zooroo 25.10.05, 17:39 Cos mi sie wyaje ze zwolennicy PO na tym forum zaczna klucic sie miedzy soba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lortea Kwaśniewski jest bardzo blisko odniesienia 25.10.05, 17:43 ostatniego zwyciestwa w swej karierze prezydenta. Wielu ludzi Platformy dało sie złapac w zastawioną przez alkoholika-magistra pułapkę. Wydłużenie kampaniio niepotrzebne dwa tygodnie poskutkowało ogromnym skłóceniem PIs i PO. W dodatku teraz platformersi nie godzą sie z porażką i podchodzą do sprawy w "uniodemokratyczy' sposób- czyli przegrana PO to już katastrofa i wszystko sie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 17:43 Raczej nie rozłam, a ewentualne odejście grupki Rokity. Przy czym Rokita jest osamotniony - wydaje się, że w klubie nie ma wielkiego zaplecza. Posłowie wywodzący się z UW/UD/KLD/ROAD i wspierający kiedyś te partie ludzie kiedyś bezpartyjni, posłowie powiązani z Buzkiem, Gronkiewicz, Komorowskim, częścią dawnego SKL niechętną Rokicie, posłowie z Podkarpacia skłóceni z posłem Tomaką, posłowie powiązani dawniej z Olechowski (ze środowisk Ruchu 100 i OdR) - stanowią w klubie zdecydowaną większość. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Ale być posłem koalicji rządzącej to zawsze co 25.10.05, 17:45 innego niż opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Ale być posłem koalicji rządzącej to zawsze c 25.10.05, 17:52 tak można na tym więcej stracić Odpowiedz Link Zgłoś
zooroo Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 17:48 Tylko ze te 24% wyborcow PO to duza zasluga Rokity. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 17:51 zooroo napisał: > Tylko ze te 24% wyborcow PO to > duza zasluga Rokity. nie sądzę. Wynik Rokity w Krakowie - jednej z dwóch najmocniej promowanych twarzy w PO - był słaby (50 tys. mniej niż poseł Z.Z.Z., który jest grzecznie mówiąc przykładem dużych ambicji i małych możliwości). Porównując do wyników Gronkiewicz, Dzikowskiego, Tuska, Zdrojewskiego, Biernackiego czy z mniejszych okręgów Szejnfelda - którzy wygrali w swoich okręgach - był zły. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 17:56 elfhelm napisał: > Raczej nie rozłam, a ewentualne odejście grupki Rokity. Przy czym Rokita jest > osamotniony - wydaje się, że w klubie nie ma wielkiego zaplecza. Na razie. Ale jak to dobrze rozegra może powiększyć swoje zaplecze. Jeśli udaloby się rozłam sprzedać jako podział na tych, którzy mimo trudności chcą realizować przedwyborcze obietnice o koalicji, i tych, którzy z powodów ambicjonalnych wolą pozostać w opozycji oddając pole Lepperowi, to kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 18:07 Rokita nie jest człowiekiem grającym zespołowo. Zraził do siebie UW, do platformy wszedł tylko dlatego, że inaczej pozostałby osamotniony w partii (większość z Hallem szła już do PO, Ujazdowski śmigał za to do Kaczyńskich). Platformie łatwo będzie uzasadnić przyczyny niewchodzenia do rządu. PSL już jakoś rządziło, dobrze dogada się z PiSem za kilka agencji. PiS z LPR współrządzi w różnych regionach, często przy udziale spadów z Samoobrony. Więc jakoś sobie poradzą. Jedyny problem jest w tym, że nie ma prezydenta, który zawetowałby ewentualne kwiatki ze strony sejmu (uwłaszczenia, prokuratorie, zasiłki). Kwaśniewski kilka razy podjął w tym zakresie słuszną decyzję. A ja już sobie wyobrażam ustawę o dożywianiu dzieci (czyżby coś jak słynna ustawa 203?) albo ustawę o becikowym. Rząd i tak by tego nie zahamował - a rządy działają z reguły dość rozważnie. Tak więc najgłupsze ustawy będą wychodzić z inicjatywy Sejmu - jak w kadencji III, gdzie SLD dzielnie wspierało część "pomysłów" niekórych środowisk AWS (tych które dziś dominują w PiS i LPR zresztą). Odpowiedz Link Zgłoś
franciszekszwajcarski Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 22:45 Rokita nad przejściem z AWS do PO zastanawiał się dwa miesiące i był człowiekiem, którego do tego kroku w SKL trzeba było przekonywać najdłużej. Wbrew różnym propagandom Rokita nie jest człowiekiem, któremu zmienianie partii przychodzi z łatwością. I teraz też partii nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: nie rozłam, a odprysk 25.10.05, 22:51 Co do znaczy "oddac pole Lepperowi".Przeicez w poprzedniej kadencji Po i SO głosowały zawsze tak samo!Poza tym Lepper jest wyraźnie zauroczony programem PiS i sam , spontanicznie , wyraża chęc nawiazania współpracy. Popatrz na to rozsadnie .Jesli PiS - partia , która wygrała wybory chce w maksymalnym stopniu zrealizowac obietnice , to musi poszukac odpowiednich koalicjantów.Sama widzisz , że etatystyczno-socjalna wizja braci kłóci się z liberalno-obywatelskim programem PO.te wizje sa nie do pogodzenia .Zwłaszcza przy wielkich ambicjach przywódców z jednej i drugiej strony. Oto zo myslę w sprawach gospodarczych PiS moze liczyć na poparcie wszystkich poza PO (czyli SO , LPR , PSL a nawet SLD) W stanaiwacej Twojego konika kwestii rozliczeniowo-dekomunizacyjnej PO i LPR jej nie odmówią... Nie pozostaje nic innego , jak zwiazac się z rwacymi sie do władzy LPR , PSL i SO a co do czerwonych liczyć na PO pzdr PS:przy takim układzie ja oczywiscie wyjeżdzam , ale skoro Polacy głosowali na program 3 mln mieszkań , to trzeba to uszanowac Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Re: nie rozłam, a odprysk 26.10.05, 14:08 kataryna.kataryna napisała: > elfhelm napisał: > > > Raczej nie rozłam, a ewentualne odejście grupki Rokity. Przy czym Rokita > jest > > osamotniony - wydaje się, że w klubie nie ma wielkiego zaplecza. > > > > Na razie. Ale jak to dobrze rozegra może powiększyć swoje zaplecze. Jeśli > udaloby się rozłam sprzedać jako podział na tych, którzy mimo trudności chcą > realizować przedwyborcze obietnice o koalicji, i tych, którzy z powodów > ambicjonalnych wolą pozostać w opozycji oddając pole Lepperowi, to kto wie? To nie przejdzie. Ludzie by sie tylko usmiali. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: PO - Rozlam! 25.10.05, 17:48 Gdzie, jak, kiedy? ;-) Czy ktos sie ludzi, ze Rokita ustawi sie z garstka najwierniejszych jako najslabsza sila parlamentarna i bedzie premierem (dla stolka) po to, aby sluchac Jarka Kaczynskiego? I to wszystko po to, bo nie bedzie chcialo mu sie byc osoba prowadzaca boj (numer jeden) grupy ca. 120 poslow, od ktorej zalezy powodzenie projektu pt. koalicja, co mu daje zupelnie inna pozycje przetargowa z Kaczynskimi? Oj... albo ja nie znam Rokity, albo jestescie bardzo naiwni, T. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: PO - Rozlam! 25.10.05, 17:50 Rokita ustawi sie z garstka najwierniejszych jako > najslabsza sila parlamentarna i bedzie premierem (dla stolka) po to, aby slucha > c > Jarka Kaczynskiego? To możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: PO - Rozlam! 25.10.05, 17:54 Nie - to niemozliwe. Jesli jedyna przeszkoda mialby tylko byc stolek premiera, to Rokita zazadalby go i mysle, ze PiS moglby go w tej sytuacji jaka mamy dzisiaj dac, ale bez zaplecza w waznych ministerstwach. Samo premierostwo to nie jest moim zdaniem problem, a jak nie, to Rokita chce wiecej: chce faktycznego wplywu a tego nie zapewni mu odejscie, T. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa klucic???? 25.10.05, 17:48 zooroo napisał: > Cos mi sie wyaje ze zwolennicy PO > na tym forum zaczna klucic sie miedzy soba. KLUCIC???? a może kluczyć??? a może kłócić??? Potwierdza się fakt, że fani Kaczyńskiego to ludzie słabo wykształceni :-(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
zooroo Re: klucic???? 25.10.05, 17:53 eledynowa napisała: > zooroo napisał: > > > Cos mi sie wyaje ze zwolennicy PO > > na tym forum zaczna klucic sie miedzy soba. > > > KLUCIC???? a może kluczyć??? a może kłócić??? > Potwierdza się fakt, że fani Kaczyńskiego to ludzie słabo wykształceni :-(((((( Ty mi tu seledynowa z gramatyka nie wyskakuj bo nie otym ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: klucic???? 25.10.05, 18:01 oj braki, spore braki... tu akurat nawala Ci ortografia, a nie gramatyka Żadne uniwersytety nie zastąpią podstawowego wykształcenia :-( Bez względu na to o czym jest wątek, fakt braku umiejętności poprawnego pisania utrudnia komunikację, a jednoczesnie potwierdza smutną prawdę, że przyszedł czas na panoszenie się w Polsce nieuctwa :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Złudne nadzieje pisuarów 25.10.05, 18:01 Pisuary jak widzę zupełnie jak ich lider kaczor swe nadzieję wiążą z rozłamem u niedoszłego koalicjanta. Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Złudne nadzieje pisuarów 25.10.05, 18:41 Ja myślę, że perspektywa ewentualnego rozłamu może poważnie uelastycznić PO... PS. Czy jak piszesz "pisuary" to czerpiesz z tego jakąś przyjemność? Czy to po prostu taki elegancki sposób korespondowania młodego, przedsiębiorczego, wykształconego mieszkańca miasta? A może podkreśla to wagę Twojej argumentacji? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Re: Złudne nadzieje pisuarów 25.10.05, 22:55 Próbujcie. Tylko nie zapominaj, że PiS jest dużo bardziej podzielony niż PO. Szczególnie klub poselski PiS Odp na PS: A dlaczego mam nie pisać pisuary? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Złudne nadzieje pisuarów 26.10.05, 13:24 > Odp na PS: A dlaczego mam nie pisać pisuary? Ależ pisz sobie, kolego. Pragnąłem tylko dociec, po co to robisz: czy pisanie tego trudnego słowa sprawia ci jakąś szczególną satysfakcję, czy też stanowi dla ciebie dodatkowy argument w dyskusji? Jeśli to pierwsze, to twoja sprawa, to wolny kraj i możesz sobie czerpać satysfakcję z czego chcesz, byle w granicach prawa, a jeśli drugie, to będę starał się znaleźć jakiś kontrargument. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Re: Złudne nadzieje pisuarów 26.10.05, 13:34 Używam tego słowa bo najlepiej ono oddaje mój stosunek do tej partii - z tych przechodzących przez cenzurę. Odpowiedz Link Zgłoś
alex200 Fani Rydzyka zawsze są zgodni! 25.10.05, 22:43 Tylko od czasu do czasu przytrafia się za to noc długich noży (sic) Odpowiedz Link Zgłoś
ypsilon.ypsi Re: PO - Rozlam! 25.10.05, 22:52 Rydzykomaniacy coś sobie w główkach uroili i próbują zaklinać rzaczywistość - niestety szanowne oszołki, rozłamu nie ma i nie będzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś