Dodaj do ulubionych

Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje?

15.10.05, 07:06
"Dziś ekipa Łapińskiego triumfuje zza politycznego grobu. To Sośnierz dziś
czeka na wyrok"

To już nawet nie udajemy bezstronnego informowania i oddzielania komentarza
od treści wiadomości? Aż tak się zaczęło polić koło tyłka kolegom z PO?
Obserwuj wątek
    • dr.kidler PRAWICA RAZEM Z ŁAPIŃSKIM 15.10.05, 08:13
      ej Galaba, Galba!!!

A nie tak dawno jeszcze popieraliście Borowskiego.
      Wy to chyba prawica rosyjska jestescie!!!
      • galba Chyba z tej rozpaczy coś ci się pop... 15.10.05, 09:23
        W życiu nie popierałem Borowskiego.
        • dr.kidler Z rozpaczy na Toba, nie ma powodow sie p.... 15.10.05, 10:05
          galba napisał:

> W życiu nie popierałem Borowskiego.

Nie wiem czy zycia.
          Ja to czytalem w TRwoim blugo.
          Nawet kazales innym popierac Borowskiekiego.
          • onufry5 BARDZO ŹLE SIĘ STAŁO 15.10.05, 12:58
            Trzeba było wybrać Marka Borowskiego. Nie byłoby problemów z dziadkiem Tuska,
            babcią Kaczyńskich ani beznadziejną prokurator od sprawy Sośnierza.
            RUM pomysłu Sośnierza (projekt dawno przygotowany) gdyby wszedł w życie to już
            dawno byłby spłacony. Ale dlaczego nie wszedł? Bo pieniądze przejęli
            nieuczciwi, wręcz złodzieje, publicznych pieniędzy przeznaczonych (wpłaconych
            jako ubezpieczenie zdrowotne przez podatników) w ramach korupcji i oszustw na
            wielką skalę.
            Czy ktoś dochodził tego co łączy babcię pani prokurator z dziadkiem
            Łapińskiego? Przecież ludzi z wyższym wykształceniem łączą nie poglądy partyjne
            a poglądy ekonomiczne. Tu jest pies pogrzebany.
            Inna sprawa, to kampania wyborcza uświadomiła Polakom do czego zdolne są media.
            Przecież to one wybrały kandydatów podpierając się sondażami robionymi na ich
            zamówienie. No bo jak można skomentować sondaż robiony przez jedną firmę, w tym
            samym okresie przedstawiający różne wyniki w zależności od tego dla kogo był
            robiony? PARANOJA W NAJCZYSTSZYM WYDANIU. Może tym się zajmie PiS, a nie sądem
            nad kimś kto chciał dobrze dla społeczeństwa polskiego.
            • kupsztajn Re: BARDZO ŹLE SIĘ STAŁO 15.10.05, 14:21
              onufry5 napisał:

> Trzeba było wybrać Marka Borowskiego.

Ciekawe spostrzeżenie. Czy jemu nikt niczego z przeszłości by nie "wytoczył"?
            • bopin To koledzy 16.10.05, 12:48
              > Trzeba było wybrać Marka Borowskiego.
              Bo on nie jest kolegą Łapińskiego i NAumana, przeciez pochodzi z tej samej bandy
    • brokastelik Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 08:58
      Dziwi mnie ten artykul.Przeciez Sosniarza wielokrotnie "obsmarowalo" niemniej
      wiarygodne od "Gazety" "Nie".a tygodnik ten czytany jest prawdopodobnie przez
      wiekszosc waszych czytelnikow. Odnosze wrazenie ze p. Sosniarz jest bardziej
      "umoczony" od Lapinskiego.
    • sunrexik3 Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !!!!!! 15.10.05, 09:03
      Ja juz mam powoli dość tych wyborów i dość takich ludzi jak Ty . opsują dramat
      człowieka, który próbował coś zrobić z naszą służbą zdrowia - zlikwidować
      nadużycia , kretyńskie książeczki zdrowia i inne choroby szpitalne a teraz
      przez kretyna i złodzieja siedzi na ławie oskarżonych a prokurator szuka dziury
      w całym. A Łapiński i Nauman siedzą? nie. I to jest ta nowa sprawiedliwość!!!!!!
      Nawet Twój ulubieniec Kaczor tego nie zmieni jak widać z jego zachowania TKM!!!
      • zgw Re: Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !! 15.10.05, 09:22
        A czytałeś książkę Łapińskiego 'Walka z sitwą'? Chyba nie, bo nie pisałbyś
        takich bzdur, podobnie jak twój przedmówca!
        Łapińskiego załatwiły w białych rękawiczkach firmy farmaceutyczne, którym chciał
        ukrócić forsę wydawaną z budżetu na refundację leków. Ponieważ także media tkwią
        w układach koncernów producentów leków - nie dziwię się, że dziennikarzyny
        wypisują jak wyżej.
        Koncepcja uregulowań w służbie zdrowia, jaką chciał wprowadzić Łapiński, wiele
        nie odbiega od programowych założeń PiS. Trzeba się wczytać, a sprawa staje się
        jasna.
        • clansmen Re: Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !! 15.10.05, 09:30
          PISAC KAZDY MOZE NAWET ENGELS COS NAPISAL WSZYSCY WIEMY CO Z TEGO WYSZLO,A
          SOSNIERZ COS "ZROBIL" NO ALE TYCH KART TO WARSZAWKA NIE WYMYSLILA NO I GO
          UD....TERAZ POLSKA!
          • zgw Re: Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !! 15.10.05, 10:48
            można tu coś poczytać, posiłkując się dokumentami, a nie domniemaniem lub
            wiarą/niewiarą:
            www.lapinski.com.pl
            • wiedmak Jest pewna roznica pomiedzy 15.10.05, 11:06
              dokumentami prezentowanymi przez zlodzieja Lapinskiego, a tym co Sosniez na
              Slasku zrobil. Nawet ty zauwazyc musisz roznice.
              • zgw Re: Jest pewna roznica pomiedzy 15.10.05, 13:04
                Kto, tzn.który prokurator, i za co postawił Łapińskiemu zarzuty. Sądzę, że to
                oszczerstwo nazywać złodziejem człowieka, który niczego nikomu nie ukradł!
                • bopin złodziej to złodziej 16.10.05, 12:55
                  > Sądze, że to
                  > oszczerstwo nazywać złodziejem człowieka, który niczego nikomu nie ukradł!

ŁApiński i kolesie okradli nas z szansy na dobrze działającą służbe zdrowia, bo
                  nie ma większego złodziejstwa niz centralizacja i centralne wydzielanie
                  pieniędzy na służbę zdrowia. Wtedy właśnie powstają największe przekręty. Bo
                  zanim te pieniądze ze stolicy w teren dojdą, to niejeden się obdzieli
        • kolargolo LEKI ZA ZLOTOWKE 15.10.05, 09:36
          jak Lapinski zostal poslem to jeden lekarz mi powiedzial ze ten facet nie zna
          sie co prawda na medycynie ale swoja kariera zarzadza bezblednie. Potwierdzilo
          sie. Wedlug wiekszosci lekarzy ktorych znam to byl najglupszy, najbardziej
          szkodliwy minister od 20 lat. Leki za zlotowke? Pamietacie jeszcze? Polegalo to
          na tym ze leki z 70 groszy podrozaly do zlotowki. I to ma byc ta walka z
          firmami farmaceutycznymi? Najwieksze przekrety w badaniach klinicznych i
          rejestracji ze strony ministerstwa byly wlasnie za Lapinskiego a zwlaszcza
          Naumanna. Jak sie nie znasz to nie glosuj bo zaszkodzisz chlopczyku.
          • miss.take Re: LEKI ZA ZLOTOWKE 15.10.05, 09:46
            kolargolo napisał:

> jak Lapinski zostal poslem to jeden lekarz mi powiedzial ze ten facet nie zna
            > sie co prawda na medycynie ale swoja kariera zarzadza bezblednie.

Moj kolega zna Lapinskiego ze studiow, opowiadal, ze jedyna rzecza jaka mogl sie
            lapinski wykazac to bylo wypicie duszkiem butelki szampana. Nikt mu nie mogl w
            tym sprostac.
          • gosik_p Re: LEKI ZA ZLOTOWKE 15.10.05, 10:01
            > jak Lapinski zostal poslem to jeden lekarz mi powiedzial ze ten facet nie zna
            > sie co prawda na medycynie ale swoja kariera zarzadza bezblednie. Potwierdzilo
            > sie. Wedlug wiekszosci lekarzy ktorych znam to byl najglupszy, najbardziej
            > szkodliwy minister od 20 lat.

nie tylko wedlug lekarzy, wedlug wiekszosci osob ze sluzby zdrowia i z NFZ
        • magdusia Re: Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !! 15.10.05, 10:51
          I w ramach "walki z sitwą" zatrudnił Łapiński swego syna w NFZ??
        • trouble_maker Skoro koncepcje Łapińskiego "nie odbiegają" 15.10.05, 19:23
          ...od założeń PiS-u to może PiS zrobi go ministrem zdrowia ? Po co jakiś Piecha
          skoro tu już mamy sprawdzonego (i zasłużonego dla sprawy) towarzysza ?...;D
          • thuia Re: Skoro koncepcje Łapińskiego "nie odbiegają" 16.10.05, 10:37
            Wyborczą niestety zamuliło. Wystarczy poczytać na ten temat w " Nie" Urbana.
            Facet zrobił sobie dochodowy interes i z trudem można go ugryźć. Co do liczby
            głosów jakie dostał jako amator na posła to taki sam argument jak ten że Lepper
            ma 15 % głosów w biegu prezydenckim . Marnieje wyborcza.
        • bopin Biedaczek 16.10.05, 12:52
          > A czytałeś książkę Łapińskiego 'Walka z sitwą'? Chyba nie, bo nie pisałbyś
          > takich bzdur, podobnie jak twój przedmówca!
          > Łapińskiego załatwiły w białych rękawiczkach...

