Dodaj do ulubionych

UKLAD LATERANSKI

IP: *.proxy.aol.com 12.09.02, 21:37

Układ laterański. W wyniku podpisania umowy między Watykanem a faszystowskimi
Włochami, powstało państewko kościelne. Za utracone dawniej tereny włoskie
Watykan otrzymał rekompensatę w wysokości miliarda lirów w papierach
wartościowych oraz 750 milionów lirów gotówką. Ze wzajemnych stosunków papież
był tak bardzo rad, że 13 II 1929 r. powtórzył publicznie, że Mussolini jest
mężem opatrznościowym oraz przykazał wszystkim kapłanom aby codzienne msze
kończyli modlitwą za króla i wodza (Pro Rege et Duce) Swoje poparcie wyraziła
również reszta kardynałów. 9 marca 1929 wystosowali list do papieża, w którym
przychylili się do opinii, że Duce rządzi "na polecenie Bożej Opatrzności".
Rok później kardynał Vannutelli po raz kolejny stwierdził: "Bardzo podziwiam
Mussoliniego, który zasługuje na wielki szacunek". Zaś dzieci włoskie
wypowiadały następującą modlitwę ułożoną przez Kościół: "Duce, dziękuję ci,
że mi pozwoliłeś dorastać w zdrowiu i sile. Boże drogi, chroń naszego Duce,
żeby długo rządził faszystowskimi Włochami"
Obserwuj wątek
    • sewer_ Re: UKLAD LUTERANK 12.09.02, 21:42
      • Gość: Wniosek Boze drogi,chron naszego Duce !! IP: *.proxy.aol.com 12.09.02, 21:47
        I nie tylko! ha,ha,ha !!
    • sewer_ Re: UKLAD LUTERANSKI ? 12.09.02, 21:45
      Stary, no nie rob jaj.
      Kosciol robil nie tylko takie szpagaty, aby przezyc...
      No i co ?
      Masz mu to za zle ?
      Bo ja nie.

Ale posmiac sie z nich tez lubie.
      Do granic...
      Bledow nie robi tylko ten, kto nie robi nic...
      (ale to tez jest bledem...)
    • Gość: Kagan Re: UKLAD LATERANSKI IP: *.its.monash.edu.au / *.lib.monash.edu.au 13.09.02, 07:37
      Gość portalu: Wniosek napisał(a):

>
      > Układ laterański. W wyniku podpisania umowy między Watykanem a faszystowskimi
      > Włochami, powstało państewko kościelne. Za utracone dawniej tereny włoskie
      > Watykan otrzymał rekompensatę w wysokości miliarda lirów w papierach
      > wartościowych oraz 750 milionów lirów gotówką. Ze wzajemnych stosunków papież
      > był tak bardzo rad, że 13 II 1929 r. powtórzył publicznie, że Mussolini jest
      > mężem opatrznościowym oraz przykazał wszystkim kapłanom aby codzienne msze
      > kończyli modlitwą za króla i wodza (Pro Rege et Duce) Swoje poparcie wyraziła
      > również reszta kardynałów. 9 marca 1929 wystosowali list do papieża, w którym
      > przychylili się do opinii, że Duce rządzi "na polecenie Bożej Opatrzności".
      > Rok później kardynał Vannutelli po raz kolejny stwierdził: "Bardzo podziwiam
      > Mussoliniego, który zasługuje na wielki szacunek". Zaś dzieci włoskie
      > wypowiadały następującą modlitwę ułożoną przez Kościół: "Duce, dziękuję ci,
      > że mi pozwoliłeś dorastać w zdrowiu i sile. Boże drogi, chroń naszego Duce,
      > żeby długo rządził faszystowskimi Włochami"
      K: I tak powinno byc! Silny, narodowy przywodca powinien trzymac kler za morde,
      i dyktowac czarnym warunki oraz modlitwy!
      Ja tez jestem za przekazanie kosciolowi kat. miliarda lirów w papierach
      wartościowych oraz 750 milionów lirów gotówką, aby sie przestali raz na zawsze
      zajmowac polityka!
      Kagan
      • Gość: CCC Re: UKLAD LATERANSKI IP: 213.77.91.* 13.09.02, 10:28
        Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Gość portalu: Wniosek napisał(a):
        >
        > K: I tak powinno byc! Silny, narodowy przywodca powinien trzymac kler za
        morde, i dyktowac czarnym warunki oraz modlitwy!

Miło poznać Twoją koncepcję rozdziału kościoła od państwa. Nie wiem czy do
        końca świadomie wypowiedziałeś się za modelem obowiązującym we wczesnym
        średniowieczu w Bizancjum i niektórych państwach islamskich.
        Prostą konsekwencją tago modelu jest "wspieranie" "politycznie poprawnej"
        religii przez "silnego przywódcę" np. przez prześladowanie innowierców.

Moim zdaniem zamiast rozgłaszać bezsensowne pomysły powinieneś zająć się czymś
        mniej szkodliwym. Co powiesz na dokarmianie misiów koala albo prostowanie
        bumerangów.

Przekonany ,że każdy powinien wiedzieć co mowi.
        CCC
        • Gość: szadrach Re: Prawda boli IP: 62.29.170.* 13.09.02, 20:54
          Gość portalu: CCC napisał(a):

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Wniosek napisał(a):
          > >
          > > K: I tak powinno byc! Silny, narodowy przywodca powinien trzymac kler za
          > morde, i dyktowac czarnym warunki oraz modlitwy!
          >
          > Miło poznać Twoją koncepcję rozdziału kościoła od państwa. Nie wiem czy do
          > końca świadomie wypowiedziałeś się za modelem obowiązującym we wczesnym
          > średniowieczu w Bizancjum i niektórych państwach islamskich.
          > Prostą konsekwencją tago modelu jest "wspieranie" "politycznie poprawnej"
          > religii przez "silnego przywódcę" np. przez prześladowanie innowierców.
          >
          > Moim zdaniem zamiast rozgłaszać bezsensowne pomysły powinieneś zająć się
          czymś
          >
          > mniej szkodliwym. Co powiesz na dokarmianie misiów koala albo prostowanie
          > bumerangów.
          >
          >
          > Przekonany ,że każdy powinien wiedzieć co mowi.
          > CCC
          Szadrach
          Prawda boli.Nie jest nowością zaangażowanie KK w wspieranie faszyzmu.Nie ma nic
          ukrytego co nie mogło być ujawnione.Przecież ludziom należy się
          prawda.Stosujesz metode zatykania uszu,zaciskania oczu i próby zrobienia sobie
          żartu z rzeczy istotnych.
          A co do Bizancjum to w czasach jego świetności Rzym bladł przy nim
          • Gość: Grom Re: Prawda boli IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 21:03
            Polskie koltuny sa bardziej wrazliwe na prawde niz gdziekolwiek na swiecie.
            Nalezy to chyba przypisac ichwyjatkowo niskiemu poziomowi intelektualnemu.
            • Gość: CCC Do groma i szadracha IP: 213.77.91.* 17.09.02, 12:19
              Grom i szadrach napisać raczyli:

>Stosujesz metode [...] zrobienia sobie żartu z rzeczy istotnych.
              A wy biedacy jesteście poważni nadęci i jak ropuchy.
              Jeżeli potraficie bronić waszego światopoglądu to go brońcie. Jeżeli nie to go
              zmieńcie. Tylko błagam was ruszcie waszymi mózgownicami i zamiast zamęczać mnie
              banałami wymyślcie coś z czym warto polemizować.

Zawiedziony niskim poziomem waszych argumentów.
              CCC
              • Gość: szadrach Re: Co to znaczy banał. IP: 62.29.169.* 17.09.02, 20:46

> Grom i szadrach napisać raczyli:
                >
                > >Stosujesz metode [...] zrobienia sobie żartu z rzeczy istotnych.
                > A wy biedacy jesteście poważni nadęci i jak ropuchy.
                > Jeżeli potraficie bronić waszego światopoglądu to go brońcie. Jeżeli nie to
                go
                > zmieńcie. Tylko błagam was ruszcie waszymi mózgownicami i zamiast zamęczać
                mnie
                >
                > banałami wymyślcie coś z czym warto polemizować.
                >
                >
                > Zawiedziony niskim poziomem waszych argumentów.
                > CCC
                szadrach
                Czy poparcie KK dla faszyzmu a nawet aktywnwe zaangażowanie jego hierarchów w
                dzieło zniszczenia jest banałem?napewno nie dla tych,którzy stracili życie.
                Z tym faktem nie można polemizować>trzeba umieć się przyznać i nie chować głowy
                w piasek
                • Gość: Wniosek Re: Co to znaczy banał. IP: *.ipt.aol.com 17.09.02, 21:26
                  Tzw. katolikow nuza opowiesci o koscielnych zbrodniach, albo denerwuja do tego
                  stopnia,ze chca zakneblowac usta wszystkim tym, ktorzy o nich wspominaja.
                  • Gość: 111 Re: Co to znaczy banał. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 21:55

> Tzw. katolikow nuza opowiesci o koscielnych zbrodniach, albo denerwuja do
                    tego
                    > stopnia,ze chca zakneblowac usta wszystkim tym, ktorzy o nich wspominaja.
                    szadrach
                    Czasy kneblowania ust skończyły się.Większość katolików nie zna prawdziwej
                    historii kościoła ,która była skrzetnie tuszowana i wybielana,a materiały,które
                    były dostepne to laurki.Większośc krajów katolickich poradziła sobie lub radzi
                    z historią np. Francja i muzea poświęcone katarom.
                    • Gość: Wniosek A cenzura koscielna ? IP: *.ipt.aol.com 17.09.02, 22:04
                      XCenzura koscielna jaka istnieje chociazby w Polsce to przeciez forma
                      kneblowania ust. Dlaczego dotad w Polsce nie wyswietla sie filmu "Amen",
                      ktory przeciez mowi o niechlubnej profaszystowskiej historii KK?
                • Gość: CCC Do szadracha IP: 213.77.91.* 18.09.02, 09:40
                  Wszystko co chciałbyś wiedzieć o banałach ale nie miałeś odwagi zapytać :-).

