Dodaj do ulubionych

Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9

17.09.05, 23:33
Mam 24 lata, jestem Łodzianinem. Ukończyłem stosunki międzynarodowe na
Uniwersytecie Łódzkim. Moja aktywność polityczna trwa około 2 lat, a jej
najmocniejszy akcent to udział w wyborach do parlamentu europejskiego. Udało
mi się wówczas przekonać do siebie prawie 3500 ludzi. To ogromny kredyt
zaufania. Właśnie wtedy uwierzyłem, że dla młodych ludzi jest miejsce na
polskiej scenie politycznej.
Warto oddać na mnie swój głos, bo wierzę, że polityka może wyglądać inaczej,
że polityka może być konstruktywna. Ponadto mam mnóstwo pomysłów, energii i
chęci do pracy.
Pozdrawiam,
Michał Ryszkiewicz
Obserwuj wątek
    • dwiejedynki a jakie masz konkretne dokonania kandydacie ? 18.09.05, 14:26
      młody wiek i pomysły do atut debiutanta na rynku pracy a nie człowieka idacego
      po władzę...skąd pomysł, żeby kandydowac na tak eksponowane stanowisko ?
      prosze o zwięzła liste faktów świadczących o realnych
      dokonaniach ...dojrzałosci do piastowania tej odpowiedzilanej funkcji...wiek
      nie musi być przeszkoda, ale nie widze powodu aby miał być atutem...
      • ryhooo Re: a jakie masz konkretne dokonania kandydacie ? 20.09.05, 20:49
        Moim zdaniem wiek może być atutem i w tym przypadku.
        Z kilku powodów:
        1. Nie mam teczki. Historia, przemiany, obecność po 1 bądź drugiej stronie,
        lojalność wobec istniejących układów - to wszystko mnie nie dotyczy.
        2. Mentalność. Wielu z moich starszych kolegów prezentuje podejście - tego się
        nie da..., nie ma woli politycznej... itd. Brak im pomysłów, energii,
        kreatywności, a co za tym idzie efekty ich pracy często są mało zadawalające. A
        polityka to przecież sztuka tworzenia, rozwiązywania problemów. Ja chcę być
        przede wszystkim skuteczny.

Pytasz o moje doświadczenie. Fakt, jest niewielkie, bo żyję na tym świecie
        dopiero 24 lata. Udało mi się już jednak sporo fajnych rzeczy zrobić. Przez
        całe studia działałem bardzo aktywnie w samorządzie i organizacjach
        studenckich. Stworzyłem jedno z największych wydarzeń studenckich w Polsce -
        Europejski Tydzień Studenta w Łodzi, a także fundację która je organizuje.
        Możesz zatem postawić na człowieka z pomysłami, energią i chęcią do pracy, albo
        wybrać tych bardziej doświadczonych (z których pracy prawdopodobnie jesteś nie
        do końca zadowolony).
        Pozdrawiam,
        Michał
        • elfhelm no to czas na samorząd 21.09.05, 00:00
          osiedlowy, potem miejski. I jakieś doświadczenie zawodowe.
          Sam mam 25 lat, lecz kandydaci przed 30stką budzą moje spore wątpliwości.
          • ryhooo Re: no to czas na samorząd 21.09.05, 22:13
            Znam kilka młodych osób, które walczą obecnie o mandaty w całym kraju. Jestem
            przekonany, że kilku z nas się uda i wtedy będziemy mieli okazję przekonać się
            czy młodzi się sprawdzają. Wierzę, że nam się uda i przyprawimy naszych
            starszych kolegów o sporo kompleksów, jeśli chodzi o profesjonalizm,
            zaangażowanie, pracowitość.
            Pozdrawiam,
            Michał
            • dwiejedynki przecież startujecie z róznych partii, w róznych.. 22.09.05, 15:00
              okregach. Macie wobec Tych Partii zobowiazania...skąd pomysł,że młody wiek Was
              połączy ? Skąd pomysł o autonomii ?
              Skoro chce sie być autonomiczny, to sie startuje jako poseł-senator
              niezależny...Wszyskie Partie w tym kraju mają struktury hierarchiczne, każdy
              musi wejsć w nich w układ aby zaistnieć. Przestaje być jednostką a staje sie
              jedynie uwikłanym trybem ogromnej machiny. Teza że wiek jest tu argumnetem jest
              naiwna.
              Może też świadczyć o nadmiernym idealizmie, albo niestey niedojrzałosci.
              Nie przekonuje mnie równiez argument, że zorganizowanie konferencji dla 300
              studentów to wystarczające doświadczenie aby zostac posłem w 40 milionowym
              kraju. Nie chce głosowac na socjalistów, ale nie chce równiez płacić amatorom
              za ich naukę...Zapraszam do kolejnych 4 letnich zmagań z naprawa rzeczywistosci
              w mieście Łodzi na niższych szczeblach i z radoscia porozmawiam o efektach
              przed nastepnymi wyborami ...
              pozdrawiam życząc wiecej pokory i realizmu...

doceniając jednoczesnieśnie, że jestes ryhoooo jednym z nielicznych którzy
              postanowili wziac udział w rozmowie z nami tutaj. za to masz ogromny plus.

chętnie poznam Cię w realu mając nadzieje, ze los tego państwa i w nim tego
              miasta nie jest Ci obojętny i chcesz na rzecz jego poprawy aktywnie działać,
              nawet nie będąc posłem...
    • abstrakt2003 Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 18.09.05, 14:45
      ryhooo napisał:

> Mam 24 lata, jestem Łodzianinem. Ukończyłem stosunki międzynarodowe na
      > Uniwersytecie Łódzkim. Moja aktywność polityczna trwa około 2 lat, a jej
      > najmocniejszy akcent to udział w wyborach do parlamentu europejskiego. Udało
      > mi się wówczas przekonać do siebie prawie 3500 ludzi. To ogromny kredyt
      > zaufania. Właśnie wtedy uwierzyłem, że dla młodych ludzi jest miejsce na
      > polskiej scenie politycznej.
      > Warto oddać na mnie swój głos, bo wierzę, że polityka może wyglądać inaczej,
      > że polityka może być konstruktywna. Ponadto mam mnóstwo pomysłów, energii i
      > chęci do pracy.
      > Pozdrawiam,
      > Michał Ryszkiewicz
      ================================
      No to panie Michale może pan zdradzi na ten sekret i podzieli się zna nami
      swoimi pomysłami?
      • ryhooo Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 20.09.05, 20:58
        Rozumiem, że mają paść konkrety. Proszę uprzejmie - uporządkowanie służby
        zdrowia.
        Fundament, od którego należy zacząć, to wprowadzenie systemu liczenia kosztów w
        służbie zdrowia, takiego, jaki funkcjonuje we wszystkich cywilizowanych
        krajach. Pokaże on, w jaki sposób polskie szpitale zarządzają niemałą kwotą 33
        miliardów złotych i, wg szacunków ekspertów, pozwoli zaoszczędzic około 20% tej
        sumy.
        To duży informatyczny system, który dostarczy danych - na co wydawane są
        pieniądze podatników.
        Źródło finansowania projektu - w umowie offsetowej (za F-16) wynegocjowano
        250mln$ na stworzenie systemu liczenia kosztów. Obecny minister zdrowia
        zrezygnowal z tych funduszy i zadeklarował, że zbudujemy to SAMI, za WŁASNE
        pieniądze. Czyli po raz kolejny ktoś w tym kraju próbuje wyważyć otwarte drzwi.
        Pozdrawiam,
        Michał Ryszkiewicz
    • Gość: saskija Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 IP: *.toya.net.pl 19.09.05, 16:03
      Panie Michale ja niestety na Pana nie zagłosuję bo popieram MAŁGORATĘ BARTYZEL
      ale życze Panu powodzenia w tych wyborach chociaż Kataryny Pan nie przeskoczy a
      szkoda bo wart Pan jest tego mimo młodego wieku.POWODZENIA
      • ryhooo Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 20.09.05, 20:51
        Dziękuję. Mam przyjemność znać syna Pani Małgorzaty - Jacka. To jeden z
        najlepszych Młodych Demokratów.
        Pozdrawiam serdecznie,
        Michał Ryszkiewicz
    • Gość: Student PO + PIS = STUDIA PŁATNE IP: *.toya.net.pl 20.09.05, 08:25
      O ty Cwaniaczku! Ukończyłeś studia nie płacąc za to ani grosza! I tak się
      odwdzięczasz? Innym młodym ludziom chcesz płatne studia zafundować? Tylko bzdur
      nie opowiadaj o kredytach i stypendiach, i o porkętnej polityce "wyrównywania
      szans".
      • Gość: Student 1 Re: PO + PIS = STUDIA PŁATNE IP: *.retsat1.com.pl 20.09.05, 08:29
        Wlasnie. Jakie szanse na studia beda miec dzieciaki ze sredniej klasy, ktorych
        nie obejma wasze "wspaniale" stypendia?
      • ryhooo Re: PO + PIS = STUDIA PŁATNE 20.09.05, 20:34
        Zacznę od prostej odpowiedzi, tak jestem za płatnymi studiami wyższymi.

Dlaczego? Ponieważ już teraz 2/3 studentów studiuje w trybie płatnym, a ta 1/3
        studentów studiująca bezpłatnie to w znacznej mierze osoby z rodzin dobrze
        sytuowanych. Czyli płacą biedni, a nie płacą bogatsi. Coś jest nie tak. Jeśli
        wszystkie typy studiów będą odpłatne to będzie to jak najbardziej sprawiedliwe
        i postawi wszystkich na równi względem uczelni.
        Zauważmy, że opłaty obniżą się, gdyż więcej osób będzie płąciło toteż opłaty
        będa mogły być niższe a strumień pieniędzy płynący do kas uczelni nie zmniejszy
        się.
        Bardzo ważnym uzupełnieniem tego projektu jest wprowadzenie sprawnego,
        sprawiedliwego i skutecznego systemu stypendialnego dla osób najzdolniejszych i
        najuboższych.
        Powinien on dać możliwosć de facto darmowego studiowania dla tych dwóch grup
        studentów.

Problemem jest tylko pierwszy rok studiów, gdzie nie ma mowy jeszcze o
        stypendiach za wyniki w nauce. Tu rozwiązaniem mogłaby być powszechna
        bezpłatnośc pierwszego roku, lub pierwszego semestru, który stanowił by też
        pewnego rodzaju sito kompetencyjne. A jednocześnie wyniki pierwszej sesji
        miałyby wpływ na otrzymanie stypendium lub obniżenie czesnego. Tutaj możemy
        podyskutować.

Taki sytem wyrówna szanse edukacyjne wszystkim grupom młodzieży, niezaleznie
        czy z duzych miast, małych miasteczek czy wsi.

Kolejna sprawa. Szkolnistwo wyższe powinno byc zdecydowanie lepiej dotowane z
        budżetu, zapewniać przez to lepsze i potrzebniejsze wykształcenie. Powinna byc
        tez upowszechniona możłiwość wspólfinansowania uczelni wyższych przez
        przedsiębiorstwa na przykład i zdecydowanie bliższa współpraca na linii
        gospodarka-uczelnie, aby oferta edukacyjna odpowiadała na potrzeby rynku pracy.

Mam nadzieję, ze chociaż częściowo wyjaśniłem Ci mój program odnośnie edukacji.
        Pozdrawiam,
        Michał Ryszkiewicz
        • kropka Re: PO + PIS = STUDIA PŁATNE 22.09.05, 13:51
          ryhooo napisał:

> studentów studiująca bezpłatnie to w znacznej mierze osoby z rodzin dobrze
          > sytuowanych. Czyli płacą biedni, a nie płacą bogatsi. Coś jest nie tak.

no własnie, coś jest nie tak. Na studia dzienne bezpłatne dostają się ci,
          którzy najlepiej zdadzą egzamin wstępny, a potem grzecznie zdają pozostałe
          egzaminy w terminie. Czyli bezpłatnie studiują ci, którzy się dobrze uczą, a to
          zupełnie nie zalezy od zamożności. Przeciwnie, często dzieci z biednych domów
          pilnie studiują zdając sobie sprawę, że dyplom to dla nich jedyna szansa.
          Mam kontakt ze studentami. Ci niezamożni na prawde podchodzą do studiów
          poważniej i solidniej. I własnie oni dostaną w kieszeń.
          Gdzie ta sprawiedliwość?
    • very_martini Pytanie z innej beczki 20.09.05, 12:08
      Dlaczego nie założył pan konta zgodnie z wymaganiami administracji wypisanymi
      wyraźnie w opisie forum? Ryhoo brzmi może i fajnie, ale to nie jest login wg
      wzoru "imię.nazwisko", którego domaga się administracja?

16%VOL
      22%VAT
      • ryhooo Re: Pytanie z innej beczki 20.09.05, 20:30
        Nie zakładałem nowego konta, bo piszę na forum od lat, właśnie pod tym nickiem.
        Pozdrawiam,
        Michał Ryszkiewicz
        • very_martini Re: Pytanie z innej beczki 20.09.05, 23:09
          ja piszę od wielu miesięcy pod nickiem very_martini, ale gdybym trafiła na
          forum, którego reguły nie zezwalają na zakładanie wątków osobom ze
          słowem "very" w loginie, to albo zmieniłabym nazwę użytkownika, albo nie pisała
          wcale.
          Jesteś kandydatem na urzędnika, a urzędnik powinien przestrzegać wspólnych dla
          wszystkich zasad. Slowem - żenada. Wiem, czepiam się szczegółów, ale dla
          niekórych wyborców takie szczegóły są istotne - nie zagłosuję na osobę, która
          taki bzdet ma tak głęboko.

16%VOL
          22%VAT
          • ryhooo Re: Pytanie z innej beczki 21.09.05, 22:10
            Nie do końca mam to gdzieś. Przede wszystkim spełniłem wymogi administratora -
            napisałem maila z danymi kontaktowymi. Administrator uznał, że wątek jest
            założony poprawnie i nie wprowadza zamieszania i na tej podstawie przyznał mi
            niebieski kolor i status experta.
            Pozdrawiam,
            Michał
    • zdrowy_dystans a propos stosunki miedzynarodowe... 20.09.05, 20:30
      Partnerami Lodzi sa Stuttgart i Lyon.

Silne centra gospodarcze, wazne osrodki kultury.

a propos stosunki miedzynarodowe:
      Czy twoje ugrupowanie ma jasny i konkretny program rzeczywistej
      wspolpracy i wymiany w kazdej dziedzinie z tymi partnerami ?

Lodz ma biuro w Brukseli.
      Co zrobicie, by rzeczywiscie pokazac i zaciekawic Europe waszym miastem ?

• ryhooo Re: a propos stosunki miedzynarodowe... 20.09.05, 20:39
        Tutaj ogromne pole do popisu ma przede wszystkim samorząd. Parlamentarzyści
        mogą natomiast wspierać i inicjować różne projekty. Mam sporo doświadczenia w
        organizowaniu współpracy międzynarodowej.
        Od ponad dwóch lat organizujemy w Łodzi ogromną konferencję studencką. W
        październiku tego roku będziemy gościć na tydzień w Łodzi prawie 300 studentów
        z całego świata. Tworzy to podstawy do bliższych relacji w przyszłości,
        doskonale promuje miasto i (to nie żart) rozkręca turystykę. Może trudno
        niektórym w to uwierzyć ale Łódź ma swój niepowtarzalny urok, który robi duże
        wrażenie na innych. W tegoroczne wakacje wróciło do Łodzi z przyjaciółmi wielu
        uczestników zeszłorocznej edycji konferencji.
        Zapraszam na www.eswil.org
        Pozdrawiam,
        Michał Ryszkiewicz
        • zdrowy_dystans Re: a propos stosunki miedzynarodowe... 20.09.05, 20:55
          A mlodzi ludzie ze Stuttgartu i Lyonu ?

Czy macie jakies pomysly ?

Centrum kultury i spotkan w Lodzi ?

• ryhooo Re: a propos stosunki miedzynarodowe... 20.09.05, 21:02
            Ci młodzi ludzie odwiedzą nas już wkrótce - 23.10 zaczyna się kolejna edycja
            wspomnianej wyżej konferencji. Wiem, że tych imprez jest cały czas mało i
            mogłoby się ich dziać dużo więcej. To jednak pole działania samorządu i
            organizacji pozarządowych. Rola parlamentarzystów to wspieranie wszelkich
            takich inicjatyw, tworzenie atmosfery dla takich pomysłów. Łódź może się
            właśnie stać takim centrum spotkań bazując na swojej bazie akademickiej.
            Brakuje do tego dużego centrum konferencyjnego, które pomieści większe imprezy
            (np. Światowy Szczyt Młodzieży, który planuję od pewnego czasu).

Jeśli chodzi o Lyon to całkiem nieźle rozwija się także współpraca uczelni - do
            Lyony wyjeżdza sporo naszych studentów.
    • Gość: spekulant Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:55
      Szanowny Panie

proszę napisać jaki jest pana stosunek do tzw. podatku giełdowego w wysokości
      19%?? czy sądzi pan , że powinien zostać utrzymany , czy może zlikwidowany , a
      może podwyższony?? prosze też się pochwalić czy spekuluje pan na giełdzie??

pozdrawiam ciepło

Spekulant
      • Gość: elektorat Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:08
        No i oczywiscie brak odpowiedzi. Czyli nie wiadomo co odpowiedzieć, z resztą
        tak samo jak na Twoje pytanie do kandydata Dżmełyka. Albo już mu się znudziło
        odpowiadać na pytania wyborców :) Mam jednak nadzieję że nie.
        • Gość: spekulant Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:35
          jako przyszli włodarze folwarku o nazwie Polska mają w dupie wyborców , takie
          (p)osły mądre..
    • wolnosciowiec [...] 22.09.05, 12:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fioletowa_dziewczyna Re: Michał Ryszkiewicz, PO, Łódź, numer 9 22.09.05, 20:46
      dobrze, wiec moze teraz ja o cos zapytam ze spraw, ktore akurat dla mnie sa
      wazne i nie ukrywam - sa one dla mnie glownymi kategoriami, dla ktorych
      zamierzam komus podarowac swoj glos.

w jaki sposob odnosza sie panskie plany polityczne do osob o orientacji
      odmiennej od 'jedynie poprawnej' i czy jako [zakladajac wersje optymistyczna]
      przyszly posel ma pan jakas wizje rozwoju polskiej sluzby zdrowia pod wzgledem
      zapobiegania hiv i pomocy osobom juz zakazonym?
    • hyakuman Mówcie co chcecie 22.09.05, 22:48
      a ja będę głosował właśnie na Michała :) (hm, to znczy na Pana Ryszkiewicza, bo
      się osobiście nie znamy i nie chcę, żeby ktoś pomyslał, że mu tu znajomi robią
      propagandę... ;-))

A co do tych zastrzeżeń odnośnie młodego wieku niektórych kandydatów: nawet
      jeżeli nie we wszystkim są kompetetentni - no to trudno: niekompetentni młodzi
      zastąpią niekompetentnych starych! ;-))))))))))

Coś mi się jednak wydaje, że zaangażowanie i pracowitość w przypadku młodych są
      w stanie zrekompensować brak niedostatek politycznego obycia. W przypadku
      starszych kandydatów nie byłbym tego taki pewien...

Michał, powodzenia :)

PZDR Marcin (niekandydujący 30-letni ;))
      • Gość: elektorat Re: Mówcie co chcecie IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:02
        W radiu TOK FM była seria wywiadów z przedstawicielami młodzieżówek wszystkich
        parii biorących udział w wyborach. Oni niczym się nie różnili od "starych"
        polityków oprócz właśnie braku politycznego obycia. Wcale nie było słychać że
        mają jakąś nową energię, pomysły. Nie widzieli żadnych wad ani błędów u swoich
        starszych kolegów. Powtarzali jak papugi to samo co "starzy" tyle że jeszcze
        mniej przekonująco. Miałem się zapisać do jakiejś młodzieżówki ale jak mam
        słuchać na zebraniach tych samych bzdetów co w radiu to wolę przeznaczyć
        ostatni rok studiów na szukanie pracy a nie na czcze gadanie i przytakiwanie
        starszym.
        • Gość: żetak_powiem aparatczyczy.... IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 23.09.05, 20:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka