ajkaj chodzi o strefy wpływów, a nie MSWiA 26.10.05, 08:43 Zawracanie głowy, Rokita już był w administracji i się nie sprawdził, nic a nic nie uporządkował, a narobił bałaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
yashina Afera suwalska = AWS=PiS 26.10.05, 08:44 Afera z adwokatem i sedza w suwalskim ktorzy sa z bylej formacji AWS i teras w PiS czyli partia czystych rak HEHE dobre. PO nie daj sie wciagnac w te bagno PiSu Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Jes kwestią czasu jak wyjdzie"bagno" w PO, 26.10.05, 08:57 zajmą się tym:szef MSWiA Dorn,szef MS Ziobro,szef specsłużb Wassermann. Tak wyjdą na jaw korupcje działaczy PO w tym z pierwszych stron gazet.A znając PiS(choć jest mi do nich b.daleko) to będą natychmiast wyrzucać takich ludzi od siebie(z PiSu) vide wyrzucenie Kurskiego. yashina napisał: > Afera z adwokatem i sedza w suwalskim ktorzy sa z bylej formacji AWS i teras w > PiS czyli partia czystych rak HEHE dobre. > PO nie daj sie wciagnac w te bagno PiSu Odpowiedz Link Zgłoś
gruszkos kaczogród da rade bez większości 26.10.05, 08:45 Myślę że nie ma co panikować. I tak gorzej być nie może! Mamy w Polsce Kaczogród! Nawet jeśli PO nie wejdzie w koalicje z PiSem to nic wielkiego się nie stanie! W wielu krajach Europy występuje rząd mniejszościowy i dobrze spełnia swoją funkcje (np. Szwecja) Taki sposób sprawowania władzy stwarza możliwość układów czasowych. PiS mając poparcie prezydenta i tak jest na z góry wygranej pozycjii. A szkoda by było, żeby Platforma była z czasem współwinna za nie dotrzymanie obietnic wyborczych PiSu! Może to i nawet lepiej dla Polski, bo zawsze w razie przedterminowych wyborów będziemy mięli na kogo głosować! Lepij żeby spalił się tylko PiS. Szkoda było by dorzucać jeszcze do tego ognia rozpalonego z nadziei wyborców na lepszą Polskę, które niestety nie spełniły się, drugiej partii cieszącej się poparciem i mającej coś mądrego do powiedzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
asmag Masz 100% rację 26.10.05, 14:54 Doświadczenia pokazują, że np. austriacki odpowiednik Kaczora Joerg Haider i jego partia stracili 75% poparcia gdy tylko zaczęli uczestniczyc w rządzie. Z 25% zrobiło im się 5% czego i PiSowi z całego serca wraz z 74% głosujących i 60% nie głosujących życzymy (razem przytłaczająca większośc społeczeństwa). Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 Dziękuję ! Ale to... nie do wiary ! ... 26.10.05, 08:45 a może ja jestem aż tak naiwny - ? pamin1 napisał: > carlitos35 napisał: > > > sa zdejmowane ?! > > Dlatego, ze cytowalem chyba w GW bardzo nielubianego red. Macieja Rybinskiego z > > Rzeczpospolitej. Tzw. dziennikarze z Wyborczej nie dorastaja mu do piet wiec > wycinaja posty z jego tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Dziękuję ! Ale to... nie do wiary ! ... 26.10.05, 08:52 carlitos35 napisał: > a może ja jestem aż tak naiwny - ? > > pamin1 napisał: > > > carlitos35 napisał: > > > > > sa zdejmowane ?! > > > > Dlatego, ze cytowalem chyba w GW bardzo nielubianego red. Macieja Rybinsk > iego > z > > > > Rzeczpospolitej. Tzw. dziennikarze z Wyborczej nie dorastaja mu do piet w > iec > > wycinaja posty z jego tekstem. T:Zawsze sluchalem RM, i czytalem ND, i dalej mysle i nie zaluje tego . A co do wiary to Rydzykowi juz nawet nie musze wierzyc ze mowi prawde o demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Marcinkiewicz:nielojalny,intrygant/DUŻY FORMAT 26.10.05, 08:48 w Gazecie Wyborczej/DUŻY FORMAT z 24 pażdziernika 2005,jest doskonała charakterystyka in spe premiera Marcinkiewicza."w 1997 roku przyjechał do Gorzowa Jarosław Kaczyński,wtedy lider niewiele znaczącego PC.Nie za bardzo miał kto z nim gadać.Zadzwoniłem do Kazia.Ale ten bardzo spokojnie:"Panie Robercie, niech pan zapamięta.Z przegranymi nie warto się spotykać".I nie przyszedł ( z opowieści nieprzychylnego premierowi dawnego działacza AWS)" Marcinkiewicz pisał "doniesienia" do biskupów razem z innym cwaniakiem znanym z PFRONu o nazwisku Flugiel Waldemar,dotyczące szefowej diecezjalnego miesięcznika "Aspekty", Grażyny Pytlak."Już po desygnowaniu na premiera w wywiadzie dla "Newsweeka" Marcinkiewicz uznał,że homoseksualizm jest "nienaturalny"(...)Pytany przez reportera TVN 24 o stosunek do homoseksualistów wykręcił się,że "nie wie,czy premier musi mieć poglądy na temat osób o innych preferencjach seksualnych". To sobie Jarosław Kaczyński,o którym salony w tym "warszawka" trąbią,że jest w mniejszości seksualnej,wziął kandydata na premiera?!Ale ja i tak nie głosowałem na PiS,tylko w 2.turze na Lecha Kaczyńskiego,który choć niesłusznie zakazał Parady Równości w stolicy,to w TVP2/Panorama powiedział,że nie jest przeciwko homoseksualistom,tylko jest przeciwny małżeństwom homoseksualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rudex1 koalicja 26.10.05, 08:54 Jeżeli PiS zaproponował w swoim progranie wyborczym tak duże zmiany socjalne, niech je teraz sam realizuje. Postawa pana Dorna i Kaszyńskich nie jest do przyjęcia dla ludzi myślących "do przodu". Grzebanie się w tym co już było, nie polepszy sytuacji ekonomicznej, a o taką głównie chodzi. PO nie powinna wchodzić do jakiejkolwiek koalicji. Zbyt duże, mimo licznych zapewnień że nie, są różnice programowe i oczekiwania wyborców. Już AWS i SLD przewiozło się na obietnicach, zobaczymy jak będzie z PiS - em. Czy to prawda co piszą gazety o panu L. Dornr? Odpowiedz Link Zgłoś
boba222 Nie będzie kolacji 26.10.05, 08:58 trzeba oszczędzać... A i odchudzić się byłoby wskazane... Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: koalicja 26.10.05, 09:04 rudex1napisał: "Jeżeli PiS zaproponował w swoim progranie wyborczym tak duże zmiany socjalne, niech je teraz sam realizuje. Postawa pana Dorna i Kaszyńskich nie jest do przyjęcia dla ludzi myślących "do przodu"." Właśnie, skoro po panach Dornie i "Kaszyńskim" [:-)] nie mozna spodziewać się niczego dobrego, to rozsądku w negocjacjach też nie. Dlatego PO powinna przejąć inicjatywę w formowaniu rządu, oddać te MSWiA, wziąć pozostałe 7 ministerstw i zażądać 3 dodatkowych ministerstw bez teki. No, jesli nie chce resortu zdrowia, to też oddać i wziąc czwarte ministerstwo bez teki. Ta metodą będzie miała w rądzie większość (wygra każde glosowanie Rady Ministrów) a nie będzie musiała odpowiadać za obietnice wyborcze PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
srubkap Koalicja PO i PiS 26.10.05, 09:00 To pokazuje jakimi ćwokami sa posłowie PO.Przegrywać też trzeba umieć z honorem.Przerąbali wybory i im szybciej się z tym pogodzą tym lepiej.Od dawna wiadomo że to banda nieudaczników i 2 miejsce w kolejce po stołki to szczyt ich możliwości.Panie Rokita i Panie Tusk to jest wasza jedyna szansa by zabłysnąć. A się kręcą a się wiercą,a to zupa za słona,a to Kaczor ma klona,a stękają jak stare baby.Teraz widać co to by był za prezydent : no nie dałem rady i dupnięty uśmiech.A piękni byliśmy a mądrzy,silni,prawi a dwa małe ludziki nas cykły. Jeżeli nie teraz to już nigdy!!!!! .Ogony pod siebie i godzić się na warunki PiS jeżeli nie chcecie zakładać przed następnymi wyborami nastepnej partii. A tak nawiasem mówiąc Cimoszko wygrałby te wybory nie wychodząc z chaty,załamka że słabą ma psychikę oj słabiuteńką. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: Koalicja PO i PiS 26.10.05, 09:14 PO nie wygrała wyborów, to się zgadza sie panie ćwoku z PiS. Tylko,że to nie oznacza automatycznego stania sie potakujacym lokajem dla PiS.Jedynym racjonalnym wyjście dla PO jest pozostanie w opozycji. A nie firmowanie pooronionych pomysłów PiS. Przebieg wyborów i posób prowadzenia kampanii wyborczej przez PiS zmieniły wszystko. Obecnie koalicja nie ma sensu z paru powodów: 1. Odmienne programy: PiS doszedł do władzy negując program PO. Niezależnie od motywów, dyskwalifikuje to PiS jako wiarygodnego partnera dla PO. 2. Obietnice wyborcze : PiS złożył wiele kosztownych obietnic socjalnych. Teraz albo musi sie z nich wycofać, albo "znależć" winnego za niezrealizowanie tychże. Oczywistym kandydatem jest "liberalny" koalicjant 3. Sojusze wyborcze Jak PiS odwdzięczy się Lepperowi i Rydzykowi ? A Odwdzięczyć się będzie musiał, bo w polityce nie ma nic za darmo. Dla tego kraju najlepiej by było gdyby PO pozostała w konstruktywnej opozycji. Umożliwi to poparcie korzystnych zmian, a ponadto za 2-3 (bo dłużej PiS sie nie utrzyma) lata będzie ka kogo głosować. Jeśli PO wejdzie do koalicji, to przez 3 lata odwali czarna robotę, a potem będziemy mieli nowy rząd z Jarosławem Kaczyńskim, zbawcą Ojczyzny i pogromcą liberałów , który na prawo i lewo bedzie rozdawał kiełbasę wyborczą aby pozostać przy władzy. A co do wygranych przegranych - PiS uzyskał tylko marne parę procent przewagi. W sumie zagłosował na PiS co 8-my uprawniony. Jest to nędzny rezultat jak na skalę obiecanek złozonych przez PiS w czasie kampanii wyborczej. Więc szanownym miłośnikom PiS radzę popatrzeć na te cyferki i troche ochłonąć. Ponadto ciekawi mnie jedno - jeli uważacie PO za palantów to po co nalegacie na koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Koalicja PO i PiS 26.10.05, 09:20 Bardzo dobrze napisane. W pełni popieram. Bez PO rządy PiS prędzej się zawalą. Szkoda tylko kolejnych straconych lat, ale nasz ogłupiały ludek sam tak sobie wybiera - a to sobie wybierze Tymińskiego, a o Kaczyńskich wojtekmt napisał: > PO nie wygrała wyborów, to się zgadza sie panie ćwoku z PiS. Tylko,że to nie > oznacza automatycznego stania sie potakujacym lokajem dla PiS.Jedynym > racjonalnym wyjście dla PO jest pozostanie w opozycji. A nie firmowanie > pooronionych pomysłów PiS. > Przebieg wyborów i posób prowadzenia kampanii wyborczej przez PiS zmieniły > wszystko. Obecnie koalicja nie ma sensu z paru powodów: > 1. Odmienne programy: PiS doszedł do władzy negując program PO. > Niezależnie od motywów, dyskwalifikuje to PiS > jako wiarygodnego partnera dla PO. > 2. Obietnice wyborcze : PiS złożył wiele kosztownych obietnic socjalnych. > Teraz albo musi sie z nich wycofać, albo "znależć" winnego za > niezrealizowanie tychże. Oczywistym kandydatem jest "liberalny" koalicjant > 3. Sojusze wyborcze > Jak PiS odwdzięczy się Lepperowi i Rydzykowi ? > A Odwdzięczyć się będzie musiał, bo w polityce nie ma nic za darmo. > Dla tego kraju najlepiej by było gdyby PO pozostała w konstruktywnej opozycji. > Umożliwi to poparcie korzystnych zmian, a ponadto za 2-3 (bo dłużej PiS sie nie > > utrzyma) lata będzie ka kogo głosować. > Jeśli PO wejdzie do koalicji, to przez 3 lata odwali czarna robotę, a potem > będziemy mieli nowy rząd z Jarosławem Kaczyńskim, zbawcą Ojczyzny i pogromcą > liberałów , który na prawo i lewo bedzie rozdawał kiełbasę wyborczą aby > pozostać przy władzy. > A co do wygranych przegranych - PiS uzyskał tylko marne parę procent przewagi. > W sumie zagłosował na PiS co 8-my uprawniony. Jest to nędzny rezultat jak na > skalę obiecanek złozonych przez PiS w czasie kampanii wyborczej. Więc szanownym > > miłośnikom PiS radzę popatrzeć na te cyferki i troche ochłonąć. > Ponadto ciekawi mnie jedno - jeli uważacie PO za palantów to po co nalegacie na > > koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Koalicja PO i PiS 26.10.05, 09:31 wojtekmt napisał: "(...) Jedynym racjonalnym wyjście dla PO jest pozostanie w opozycji. A nie firmowanie pooronionych pomysłów PiS. (...) PiS uzyskał tylko marne parę procent przewagi. W sumie zagłosował na PiS co 8-my uprawniony. Jest to nędzny rezultat jak na skalę obiecanek złozonych przez PiS w czasie kampanii wyborczej. (...)". No pewnie. Nawet więcej niż pewnie! Żądajmy przedterminowych wyborów parlamantarnych. Już teraz. Po co tracić czas na jałowe zabawy. Platforma na pewno pokona PiS razem z tymi tam ...(tu wstawić odpowiednie). Co to jest >50% do zdobycia, gdy już każdy jest ostrzeżony przed PiS i tymi tam ... Nie chcemy "Pospolitej" jak, na ostatniej okładce zdefiniował nam państwo "WPROST". Zatem: "Jeszcze raz do urn!". Żądać tego, żeby za półtorej godziny (o 11.00 rozpoczyna się wybór marszałka Sejmu) PO nam nie wymiękła. Ludzie są czasem słabi. Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Ciekawy i słuszny punkt widzenia ! 26.10.05, 09:51 A teraz wycieli Twoja poczte, z pytaniem dlaczego mnie wcinaja, a reszte po prostu usuneli...Dobre nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wojten Dlaczego Kaczyński nie lubi Niemców? Ponieważ 26.10.05, 09:12 biorą go za nowy model ogrodowego krasnala (siłowego). Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 To Prezydent Lech Kaczyński ma rację! 26.10.05, 09:30 nie ma żadnych wypowiedzi,potwierdzających tezy:wojtena. Na atak niemiecki dotyczący odszkodowań od Polski za wysiedlenia,Lech Kaczyński i słusznie odpowiedział,to w taki razie Niemcy muszą nam zapłacić za zniszczenia stolicy i... tyle.To Polska jest ofirą napaści hitlerowskiej w 1939-1945,a nie Niemcy są ofiarami Polaków.Mogli nam (USA+UK+Rosja) oddać terytorium państwa polskiego z dnia 1 i 17 września 1939 roku.Kaczyński ma rację.Należy Niemcom podać na tacy kwotę zniszczeń jakich dokonali po napaści na Polskę.Jednak i Niemcy i Polska ma sie skupic na przyzszlosci.Przeszlosc dla historykow. wojten napisał: > biorą go za nowy model ogrodowego krasnala (siłowego). Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Bezczelny szantaż PO!!! 26.10.05, 09:19 PiS, jeżeli chce udowodnić Polakom, że naprawdę wygrał te wybory, to absolutnie nie może ulec temu wrednemu szantażowi. Oczywiście ten kretyn z SKL (przepraszam za wyrażenie) - Komorowski - absolutnie nie może być marszałkiem Sejmu!!! Nieodpowiedzialny, cyrkowy i groteskowy bufon - Jasiu z Marysią Rokita absolutnie nie może być szefem MSWiA - dopiero wtedy "wziąłby naród za pysk"! Wy nie wiecie kto to jest?, to jest chory człowiek, chory na chorą władzę!!! Marzą mu się różne "ruszty rządzenia" (idiotyzm) i tym podobne socjotechniki służące do gnębienia obywateli. Wsłuchajcie się tylko w to co mówi. Jeżeli odrzucicie to wredne, galicyjsko-barokowe krasomówstwo, to w istocie wyłażą prymitywne totalitarne zapędy - zgodnie z totalitarną zasadą PAŃSTWO - TO JA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: Bezczelny szantaż PO!!! 26.10.05, 09:23 PO nie wygrała wyborów, to się zgadza sie panie ćwoku z PiS. Tylko,że to nie oznacza automatycznego stania sie potakujacym lokajem dla PiS.Jedynym racjonalnym wyjście dla PO jest pozostanie w opozycji. A nie firmowanie pooronionych pomysłów PiS. Przebieg wyborów i posób prowadzenia kampanii wyborczej przez PiS zmieniły wszystko. Obecnie koalicja nie ma sensu z paru powodów: 1. Odmienne programy: PiS doszedł do władzy negując program PO. Niezależnie od motywów, dyskwalifikuje to PiS jako wiarygodnego partnera dla PO. 2. Obietnice wyborcze : PiS złożył wiele kosztownych obietnic socjalnych. Teraz albo musi sie z nich wycofać, albo "znależć" winnego za niezrealizowanie tychże. Oczywistym kandydatem jest "liberalny" koalicjant 3. Sojusze wyborcze Jak PiS odwdzięczy się Lepperowi i Rydzykowi ? A Odwdzięczyć się będzie musiał, bo w polityce nie ma nic za darmo. Dla tego kraju najlepiej by było gdyby PO pozostała w konstruktywnej opozycji. Umożliwi to poparcie korzystnych zmian, a ponadto za 2-3 (bo dłużej PiS sie nie utrzyma) lata będzie ka kogo głosować. Jeśli PO wejdzie do koalicji, to przez 3 lata odwali czarna robotę, a potem będziemy mieli nowy rząd z Jarosławem Kaczyńskim, zbawcą Ojczyzny i pogromcą liberałów , który na prawo i lewo bedzie rozdawał kiełbasę wyborczą aby pozostać przy władzy. A co do wygranych przegranych - PiS uzyskał tylko marne parę procent przewagi. W sumie zagłosował na PiS co 8-my uprawniony. Jest to nędzny rezultat jak na skalę obiecanek złozonych przez PiS w czasie kampanii wyborczej. Więc szanownym miłośnikom PiS radzę popatrzeć na te cyferki i troche ochłonąć. Ponadto ciekawi mnie jedno - jeli uważacie PO za palantów to po co nalegacie na koalicję? Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Bezczelny szantaż PO!!! 26.10.05, 09:53 Słuchaj niećwoku z PO (przepraszam za wyrażenie), to PO bezczelnie pcha się do władzy!!! 1. Kandydata na marszałka wysuwa najsilniejszy klub w parlamencie (zapamiętaj to sobie niećwoku z PO). Jeżeli PiS nie akceptuje Komorowskiego, a to PiS wysuwa kandydaturę, to jest oczywiste, że Komorowski nie może być marszałkiem (tak trudno to zrozumieć niećwoku i pyszałku z PO?). 2. Jak partia, która przegrała wybory moze stawiać warunki co do programu i składu rządu??? Powinna się cieszyć, że PiS daje im porządzić (Jasiu z Marysią już od dobrych 10 lat przebiera nogami i rękami, żeby sobie porzadzić, nawet w tym celu zakłada w pomieszczeniach zamkniętych na swoją łysinę durnowaty słomkowy kapelusz - przecież to człowiek chory na władzę i rządzenie!). 3. Szanowni towarzysze z PO: napiszcie sobie na czołach JESTEŚMY NAJMĄDRZEJSI GENIUSZE a potem zbiorowo palnijcie sobie w łeb! Wtedy może w Polsce zacznie się dziać dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirek800 Re: Bezczelny szantaż PO!!! 26.10.05, 10:13 Spojzyj w lustro, usun ta piane z ust i zastanow sie o glupotach jakie tu wypisales. Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Re: Bezczelny szantaż PO!!! 26.10.05, 10:19 jm19 napisał: > Słuchaj niećwoku z PO (przepraszam za wyrażenie), to PO bezczelnie pcha się do > władzy!!! A cóż to za tekst? Jak PiS chce rządzić sam to nikt mu przecież nie zabroni. Niech sobie rządzi. A tacy jak Ty muszą pamiętać, że tacy jak ja głosowali na PO właśnie po to, by pomysły PiS-u wylądowały na śmietniku historii; i to też w jakiś sposób obliguje PO. Uważam, że PO powinna być konstruktywną opozycją. Wtedy bez ulegania szantażom PiS będzie mogła próbować blokować co większe głupoty, zaś swobodnie wspierać sensowne pomysły. W przeciwnym wypadku, jeżeli wstąpi do koalicji to albo ulegnie PiS i będą kłopoty, albo nie ulegnie, a wtedy i tak nici z koalicji. Przy tym, ulegając PiS wyborcy mogą zacząć kojarzyć ich "razem" , a to z kolei, po tym jak już wyjdzie szydło z worka stanie się jasne, że "program" PiS to jedna wielka bajka, może przynieść taki skutek, że następne wybory (kto wie, czy nie przyspieszone) wygra Lepper lub Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
wojten Z Kaczyńskimi, Lepperami i Rydzykami trzeba 26.10.05, 09:24 grać ostro. PO próbowała walczyć fair i co? Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 09:32 Ile masz wzrostu? Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 09:39 pamin1 napisał: > Ile masz wzrostu? Na takie pytanie zdecydowana większość dorosłej populacji odpowiada: WIĘCEJ Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 09:44 3mam3 napisała: > pamin1 napisał: > > > Ile masz wzrostu? > > > Na takie pytanie zdecydowana większość dorosłej populacji odpowiada: WIĘCEJ Przepraszam - pytalem ciebie, czy moze jestes adwokatem wojena? Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 09:49 pamin1 napisał: >> > pamin1 napisał: > > > Ile masz wzrostu? > > Na takie pytanie zdecydowana większość dorosłej populacji odpowiada: WIĘC > EJ > > Przepraszam - pytalem ciebie, czy moze jestes adwokatem wojena? Nie, nie jestem, ale mam takie same poglądy jak on. Jesli słowo poglądy jest dla ciebie za trudne, to wyjaśniam że poglądy to coś takiego , co niektórzy mają, a niektórzy (np Ty) nie Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 09:53 3mam3 napisała: > pamin1 napisał: > > >> > pamin1 napisał: > > > > Ile masz wzrostu? > > > Na takie pytanie zdecydowana większość dorosłej populacji odpowiada > : WIĘC > > EJ > > > > Przepraszam - pytalem ciebie, czy moze jestes adwokatem wojena? > > Nie, nie jestem, ale mam takie same poglądy jak on. Jesli słowo poglądy jest > dla ciebie za trudne, to wyjaśniam że poglądy to coś takiego , co niektórzy > mają, a niektórzy (np Ty) nie Pozwol zgadnac....Jestes kobieta....Bardzo samotna.....I nikt cie nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 10:08 pamin1 napisał: > Pozwol zgadnac....Jestes kobieta....Bardzo samotna.....I nikt cie nie chce.... To terez wszystko jasne, skąd te Twoje kompleksy. Kobieta to ktoś taki, kto Ciebie krytykuje. Spróbuj psychoanalizy, podobno często pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 10:10 3mam3 napisała: > pamin1 napisał: > > > Pozwol zgadnac....Jestes kobieta....Bardzo samotna.....I nikt cie nie chc > e.... > > > To terez wszystko jasne, skąd te Twoje kompleksy. Kobieta to ktoś taki, kto > Ciebie krytykuje. Spróbuj psychoanalizy, podobno często pomaga Przykro mi nie rozumiem prob...myslenia i przekazania. Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 10:14 pamin1 napisał: >> > To terez wszystko jasne, skąd te Twoje kompleksy. Kobieta to ktoś taki, k > to > > Ciebie krytykuje. Spróbuj psychoanalizy, podobno często pomaga > > Przykro mi nie rozumiem prob...myslenia i przekazania. > > To pogłówkuj jeszcze troszeczkę. Spokojnie, rozluźnij się, może puść łagodną muzyczkę. Nikt nie oczekiwał od Ciebie, że w parę minut coś zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 10:25 3mam3 napisała: > pamin1 napisał: > > >> > To terez wszystko jasne, skąd te Twoje kompleksy. Kobieta to k > toś taki, k > > to > > > Ciebie krytykuje. Spróbuj psychoanalizy, podobno często pomaga > > > > Przykro mi nie rozumiem prob...myslenia i przekazania. > > > > > To pogłówkuj jeszcze troszeczkę. Spokojnie, rozluźnij się, może puść łagodną > muzyczkę. Nikt nie oczekiwał od Ciebie, że w parę minut coś zrozumiesz W zyciu dostaje sie to, co sie daje...zal mi ciebie i nic wiecej. Nie wyjasnilas ciagle co oznacza okreslenie "tam twoj poziom"...pewnie sama nie wiesz....Smarujesz, smarujesz, plujesz wokol siebie, szczekasz....i tylko glupi pamin1 sie toba zajal biedactwo. A i on tez juz ma dosyc twojego "intelektu". Milego dnia....Chociaz bedzie pewnie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
3mam3 Re: Niech bezczelny krasnal rządzi sam. 26.10.05, 10:32 pamin1 napisał: >i tylko glupi pamin1 sie toba zajal biedactwo. A i on tez juz ma dosyc >twojego "intelektu". > Milego dnia....Chociaz bedzie pewnie trudno. Oj głupi pamin1, głupi, dla niego intelekt może być słwem tylko w cudzysłowie. Na szczęście dla Ciebie pojawiła się ma forum jola_z_dywit, która prezentuje ten sam poziom intelektualnego dna Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 'ODNOWICIELE MORALNI' PODZIOBALI SIĘ O STOŁKI..:p 26.10.05, 09:35 hehe... zabawny widok, jak się żrą "swietni przygotowani do rządzenia" popisiarze... :P Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Przecież nie było mowy o ich moralności:)) 26.10.05, 10:34 Ci, którzy nawoływali do 'rewolucji moralnej' mieli na myśli moralność innych. przecież nie mieli zastrzeżeń do własnej moralności, która jest kryształowa do łez:))) ich zdaniem... Przeca każdy PiSowiec wie, że Pan Bóg, kiedy mówił 'nie zabijaj' nie kierował tych słów do braci Kaczyńskich, tylko do prostych ludzi, którzy nie wiedzieliby kogo by tu zabić, żeby było moralnie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
andwojtowicz a może to służby trzeba chronić przez PO 26.10.05, 09:41 Zmiana w Służbach Specjalnych Państwa jest od dawna zapowiadana przez PiS. Kto ma MSWiA ten decyduje o słuzbach specjalnych. Może te Słuzby robia wszystko by być chronionym w dotychczasowym układzie, a to pewnie gwarantuje PO a nie PiS. Co wy na to???? Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: a może to służby trzeba chronić przez PO 26.10.05, 09:49 andwojtowicz napisał: "Zmiana w Służbach Specjalnych Państwa jest od dawna zapowiadana przez PiS. Kto ma MSWiA ten decyduje o słuzbach specjalnych. Może te Słuzby robia wszystko by być chronionym w dotychczasowym układzie, a to pewnie gwarantuje PO a nie PiS. Co wy na to???? Niestety są takie podejrzenia. Wieść gminna je niesie, itd. Oczywiście to są wszystko teorie spiskowe. Gdyby tak miało być to p. Rokita sam do siebie zaprosiłby policję jeszcze przed 5 rano. Pani H.G-Walz sama poprzebijałaby sobie opony, żeby do wrażej roboty nie dojechać. PO to ludzie, których nie sposób o nic podejrzewać. O NIC!. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re:Daj spokój z tymi służbami... 26.10.05, 10:21 Bo przeciętnego Polaka/zjadacza chleba codziennego to w ogóle nie interesuje. Owszem ten chocholi taniec podkręcają politycy i dziennikarze, ale od tego nie przybędzie miejsc pracy czy km drogi...Chyba że chodzi o miejca w celi i drogi do kryminału. Większość ludzi w tym kraju, a już na pewno uczestnicy tegoż forum wiedzą, że PiSiaki nie mają ani pomysłu na rządzenie krajem, ani wizji państwa. Dyskusję , debatę publiczną zastępują wiecowaniem, machaniem szabelką i moralno- ideologicznym zaklinaniem rzeczywistości. Większość z nas wie, że pozostaną partią władzy i po socjalistycznemu zostawią cały ten bajzel z hasłem:"rząd się wyżywi".Było? było. A teraz to samo powtarza niejaki Dorn.Problem PiS polega na tym, że to cyniczni gracze, którzy nie lubią własnych wyborców, a kochają państwo( bo państwo to my-PiS),ale niekoniecznie jego wolnych obywateli i wiele dadzą, przehandlują, obiecają byle utrzymać się przy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek800 Re:Daj spokój z tymi służbami... 26.10.05, 10:30 W pelni sie z Toba zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: a może to służby trzeba chronić przez PO 26.10.05, 10:44 Kto > > ma MSWiA ten decyduje o słuzbach specjalnych. Może te Słuzby robia wszystko by > być chronionym w dotychczasowym układzie, a to pewnie gwarantuje PO a nie PiS. > Co wy na to???? Jesli tak, to moze Pis chce rowniez chronic Rydzka aby mu lustracji nie zrobic? Leppera i innych ... na dwoje babka wrozyla, ale zgadzam sie ze trzymajac wszytko w jednych rekach to jest troche niebezpieczne... Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek debel polityczny ma problemy ? 26.10.05, 09:49 debel polityczny ma problemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov z kopa mu! z kopa! 26.10.05, 10:03 Jak u mnie w szkole koledzy zaczynali się kłócić, to reszta wołała "bita sie! bita sie!". Może to byłoby dobre rozwiązanie, niech p. Rokita z p. Marcinkiewiczem pójdą na ring i załatwią sprawę po męsku? Wtedy okazałoby się, czy faktycznie są twardzielami i czy są gotowi do poświęceń dla Polski (i koryta). Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: z kopa mu! z kopa! 26.10.05, 11:51 tutaj raczej solówę powinni odbyć kaczor z tuskiem, przy czym byłaby to walka nierówna. Kaczorów jest dwóch i nie wiadomo, czy jakby się jeden zmęczył, to drugi by go nie zastąpił ;) w końcu i tak ciężko ich rozróżnić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 10:24 Chyba w przyszłą środę upływa termin jaki konstytucja wyznacza na utworzenie rządu. Czy PiS świadomie dąży do jego przekroczenia, po to by powiedzieć, że Marcinkiewicz nie dał rady i by ogłosić, że w tym układzie misji tworzenia rządu podejmie się Jarek Kaczyński? Czy temu mają służyć zagrywki prowokujące PO do wstrzymywania się od utworzenia koalicji? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 10:30 Witaj. Jedyna rada dla PO, to brać co dają, bo za chwilę przestaną dawać. Kabotyńskie teksty Rokity o bucie i trumfaliźmie przestały robić wrażenie. Jest kacza zupa i albo do stołu albo... To naprawdę było do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 10:40 Cześć i sprawiedliwość:)) Tylko po co ta cała szopa. Rokita pamięta, w jakiej roli AWS ustawił (przy jego udziale) Unię Wolności - chłopca do bicia za wszystkie niepopularne decyzje albo ich propozycje:)) Dlatego sądzę, że on naprawdę chce uniknąć powtróki tamtej sytuacji, i dlatego PO nie pójdzie na zbyt daleko idące kompromisy. A teatrzyk PiS z szantażykami ma służyć chyba udowodnieniu Marcinkiewiczowi, że się chłopak nie liczy, bo i tak nie ma wolnej ręki w obsadzie resortów. Niech będzie przekonany, że to niedobra PO go wykopnęła ze stolca, a Jarek przyjdzie w roli zbawcy i wszystko poukłada:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lubliniak Re: Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 15:18 Jest oczywiste, że Marcinkiewicz pełni (czy zdaje sobie z tego sprawę czy nie) rolę zająca w biegach średniodystansowych. Jarek już się obudził i szykuje się do fotela premiera. Patrz: przypadek Pawlaka po upadku Olszewskiego. Przypomnieć trzeba też znaną sentencję: Nieważne jak mężczyzna zaczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 10:41 To o pieszczotach i pięknej pani bardzo obiecujące...Seks łagodzi obyczaje?-bez sugestii. Coś w tym stolcu dla bliźniaczej Kaczki jest na rzeczy, bo też trudno mi uwierzyć, że on tylko prezesem partii zostanie i na partyjnych nasiadówach będzie się przyglądał jak harcownisie z jego kamandy medialne lody kręcą rosnąc w siłę.Kaczyński nie jest typem, który dla dobra partii usunie się w cień i kolegów po plecach będzie klepał i namaszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: Plan obsadzenia Jarka na stolcu premiera? 26.10.05, 11:02 Sygnaturka pochodzi z Eddy poetyckiej - z Pieśni Najwyższego, której podmiotem lirycznym ma być sam Odyn:)) Wiedział chłop co mówi, choć poganin:)))))) A co do kupra na stolcu, to masz rację: Kaczyńscy bardzo by chcieli mieć w przyszłości ulice i pomniki, a tu pech za pechem: Lech w Warszawie nic nie zrobił godnego wzmianki, a Jarek do tej pory nie sprawował żadnej funkcji - o co mieli pretensje do Tuska, chociaż ten był przynajmniej wicemarszałkiem senatu i sejmu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
meezer kto wypowie wojnę? 26.10.05, 10:29 .. a kto będzie agresorem? ;) zaczynam przekonywać się do teorii, żeby PiS stworzył rząd mniejszościowy.. pół roku i będzie po PiS'ie. Kaczyńscy moze wytrzeźwieją po libacji wyborczej i zejdą na ziemię.. Na tą chwilę jedyna analogia, jaka mi przychodzi do głowy to AWS/UW.. tam też była jedna partia dobra i jedna sezonowa ;> Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:35 Przecież do wyborów szli z hasłami że gospodarka jest dla nich najważniejsza. Dlatego na nich głosowałem... Powinni wynegocjować kontrolę nad wszystkimi ministerstwami związanymi z gospodarką - szczególnie min. finansów i walczyć o jak najlepszy program gospodarczy dla Polski (szczególnie w zakresie niskich podatków). Pozostałe sprawy należy sobie darować. A wychodzi na to że dla PO najważniejsze jest MSW czyli teczki.... Jestem trochę zawiedziony... Widaomo że PiS nie odda tego resortu. Sztandarowym hasłem PiS była walka z korupcją, komuchami i układzikami polityki z biznasem. Za to będą rozliczni przez swoich najwierniejszych wyborców (nie tych od Leppera ale przez tych którzy w wyborach parlamentarnych od początku byli za PiSem). Trudno żeby teraz PiS oddał resorty pozwalające realizować ten program. A obawy Rokity są niesłuszne. Jest wiele państw z systemem gdzie rządzi jedna partia a druga jest w opozycji. Wtedy wszystkie resorty są w rękach jednej partii - i jakoś nie zagraża to dempkracji... A PO po dziwnych gierkach Miodowicza z Jarucką wcale nie gwarantuje czystości i braku "gry teczkami". Okazuje się że dla PO ważniejsze są teczki niż gospodarka. Przy takiej postawie trudno o optymizm. Mam nadzieję że Rokita zmądrzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:40 tutaj chodzi o coś innego niż teczki. Głownie problem dotyczy bezpośredniego wpływu prokuratury na niezawisłe sądy oraz kwestie naginania prawa do potrzeb partii rządzacej. PO jest niechętne tej koalicji, bo bierze na siebie odpowiedzialność za poczynania PISu nie mając możliwości przeprowadzenia kluczowych dla siebie ustaw, takich jak podatek liniowy, 3*15 itp itd. Wciska im się za to np. resort zdrowia, który PIS obiecywał wyborcom naprawić (w trakcie kampanii kaczory mówiły, ze PO zagwarantuje opiekę zdrowotną tylko bogatym). Sam chyba rozumiesz, ze w takiej sytuacji PO odbiera to jako wsadzenie ich na minę i oddanie najtrudniejszych, najbardziej zabagnionych tematów kozłowi ofiarnemu.. Jestem za zerwaniem tej koalicji. PiS na rządzie mniejszościowym się wyłoży i.. trzeba bedzie wrócić do rozmów z trochę innego pułapu. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:49 Zgadzam się - resort zdrowia to mina. Ale sam napisałeś - PO powinno walczyć o podatek 15%. To powinien być ich cel negocjacyjny - obniżenie podatków i opanowanie resortów mających wpływ na gospodarkę. Ale jak się chce coś wygrać to z czegoś trzeba ustąpić - dlatego PO powinno sobie darować MSWiA a walczyć o gospodarkę. Co do Komorowskiego to PO ma rację. Zastanawiam się czy Rokita nie upiera się przy MSWiA aby zerwać rozmowy niby z winy PiS. Faktycznie jeśli koalicja POPiS się wyłoży to za 4 lata wkurzeni wyborcy zagłosują na Samoobronę i LPR. Jeśli PO nie wejdzie do koalicji to powstanie rząd mniejszościowy który może jakoś przetrwa i za 4 lata Polacy (którzy mają tendencję do narzekania i nawet jeśli rząd nie będzie taki zły to będzie krytykowany) zagłosują na PO. Faktycznie zerwanie rozmów może być korzystne dla PO i w dłuższym okresie uchronić Polskę przed rządami demagogów z Samoobrony i prezydenturą Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:54 > Faktycznie zerwanie rozmów może być korzystne dla PO i w dłuższym okresie > uchronić Polskę przed rządami demagogów z Samoobrony i prezydenturą Leppera. Piękny pomysł. Tylko przypominam, że trzeba spłacić r ó ż n e długi zaciągnięte na kampanię wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:58 No cóż to fakt, ale mam nadzieję że jakoś sobie poradzą... Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:56 MSWiA to faktyczny organ władzy w Państwie (tutaj odsyłam Cię do mojej kolejnej odpowiedzi parę linijek niżej na innego posta- nie chcę powielać wcześniejszej wypowiedzi). Rozumiem w każdym razie dlaczego PO walczy o ten resort i zgadzam się z nimi w pełni. Podatek 3*15 nie ma szansy na przegłosowanie, chociażby ze względu na układ sprzed wyborów.. :/ Usłyszałem dziś troche przerażające zdanie: Aktualny sejm to sejm faktycznego odsunięcia od władzy postkomunistów, po którym nie będzie już ludzi "poprzedniego systemu" w kręgach władzy. Następna kadencja będzie odsunięciem od władzy obozu postsolidarnościowego. Coś w tym jest i to mnie przeraża najbardziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:03 Tak więc pytanie czy PO zależy na naprawie gospodarki (poprzez walkę o jak najwięcej resortów gospodarczych) i obliżeniu podatków (może nie 3 * 15% ale maksymalnie niskich jakie da się wynegocjować z PiS) czy też na "władzy". Po co im to MSWiA i ta "władza" ????? Niech sobie PiS naprawia państwo, reformuje sądownictwo i śledzi komunistów, a PO niech się zajmie gospodarką. Druga sprawa, jak wykończą się postkomuniści i postsolidarnościowcy to zostanie nam Lepper i LPR... Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:26 w moim przekonaniu 3*15 to przedział stymulujący wzrost na tyle, by obniżka podatków nie przełożyła się na deficyt budżetowy. Są pewne granice obniżania podatków, na jakich zysk firm gwarantuje że nie uciekną w szarą strefę i fikcyjne koszty. 18% to zmiana pogłebiająca deficyt, bo dla firm nie jest praktycznie odczuwalna. MSWiA to administracja państwem. Każda ustawa, każdy zapis PO, który pojawiłby się mógłby zostać niezrealizowany przez PiS, który miałby faktyczną władzę nad MSWiA. Nie wyobrażam sobie rządzenia Państwem, bez kontroli nad MSWiA. Inaczej sprawa się ma w przypadku dekomunizacji, na która PiS stawia i do której wystarczy WSI, ministerstwo sprawiedliwości i inne wymagane przez nich.. moze sie okazać, ze po porażce sejmu tej kadencji jedynym ratunkiem przed LPR i SO może być ustrój prezydencki, ale to już nie IV Rzeczpospolita, a rewolucja.. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:30 No to zobaczymy. Może faktycznie PO powinno przejść do opozycji. Ale powinna być to opozycja konstruktywna a nie krytykancka. Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:32 na to liczę.. :) głosowałem na PD, ale do PO jest mi dużo bliżej niż do PiS'u i generalnie traktuję ich jako rozsądnych ludzi z pomysłem na Polskę.. trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:44 Ja też głosowałem na PO. I też życzę dobrze temu krajowi (w końcu tutaj mieszkam). Ale nie chcę koalicji z PiS. Byłoby to postawienie mnie w jednym szeregu z wyborcami Samoobrony i Radia Maryja. Widzę,że propaganda PiS'u odnosi skutek nawet u wyborców PO. Należy się jednak zastanowić, co jest lepsze : -czy opozycja popierajaca korzystne rozwiązania a negująca bzdury i stanowiąca rozsądną alternatywe w następnych wyborach, -czy rola koalicjanta, który po pewnym czasie stanie sie chłopcem do bicia i dostanie kopniaka przed wyborami jako dywersant który uniemozliwił PiS realizację ich obiecanek wyborczych. PiS nie jest zdolny do koalicji. Po prostu Kaczyńscy nie znają słowa kompromis. Juz teraz wyznaczają kogo w PO akceptują a kogo sobie nie życzą. No i chcą realizować własny program, króry jak sami to mocno podkreslali jest sprzeczny z programem PO. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:54 Być może masz rację. I jeśli chęć dostania przez Rokitę MSWiA jest tylko wybiegiem aby zerwać rozmowy i wycofać się z twarzą z koalicji to OK. Ale dziwi mnie że w rozmowach PO nie kłóci się o podatki, resorty gospodarcze jako o główne elementy różniące PiS i PO. Zamiast tego mówią o MSWiA. Dziwią mnie źle rozłożone akceny. PO powinno przede wszystkim walczyć o gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 10:58 powinno, ale nie może. Układ sprzed wyborów zakładał, że program dotyczacy podatków pozostanie przy ugrupowaniu, które wybory wygra. PiS nie zgodzi się na 3*15 - za dużo złego powiedzili na ten temat przed wyborami, by teraz się z tego z klasą wycofać.. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:06 Jeśli nie 3*15 to może jakaś pośrednia propozycja gwarantująca niższe podatki niż obecne i pozwalająca PiSowi "wyjść z twarzą", a zarazem gwarantująca szybszy rozwój Polsce. Lepszy rydz niż nic ... Odpowiedz Link Zgłoś
mirek800 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:05 Na pewno czytales juz, o co domaga sie "solidarnisc". Jak PO ma pogodzic te widzimisie ze swoim programem na gospodarke. Mimo ze w wielu Twoich tezach mam takie same poglady, nie zgadzam sie ze dla PO najwazniejszy jest resort gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:07 Dlaczego nie zgadzasz się że dla PO powinny być najważniejsze resorty gospodarcze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:14 Bo trzeba ochronić tylną część ciała wielu działaczy. To jest fragment zobowiązań przedwyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek800 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:17 (...)"Polska solidarna - według Grajcarka - to kraj ludzi pracujących. Ma on cztery recepty na walkę z bezrobociem: • organizacja wielkich robót publicznych; (spółki z udziałem skarbu państwa powinny zamawiać usługi doradcze w polskich, a nie zagranicznych firmach; • zamiast sprowadzać kosztowne nowe technologie należy stworzyć system zachęt dla przedsiębiorców, aby opłacało się im Rozwoju Przedsiębiorczości dla Młodzieży, w którym państwowe agencje i fundusze korzystać z polskich ośrodków naukowych; • utworzenie Banku poręczałyby kredyty dla młodych biznesmenów. Śniadek nie chce jednak narzucać rządzącym gotowych rozwiązań: - Kiedy wydawało nam się, że mamy skuteczne pomysły na walkę z bezrobociem, zaangażowaliśmy się w tworzenie AWS. Potem okazało się, że role w państwie muszą być podzielone. Nie zamierzamy wyręczać rządu, będziemy recenzować jego działania."(...) Oto fragment, czego domaga sie "Solidarnosc" od nowego rzadu. Do tego dochodza przedwyborcze objetnice PiS-u. Dlatego mysle, ze PO powinna wycofac sie z tego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:25 Być może tak. Ale najpierw może powalczyć o gospodarkę... A nie o MSWiA... Odpowiedz Link Zgłoś
mirek800 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:34 Byc moze. Ale nie chcialbym aby skonczylo sie to powtorka z rozrywki (czytaj AWS-UW) gdze AWS byla cacy, a UW be "Balcerowicz musi odejsc". Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:39 To faktycznie duże zgrożenie dla PO. Powinni przemyśleć czy wchodzić w koalicję czy powalczyć za 4 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:38 Myślę, że mirek800 ma intuicję.Rokita bardzo słusznie walczy o WSWiA, zwłaszcza A. Rokcie i PO chodzi o wojewodów i władzę w terenie/samorządzie. Słusznie- punkt dla Rokity, bo za rok wybory samorządowe, a PO wie, że społeczeństwo obywatelskie, z założenia liberalne, buduje się oddolnie, od najniższych szczebli samorządowych. Poza tym Rokita się naprawdę zna na administracji i stosowaniu prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:12 Okazuje się że dla PO ważniejsze są teczki niż gospodarka. to zrozum palestrina 2005, ze dwaj ludzie w rzadzie sa naj , naj, naj.. Premier i minister do spraw wewnetrznych. A wiec juz mamy PiS na premiera to logicznie PO powinien dostac MSW. PO nie chce dopuscic aby wszystko bylo w rekach oszolomow Pis... gdzyz to bylby koniec!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Nie rozumiem PO... 26.10.05, 11:28 Dlaczego koniec. W wielu krajach jedna partia ma jeszcze większą władzę niż w Polsce PiS i jakoś to nie zagraża demokracji (zawsze jest opozycja, media i kolejne wybory). Niech sobie rozliczają komunistów i wdrażają swoje "państwo prawa" skoro wyborcy tak chcieli... PO powinno zadbać o gospodarkę. Z tego zostanie ta partia rozliczona przez wyborców. Czy zależy im na "ważnych stołkach" i "grze wpływami" (więc może dajmy Miodowicza do MSWiA) czy na realizacji programu gospodarczego... Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Nie rozumiem PO... 27.10.05, 09:09 W normalnych krajach nawet, jak jedna partia ma monopol na wszystkie stołki, to media mogą doprowadzić do dymisji ministra. Poza tym politycy mają trochę więcej honoru i pozwolenie na broń - potem trzeba tylko posprzątać w gabinecie. U nas politykom brakuje za grosz choćby przyzwoitości i godności. PO nie chce odpowiadać za gospodarkę, jeśli misiałoby realizować program PiSu(aru)! To chyba oczywiste? vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
asmag MSWiA + sprawiedliwośc + słuzby specjalne = 26.10.05, 14:59 cały wymiar sprawiedliwości i aparat bezpieczeństwa w rękach polskich Haiderów i Le Penów. To oznacza, że te resorty będą głownie zaangażowane w walkę polityczna nie tylko z opozycją (czyli kim, skoro PLS, LPR i Samoobrona popierają kazcory - zostało tylko SLD), ale też z PO i wszystkimi niezaleznymi inicjatywami. To właśnie oznacza wysyp teczek na każdego, kto skrytykuje dwóch zakompleksionych mikrusów i ich totumfackich. A Platforma poniesie odium za te dzialania jako koalicjant. A poza tym nic nie zmieni, bo w senacie PiS z Samoobroną i LPRem oraz PSL mają większośc i wszystko zmieniąna gorsze, a nawet jak nie, to Kaczor zawetuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman po co PO MSWiA 26.10.05, 10:44 czemu oni tak ostro przy tym obstaja. Czy to tylko gra? zeby dostac wiecej resortow gospodarczych? No bo przeciez PiS gospodarka sie nie interesuje, oni tylko by komisje, sledztwa i teczki. Moze PO widzac determinacje PiS do rozprawienia sie z duchami PRL che sie troche "niby" potargowac, ze niby im na MSWiA zalezy, tymczasem przehandluje to potem na wszystkie resorty gospodarcze i swojego marszalka. pozdrawiam, Kerryman Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Re: po co PO MSWiA 26.10.05, 10:52 nie do końca. Faktyczna władza w Polsce skupia się wokół MSWiA i PO negocjując stołek ministerski dąży do zrównoważenia władzy. Stoję murem za Rokitą, ze ten resort nie powinien być w rękach jednej partii, bo tracimy "filtr", który zaneguje każdą, nawet najbardziej idityczną ustawę PiS'u. Pierwszy taki filtr straciliśmy przy okazji wyborów prezydenckich, co może nam gwarantować zmiany w konstytucji zmieniające diametralnie charakter Rzeczypospolitej (czyt. zmiana sposobu rządzenia z parlamentarnego na prezydencki). Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: po co PO MSWiA 26.10.05, 10:52 Po prostu wiedzą, zwłaszcza policjanci i samorządowcy, że Dorn zwyczajnie się na tego ministra nie nadaje, bo nie ma merytorycznych kompetencji. Bo kimże jest pan Dorn oprócz bycia giermkiem Kaczyńskich? Ja nie chcę rzadów Alotów, Tomaszewskich czy Dębskich-ministrów z nadania i pożal się Boże- kaczej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: po co PO MSWiA 26.10.05, 11:40 > Po prostu wiedzą, zwłaszcza policjanci i samorządowcy, że Dorn zwyczajnie się > na tego ministra nie nadaje, bo nie ma merytorycznych kompetencji. Bo kimże > jest pan Dorn oprócz bycia giermkiem Kaczyńskich? > Ja nie chcę rzadów Alotów, Tomaszewskich czy Dębskich-ministrów z nadania i > pożal się Boże- kaczej łaski. w tej zgrai Pisow, nikt nie nadaje sie do rzadzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: po co PO MSWiA 26.10.05, 11:56 Właśnie p. Marcinkiewicz zaproponował podział MSWiA. PO odpowiedziało, że to za mało. Zatem co PO nie wystarczy, a co MUSI mieć (i dlaczego?): "Niewystarczające" sprawy Administracji (wg ustawy o działach, to sprawy: 1) administracji, w tym organizacji urzędów administracji publicznej oraz procedur administracyjnych; (np. mianowanie wojewodów ;-)) 2) reform i organizacji struktur administracji publicznej; 3) zespolonej administracji rządowej w województwie; 4) podziału administracyjnego państwa oraz nazw jednostek osadniczych i obiektów fizjograficznych; 5) ewidencji ludności, dowodów osobistych i paszportów; 6) zbiórek publicznych. 7) nadzoru nad Prezesem Wyższego Urzędu Górniczego i Krajową Komisją Uwłaszczeniową oraz nad działalnością regionalnych izb obrachunkowych. Koalicję PO uzależnia od oddania jej spraw (MSW): 1) ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego (tu są służby :-)); 2) ochrony granicy Państwa, kontroli ruchu granicznego i cudzoziemców; 3) obywatelstwa; 5) obrony cywilnej; 6) ochrony przeciwpożarowej; 7) przeciwdziałania skutkom klęsk żywiołowych i innych podobnych zdarzeń zagrażających bezpieczeństwu powszechnemu; 8) nadzoru nad ratownictwem górskim i wodnym. 9) nadzoru nad działalnością Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Obrony Cywilnej Kraju, Prezesa Urzędu do spraw Repatriacji i Cudzoziemców, Krajowego Centrum Informacji Kryminalnej oraz Biura Ochrony Rządu (Aj, Waj :-)). Gdzie tu 5 x 15 ? Odpowiedz Link Zgłoś
narat Koalicja PO i PiS: bój o MSWiA 26.10.05, 10:49 Prezydent elekt Lech Aleksander Kaczyński po ogłoszeniu wyników prezydenckich powiedział: "Polska potrzebuje rozliczenia win przeszłości, ale potrzebuje też zgody". O jakiej zgodzie mówi prezio elekt nie dopuszczając do wyboru na marszałka B. Komorowskiego z PO - skoro ma być zgoda to niecże PiS wyciągnie pierwszy rękę do zgody - myślę, że dużo by takim gestem zyskali, a tak to tylko słowa, słowa, słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
mq PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 10:52 Wg mojej opinii PO nie powinna wchodzić do tego rządu. Oczywiście, czyniąc tak Platforma narazi się na oskarżenia (inspirowane przez PiS) o to, że postawili swoje interesy PO ponad interesami Polski lub o zachowywanie się "jak obrażona panna", ale to właśnie takie działanie może być lepsze dla Polski i pozwoli uniknąć losu UW. Moja opinia wynika z obserwacji zachowania PiS. Partia braci Kaczyńskich stara się objąć "resorty siłowe", pozostawiając PO gospodarkę, finanse i służbę zdrowia. Na pierwszy rzut oka to wymarzone rozwiązanie dla PO - Kaczyńscy zajmą się wprowadzaniem IV Rzeczypospolitej, lustracją, rozliczaniem afer, a partia Tuska i Rokity będzie mogła realizować swój program gospodarczy i reformować służbę zdrowia. Niestety, rzeczywistość wygląda inaczej. PiS obejmując stanowisko premiera oraz szefów MSWiA, MON, służb specjalnych i Ministerstwa Sprawiedliwości, przejmuje pełnię "zarządzania" rządem, a daje sobie do ręki bicz w postaci zmonopolizowanego i w pełni dyspozycyjnego aparatu policyjno-śledczego (co można wykorzystać przeciw PO). Zostawiając Platformie resorty gospodarcze PiS nie daje jej wolnej ręki, dlatego można się spodziewać, że ministrowie PO będą musieli realizować jakiś hybrydowy plan gospodrczy i reformy służby zdrowia sklecony ze skrawków programów PO i PiS, może wzbogacony o elementy programu Samoobrony (wzamian za poparcie Lecha Kaczyńskiego w wyborach). Takie programy powstałe "w pół drogi" charakteryzuje niespójność i to, że owoce są mizerne. Stąd ich realizacja spowoduje bałagan i protesty społeczne, a wątpliwe ich owoce zbierze PO. Jestem pewien, że gdy pojawią się problemy Kaczyńscy powiedzą "to nie my, to oni". Finałem będzie koniec kariery PO na scenie politycznej. Dodatkowym argumentem przeciw koalicji z PiS jest zachowanie członków Prawa i Sprawiedliwości, którzy starają się dyktować PO, kto powinien, a kto nie, zostać marszałkiem sejmu, czy ministrem. PO nie wskazuje, kto winien zostac ministrem z ramienia PiS. PiS powinien pamiętać, że PO przegrało w wyborach do Sejmu tylko o 2 procent, a więc jest równorzędnym partnerem, a traktuje PO gorzej niż SLD ludowców w 2001 r. (którzy zdobyli poparcie kilkakrotnie niższe niż SLD-UP). I nie jest tu argumentem wygrana Lecha Kaczyńskiego - prezydent to prezydent, a rząd to rząd. Pozostanie PO w opozycji zapewni, że - paradoksalnie - PiS będzie bardziej uległy wobec PO, pozwoli to na realizację większej ilości punktów programu PO. PO będzie konstruktywną opozycją, a więc w większości sytuacji będzie wspierać rząd, a nie będzie musiała zasiadać w rządowych ławach opierających się na plecach o.Rydzyka i A.Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
pan12345 Re: PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 10:59 jednym słowem złodzieje drżą. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 11:04 Chyba jesteś PiS'owcem. Poznaje to po tym ociekajacym jadem komentarzu pozbawionym tresci.. Zastanawia mnie jedno - po kie licho chcecie koalicji z "palantami i złodziejami" z PO ? Dogadaliście sie z praworządnym Lepperem (parę wyroków) i ojczulkiem Rydzykiem (wycyckał niezbyt bogatych emerytów udając zbiórke na stocznię Gdańską) to tewraz z nimi rządźcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekmt Re: PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 11:00 Zgadzam się w 100%. Ponadto PO w opozycji pozwoli przerwać obłędną rotację nowych partii prawicowych (co 4 lata zmiana). Będzie jakaś rozsądna alternatywa wyborcza za 4 lata. W innym przypadku pozostanie Samoobrona i jakiś twór Radia Maryja. Jednym słowem - lepiej stracić 4 lata niz całą przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 11:24 W całości się zgadzam. To PiSowi o wiele bardziej na tej koalicji zależeć powinno. A każdy z PiSmaniaków powinien głęboko zastanowić się nad tym, jak to jest, że jego ukochana Partia tak uparcie dąży do koalicji z tymi obmierzłymi liberałami, co zabierają lodówki i łóżeczka... Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: PO nie powinna wchodzić do tego rządu 26.10.05, 11:24 POpieram :) Jak PO wejdzie na takich warunkach do tego rządu to scenariusz będzie najprawdopodobniej taki jak napisał mq. Teraz tylko pytanie czy politycy i teren z PO skusi sie na stanowiska rządowe i samorządowe już teraz i w związku z tym za 4 lata takiego ugrupowania już nie będzie. Czy przeczeka teraz i za 4 lata powalczy i raczej przegra z SLD walke o władze. Tak czy tak jest niedobrze ale małe szanse żeby było lepiej :P Odpowiedz Link Zgłoś
pan12345 To jest być albo nie być 26.10.05, 10:56 PO, dobranie się PiSu do akt MSW pozwoli na wstępie zamknąć czołówkę PO. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza hak na Jaroslawa kaczynskiego 26.10.05, 11:15 dlaczego PiS tak bardzo chce miec w swoich rekach MSW? bo w teczkach jest zapisane ze Jaroslaw jest pedziem... Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 E tam 26.10.05, 11:32 Co prawda ten argument działa na zwolenników PiS, ale dla normalnych ludzi, to żaden hak. Poza tym 'pedziostwo' to nie łamanie prawa i Jarek może robic z kuprem co chce. Inna sprawa, że gdyby faktycznie coś takiego było w teczkach, nasz znany ze szczelności IPN juz dawno by to wypuścił:)) Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: E tam 26.10.05, 11:48 Poza tym 'pedziostwo' to nie łamanie prawa i Jarek może robic z.... Tak, jak najbardziej masz racje, ale nie w naszym kraju! Ten, ktory tak broni zasad katolickiej rodziny... nagle staje sie po drugiej stronie. Co na to RM? i ten ciemnogrod polski. W paryzu mamy burmistrza homoseksualiste, i nikogo to nie obchodzi... Jest to normalne, ale nie w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: E tam 26.10.05, 11:55 Mam wrażenie, że najbardziej 'pedziów' boja sie ludzie, którzy odkryli u sibie podobne skłonności, ale ich nie akceptują... A swoją drogą ten mer (Delano??? jakoś tak brzmiało, ale nie wiem jak sie pisze), to chyba już niedługo przestanie być merem? Bo olimpiada nie wyszła itd? Jak mieszkałem w Paryżu w 2003 r., to ludzie juz nie zabardzo go lubili, czy coś sie zmieniło? I jak tam Paryż? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Re: E tam 26.10.05, 12:13 ja mieszkam ciagle... i wogol mnie, moi znajomi i to co czytam, popularnosc Delanoë nie spada. Trzeba przyznac ze francuzi to raczej narod konserwatywny, a Delanoë jest soclialista o wizjach daleko idacych zmian. No coz nie podoba sie to zabojdom. Ale to ze wlasnie francuzi potrafia wybrac swych "przewodcow" z wizjami ten kraj wychodzi na prosta, co jest odwrotnoscia w PL. W PL nie mamy takich "wizjonerow". A co do przegranej Olimpiady to Chirac dostal po nosie a nie maire de paris. Odpowiedz Link Zgłoś
asmag To wyszło już dawno temu 26.10.05, 15:02 i dotyczy też podobno innego słynnego polityka PiSu. Może stąd ich taka niechęc do "pedziów" ? Chcą się kryc z własnymi skłonnościami ? RM powie, że to żydowsko-masońska prowokacja i JK pojedzie na bibkę do ks. HJ. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: hak na Jaroslawa kaczynskiego 26.10.05, 16:06 Naukowcy dowądzą, że bliźniacy jednojajowi tak samo wyglądają, mają te same odruchy i upodobania. Co do żon, to są to bliźniaczki jednojajowe; jeżeli osoby niespokrewnione to wyglądają jak bliźniaczki, albo ..... wspólna żona. To wywraca genetykę do góry nogami! Coś podobnego!!!! aż nie chcę w to uwierzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
chmuraj Koalicja PO i PiS: bój o resorty siłowe 26.10.05, 12:57 Platforma Obywatelska do delegalizacji, a nie do negocjacji. Przestępczość zorganizowana mafii funkcjonuje tylko dlatego że platforma obsadza stanowiska w Telewizji Polskiej, TVN, Polsat, Gazeta Wyborcza hamując krytykę patologii. Kampania wyborcza toczyła się przy cenzurze mediów dlatego wynik wyborów jest sfałszowany. Czy Kaczyński coś zmieni, nie bo media zostały podzielone na okrągłym stole. Przy rzetelnej krytyce prasowej platforma mogła zdobyć co najwyżej 10 % poparcia. PiS nie informował w kampani wyborczej do Sejmu i na Prezydenta o przestępczości członków platformy i "doradców". Białe kołnierzyki "doradcy" rządzą. Odpowiedz Link Zgłoś
moncef Marszałek 26.10.05, 14:36 Cieszę sie ze marszałkiem nie został Zych- burak bez kultury Odpowiedz Link Zgłoś
rofor PiS = ZDZIRA 26.10.05, 14:45 a niech się łajdaczy ile chce z Samoobroną, LPR i PSL, tylko niech już tych świętobliwych haseł nie bierze do ust - i tak już takiej nikt nie uwierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
trader1 Na drzewo!!! 26.10.05, 14:58 Pogonić to TAŁATAJSTWO z PO. Tusk naobiecywał swoim sponsorom ochronę a teraz "dupa zbita". Odpowiedz Link Zgłoś
jahortus Re:PO traci twarz ,bo nie walczy o dobro RP 26.10.05, 15:30 P.Rokita w okresie duzej przewagi PO w sondażach,sugerował przecież,że powienin być realizowany program zwycieskiej partii;niestety dzisiaj widać pustosłowie patriotycznej ( rzekomo!!) troski o POLSKĘ ! Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re:PO traci twarz ,bo nie walczy o dobro RP 26.10.05, 16:11 Bo PiS nie pozwoli, by troska o Polskę miała inną twarz niż PiS-owska. Odpowiedz Link Zgłoś