Nasza dyskusja wygląda tak:
                  1. Odpisałem Kaganowi ,że nie jest dobrze kiedy silny władca
                  podporządkowuje sobie kościół. (pisałem ogólnie o religii nie tylko o KK)

2. Ty odpisałeś

(zacznijmy od banałów):
                  > Prawda boli.
                  Banał numer 1.
                  > Nie ma nic ukrytego co nie mogło być ujawnione.
                  Banał nr 2.
                  > Przecież ludziom należy się prawda.
                  Banał nr 3.
                  Skoro chciałeś ,żebym je skomentował to oczywiście to zrobię (choć z pewnym
                  obrzydzeniem).
                  <mój komentarz>
                  Nie rozumiem po co zastosowałeś te przeszkadzające w dyskusji i dość prymitywne
                  chwyty propagandowe
                  <koniec komentarza>
                  (a teraz kolej na dogmaty)
                  >Nie jest nowością zaangażowanie KK w wspieranie faszyzmu.
                  Dogmat nr 1
                  Tu założyłeś coś co powinno być udowodnione. I oczywiście nie przedstawiłeś
                  żadnych dowodów argumentów ani źródeł.
                  >Stosujesz metode zatykania uszu, zaciskania oczu
                  Dogmat nr 2
                  (i rzeczy dziwne)
                  >i próby zrobienia sobie żartu z rzeczy istotnych.
                  To już skomentowałem
                  >A co do Bizancjum to w czasach jego świetności Rzym bladł przy nim
                  Czy próbujesz poprzeć Kagana i tym samym twierdzisz ,że Mussolini dobrze
                  postąpił „biorąc za twarz” Kościół Katolicki. No ale skoro postępek
                  Mussoliniego był OK. to kościół powinien się podporządkować prawda ???
                  Kompletnie cię nie rozumiem.

Czyli podsumowując. Twój post to:
                  1. 3 chwyty propagandowe (dość banalne)
                  2. 2 prawdy ogłoszone i do wierzenia podane (oczywiście bez argumentów)
                  3. 2 rzeczy dziwne (i pewnie nie do końca przemyślane)

Jak na 5 linijek postu całkiem nieźle.
                  Mam nadzieję ,że wiesz już co to znaczy pisać banały

Pozdrawiam
                  CCC
                  • Gość: szadrach Re: Do szadracha IP: *.visp.energis.pl 21.09.02, 13:43

> Wszystko co chciałbyś wiedzieć o banałach ale nie miałeś odwagi zapytać :-).
                    >
                    >
                    > Nasza dyskusja wygląda tak:
                    > 1. Odpisałem Kaganowi ,że nie jest dobrze kiedy silny władca
                    > podporządkowuje sobie kościół. (pisałem ogólnie o religii nie tylko o KK)
                    >
                    > 2. Ty odpisałeś
                    >
                    > (zacznijmy od banałów):
                    > > Prawda boli.
                    > Banał numer 1.
                    > > Nie ma nic ukrytego co nie mogło być ujawnione.
                    > Banał nr 2.
                    > > Przecież ludziom należy się prawda.
                    > Banał nr 3.
                    > Skoro chciałeś ,żebym je skomentował to oczywiście to zrobię (choć z pewnym
                    > obrzydzeniem).
                    > <mój komentarz>
                    > Nie rozumiem po co zastosowałeś te przeszkadzające w dyskusji i dość
                    prymitywne
                    >
                    > chwyty propagandowe
                    > <koniec komentarza>
                    > (a teraz kolej na dogmaty)
                    > >Nie jest nowością zaangażowanie KK w wspieranie faszyzmu.
                    > Dogmat nr 1
                    > Tu założyłeś coś co powinno być udowodnione. I oczywiście nie przedstawiłeś
                    > żadnych dowodów argumentów ani źródeł.
                    > >Stosujesz metode zatykania uszu, zaciskania oczu
                    > Dogmat nr 2
                    > (i rzeczy dziwne)
                    > >i próby zrobienia sobie żartu z rzeczy istotnych.
                    > To już skomentowałem
                    > >A co do Bizancjum to w czasach jego świetności Rzym bladł przy nim
                    > Czy próbujesz poprzeć Kagana i tym samym twierdzisz ,że Mussolini dobrze
                    > postąpił „biorąc za twarz” Kościół Katolicki. No ale skoro postępek
                    >
                    > Mussoliniego był OK. to kościół powinien się podporządkować prawda ???
                    > Kompletnie cię nie rozumiem.
                    >
                    >
                    > Czyli podsumowując. Twój post to:
                    > 1. 3 chwyty propagandowe (dość banalne)
                    > 2. 2 prawdy ogłoszone i do wierzenia podane (oczywiście bez argumentów)
                    > 3. 2 rzeczy dziwne (i pewnie nie do końca przemyślane)
                    >
                    > Jak na 5 linijek postu całkiem nieźle.
                    > Mam nadzieję ,że wiesz już co to znaczy pisać banały
                    >
                    > Pozdrawiam
                    > CCC
                    szadrach
                    Mógłbym i ja tak pociąć Twoją wypowiedź,ale co to da?Zawsze łatwiej jest
                    obracać rzeczy w banał niż podać jakieś fakty.Masz je chociażby w tytułowym
                    wątku
                    Jedank przyznaje się do jednego błędu,byłem przekonany,że Twoja odpowieź jest
                    skierowana do Wnioska ,a nie jak w rzeczywistości do Kagana,której wcześniej
                    nie czytałem.
                    Chciałeś wiedzieć na jakiej podstawie to piszę
                    Nie słyszłeś nigdy o zaangażowaniu KK w wojnie domowej w Hiszpanii,o księdzu
                    Tisso,o zaangażowaniu się kościoła KK podczs wojny w Chorwacji ,w Austrii.o
                    popieraniu iście faszystowskich dyktatur w Ameryce Południowej.
                    • Gość: Wprost Re: Do szadracha IP: *.ipt.aol.com 21.09.02, 14:14
                      Tego typu ludzie slysza wylacznie to co chca slyszec i nie wierza w to co jest
                      niewygodne dla ich interesow.
                      • Gość: CCC Re: Do Wnioska -katarynki IP: 213.77.91.* 21.09.02, 15:26
                        Gość portalu: Wprost napisał(a):

> Tego typu ludzie slysza wylacznie to co chca slyszec i nie wierza w to co
                        jest
                        > niewygodne dla ich interesow.

Zacytuje siebie.
                        --
                        Ale DLACZEGO tak myślisz ??? Jestem bardzo tym zaiteresowany.

To pytanie jest bardzo ważne więc się postaraj (formułki z podręcznika "mały
                        propagandzista" nie będą mile widziane ale samodzielne myślenie przyjemnie mnie
                        zaskoczy)
                        --
                        Wiem ,że to niezbyt eleganckie ale ponieważ ty zamieniłeś się w "katarynkę"
                        która powtarza wciąż to samo nie chce mi się myśleć nad kolejnymi postami.
                        Zaczekam ,aż zaczniesz samodzielnie myśleć (i pisać).

Pozdrawiam Ciebie i wszystkich którzy tak jak ty tkwią w ideologicznym bagienku
                        i nie mają siły (lub nie chcą) się z niego wydostać
                        CCC
                    • Gość: CCC Re: Do szadracha IP: 213.77.91.* 21.09.02, 16:07
                      Gość portalu: szadrach napisał(a):
                      szadrach:
                      > Mógłbym i ja tak pociąć Twoją wypowiedź,ale co to da?
                      Dało dość sporo. Chciałem usunąć z Twojej wypowiedzi "zbędne" ideologiczno-
                      probagandowe ozdobniki i chyba mi się to udało.
                      > obracać rzeczy w banał niż podać jakieś fakty.Masz je chociażby w tytułowym
                      > wątku
                      Autorowi tego wątku zaleciłem dokształcenie się z postawy KK wobec władzy
                      państwowej. KK dość biernie odnosił się wtedy do władzy państwowej
                      (niektóre kościoły robią tak po dziś dzień) i nie starał się o swoją
                      niezależność. To było złe (i po soborze Watykańskim II ) KK od takiej uległej
                      wiernopoddańczej bierności odszedł. Jedyne co mam na usprawiedliwienie KK to
                      to ,że zachował on więcej niezależności od innych.
                      Jednak Wniosek zrobił coś niedopuszczalnego i dość złośliwego.
                      --Pominął cały kontekst historyczny.
                      --Pominął zachowanie się innych wspólnot religijnych (np. niemieckich
                      protestantów)
                      --Z bierności zrobił czynne poparcie.

>[.. przyznanie się do błedu..]
                      OK.
                      > Nie słyszłeś nigdy o zaangażowaniu KK w wojnie domowej w Hiszpanii
                      A kto tam był dobry a kto zły ??? KK poparł gen. Franco bo on nie mordował
                      księży. Ale moim zdaniem powinien się wstrzymać od głosu.
                      >o popieraniu iście faszystowskich dyktatur w Ameryce Południowej.
                      Masz na myśli "teologię wyzwolenia" Nie chyba nie bo wtedy byś napisał o
                      komunistycznych dyktaturach. W Ameryce łacińskiej kościół był po obu stronach
                      barykady. O każdej z tych stron można powiedzieć wiele dobrego i złego ale
                      cieszę się ,że nigdzie poza Kubą nia wygrali komuniści.

>o księdzu Tisso
                      Odpad i kolaborant.

>o zaangażowaniu się kościoła KK podczs wojny w Chorwacji ,w Austrii
                      O tym niestety bardzo mało wiem (i proszę o źródła)

Ps. Z braku czasu pominąłem "temat rzekę" czyli ZSRR i inne państwa
                      komunistyczne w których "religią panującą" była odmiana wojującego ateizmu.
                      Ale wobec tych "państw potworów" które zamordowały bez powodu dziesiątki
                      milionów osób KK zachował się bez zarzutu.

PPs. Hitler za katolikami nie przepadał. Uważał ich za ludzi zbyt słabych (jak
                      na nazistów) i zbyt podatnych na obce wpływy. Bardziej kochał protestantów
                      (niemieckich i narodowych jego zdaniem ) a najbardziej osoby które
                      porzuciły "religijne przesądy".

Pozdawiam
                      CCC
      • Gość: Wniosek Serwer gazety fiksuje na tym watku akurat !! IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 17:37
    • Gość: CCC Re: Naziści są wszędzie :-D. IP: 213.77.91.* 13.09.02, 11:06
      Witam gorliwego tropiciela nazistów. Na początku myslałem ,że mam do
      czynienia z czynicznym manipulatorem ale po niektórych Twoich tekstach
      przekonałem się ,że WIERZYSZ W TO CO PISZESZ (a przynajmniej w sporą tego
      część).
      Długo zastanawiałem się jak Ci pomóc. Mogę Ci zalecić
      1. Odpocznij trochę od polityki.
      2. Spróbuj nabrać emocjonalnego dystansu do tego co piszesz. (pamiętaj ,że
      stres może być przyczyną wielu problemów ze zdrowiem)
      3. Więcej czytaj i staraj się poznać poglądy inne niż "lewicowo-
      fundamentalistyczno-fanatyczne"
      4. Jeżeli to nie pomoże poproś Kagana o trochę karmy dla misiów koala. Misie
      koala sprawiają wrażenie wyluzowanych (może podziała też na Ciebie).

Zmartwiony
      CCC

• Gość: pollak Re: Naziści są wszędzie :-D. IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.02, 11:30

> Witam gorliwego tropiciela nazistów. Na początku myslałem ,że mam do
        > czynienia z czynicznym manipulatorem ale po niektórych Twoich tekstach
        > przekonałem się ,że WIERZYSZ W TO CO PISZESZ (a przynajmniej w sporą tego
        > część).

On czyta Motyla po prostu....
        • Gość: Wniosek Personalia autora ponad prawde IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 17:40
          Nie bardzo wiem kto to jest pan Motyl. Widze jednak, ze dla ciebie personalia
          autora sa wazniejsze ponad to o czym pisze. Nie bylbys sprawiedliwym sedzia.
          • Gość: CCC O personaliach mówimy z czystej troski o Ciebie IP: 213.77.91.* 13.09.02, 18:51
            Martwimy się o Twoje zdrowie stan twojego umysłu itp.....
            A tak poważnie . To co próbujesz udowodnić (Katolicyzm = Faszyzm) jest nie do
            udowodnienia. Żeby w to uwierzyć trzeba by (z dość fanatycznym zaślepieniem)
            nie zauważać pewnych odczywistych faktów ,"naciągać" interpretację innych a
            czasami nawet dostrzec rzeczy które nie istnieją.
            Sorry mały ale prędzej uwierzę w bajkę o sierotce Marysi niż w to ,że (np.)
            biskup Pieronek jest nazistą.
            Mógłbym długo i cierpliwie zbijać Twoje argumenty ale nie za bardzo mam na to
            czas i nie za bardzo mi się chce.

Dlatego namawiam Cię do tego żebyś trochę poczytał i sam wyprostował nieco
            swoje poglądy. A potem porozmawiamy.

Ps. Na początek spróbuj znaleźć coś o podobieństwach i różnicach pomiędzy
            komunizmem i narodowym socjalizmem (nazizmem). Potem możesz coś poczytać o
            relacjach Kościół państwo (przed i po Vaticanum II).

Rozleniwiony z powodu wekkendu
            CCC

• Gość: Wniosek Re: O personaliach mówimy z czystej troski o Cieb IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 20:15
              Wy sie wypchajcie sianem, a nie martwcie, niewolnicy umyslowi !!
              • Gość: CCC Re: O personaliach mówimy z czystej troski o Cieb IP: 213.77.91.* 16.09.02, 11:20

> Wy sie wypchajcie sianem, a nie martwcie
                Biedne dziecko. Tylko się nie rozpłacz.
                >, niewolnicy umyslowi !!
                Może byłem trochę naiwny sądząc ,że uda mi się pisząc kilka
                postów "naprostować" cię i "ucywilizować" Twoje poglądy. Mam jednak
                nadzieję ,że zasiałem w Tobie chociaż ziarno wątpliwości.
                Wierzę ,ze kiedyś kiedy zarządają od Ciebie żebyś uwierzył w coś szczególnie
                głupiego albo (dla jakiegoś bardzo szczytnego celu) zrobił coś bardzo
                złego ,będziesz potrafił odmówić.

Ps. Przekaż swoim "intelektualnym guru" że ich nie lubię i uważam Ciebie za ich
                ofiarę.

Pozdrawiam
                CCC
                • Gość: Wniosek I wzajemnie IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 14:13
                  Przekaż swoim "intelektualnym guru" że ich nie lubię i uważam Ciebie za ich
                  ofiarę.

Pozdrawiam
                • Gość: Wniosek Jeszcze raz pytam - co czytasz oprocz ND ? IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 14:14
                  • Gość: CCC Re: Jeszcze raz pytam - co czytasz oprocz ND ? IP: 213.77.91.* 16.09.02, 17:01
                    1. Pytanie było do mnie (sądząc z układu wątków skierowałeś go do pollaka ??
                    2. Nie rozumiem po co pytasz. Skoro zaklasyfikowałeś mnie jako wroga a zgodnie
                    z Twoimi guru
                    --Wróg czyta „Nasz Dziennik”
                    --Wróg słucha „Radia Maryja”
                    --Wróg nie czyta ani nie słucha niczego innego
                    To znaczy ,że zgodnie z logiką skoro jestem wrogiem muszę czytać i słuchać tego
                    co inni wrogowie. A jeżeli zaprzeczę i powiem ,że Naszego Dziennika nigdy nie
                    czytałem a Radia Maryja nigdy nie słucham (czasami uda mi się coś usłyszeć ale
                    z reguły szybko zmieniam stację) to będzie znaczyło ,że kłamię (bo wrogowie
                    kłamią).
                    3. „Gazeta wyborcza” „Newsweek” „Wprost” Nie piszę ,że czytam te gazety bo i
                    tak mi nie uwierzysz. Ale czasami lubię wymieniać tytuły gazet bez powodu
                    (wrogowie ludu są z natury dziwni)

Ps. Moje współczucie dla Ciebie rośnie z upływem czasu.
                    PPs. Uważam ,pewnych ludzi za mądrych i pewne poglądy za wartościowe
                    ale „intelektualnych guru” czyli ludzi z którymi zgadzałbym się zawsze i bez
                    zastrzeżeń nie posiadam. (i Tobie to samo zalecam)

Pozdrawiam
                    CCC
                    • Gość: Wniosek Re: Jeszcze raz pytam - co czytasz oprocz ND ? IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 17:30
                      Z twojej wypowiedzi jasno wynika,ze masz jakies zakorzenione poglady i boisz
                      sie prawdy, bo prawda zranilaby je bolesnie. Widzisz co do mnie, nigdy nie
                      mialem i nie mam zadnych guru. Dla wszelakich wyznawcow jakichkolwiek guru
                      czuje ponadto cos w rodzaju pogardy, jak i dla tyc,ktorzy chca robic za guru.
                      Postepuje w mysl zasady "kazdy jest swoim bogiem", a wiedzy nigdy nie za wiele.
                      Na tej zasadzie nie uciekam jak ty od wiadomosci o faszystowskiej,
                      skandalicznej przeszlosci KK.
                      • Gość: CCC Re: Jeszcze raz pytam - co czytasz oprocz ND ? IP: 213.77.91.* 16.09.02, 19:32
                        > Z twojej wypowiedzi jasno wynika,ze masz jakies zakorzenione poglady
                        Poglądy mam bo ma je każdy. Jednak to NIE wynika z mojej wypowiedzi.
                        >i boisz sie prawdy, bo prawda zranilaby je bolesnie.
                        W którym z moich postów to przeczytałeś ???
                        > Widzisz co do mnie, nigdy nie mialem i nie mam zadnych guru.
                        Za każdym razem gdy odpowiadasz na moje posty mam wrażenie ,że ktoś Ci tłumaczy
                        co masz pisać. Mam wrażenie ,że rozmawiam nie tylko z Tobą.
                        Dość naiwne (ale szczere) argumenty typu "jesteś po złej stronie" sąsiadują z
                        propagandą "z dolnej półki" w stylu Goebelsa (np. "pocięte" cytaty z ewangelii)

> Dla wszelakich wyznawcow jakichkolwiek guru czuje ponadto cos w rodzaju
                        >pogardy
                        Nazista !!! Ja czuję dla takich ludzi tylko litość.
                        >, jak i dla tyc,ktorzy chca robic za guru.
                        Tu chyba się zgadzamy. Ludzie który chcą "kontrolować umysły" innych z reguły
                        nie są zbyt wiele warci. Mogę nawet powiedzieć więcej jeżeli spotkasz jakiegoś
                        guru (może być jeden z Twoich) to kopnij go ode mnie w ... (sam(a) wiesz gdzie
                        a ja nie chcę być wulgarny).
                        > Postepuje w mysl zasady "kazdy jest swoim bogiem"
                        Ja pozostane przy jednym Bogu. Zdanie "każdy jest swoim bogiem" za bardzo
                        kojarzy mi się z nazistowską teorią "nadludzi". Nie chcę przez to
                        powiedzieć ,że każdy nie wierzący to nazista. Są ludzie którzy nie wierzą a
                        wyznają pewne podstawowe zasady (np. prawo innych do życia,wolności,własności i
                        szczęścia)
                        >, a wiedzy nigdy nie za wiele.
                        Tu też się zgadzamy
                        > Na tej zasadzie nie uciekam jak ty od wiadomosci o faszystowskiej,
                        >skandalicznej przeszlosci KK.
                        Dobra OK porozmawiamy o mnie. Widzę jakiś tekst pełen propagandy
                        nieścisłości przemilczeń. Wczytuję się w niego i znajduję 2 oczywiste kłamstwa.
                        Twoim zdaniem powinienem przyjąć poglądy zawarte w tym tekście za swoje ????
                        Dlaczego uważasz ,że zrobię coś tak głupiego ???
                        Czy twoim zdaniem powinno się wierzyć we wszystko ktoś napisał, w każdą
                        bzdurę ???
                        Jeżeli naprawdę tak uważasz to mogę Ci poradzić tylko jedno. Włącz radio
                        nastaw "Radio Maryja" u uwierz we wszystko co tam mówią. Jeżeli tego nie
                        zrobisz to znaczy ,że "boisz się" i "uciekasz" bo masz "jakies zakorzenione
                        poglady" które "prawda zraniłaby boleśnie"

Poadrawiam (wszystkich z wyjątkiem fanatyków i "guru")
                        CCC

• hermas Re: Jeszcze raz pytam - co czytasz oprocz ND ? 16.09.02, 20:17

> Gość portalu: Wniosek napisał(a):
                          > > Z twojej wypowiedzi jasno wynika,ze masz jakies zakorzenione poglady
                          > Poglądy mam bo ma je każdy. Jednak to NIE wynika z mojej wypowiedzi.
                          > >i boisz sie prawdy, bo prawda zranilaby je bolesnie.
                          > W którym z moich postów to przeczytałeś ???
                          > > Widzisz co do mnie, nigdy nie mialem i nie mam zadnych guru.
                          > Za każdym razem gdy odpowiadasz na moje posty mam wrażenie ,że ktoś Ci
                          tłumaczy
                          >
                          > co masz pisać. Mam wrażenie ,że rozmawiam nie tylko z Tobą.
                          > Dość naiwne (ale szczere) argumenty typu "jesteś po złej stronie" sąsiadują
                          z
                          >
                          > propagandą "z dolnej półki" w stylu Goebelsa (np. "pocięte" cytaty z
                          ewangelii)
                          >
                          > > Dla wszelakich wyznawcow jakichkolwiek guru czuje ponadto cos w rodzaju
                          > >pogardy
                          > Nazista !!! Ja czuję dla takich ludzi tylko litość.
                          > >, jak i dla tyc,ktorzy chca robic za guru.
                          > Tu chyba się zgadzamy. Ludzie który chcą "kontrolować umysły" innych z reguły
                          > nie są zbyt wiele warci. Mogę nawet powiedzieć więcej jeżeli spotkasz
                          jakiegoś
                          > guru (może być jeden z Twoich) to kopnij go ode mnie w ... (sam(a) wiesz
                          gdzie
                          > a ja nie chcę być wulgarny).
                          > > Postepuje w mysl zasady "kazdy jest swoim bogiem"
                          > Ja pozostane przy jednym Bogu. Zdanie "każdy jest swoim bogiem" za bardzo
                          > kojarzy mi się z nazistowską teorią "nadludzi". Nie chcę przez to
                          > powiedzieć ,że każdy nie wierzący to nazista. Są ludzie którzy nie wierzą a
                          > wyznają pewne podstawowe zasady (np. prawo innych do życia,wolności,własności
                          i
                          >
                          > szczęścia)
                          > >, a wiedzy nigdy nie za wiele.
                          > Tu też się zgadzamy
                          > > Na tej zasadzie nie uciekam jak ty od wiadomosci o faszystowskiej,
                          > >skandalicznej przeszlosci KK.
                          > Dobra OK porozmawiamy o mnie. Widzę jakiś tekst pełen propagandy
                          > nieścisłości przemilczeń. Wczytuję się w niego i znajduję 2 oczywiste
                          kłamstwa.
                          > Twoim zdaniem powinienem przyjąć poglądy zawarte w tym tekście za swoje ????
                          > Dlaczego uważasz ,że zrobię coś tak głupiego ???
                          > Czy twoim zdaniem powinno się wierzyć we wszystko ktoś napisał, w każdą
                          > bzdurę ???
                          > Jeżeli naprawdę tak uważasz to mogę Ci poradzić tylko jedno. Włącz radio
                          > nastaw "Radio Maryja" u uwierz we wszystko co tam mówią. Jeżeli tego nie
                          > zrobisz to znaczy ,że "boisz się" i "uciekasz" bo masz "jakies zakorzenione
                          > poglady" które "prawda zraniłaby boleśnie"
                          >
                          >
                          > Poadrawiam (wszystkich z wyjątkiem fanatyków i "guru")
                          > CCC
                          >
                          >

Niestety, wątpię żeby Wniosek wyciągnął z tego jakieś wnioski
                          • Gość: Wniosek A myslisz,ze jest z czego ? IP: *.ipt.aol.com 16.09.02, 21:13
                            To cpo napisal CCC swiadczy wybitnie o jego klapâch na oczach i ignoracji.Nie
                            wyglada mi na kogos od kogo moglbym sie czegokolwiek nauczyc.
                            • Gość: CCC Ciekawe co mi odpowiesz. IP: 213.77.91.* 17.09.02, 11:53

> To cpo napisal CCC swiadczy wybitnie o jego klapâch na oczach i ignoracji
                              Ale DLACZEGO tak myślisz ??? Jestem bardzo tym zaiteresowany.

To pytanie jest bardzo ważne więc się postaraj (formułki z podręcznika "mały
                              propagandzista" nie będą mile widziane ale samodzielne myślenie przyjemnie mnie
                              zaskoczy)

>.Nie wyglada mi na kogos od kogo moglbym sie czegokolwiek nauczyc.
                              Przekonajmy się. Na razie czekam na Twoją odpowiedź.

Pozdrawiam
                              CCC

• Gość: CCC Chyba już wiem ??? IP: 213.77.91.* 17.09.02, 14:21
                                A może się mylę ???

Zadowolony ,że jego przewidywania się sprawdzają
                                CCC
                            • hermas Re: A myslisz,ze jest z czego ? 17.09.02, 14:59

> To cpo napisal CCC swiadczy wybitnie o jego klapâch na oczach i ignoracji.Nie
                              > wyglada mi na kogos od kogo moglbym sie czegokolwiek nauczyc.

Drogi Wniosku!

Poruszyłeś bardzo ciekawy problem, jakim bez wątpienia jest sprawa stosunku
                              Kościoła katolickiego do faszyzmu. Piłka jednak jest ciągle po twojej stronie,
                              jako że nie przedstawiłeś ani jednego argumentu na obronę swojego stanowiska. Z
                              faktami nie można polemizować. Udowodnij że wiesz dlaczego współpraca papieża z
                              Mussolinim była naganna, bo w innym wypadku potwierdzisz nam tylko, że to ty
                              masz owe "klapy na oczach".

pozdrawiam, hermas

ps. wolnomyślicielstwo wymaga myślenia :-)))
                              • Gość: Wniosek Glupie pytanie IP: *.ipt.aol.com 17.09.02, 20:51
                                Wspolpraca z bandytami wg kazdego prawa i wg zasad moralnych uczciwych ludzi
                                jest wspoludzialem w zbrodni. Czy to nalezy ci tlumaczyc ? Udajesz, ze nie
                                wiesz w czym rzecz, czy naprawde jestes glupi?
                                • hermas Re: Glupie pytanie 18.09.02, 10:41

> Wspolpraca z bandytami wg kazdego prawa i wg zasad moralnych uczciwych ludzi
                                  > jest wspoludzialem w zbrodni.

Jest to pogląd bardzo radykalny, ale uprawniony. Zastanawiam się jednak czy
                                  wziąłeś pod uwagę rozgraniczenie współpracy pasywnej i aktywnej.

Według twojej definicji "współudziału w zbrodni" zbrodniarzami są np. wszyscy
                                  Polacy którzy kiedykolwiek kupili jakiś chiński produkt eksportowy. Nie jest
                                  przecież tajemnicą, że wiele z tych towarów jest produkowanych w chińskich
                                  zakładach karnych przez tzw. "wrogów ludu". Poza tym chińskie przedsiębiorstwa
                                  płacą w swoim kraju podatki, i z tych środków chiński rząd kupuje następnie
                                  broń z której zabijani są Tybetańczycy. Czy naprawdę uważasz że każdy kto
                                  chodzi w chińskich trampach jest mordercą Tybetańczyków?

hermas

• Gość: Wniosek A ty co czytasz oprocz ND ? IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 20:43
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka