22091960u 06.10.05, 07:42 Dlaczego Tuska stać tylko na erystyke? Lech Kaczyński w dyskusji zawsze kieruje się logiką Arystotelesa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
9111951u Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 07:55 bo idolem Tuska oficjalnie jest Unia Europejska SOLIDARNA * i boi się, że to się wyda ! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 07:56 22091960u napisał: > Dlaczego Tuska stać tylko na erystyke? > Lech Kaczyński w dyskusji zawsze kieruje się logiką Arystotelesa!!!! Eee tam! Znasz przysłowie o takiej/takim co to widzi źdźbło w oku bliźniego! "Czemu widzisz źdźbło w oku brata twego, a nie widzisz belki w oku swoim" (z Biblii, Ew. wg. Mat., 7,3; Łuk. 6, 41) Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 07:59 sawa, no właśnie, dlaczego dla Tuska POLSKA SOLIDRANA jest be * a Unia Europejska SOLIDRANA jest cacy* wytłumaczysz mi te rozdwojenie jaźni u idolka ? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 08:08 9111951u napisała: > sawa, no właśnie, dlaczego dla Tuska POLSKA SOLIDRANA jest be * a Unia > Europejska SOLIDRANA jest cacy* wytłumaczysz mi te rozdwojenie jaźni u idolka ? Skąd Ci przyszło do głowy, że Polska Solidarna jest "be" dla Tuska? Przecież On napisał "Solidarność i dumę". Ma spokojny, koncyliacyjne sposób bycia. Krytykuje rozpasanie klasy próżniaczej i obiecuje zlikwidowanie kapitalizmu politycznego. Bardzo mi sie podoba, ze chce zlikwidować dwór i dworską prezydenturę. Ten styl stworzony przez Kwaśniewskich. Bardzo odpychający styl. pozdrawiam i miłego dnia życzę. Ja niestety muszę już opuścić forum. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 08:11 jak to skąd ? przecie powiada, Polska SOLIDARNA będzie nas za dużo kosztować, w przeciwieństwie do Polski libertyńskiej * Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 09:49 22091960u napisał: > Dlaczego Tuska stać tylko na erystyke? > Lech Kaczyński w dyskusji zawsze kieruje się logiką Arystotelesa!!!! Chwywty erystyczne opisane pzrze Schopenhauera powinni znać wszyscy politycy . To tak jak z obrona przed atakiem nożem - nie każdy musi umiec walczyc nożem - jednak kiedy zagraża mu takie niebezpieczeństwo powinien umiec sie obronić ... . Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 09:52 Nie wiem czy tak jest, natomiast muszę powiedzieć że J.Kaczorek jest najinteligentniejszym i w ogóle najlepszym politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
22091960u Re: Erystyka Tuska i PO 06.10.05, 14:10 PO walczy o władze przy pomocy bródnych chwytów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Czy aby na pewno 06.10.05, 14:20 zdajesz sobie sprawe ze znaczenia slowa "ERYSTYKA" ? :D Bo post sugeruje ze tak nie do konca... encyklopedia.pwn.pl/20278_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 14:42 dragger napisał: > zdajesz sobie sprawe ze znaczenia slowa "ERYSTYKA" ? :D Bo post sugeruje ze tak > nie do konca... Chyba masz rację: To tak jakby napisać, że jeden kandydat używa do smarowania chleba masła a drugi wyrobów masłopodobnych. Coś tak! Cokolwiek by nie powiedzieć. Wątek jest odjazdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 14:51 Kolego draggger, który post świadczy o tym , ze autor nie wie o czym mówi, bo nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
dragger Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 16:54 > Kolego draggger, który post świadczy o tym , ze autor nie wie o czym mówi, bo > nie zauważyłem. Jak to ktory - pierwszy :D w tym watku. Autor uzywa terminu "erystyka" tak, jakby to byl termin o wydzwieku pejoratywnym. A takim nie jest - to "sztuka dyskusji, przekonywania do swoich racji". To troche tak, jakby zarzucac komus, ze jest dobrym retorykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 19:27 Niedokładnie jest tak jak mówisz. Nie czytasz do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 15:20 to taka drobna róznica :jak między człowiekiem solidnym a człowiekiem z rozdowjoną jaźnią ! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Czy aby na pewno 06.10.05, 18:37 Kopaliński to trochę inaczej tłumaczy. Erystykę odnosi do bogini Eris - uosobienia waśni, niezgody i kłótni. Sama erystyka jest rzeczywiście sztuką prowadzenia sporów, dyskutowania i przekonywania. Post numerka odczytałam jednak jako przyganę w stronę Tuska z odniesieniem do praźródła - córki nocy. Stąd moje moje z kolei odwołanie się do piękniej przypowieści wywodzącej się z Biblii o źdźble i belce. Wszak Kaczyńscy - szczególnie Jarosław - słyną z krewkiego charakteru. Stąd te "spieprzaj dziadu" itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Czy aby na pewno 07.10.05, 22:21 Bóg usłyszawszy pienie Donalda powiedział do niego "spieprzaj dziadu" * Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowana.mysz.biala Re: Jeśli chodzi o rozdwojenie jaźni, to... 06.10.05, 19:24 jesteś dla mnie na tym forum jednym z autorytetów - empiryków. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Jeśli chodzi o rozdwojenie jaźni, to... 06.10.05, 19:40 Biała Myszko, czy możesz powiedzieć o jakim rozdwojeniu jaźni mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowana.mysz.biala Re: Pani Sawo: wyjaśniam!;-) 07.10.05, 07:28 9111951u, autorka od... "faceta", doskonale wie, o czym piszę. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Malutki podarunek na jesienne poranki (zamiast kawy...): Herbatka Z rozkoszy tego świata ilości niepomiernej zostanie nam po latach herbaty szklanka wiernej. I nieraz się w piernatach pomyśli w porze nocnej: - Ha, trudno! Lecz – herbata! Herbaty szklanka mocnej. Bo póki ciebie, ciebie nam pić – póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko!- herbatko!- herbatko! Ach, póki ciebie, ciebie nam pić- póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko!- herbatko!- ach! (piosenka z "Kabaretu Starszych Panów" frag.) Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Pani Sawo: wyjaśniam!;-) 07.10.05, 07:48 zabanowana.mysz.biala napisała: > 9111951u, autorka od... "faceta", > doskonale wie, o czym piszę. > Pozdrawiam serdecznie. > > P.S. Malutki podarunek na jesienne poranki (zamiast kawy...): > > Herbatka > > > > > Z rozkoszy tego świata > ilości niepomiernej > zostanie nam po latach > herbaty szklanka wiernej. > I nieraz się w piernatach > pomyśli w porze nocnej: > - Ha, trudno! Lecz – herbata! > Herbaty szklanka mocnej. > > Bo póki ciebie, > ciebie nam pić – > póty jak w niebie, > jak w niebie nam żyć, > herbatko!- > herbatko!- > herbatko! > Ach, póki ciebie, > ciebie nam pić- > póty jak w niebie, > jak w niebie nam żyć, > herbatko!- > herbatko!- > ach! > > (piosenka z "Kabaretu Starszych Panów" frag.) Za herbatkę dziękuję. Rano pijam kawę, ale dobra mocna herbata też jest tym co smakuje. Więc jeszcze raz dziękuję. Co do reszty. to w dalszym ciągu nie wiem o co chodzi. Ale czy każdy, wszystko musi wiedzieć? pozdrawiam złoto i jesiennie Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowana.mysz.biala Re: Pani Sawo: wyjaśniam!;-) 07.10.05, 07:56 Jeśli ma Pani chwilkę, proszę przeczytać cały wąteczek;-))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=29972953&a=29972953 Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Pani Sawo: wyjaśniam!;-) 07.10.05, 08:04 zabanowana.mysz.biala napisała: > Jeśli ma Pani chwilkę, proszę przeczytać cały wąteczek;-))) > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=29972953&a=29972953 W dalszym ciągu nic nie rozumiem (rebusy były zawsze moją słabą stroną). Ale proszę mi juz nic nie tłumaczyć. Tym razem z wątku może wyskoczyć Lerpper. Nie znoszę tego widoku. Idę popatrzeć na jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Pani Sawo: wyjaśniam!;-) 07.10.05, 21:47 o czym tu gadać ? toż to hospicjum * Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: A Jarek Kaczynski miloscia PLATONA? 07.10.05, 22:14 kolega niedoinformowany czy co ? mowa była o Arystotelesie, tamten to miłosnik Donalda Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Erystyka? Jedynie sofistyka! I to dość poślednia. 06.10.05, 20:22 Erystyka to sztuka prowadzenia dyskusji, Tusk nie dyskutuje, a jedynie ściemnia licząc na niezorientowanych i zachłannych. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Erystyka? Jedynie sofistyka! I to dość pośled 07.10.05, 08:55 czy w hospicjum już to dla niego stało się jasne ? Odpowiedz Link Zgłoś
tludzki4 Re: Erystyka Tuska i PO 07.10.05, 09:29 A może Bochniarzową???? Nastawi RP na wytwórczość. Może wyjdzie Japonia albo Lichtenstein(?) Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Erystyka Tuska i PO 07.10.05, 15:38 wy tutaj za przeproszeniem o czterech literach Maryni, a kłódek do lodówek zbrakło * Odpowiedz Link Zgłoś