Biedaczek, zlikwidował Kasy Chorych i na ich miejsce powołał monopolistyczny
          NFZ i jest niewinny? Juz za to powinni go rozstrzelać. Firmy farmaceutyczne
          zawiniły, płaciły mu za małe łapówki, czy co?
      • galba Czy ja napisałem coś o Sośnierzu? 15.10.05, 09:25
        Radzę przeczytać jeszcze raz. Zwróciłem uwagę na drastyczne zerwanie z
        podstawową zasadą uczciwego dziennikarstwa - oddzielenie informacji od
        własnych, politycznie motywowanych komentarzy.

> Ja juz mam powoli dość tych wyborów i dość takich ludzi jak Ty . opsują
        dramat
        > człowieka, który próbował coś zrobić z naszą służbą zdrowia - zlikwidować
        > nadużycia , kretyńskie książeczki zdrowia i inne choroby szpitalne a teraz
        > przez kretyna i złodzieja siedzi na ławie oskarżonych a prokurator szuka
        dziury
        >
        > w całym. A Łapiński i Nauman siedzą? nie. I to jest ta nowa
        sprawiedliwość!!!!!
        > !
        > Nawet Twój ulubieniec Kaczor tego nie zmieni jak widać z jego zachowania
        TKM!!!
        • dr.kidler Napisales o WAS czyli o PRAWCY 15.10.05, 10:10
          galba napisał:

" To już nawet nie udajemy bezstronnego informowania i oddzielania komentarza
          od treści wiadomości?"

Nie lepiej zamist pisac o swoich,
          grzechach, po prostu nie grzeszyc.
        • 1goodman Re: Czy ja napisałem coś o Sośnierzu? 15.10.05, 11:04
          Galba, bez ściemniania??!! Fiksujesz tak, ze juz sam nie widzisz. Przeczytałem
          Twego bloga o dziadku Tuska. Ściemiasz na potegę chłopie. Ja rozumiem, że lubisz
          PiS, ale obracanie kota ogonem, ze to Tusk jest winien w aferze z dziadkiem to
          lekka przesada. Dla mnie i większosci ludzi (mam nadzieję) nie ma żadnego
          znaczenia co robił i kim był Józef Tusk. Fakt użycia argumentu o jakobym
          dobrowolnym udziale Józefa Tuska w wermahcie (pobyt w obozie, represje oraz
          śwaidectwo o należnosci do Polskich Sił Zbrojnych od listopada 1944 zupełnie sie
          nie liczyły!!!?) w kampanii wyborczej jego wnuka swiadczy o kompletnym
          zdziczeniu Twojej opcji politycznej. Ja znam takiego jednego przywódcę, który
          sadzał do obozów dzieci za winy rodziców. Był to Stalin. Dobry wujek Stalin,
          który oczywiscie nic nie wiedział a zawinili jego urzędnicy. Kaczyński też sie
          tak tłumaczył. Środki inne, metody pozostały
          Galba, wybacz, nie jestes wiarygodny !!!
      • gosik_p Re: Ale ludziom na mózgi pada z okazji wyborów !! 15.10.05, 09:58
        Dokladnie tak, wszyscy opluwali Sosnierza, a okazuje sie ze to wlasnie w
        wojewodztwie slaskim jest najwiekszy porzadek w rejestrze uslug medycznych, w
        dziedzinie wydatkowania srodkow na refundacje i bazie danych. Wszyscy z branzy,
        ktorych znam mowia, ze system ttaki, jak na Slasku powinien byc wprowadzony w
        calej Polsce.
    • pb129 Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 09:33
      Skoro Sośnierz jest niewinny i jest to tak oczywiste, to dlaczego ten kraj
      toleruje skończonego durnia - prokuratora, który Sośnierza oskarża? Czy nie
      można oszczędzić panu Sośnierzowi procesu, a prokuratora odwołać obciążając go
      kosztami prowadzenia sprawy? Czy w naszym państwie nawet najgłupszy i
      najbardziej skorumpowany prokurator jest bezkarny? Co nato PIS? Prawo i
      sprawiedliwość dla wszystkich, czy tylko dla was?
      • 2berber Sośnierz-Łapiński inaczej liberalizm-socjalizm 15.10.05, 09:53
        To jest walka ideologii nie ludzi. W przypadku
        wygrania liberalizmu w ochronie zdrowia skrzywdzone
        zostanie całe społeczeństwo a szczególnie najbardziej
        potrzebujący pomocy. Koncerny farmaceutyczne wesprą
        liberałów z racji że uznają ład korporacyjny za
        nadrzedny. Czarno to wygląda z punktu widzenia
        zwykłego obywatela.
        Mój apel do liberałów i zwolenników ładu korporacyjnego
        prywatyzację zacznijcie od policji i wojska, państwu
        zostawcie choć pomoc ludziom.
        • 1goodman Re: Sośnierz-Łapiński inaczej liberalizm-socjaliz 15.10.05, 11:15
          2berber napisał:

> To jest walka ideologii nie ludzi. W przypadku
          > wygrania liberalizmu w ochronie zdrowia skrzywdzone
          > zostanie całe społeczeństwo a szczególnie najbardziej
          > potrzebujący pomocy.

Słuchaj ciomnogrodzie !! Jak myślisz, czy USA to najbardziej liberalne państwo
          na świecie? To opowiedz mi dlaczego w tym najbardziej z "krwiożerczych i wrogich
          normalnemu obywatelowi systemów" jest najlepsza opieka medyczna na świecie.
          Potrafisz mi to wytłumaczyć.
          Przypominasza mi słynny przypadek pewnego Rosjanina, pilota myśliwca, który
          dawno temu zwiał Rosji samolotem do Anglii. Tam trzymano go w ukryciu a potem
          przerzucono do USA. Juz nie musiał się kryć i zawieziono go do centrum
          handlowego. Facet nie uwierzył i przez kilka dni twierdził, ze urządzono to
          specjalnie dla niego. Taki matrix. Fakt autentyczny.
          Ale ksenofobia jest uleczalna. Trzeba tylko raz wyjechać za granicę. Polecam tę
          terapię. Aha, terapia też musi być właściwa. Proponuję w kierunku zachodnim.

• pandada Re: Sośnierz-Łapiński inaczej liberalizm-socjaliz 15.10.05, 13:38
            > Słuchaj ciomnogrodzie !! Jak myślisz, czy USA to najbardziej liberalne państwo
            > na świecie? To opowiedz mi dlaczego w tym najbardziej z "krwiożerczych i wrogic
            > h
            > normalnemu obywatelowi systemów" jest najlepsza opieka medyczna na świecie.
            > Potrafisz mi to wytłumaczyć.

Może ty ciemnogrodzianinie potrafisz wytłumaczyć dlaczego w USA jest najlepsza służba zdrowia? Jaki procent ludności nie jest tam w ogóle objęty pomocą zdrowotną?
            • bopin Re: Sośnierz-Łapiński inaczej liberalizm-socjaliz 16.10.05, 13:00

> Jaki procent ludności nie jest tam w ogóle objęty pomocą zdrowo
              > tną?

na pewno mniejszy niz u nas, spróbuj się dostać do lekarza TERAZ! Bo tam nie
              maiłbys problemu
      • dr.kidler Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 10:14
        pb129 napisał:

> Skoro Sośnierz jest niewinny i jest to tak oczywiste, to dlaczego ten kraj
        > toleruje skończonego durnia - prokuratora, który Sośnierza oskarża?

Wlasnie!!!!
        Ale spokojnie, jak wygra ulubieniec Galby, czyli Kaczynski,
        to bedzie tak, ze Kaczynski bedzie decydowal,
        przeciw komu bedzie prowadzone sledztwo,
        a przeciw komu nie.
        Na razie, prokuratura jest niezalezan, ale juz niedlugo.

( teraz juz wiesz czemu klamczuch Galba, jest za Kaczynskim?)
      • 1goodman Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 11:06
        pb129 napisał:

> Skoro Sośnierz jest niewinny i jest to tak oczywiste, to dlaczego ten kraj
        > toleruje skończonego durnia - prokuratora, który Sośnierza oskarża? [...]

to jest ona !!! To jest Pani Pokurator i to moze troche tłumaczy
        • pandada Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 13:41
          Frustracie - pewnie jesteś biały, jesteś mężczyzną i ... koniec. Dlatego szukasz jakichś kryteriów biologicznych, aby podnieść swój status.
          Takch, aby nawej skończone zero z kutasem mogło się uważać za kogoś lepszego niż pani profesor.
    • miss.take Nazwisko prokuratora ??? 15.10.05, 09:42
      Az sie chce zakrzyknac: AUTOR! AUTOR!

Ktos juz smali cholewki do prokuratury krajowej pod opieka Mecenasa Ziobry
    • repres1 To teraz trzeba zamknąć marszałka Sejmu,... 15.10.05, 09:43
      ...bo na papierze firmowym Sejmu również możnaby sprzedać powierzchnię
      reklamową. Np. "Papier firmowy Sejmu jest sponsorowany przez Konsorcjum
      Radosnej Twórczości <Daremny Trud> S.A. w Pierdziszewie".
      Proponuję również zmianę rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie
      urzędowego stroju sędziów i prokuratorów, która to zmiana dopuszczałaby (a
      wręcz nakazywałaby) zagospodarowanie powierzchni reklamowej na togach
      sędziowskich i prokuratorskich. Budżetowi przyda się każdy grosz, a przecież
      togi bez reklam to czysta niegospodarność.
      Panu prokuratorowi, który wniósł akt oskarżenia, życzę szybkiego powrotu do
      zdrowia psychicznego.
      • pandada Re: To teraz trzeba zamknąć marszałka Sejmu,... 15.10.05, 13:46
        www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6357&zaznacz=sośnierz
        Jeden brat w Computerlandzie, drugi w Śląskiej Kasie Chorych. Computerland obniża cenę karty o 3 grosze. W zamian dostaje prawo do powierzchni reklamowej wartej przynajmniej 50 groszy (tyle dawała za nią jakaś firma).

Sośnierz mówi, że nie mógł sprzedać powierzchni reklamowej na karcie. A jednak faktycznie to zrobił - za 3 gr. od sztuki.

Potem Computerland sprzedawał tę powierzchnię PZU i Millenium.
    • maciek20001 CZYTAM I OCZOM NIE WIERZĘ 15.10.05, 10:06
      Zrobić proces komuś ,bo w nowatorskich kartach chipowych nie odsprzedał
      powierzchni reklamowej? To za to można zostać skazanym???? W takim razie dawno
      już powinni gnić w kryminale twórcy książeczek RUM , na których również nie ma
      żadnych reklam.A karty telefoniczne, bankomatowe i inne? Chyba trzeba zamknąć
      wszystkich odpowiedzialnych za postęp w kraju.
      I jak tu nie wierzyć , że nie ma w Polsce procesów politycznych.Apolityczna
      prokuratura?---śmiech na sali.
      • pandada Re: CZYTAM I OCZOM NIE WIERZĘ 15.10.05, 13:52
        Na kartach chipowych SĄ REKLAMY!
        Nie rozumiecie tego?

Ale pieniądze z tych reklam zasilają nie budżet NFZ, lecz budżet prywatnej firmy Computerland!

Natomiast Sośnierz faktycznie odsprzedał tę powierzchnię reklamową Computerlandowi za 3 grosze od sztuki.
        Wartość powierzchni reklamowej na karcie wynosiła od 50 gr do 1 zł.

W Computerlandzie i w dziale informatycznym ŚKCh pracowali wtedy bracia o nazwisku Krupa.

GW wyraźnie dała tu pupci platfusom, broniąc ich z tej niegospodarności lub wręcz przekrętu (o ile to jeden Krupa z drugim załatwili tę kwestię).

www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6357&zaznacz=sośnierz
    • abyss A gdzie jest teraz sam Łapiński? 15.10.05, 10:14
      Czyżby na wykładach w USA, jak Miller, Cimoszewicz, i pewnie Kwach wkrótce?
      Co za organizacja ich dofinansowuje?
      Czy nasze służby prześwietliły to?
    • mr_flash Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 10:15
      Proponuję zeby Pan prokurator sobie na czole umieścił tę reklamę. Moze ona
      przyniesie mu trochę rozumu. Dlaczego mam by jako pacjent zmuszany do czytania
      jakiś reklam. Sobie tego nie życzę. Płacę na fundusz ochrony zdrowia - czy chcę
      tego czy nie konkretne pieniądze i nie życzę sobie dodatkowo czytac jakiś
      reklam na karcie.
      • 2berber Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 10:25
        mr_flash napisał:
        > Dlaczego mam by jako pacjent zmuszany do czytania
        > jakiś reklam. Sobie tego nie życzę. Płacę na fundusz ochrony zdrowia - czy
        > chcę tego czy nie konkretne pieniądze i nie życzę sobie dodatkowo czytac
        > jakiś reklam na karcie.

Nie zgadzam się akurat z tym jednym wywodem. Zwiększe pieniędzy na
        ochronę zdrowia można osiągnąć też i przez zyski z reklam.
        Tylko to jest odchodzenie od tematu - eksponowanie nieistotnego szczegółu.
        Społeczeństwo przy Sośnierzu i ideologią PO w sprawie Służby Sdrowia
        obudzi się z ręką w nocniku. Sośnierz wybuduje od podstaw średniowieczny
        zamek za pieniądze wyciągnięte od chorych pod pretekstem że Służba Zdrowia
        ma zarabiać na siebie sama przez zyski z leczenia :-(.
      • pandada Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 14:00
        mr_flash napisał:

> Proponuję zeby Pan prokurator sobie na czole umieścił tę reklamę. Moze ona
        > przyniesie mu trochę rozumu. Dlaczego mam by jako pacjent zmuszany do czytania
        > jakiś reklam. Sobie tego nie życzę. Płacę na fundusz ochrony zdrowia - czy chcę
        >
        > tego czy nie konkretne pieniądze i nie życzę sobie dodatkowo czytac jakiś
        > reklam na karcie.

Ale te reklamy były na kartach. Sprzedawał je Computerland (przynajmniej 50 gr za sztukę).
        Tymczasem faktycznie Sośnierz sprzedał prawa do reklam Computerlandowi za 3 gr od sztuki (taki upust dali na karty za możliwość umieszczania na nich reklam i zarabiania na nich).

I za to Sośnierz jest sądzony, że to nie NFZ kosił szmal za reklamy PZU i Millenium umieszczane na kartach, lecz bogaciła się na tym prywatna spółka.

Przecież to klasyka niegospodarności.

Gdyby rzeczywiście reklam na kartach nie było, to Sośnierz mógł się tłumaczyć, że KAsa Chorych nie mogla tej powierzchni sprzedawać. Ale jak nie mogłą sprzedawać, to nie mogła też oddać w zamian za 3 gr bonifikaty.

No i Computerland pięknie zarobił, a bracia Krupa byli: jeden w dziale informatycznym ŚKCh i jeden w Computerlandzie.
    • bahamamen WYBORCZA NIE OD DZISIAJ ZASTĘPUJE SĄDY - 15.10.05, 10:37
      tylko jakim prawem ?
    • 2708ula Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 10:38
      zatrriumfuje Łapiński i jego koleś Nauman. Chora ta slużba zdrowia, chora
      prokuratura
    • gniewek.113 Pani prokurator zbiera punkty u Ziobry, 15.10.05, 10:49
      który zostanie kolejnym ministrem sprawiedliwości i rozpocznie w prokuraturach
      polowanie na czarownice. Dla PiS każdy atak na polityka PO jest obecnie
      bardzo "na rękę".
      Jesteśmy republiką bananową w środku Europy, a ludzi, którzy chcą zrobic coś
      dla tego kraju goni sie po sądach. Niezła motywacja dla gospodarnych.. Nie ma
      co.
      • pandada Re: Pani prokurator zbiera punkty u Ziobry, 15.10.05, 14:08
        Gospodarny jak cholera!

Dał za 3 gr od sztuki prawa do umieszczania reklam prywatnej firmie Computerland. Ta sprzedawała miejsce PZU i Millenium. Powierzchnia ta była warta co najmniej 50 gr na jednej karcie.

Oddać coś wartego 50 gr za 3 gr - OTO GOSPODARNOŚĆ PLATFUSÓW!!!
    • jozefosmenda Re: Proces Sośnierza: i wyrok 15.10.05, 11:10
      Nie ulega najmniejszej wątpliwości,że Łapiński był daremny!
      Ale w tym przypadku byłbym również ostrożny w formułowaniu usprawiedliwienia dla
      Sośnierza.
      Jest takie powiedzenie,że prawda leży pośrodku i właśnie o to chodzi!
      • rekin368 Re: Proces Sośnierza: i wyrok 15.10.05, 11:38
        Macie przecież demokrację
        Pan prokurator MA RACJĘ
        W tym przypadku to baba :)
        Może gdyby sprywatyzować prokuraturę, służby specjalne itd nie byłoby takich
        absurdów?
        Tu pojawi się zarzut, że kontrolę przejmą korporacje.
        Na jedno wyjdzie.
        Dlaczego nikt nie sprawuje nadzoru nad rzekomo niezawisłymi sądami i rzekomo
        apolitycznymi prokuratorami???
        Zawsze można się odwołać i to sąd orzeka, ale po co marnować pieniądze i
        zdrowie na takie pierdoły.
    • bleblebleble12 Nie znam Sośnierza 15.10.05, 11:34
      ale mam wrazenie że coś jest nie tak. Logika mówi że nie zrobił niczego o co
      można by go oskarzyć.
      • yola13 Ja mieszkam na Śląsku, a wy? 15.10.05, 11:50
        Od zawsze mieszkam na Śląsku, i dzieki temu ze pan Sośnierz wprowadził karty
        Chipowe, jest u nas porzadek w służbie zdrowia, podczas kiedy w kraju bodajze w
        lipcu były wprowadzane recepty z kodem paskowym, u nas one obowiazują juz od
        kilku lat i to z powodzeniem, każda przychodnia jest z komputeryzowana,
        rzeczywiscie to sa absolutne powody do tego żeby go skazac, ten kraj jest chory
        tak ze juz bardziej nie moze, za czasów kas chorych Śląska Kasa Chorych była
        jedna z lepszych w kraju, w tej chwili gdy jest NFZ tego samego juz nie można
        powiedziec.
        • pandada Re: Ja mieszkam na Śląsku, a wy? 15.10.05, 14:18
          No co bzdury piszesz człowieku!!!

Mieliście wielką Kasę Chorych i silny lobbing w centrali, dlatego zawsze wasz region dostawał dużo forsy.

Komputery przecież trzeba było za coś kupić! U nas w lubuskiem jako najmniej ludnym województwie, szpitale są pozadłużane i nie ma forsy na bieżące wydatki - a co dopiero na informatyzację. Zawsze szło do nas za mało pieniędzy - mamy mało posłów. Może teraz Marcinkiewicz z Gorzowa cos korzystnego zrobi dla lubuskiego (Brachmański doposażył naszą policję).

A Sośnierz sprzedał miejsce Computerlandowi - za 3 gr. Potem to miejsce sprzedawał Computerland - ale za przynajmniej 50 gr.

I to jest afera, bo te pieniądze powinny trafić do Służby Zdrowia, albo nie powinno być reklam! Pacjecni oglądali reklamy PZU i Millenium, a forsę za to dostawała prywatna firma - zapewne przypadkowo :P zatrudniająca brata pracownika działu informatycznego Śląskiej Kasy Chorych.
    • dibadzio Przestępca dobrym menadżerem?Wolne żarty! 15.10.05, 11:39
    • ezpa7z9 Złodzieje są nie tylko w SLD w PO i PiS też! 15.10.05, 11:40
    • travel_wawa Polska to chory kraj. 15.10.05, 11:47
      Oskarżanie Sośnierza jest przykładem skrajnej głupoty i chciejstwa bandy
      urzędasów.
      Teraz godnymi następcami Łapińskiego są Bolesław Piecha i spółka z PiS.

Sośnierz udowodnił dwie rzeczy:
      1. Kontrola wędrówki pieniędzy w systemie (za pacjentem) jest jedyną metodą
      racjonalizacji wydatków na usługi zdrowotne.
      2. Kontrola i nadzór urzędów centralnych nad każdą procedurą jest niepotrzebny,
      bowiem tu działa mechanizm SAMOREGULUJĄCY SIĘ.
      3. System prawny w Polsce jest chory, jeśli za taką działalność można kogoś
      postawić przed sądem. Tu się raczej należy MEDAL.

Już wiedzę, jak po wyroku w związku z zakazem pracy w NFZ Sośnierza z chęcią
      zatrudnią Czesi albo Słowacy, bo będzie to cenny nabytek.

U nas musi być zawsze syf i burdel.
      Powyższe zdanie powinno być wpisane do KONSTYTUTY IV RP.
    • tadian wszyscy wiedzą o co chodzi tylko nie sąd!!! 15.10.05, 11:57
      czas wyrzucac złych sedzió ,przekupnych prokuratorów.i nie gadac o niezaleznosci
      sądów
      • travel_wawa Wniosek dla przedsiębiorczych. 15.10.05, 12:06
        W Polsce na każdego można zanleźć haka, a działalność ta ma wielu zwolenników.
        To jest cos analogicznego, do haniebnego szukania haka na Donalda Tuska.

To jest to, co wielu potencjalnie przedsiębiorczych odstrasza od inwestowania w
        Polsce. Wolą Czechy, Słowację, Węgry...Inny etos, inna atmosfera.

WSTYD, WSTYD, JESZCZE RAZ WSTYD!

A ja też chciałbym być WRESZCIE dumny z Polski...
        • pandada Re: Wniosek dla przedsiębiorczych. 15.10.05, 14:23
          Tak bardzo przesiębiorczy!
          Dał prezent Computerlandowi - 50 gr na każdej karcie mieli przynajmniej z reklam.

Jeśli nie mógł tych reklam sprzedawać, to dlaczego sprzedał (Computerlandowi)?

Jęsli już chciał wykorzystać to miejsce, a zysków z tego i tak nie byłoby żadnych, to trzeba było nieodpłatnie umieścić reklamy jakichś organizacji pożytku publicznego.
    • vanici Piekne porownanie: bezczelny łobuz vs normalnosc 15.10.05, 12:04
      Mialem okazje pracowac (w malej prywantej firmie) przy wdrazaniu czesci tego
      systemu. Mielismy rozne opinie o Slaskiej Kasie Chorych - przyznaje. Ale dopiero
      jak przyszla tam ekipa pana Łapińskiego... No! To się zaczęło - oni nawet nie
      udawali, ze haslo TKM to jedyne co ich obchodzi. A. Sośnierz to normalny gosc,
      ktory chcial cos zrobic i trudno dyskutowac z jego osiagnieciami - ŚRKCh jako
      jedyna miala oszczednosci (przy rownoczesnym rozwoju).
      Ktos kto porownuje dwoch wyzej wymienionych panow powinien pokopac w prasie
      sprzed paru lat, bo najwyrazniej z pamiecia u niego krucho.
      Postepowania pani Prokurator nawet nie skomentuję, ale wlos sie jezy na glowie.
      Przeciez za niedlugo bedzie sie bardziej oplacalo krasc ile wlezie, im wiecej
      tym latwiej bedziesz mogl czlowieku zdobyc zwolnienia lekarskie i Sądy w calej
      Polsce beda Ci mogly co najwyzej przysylac zyczenia na Boze Narodzenie.

Dodam tylko, ze (niestety!) to m.in. i moj glos jakos sie tam przyczynil do
      tego, ze pan Łapiński został ministrem. Od kilkunastu lat glosowalem na SLD.
      Dopiero jakis rok po przedostatnich wyborach zlapalem sie za glowe i
      powiedzialem sobie: nigdy wiecej. Dopoki w Polsce nie bedzie normalnej lewicy,
      bede glosowal z tymi ktorzy przynajmniej robia wrazenie:
      1. uczciwych
      2. inteligentnych i wyksztalconych
      3. pracowitych
      • pandada Re: Piekne porownanie: bezczelny łobuz vs normaln 15.10.05, 14:29
        ŚRKCh jako
        > jedyna miala oszczednosci (przy rownoczesnym rozwoju)

Bo miała bardzo mocny lobbing - najwięcej posłów. I dlatego na Śląsk i na Mazowsze szły największe pieniądze na zdrowie.
        Poza tym te dwa województwa mają eż lepszą bazę szpitalną, najwięcej specjalistycznych oddziałów.

Tymczasem w lubuskiem wcześniej w razie czego wysyłano pacjentów do Szczecina lub Poznania, a u nas niczego wielkiego nie tworzono.

A potem - dupa blada - każde województwo zostało pozostawione same sobie.

Dlatego rozumiem marudzenie Mazowsza i Śląska na NFZ, który rzeczywiście zmniejszył uprzywilejowanie tych największych i najbogatszych województw.
    • mr.marbak ja bym na miejscu tego Pana nie oczekiwał... 15.10.05, 12:04
      na odrzucenie sprawy przez sąd... i uniewinnienie...
      Po niektórych wyrokach ostatnich w sądach mam kolosalne wątpliwości co do
      zdolności do logicznego myślenia praz sędzów..
      Sędzia to człowiek który poprzez swoje doświadczenie i z jego pomocą , na
      podstawie przepisów ustaw osądza...

no właśnie brakuje im jednego - doświadczenia gospodarczego, wiedzy ekonomicznej
      u sędziów - przez co czasami wydawane są wyroki - jakby wydawał je ktoś kto
      przybył z marsa ...
      poza tym postuluje chyba w wydawaniu wyroków pogląd... że co
      poństwowe(urzędnicze ) to dobre , to co myśli ktoś inny to źle..

jest niewątpliwe że przy prawie karnym można nabrać jakiegoś doświadczenia w
      oparciu osądzenie faktów - w których podstawą staje się osądzenie czy ktoś
      dowiódł czy nie dowiódł czyjejś winy, oraz czy sprawca zrobił coś umyślnie czy
      nieumyślnie...
      ale przy innych sprawach - takich jak ta - trzeba czegoś więcej...
      wątpię czy komuś przyjdzie do głowy przemyślenie choćby celu i okoliczności
      podejmowania decyzji....
      zarzuty, bez dowodu że oskarżony zyskał na tym osobiście - wg mnie nie mają
      racji bytu,
      Jeżeli z dokumentów/pism wynika że cena została obniżona a dostawca sobie
      sprzedał( powierzchnię reklamową) we własnym zakresie.- to nie może być mowy o
      niegospodarności ..

jak dla mnie to zostanie skazany... w pierwszej instancji...

• travel_wawa Hasło Polaka... 15.10.05, 12:10
        UDUPIĆ, UDUPIĆ, PO TRZYKROĆ UDUPIĆ !!!!

Jesteśmy mistrzami w udupianiu zdolnych, pracowitych, przedsiębiorczych,
        nowatorskich.

Promujemy miernoty, służalstwo, guzdralstwo.

Widzę wyraźną analogię ze sprawą ZNISZCZENIA KLUSKI i OPTIMUSA.
        • pandada Re: Hasło Polaka... 15.10.05, 14:34
          Sośnierz oddał prawa do reklam prywatnej firmie. Przynajmniej 50 gr. na sztuce zarobił Computerland na reklamach PZU i Millenium. Ile wydano kart?

Kluska dokonał fikcyjnego eksportu komputerów na Słowację, aby nie płacić VATu. Ile na tym stracił skarb państwa?
          Mniejsza o to, czy było to zgodne z prawem, ale przedtawianie Kluski jako wzoru uczciwego biznesmena jest moim zdaniem niesmaczne.
    • alessandra21 Krótka pamięc Polaków... 15.10.05, 12:13
      i tak będzie jeszcze przez kilka lat....stary czerwony beton ciągle na
      topie...Brawo.Rodacy jak widać mają krótką pamięc...
    • zaem Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 12:37
      Nie ładniej by było napisać: "prawo zatriumfuje"? - a tak wychodzicie na
      obrońców kryminalistów.
    • imprezagt KARTA utrudnia WAŁY a to niektórym przeszkadza 15.10.05, 13:39
      Taka jest brutalna prawda. Niestety duża część środowiska lekarskiego ustawiła
      się na oszustwach za państwowe pieniądze i teraz trudno im odebrać/zlikwidować
      koryto. Dlatego zrobią wszystko żeby zaszkodzić ludziom którzy wprowadzają
      zmiany mające zlikwidować tę patologię.
    • pan.nikt Re: Proces Sośnierza: Łapiński zatriumfuje? 15.10.05, 13:40
      Mam nadzieję, ze sąd odpowiednio oceni wydumane zarzuty i pozna się na grze
      czerwonych złodzieji z NFZ w tym Łapińskiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka