Dodaj do ulubionych

Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój tema

31.10.05, 07:31
czyli...
Jesteśmy wykształceni, młodzi, ambitni, tolerancyjni, z wielkich miast,
prezentujemy wysoki poziom kultury osobistej, dlatego mamy moralne prawo
pluć, bluzgać i obrazać na motłoch, oszołomstwo, chamstwo i ciemnogród, jakim
jest PiS i jego elektorat.
Obserwuj wątek
    • 9111951u Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 07:34
      Tylko ,ze scenariusz pisze im awanturnik autor kolejnej "wojny na górze"
      tzw. "wzmacniacz lewej nogi" czyli sojuszu LSD z PO. Okazuje się ,ze wyborcy PO
      są skrajnie nieodpowiedzialni pozwalają aby ten awanturnik zza ich pleców
      rozpetał kolejną wojnę na górze wbrew woli wszystkich wyborców.
      • trevik Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 09:47
        Wyborcy PO sa wyborcami PO a nie rzecznikami Frontu Jednosci Narodowej.
        PO ma dzialac w zgodzie ze swoim programem a nie z programem PiS, bo za to
        bedzie przed swoimi wyborcami rozliczone. Jak PiS nie gwarantuje realizacji
        choc czesci programu platformy, to PO ma sie wycofac. Jak wieksza czesc
        elektoratu chcialaby wizji PiS to glosowalaby na PiS. To sie nazywa demokracja
        i jest proste jak konstrukcja CEPA,

T.
        • kropekuk Ba, ale do PiSiakow to jakos nie dociera. 31.10.05, 09:50

• asienka32 Re: Ba, ale do PiSiakow to jakos nie dociera. 31.10.05, 10:10
            Do POwcow nie dociera, że nie każdy krytukujący PO jest Pisiakiem i moherowym
            beretem.
            Jak na inteligencję, to prezentuja bardzo wąski horyzont myślenia.
            Oczywiście nie wszyscy,
            • sierzant_nowak a czy do Ciebie juz dociera 31.10.05, 10:28
              ze kaczynscy cie oszukali?
              • asienka32 Re: a czy do Ciebie juz dociera 31.10.05, 10:29
                a czy do ciebie dociera że ja nie jestem kaczystką?
                • sierzant_nowak :-) 31.10.05, 10:50
                  > a czy do ciebie dociera że ja nie jestem kaczystką?

zanim pogratuluje trzezwosci umyslu - moge zapytac o orientacje polityczna?
                  • asienka32 Re: :-) 31.10.05, 10:54
                    JKM
                    • sierzant_nowak uuu, ekstremalnie :-) 31.10.05, 11:31
                      > JKM

ale tez zaluje ze JKM nie wszedl do sejmu z poparciem zastepujacym na przyklad PSL albo LPR... Korwin jest ekstremista i rzadzic by nie mogl (doprowadzilby do rewolucji :-)) ale uczciwie mowi o pewnych rzeczach prawde.

No coz... to chyba Ty jeszcze bardziej cierpiec bedziesz w solidarnej IV pospolitej. O ile da sie bardziej :-/
                    • 6nine9 Re: :-) 31.10.05, 12:28
                      asienka32 napisała:

> JKM

Jesli glosowalas na JKM, potem na Kaczora (bo Tusk ci sie nie spodobal), a
                      teraz generalnie najezdzasz na PO i popierasz Pis, ale jednoczesnie na Kaczora
                      juz nigdy nie zamierzasz glosowac - to jakas schizofrenia polityczna by w ciagu
                      kilku tygodni tak zmieniac zdanie......... albo po prostu glosujesz impulsowo i
                      w sumie nie znasz poglądów ktore reprezentują poszczegolni politycy/partie
                      (albo nie sa one najwazniejsze).
                      W nastepnych wyborach mozesz pewnie zaglosowac na kogos jeszcze innego, albo
                      znowu na kaczki, bo Ci obraza na nich przejdzie
                      • asienka32 Re: :-) 31.10.05, 16:16
                        > Jesli glosowalas na JKM, potem na Kaczora (bo Tusk ci sie nie spodobal), a
                        > teraz generalnie najezdzasz na PO i popierasz Pis, ale jednoczesnie na
                        Kaczora
                        > juz nigdy nie zamierzasz glosowac - to jakas schizofrenia polityczna by w
                        ciagu
                        >
                        > kilku tygodni tak zmieniac zdanie......... albo po prostu glosujesz impulsowo
                        i
                        >
                        > w sumie nie znasz poglądów ktore reprezentują poszczegolni politycy/partie
                        > (albo nie sa one najwazniejsze).
                        > W nastepnych wyborach mozesz pewnie zaglosowac na kogos jeszcze innego, albo
                        > znowu na kaczki, bo Ci obraza na nich przejdzie

Kaczyńscy nie są i nie byli bohaterami z mojej bajki. Mam nadzieję, że w
                        kolejnych wyborach wystartuje ktoś na kogo z czystym sumieniem głos oddam.
                        W tym roku w wyborach prezydenckich było mi mocno obojętnie czy wygra Tusk czy
                        Kaczyński bo obydwu wyobrażam sobie bez wstrętu na tym stanowisku.
                        Dlatego pozwoliłam sobie na wyborczy kaprys i w ostatniej chwili zagłosowałam
                        na Kaczyńskiego.
                        I nie jestem na nikogo obrażona, skąd ten pomysł???
                        A Korwinowcy w II turze podzielili się mniej więcej po połowie, bo gospodarczo
                        bliższy im Tusk, a model państwa bardziej zblizony prezentuje Kaczyński.
        • kacosk Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 09:53
          tp powinni wygrac ale niestety ludzie się poznali na byłych działaczy UW
          • trevik Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 09:58
            No i prosto: ci, ktorzy sie "poznali" na PO, czyli elektoraty LPR, SO i PiS nie
            powinny miec w takim razie nic przeciwko, jesli powstanie koalicja tych partii,
            zamiast dopuszczac do wladzy jakich "uwoli". Czy nie mam racji?

T.
          • kropekuk Poznali Marcinkiewicz nawet paru z nich powolal do 31.10.05, 09:58
            formowanego aktualnie rzadu: 1) Ujazdowski; 2)prof. Lubinska, 3) prof.
            Religa....A przeciez ciagle MSZ i MON wolny:))))
        • malaguena1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 10:31
          trevik napisał:

>> PO ma dzialac w zgodzie ze swoim programem a nie z programem PiS, bo za to
          > bedzie przed swoimi wyborcami rozliczone.
          > T.

:D:D:D

To PO ma jakis program? A czy ktos go czytal? Czy oprocz sloganow wyborczych
          ktos moze sie pochwalic znajomoscia tkowego?
        • malaguena1 Obywatelu!!! 31.10.05, 10:31

• mariner4 A nie wpadło do głowy 31.10.05, 12:09
        że elektorat PO nie chce finansować obietnic wyborczych PiS?
        M.
        • malaguena1 Re: A nie wpadło do głowy 31.10.05, 12:49
          NA RAZIE TO PO NIECH SOBIE FINANSUJE TE POZYCZKI CO TO DOSTALI AWANSEM....
          • kropekuk Pieprzycie coraz bardziej, malaguena 31.10.05, 12:51
            groszek.741.com/Nie_pieprz/index.html
    • kropekuk A co ty, asienko, za Silaczke zaczynasz robic? 31.10.05, 09:51
      Czy za Nadiezde Krupska?
      • polonus9 zakompleksione oszolomy chca pochwaly glupoty 31.10.05, 09:52
        • kropekuk Zeby oszolomy...Ale tu "Stalinowska troska 31.10.05, 09:55
          o czlowieka" smierdzi:)))) 'Wyklety powstan ludu ziemi' zaraz tu nam
          zaspiewaja...
          • asienka32 Oni czyli kto? 31.10.05, 09:58
            • kropekuk Ci stroskani o prostego czlowieka:))) 31.10.05, 09:59

• asienka32 Re: Ci stroskani o prostego czlowieka:))) 31.10.05, 10:06
                naprawdę pierwszy post wygląda na mój objaw troski o pospólstwo???
      • malaguena1 Re: A co ty, asienko, za Silaczke zaczynasz robic 31.10.05, 10:33
        kropekuk napisał:

> Czy za Nadiezde Krupska?

A ty za kogo robisz? Za Millera czy za J. O ?
        • kropekuk Pieprzysz bez sensu, malagena:))) 31.10.05, 11:42

• malaguena1 Re: ...., malagena:))) 31.10.05, 12:50
            Akurat twoja opinia tyle znaczy dla mnie co wypociny publiczne twoich idoli...
            • kropekuk [...] 31.10.05, 12:52
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • jasiuf PiSowe zagranie :) 31.10.05, 09:56
      o ile się nie mylę z tobą (zdeklarowaną PiSiaczką) nikt nie rozmawia za pomoca
      inwektyw ?

Jest tu jeszcze kilku z którymi dyskusja toczy się normalnie.

Ale nie żądaj zachowania dobrych manier w rozmowie z kilkoma kreaturami z tego
      forum, których miłosiernie nie wymienie z nicka.
      • asienka32 Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSiaczką 31.10.05, 10:26
        zagłosowałam na Lecha Kaczyńskiego w II turze i jest to mój pierwszy i pewnie
        ostatni głos na Kaczyńskich.
        A zagłosowałam, bo mnie Tusk bardzo rozczarował postawa po przegranych wyborach
        parlamentarnych.

A inwektywy lecą na mnie z różnych stron. Oczywiscie jest grupa osób,które mimo
        różnych poglądów dyskutują na poziomie i ich mój post nie dotyczy.
        Dodam, ze są to osoby o różnych poglądach.

I jeszcze jedno spostzreżenie. Nigdy nie zauważyłam inwektyw ze strony
        korwinowców.
        • jasiuf Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 10:35
          asienka32 napisała:

> zagłosowałam na Lecha Kaczyńskiego w II turze i jest to mój pierwszy i pewnie
          > ostatni głos na Kaczyńskich.
          > A zagłosowałam, bo mnie Tusk bardzo rozczarował postawa po przegranych
          > wyborach parlamentarnych.

Bardzo rozsądne - tzw.: decyzje impulsowe - tak sie kupuje lizaki ze standów
          koło kas w hipermarketach :(

> A inwektywy lecą na mnie z różnych stron. Oczywiscie jest grupa osób,które
          > mimo różnych poglądów dyskutują na poziomie i ich mój post nie dotyczy.
          > Dodam, ze są to osoby o różnych poglądach.

Więc skąd to uogólnienie do Platformersów ?

> I jeszcze jedno spostzreżenie. Nigdy nie zauważyłam inwektyw ze strony
          > korwinowców.

Kraje, religie i partie polityczne działają wg. zasady wróg mojego wroga jest
          moim przyjacielem. Korwinowcy lubią PiSiaków bo nienawidzą Platformersów. A to
          dlatego, że Platformersi weszli Korwinowcom w segment podczas gdy PiS jest im
          obojetny (rózne elektoraty). Poczytaj sobie wypowiedzi Korwinowsów o PO to
          zmienisz zdanie o ich delikatnosci i dobrych manierach (np.: Fryda)
        • gregorak Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 10:37
          asienka32 napisała:

> zagłosowałam na Lecha Kaczyńskiego w II turze i jest to mój pierwszy i pewnie
          > ostatni głos na Kaczyńskich.

Dlaczego ostatni? Jeszcze nie zaczał rządzić a już sie rozczarowałaś?
          • asienka32 Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 10:44
            Bo mam nadzieję, ze za 5 lat będzie lepsza alternatywa niż Tusk.
            • gregorak Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 10:56
              asienka32 napisała:
              > Bo mam nadzieję, ze za 5 lat będzie lepsza alternatywa niż Tusk.

Tusk był dla Ciebie gorszy od Kaczyńskiego. Ale wytłumacz mi dlaczego Twój guru
              JKM po wyborach chciał wejść w koalicję z partią której Tusk jet liderem:

"15-09-2005. Janusz Korwin-Mikke prezentował w czwartek we Wrocławiu kandydatów
              startujących do parlamentu. I zapowiadał: - Po wyborach utworzymy koalicję z
              Platformą Obywatelską.(...) Wiadomo, że po wyborach PO nie dogada się z PiS,
              więc to my będziemy ich koalicjantem."
              • asienka32 Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 11:02
                I ja byłam za taką koalicją. Tyle, że po wyborach zmieniłsię układ sił i PO z
                Tuskiem zaczęli się zachowywać skandalicznie.
                • gregorak Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 11:09
                  asienka32 napisała:
                  > I ja byłam za taką koalicją. Tyle, że po wyborach zmienił się układ sił
                  Tak zmienił się. Doły nie chciały liberalizmu PJKM+PO. Wolały Prawo i Socjalizm.

>i PO z Tuskiem zaczęli się zachowywać skandalicznie.
                  Skandal polegał na tym, że nie chcieli wpółpracować z socjalistami?
        • trevik Re: Problem w tym, ze ja nie jestem w ogóle PiSia 31.10.05, 10:40
          > I jeszcze jedno spostzreżenie. Nigdy nie zauważyłam inwektyw ze strony
          > korwinowców.

To tylko oznacza, ze malo czytasz roznych forow i w roznych okresach. W
          tzw. "normalnych" (czyt. niezwiazanych z wyborcza goraczka) warunkach akurat
          korwinowcy to ekipa nieporownywalnie bardziej "miesna" od sympatykow PO. To, ze
          teraz siedza wzglednie cicho to tylko dlatego, ze dostali (jak zwykle) solidnie
          po tylku wynikami wszystkich wyborow,

T.

T.
        • kropekuk Aska, jak ty moglas dokonac takiego zwrotu! Czy 31.10.05, 11:43
          w Polsce nikt naprawde programow nie czyta????
          • asienka32 Re: Aska, jak ty moglas dokonac takiego zwrotu! C 31.10.05, 16:26
            Program JKM to w połowie program PiS i w połowie PO. Ja postawiłam na postulaty
            oczyszczenia państwa z wpływu służb specjalnych a nie ta mętne obietnice
            liberalizmu gospodarczego, jakkolwiek słuszne, tak dla mnie niewiarygodne do
            końca.
    • mirage72 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 09:59
      Taaa, słyszałam tu głosy,że PiS ukradł PO program wyborczy. A teraz,ze ten sam
      program jest do niczego i że PO nie chce być odpowiedzialne za ten program.To
      ja juz sama nie wiem... czy PiS będzie realizował swój program czy tez program
      PO, którego PO nie chce?
      • ppppp7 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 10:06
        Daruj sobie. Problemem na dziś jest elementarny brak zaufania i dobrej woli
        między koalicjantami a nie programy gospodarcze.
      • bush_w_wodzie lost in translation 31.10.05, 10:06
        mirage72 napisała:

> Taaa, słyszałam tu głosy,że PiS ukradł PO program wyborczy. A teraz,ze ten sam
        > program jest do niczego i że PO nie chce być odpowiedzialne za ten program.

bo pis przepisal z bledami i bez zrozumienia.

> To ja juz sama nie wiem... czy PiS będzie realizował swój program
        > czy tez program PO, którego PO nie chce?

swojego pis nie moze realizowac bo sie nie da.
        programu po nie moze realizowc bo nie potrafi.
        wynika z teog ze pis bedzie po prostu dryfowal
        • pro.filutek1 Re: lost in translation 31.10.05, 10:46
          Czyli jednak PO ma monopol na rozum? :D
          • bush_w_wodzie Re: lost in translation 31.10.05, 11:18
            pro.filutek1 napisał:

> Czyli jednak PO ma monopol na rozum? :D

dla mnie maja lepszy program gospodarczy i nie skladali tylu populistycznych
            obietnic bez pokrycia
            • pro.filutek1 Re: lost in translation 31.10.05, 11:23
              To są autokratyczne zakusy, Kwaśniewski by Cię zbluzgał!
              • bush_w_wodzie Re: lost in translation 31.10.05, 11:38
                pro.filutek1 napisał:

> To są autokratyczne zakusy, Kwaśniewski by Cię zbluzgał!

nie rozumiem
                • pro.filutek1 Re: lost in translation 31.10.05, 11:45
                  Z kim byś chciał ten cudowny program realizować?
                  • bush_w_wodzie Re: lost in translation 31.10.05, 11:49
                    czy to pytanie na temat?
                    • pro.filutek1 Re: lost in translation 31.10.05, 11:53
                      dla mnie maja lepszy program gospodarczy i nie skladali tylu populistycznych
                      obietnic bez pokrycia

Na temat, od 2 lat bębniono o koalicji. Koalicja to pewnie kompromis, czyż nie?

I naprawdę nie bój się tak o ten populos.
        • kropekuk To tak jak z ukradzieniem przez PiS Kodeksu Etyki 31.10.05, 11:46
          Blaira - rozni sie od oryginalu tylko bledami przekladu i...podpisem:)
    • bush_w_wodzie dementi 31.10.05, 10:04
      jako podstawowy skladnik elektoratu po stanowczo zaprzeczam powyzszym
      insynuacjom. moze i nie jestem zupelnym safandula zyciowym ale poza tym jestem
      cham prostak i mam zero tolerancji dla glupoty nierobstwa i jestem bezwzgledny
      dla nosicieli tych cech i innych ideologicznych oponentow.
      • asienka32 Re: dementi 31.10.05, 10:14
        Akurat nie o Tobie mój post jest, więc nie schlebiaj sobie :)
        • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 10:16
          asienka32 napisała:

> Akurat nie o Tobie mój post jest, więc nie schlebiaj sobie :)

szkoda :(
          czy jesli troche pobluzgam to sie doczekam postu na moj temat?
          • asienka32 Re: dementi 31.10.05, 10:29
            Jasne.
            Obiecuję ostrą wojnę :)))
            • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 10:38
              asienka32 napisała:

> Jasne.
              > Obiecuję ostrą wojnę :)))

to zaczne tak: przytlaczajacc wiekszosc wyborcow z wyksztalceniem podstawowym
              glosowala na kaczynskiego. na ogol osoby z wyksztalcenmiem podstawowym sa mniej
              inteligentne od osob lepiej wyksztalconych i maja gorsze rozeznanie w zlozonych
              sytuacjach.
              • ayran nieprawda 31.10.05, 10:49
                Najbardziej świadomą grupą społeczną jest klasa robotnicza; z tej racji jest
                ona historycznie predestynowana do przewodzenia wszelkim innym klasom i
                warstwom nieposiadającym (np. najemnym pracownikom rolnym czy najemnie
                pracującej inteligencji). Część "świadoma" klasy robotniczej jednoczy się w
                różnych organizacjach (np. związkach zawodowych); część "najbardziej świadoma",
                zwana "awangardą", tworzy partię.
                • asienka32 Dobrze się czujsz ayronku? 31.10.05, 10:49
                  • ayran Re: Dobrze się czujsz ayronku? 31.10.05, 10:53
                    Dobrze - po prostu zgodnie ze swoim profilem psychologicznym charakteryzowanym
                    przez preferencje polityczne (wyborca PO) postanowiłem trochę pobluzgać czy jak
                    to tam było.
                    • asienka32 Re: Dobrze się czujsz ayronku? 31.10.05, 10:57
                      Jak na razie pleciesz a nie bluzgasz :)
                      • ayran to jeszcze trochę 31.10.05, 11:00
                        asienka32 napisała:

> Jak na razie pleciesz a nie bluzgasz :)

"W partii obowiązuje zasada centralizmu demokratycznego: decyzje władz wyższych
                        są bezwzględnie obowiązujące dla wszystkich władz niższych i dla członków;
                        wszystkie uchwały zapadają wprawdzie kolektywnie w gremiach wybieralnych,
                        jednakże pomiędzy zebraniami owych gremiów małe grupy przywódcze (wybrane
                        ścisłe władze) rządzą absolutnie. W partii obowiązuje absolutny zakaz
                        frakcyjności; oznacza to, że wykluczone jest powstanie jakiejkolwiek grupy,
                        reprezentującej zdanie odrębne od zdania kierownictwa."

To oczywiście nie o PiS-ie. Co najmniej pięciu senatorów nie podporządkowało
                        się decyzji kierownictwa i oddało swoje głosy na Niesiołowskiego.
                        • asienka32 Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 11:19
                          czytasz statut PZPR?
                          • ayran Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 11:27
                            asienka32 napisała:

> czytasz statut PZPR?

A po co? Sądzisz że napisanie czegoś takiego jest ponad moje siły intelektualne?
                            • asienka32 Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 11:30
                              To moze zalozymy partię :)
                              Ja bede liderem a Ty bedziesz pisać statuty???
                              • ayran Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 11:35
                                asienka32 napisała:

> To moze zalozymy partię :)
                                > Ja bede liderem a Ty bedziesz pisać statuty???

Odmawiam. Jakaś elementarna wspólnota poglądów to Condicio sine qua non. A mnie
                                nie po drodze ani z JKM ani z PiS-em.
                                • asienka32 Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 16:23
                                  Chyba nie potraktowałes propozycji poważnie :)))
                                  • ayran Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 16:33
                                    asienka32 napisała:

> Chyba nie potraktowałes propozycji poważnie :)))

Każdy lider ma takiego Andrzeja Celińskiego na jakiego go stać.
                                    • asienka32 Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 16:35
                                      Nisko cenisz liderów UW oraz potem SLD :)
                                      • ayran Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 16:44
                                        asienka32 napisała:

> Nisko cenisz liderów UW oraz potem SLD :)

No, nie można mi zarzucić bym ich przeceniał.

• asienka32 Re: to jeszcze trochę 31.10.05, 16:53
                                          Własnie, a co robi teraz Celiński?
                                          Znikł z pola widzenia zupełnie, do parlamentu się chyba nie załapał a nic mi
                                          nie wiadomo, żeby on oprócz politykowania potrafił cokolwiek innego robić.
              • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 10:50
                A co z tymi więźniami ? Jeśli takie tuzy intelektu, to czemu dali się złapać?
                • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:01
                  pro.filutek1 napisał:

> A co z tymi więźniami ? Jeśli takie tuzy intelektu, to czemu dali się złapać?

wiezniowie zapewne uznali ze postulat zaostrzenia kar pogorszy waruniki socjalne
                  w i tak przepelnionych wiezieniach. pis powienien byl zastrzec ze wsrod tysiaca
                  mieszkan dziennie nowe cele beda stanowily znaczacy odsetek
                  • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:03
                    Mało mnie obchodzi socjal więźniów , gdy płoną lasy.
              • asienka32 Re: dementi 31.10.05, 10:52
                Na PO głosowali młodzi głównie w wieku 18-24 lata.
                Czyli osoby o nieugruntowanych jeszcze poglądach i bynajniej bez wykształcenia
                wyższego.
                Chyba, że pod wyzsze podciągasz głąbów kończących edukację na licencjacie.
                • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 10:58
                  asienka32 napisała:

> Na PO głosowali młodzi głównie w wieku 18-24 lata.
                  > Czyli osoby o nieugruntowanych jeszcze poglądach i bynajniej bez wykształcenia
                  > wyższego.
                  > Chyba, że pod wyzsze podciągasz głąbów kończących edukację na licencjacie.

nie glownie - ale wsrod nich po zdecydowanie wygrala.

tusk wygral rowniez zdecydowanie wsrod ludzi z wyksztalceniem wyzszym.
                  • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 10:59
                    Ale ludzie z wyższym głosowali też na PiS?
                    • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:02
                      pro.filutek1 napisał:

> Ale ludzie z wyższym głosowali też na PiS?

nie wiem jak bylo w wyborach do sejmu. wiem ze tusk wygral w tej grupie dosyc
                      zdecydowanie (63:37 czy cos takiego)
                      • kataryna.kataryna Re: dementi 31.10.05, 11:05
                        bush_w_wodzie napisał:

> pro.filutek1 napisał:
                        >
                        > > Ale ludzie z wyższym głosowali też na PiS?
                        >
                        > nie wiem jak bylo w wyborach do sejmu. wiem ze tusk wygral w tej grupie dosyc
                        > zdecydowanie (63:37 czy cos takiego)

Czy można z tego wyciągnąć wniosek, że Tusk jest lepszy?
                        • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:14
                          kataryna.kataryna napisała:

> bush_w_wodzie napisał:
                          >
                          > > pro.filutek1 napisał:
                          > >
                          > > > Ale ludzie z wyższym głosowali też na PiS?
                          > >
                          > > nie wiem jak bylo w wyborach do sejmu. wiem ze tusk wygral w tej grupie d
                          > osyc
                          > > zdecydowanie (63:37 czy cos takiego)
                          >
                          >
                          > Czy można z tego wyciągnąć wniosek, że Tusk jest lepszy?
                          >

nie. o tym mozna byloby sie wypowiedziec jednozancznie dopiero a posteriori a
                          taki eksperyment jest niemozliwy. mozna jedynie wysnuc taki oto wniosek ze
                          srednio rzecz biorac ludzie bardziej inteligentni bardziej swiadomi i lepiej
                          zorientowani przewidywali ze wybor tuska bedzie lepszy dla nich i dla kraju
                          • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:18
                            Ludzie wykształceni, średnio, nie są niczym specjalnym.
                          • ayran Re: dementi 31.10.05, 11:24
                            bush_w_wodzie napisał:

> srednio rzecz biorac ludzie bardziej inteligentni bardziej swiadomi i lepiej
                            > zorientowani przewidywali ze wybor tuska bedzie lepszy dla nich i dla kraju

Nie wiem, czy aż dla kraju. Bardzo wielu wyborców myśli jednak w kategorii
                            własnych korzyści (jeśli trzeba - chętnie się do nich zaliczę - skorzystałbym
                            na przykład na podatkowych propozycjach PO oraz na szybkim wprowadzeniu euro).
                            Na przykład mityczni więźniowie głosowali na Tuska raczej dlatego, że byłby on
                            lepszy dla nich.
                            No i jeszcze pozostaje trzecia grupa: tych, którzy złotą rybkę prosiliby raczej
                            o to, żeby sąsiadowi dom się zawalił, żeby nie miał z czego żyć i żeby jego
                            żona zbrzydła.
                            • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:31
                              Otóż to, uproszczenia są tu nie wskazane.
                              • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:41
                                pro.filutek1 napisał:

> Otóż to, uproszczenia są tu nie wskazane.

uproszczenia sa wskazne jedynie wtedy gdy sa na nasza korzysc. vide: zwolennicy
                                kwansniewskiego zaglosuja na tuska... co sie okazalo zreszta prawda conajmywzej
                                polowicznie
                                • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:47
                                  Tez nie jestem za takimi uproszczeniami. Nie wiem skad ten zarzut.
                                  • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:52
                                    pro.filutek1 napisał:

> Tez nie jestem za takimi uproszczeniami. Nie wiem skad ten zarzut.

z historycznych wypowiedzi zwolennikow kaczynskiego ktorzy dyskutuja w tym watku
                                    • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 12:01
                                      Po pierwsze to zdaje sie ta zgraja POPiSu, która nadaje się tylko na klakierów.
                                      A po drugie, a powinno być po pierwsze, to była zdaje się odpowiedź na zarzuty
                                      o przepływach z innych elektoratów.
                                      Dodatkowo, o ile przepływy od Leppera opierały sie na analizach ;) programów na
                                      świetlaną przyszłość dla maluczkich to, nie ważne czy rozsądnych, to przepływy
                                      pewnych ! grup od Kwaśniewskiego opieraja się na lękach przed jakobińskim
                                      terrrrrrrrrrrorem. Strach i wina wyklucza analizę wogóle. To po prostu instynkt.
                      • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:14
                        W każdej grupie istnieje elitarna mniejszość. :P
                        Oczywiście to prowokacja, ale bajanie że wykształcenie wprost decyduje o
                        jakości wyboru jest wielkim uproszczeniem. Jest kilka czynników które decyduje
                        o jakości wyboru. Wykształcenie wyborcy, kandydata, doświadczenie,
                        autentyczność intencji, wrażliwośc socjalna( problematyczny temat dla wielu),
                        państwowość a nie "klasowość" itp, itd.
                        Moze się tak stać, że Tusk zostanie uznany przez fachowców za typowy produkt
                        medialny na który dały się nabrać osoby z "ogładą".
                        • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:30
                          pro.filutek1 napisał:

> W każdej grupie istnieje elitarna mniejszość. :P
                          > Oczywiście to prowokacja, ale bajanie że wykształcenie wprost decyduje o
                          > jakości wyboru jest wielkim uproszczeniem.

zgoda. jak jednak nazwac poglad ze im lepsze wyksztalcenienie tym gorzej?

> Jest kilka czynników które decyduje
                          > o jakości wyboru. Wykształcenie wyborcy, kandydata, doświadczenie,
                          > autentyczność intencji, wrażliwośc socjalna( problematyczny temat dla wielu),
                          > państwowość a nie "klasowość" itp, itd.
                          > Moze się tak stać, że Tusk zostanie uznany przez fachowców za typowy produkt
                          > medialny na który dały się nabrać osoby z "ogładą".

moze i tak byc. moze byc tak ze podksztalcone mieszczuchy daly sie zmanipulowac
                          mediom a moze byc tak ze prosci ludzie dali sie oszukac populistycznym i
                          antyelitarnym haslom pisu
                          • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:34
                            A myślisz, ze ci bardziej wykształceni wyborcy PiS dali się uwieść obietnicom
                            socjalnym czy raczej stwierdzili, że strategia PiS jest sprytniejsza i intencje
                            bardziej autentyczne?
                            • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:49
                              pro.filutek1 napisał:

> A myślisz, ze ci bardziej wykształceni wyborcy PiS dali się uwieść obietnicom
                              > socjalnym czy raczej stwierdzili, że strategia PiS jest sprytniejsza i
                              > intencje bardziej autentyczne?

mysle ze pragnienie zmian (nic to ze cele sa w istocie troche utopijne) i silne
                              emocje utrudniaja racjonalna analize
                              • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:54
                                A ja myślę , ze twoja analiza nie tyle jest błędna co chybia celu.
      • mirage72 Re: dementi 31.10.05, 10:19
        A ja myślałam,ze wsioki i pseudonaukowcy to tylko elektorat PiS, a teraz
        okazuje się,że i jacyś POwcy sie pod to podszywają.Prosze się zdecydować
        • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 10:41
          mirage72 napisała:

> A ja myślałam,ze wsioki i pseudonaukowcy to tylko elektorat PiS, a teraz
          > okazuje się,że i jacyś POwcy sie pod to podszywają.Prosze się zdecydować

chyba nie napisalem ze jestem wsiokiem i pseudonaukowcem? to rzeczywsicie
          naturalny elektorat pis.
          • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 10:52
            Ja myśle, zę każdy nas, nawet bush w wodzie, jest po troszę wsiokiem i
            pseudonaukowcem. :)
            • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 10:56
              pro.filutek1 napisał:

> Ja myśle, zę każdy nas, nawet bush w wodzie, jest po troszę wsiokiem i
              > pseudonaukowcem. :)

z pewnoscia. choc mam jednak nadzieje ze jednak tylko po trosze a nie w stopniu
              dominujacym.
              • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:01
                Gdzieżby, w stopniu dominującym to tylko elektorat nie-PO. Elektorat PO to
                tylko delikatne matołki, nie ma się czym przejmować.
                • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:10
                  pro.filutek1 napisał:

> Gdzieżby, w stopniu dominującym to tylko elektorat nie-PO.
                  > Elektorat PO to tylko delikatne matołki, nie ma się czym przejmować.

jednym z podstawowych przyczyn nieudacznictwa jest wiara osobnika ze to inni
                  zadbaja o jego sprawy i powodzenie. symptomem nieudacznictwa jest silna potrzeba
                  przynaleznosci do grupy wsparcia w ktorej ewidenten wady widziane sa jak zalety.
                  skutkiem nieudacznictwa jest marnowanie szans.
                  • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:17
                    Ale to chyba mówisz o elektoracie SLD, który ma w nazwie lewica.
                    • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:19
                      pro.filutek1 napisał:

> Ale to chyba mówisz o elektoracie SLD, który ma w nazwie lewica.

kiedy widze fioletowa ciecz w butelce z napisem zytnia to wierze raczej wlasnemu
                      rozumowi niz etykietkce
                      • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 11:28
                        I dobrze. :P
                        Czy Kluska jest nieudacznikiem?
                        • bush_w_wodzie Re: dementi 31.10.05, 11:51
                          pro.filutek1 napisał:

> I dobrze. :P
                          > Czy Kluska jest nieudacznikiem?

kluska jest jeden. wszelkie moje wypowiedzi maja z koniecznosci charakter
                          statystyczny
                          • pro.filutek1 Re: dementi 31.10.05, 12:04
                            Co ty się tak martwisz tymi niewykształconymi nieudacznikami ze wsi wierzącymi
                            w gruszki na wierzbie? Przecież to nie twój elektorat.
      • polonus9 radyjomaryjne babcie madrzejsze od naukowcow 31.10.05, 11:36
        Rydzol znarowil analfabetow. Wtukl nieszczesnym do glow,ze oni sa kwiatem
        polskiego spoleczenstwa i ci w to uwierzyli jak to analfabeci.
    • hamlet1111 Jeżeli chcesz przez to powiedzieć, że 31.10.05, 10:19
      kto głosował na PiS jest niedorajdą życiową to się z Tobą zgadzam.
    • lej_czerwonego To tylko sondazownie nabieraja ich na to 31.10.05, 10:42
      Znowu w raportach wyszlo odwrotnie od rzeczywistosci :)
    • loppe Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 10:58
      jest wśród nich dużo drobnomieszczaństwa
    • leszek.sopot Elektorat PiS czyli przerost mniemania o sobie 31.10.05, 11:02
      czyli...
      Jesteśmy biedni, schorowani, ksenofobiczni, zastraszeni, z małych miast,
      prezentujemy wysoki poziom katolicyzmu, dlatego mamy moralne prawo pluć,
      bluzgać i obrażać burżujów, niemoralnych liberałów, chamstwo i egoizm, jakim
      jest PO i jego elektorat.
    • henryk.log Re: Ja'nie Elektorat PO czyli obiektywny!:-) 31.10.05, 11:03
      , choć kilka łatek z"listy" dałoby się mi przykleić:-)

asienka32 napisała:

> czyli... ???

>Skład społeczny elektoratu PiS i Kaczyńskiego wskazuje, że to w większości
      ludzie zawiedzeni, rozczarowani, mający poczucie przegranej lub
      niedowartościowania.<
      >J.A.Majcherek Rzepa i TP<
    • kataryna.kataryna Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:13
      asienka32 napisała:

> czyli...
      > Jesteśmy wykształceni, młodzi, ambitni, tolerancyjni, z wielkich miast,
      > prezentujemy wysoki poziom kultury osobistej, dlatego mamy moralne prawo
      > pluć, bluzgać i obrazać na motłoch, oszołomstwo, chamstwo i ciemnogród, jakim
      > jest PiS i jego elektorat.

Normalni wyborcy PO zachowują się normalnie, także tu na forum. Problemem są
      ci, którzy przeczytali sondaże i uwierzyli, że od przynależności do jakiejś
      statystycznej grupy wzrosło ich własne wykształcenie, inteligencja, kultura
      itp. Bardzo mnie to bawi. Trochę mniej mnie bawi wyzywanie od wsioków itp bo
      zupełnie nie rozumiem skąd ta pogarda do ludzi ze wsi. I dlaczego ktoś ze wsi z
      Polski B jest gorszy od miastowego z Polski A. Niedawno mieliśmy obchody
      Sierpnia, który zaczął się dzięki zwykłym robolom z Polski B.

• pro.filutek1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:21
        :))
      • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:23
        Maniery rodem z UW/PD.
      • hamlet1111 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:23
        Mieszkańcy wsi są na utrzymaniu nas - mieszkańców dużych miast. My płacimy za
        ich emerytury, dopłaty, paliwo, itd, itp. W związku z tym mam moralne prawo ich
        oceniać, a oni nie mają prawa nas oceniać. Ja to przyrównuje do rodziny -
        rodziców i dzieci. Rodzice mają prawo dyscyplinować dzieci, ale dzieci rodziców
        już nie.
        • kataryna.kataryna Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:24
          hamlet1111 napisał:

> Mieszkańcy wsi są na utrzymaniu nas - mieszkańców dużych miast. My płacimy za
          > ich emerytury, dopłaty, paliwo, itd, itp. W związku z tym mam moralne prawo
          ich
          >
          > oceniać, a oni nie mają prawa nas oceniać. Ja to przyrównuje do rodziny -
          > rodziców i dzieci. Rodzice mają prawo dyscyplinować dzieci, ale dzieci
          rodziców
          >
          > już nie.

:)))))
        • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:25
          Wyjedź na wieś. Będą Cię utrzymywać mieszkańcy dużych miast, ludzie
          wykształceni, będziesz miał dopłaty do paliwa itp. itd.
          • hamlet1111 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:29
            Nie lubię brać jałmużny. Wolę wiedzieć, że sam na siebie zarabiam, pomimo tego
            że z 50% oddaje na tych bardziej wygodnych.
            • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:32
              Myślałem, że zazdrościsz.
            • pro.filutek1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:36
              Ty hamlet, zastanów się jednak nad podstawowym pytaniem...
            • malaguena1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 12:56
              a co jadasz? wytwory przemyslu, czy produkty rolne?
        • malaguena1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 12:55
          A od kiedy jestes "miastowy" ?
    • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:18
      Słoma z butów. A ja na forum z LPR-owca awansowałem na PiS-owca. He, he, he.
      Żałosne.
      • asienka32 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:32
        A ja, czy uznają mnie za pisowca czy młodzież wszechpolską /to akurat odbieram
        jako komplement w moim wieku/, dostaję moher na głowę :)))
        • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:34
          Kto nie znami, ten Rydzyk, LPR, MW, ewentualnie PiS. Zaskakująco wąska optyka.
          • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:34
            t-800 napisał:

> Zaskakująco wąska optyka.

Zaskakująco wąska optyka u ludzi z szerokimi horyzontami myślowymi (i ze słomą
            w butach).
      • bush_w_wodzie Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:39
        t-800 napisał:

> Słoma z butów.

a od kiedy to cos zlego?

> A ja na forum z LPR-owca awansowałem na PiS-owca.
        > He, he, he.

no ale przynajmniej wciaz po linii ojca dyrektora
        • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:43
          bush_w_wodzie napisał:

> t-800 napisał:
          >
          > > Słoma z butów.
          >
          > a od kiedy to cos zlego?

A czy ja napisałem, że to coś złego? Co kto lubi, o gustach się nie dyskutuje.

> > A ja na forum z LPR-owca awansowałem na PiS-owca.
          > > He, he, he.
          >
          >
          > no ale przynajmniej wciaz po linii ojca dyrektora

No, przynajmniej. Dobre i to. ;-) He, he, he!
          • bush_w_wodzie Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:46
            t-800 napisał:

> > t-800 napisał:
            > >
            > > > Słoma z butów.
            > >
            > > a od kiedy to cos zlego?
            >
            > A czy ja napisałem, że to coś złego?

mnie sie zdaje ze to okreslenie ma charkater pejoratywny i ukute zostalo przed
            mieszczuchow zeby wyrazic pogarde dla biednych imigrantow ze wsi do miast. sloma
            zastepowala tym biednym ludziom onuce na ktore ich nie bylo stac

> Co kto lubi, o gustach się nie dyskutuje.

ale o gustach wlasnie jest ten caly watek

> > > A ja na forum z LPR-owca awansowałem na PiS-owca.
            > > > He, he, he.
            > >
            > >
            > > no ale przynajmniej wciaz po linii ojca dyrektora
            >

> No, przynajmniej. Dobre i to. ;-) He, he, he!

tak to jest. wybitne umysle mysla podobnie
            • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:51
              bush_w_wodzie napisał:

> mnie sie zdaje ze to okreslenie ma charkater pejoratywny i ukute zostalo przed
              > mieszczuchow zeby wyrazic pogarde dla biednych imigrantow ze wsi do miast.
              slom
              > a
              > zastepowala tym biednym ludziom onuce na ktore ich nie bylo stac

Możliwe, ale wyżej napisałeś cyt. "a od kiedy to cos zlego"?

> > No, przynajmniej. Dobre i to. ;-) He, he, he!
              >
              > tak to jest. wybitne umysle mysla podobnie

Możliwe. Jak mnie ktoś wpypcha w czyjeś objęcia (nie będę wymieniał wszystkich
              opcji, bo to by trochę zajęło), to mnie to, generalnie, nie przeszkadza...
              • bush_w_wodzie Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 11:58
                t-800 napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                >
                > > mnie sie zdaje ze to okreslenie ma charkater pejoratywny i ukute zostalo
                > przed
                > > mieszczuchow zeby wyrazic pogarde dla biednych imigrantow ze wsi do miast
                > .
                > slom
                > > a
                > > zastepowala tym biednym ludziom onuce na ktore ich nie bylo stac
                >
                > Możliwe, ale wyżej napisałeś cyt. "a od kiedy to cos zlego"?
                >

napisalem tak bo mialem wrazenie ze asienka krytykuje wlasnie ow pogardliwy
                stosunek mieszczuchow do wsiokow ktorego esenjca jest stwierdzenie ktore
                przytoczyles by poprzec asienke i wyrazic swoj negatywny stosunek do platformersow

dlatego:

albo jestes egalitarysta lubisz lud i wtedy `sloma z butow' powinna
                uwiarygadniac a nie sluzyc wyrazeniu niecheci (uznalemze przyjales ta linie
                dlatego tak zapytalem)

albo wmasz poglady elitarne i uwazasz slome z butow za cos zlego (nie moglem w
                to uwierzyc) i wtedy mozesz jej uzyc by zdemaskowac wiejkie korzenie platformersow

> > > No, przynajmniej. Dobre i to. ;-) He, he, he!
                > >
                > > tak to jest. wybitne umysle mysla podobnie
                >
                > Możliwe. Jak mnie ktoś wpypcha w czyjeś objęcia (nie będę wymieniał wszystkich
                > opcji, bo to by trochę zajęło), to mnie to, generalnie, nie przeszkadza...

podzielam ten poglad.
                • pro.filutek1 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 12:30
                  Tu nie chodzi o samą słomę, tylko ogólny dysonans.
                • t-800 Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 12:31
                  bush_w_wodzie napisał:

> albo wmasz poglady elitarne i uwazasz slome z butow za cos zlego (nie moglem w
                  > to uwierzyc) i wtedy mozesz jej uzyc by zdemaskowac wiejkie korzenie
                  platformer
                  > sow

Przypisywanie słomy w butach osobom z wiejskimi korzenami jest daleko idącym i
                  niczym nieuprawnionym uproszczeniem.
    • piaf.e Re: Elektorat PO czyli przerost mniemania na swój 31.10.05, 13:44
      A ja odnoszę dziwne wrazenie,ze tu chodzi o coś zupełnie innego.Kolejny temat
      rozpoczęty o 7.30 rano,aby posłużyć za przykrywkę do opluwania PO.
      Chyba sie do tej parti zapiszę.Tak opluwana na FK,TO MOŻE TYLKO OZNACZAĆ ŻE
      JEST NAPRAWDĘ DOBRĄ I UCZCIWĄ PARTIĄ,wraz z jej członkami i zwolennikami.A TA
      CAŁA HIPOKRYZJA pani zwolenniczki,sama w wiekszosci wypowiedzi,opluwa innych,
      a potem twierdzi,że niektórych nie,Jasne tych wybranych,zwolenników jej idola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka