej mierze skutki
      owego pelnego zatrudnienia ponosza Polacy wlasnie dzis.

Co do "godnego" zycia, to nalezaloby wpierw ustalic co przez to rozumiemy. Ja
      tam pamietam z jaka "godnoscia" wystawalem godzinami w kolejkach za ochlapem
      miesa, za cukrem, maka albo papierem do podcierania dupy. "Godnie" rowniez
      odczekalem swoje piec lat na klucze do wlasnego mieszkania, co zreszta bylo
      niegodnie krotkim przezyciem, zwazywszy srednia krajowa "godnosci kolejki
      mieszkaniowej" okolo dziesieciu lat. To jest moj miernik godnosci zycia w
      sferze dobr materialnych. W sferze dobr niematerialnych z godnoscia warta
      wiekszej sprawy wywalalem Trybune Ludu albo Robotnicza do kosza lub do sracza
      (w zaleznosci od sytuacji na odcinku papieru toaletowego) po przeczytaniu
      sekcji Sport. "Niegodnie" natomiast nastawialem ucha przy radioodbiorniku
      probujac wysluchac audycji radia Wolna Europa lub BBC, zagluszanych albo nie w
      zaleznosci od aktualnego stopnia "godnosci" przestrzegania porozumien
      helsinskich tudziez aktualnej w danym dniu dlugosci fali.

To tyle na temat ery Gierka. Osobiscie, pomnika zadnego bym mu nie wystawial,
      ale niech mu ziemia lekka bedzie. Nie on glownym winowajca temu co sie dzialo w
      tamtych latach, zas w porownaniu do Gomulki, nie mowiac juz o Bierucie, byl to
      znaczny postep.

A dzisiaj? Hm, co dzisiaj sie dzieje jest w duzej mierze konsekwencja
      przeszlosci. Dzisiejsi zlodzieje wychowywali sie na nich w czasach Polski
      ludowej. Dzisiejsi wyborcy glosuja zas, tez w duzej mierze, na ludzi
      wywodzacych sie z tamtego okresu, niewykluczone ze troche na zasadzie sposobu
      myslenia autora tego watku: za Gierka bylo "fajnie" - zawolac tamtych ludzi do
      rzadu. Aha!

• Gość: Mati Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: 217.153.51.* 05.09.02, 10:50
        Zgadzam się, że było dużo niesprawiedliwości za czasów gierkowskich oraz, że
        żyliśmy na kredyt. Wszystkich chciałbym więc zapytać czy teraz nie żyjemy na
        kredyt? Czy nasze rosnące zadłużenie to wynik tylko Gierka??? Tak naprawdę to
        spłacamy 2 mld dolarów kredytu z zachodu. Deficyt budżetowy to ca. 40 mld
        złotych, czyli około 10 mld dolarów. O tyle więcej wydajemy jako Państwo, niż
        wpływa do kasy. Co w zamian? Bankrutujące szpitale, upadająca kultura i sztuka,
        niedoinwestowane szkoły. Czy to też przez Gierka??? Za to ciągle rozrasta się
        administracja, nieważne kto u koryta Rydzyk czy Urban. Co możemy zaproponować
        panu Frankowi, który ma wykształcenie zawodowe, 5 osobową rodzinę na utrzymaniu
        i jest dobrym slusarzem? Wolność słowa i zgromadzeń. Wolną prasę i możliwość
        zapisania się do różnych partii. Oraz obecną beznadzieję, brak perspektyw,
        biedę i bandytyzm na ulicach. Pewnie to wszystko przez Gierka???
        • Gość: Wprost Pan Franek slusarz IP: *.ipt.aol.com 05.09.02, 11:12
          Pan Franek narobil zbyt wiele dzieci jak na swoje mozliwosci. Gdzie pan Franek
          mial rozum i na kogo liczyl ? Pana Franka zona pewnie nie pracuje, bo przy
          takiej gromadzie na parace nie starcza pewnia ani sil ani czasu. W sumie
          Frankowie licza na utrzymywanie przez spoleczenstwo calej gromady.
          Pan Franek ma jak inni mozliwosc zaangazowania sie do jakiejs organizacji
          politycznej lub utworzyc wlasna, ktora potrafi znalezc cudowny sposob na
          blyskawiczne stworzenie dobrobytu dla wszystkich frankowskich rodzin polskich i
          zapewnienie wyksztalcenia wszystkim dzieciom z licznych, wielodzietnych rodzin.
          Pan Franek wymaga tego od innych, ale co robi sam oprocz dzieci?
          • Gość: Mati Re: Pan Franek slusarz IP: 217.153.51.* 05.09.02, 11:45
            Czy wszyscy w społeczeństwie muszą być magistrami? Nie! Pan Franek niestety
            znalazł się w trybach historii i zamieszkał w niewłaściwym miejscu (prowincja,
            gdzie wszsytkie większe zakłady pracy już dawno zbankrtuwowały, do czego sam
            pan Franek wcale się nie przyczynił, bo pracował ciężko i sumiennie. Jego winą
            jest, że rodzinę należy planować w oparciu o kasę. Rodzina z dziećmi tylko dla
            bogatych!!! Żona Pana Franka ma szczęście i pracuje. Jest pielegniarką i
            zarabia 900 brutto, pomimo tego, że czasami ma tego dość i rzucić to wszystko w
            cholerę, słysząc, jak kierowca pana prezesa z KGHM, zarabiał w ciągu miesiąca
            tyle ile ona w ciągu ponad 3,5 roku i wcale nie wynika to z faktu, że kierowca
            ten posiada tytuł doktora. Ona ma pecha,bo nikogo za wyjątkiem sąsiadek ze wsi
            nie zna. Pan Franek nie rozumie wielkiej polityki, nigdy też nie będzie
            biznesmenem, bo się na tym nie zna. Nie ma wielkich wymagań co do życia.
            Chciałby uczciwie pracować i godnie żyć, tak aby nie martwić się o byt rodziny.
            Z rozrzewnieniem wspomina czasy Edzia, bo tam nie przymierał głodem. Prowadził
            spokojne i ustabilizowane życie. Czy teraz pan Franek ma prawo do życia??? Nie,
            bo ma piątkę dzieci, a powinien nie mieć w ogóle. Nie bo powinien zostać
            rzutkim biznesmenem, a nie ślusarzem. Ilu w Polsce mamy takich Franków????
        • jastrzebiec Re: Gierek to był wielki człowiek! 10.09.02, 18:51
          Obecna sytuacja gospodarcza Polski to rezultat zarowno dziedzictwa socjalizmu w
          Polsce jak iI decyzji ekonomicznych i politycznych podejmowanych przez wladze w
          ciagu minionych 12 lat.

Roli samego Edwarda Gierka nie nalezy ani pomniejszac, bo to wlasnie polityka
          gospodarcza ekipy tow. Gierka doprowadzila Polske do definitywnego upadku
          ekonomicznego, ani tez demonizowac bo ta polityka i tak nie mogla, w ramach
          wyznaczonych przez doktryne ekonomiczna systemu, byc zasadniczo odmienna.

Ja jestem zdecydowanie przeciwny naiwnym i ckliwo-sentymentalnym wspominkom o
          tym jak to bylo sielankowo i "godnie" w Polsce za czasow Gierka. Bo zadnej
          sielanki wtedy w Polsce nie bylo. Praca dla wszystkich, brak bezrobocia byl
          iluzja, bo wielu ludzi wykonywalo prace zupelnie bezuzyteczna, braki w
          zaopatrzeniu w podstawowe dobra materialne byly chroniczne, a wolnosc slowa
          byla pustym sloganem. Od 1990 roku mamy rzeczywista niepodleglosc i wolnosc a
          to co sie bedzie dalej dzialo w Polsce zalezy juz wylacznie od samych Polakow.
          Wszystkich Polakow, tych w rzadzie i tych "na ulicy".

> Zgadzam się, że było dużo niesprawiedliwości za czasów gierkowskich oraz, że
          > żyliśmy na kredyt. Wszystkich chciałbym więc zapytać czy teraz nie żyjemy na
          > kredyt? Czy nasze rosnące zadłużenie to wynik tylko Gierka??? Tak naprawdę
          to
          > spłacamy 2 mld dolarów kredytu z zachodu. Deficyt budżetowy to ca. 40 mld
          > złotych, czyli około 10 mld dolarów. O tyle więcej wydajemy jako Państwo, niż
          > wpływa do kasy. Co w zamian? Bankrutujące szpitale, upadająca kultura i
          sztuka,
          >
          > niedoinwestowane szkoły. Czy to też przez Gierka??? Za to ciągle rozrasta się
          > administracja, nieważne kto u koryta Rydzyk czy Urban. Co możemy zaproponować
          > panu Frankowi, który ma wykształcenie zawodowe, 5 osobową rodzinę na
          utrzymaniu
          >
          > i jest dobrym slusarzem? Wolność słowa i zgromadzeń. Wolną prasę i możliwość
          > zapisania się do różnych partii. Oraz obecną beznadzieję, brak perspektyw,
          > biedę i bandytyzm na ulicach. Pewnie to wszystko przez Gierka???
    • Gość: wikul Gierek to był wysoki człowiek,szkoda że taki głupi IP: *.acn.waw.pl 10.09.02, 23:43

Poczytaj ulubiony organ Gierka to wpadniesz w jeszcze większą egzaltację :
      www.dupa.com
    • Gość: rypski Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: *.nyc.rr.com 11.09.02, 05:20
      Takiego samego zdania bylo wielu niemcow w 1965 roku i bardzo wielu sowietow 1
      1973 roku. Tez uwazali, ze Hitler i Stalin byli wielkimi ludzmi, bo jak piszesz
      byl spokoj na ulicach i wszyscy mieli prace. Ide plakac.
    • Gość: SZLACHCIC Re: Gierek to był wielki człowiek! IP: 62.199.0.* 11.09.02, 13:36

BYLO BARDZO DOBRZE - BYLY SCIEZKI ZDROWIA ZA DARMO - A TERAZ CHCESZ POTRENOWAC
      TO PLAC- BYLO NA KARTKI A TERAZ KURWA LEZY TEGO I SIE MARNUJE - BYLY POCIAGI
      PRZYJAZNI A TERA KURDE JEDZ ZA SWOJE - DOKAD TO TAK BEDZIE - CHOPY KOSY NA
      SZTORC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka